- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
tak za prvé je to Nutella s dvěma L, za druné - v tom mléce a hořké čokoládě a bílé čokoládě jsou také éčka
ale porád, kdyby napsala ty 2 L, tak je to žalovatelný...nutela s jedním L, je vžitý název pro pomatlánku , možná i z čokolády....
nechápu, proč jsou éčka takovým démonem...
chemii tito osoby neměly a stejně se k tomu vyjadřují
České děti milují "nutelu"? To slyším opravdu prvně.
stavte se k nám a vemte si lžičku
Nejíst nic, co obsahuje jakékoliv "éčko" je samozřejmě nesmysl. Tady jde opravdu spíš o ten palmový olej, který je svinstvo jak po výživové hodnotě, tak především po agresivním způsobu jeho výroby (pěstování) a s tím spojených extrémních dopadů na lokální faunu a floru.
Nějak nechápu termín kvalitní bílá čokoláda. Někde jsem totiž četla, že bílá čokoláda není čokoláda, ale jakýsi vedlejší produkt ....
No, vedlejší produkt bych to opravdu nenazval. Jen prostě obsahuje pouze kakaové máslo a již žádné další přidané kakao (kakaovou sušinu). A samozřejmě obsahuje více mléka, než ostatní čokolády...
Proč je na kucharce fotka ženský co si stříhá nehty?
Tak ona je vždycky nějaká móda něco zatracovat, pak to zase vyzdvihovat do nebe a pak pro jistotu prohlásit za neškodné. Já se řídím heslem - co mi chutná, to je dobré a zdravé a žiju. Pravda - zatím jsem nikdy neochutnal prý výtečnou smaženici z muchomůrek zelených.
Daleko větší problém v Nutelle než Éčka (která v ní notabene nejsou) je cukr a tuk. To paní v té své "dobrotě" ovšem vůbec neřeší. Spíše naopak.
Od chlapa bych takový názor nečekala, ale - skvělé! To je ten hlavní problém. Cukr a tuk. Argumentovat tím, že to děti milují, může jenom dement.
A jak se odpůrci Éček vyrovnavaj stím, že musejí dýchat E948 (kyslík) ? :-D
Který navíc původně vznikal jako prudce jedovatá odpadní látka anaerobních organismů a jeho nahromadění nejprve ve vodě a poté v atmosféře vyvolalo ekologickou katastrofu, proti které by i jaderná válka byla čajíčkem :)
Trapné zaklínadlo jménem "éčka", kterým kolem sebe rádobykritici potravin hází mi přijde úsměvné. Vzhledem k tomu, že to pojmenování je jen označení všech možných přírodních, přírodně-identických (tj. stejných jako z přírodního zdroje, ale vytvořených jiným postupem) a umělých přísad, které se do potravin dávají a některé dávaly už po staletí (E508 - chlorid draselný, E260 kyselina octová, E170 uhličitan vápenatý). Ona ta "éčka" byla tudíž jaksi už v "poctivých potravinách našich pra-pra-pra..... babiček".
A nejvtipnější je, jak tuhle imbecilní hysterii kolem "éček" dovedli do krajnosti sluníčkoví "bojovníci proti všemu", když v 60. letech rozšířili fámu (která se neustále ve vlnách vrací), že E330 (kterou najdeme ve velkém množství potravin) je extrémně karcinogenní látka!! Bohužel E330 je obyčejná neškodná kyselina citronová, je důležitou součástí metabolismu buněčného dýchání a každý jí máme v těle v řádu gramů. Ovšem ten metabolický cyklus, v němž se uplatňuje, se jmenuje citrátový nebo (po objeviteli) Krebsův - a protože německy se rakovina řekne "Krebs", fáma byla na světě.
Jak známo, Éčka je skupina látek, u kterých se sledují účinky po požití na lidský organismus snad nejpřísněji ze všech poživatin které do sebe člověk vpravuje.
Jsou to také jediné látky u kterých známe velmi přesně maximální množství které je pro člověka zcela neškodné.
Víte jaká je zcela bezpečná denní dávka mrkve? U uhličitanu vápenatého (E170) na to máme normu. U mrkve nikoliv. Přitom beta-karoten v mrkvi obsažený je látka celkem problematická.