Diskuse k článku

Spor o nejlepší tatarák nemůže mít vítěze. Jak chutná belgická variace

Tatarský biftek a spousta otázek do diskuse. Má se míchat už v kuchyni, nebo servírovat nenamíchaný, může se maso mlít, nebo se musí jen škrábat? Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou? A co kečup? A hořčice? Topinky nebo hranolky? V restauraci na Na Kopci mají jasno. Jejich tatarák v belgické variantě slaví úspěchy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P62e38t93r 54Z59d33e52n87ě23k 2674469574

Každému chutná něco jiného, takže neodsuzuji různé úpravy třeba toho tataráku. Co mi ale v poslední době vadí, jsou moderní tzv. "umazané talíře". Čím umazanější, tím modernější a tím také dražší. Odporná móda. Nikdo se tím nenají, ale může se chlubit, jaké měl v poslední době výtečné "fru-fru ala žu-žu"!!

+4/0
13.3.2014 23:18

P59a66t30r93i22k 16Š12e56b33e11s32t30a 4723622856705

Ať žije trichinelóza, cysticerkóza a echinokokóza :-/

0/0
12.3.2014 21:48

P89e16t91r 65J75a87n41d91a 9693837694251

Copak? Dcerunky trojčata mají narozeniny? :-)

+1/−1
14.3.2014 7:45

P15e68t82r 25V21i72n66t58r11l89í45k 3246324311

člověk může mít obavu z mnohého, to bychom potom nesměli jíst nic, těchto parazitů bych se víc bál ve zvěřině, než v chemickém hovězím mase :-)

0/0
14.3.2014 15:05

R88a60d16e72k 80P96r46o80c96h17á74z79k81a 2703349378

Ale no tak, snad do toho nedávají toulavé psy :-)

0/0
16.3.2014 19:28

Z33u38z46a86n50a 64K28u16b19á10t95o37v69á 1986703766424

Miliarda ingrediencí a nepřebíjí to chuť masa??? ;-D Tak určitě...

+2/0
11.3.2014 20:58

P54e98t80r 84V95i13n72t77r34l70í75k 3496404891

ten interiér z fotek na mě působí zvláštně, ale jinak to nemusí být nejhorší

0/0
10.3.2014 19:12

F94r33a72n65t17i77š45e79k 34U42c10h63y80t11i19l 3210967458971

Mám stejný názor jako pan Martin Kopecký. "Na kopec" již nikdy více! Jediné, co tam mají na vysoké úrovni, jsou ceny. V tom jejich "tataráku" jsem chuť masa vůbec necítil. Ostatní "umazané" talíře byly zvlášť mizerné. Například candát s rozvařenou dýňovou rýží. Anebo husí játra! Zvláště, když jsem si zjistil, jakým způsobem se získávají! :-(:-(:-(

+1/0
10.3.2014 18:00

R46a37d70e53k 51P37r35o72c18h26á92z52k66a 2773199108

Njn, vepřo-knedlo-zelo to opravdu není :-) Ovšem to Vám může chutnat jen do doby, než zjistíte, jakým podlým způsobem se to zelí zabíjí!

0/0
16.3.2014 19:27

M13i95c42h63a97l 96K73ř74í47ž 1844420311712

Tatarák samo škrábaný při namletí není zaručeno porušení boubelů tasemnice , pokud ho naškrábete tak je zabijete..

0/0
10.3.2014 12:08

J68i22ř73í 39M51a93c61e34k 3795305384811

Belgický tatarák? Nebyl by lepší tatarský belgičák?

+2/−1
10.3.2014 8:07

R15a37d62e40k 88P42r84o70c10h15á25z64k81a 2983499628

;-D

0/0
16.3.2014 19:25

R95e15n66é 94Š13r10ů49t13e29k 8228255836578

8-o

+1/0
8.3.2014 20:37

I74v32a74n 14P80a92p 9698202

tatarák za pár šupů-)))

místo masa se nastrouhá dobrý točeňák ,

přísady jako do tataráku ,opatrně se solí salám je už dost slaný ,zalijeme kečupem a dáme chladit bezva mňamka i pomazánka ,je to bezpečné a levné dobrou chuťR^

+1/−7
8.3.2014 20:24
Foto

M43i57r51o56s60l70a62v 96S19t56e52i53n98e37r 2746630430776

Tak proto jsem v Praze nemohl v tataráku najít hovězí! Nemělo by se to ale pak jmenovat tatarák, ale třeba rusák.

0/−2
10.3.2014 9:14

Z14u86z59a21n75a 27K10u23b35á81t49o59v10á 1156793526624

Osobo, mimibazar je jinde!

+2/0
11.3.2014 21:00

R56a24d47e51k 38P86r15o20c65h72á39z57k47a 2573209698

Kečup do tataráku je zvěrstvo ;-€ (ona ta majonéza také)

0/−1
16.3.2014 19:29

M12a87r81t60i31n 80J34i55r47o45u79s56e58k 7556465735558

Nepřebije chuť masa. Vážení, zkuste sežvýkat kus naškrabané svíčkové bez jakýchkoli přísad. To je chuť masa a ne maso ochucené přísadami. ;-D

+7/0
8.3.2014 1:00
Foto

V74l27a49d94i36m74í10r 53V11o20l54k70o 6640862337399

Malé doplnění k ostrosti co "přebíjí chutě":....lidi, co nejsou zvyklý na ostré opravdu necítí přes česnek, a o to více např. přes chilli chuť ničeho jiného.

Jeden čas jsem zkoušel cíleně zvedat konzumaci chilli (trochu rozpohybovat trávení) a dávám za pravdu těm, co tvrdí, že pokud si opravdu navyknete na určitou dávku a tu nepřekračujete, cítíte tu chuť pod ní bez ohledu na pálivost. Jak si dáte ovšen nad tuto "svou" dlouhodobou míru, už ne.

Zajímavé je, že při poklesu konzumace ostrého se vám tato vnímavost na ostatní chutě ale i tolerance k ostrému zase sama sníží, byť možná ne na původní hodnotu.

To jen na okraj, jako "příběh z natáčení".;-)

0/0
7.3.2014 14:01
Foto

V88l96a27d96i90m40í74r 89V90o14l92k16o 6570612197359

í

0/0
7.3.2014 14:01

J64a12n71a 39M70o74l75á22k81o16v30á 7707786846814

Mnam. Na vsechny tataraky ze svickivy

+1/0
7.3.2014 0:06

M57i55c27h68a58l 28K76o64l44á52č59e14k 9312817938955

"Navíc se tatarák nepodává s topinkou, ale po francouzském způsobu s hranolky a salátem."

kdo v Belgii byl, nebo žil, tak ví, že hranolky jsou jejich univerzální příloha ke všemu ( at uz k tataraku - americaine (my to nazýváme po tatarech, oni po američanech :D) .... ale třeba i ke carbonnade (víceméně guláš) ) ... bezne do toho michaji i hrasek apod .. co restaurace, to jiny recept, faktem je, že nepřebíjí chuť masa....

+2/0
6.3.2014 22:32

J48i11ř28í 15S62t25e93j68s24k31a15l 8252849198143

S tím tatarákem souhlasím. Takhle se tady začal dělat někdy před padesáti lety. Jen místo parmézánu tam byl samozřejmě žloutek.

0/0
6.3.2014 22:30

M20a16r31t44i59n 40K91o60p17e87c46k37ý 3868217709544

Byl jsem Na kopci jednou - a už nikdy víc. Snobské, chuťově přeplácané, mizerná obsluha, předražené, za dvě večeře dvanáct set. Stejný "belgický" tatarák si děláme doma za čtvrtinu ceny. Když se plácnout přes lapsu, tak to už v Praze raději k Pohlreichovi do Imperialu, k Fričovi do Čakoviček nebo do Ambiente.

+6/−1
6.3.2014 22:26

M39a86r20t80i68n 59K79o29p42e61c58k53ý 3368237609784

...plácnout přes kapsu... :-)

+1/−1
6.3.2014 22:27

J35i47ř48í 96S98t47e44j65s56k50a21l 8262259878163

Ale přes lapsu se mi taky líbí.

+2/0
6.3.2014 22:30

V57á53c75l74a37v 74V37ě44r59t35e11l12á96ř 5804483330931

Byl jsem tam na menu a tak dobré brambory, jaké podávali tam, jsem ještě v restauraci nejedl.

0/0
7.3.2014 17:43

J37a67n 12S48l71á72m54a 5914522533341

Restaurace Tita Eliase je moc prijemna, presto mi vadi, ze clanek s upoutavkou Na kopec vidim na idnes.cz minimalne podruhe, mozna je v textu drobna zmena, ale tatarak z Na kopci jiz byl na idnes.cz doporucovan. Proto si myslim, ze by bylo slusne a fair, oznacit takovy clanek jako reklamu.

+2/0
6.3.2014 22:06
Foto

M28i48r62o14s54l55a11v 98S60t47e32i14n96e12r 2886700960456

Na ulici Marszalkowska ve Varšavě je v restauraci U Švejka autentický tatarák, zapít nejlépe pivem Tyskie. V Praze si nikam netroufnu, to není pro domorodce. Ani slušné pivo tam nemají.

Českou klasickou kuchyň najdete třeba v Miroticích u Panského Dvora. V Praze už dávno ne.

+1/0
6.3.2014 22:00

M47a83r17t26i26n 87K56o84p66e84c80k31ý 3818847309124

Když nevíte, kam zajít, tak ne. :-)

+1/0
6.3.2014 22:28

P26a20v72e96l 56O51d79r48a72z55i14l 6634149467820

Nesmysl, Steiner má určitě prošlapaný všecky pražský hospody, jinak by to přecé nepsal!;-)

0/0
7.3.2014 21:02
Foto

M11i56r56o15s69l27a11v 31S74t56e68i87n25e28r 2386640470826

Jenom okolí Staromáku. Dříve jsem měl oblíbenou restauraci v Rytířské, dobrý byl také restaurant Moskva na Příkopech, tam také uměli opravdu klasický tatarák. Máte pravdu, studoval jsem na Karláku a večer po tom dlouhém sezení jsem pochodoval pěšky až na Bořislavku, takže jsem cestou opravdu viděl všechny lákavé příležitosti. Na kavárny mi jako studentovi nezbývalo, i za tramvaj jsem zbytečně nevydával. Ale tehdy se ještě po Praze chodilo docela bezpečně, aut bylo málo (1960).

Před Bořislavkou jsem bydlel v Karlíně, dnes je na tom místě Hilton. Takže mezi Karlínem a Karlovým náměstím jsem prožil své mládí.:-)

0/0
10.3.2014 9:29

E94v85z77e97n 10S87o94u13k67u53p 1707824926808

No já nevím, s hranolkama bych si ho asi nedal...., ale to je každého věc...

Také mě fascinuje ta (nejspíš ani neumytá) skořápka v mase....

+4/−1
6.3.2014 21:58

P30e12t79r73a 35H79e60l84i25k87a97r49o87v62a 9638304437894

Ta skořápka mě taky překvapila. Jinak bych tam tatarák zkusila, láká mě, že je bez vejce, protože k syrovým vajíčkům mám fakt odpor a o salmonelózu nestojím.

0/0
6.3.2014 22:24

P66a79v19e60l 15J12e56ř68á19b65e58k 7561602904637

Klystýr a nebo salmonea. Oboje pořádně vyprázdní střeva, což není na škodu.

0/−2
6.3.2014 23:33

J87o67s23e47f 64Š39e67m32e19l69í88k 7109601980427

Víte, čím si taková skořápka musí projít, než se dostane na stůl?

+5/0
6.3.2014 22:32

M49i47c20h79a26l 23K70o69l96á76č27e66k 9692937368675

myslím, že si nedovolí tam dát špinavou skořápku :) v Alpách nám takhle vždy servírují vajíčko na Carbonnara :)

+1/0
6.3.2014 22:34

M37a17r85t10i94n 50P81a78v60l98o57v98i89ć 3254110958685

Trochu v tom tu reklamu taky cítím, nicméně Na Kopci je vážně úžasný podnik, kam se vždy rád vracím na propagaci nehledě :-). Vřele doporučuji!!

+1/−1
6.3.2014 21:45

M75a26r20t46i79n 73Š50t26ě96p26á70n46e72k 3967373823121

Uz zase PR clanek, ktery neni oznaceny jako reklama. Ach jo.

+5/−1
6.3.2014 20:03

J60a92k73u98b 47C97i64g40l29e26r 9645707795808

" Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou?"

Jak vypadá falešná svíčková? 8-o

0/−8
6.3.2014 17:06

M74a31r96e92k 77V25o30k57á42l 1456824965349

to si děláte legraci, nebo to fakt nevíte ? http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf

+9/0
6.3.2014 19:50

L21u41b87o11š 29H26a86n63u18s 4317687381272

To je šál z hovězí kýty, zvaný též falešná svíčková. Někdy se na tatara používá i tzv. péro z hovězí plece.

+1/0
11.3.2014 17:43

J55a15n 59R56i84c54h27t44e94r 7245740141592

Jojo, tataráček Na kopci nebo Na konci je super. V druhém případě s pasteurkou bloody mary. Český tatrák je spíš taková společenská událost. Víc lidí, hromada topinek a chuť radši neřešit (chutná po kečupu, hořčici a paprice, místo masa by mohlo být skoro cokoli). Když chci tatarák, tak jdu do jedné z uvedených restaurací. Tam zaprvé vím, že se nemusím bát syrového masa a zadruhé vím, že ochutnám maso, ne kečup za bůra litr. U mne jednoznačně bod pro tento vyladěný tatarák.

+3/−12
6.3.2014 14:39

D66a80n 13H60o38l25i49c73k52ý 5984410246451

Nevím kde jíte český tatarák, ale já u nás v naší hospůddce rozhodně chuť masa cejtím a kečep litr za bůra bych prosil uvést, kde ho kupujete

díky

+13/−1
6.3.2014 17:32

D53a91l26i66b10o38r 63P59r68o24c96h84á60z38k78a 5881258266232

Většinou se podává tatarák nemíchaný, všechny ingredience k dispozici. Ale kdo to neumí a narve tam všechno, co je na stole a v ceně, dospěje k popisovanému výsledku. Pro takové je ten "vyladěný" lepší.

0/0
14.3.2014 9:36

M96a68r59e15k 59V56o92k53á87l 1536134165289

Tatarský biftek s HRANOLKAMA ?? Předvedete příště recept Tatarský biftek s houskovým knedlíkem ?? ;-€Rv

+5/−11
6.3.2014 14:17

J42a48k10u35b 27F38e24i45f49a10r 7979659166759

kdybyste něco o původu tataráku věděl, nepsal byste takové blábolyRv

+3/−3
6.3.2014 14:34

M76a86r70e83k 36V81o28k27á76l 1936854655199

jsem netušil, že musím mít dva semestry historie, abych mohl vyjádřit pochybnost nad kombinací mletého okořeněného masa spolu s v oleji smaženým bramborem, no ale dobře ... nechte si chutnat

+7/−1
6.3.2014 14:38

J16a84n 75R15i65c18h78t52e22r 7375530711862

To jistě nemusíte, ale na druhou stranu byste mohl uznávat, že někdo může mít chutě jiné než vy. A upřímně řečeno, pokud dám tři kila za tatarák, tak to udělám kvůli chuti masa, nikoli kvůli chuti česneku natřeného na topinku, který chuť masa totálně přetluče. Navíc i Na kopci vám dají vybrat a klidně vám donesou topinky nebo suché toasty.

+6/−3
6.3.2014 14:42

M12a76r57e68k 60V48o53k80á25l 1656274695759

ok, beru to jako dobrou radu a příležitostně tedy vyzkoušim .. :-)

0/0
6.3.2014 16:32

Najdete na iDNES.cz