- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
pro Jirku Vanourka - promin, ale ze "zadna kanadska kuchyne neexistuje" musim s tebou silne nesouhlasit, trebaze tam zijes a vidis to svyma ocima. Mozna, ze prave to "svyma ocima" te zavadi. Dve rodile Kanadanky v mem okoli by si to s tebou vyrikaly a presvedcily o opaku. (+ nase vlastni zkusenosti)
Manzelka jednoho z mych bratrancu je Franko- z Quebecu a manzelcina davna kamoska je Anglo- z Thunder Bay. Tak jednak je tu Poutine, Tourtière, Montrealske uzene hovezi, Bagely, Butter Tarts =maslove kosicky z listkoveho testa (mame jejich jednodussi obdobu v Australii - rika se jim pro zmenu Portugalske kosicky), atlanticky losos v ruznych obmenach, jidla s kanadskymi boruvkami vcetne vybornych boruvkovych livancu (praskovych, ne drozdovych) prelitych javorovym syrupem, pak prima kanadska slanina (bacon), ktera ten javorovy syryp take snese...My mame porad ve spajzu original kanadsky javorovy syrup a dokonce i jeho verzi s boruvkovym vytazkem.
Kanadani radi do jidla michaji sladke, nekdy trochu necekane. Manzelcina kamoska nas naucila jejich mistni coleslaw s hroznovymi zrny, pak je znama kandska laska pro cheese macaroni, neboli zapecne makarony se syrovou omackou.
Podobne jako u jinych statu, jejichz populace se vytvorila generacemi pristehovalcu, do kanadske kychyne patri i to, co tam privezli sebou pristehovalci z ruznych zemi, co zdomacnelo, postupem casu se zpopularizovalo a rozsirilo. Tak uz jsou dnes normalne soucasti kanadske kuchyne nektera puvodne cinska, italska, indicka a samozrejme francouzska jidla upravena podle mistnich podminek a chuti. Jako treba ten vas donair, po kanadsku sladsi verze tureckeho donner kebab.
Jedine co nase Kanadanky nepovazuji za typickou kanadskou kuchyni jsou laskominky vasi pani GG Michaelle Jean, kdyz jeste pred odchodem z uradu se sla bratrit s First Nations na eskymacke hody ze syroveho, cerstve zabiteho tulene.
No takže ne Češi, ale stravenkáři, což je dost svébytná odrůda.
A jiná poznámka: Co je nezdravýho na řízku s bramborovým salátem? Pořádné bramborové salát je zdravé je mana z nebes, dnes už to snad nepřeplácá majonézou ani Halina Pawlowská. A šnycl? Co je špatnýho na šnyclu? Maso, nenasáknuté nijak tukem, neb napůl udušené v trojobalu, no a ta trocha tuku v tom trojobalu určitě k obezitě jen tak nevede.
To jste doooost vedle ... brambory jsou snad horsi, nez pecivo nebo testoviny a smazeny rizek snad ani netreba komentovat ... ale take si to obcas rad dam, to zase jo ... ale nesnazim se tvarit, ze to je zdrave
Tabulka je pěkná, ale mohli jste ty jídla pořádně přeložit a tróšičku se informovat resp. vzít rozum do hrsti atd. atp. Vydržel jsem to po 3. místo v Portugalsku, kde je bacalhau přeloženo jako cod fish nasolená. Cod fish není nic jinýho než treska, a ta se prodává nasolená. Nasolená se ale fakt nejí. Když se koupí nasolená treska, tak se nejdřív odsolí, než se začne připravovat jedno z mnoha jídel z tresky.
No, dle meho nazoru, pokud jsou jidla z kvalitnich surovin, nemuzou byt nezdrava, mohou byt jen neumerne kaloricka aktualni situaci a potrebe cloveka. Ja treba ted v lete vetsinou o poledni pauze obedvam zeleninove salaty, za mrazu si klidne dam rizek se salatem nebo smazak. Chutna mi oboje, proste ve vedru mam jine chute nez za mrazu. Hodne zalezi na telesne aktivite. Kdyz se cely den sedi v kanclu, je potreba mene energie nez kdyz se clovek hybe, at uz pri praci nebo ve volnem case. Takze je spis otazka, jaka jidla kdy zaradit. Pro mne osobne je dulezite si jidlo hezky v klidu uzit nez do sebe dostat nejaky objem.
jednoho si vzdycky vsimnu, kdyz prijedu do Evropy: v Cesku se ponekud dost soli.
Jinak receno, v prumeru jime stejne nezdrave jako vetsina ostatnich narodu ... u nas mylne pretrvavajici nazor, ze ryze ci testoviny jsou zdravejsi, nez treba knedliky je usmevny, stejne jako kritika Coca Coly a vyzdvihovani dzusu nebo nedejboze ochucenych mineralek
To jste ale zjednodusil, velmi hloupe. Opravdu nejime zdrave jako ostatni narody.
Češi... http://hledej.idnes.cz/clanky.aspx?q=%E8e%9Ai To je opět hloupé zobecňování, navíc nacionalistické... Bulvární... Prostě proč nenapsat objektivněji a nacionálně nezaujatě: někteří! lidé!!! z Česka se chlubí....., někteří!!! ne. Někdo!!! si dá rád guláš... někdo!!! raději rýži s kuřecím Co jste měli ze slohu, páni "nivináři"? Nebo šíříte nacionalismus v domění že šíříte vlastenectví... , schválně???
Se šesti? To má asi někdo štěstí na hospodu s poctivými knedlíky.
Protože občas cestuji po vlastech Českých, tak se taky stravuji po restauracích. Dost dlouho mi trvalo, než jsem odhalil tajemství kuchařů, proč je oblíbená svíčková chuťově všude stejná.Nakonec mi to bylo prozrazeno. A není to nic jiného než omáčka "z pytlíku", koupená od velkododavatele jako je třeba Makro. Stejně dělají i polévky a knedlík už málokterý kuchař dovede udělat. Přesto se ale může vyskytnout výjimka a někde opravdu vaří.
tak oni to asi udělat umí, ale ze sáčku je to rychlejší a levnější. Proto jím jen doma a v osvědčených restauracích
Žasnu na co všechno se dělají průzkumy a jaké z toho pak vycházejí "objevy".
Když má člověk na oběd hodinu i z cestou tam a zpět a stravenku v hodnotě 71,-Kč těžko si dá k obědu steak z argentinského hovězího v romantickém hotýlku pár kilometrů za městem v němž pracuje. Patrně zvolí blízkou restauraci v níž meníčko i s nápojem na zapití pořídí do stovky. Je samozřejmé, že v takové hospůdce vaří převážně domácí klasiku a kuchař ji umí nejlépe připravit. Dát si v podobném zařízení těstoviny, je téměř jisté že budou mírně rozvařené protože je kuchař prostě neuhlídá. Objednávka ryby by byla téměř sebevraždou jelikož patrně leží již půl roku v mrazáku a kuchař ji připravuje maximálně tak desetkrát do roka, čemuž odpovídá i výsledná chuť pokrmu. Krátce a stručně řečeno když se chci levně, rychle a dobře najíst, nemohu personál kuchyně tlačit do žádných experimentů ale musím si vybrat z toho co je jim vlastní. Budu-li pracovat na lodi někde v Karibiku, také nebudu očekávat že lodní kuchař vyšvihne perfektně moravského vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem a to i bez odborné studie.
Strucne receno, kdyz se chcete najist rychle a levne, nikdy se nenajite dobre. Zaprve levne lze podnikat v pohostinstvi pouze na ukor kvality, tedy extreme levne myslim a jime-li rychle, nemuze to byt dobre. Ten zbytek jsou jen vymluvi, kdo chce, dokaze si najit cest, jak jist zdrave a dobre (s obcasnym hrichem ovsem, proc ne).