Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M60a27r59t98i94n 38H52r48o39u20d21n28ý 6888557852676

Já nic, co mám míň jak 20 kilo a současně 4 a víc noh, nejím.:-P

0/0
4.3.2014 19:59

V16a20c42l43a49v 80H31a89j45e48k 3396529359

pokud je síla rány přiměřená, tak k žádnému roztříštění kostí nedochází. A v případě roztříštění lebky to není až takový problém. A jak Vám letos zimují včely??

0/0
1.3.2014 20:32

P72a73v13e87l 40S46ý47k10o13r49a 7727112687181

Rybí farma pro malou zahradu – Grow fish garden farm:Jako rybník slouží plastová jímka. Minimální průměr 1,8 metru, minimální výška 1,5 m. Tu lze umístit i ve sklepě, ale lepší je zakopat ji na zahradě. V ní lze uchovat 80 – 600 pstruhů za půl roku. Dle výkonu a účinnosti filtrace. Pokud umísťujete jímku na zahradu, doporučuje se výška klidně 2,5 m, a vrchní okraj ponechat 50 cm nad terénem. Nemusíte se pak k rybám shýbat. Jímku na zemi lze efektivně obložit kamením a zbudovat z výtoku třeba potůček. To bude odvod „znečištěné vody“. Ten se dá odvádět do dešťovky, nebo na zálivku na zahradu, dá se použít i filtrace pro ryby a vodu zpětně používat, nebo kořenová čistírna odpadních vod. Konečným, nejvyšším stádiem a nejlepším řešením je pak Akvaponický skleník. 

Read more: http://www.dolezite.sk/Otravit-svojho-zakaznika-K0yuzB.html?rand=78#f33133#ixzz2udLKkrc3

0/0
28.2.2014 17:08

E64n36r59i59q84u53e 73B96a66c56h85u14r20a 8450382183595

No jo, a já si říkal že za živa při podlévání nějak často utečou z trouby 8-o

+7/0
28.2.2014 11:57

D89a22n95i14e47l47a 25U11r25b48a30n15o17v91á 2694480215236

Jo jo, kdo chová zvířata s cílem je sníst si k nim nesmí udělat vztah jako k mazlíčkům. Proto moje babička měla od dědy naprostý zákaz "starat" se o prase, protože si ho jinak ochočila jako psa a měla pak fakt trauma z toho když se dělala zabijačka.

+4/0
28.2.2014 11:47

D34a19d87a79k 66P81e97t76r 7451400534428

Néééééé, Pepíka ne,  Marušku ne, tati nééé. Tak si usmažíme vajíčka.

0/0
28.2.2014 7:25

T36o64m74á41š 23V21e56s21e60l88ý 5225438830389

ty samá vajíčka, ze kterých se vylíhnou ta roztomilá kuřátka? ;-)

0/0
28.2.2014 13:28

D34a76d60a48k 92P43e71t33r 7241830504118

Vajíčko se nepřitulí a nehřeje.

0/0
28.2.2014 15:09

O41l38d31ř48i70c78h 69H70o15r93á50k 2424609561375

Slepička snáší, i když na na "nehópne" kohoutek. A z toho se fakt těžko něco vylíhne ;-)

0/0
3.3.2014 17:18

M64a11r73t29i74n45a 82Š52l72a98j83e90r60o98v64á 9407591563723

mno, o víkendu se chystáme na 7 kousků, jsem ráda, že konečně vím, jak to mám dělat;-)

+1/0
28.2.2014 6:50

Z19b24y82n38ě50k 51Š64a24f67a29r82č20í16k 5427868435684

Ani zelenina se bez zabití živého tvora získat nedá.

+1/0
28.2.2014 4:08

K23a20r30e35l 94S55e78m74e70r93á77d 6198160380191

kdo chce jíst králíka, musí ho zabít a stáhnout? 8-o

Tak tomuhle nevěřím, to se mi zdá přitažené za vlasy. Stáhnout možná, ale zabít - to těžko.

+2/−1
28.2.2014 1:32

A82l13e82x28a50n28d44r 78K33o80s67t83k53a 5269736849276

Stačí vykrmit 4 a dát někomu 1 za "udělání" těch 3.. Je to sice zbytečné, ale stále je čistý zisk králík na pekáči a 2 v mrazáku.

0/0
28.2.2014 10:15

K21a30m71i46l 46P52y82t28e36l59a 8752800691459

uz jste nekdy stahoval ziveho kralika? nedoporucju.

0/0
28.2.2014 12:45

V57l23a53d10a 33M39u13s25i27l 9930746508123

Samozřejmě, že jemmožno si králíkamkoupit v samoobsluza zmraženého...

  V tom případě ho nemusítěb zabíje nab stahocvat

0/0
28.2.2014 18:25

P24a86v93e30l 54S30ý92k91o93r18a 7477452657401

Pstruha dostanete po zabiti za 10 minut na panvicku. Mozna i za 5.  Na Plose 2 x2 m můžete za pol roku mit 81 pstruhu.

A nemusíte na travu.[>-] Pstruh, 18O Kc kg, kolik kralik ?

0/0
27.2.2014 22:00

R44a31d90i84m 13P52o21l32á35š40e71k 9736603879189

Jenže pstruh se peče v kůži. Králík pečený v kožešině, jen s rozříznutým břichem, aby tam nebyly střeva, jinak se vším, s hlavou a s packama,  by asi nebylo to pravé.

Snad jedině jako cikánská pečeně, kdy se údajně všechno obali v jílu a po upečení se prostě ten jíl a kožich nasáklý jílem z pečeně odstraní.

0/0
28.2.2014 4:05

K15a53m51i71l 11P80y14t49e64l54a 8362490521659

To funguje urcite na peri, treba u slepic. S kralikem bych to asi radsi nezkousel.

0/0
28.2.2014 12:47

J28a45n 62L86a72p72e79š 5945120899

..nejprve omráčit zlomením vazu..;-D,to jsem netušil,že zlomený vaz je vlastně jen omráčení;-D;-D

+7/0
27.2.2014 19:28

L47a58d12a 64N68o89v81a56k 4412133857

za vyzkoušení nic nedáš...

+2/0
27.2.2014 22:47

R13o92m93a93n 39P62y27t51e30l 4589269713793

Aha, tak já ho nejdříve stáhnul a potom zabil, díky lupo, už vím, kde jsem dělal chybu.

+11/−1
27.2.2014 17:12

L68a21d36a 20N73o24v45a34k 4572483807

a byl to určitě králík..? Neudělal jsi chyb třeba víc...?8-o

+2/0
27.2.2014 22:47

R62a31d11i84m 94S63l53á91d20e62k 3421422693929

Boží titulek ;-)

+5/0
27.2.2014 15:59

V78a42c27l77a59v 69H88a42j40e83k 3986779549

leč pravdivý. Z králíkarny na talíř, za 10-15 minut :-)

+3/−1
27.2.2014 16:03

V45á66c87l50a77v 44P54o22u75s40t26k66a 3340931712

Ledy syrový.

+2/0
27.2.2014 16:12

V78a68c16l78a93v 50H80a45j12e17k 3796889219

no jak jináč. Na přípravu jidlo musí maso vychladnout a trochu odležet.

+4/0
27.2.2014 16:16

R72o88m70a10n 95P85y98t56e52l 4739919633343

Když to na mě mrká a utíká z talíře, tak to člověka otráví. ;-D

+1/0
27.2.2014 17:14

V47a65c65l85a61v 91H45a94j69e60k 3256919989

No ten článek je právě o tom, že se od tohoto pohledu musíte oprostit a brát to jako kus flákoty. A nebo být vegetarián. Zabít králíka nic není, ale pokud si vzpomínám na dětství, tak třeba huse se zařezávala a ještě se přitom zachycovala krev.

0/0
27.2.2014 20:23

T60e94r85e52z47a 70H64o65l11á 4134513543667

ten článek je přesně o opaku. Že si u té flákoty musíte uvědomit, že to bývalo živé zvíře.

0/0
27.2.2014 22:46

P37a17v72e32l 25J41e86ř40á25b42e78k 7451302284957

Tak ho tak dlouho nenechávej ve špajzu.Když do něj mouchy nakladou vajíčka a vylíhnou se potom larvy, tak se nediv, že larvy zamrkají a s masem utečou i z talíře.

+1/0
27.2.2014 20:35

P74a77v28e19l 84Z13a85t47l60o66u31k53a91l 7691819642627

Vy byste dokázal králíka vzít, zabít, pověsit za zadní a nechat chvíli vykapat krev, pak stáhnout, vyvrhnout, vyřezat srdce a játra (z nich vyříznout žlučník), nechat odmočit ve vodě a pak naporcovat za 10 minut?? Tak to teda klobouk dolů, já jsem jako dítě pozoroval svého velmi zručného otce zabíjet a stahovat králíka mnohokrát, ale pod půl hodiny všechny tyto úkony opravdu nešly.

+4/−1
27.2.2014 19:59

V43a16c35l17a86v 96H38a98j60e22k 3296789539

Už ten cvik nemám, ale myslím, že pokud ho nebudu dlouho lovit tak ano.  Znám člověka , který to dokáže ještě rychleji. Ale to je profesionál, tedy řezník.

+1/0
27.2.2014 20:19

V72a12c50l45a68v 35H34a32j44e81k 3336309349

Tedy to naporcování jsem do toho nepočítal, stažení kůže, vyvrhnutí a odstranění žlučníku ano.

+1/0
27.2.2014 20:25
Foto

R70a58d20e42k 47P55o59l24i82c85k22ý 6701663891314

Pokud to váš otec dělal půl hodiny tak na tuto práci rozhodně zručný nebyl.

10-15 minut stačí i průměrnému amatérskému chovateli / osobně jsem jich dělal stovky /

+4/−2
27.2.2014 21:28

R80a84d52i73m 27P81o22l57á51š51e33k 9236383389219

Podle mně jste králíka nikdy osobně nedělal. Za 10 minut to dokáže jen profík, který dělá toho králíka denně. To znamená buď nějaký zaměstnanec jatek specializovaných na drobná zvířata nebo nějaký kuchař v restauraci zaměřené na pokrmy z chovaných zvířat. Ten potom dokáže, respektive se musí vypracovat tak, že u mrtvého králíka nařízne kůži a tu v podstatě stáhne jedním tahem. A ostatní, vyvržení vnitřností a odstranění dalších věcí, co tam nemají být, udělá podobně rychle.

Amatér, který tohle dělá jednou za týden, dva týdny, obvykle nedokáže, aby při stahování kůže jen hrubou silou se neoddělil i nějaký kus masa od masa, který pak zůstane na kůži.  Anebo kus kůže zůstal na masu, protože králičí kůže bývá dost jemná.  Zvláště když to jsou králící z domácího chovu krmení trávou a zbytky z kuchyně, kde každý jedinec je trošku jiný a ne králíci z nějaké automatické velkolinky na x tisíc jedinců krmení granulemi, kde se každý odlišný jedinec vyřazuje jako nežádoucí odpad.

Amatér potom musí stahovat kůži postupně po kouskách s nařezáváním.  Podobně to je s vnitřkem králíka.

Půl hodiny na stažení králíka z domácího chovu je potom na amatéra docela dobrý čas.

Cca půl hodiny  se nechává králík po zabití viset , aby byl králík spolehlivě mrtvý, mimochodem se to dělá normálně dlaní ránou do vazu ve svislé poloze, který oddělí obratle od sebe a spolehlivě tak zabije. Používat topůrko, klacek nebo dokonce jateční pistoli, jak je napsáno v článku, je žvást , králíkovi to akorát zbytečně rozbije obratle nebo rozstřelí hlavu a přidá tak zbytečnou práci s úlomky kostí při zpracování.

Pak je tak půlhodina na vlastní zpracování, potom je minimálně půl dne - aspoň přes noc ponechání zpracovávaného králíka v chladu, u nás doma v kýblu se studenou vodou a teprve potom se připravuje v kuchyni. Králíků jsem  udělal za cca 15 let jejich chovu stovky, mívali jsme po tyto roky prakticky co každý týden jednoho.

+3/−5
28.2.2014 4:33

A70l52e83x65a71n66d49r 49K78o81s32t92k58a 5299636339966

Aby při stržení kůže neoddělil kus masa? Pak je dotyčný s prominutím vemeno. Tedy bez urážky, ale jestli se vám toto stává, tak potěš koště. Vždyť prostě stačí přeměřeně obříznout kůži kolem pacek, naříznout jí k zadku, ufiknout ocásek a pak jen stejnoměrný tah směrem dolů. Naprosto neexistuje, aby na kůži zůstalo maso.

+5/0
28.2.2014 6:16
Foto

R68a43d10e62k 95P80o56l16i88c45k61ý 6901953321464

Pane Polášku

Choval jsem deset let králiky , vystavoval jsem je ( včetně čestné ceny na národní výstavě) byl jsem i posuzovatelem králiků.

Celý problém u vás je pravděpodobně váš špatný postup /a možná neschopnost /

Pokud totiž necháte králika půl hodiny viset je stahování kůže problematické protože dochází ke stuhnutí podkožního vaziva. Mnohem jednodušší je to pokud králika stahujete ihned po usmrcení-potom jen rozříznete kůži-uvoníte zadní nohy a stáhnete jedním tahem až k předním nohám, kde   použijee na uvolnění nohy prsty amaximálně lehce si pomůžete nožem. Základem úspěšného stahování je minimální použití nože! Pokud kůži seřezáváte a nestahujete opravdu vám na ní může zůstávat maso-to je při stahování tahem+prsty ( s vyjímkou nohou) vyloučeno! Nutné je taky mít ostrý nůž se špičkou.

Obdobně je to s vyvržením králíka-je třeba  jen naříznout břišní stěnu vyvrhnout střeva a malým nožíkem si jen pomoci odříznout střevo- maximum práce odvést prsty.

Co píšete o úderem dlaní versus předmětem je na hraně týrání- zvířat -pokud čekáte až je správně mrtvý!;-€ Musí být mrtvý vždy po prvním úderu-proto je lépe použít nějaký vhodný klacek ( jde to i rukou) a pkud si nejste jistý tak ihned po úderu vykrvit ( já osobně ihned po úderu kálika zavěsím a odříznu celou hlavu). Když to shrnu-pravděpodobně vám to trvá dlouho protože to sice děláte často, ale špatně-zásadní problém je v tom zbytečném půlhodinovém visu a v nadměrném použití nože. PS: byly doby kdy jsem za 2 hodiny dělal cl vrh 7-8 králíků včetně odchycení a porcování-za deset minut zvládnout králika není problém

+5/0
28.2.2014 7:10

R84a53d74e50k 27K82o34s59i24n44a 5126949459582

Pod tohle se můžu také podepsat. Máte naprostou pravdu. Od zabití, přes stažení po doručení naporcovaného králíka do kuchyně neuplyne víc jak těch cca 10 minut. Zvlášť, když jich má člověk udělat 5-6 a někdy i víc. Dělával jsem to leta. Prvního králíka jsem zabil a stáhnul ve 13. Když člověk ví jak na to (přesně jak jste to popsal), je to jen chvíle. Akorád se lišíme v tom, že já stahuju kůži i z hlavy a hlavu odříznu až při porcování po vyvržení.

+5/0
28.2.2014 7:36
Foto

R29a98d31e87k 98P25o69l93i20c17k56ý 6121193641774

Taky jsem původně stahoval i z hlavy, ale hlavu jsme stejně vždy vyhazovali a  kožkaři nechtěli aby ta část z hlavy na kožce zůstala tak jsem si to zjednodušil

0/0
28.2.2014 7:40

T14o87m86á84š 10Š56v72a74g87e82r78a 2849190504483

Z hlavy se dělala dycky polívka.

+2/0
28.2.2014 11:09
Foto

R60a77d61e70k 40P26o62l68i18c32k30ý 6251593641424

Kdo si ji chce nechat tak stačí proříznout na vykrvení krkavici a nechat hlavu.

U nás se vždy vyhazovala.

0/0
28.2.2014 11:11

P70a79v25l94a 46H40r24a17d59i57l71o35v56a 3987261451844

Tak to ja ho pecu/dusim i s hlavou a jim mozecek.:-)

+1/0
28.2.2014 11:19

T84o69m68á94š 34Š57v93a46g87e35r27a 2769770354573

Jojo, umím si to představit i pečené. Líčka jsou lahůdka.

+1/0
28.2.2014 11:22

P24a33v50l18a 14H93r55a12d30i62l53o20v81a 3537361221184

Moje rec. :-)

0/0
28.2.2014 14:15

V15a83c40l74a94v 72H75a55j66e10k 3986529889

já stahoval také hlavu a do tech 10 minut jsem se vešel i s tím, včetně odstranění očí. Jinak díky všem zkušeným  za podporu a hezký víkend

0/0
28.2.2014 15:01

R89a82d78e45k 77K42o75s75i37n79a 5896239669742

To naprosto chápu. My vařili hlavy a hrudníky většinou psům (a občas na polívku), proto jsem to stahoval celé. A kožkaři si vždy tu část kůže při výkupu odstřihávali nůžkami, to je fakt.

0/0
28.2.2014 12:11

R70a13d82i63m 44P97o15l67á71š51e26k 9496383769419

My jsme chovali králíky odjakživa, stejně jako tehdy všichni kolem na vesnici. A pokud je mi známo, všichni jsme to dělali zhruba stejně.  Fakt je, že tehdy nebyla potřeba nějak tak moc šetřit čas , aby bylo třeba za každou cenu udělat toho králíka do 10 minut.

Co se týká zabíjení, zabíjet králíka klackem nebo jiným tvrdým předmětem je čunačina. Kdo neumí králíka seknout hranou ruky tak, že mu tím okamžitě oddělí příslušný obratel od hlavy, tak ať tu práci raději někomu nechá. Nebo když už, tak ať králíkům třeba seká hlavy sekyrou , jak jsem viděl u lidí, co toho králíka zabít neuměli. Ale mlátit je klackem nebo železnou tyčkou, rozbíjet jim kosti v těle....

Nějakou dobu "dojít" se nechávají zabití králící proto, protože v domácím chovu se zabije a spotřebuje všechno včetně nestandartních jedinců. Na rozdíl od komerčního chovu, kde se králíci s nestandartním vzrůstem nebo chováním vyřazují. A jednou za čas, tak jednou za pár desítek zabitých králíků se stane něco podobného, jako se stává třeba u zabitého kapra. Nějaký poslední příkaz pohybu nervy vtisknou do svalu a pokud má ten sval ještě nějaký zbytek energie a teplotu, klidně začne provádět nějaké drobné stahy třeba i po stažení a vyvržení králíka. Pravděpodobnost toho jevu je mnohem větší, pokud se králík dělá okamžitě po zabití.

Ostatně taky mi není jasné, jak se chcete vejít do 10 minut zpracování králíka, pokud ho máte vykrvit. Jen samotné pořádné vykrvení králíka takových 5 minut trvá. Už kvůli tomu, aby člověk nebyl jako prase od krve a nezamazal zbytečně i kožku, je třeba počkat, až krev vyteče a začne se trochu srážet.

Prostě myslet si, že králíka stihnu udělat v přestávce mezi zprávami na Nově a Harrym Potrem coby hlavním nováckým večerním programem je docela nesmysl.

0/0
1.3.2014 5:11

V58a36c54l12a77v 73H63a36j13e17k 3586799429

Je myslím jedno jestli hranou ruky nebo klackem či něčím jiným. Tím klackem je to zabití ale spolehlivější. Pokud se vykrvení týká, tak to mi přece nebráním v tom abych králíka mezitím stáhnul z kůže.

0/0
1.3.2014 7:41

R39a56d59i83m 80P16o11l83á63š27e44k 9186893839249

Úplně jedno to není. Hranou ruky je to podstatně přesnější. Ale uznávám, že klackem, pokud se to nacvičí ( asi na králících, co nemají takové štěstí, že to už člověk umí), může to být taky přesné. Problém vidím v tom, že obyčejný klacek nebo dokonce v článku zmiňované topůrko atd je na rozdíl od ruky tvrdý předmět, který tomu králíkovi rozbije kosti. A vytahovat ty štěpiny kostí nebo je tahat z upečeného či uvařeného králíka je zbytečná humusárna. Pokud ovšem hlava a krk králíka nejdou do odpadu anebo domácímu štěkajícímu mazlíčkovi, tam to je jedno.

Ovšem pokud zas majiteli psa nevadí, že takovým "krmením" vzbuzuje u psa touhu lovit a že takový pes, pokud bude utíkat do lesa, bude pytlačit zvěř.

0/−1
1.3.2014 15:20

V17a93c60l91a46v 98H94a31j63e68k 3636959959

Profík co ho znám to zvládá cca za 5- 6 minut.

0/0
28.2.2014 18:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.