Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M55a63r69t15i73n 34H10r31o50u83d93n93ý 6568377932786

Já nic, co mám míň jak 20 kilo a současně 4 a víc noh, nejím.:-P

0/0
4.3.2014 19:59

V81a48c11l22a97v 61H94a26j69e17k 3876589729

pokud je síla rány přiměřená, tak k žádnému roztříštění kostí nedochází. A v případě roztříštění lebky to není až takový problém. A jak Vám letos zimují včely??

0/0
1.3.2014 20:32

P36a91v88e23l 75S65ý57k82o88r20a 7807342487491

Rybí farma pro malou zahradu – Grow fish garden farm:Jako rybník slouží plastová jímka. Minimální průměr 1,8 metru, minimální výška 1,5 m. Tu lze umístit i ve sklepě, ale lepší je zakopat ji na zahradě. V ní lze uchovat 80 – 600 pstruhů za půl roku. Dle výkonu a účinnosti filtrace. Pokud umísťujete jímku na zahradu, doporučuje se výška klidně 2,5 m, a vrchní okraj ponechat 50 cm nad terénem. Nemusíte se pak k rybám shýbat. Jímku na zemi lze efektivně obložit kamením a zbudovat z výtoku třeba potůček. To bude odvod „znečištěné vody“. Ten se dá odvádět do dešťovky, nebo na zálivku na zahradu, dá se použít i filtrace pro ryby a vodu zpětně používat, nebo kořenová čistírna odpadních vod. Konečným, nejvyšším stádiem a nejlepším řešením je pak Akvaponický skleník. 

Read more: http://www.dolezite.sk/Otravit-svojho-zakaznika-K0yuzB.html?rand=78#f33133#ixzz2udLKkrc3

0/0
28.2.2014 17:08

E35n98r37i16q90u80e 45B63a16c64h90u30r93a 8670532443665

No jo, a já si říkal že za živa při podlévání nějak často utečou z trouby 8-o

+7/0
28.2.2014 11:57

D45a51n58i23e90l15a 79U79r71b46a94n91o38v29á 2874580225696

Jo jo, kdo chová zvířata s cílem je sníst si k nim nesmí udělat vztah jako k mazlíčkům. Proto moje babička měla od dědy naprostý zákaz "starat" se o prase, protože si ho jinak ochočila jako psa a měla pak fakt trauma z toho když se dělala zabijačka.

+4/0
28.2.2014 11:47

D26a42d10a96k 76P36e72t85r 7331320554718

Néééééé, Pepíka ne,  Marušku ne, tati nééé. Tak si usmažíme vajíčka.

0/0
28.2.2014 7:25

T88o39m53á52š 45V81e89s35e43l93ý 5565358290449

ty samá vajíčka, ze kterých se vylíhnou ta roztomilá kuřátka? ;-)

0/0
28.2.2014 13:28

D50a70d77a45k 12P70e80t96r 7361120664488

Vajíčko se nepřitulí a nehřeje.

0/0
28.2.2014 15:09

O74l31d50ř15i80c57h 34H98o56r64á47k 2854839151685

Slepička snáší, i když na na "nehópne" kohoutek. A z toho se fakt těžko něco vylíhne ;-)

0/0
3.3.2014 17:18

M86a36r31t84i74n76a 42Š85l11a17j87e29r83o89v90á 9127511853963

mno, o víkendu se chystáme na 7 kousků, jsem ráda, že konečně vím, jak to mám dělat;-)

+1/0
28.2.2014 6:50

Z17b67y83n37ě22k 97Š10a29f86a84r33č91í60k 5967128935704

Ani zelenina se bez zabití živého tvora získat nedá.

+1/0
28.2.2014 4:08

K15a26r90e71l 42S45e49m97e92r37á50d 6198640610951

kdo chce jíst králíka, musí ho zabít a stáhnout? 8-o

Tak tomuhle nevěřím, to se mi zdá přitažené za vlasy. Stáhnout možná, ale zabít - to těžko.

+2/−1
28.2.2014 1:32

A98l85e97x10a12n97d18r 85K73o56s54t10k77a 5259366329816

Stačí vykrmit 4 a dát někomu 1 za "udělání" těch 3.. Je to sice zbytečné, ale stále je čistý zisk králík na pekáči a 2 v mrazáku.

0/0
28.2.2014 10:15

K94a30m96i35l 93P35y74t32e44l39a 8292690591209

uz jste nekdy stahoval ziveho kralika? nedoporucju.

0/0
28.2.2014 12:45

V32l33a36d91a 74M98u11s91i71l 9960396278243

Samozřejmě, že jemmožno si králíkamkoupit v samoobsluza zmraženého...

  V tom případě ho nemusítěb zabíje nab stahocvat

0/0
28.2.2014 18:25

P86a44v71e81l 66S15ý67k24o44r64a 7707152607321

Pstruha dostanete po zabiti za 10 minut na panvicku. Mozna i za 5.  Na Plose 2 x2 m můžete za pol roku mit 81 pstruhu.

A nemusíte na travu.[>-] Pstruh, 18O Kc kg, kolik kralik ?

0/0
27.2.2014 22:00

R76a67d68i87m 25P24o46l31á76š50e32k 9616333809139

Jenže pstruh se peče v kůži. Králík pečený v kožešině, jen s rozříznutým břichem, aby tam nebyly střeva, jinak se vším, s hlavou a s packama,  by asi nebylo to pravé.

Snad jedině jako cikánská pečeně, kdy se údajně všechno obali v jílu a po upečení se prostě ten jíl a kožich nasáklý jílem z pečeně odstraní.

0/0
28.2.2014 4:05

K57a10m94i76l 20P86y87t71e56l62a 8642900951879

To funguje urcite na peri, treba u slepic. S kralikem bych to asi radsi nezkousel.

0/0
28.2.2014 12:47

J67a65n 86L23a75p33e34š 5135180239

..nejprve omráčit zlomením vazu..;-D,to jsem netušil,že zlomený vaz je vlastně jen omráčení;-D;-D

+7/0
27.2.2014 19:28

L13a77d64a 67N31o58v15a80k 4862203867

za vyzkoušení nic nedáš...

+2/0
27.2.2014 22:47

R64o74m38a50n 44P88y94t21e35l 4609329493433

Aha, tak já ho nejdříve stáhnul a potom zabil, díky lupo, už vím, kde jsem dělal chybu.

+11/−1
27.2.2014 17:12

L18a83d45a 47N56o56v77a53k 4912803727

a byl to určitě králík..? Neudělal jsi chyb třeba víc...?8-o

+2/0
27.2.2014 22:47

R41a31d29i50m 96S56l82á13d84e11k 3131892583719

Boží titulek ;-)

+5/0
27.2.2014 15:59

V40a43c38l91a81v 62H79a37j31e59k 3466239669

leč pravdivý. Z králíkarny na talíř, za 10-15 minut :-)

+3/−1
27.2.2014 16:03

V34á40c42l42a71v 92P64o19u23s69t53k23a 3770771292

Ledy syrový.

+2/0
27.2.2014 16:12

V64a42c14l93a85v 75H26a22j48e61k 3206289929

no jak jináč. Na přípravu jidlo musí maso vychladnout a trochu odležet.

+4/0
27.2.2014 16:16

R13o10m69a14n 83P89y58t72e51l 4679409953923

Když to na mě mrká a utíká z talíře, tak to člověka otráví. ;-D

+1/0
27.2.2014 17:14

V62a27c73l84a77v 13H84a60j72e87k 3546529369

No ten článek je právě o tom, že se od tohoto pohledu musíte oprostit a brát to jako kus flákoty. A nebo být vegetarián. Zabít králíka nic není, ale pokud si vzpomínám na dětství, tak třeba huse se zařezávala a ještě se přitom zachycovala krev.

0/0
27.2.2014 20:23

T90e17r27e92z80a 61H74o71l15á 4224983493397

ten článek je přesně o opaku. Že si u té flákoty musíte uvědomit, že to bývalo živé zvíře.

0/0
27.2.2014 22:46

P87a28v55e22l 74J73e96ř92á22b97e47k 7631822164437

Tak ho tak dlouho nenechávej ve špajzu.Když do něj mouchy nakladou vajíčka a vylíhnou se potom larvy, tak se nediv, že larvy zamrkají a s masem utečou i z talíře.

+1/0
27.2.2014 20:35

P41a40v22e25l 61Z56a98t50l54o58u86k77a31l 7311569152747

Vy byste dokázal králíka vzít, zabít, pověsit za zadní a nechat chvíli vykapat krev, pak stáhnout, vyvrhnout, vyřezat srdce a játra (z nich vyříznout žlučník), nechat odmočit ve vodě a pak naporcovat za 10 minut?? Tak to teda klobouk dolů, já jsem jako dítě pozoroval svého velmi zručného otce zabíjet a stahovat králíka mnohokrát, ale pod půl hodiny všechny tyto úkony opravdu nešly.

+4/−1
27.2.2014 19:59

V44a48c24l65a14v 59H22a79j54e43k 3776199799

Už ten cvik nemám, ale myslím, že pokud ho nebudu dlouho lovit tak ano.  Znám člověka , který to dokáže ještě rychleji. Ale to je profesionál, tedy řezník.

+1/0
27.2.2014 20:19

V38a96c55l40a40v 74H10a82j87e82k 3886769119

Tedy to naporcování jsem do toho nepočítal, stažení kůže, vyvrhnutí a odstranění žlučníku ano.

+1/0
27.2.2014 20:25
Foto

R63a86d94e74k 70P65o92l72i29c44k91ý 6771363801984

Pokud to váš otec dělal půl hodiny tak na tuto práci rozhodně zručný nebyl.

10-15 minut stačí i průměrnému amatérskému chovateli / osobně jsem jich dělal stovky /

+4/−2
27.2.2014 21:28

R44a16d22i30m 41P74o29l88á32š89e90k 9806153909559

Podle mně jste králíka nikdy osobně nedělal. Za 10 minut to dokáže jen profík, který dělá toho králíka denně. To znamená buď nějaký zaměstnanec jatek specializovaných na drobná zvířata nebo nějaký kuchař v restauraci zaměřené na pokrmy z chovaných zvířat. Ten potom dokáže, respektive se musí vypracovat tak, že u mrtvého králíka nařízne kůži a tu v podstatě stáhne jedním tahem. A ostatní, vyvržení vnitřností a odstranění dalších věcí, co tam nemají být, udělá podobně rychle.

Amatér, který tohle dělá jednou za týden, dva týdny, obvykle nedokáže, aby při stahování kůže jen hrubou silou se neoddělil i nějaký kus masa od masa, který pak zůstane na kůži.  Anebo kus kůže zůstal na masu, protože králičí kůže bývá dost jemná.  Zvláště když to jsou králící z domácího chovu krmení trávou a zbytky z kuchyně, kde každý jedinec je trošku jiný a ne králíci z nějaké automatické velkolinky na x tisíc jedinců krmení granulemi, kde se každý odlišný jedinec vyřazuje jako nežádoucí odpad.

Amatér potom musí stahovat kůži postupně po kouskách s nařezáváním.  Podobně to je s vnitřkem králíka.

Půl hodiny na stažení králíka z domácího chovu je potom na amatéra docela dobrý čas.

Cca půl hodiny  se nechává králík po zabití viset , aby byl králík spolehlivě mrtvý, mimochodem se to dělá normálně dlaní ránou do vazu ve svislé poloze, který oddělí obratle od sebe a spolehlivě tak zabije. Používat topůrko, klacek nebo dokonce jateční pistoli, jak je napsáno v článku, je žvást , králíkovi to akorát zbytečně rozbije obratle nebo rozstřelí hlavu a přidá tak zbytečnou práci s úlomky kostí při zpracování.

Pak je tak půlhodina na vlastní zpracování, potom je minimálně půl dne - aspoň přes noc ponechání zpracovávaného králíka v chladu, u nás doma v kýblu se studenou vodou a teprve potom se připravuje v kuchyni. Králíků jsem  udělal za cca 15 let jejich chovu stovky, mívali jsme po tyto roky prakticky co každý týden jednoho.

+3/−5
28.2.2014 4:33

A64l35e87x13a94n35d84r 78K71o21s25t16k19a 5619636629136

Aby při stržení kůže neoddělil kus masa? Pak je dotyčný s prominutím vemeno. Tedy bez urážky, ale jestli se vám toto stává, tak potěš koště. Vždyť prostě stačí přeměřeně obříznout kůži kolem pacek, naříznout jí k zadku, ufiknout ocásek a pak jen stejnoměrný tah směrem dolů. Naprosto neexistuje, aby na kůži zůstalo maso.

+5/0
28.2.2014 6:16
Foto

R93a10d48e81k 69P67o45l35i44c96k71ý 6831793831874

Pane Polášku

Choval jsem deset let králiky , vystavoval jsem je ( včetně čestné ceny na národní výstavě) byl jsem i posuzovatelem králiků.

Celý problém u vás je pravděpodobně váš špatný postup /a možná neschopnost /

Pokud totiž necháte králika půl hodiny viset je stahování kůže problematické protože dochází ke stuhnutí podkožního vaziva. Mnohem jednodušší je to pokud králika stahujete ihned po usmrcení-potom jen rozříznete kůži-uvoníte zadní nohy a stáhnete jedním tahem až k předním nohám, kde   použijee na uvolnění nohy prsty amaximálně lehce si pomůžete nožem. Základem úspěšného stahování je minimální použití nože! Pokud kůži seřezáváte a nestahujete opravdu vám na ní může zůstávat maso-to je při stahování tahem+prsty ( s vyjímkou nohou) vyloučeno! Nutné je taky mít ostrý nůž se špičkou.

Obdobně je to s vyvržením králíka-je třeba  jen naříznout břišní stěnu vyvrhnout střeva a malým nožíkem si jen pomoci odříznout střevo- maximum práce odvést prsty.

Co píšete o úderem dlaní versus předmětem je na hraně týrání- zvířat -pokud čekáte až je správně mrtvý!;-€ Musí být mrtvý vždy po prvním úderu-proto je lépe použít nějaký vhodný klacek ( jde to i rukou) a pkud si nejste jistý tak ihned po úderu vykrvit ( já osobně ihned po úderu kálika zavěsím a odříznu celou hlavu). Když to shrnu-pravděpodobně vám to trvá dlouho protože to sice děláte často, ale špatně-zásadní problém je v tom zbytečném půlhodinovém visu a v nadměrném použití nože. PS: byly doby kdy jsem za 2 hodiny dělal cl vrh 7-8 králíků včetně odchycení a porcování-za deset minut zvládnout králika není problém

+5/0
28.2.2014 7:10

R80a72d78e65k 88K32o84s73i59n36a 5496189259672

Pod tohle se můžu také podepsat. Máte naprostou pravdu. Od zabití, přes stažení po doručení naporcovaného králíka do kuchyně neuplyne víc jak těch cca 10 minut. Zvlášť, když jich má člověk udělat 5-6 a někdy i víc. Dělával jsem to leta. Prvního králíka jsem zabil a stáhnul ve 13. Když člověk ví jak na to (přesně jak jste to popsal), je to jen chvíle. Akorád se lišíme v tom, že já stahuju kůži i z hlavy a hlavu odříznu až při porcování po vyvržení.

+5/0
28.2.2014 7:36
Foto

R19a37d68e37k 86P86o14l52i73c94k67ý 6521763601374

Taky jsem původně stahoval i z hlavy, ale hlavu jsme stejně vždy vyhazovali a  kožkaři nechtěli aby ta část z hlavy na kožce zůstala tak jsem si to zjednodušil

0/0
28.2.2014 7:40

T22o93m91á37š 37Š35v46a81g96e72r79a 2189360874543

Z hlavy se dělala dycky polívka.

+2/0
28.2.2014 11:09
Foto

R29a58d29e67k 34P69o13l56i91c95k82ý 6381973831964

Kdo si ji chce nechat tak stačí proříznout na vykrvení krkavici a nechat hlavu.

U nás se vždy vyhazovala.

0/0
28.2.2014 11:11

P46a55v34l46a 47H41r57a80d86i42l72o54v70a 3637171781774

Tak to ja ho pecu/dusim i s hlavou a jim mozecek.:-)

+1/0
28.2.2014 11:19

T63o29m74á19š 32Š18v35a66g18e47r10a 2409530964473

Jojo, umím si to představit i pečené. Líčka jsou lahůdka.

+1/0
28.2.2014 11:22

P97a98v36l34a 83H89r50a22d71i76l41o35v60a 3257411911844

Moje rec. :-)

0/0
28.2.2014 14:15

V27a15c73l78a18v 87H24a46j97e78k 3386939579

já stahoval také hlavu a do tech 10 minut jsem se vešel i s tím, včetně odstranění očí. Jinak díky všem zkušeným  za podporu a hezký víkend

0/0
28.2.2014 15:01

R49a42d45e35k 56K70o37s82i94n87a 5236169139412

To naprosto chápu. My vařili hlavy a hrudníky většinou psům (a občas na polívku), proto jsem to stahoval celé. A kožkaři si vždy tu část kůže při výkupu odstřihávali nůžkami, to je fakt.

0/0
28.2.2014 12:11

R89a82d73i51m 75P54o24l23á48š32e67k 9886213219869

My jsme chovali králíky odjakživa, stejně jako tehdy všichni kolem na vesnici. A pokud je mi známo, všichni jsme to dělali zhruba stejně.  Fakt je, že tehdy nebyla potřeba nějak tak moc šetřit čas , aby bylo třeba za každou cenu udělat toho králíka do 10 minut.

Co se týká zabíjení, zabíjet králíka klackem nebo jiným tvrdým předmětem je čunačina. Kdo neumí králíka seknout hranou ruky tak, že mu tím okamžitě oddělí příslušný obratel od hlavy, tak ať tu práci raději někomu nechá. Nebo když už, tak ať králíkům třeba seká hlavy sekyrou , jak jsem viděl u lidí, co toho králíka zabít neuměli. Ale mlátit je klackem nebo železnou tyčkou, rozbíjet jim kosti v těle....

Nějakou dobu "dojít" se nechávají zabití králící proto, protože v domácím chovu se zabije a spotřebuje všechno včetně nestandartních jedinců. Na rozdíl od komerčního chovu, kde se králíci s nestandartním vzrůstem nebo chováním vyřazují. A jednou za čas, tak jednou za pár desítek zabitých králíků se stane něco podobného, jako se stává třeba u zabitého kapra. Nějaký poslední příkaz pohybu nervy vtisknou do svalu a pokud má ten sval ještě nějaký zbytek energie a teplotu, klidně začne provádět nějaké drobné stahy třeba i po stažení a vyvržení králíka. Pravděpodobnost toho jevu je mnohem větší, pokud se králík dělá okamžitě po zabití.

Ostatně taky mi není jasné, jak se chcete vejít do 10 minut zpracování králíka, pokud ho máte vykrvit. Jen samotné pořádné vykrvení králíka takových 5 minut trvá. Už kvůli tomu, aby člověk nebyl jako prase od krve a nezamazal zbytečně i kožku, je třeba počkat, až krev vyteče a začne se trochu srážet.

Prostě myslet si, že králíka stihnu udělat v přestávce mezi zprávami na Nově a Harrym Potrem coby hlavním nováckým večerním programem je docela nesmysl.

0/0
1.3.2014 5:11

V84a20c22l28a24v 37H97a89j35e67k 3706639129

Je myslím jedno jestli hranou ruky nebo klackem či něčím jiným. Tím klackem je to zabití ale spolehlivější. Pokud se vykrvení týká, tak to mi přece nebráním v tom abych králíka mezitím stáhnul z kůže.

0/0
1.3.2014 7:41

R32a27d60i72m 15P55o34l62á34š37e61k 9486423369939

Úplně jedno to není. Hranou ruky je to podstatně přesnější. Ale uznávám, že klackem, pokud se to nacvičí ( asi na králících, co nemají takové štěstí, že to už člověk umí), může to být taky přesné. Problém vidím v tom, že obyčejný klacek nebo dokonce v článku zmiňované topůrko atd je na rozdíl od ruky tvrdý předmět, který tomu králíkovi rozbije kosti. A vytahovat ty štěpiny kostí nebo je tahat z upečeného či uvařeného králíka je zbytečná humusárna. Pokud ovšem hlava a krk králíka nejdou do odpadu anebo domácímu štěkajícímu mazlíčkovi, tam to je jedno.

Ovšem pokud zas majiteli psa nevadí, že takovým "krmením" vzbuzuje u psa touhu lovit a že takový pes, pokud bude utíkat do lesa, bude pytlačit zvěř.

0/−1
1.3.2014 15:20

V22a66c66l59a25v 94H19a76j10e86k 3886149909

Profík co ho znám to zvládá cca za 5- 6 minut.

0/0
28.2.2014 18:35







Najdete na iDNES.cz