Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na domácí "nutelu" z nejkrásnější kuchařky na světě

Nad nutelou z obchodu vyřkla Denisa Bartošová, autorka nepřehlédnutelné knížky Láska prochází kuchyní, jasný ortel: Ne. Z prostého důvodu, kvůli přidaným "éčkům". Jenže zakažte dětem něco, co milují. Raději vyzkoušejte domácí recept na podobnou pomazánku. A pro jistotu připravte rovnou dvojnásobné množství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P55e60t57r 90V79i71n69t39r34l72í91k 3636224431

tak za prvé je to Nutella s dvěma L, za druné - v tom mléce a hořké čokoládě a bílé čokoládě jsou také éčka :-)

+5/0
3.6.2014 11:09

Š90á19r70k95a 76M71a27t54y10á87š97o31v43á 1891465402349

ale porád, kdyby napsala ty 2 L, tak je to žalovatelný...nutela s jedním L, je vžitý název pro pomatlánku , možná i z čokolády....;-)

+2/0
4.6.2014 6:46

D40a90v39i84d 35K79r84á57l 1319986709268

nechápu, proč jsou éčka takovým démonem...

chemii tito osoby neměly a stejně se k tomu vyjadřují:-/

+3/−6
3.6.2014 9:58

J16a51n73a 96V78y65s80k98o29č34i12l74o11v59á 8697918589374

tito osoby? hmm...:-/

+1/0
7.6.2014 6:56
Foto

M92a92r47t60i72n 81F57a65l39t84ý47n 9541726564388

České děti milují "nutelu"? To slyším opravdu prvně. ;-D

+4/−3
2.6.2014 18:42

L92i45n33d33a 63N33o65v41o15t15n88á 9641831740201

stavte se k nám a vemte si lžičku ;-D

0/0
3.6.2014 7:53

M91a98r93e28k 77Z33a68h89r11a24d30i10l 6514239805791

Nejíst nic, co obsahuje jakékoliv "éčko" je samozřejmě nesmysl. Tady jde opravdu spíš o ten palmový olej, který je svinstvo jak po výživové hodnotě, tak především po agresivním způsobu jeho výroby (pěstování) a s tím spojených extrémních dopadů na lokální faunu a floru.

+7/0
2.6.2014 8:20

M39a28r71e65k 33Z68a35h72r55a37d61i42l 6544829275731

*flóru

0/0
2.6.2014 8:20

P89a28v92e48l 60K53r78e14u34z54i32g18e42r 7334240270339

Zrovna jsem to chtěl napsat. Používáním palmového oleje ve všem si lidstvo pod sebou podřezává větev. (Hlavně že je to levnější.) Cukrovinky s palmovým olejem zásadně nekupuju, jenom když se spletu. U lotusek jsem to skoro obrečel, ale když si výrobce nedá říct... :-/

+2/0
2.6.2014 21:50

D35a58g46m21a18r 85N33o73v30o72t49n71á 4361450278963

Nějak nechápu termín kvalitní bílá čokoláda. Někde jsem totiž četla, že bílá čokoláda není čokoláda, ale jakýsi vedlejší produkt ....

+1/−1
2.6.2014 7:25

M56a20r32e30k 42Z29a84h48r67a41d78i46l 6264399325221

No, vedlejší produkt bych to opravdu nenazval. Jen prostě obsahuje pouze kakaové máslo a již žádné další přidané kakao (kakaovou sušinu). A samozřejmě obsahuje více mléka, než ostatní čokolády...

+3/0
2.6.2014 8:29

L43u18d29v33í80k 62G80a42j68d74o39š80í38k 2415973194142

Jinými slovy bílá čokoláda není vlastně čokoláda. :-)

+2/0
2.6.2014 10:20

M21a85r22e90k 95Z90a16h73r96a52d76i17l 6864569895501

No, čokoláda to oficiálně je, ale to složení je dost specifické (musí mít alespoň 20% kakaového másla) :-)

+1/0
2.6.2014 12:15

D37a37g27m25a92r 25N92o38v88o61t67n88á 4141200368433

To je to, co jsem původně myslela.  Díky za vysvětlení.

0/0
2.6.2014 12:44

V69á41c15l53a19v 31J47o27n23á59š 8832193132353

Proč je na kucharce fotka ženský co si stříhá nehty?

0/−1
1.6.2014 17:53

T81o28m48á39š 11K13u79č92e20r94a 5917822127442

Tak ona je vždycky nějaká móda něco zatracovat, pak to zase vyzdvihovat do nebe a pak pro jistotu prohlásit za neškodné. Já se řídím heslem - co mi chutná, to je dobré a zdravé a žiju. Pravda - zatím jsem nikdy neochutnal prý výtečnou smaženici z muchomůrek zelených.:-/

+5/0
1.6.2014 16:09

L33u26d68v85í26k 43G47a54j50d46o40š16í89k 2105123434402

Daleko větší problém v Nutelle než Éčka (která v ní notabene nejsou) je cukr a tuk. To paní v té své "dobrotě" ovšem vůbec neřeší. Spíše naopak.

+16/0
1.6.2014 0:21

J82a35n63a 78V49y49s73k19o32č62i75l31o19v60á 8357288129924

Od chlapa bych takový názor nečekala, ale - skvělé! To je ten hlavní problém. Cukr a tuk. Argumentovat tím, že to děti milují, může jenom dement.:-/Rv

0/0
7.6.2014 6:59

L95u90k97á92š 69Š87m36a76h12e97l 2937234782904

Cukr a tuk jsou normální součástí lidské výživy, jsou dokonce zcela nepostradatelné. Ale chápu, že armáda výživových poradců z nich udělaly něco nežádoucího, až přímo téměř smrtelného.

0/0
10.6.2014 21:00

P76e63t19r 57S47t64e83i75n 6938751932797

A jak se odpůrci Éček vyrovnavaj stím, že musejí dýchat E948 (kyslík) ? :-D

+29/0
31.5.2014 18:40

P70a33v41e85l 15Z86a86t17l15o52u42k89a64l 7751529712477

Který navíc původně vznikal jako prudce jedovatá odpadní látka anaerobních organismů a jeho nahromadění nejprve ve vodě a poté v atmosféře vyvolalo ekologickou katastrofu, proti které by i jaderná válka byla čajíčkem :)

+14/0
31.5.2014 18:47

M74i24r19o82s83l53a54v 51H76ý80l 5475197299959

určitě lépe než jejich příznivci, až se dozví co je E927b

0/0
10.6.2014 19:55

L31u98k88á26š 12Š45m25a92h17e35l 2717844342314

Žvýkačky bez cukru? No, ještě že žvýkačky neužívám...:-)

0/0
10.6.2014 20:58

P28a92v70e22l 21Z38a28t60l83o96u86k78a85l 7441389152497

Tak to těžko :) Močovina se vyrábí uměle (byla to první organická látka uměle vyráběná) z amoniaku a oxidu uhličitého - takže co jako? :D

0/0
13.6.2014 12:17

P96a85v55e20l 90Z75a59t49l36o31u81k16a82l 7201989292337

Trapné zaklínadlo jménem "éčka", kterým kolem sebe rádobykritici potravin hází mi přijde úsměvné. Vzhledem k tomu, že to pojmenování je jen označení všech možných přírodních, přírodně-identických (tj. stejných jako z přírodního zdroje, ale vytvořených jiným postupem) a umělých přísad, které se do potravin dávají a některé dávaly už po staletí (E508 - chlorid draselný, E260 kyselina octová, E170 uhličitan vápenatý). Ona ta "éčka" byla tudíž jaksi už v "poctivých potravinách našich pra-pra-pra..... babiček".

A nejvtipnější je, jak tuhle imbecilní hysterii kolem "éček" dovedli do krajnosti sluníčkoví "bojovníci proti všemu", když v 60. letech rozšířili fámu (která se neustále ve vlnách vrací), že E330 (kterou najdeme ve velkém množství potravin) je extrémně karcinogenní látka!! Bohužel E330 je obyčejná neškodná kyselina citronová, je důležitou součástí metabolismu buněčného dýchání a každý jí máme v těle v řádu gramů. Ovšem ten metabolický cyklus, v němž se uplatňuje, se jmenuje citrátový nebo (po objeviteli) Krebsův - a protože německy se rakovina řekne "Krebs", fáma byla na světě.

+23/0
31.5.2014 18:33

L32u83d19v35í97k 90G76a69j24d91o38š33í58k 2805633124842

Jak známo, Éčka je skupina látek, u kterých se sledují účinky po požití na lidský organismus snad nejpřísněji ze všech poživatin které do sebe člověk vpravuje.

Jsou to také jediné látky u kterých známe velmi přesně maximální množství které je pro člověka zcela neškodné.

Víte jaká je zcela bezpečná denní dávka mrkve? U uhličitanu vápenatého (E170) na to máme normu. U mrkve nikoliv. Přitom beta-karoten v mrkvi obsažený je látka celkem problematická.

+4/0
1.6.2014 0:16

A74n98d77r20e37a 27Č21i71e83r16n46a 5536117850870

U mrkve začíná nebezpečné množství na 800kilogramech za den.

+1/0
9.6.2014 8:00

J58a61n 22N54o95v24á98k 7945784498757

To je fakt zajímavé s tím Krebsovým cyklem, vůbec mě nenapadlo ze by si to někdo mohl spojit s německým slovem pro rakovinu.

0/0
10.6.2014 19:16

L82u30d25v76í50k 27G14a97j45d98o51š23í93k 2655963624232

Opravdu SUPER nápad.

Nechci mít nutelu s éčky. Tak vezmu 40dkg čokolády ve které jsou úplně stejná "éčka" jako v nutele, k tomu přidám ořechy plné toxinů z plísní (70% ořechů v obchodech je více či méně obsahuje), hodinu s tím šaškuji a pak se rozplývám nad "úžasným" výsledkem.

Ikona "poklepat si na čelo" tu chybí...

+38/−3
31.5.2014 15:40

O83d40s26t23r15a50n73ě95n67ý 19U16ž70i75v13a97t69e61l

Uživatel požádal o vymazání
+1/−3
31.5.2014 18:02

L43u90d55v17í65k 28G49a12j50d87o17š48í28k 2875973614842

Však jsou tam uvozovky. :-)

0/0
31.5.2014 23:54

B21o48h33u62m77i78l50a 79M81a18j97e36r69o94v52á 4527421324

není lepší děti radeěji naučit na domácí marmeládu??

+13/−2
31.5.2014 14:49

J16a16n16a 28V22y75s20k64o62č66i56l49o30v18á 8197898919594

Spousta cukru. Je to nutné???

0/0
7.6.2014 7:01

M45a97x 65Š21a14l36a82m19o50u75n 9791910639956

Klasická nutela (alá Nutella) a dvoubarevná? No to snad ne! Tohle je tak možná ňáká domácí milkyway :-P

+2/−1
31.5.2014 9:17

O84d65s90t54r78a91n36ě56n52ý 22U26ž83i32v41a86t89e27l

Uživatel požádal o vymazání
+18/−2
31.5.2014 9:07

M78a13r91t17i43n66a 93Č11e78r44m12á35k44o83v69á12, 60i64D64N26E63S20.10c33z 3876554528941

Jsem přesvědčená, že autorka myslela tyto pomazánkové krémy obecně, kterým se "nutela" prostě říká, i když to třeba právě pravá nutella není. A v každé z ní nějakou tu přídatnou látku (tedy éčko) prostě najdete...

+2/−4
31.5.2014 12:02

L30u13d50v31í60k 57G11a88j71d88o51š97í95k 2535103564332

Stejně jako v těch 40dkg čokolády které na tu "domácí" použijete. :-)

V článku není ani zmínka o tom, že by se hovořilo o něčem jiném než právě o výrobku Nutella, který mimochodem patří do střední vyšší třídy těchto krémů. Jestli to chce mít paní opravdu kakaové, tak je na trhu spousta i jiných výrobků ještě daleko kvalitnějších než Nutella od Ferrero.

Akorát to stojí něco navíc. To ale vyjde nastejno, jako když si do základu té domácí "pochotutky" koupí 40dkg opravdu kvalitní čokolády.

.

Takže celé to je nesmysl. Buď šetřím, nebo chci pro děti to nejlepší. Oboje dohromady nefunguje.

+8/0
31.5.2014 15:51

P31e17t38r 55S80v71o76b32o72d62a 8684138674280

Máte nějaký obchod vyzkoušený. Případně bych uvítal web. stránky pokud byste našel.

0/0
5.6.2014 17:19

Š87á23r98k79a 74M93a79t73y85á82š80o40v71á 1231655292209

kdysi s ejim říkalo Nugeta a bylo to z arašídů...tuším, že se to vyrábělo v Kolíně...

0/0
4.6.2014 6:44

V19á52c10l65a47v 24J49o49n41á72š 8982873932413

Ve slově nutela jedno ecko je....

+6/−1
31.5.2014 20:47

T85o13m69á62š 84S96v72o35b62o52d57a 7316541737499

Nugeta je lepší :-P

+10/−3
31.5.2014 8:34

L98e63n65a 52P52á58t59k67o61v49á 8981593404429

Domácí nugeta:

 100g pražených arašíd

180g mléčné kvalitní čokolády

 2 lžíce moučkového cukru ( i méně, záleží na vaši chuti)

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžička vanilkového extraktu

+1/0
1.6.2014 11:37

L30i80n85d90a 50N94o37v11o59t80n32á 9461831880561

Česká Nugeta už není to co bývala, bohužel. Jednu dobu jsem jí taky dávala přednost.

Jinak zkuste českou Nutellu a italskou nebo vůbec dovezenou z jiných zemí,např. Německo, Rakousko. Ten rozdíl tam skutečně je.

+2/0
3.6.2014 8:05

B18a26r68b74o98r42a 19J42e44ř51á82b35k44o18v23á 9844468427911

Tak ono ani tak nejde o ty ecka, ale o to, ze nutela z obchodu ma v sobe spoustu palmoveho oleje a mizive procento kakaa, mleka i tech orisku. Myslim, ze v tomhle je clanek nepresny, ze predevsim toto se pani na tom nelibilo. Jinak nevim o zadnych skodlivych eckach v k.mleku a cokolade. Pokud je coko kvalitni, neni treba, mleko se konzervuje pouhou pasteraci.

+24/0
31.5.2014 8:14

J42a70n71a 40M13e78r22o97p14e 7848299167739

No, já nevím, nevím, jak dopadne 1 konzerva kondenzovaného mléka, do které dám 200 g čokolády - byť kvalitní, třeba 90% čokolády, tak pořád je to tak čtvrtina čokolády, tak 10% oříšků a hromada cukru.

Nedávno mě honila mlsná, tak jsem se dívala na rozličné podobné pomazánky a našla jednu, co v ní je 39% oříšků, 8% kokosu a celkově pod 35% sacharidů z čehož přidaný cukr 30,9%. A je to moc znát, tohle je fakt cítit po oříškách, není to ani přehnaně sladké a na rohlík vynikající.

0/0
31.5.2014 10:50

D70a20g53m33a40r 83N41o10v20o48t50n49á 4671690918923

Sem s receptem!

+1/0
2.6.2014 9:55

J46a95n84a 14M91e55r84o45p85e 7648959857439

To jsem ale nevyráběla nýbrž koupila.

0/0
3.6.2014 1:06

L15u56d24v44í18k 63G33a63j88d53o61š10í90k 2315323304892

Možná by jen stačilo koupit si kvalitnější čokoládový krém než je Nutela.

Jenže když chcete půl kila za 50 Kč tak to je pak těžké.

0/0
31.5.2014 15:42

J45i18r30i 14K67u87c44e11r81a 5247350176472

nejsou ta éčka také v tom kond. mléku a čokoládách? 8-o

+10/−1
31.5.2014 7:50

J75a87n54a 65V15y90s36k14o59č15i67l39o56v52á 8327138109344

Cpát do dětí spoustu cukru, čokolády a sladké kondenzované mléko??? To je hrozné! Má ta ženská rozum?

+6/−18
31.5.2014 7:36







Najdete na iDNES.cz