Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L25u47d44v60í33k 23G33a88j41d52o60š71í88k 2975493244682

> A. Doskočilová, A. Nová

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že portaviny z mirovlnky jsou nějaké závadné. Spíš jde o to, že způsob jak se potraviny zahřívají je pro to čeho chceme dosáhnout velmi nešťastný. Od doby vynálezu mikrovlnky se vlastně stále řeší, jak odstranit nebo aspoň zmírnit všechny nectnosti, nevýhody a problémy které při tomto způsobu tepelné přípravy vznikají.

Proto tvrdím, že mikrovlny jsou výhodné pouze pro ohřev (do 50° C) již hotových jídel. Ve všech ostatních případech včetně vaření převažují nevýhody nad výhodami, takže nemá moc smysl tento způsob přípravy využívat. S nástupem indukcí pak padla i poslední výhoda - úspora energie.

0/0
16.7.2014 10:59

M69i52l64o65š 68K54o17v79a77č 7855278636790

toto je ješte náročnejší jako klasické zavarování

+3/0
16.7.2014 10:58

K37a77r15o30l75i73n98a 21B85a70d96i62n24o46v71á 8539571511255

není nad klasicky zavarovaci hrnec a s teplomerem...:-)

+6/0
15.7.2014 20:54

P89a18v22e81l 50F46o69l39t64á81n 4470942694

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je zkvašení a následné vypálení.

Výsledek skvost.  :-)

(doporučuje 11 z deseti doktorů)

+12/0
15.7.2014 19:18

A19u14g73u54s51t 22F33o50r12m82á98n54e11k 6505319820626

Tomu se říká, využívat moderní technologii za každou cenu. Zavařujeme podstatně jednodušeji a bez cukru.

0/0
15.7.2014 17:19

P31a36v69e37l 55S66o54b37o68t59k46a 5190264

Mikrovlnku NEBRAT!!!!

A nepište mi tu že nemám pravdu, dokud si neuděláte tento velmi jednoduchý experiment:

Vezměte porcelánový hrnek (nebo jakýkoli, sklo,...), do něj nalejte vodu a vložte syrové vejce. Podle množství vody nastavte výkon a nechte motat cca 10 - 20 minut... zkrátka aby bylo na tvrdo. Nezoufejte když se netrefíte na poprvé, jen bacha pokud to přeženete s výkonem, pak vejce pukne a zasviní (nebo zničí) vám mikrovlnku. Tak hezky piánko.

No a pokud se vám podaří trefit to vajíčko na tvrdo...., tak vidíte - ouha - JE CELÉ ČERNÉ. Ano,toto dělají mikrovlny i přes vrstvu vody s bílkovinami. Takže pokud někdo neradi přepálené tuky a smažené, věřte, že z mikrovlnky jich dostáváte opravdu hodně.

+2/−6
15.7.2014 14:08

P73e89t11r 86K58o49v90a29ř41í34k 1111223169187

Co má zavařování ovoce (tj. cukry) společného s bílkovinami, ba dokonce s přepálenými tuky? 8-o

+2/0
15.7.2014 14:19

L66u80d98v24í86k 76G42a55j76d67o23š51í58k 2465853914752

Samozřejmě to společného nemá NIC.

Nicméně na tom že mikrovlnka se používá pouze na ohřívání a nikoliv na vaření to nic nemění.

0/−1
15.7.2014 14:28

P23e33t38r 92K97o67v51a11ř39í62k 1311953349577

Jste rozhodl vy? Přečtěte si návod. ;-)

+1/−1
15.7.2014 14:32

A30l46e10n72a 38D53o71s69k75o70č95i31l86o44v10á 7130154362644

Nemáte pravdu, v mikrovlnce lze i vařit. :-)

0/0
15.7.2014 14:34

L83u22d20v98í39k 97G83a34j54d45o30š29í47k 2755513844172

Jistě že lze.

Není ale v podstatě žádný rozumná důvod proč byste to měla dělat, pokud tedy není mikrovlnka jediný spotřebič na tepelnou přípravu pokrmů který máte. :-)

0/0
15.7.2014 17:41

A42l30e16n46a 62D41o71s20k32o51č96i34l35o66v84á 7560734172364

Mám mikrovlnku s funkcemi na vaření, pečení, zapékání, pečení pizzy a grilování. Tak oni ti pitomci to tam asi dali z frajeřiny, že? :-):-):-);-D

+5/−1
15.7.2014 18:27

S11t43a39n68i47s24l40a49v76a 83Z20a91p24l94e71t16a57l73o25v51a 6506109759878

nee oni jsou velmi chytří a tak tam samozřejmě dávají informace které potřebují aby se TO dobře prodávalo ...:-)

+1/0
15.7.2014 19:37

A10n58d97r87e59a 72N55o39v49á 8504511776725

v mikrovlnce se musíte naučit vařit. Je to uplně jiné vaření. Chvíli zabere než odhadnete časy, výkony, přikrytí. Ale když se to naučíte, je to fajn vaření.

+1/−1
15.7.2014 20:24

S82t91a16n22i63s87l98a40v36a 11Z61a29p18l21e41t31a66l35o34v55a 6396209489368

ale pořád není jasné jestli je to "jiné kmitání" vhodné pro zažívací ústrojí, je překvapivě mnoho lidí, kterým takto upravené potraviny nedělají dobře

a jaký má vliv dlouhodobé používání na zdraví je problém stejně jako u mobilů - studie jsou, ale moc se nezveřejňují přestože jsou velmi zajímavé

0/−3
15.7.2014 21:38

A79n75d31r53e70a 51N72o27v98á 8324651666125

nikdo nikdy neprokázal, že by pokrmy z mw trouby škodily zdraví nebo, že by jídlo z nich bylo "jiné" než jídlo ohřáté klasickým způsobem.

+2/0
15.7.2014 21:48

S86t61a10n45i60s98l95a78v78a 48Z41a33p72l23e25t94a47l62o44v64a 6366469429448

jj nikdo nikdy neprokázal že škodlivé nejsou ...

0/0
15.7.2014 21:50

A38n88d63r83e62a 95N51o54v38á 8434141346885

existuje i vyjádření WHO o zdravotní nezávadnosti. Nevím, jak jinak byste chtěla dokázat něco, co není.

+3/0
15.7.2014 21:51

S94t40a23n68i56s41l44a97v79a 56Z35a76p78l46e87t10a40l65o54v27a 6716569959248

např:

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater,

0/−4
15.7.2014 22:22

S43t82a37n92i12s88l68a87v36a 10Z17a49p74l18e94t11a44l63o80v62a 6866149269178

WHO občas své názory opravuje ....;-)

0/0
15.7.2014 22:23

P51a24v72e88l 85O62d42r97a25z78i85l 6294479417180

Korelace nemusí nutně kauzální. Prostě lidi začali po válce víc papati.

+3/0
16.7.2014 0:26

P21a67v97e75l 70F96o23l91t44á63n 4200632894

Nezaměňujte prosím koincidenci s příčinnou souvislostí.

Domnívám se že rozežranost je věcí svobodné vůle a ne zaviněna mikrovlnkou.

+2/0
16.7.2014 1:37

S92t19a20n27i74s85l78a39v10a 81Z35a92p12l91e69t87a88l57o69v35a 6516239639218

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

+1/−4
15.7.2014 22:24

S42t29a93n59i78s18l77a32v71a 49Z87a14p61l21e43t67a12l18o38v41a 6156729789368

http://www.uspesna-lecba.cz/news/skodlivost-mikrovlnnych-trub/

0/0
15.7.2014 22:25

A34l12e86n93a 83D21o76s38k97o77č97i80l35o10v30á 7310594632524

"Mike Adams říká" - to je vskutku důvěryhodný zdroj... ;-D

+1/0
15.7.2014 22:50

S24t86a17n76i55s89l66a27v23a 80Z58a47p63l91e68t56a90l24o93v20a 6936219899368

ale ono jich je víc ... ale nemám tolik času na vyhledávání a ani potřebu Vás přesvědčovat

zkuste to sama - jestli ovšem máte zájem dozvědět se i jiné názory než "WHO" a výrobců mw ;-)

0/−2
16.7.2014 0:18

P63a39v17e66l 81O85d78r77a61z58i90l 6294579557960

Názorů různých pomatenců najdete spoustu. Když se pak třeba zamyslíte, tak třeba zjistíte, že flavonoidy se rozkládají při každém vaření, zatímco vitamíny B řady se zachovávají lépe právě při mikrovlnném vaření (http://pubget.com/paper/pgtmp_1e1a620e656af26af2fb51f3458ba772/the-effect-of-microwave-heating-on-retention-of-some-b-vitamins)

Divný, co?

+2/0
16.7.2014 0:43

A36l65e97n95a 78D60o23s15k22o78č18i15l37o48v68á 7410334602534

Přesně. Ovšem pro někoho je obtížné je zamyslet se. :-) Jednodušší je bezmyšlenkovitě papouškovat neověřené žvásty.

+2/0
16.7.2014 8:02

L46u48d32v84í41k 44G13a95j87d71o72š20í10k 2935863374222

To ale není mikrovlnka, ale kombinovaná trouba s mikrovlnami. :-)

Jistě negrilujete pomocí mikrovln.

0/0
16.7.2014 10:15

P97a41v39e22l 57S27o37b58o75t58k39a 5180304

Myslíte, že když vidíte co udělala mikrovlnka s vejcem ale nevidíte že se něco podobného stalo s jablkem tak je vše ok? 

Že když ohříváte nebo vaříte je v tom rozdíl?

Zkuste si dát to vejce do mikrovlnky a pak mi tu napište, jestli pořád ještě doma mikrovlníte.

+1/−4
15.7.2014 14:51

P34e40t74r 21K17o74v51a34ř63í91k 1811713519427

Vaření ve skořápce: základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Pokud budete vajíčko smažit na pánvi, taky vám zčerná. Vařené ve vroucí vodě dosáhne max. 100°C, takže se spálit nemůže.

+6/0
15.7.2014 14:59

O11n77d23ř28e98j 36S70t98a93r47o95c28h 5200723182814

Pomóc, mikrovlnný satan na nás doráží ze všech stran!

+4/0
15.7.2014 14:23

P14a93v75e63l 41S96o98b92o29t45k12a 5580154

Klídek, uvědomte si, že v konečném důsledku jsou mikrovlnky společnosti velmi prospěšné, protože čím nižšího věku se dožijete, tím méně budete čerpat zdravotní péči a penzi.

+4/−1
15.7.2014 14:53

A58l66e70n24a 26D59o44s57k59o13č47i30l40o91v78á 7910954112424

Máte odkaz na nějaký seriózní výzkum škodlivosti mikrovlnného záření? Pokud ne, je vaše tvrzení na úrovni "9 blabla z 10 nedoporučuje vařit v MT" :-)

+2/0
15.7.2014 14:59

P52e58t97r 15H18e19l45l12e84r 5933816954764

Tak mikrovlnné záření je velice škodlivé, pokud ho budete pouštět na sebe! ;-D

0/0
15.7.2014 18:11

A64l50e36n75a 80D12o60s38k60o32č11i56l55o32v48á 7270164952284

To půjde asi těžko, jsem docela velká holka :-):-):-);-)

0/0
15.7.2014 18:29

P12e59t10r 17S52v58o61b78o24d74a 9503743627354

kolega kdysi dělal pokus - převařená voda na sporáku a "převařená" voda z mikrovlnky... vychladnout a zalévat tím kytky... :-) uvidíte :-)

0/0
15.7.2014 20:01

A81l78e13n26a 97D89o45s71k80o29č56i50l59o84v69á 7270944872744

http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-mikrovlnka-pry-zabiji-vodu-fkk-/tema.aspx?c=A130908_222837_pozice_135467

0/0
15.7.2014 20:07

P79a46v76e56l 96O77d24r12a86z85i87l 6854689757730

Milé, ale já jsem poněkud alergický na vyjádření typu "mikrovlny mohou vodu jen ohřát, fyziká zná jen teplo."

Ne, že by to třeba neplatilo v tomto případě, ale proto, že někdo považuje dnešní stav fyziky za nějak směrodatný, což zřejmě považovala spousta "odborníků" dávno před objevem jaderné energie a podobných záležitostí.

0/0
16.7.2014 0:49

S75t29a32n29i25s60l55a30v39a 53Z66a92p73l90e61t28a86l74o93v26a 6586349819348

:-) ale zrovna tak to lze říct naopak !!

máte nějaký seriozní výzkum že mikrovlny neškodí ?

samozřejmě nemyslím od výrobců mikrovlnek;-)

0/0
15.7.2014 19:35

P11a95v13e58l 83O94d59r80a75z82i64l 6464969797360

Je to prosté: pokud vám takový výzkum chybí ke spokojenému užívání MWO, tak ji nepoužívejte. Pokud chcete přesvědčovat ostatní, že je MWO nebezpečná, tak budete něco muset prokázat vy.

MWO je nebezpečná především proto, že nešika v ní snadno udělá víc škody, než v kastrolu s vodou na sporáku.

+2/0
16.7.2014 0:46

R28o58m16a33n 89Č13e14c33h50u68r98a 6232909527279

Tebe minula fyzika ale dost velkým obloukem... ;-D

+2/0
15.7.2014 20:39

P48a93v93e31l 33O22d11r71a35z78i71l 6894209187530

Dělal jsem v mikrovlnné troubě řadu vajec, a černé nebylo žádné. A to i bez vody. Váš pokus je nemyslný už jenom proto, že po ohřátí vody na 100°C rozhodně nepotřebujete 20 minut na vaření vejce natvrdo.

+1/0
16.7.2014 0:29

L63u47d59v55í45k 19G35a44j77d30o77š54í43k 2595693144172

Paní redaktorce bych doporučil ještě jednodušší postup:

Naplňte sklenice čím chcete, zavíčkujte je kovovými víčky a dejte do mikrovlnky na plný výkon. Bude stačit tak maximálně na minutu.

Lepší zavařeninu jste v životě nejedla. Navíc to má tu výhodu, že sklenice nemusíte před použitím otvírat. Dokonce možná nebudete muset otvírat ani mikrovlnku...

+4/−2
15.7.2014 14:02

L62u37d88v69í25k 72G67a34j56d33o37š60í10k 2925943784852

"Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru..."

To je lež a naprostý nesmysl, protože nejšetrnější způsob konzervace ovoce je sušení kdy navíc nemusíte přidávat cukr vůbec žádný.

S takovou větou na úvod jsem dál vážně už nečetl. :-/

+5/0
15.7.2014 13:46

P30e48t67r 54J43e91l14í25n73e53k 9778774515123

Takové sušené jahody...

+2/0
15.7.2014 15:21

M31i71c19h62a30l 47R37e89j79z35e98k 5226817735441

O hodne jsi prisel, pokuds je nezkusil. Je to to nejlepsi co jsem jedl. Samozrejme kompotovani je absolutne nejmin setrne az po suseni a mrazeni.

0/0
15.7.2014 15:37

P84e34t97r 68H22e20l12l58e72r 5703326734954

Já třeba sušený ovoce nesnáším kompletně.

0/0
15.7.2014 18:12

J71a94n88a 81N53o11v64á51k46o71v57á 7507940499238

To jste ještě nejedl? Jsou výborné.

0/0
15.7.2014 17:30

M67a42r60t27i69n39a 48T54r19o64j40a98n72o97v47á 5393568515

Nějak mi uniká výhoda toho, matlat se s tím nadvakrát a zejména jahody týrat zbytečným vařením v mikrovlnce..

Dle receptu získáte skleničku rozvařených nesladkých jahod (ovšem za dvojnásobné množství práce a času, to je velká výhoda...) a nikoliv jahodový kompot.

+9/0
15.7.2014 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.