Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Spor o nejlepší tatarák nemůže mít vítěze. Jak chutná belgická variace

Tatarský biftek a spousta otázek do diskuse. Má se míchat už v kuchyni, nebo servírovat nenamíchaný, může se maso mlít, nebo se musí jen škrábat? Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou? A co kečup? A hořčice? Topinky nebo hranolky? V restauraci na Na Kopci mají jasno. Jejich tatarák v belgické variantě slaví úspěchy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P58e58t47r 38Z20d55e97n96ě36k 2194599734

Každému chutná něco jiného, takže neodsuzuji různé úpravy třeba toho tataráku. Co mi ale v poslední době vadí, jsou moderní tzv. "umazané talíře". Čím umazanější, tím modernější a tím také dražší. Odporná móda. Nikdo se tím nenají, ale může se chlubit, jaké měl v poslední době výtečné "fru-fru ala žu-žu"!!

+4/0
13.3.2014 23:18

P61a54t48r18i58k 70Š14e48b50e85s11t64a 4283632426855

Ať žije trichinelóza, cysticerkóza a echinokokóza :-/

0/0
12.3.2014 21:48

P93e28t48r 71J53a32n87d98a 9413597104771

Copak? Dcerunky trojčata mají narozeniny? :-)

+1/−1
14.3.2014 7:45

P95e98t30r 13V97i10n25t19r88l65í73k 3706374281

člověk může mít obavu z mnohého, to bychom potom nesměli jíst nic, těchto parazitů bych se víc bál ve zvěřině, než v chemickém hovězím mase :-)

0/0
14.3.2014 15:05

R78a86d53e97k 87P34r53o43c77h72á75z72k79a 2433159758

Ale no tak, snad do toho nedávají toulavé psy :-)

0/0
16.3.2014 19:28

Z64u36z82a14n17a 90K84u33b67á29t42o39v87á 1936123396824

Miliarda ingrediencí a nepřebíjí to chuť masa??? ;-D Tak určitě...

+2/0
11.3.2014 20:58

P86e57t26r 70V23i79n23t34r96l21í95k 3596634311

ten interiér z fotek na mě působí zvláštně, ale jinak to nemusí být nejhorší

0/0
10.3.2014 19:12

F52r42a25n85t40i64š61e62k 51U13c48h90y95t48i30l 3750587398461

Mám stejný názor jako pan Martin Kopecký. "Na kopec" již nikdy více! Jediné, co tam mají na vysoké úrovni, jsou ceny. V tom jejich "tataráku" jsem chuť masa vůbec necítil. Ostatní "umazané" talíře byly zvlášť mizerné. Například candát s rozvařenou dýňovou rýží. Anebo husí játra! Zvláště, když jsem si zjistil, jakým způsobem se získávají! :-(:-(:-(

+1/0
10.3.2014 18:00

R84a85d40e75k 91P76r78o65c43h92á20z71k97a 2693179468

Njn, vepřo-knedlo-zelo to opravdu není :-) Ovšem to Vám může chutnat jen do doby, než zjistíte, jakým podlým způsobem se to zelí zabíjí!

0/0
16.3.2014 19:27

M78i34c71h58a95l 66K11ř27í60ž 1184590381202

Tatarák samo škrábaný při namletí není zaručeno porušení boubelů tasemnice , pokud ho naškrábete tak je zabijete..

0/0
10.3.2014 12:08

J84i16ř24í 56M39a86c71e23k 3955405104981

Belgický tatarák? Nebyl by lepší tatarský belgičák?

+2/−1
10.3.2014 8:07

R88a69d85e71k 46P15r96o85c76h31á15z50k92a 2663609238

;-D

0/0
16.3.2014 19:25

R80e78n34é 75Š60r15ů34t43e80k 8608235636928

8-o

+1/0
8.3.2014 20:37

I88v49a46n 98P45a10p 9368112

tatarák za pár šupů-)))

místo masa se nastrouhá dobrý točeňák ,

přísady jako do tataráku ,opatrně se solí salám je už dost slaný ,zalijeme kečupem a dáme chladit bezva mňamka i pomazánka ,je to bezpečné a levné dobrou chuťR^

+1/−7
8.3.2014 20:24
Foto

M27i71r48o73s65l72a78v 18S37t78e17i81n31e29r 6388794853275

Tak proto jsem v Praze nemohl v tataráku najít hovězí! Nemělo by se to ale pak jmenovat tatarák, ale třeba rusák.

0/−2
10.3.2014 9:14

Z20u44z19a21n41a 80K63u15b25á17t51o57v13á 1276233236444

Osobo, mimibazar je jinde!

+2/0
11.3.2014 21:00

R77a97d74e42k 42P84r69o24c87h44á54z65k19a 2413649778

Kečup do tataráku je zvěrstvo ;-€ (ona ta majonéza také)

0/−1
16.3.2014 19:29

M25a71r55t24i10n 61J14i63r54o40u97s54e32k 7636105395728

Nepřebije chuť masa. Vážení, zkuste sežvýkat kus naškrabané svíčkové bez jakýchkoli přísad. To je chuť masa a ne maso ochucené přísadami. ;-D

+7/0
8.3.2014 1:00
Foto

V26l21a65d71i81m41í45r 43V77o97l94k92o 6890372727959

Malé doplnění k ostrosti co "přebíjí chutě":....lidi, co nejsou zvyklý na ostré opravdu necítí přes česnek, a o to více např. přes chilli chuť ničeho jiného.

Jeden čas jsem zkoušel cíleně zvedat konzumaci chilli (trochu rozpohybovat trávení) a dávám za pravdu těm, co tvrdí, že pokud si opravdu navyknete na určitou dávku a tu nepřekračujete, cítíte tu chuť pod ní bez ohledu na pálivost. Jak si dáte ovšen nad tuto "svou" dlouhodobou míru, už ne.

Zajímavé je, že při poklesu konzumace ostrého se vám tato vnímavost na ostatní chutě ale i tolerance k ostrému zase sama sníží, byť možná ne na původní hodnotu.

To jen na okraj, jako "příběh z natáčení".;-)

0/0
7.3.2014 14:01
Foto

V91l92a84d58i45m29í16r 51V60o42l80k80o 6150692567469

í

0/0
7.3.2014 14:01

J10a42n55a 41M34o14l98á60k89o51v27á 7297676306764

Mnam. Na vsechny tataraky ze svickivy

+1/0
7.3.2014 0:06

M42i12c60h41a35l 37K43o80l32á35č17e36k 9622357938825

"Navíc se tatarák nepodává s topinkou, ale po francouzském způsobu s hranolky a salátem."

kdo v Belgii byl, nebo žil, tak ví, že hranolky jsou jejich univerzální příloha ke všemu ( at uz k tataraku - americaine (my to nazýváme po tatarech, oni po američanech :D) .... ale třeba i ke carbonnade (víceméně guláš) ) ... bezne do toho michaji i hrasek apod .. co restaurace, to jiny recept, faktem je, že nepřebíjí chuť masa....

+2/0
6.3.2014 22:32

J44i26ř24í 87S30t79e36j95s58k46a53l 8332409298543

S tím tatarákem souhlasím. Takhle se tady začal dělat někdy před padesáti lety. Jen místo parmézánu tam byl samozřejmě žloutek.

0/0
6.3.2014 22:30

M61a18r25t61i22n 84K91o24p43e48c10k29ý 3148897329754

Byl jsem Na kopci jednou - a už nikdy víc. Snobské, chuťově přeplácané, mizerná obsluha, předražené, za dvě večeře dvanáct set. Stejný "belgický" tatarák si děláme doma za čtvrtinu ceny. Když se plácnout přes lapsu, tak to už v Praze raději k Pohlreichovi do Imperialu, k Fričovi do Čakoviček nebo do Ambiente.

+6/−1
6.3.2014 22:26

M92a72r46t42i25n 86K72o21p55e11c47k32ý 3858817829944

...plácnout přes kapsu... :-)

+1/−1
6.3.2014 22:27

J42i79ř42í 74S29t64e11j13s37k65a91l 8562579268483

Ale přes lapsu se mi taky líbí.

+2/0
6.3.2014 22:30

V43á17c53l30a78v 92V60ě67r48t47e59l98á55ř 5754883730131

Byl jsem tam na menu a tak dobré brambory, jaké podávali tam, jsem ještě v restauraci nejedl.

0/0
7.3.2014 17:43

J52a10n 89S51l98á29m31a 5234402713221

Restaurace Tita Eliase je moc prijemna, presto mi vadi, ze clanek s upoutavkou Na kopec vidim na idnes.cz minimalne podruhe, mozna je v textu drobna zmena, ale tatarak z Na kopci jiz byl na idnes.cz doporucovan. Proto si myslim, ze by bylo slusne a fair, oznacit takovy clanek jako reklamu.

+2/0
6.3.2014 22:06
Foto

M59i85r68o82s89l18a89v 73S68t42e49i86n88e59r 6628804673955

Na ulici Marszalkowska ve Varšavě je v restauraci U Švejka autentický tatarák, zapít nejlépe pivem Tyskie. V Praze si nikam netroufnu, to není pro domorodce. Ani slušné pivo tam nemají.

Českou klasickou kuchyň najdete třeba v Miroticích u Panského Dvora. V Praze už dávno ne.

+1/0
6.3.2014 22:00

M62a64r77t65i45n 79K68o52p45e89c17k63ý 3778787729394

Když nevíte, kam zajít, tak ne. :-)

+1/0
6.3.2014 22:28

P54a18v75e46l 48O69d16r15a83z93i61l 6354309197590

Nesmysl, Steiner má určitě prošlapaný všecky pražský hospody, jinak by to přecé nepsal!;-)

0/0
7.3.2014 21:02
Foto

M42i41r63o76s89l53a62v 32S13t15e33i72n20e15r 6268954583795

Jenom okolí Staromáku. Dříve jsem měl oblíbenou restauraci v Rytířské, dobrý byl také restaurant Moskva na Příkopech, tam také uměli opravdu klasický tatarák. Máte pravdu, studoval jsem na Karláku a večer po tom dlouhém sezení jsem pochodoval pěšky až na Bořislavku, takže jsem cestou opravdu viděl všechny lákavé příležitosti. Na kavárny mi jako studentovi nezbývalo, i za tramvaj jsem zbytečně nevydával. Ale tehdy se ještě po Praze chodilo docela bezpečně, aut bylo málo (1960).

Před Bořislavkou jsem bydlel v Karlíně, dnes je na tom místě Hilton. Takže mezi Karlínem a Karlovým náměstím jsem prožil své mládí.:-)

0/0
10.3.2014 9:29

E35v80z82e18n 38S51o54u88k41u27p 1747724636678

No já nevím, s hranolkama bych si ho asi nedal...., ale to je každého věc...

Také mě fascinuje ta (nejspíš ani neumytá) skořápka v mase....

+4/−1
6.3.2014 21:58

P51e38t80r42a 68H29e40l96i90k40a84r91o84v46a 9138104607314

Ta skořápka mě taky překvapila. Jinak bych tam tatarák zkusila, láká mě, že je bez vejce, protože k syrovým vajíčkům mám fakt odpor a o salmonelózu nestojím.

0/0
6.3.2014 22:24

P51a30v14e22l 10J61e15ř81á92b81e25k 7211772244727

Klystýr a nebo salmonea. Oboje pořádně vyprázdní střeva, což není na škodu.

0/−2
6.3.2014 23:33

J15o96s46e50f 57Š54e30m97e92l21í63k 7769411600237

Víte, čím si taková skořápka musí projít, než se dostane na stůl?

+5/0
6.3.2014 22:32

M13i48c42h37a69l 62K17o30l85á59č37e56k 9292777908185

myslím, že si nedovolí tam dát špinavou skořápku :) v Alpách nám takhle vždy servírují vajíčko na Carbonnara :)

+1/0
6.3.2014 22:34

M46a12r76t73i68n 87P36a54v33l14o78v56i66ć 3784630228695

Trochu v tom tu reklamu taky cítím, nicméně Na Kopci je vážně úžasný podnik, kam se vždy rád vracím na propagaci nehledě :-). Vřele doporučuji!!

+1/−1
6.3.2014 21:45

M39a15r82t59i63n 20Š34t72ě68p75á87n49e33k 3437473643641

Uz zase PR clanek, ktery neni oznaceny jako reklama. Ach jo.

+5/−1
6.3.2014 20:03

J43a97k49u52b 76C10i71g67l68e81r 9365627955808

" Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou?"

Jak vypadá falešná svíčková? 8-o

0/−8
6.3.2014 17:06

M80a80r88e50k 24V78o47k17á96l 1926234145769

to si děláte legraci, nebo to fakt nevíte ? http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf

+9/0
6.3.2014 19:50
Foto

L12u80b63o38š 90H16a43n44u25s 4577157951162

To je šál z hovězí kýty, zvaný též falešná svíčková. Někdy se na tatara používá i tzv. péro z hovězí plece.

+1/0
11.3.2014 17:43

J43a17n 86R19i61c14h10t93e60r 7865360621662

Jojo, tataráček Na kopci nebo Na konci je super. V druhém případě s pasteurkou bloody mary. Český tatrák je spíš taková společenská událost. Víc lidí, hromada topinek a chuť radši neřešit (chutná po kečupu, hořčici a paprice, místo masa by mohlo být skoro cokoli). Když chci tatarák, tak jdu do jedné z uvedených restaurací. Tam zaprvé vím, že se nemusím bát syrového masa a zadruhé vím, že ochutnám maso, ne kečup za bůra litr. U mne jednoznačně bod pro tento vyladěný tatarák.

+3/−12
6.3.2014 14:39

D82a74n 92H83o70l14i69c13k78ý 5544630146341

Nevím kde jíte český tatarák, ale já u nás v naší hospůddce rozhodně chuť masa cejtím a kečep litr za bůra bych prosil uvést, kde ho kupujete

díky

+13/−1
6.3.2014 17:32

D80a42l52i88b74o55r 15P98r31o42c20h90á58z16k26a 5661498756632

Většinou se podává tatarák nemíchaný, všechny ingredience k dispozici. Ale kdo to neumí a narve tam všechno, co je na stole a v ceně, dospěje k popisovanému výsledku. Pro takové je ten "vyladěný" lepší.

0/0
14.3.2014 9:36

M43a40r28e16k 81V58o73k39á13l 1326724135279

Tatarský biftek s HRANOLKAMA ?? Předvedete příště recept Tatarský biftek s houskovým knedlíkem ?? ;-€Rv

+5/−11
6.3.2014 14:17

J16a82k59u45b 88F36e16i93f19a76r 7189299866839

kdybyste něco o původu tataráku věděl, nepsal byste takové blábolyRv

+3/−3
6.3.2014 14:34

M48a70r58e21k 29V48o47k46á83l 1146774185589

jsem netušil, že musím mít dva semestry historie, abych mohl vyjádřit pochybnost nad kombinací mletého okořeněného masa spolu s v oleji smaženým bramborem, no ale dobře ... nechte si chutnat

+7/−1
6.3.2014 14:38

J56a48n 33R49i57c12h17t67e85r 7125970601662

To jistě nemusíte, ale na druhou stranu byste mohl uznávat, že někdo může mít chutě jiné než vy. A upřímně řečeno, pokud dám tři kila za tatarák, tak to udělám kvůli chuti masa, nikoli kvůli chuti česneku natřeného na topinku, který chuť masa totálně přetluče. Navíc i Na kopci vám dají vybrat a klidně vám donesou topinky nebo suché toasty.

+6/−3
6.3.2014 14:42

M26a28r53e13k 22V22o71k80á65l 1196254475339

ok, beru to jako dobrou radu a příležitostně tedy vyzkoušim .. :-)

0/0
6.3.2014 16:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.