Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H68o75n75z41a 48F32o61r80m97a93n 3130169532279

Brambor v obchodě vybírám a neberu viditelně špatné, ale když si představím, kolik je občas potřeba oškrabat kvůli černošedým flekům pod slupkou, tak dobrou chuť. Jinak mám také dojem, že solanin se nalézá pod slupkou každé starší brambory (ten nazelenalý brambor co byl vystaven světlu ho jen obsahuje více), takže ještě jednou dobrou chuť. :-/

+1/0
21.3.2014 10:06

T71o85m75a77s 53N25o37v42o97t38n97y 3481466598679

to je zajimavý, když jsou podle těch šašků v popelnicích u hyprů takové lahůdky, tak že na pultech je takový humus....

+1/0
19.3.2014 8:56

T23o68m41á44š 31K36u75c19h86a67ř 3207321148461

Asi by bylo dobré do článku doplnit, že především u déle skladovaných brambor se pod slupkou ukládá jedovatý solanin a chaconin, které se teplotní úpravou nezničí. To je důvod, proč nové brambory klidně sníme i se slupkou, ale déle uskladněné oloupeme. Takže z nových brambor klidně, ale ze starých bych si to rozmyslel.

+2/0
19.3.2014 8:49

L33u29k61á38š 83K66r27á60l 8388631737730

Připravit chipsy ze ZBYTKŮ BRAMBOR, tomu bych rozuměl. Ale ZE SLUPEK? To opravdu nemohou myslet vážně.

0/0
19.3.2014 8:08

R98u12d50o84l75f 19R94u64b21e50š 3239125501244

Já brambory neloupu, proč si přidělávat práci? A když je slupka špatná tak ji vyhazuju protože nežeru solanin.

R^

Jen připomínám... použitý toaletní papír nevyhazujte, bude se hodit místo ubrousků v příštím dílu Zachran-odpadky.cz

+3/0
19.3.2014 3:13

T38o51m32a73s 87N45o83v64o76t75n62y 3531776198869

;-DR^

0/0
19.3.2014 8:56

P23e74t59r 77V18i35n68t28r48l23í14k 3396694741

iniciativa zachraň jídlo? a co s tím olejem v utěrce? vymačkat a zpátky nakapat do fritézy...? :-)

+1/0
19.3.2014 0:58

J73i48ř79í 15Š59v90e68h40l49a 1474734892376

Nařežeš tu utěrku a uděláš chutnou utěrkovou polévku.

+3/0
19.3.2014 1:42

O35l33i52v95e22r 62N74e63u11m12a74n68n 3820276349

Rezat se nemusi, staci ji dat na hodinku do papinaku s korenovou zeleninou  korenim. Priste jde pouzit zase, proste jako stara znama "sekyrkova".

+2/0
19.3.2014 6:14

B56e55n 72P36a36v36k51a 1597503857731

A když nemáte slupky, tak tam dejte nehty. A když nemáte ani nehty, tak si bramborové chipsy udělejte třeba z much.

Jinak mě dost překvapuje loupání brambor nožem. Slušný oddíl. Ostatní použijí škrabku.

+2/−1
18.3.2014 22:50
Foto

P39a30v81l34a 22N13o28v97á 7428940958275

Naše morče běžně konzumuje veškerý odpad z ovoce a zeleniny, který se nezpracuje. Ale bramborové slupky obchází obloukem. Asi mu vynadám že plítvá jídlem R^;-D

0/0
18.3.2014 22:31

Š91á76r93k20a 72M46a14t45y75á72š43o82v93á 1741475622109

napřed vynadejte sobě, plýtvat je správně ;-)

+1/0
19.3.2014 6:57

J83a72r12o20s47l32a54v 80P75a89r70k50i84n84s39o60n 5382797599411

ještě chybí polévka z rybích očí, kočičích pracek, psích řitních otvorů, kuřecích hlav a kloak. škoda to vyhazovat, když to může ještě posloužit.

+1/0
18.3.2014 22:21

J25i77ř23í 45Š50v97e66h86l98a 1394464652646

Čím tenčí slupky, tím lepší! Tak to čumím:)

0/0
18.3.2014 21:47

I97v58a31n 93M17a53r53e49k 6394958562

!! No už jsme tu měli "pochoutky" z kuřecích kůžiček ,teď pro změnu zase "delikatesa" z bramborových šupek které mohou být v této pozdní době díky nakličování brambor plné prudce jedovatého solaninu,čekám jen kdy se tu objeví další "specialita" vyrobená třeba  z kuřecích biskupů ! ? ! ? 8-o  ;-(  Rv !!

+1/0
18.3.2014 20:42

R43a93d90o87s13l32a64v 94K87l30a84u15d59a 5654688494652

Pečenou kuřecí kůži miluju... ale šlupky od brambor j úlet.

0/0
18.3.2014 21:09

S67i81m46o52n15a 84P86a35n18t65ů31č35k16o91v85á 3818655122553

No vidíte, sto lidí, sto chutí, já bych naopak kuřecí kůži nepozřela ani kdyby mi hrozila smrt hladem, zato brambory když mají hezkou šlupku neloupu už léta. Jen důkladně okartáčuji pod horkou vodou, vařím vcelku jen v trošce vody, nebo úplně v páře na pařáku. Takto uvařené brambory chutnají i samotné, když se z nich i se šlupkami udělá kaše, je to pochoutka pro celou rodinu. Dvanáctiletý syn už jinou kaši ani nechce jíst, při chystání rodinných oslav vždy trvá na tom, abych kaši dělala já. Podmínkou je ale opravdu hezká slupka, bez klíčků, zelených skvrn, a podobně, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo od sedláka.

0/0
18.3.2014 21:52

T17o78m82a75s 73N51o77v43o22t53n70y 3371476148869

Tak ono asi málokdo žere kůži jen tak jak to dělá ten hňup z Novy, ale vypečená z vypečeného kuřátka k masu :-)

+1/0
19.3.2014 8:58

M81i56r59o13s37l19a13v61a 93Š66e43d68i80n38o97v32á 2927635230424

se slupkama mě napadla lakomá Barka přikládám text 

Nejlakomější držgrešle ze všech byla Barka, farářova kuchařka. To bylo každému známo. Nejenom že schraňovala šlupky od buřtů a šila z nich záclony, nejenom že se do zrcadla nepodívala, aby se neopotřebovalo, ale to byla ona, co tenkrát, když jela do Loun dostavníkem, místo jízdenky chtěla si nechat koleno vrtat, a co k tomu nedošlo jenom proto, že když kočímu to koleno ukázala, raději ji nechal jet zadarmo, než by zneuctil nebozez.

+3/−1
18.3.2014 20:37

E86l83i16š71k11a 36K50u73č80e47r37o83v30á 7289192383313

hm, dělám to sofistikovaněji. brambory, pokud mají pěknou šlupku, neloupu. upeču je i se slupkou.

+11/0
18.3.2014 20:01

V62l73a45d13i26m88i19r 40Z81a95b15l23o30u76d73i33l 6707101969500

No to je teda napad, hlavne zdravi velmi prospesny... :-/

0/0
18.3.2014 19:58

V87í12t 10N67o39v80á56k 5384595471619

nebylo by lepší, místo těchto volovin, spíše řešit pěstování plodin na paliva? Kdyby se místo řepky pěstovaly potraviny, tak budem imrvére všichni přežraný

+5/0
18.3.2014 17:33

D28a69n11i40e89l 76S39c70h94a95c40h28e40r45l 9593605692636

Nechápu jak může někoho trápit co za potraviny vyhodím, když mi je nekupoval...:-)

0/0
18.3.2014 15:52

V59l59a28d22i87m43í59r 72F77i72b45i41g80e79r 5434431851534

Oni myslí na to že by se tím mohli nakrmit hladovějící žijící v prostředí kde se může hospodařit celoročně, ale neuživí je to.

+1/0
18.3.2014 17:05

D29a45n82i55e41l 38S12c53h56a83c69h32e79r30l 9853735102876

Aha :-) tak až hladovějicí v prostředí, kde se může hospodařit celoročně budou  zajímat moje problémy s naplněním lednice, tak ať mi dají vědět...:-)

0/0
18.3.2014 17:09

P42e16t80r 67D80o26k98t65o34r 6626251608839

Pane redaktore, syrové šupky z brambor vám slepice žrát nebudou, pokud teda myslíte kura domácího;-) Slepicím se to musí uvařit a nejlépe smíchat se šrotem:-)

+7/0
18.3.2014 14:11

V95í58t 15N40o34v80á13k 5274885191439

slepice je sežerou syrové bez problémů

+3/−1
18.3.2014 17:30

B85o74h12u54m92i25l 55S16t79e54j10s79k71a60l 4646657563756

Když jsou týden vyhladovělé tak sežerou i syrové, jinak ani náhodou.

+2/0
18.3.2014 19:20

J37a95r98o73s72l73a88v61a 92N95o70v53á 5968477818150

Naše slepice mají velký travnatý výběh, celý den hrabou a zobou, přesto se po syrových bramborových slupkách mohou utlouct! A to dostávají krmení 2x denně. Ony jsou ale zvyklé, že co před nimi neuteče, je jedlé. Takže nám taky baští slimáky. :-)

+1/0
18.3.2014 19:54

T75o38m81á29š 35L92u23d82v83í56k 5810348783586

První článek zde, který se týká této "iniciativy" a zároveň se snaží být objektivní. Nelze si nepovšimnout, že se od těch minulých liší především ve dvou aspektech: 1. z kuchyně zmizel ušmudlaný doktor filozofie, 2. článek psal někdo jiný.

Marku, díky Vám! I když mne článek nepřesvědčil k tomu, abych rval slupky z brambor do fritézy (nemám doma fritézu), dokázal jste alespoň to, že v redakci sedí i lidé, kteří neztratili schopnost kritického myšlení a objektivní žurnalistiky. Pozdravujte ty dvě kolegyně, které tu svými články tak zapáleně propagovaly "chleboráky" a "fritátu".

Hezký den! :-)

+2/0
18.3.2014 12:39

J51a13n13a 93M41e29r25o69p77e 7938409197919

No, taky chleboráky i fritáta jsou krom úchylného jména vcelku jedlé. Tady i ten článek píše, že celý recept je vtip.

0/0
18.3.2014 21:24

M77i49c29h67a37l 41K90r38e84j71č52í 1826240941963

Loupat brambory je barbarismus. Rv Právě slupka jim dodává chuť, navíc obsahuje nejvíc vitamínů. Bramboru stačí okartáčovat a opláchnout vodou.

+3/0
18.3.2014 11:53
Foto

L55u47k95á17š 10N20o71v52o47t90n37ý 6856737168608

To je ale demagogický článek. Proč by měly slupky od brambor udělat lepší službu v kompostu než v podobě smažených lupínků? Nota bene, když to ten dotyčný krájí tak, že bramboru neoškrabe, ale odkrojí i s kusem brambory?

0/0
18.3.2014 11:26
Foto

P86e88t26r 10Š45r42a63i88e54r 9923862292667

Slupky od brambor není potřeba zachraňovat. Dnes už i ve slušné restauraci dostanete brambory (nejen "americké") se slupkou a doma to tak dělám už dávno (včetně bramboráků). Slupka, pokud nevypadá hnusně, není po očištění kartáčkem nic jedovatého...:-P;-)

+1/0
18.3.2014 10:51

V40l60a20d27i34m27í23r 39F96i32b19i81g15e96r 5804751981544

Tak nejjedovatější je když je zelená, jinak nehrozí nic horšího než nedočištěná hlína.

0/0
18.3.2014 10:54

L27a32d34i83s63l66a23v 58M63i90k58a 1501249224894

Měli by udělat novou podrubriku k těmto rádoby šetřivým postupům s jidlem.....Blicí koutek.

+2/0
18.3.2014 10:47

Z15u21z86a79n20a 61V56l91a30c89h65o17v27á 8396452810

Tak pečené brambůrky i neloupané jsou dobrota, ale abych si smažila slupky, to je snad vtip? A co udělám s bramborou?;-D

0/0
18.3.2014 10:43

V22l55a48d69i96m42í56r 95F53i14b74i62g32e80r 5554181961914

No dá se z ní udělat kaše, nakrájet do polévky, opéct, udělat také lupínky atd. Možností jsou desítky.

0/0
18.3.2014 10:56

Z10u84z93a95n88a 92V70l39a14c93h96o58v94á 8296282190

No ovšem, ale v tom případě přece nebudu smažit slupky...;-D

0/0
18.3.2014 12:38

V45l94a75d51i92m72í64r 90F35i15b86i92g69e48r 5434571201354

Kdo chce 100% využití tak smaží, kdyby o tom nenapsali tak by mě to v životě nenapadlo a i přesto to zkoušet nebudu.

+1/0
18.3.2014 16:49

B39o59h87u26m66i54l98a 66M38a61j97e94r18o54v43á 4227451604

Kdo si chce zničit stoprocentně žaludek smaží

+1/0
18.3.2014 19:39

I42v54a 98M37a29k13a69l82o15v76á 1696649609490

Na jedení slupky nevidím nic špatného, již nějakou dobu (pokud nejsem brambory hodně špatné - staré) tak je pořádně omyjeme a vaříme a pak jíme se slupkou. Na takové to přípravě "brambůrků" nevidím nic špatného. Jen jako milovník smažených brambor bych škrabkou oškrábala bramboru na poloviční velikost abych toho mohla friťákem prohnat více :-D

Zbytečnost tohoto počínání je otázkou, jako zdravotní nezávadnost této stravy - ale co může být zdravého na smaženém?

+5/0
18.3.2014 10:28

M48a69r89e68k 31S29u38c30h51á35n44e13k 2911406968419

Kdyby ty brambory obíral škrabkou a ne nožem, tak má o polovinu méně odpadu. Ale chápu, že cílem byly "pořadné" slupky.

+2/0
18.3.2014 10:04

P58e56t13r81a 25N64o36v11á39k83o55v82á 7498326964728

Za a) jak jakou škrabkou, za b) i tak bych se hádala, protože to oloupal poměrně tence a za c) kdyby to bylo totálně tenké jak papír, tak z toho zase neudělá ty chipsy a vyhodí to, takže by měl odpad, který takto nemá.

+1/0
18.3.2014 10:45

J11a58n 55P48r64o74v90a25z32n21í13k 6728924260211

Olej z fritézy nevylévejte, můžete si z něj připravit chutnou kávu nebo čaj.

+13/0
18.3.2014 9:38

V38l85a73d28i22m61í77r 34Š83n42e87k 9384468726541

slyšel jsem, že to někteří spoluobčané lijí do svých starších vozů s dieselovým motorem...

Ale nevím, co je na tom pravdy....?;-D

+4/0
18.3.2014 9:47

P80a29v38l70a 11N43o84v58á 3755823658865

Bohužel je to pravda. Je to i cítit. To pak jedete za tím autem a přijdete si jak ve fastfoodu.

+3/0
18.3.2014 10:09

P59e13t60r 62V18i23n72t27r96l74í13k 3836214321

to budou spíše auta na řepku, občas to taky potkám ;-D

0/0
19.3.2014 0:53

M33o71n15i76k46a 54R52o76l40l83o44v31á 5243762536375

Manželův bratranec na to jezdil,tedy tvrdil to,ale osobně jsem ho nikdy neviděla lít olej do nádrže.Ale je fakt,že pro "vyjetej"olej z friťáku si chodil..........

+1/0
18.3.2014 10:10

J97a45n 56P73r27o31v32a79z78n24í72k 6558564150251

Diesel vydrží i benzin (v rozumném poměru), třeba i ten olej.

0/0
18.3.2014 15:50







Najdete na iDNES.cz