Diskuse k článku

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L29u22d15v12í38k 12G60a31j69d52o45š38í98k 2985413674422

> A. Doskočilová, A. Nová

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že portaviny z mirovlnky jsou nějaké závadné. Spíš jde o to, že způsob jak se potraviny zahřívají je pro to čeho chceme dosáhnout velmi nešťastný. Od doby vynálezu mikrovlnky se vlastně stále řeší, jak odstranit nebo aspoň zmírnit všechny nectnosti, nevýhody a problémy které při tomto způsobu tepelné přípravy vznikají.

Proto tvrdím, že mikrovlny jsou výhodné pouze pro ohřev (do 50° C) již hotových jídel. Ve všech ostatních případech včetně vaření převažují nevýhody nad výhodami, takže nemá moc smysl tento způsob přípravy využívat. S nástupem indukcí pak padla i poslední výhoda - úspora energie.

0/0
16.7.2014 10:59

M18i38l60o42š 71K69o18v44a94č 7255988936760

toto je ješte náročnejší jako klasické zavarování

+3/0
16.7.2014 10:58

K20a50r86o14l31i72n31a 42B21a83d38i86n61o89v55á 8979401921345

není nad klasicky zavarovaci hrnec a s teplomerem...:-)

+6/0
15.7.2014 20:54

P21a71v45e85l 34F62o56l52t96á66n 4420852614

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je zkvašení a následné vypálení.

Výsledek skvost.  :-)

(doporučuje 11 z deseti doktorů)

+12/0
15.7.2014 19:18

A36u91g42u93s50t 93F77o67r46m98á95n54e32k 6545209790616

Tomu se říká, využívat moderní technologii za každou cenu. Zavařujeme podstatně jednodušeji a bez cukru.

0/0
15.7.2014 17:19

P45a64v32e74l 81S15o73b64o62t50k73a 5300344

Mikrovlnku NEBRAT!!!!

A nepište mi tu že nemám pravdu, dokud si neuděláte tento velmi jednoduchý experiment:

Vezměte porcelánový hrnek (nebo jakýkoli, sklo,...), do něj nalejte vodu a vložte syrové vejce. Podle množství vody nastavte výkon a nechte motat cca 10 - 20 minut... zkrátka aby bylo na tvrdo. Nezoufejte když se netrefíte na poprvé, jen bacha pokud to přeženete s výkonem, pak vejce pukne a zasviní (nebo zničí) vám mikrovlnku. Tak hezky piánko.

No a pokud se vám podaří trefit to vajíčko na tvrdo...., tak vidíte - ouha - JE CELÉ ČERNÉ. Ano,toto dělají mikrovlny i přes vrstvu vody s bílkovinami. Takže pokud někdo neradi přepálené tuky a smažené, věřte, že z mikrovlnky jich dostáváte opravdu hodně.

+2/−6
15.7.2014 14:08

P75e78t96r 76K60o68v56a60ř57í45k 1251653749717

Co má zavařování ovoce (tj. cukry) společného s bílkovinami, ba dokonce s přepálenými tuky? 8-o

+2/0
15.7.2014 14:19

L49u40d11v18í46k 71G44a30j76d63o86š53í86k 2685393874522

Samozřejmě to společného nemá NIC.

Nicméně na tom že mikrovlnka se používá pouze na ohřívání a nikoliv na vaření to nic nemění.

0/−1
15.7.2014 14:28

P13e47t21r 33K26o56v55a93ř50í32k 1101873299167

Jste rozhodl vy? Přečtěte si návod. ;-)

+1/−1
15.7.2014 14:32

A18l16e42n33a 33D60o42s36k57o88č54i12l43o89v16á 7810874312684

Nemáte pravdu, v mikrovlnce lze i vařit. :-)

0/0
15.7.2014 14:34

L91u21d27v62í48k 32G83a55j23d95o49š44í41k 2575563774472

Jistě že lze.

Není ale v podstatě žádný rozumná důvod proč byste to měla dělat, pokud tedy není mikrovlnka jediný spotřebič na tepelnou přípravu pokrmů který máte. :-)

0/0
15.7.2014 17:41

A54l44e15n37a 19D75o89s32k77o24č23i64l87o67v44á 7770294362944

Mám mikrovlnku s funkcemi na vaření, pečení, zapékání, pečení pizzy a grilování. Tak oni ti pitomci to tam asi dali z frajeřiny, že? :-):-):-);-D

+5/−1
15.7.2014 18:27

S89t53a92n11i49s14l29a40v17a 54Z23a53p85l21e68t37a53l26o41v81a 6446379409708

nee oni jsou velmi chytří a tak tam samozřejmě dávají informace které potřebují aby se TO dobře prodávalo ...:-)

+1/0
15.7.2014 19:37

A18n70d89r35e37a 15N65o22v31á 8614861926605

v mikrovlnce se musíte naučit vařit. Je to uplně jiné vaření. Chvíli zabere než odhadnete časy, výkony, přikrytí. Ale když se to naučíte, je to fajn vaření.

+1/−1
15.7.2014 20:24

S43t64a33n89i44s81l76a64v70a 36Z53a29p40l89e61t87a53l59o62v22a 6326929789238

ale pořád není jasné jestli je to "jiné kmitání" vhodné pro zažívací ústrojí, je překvapivě mnoho lidí, kterým takto upravené potraviny nedělají dobře

a jaký má vliv dlouhodobé používání na zdraví je problém stejně jako u mobilů - studie jsou, ale moc se nezveřejňují přestože jsou velmi zajímavé

0/−3
15.7.2014 21:38

A92n13d12r88e10a 32N34o33v74á 8764201606175

nikdo nikdy neprokázal, že by pokrmy z mw trouby škodily zdraví nebo, že by jídlo z nich bylo "jiné" než jídlo ohřáté klasickým způsobem.

+2/0
15.7.2014 21:48

S91t98a55n63i15s47l43a46v16a 96Z24a13p34l76e11t34a80l37o49v85a 6196959419788

jj nikdo nikdy neprokázal že škodlivé nejsou ...

0/0
15.7.2014 21:50

A87n63d47r12e29a 53N63o79v11á 8794611596165

existuje i vyjádření WHO o zdravotní nezávadnosti. Nevím, jak jinak byste chtěla dokázat něco, co není.

+3/0
15.7.2014 21:51

S58t26a55n45i76s86l16a87v84a 75Z54a32p98l92e48t69a73l97o94v67a 6756749519988

např:

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater,

0/−4
15.7.2014 22:22

S41t27a61n42i43s12l53a25v51a 27Z32a20p93l50e42t19a35l90o12v86a 6926799309608

WHO občas své názory opravuje ....;-)

0/0
15.7.2014 22:23

P24a20v36e80l 65O91d40r82a74z55i14l 6584359727530

Korelace nemusí nutně kauzální. Prostě lidi začali po válce víc papati.

+3/0
16.7.2014 0:26

P82a31v39e79l 80F70o37l74t33á65n 4850412834

Nezaměňujte prosím koincidenci s příčinnou souvislostí.

Domnívám se že rozežranost je věcí svobodné vůle a ne zaviněna mikrovlnkou.

+2/0
16.7.2014 1:37

S71t63a16n61i95s10l28a33v74a 72Z58a59p86l48e45t47a46l82o82v62a 6476299659628

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

+1/−4
15.7.2014 22:24

S98t49a89n85i44s12l25a79v59a 56Z21a20p49l51e62t34a53l29o17v58a 6796309929318

http://www.uspesna-lecba.cz/news/skodlivost-mikrovlnnych-trub/

0/0
15.7.2014 22:25

A91l36e86n81a 12D77o45s51k97o52č61i56l20o41v87á 7720564782984

"Mike Adams říká" - to je vskutku důvěryhodný zdroj... ;-D

+1/0
15.7.2014 22:50

S39t37a34n97i93s30l58a18v28a 22Z17a82p77l55e67t93a18l25o42v76a 6806209689228

ale ono jich je víc ... ale nemám tolik času na vyhledávání a ani potřebu Vás přesvědčovat

zkuste to sama - jestli ovšem máte zájem dozvědět se i jiné názory než "WHO" a výrobců mw ;-)

0/−2
16.7.2014 0:18

P95a89v15e23l 22O40d44r11a10z31i63l 6934679387910

Názorů různých pomatenců najdete spoustu. Když se pak třeba zamyslíte, tak třeba zjistíte, že flavonoidy se rozkládají při každém vaření, zatímco vitamíny B řady se zachovávají lépe právě při mikrovlnném vaření (http://pubget.com/paper/pgtmp_1e1a620e656af26af2fb51f3458ba772/the-effect-of-microwave-heating-on-retention-of-some-b-vitamins)

Divný, co?

+2/0
16.7.2014 0:43

A61l52e69n27a 39D90o69s83k11o52č47i79l56o24v12á 7270294672214

Přesně. Ovšem pro někoho je obtížné je zamyslet se. :-) Jednodušší je bezmyšlenkovitě papouškovat neověřené žvásty.

+2/0
16.7.2014 8:02

L11u14d24v45í95k 86G77a15j81d56o91š72í35k 2785323804332

To ale není mikrovlnka, ale kombinovaná trouba s mikrovlnami. :-)

Jistě negrilujete pomocí mikrovln.

0/0
16.7.2014 10:15

P21a92v39e31l 36S15o14b70o74t59k86a 5860974

Myslíte, že když vidíte co udělala mikrovlnka s vejcem ale nevidíte že se něco podobného stalo s jablkem tak je vše ok? 

Že když ohříváte nebo vaříte je v tom rozdíl?

Zkuste si dát to vejce do mikrovlnky a pak mi tu napište, jestli pořád ještě doma mikrovlníte.

+1/−4
15.7.2014 14:51

P13e43t35r 55K36o87v47a17ř73í40k 1601843869377

Vaření ve skořápce: základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Pokud budete vajíčko smažit na pánvi, taky vám zčerná. Vařené ve vroucí vodě dosáhne max. 100°C, takže se spálit nemůže.

+6/0
15.7.2014 14:59

O18n78d21ř10e34j 43S77t16a36r38o88c73h 5970193742304

Pomóc, mikrovlnný satan na nás doráží ze všech stran!

+4/0
15.7.2014 14:23

P36a89v28e83l 52S57o46b78o52t43k42a 5250474

Klídek, uvědomte si, že v konečném důsledku jsou mikrovlnky společnosti velmi prospěšné, protože čím nižšího věku se dožijete, tím méně budete čerpat zdravotní péči a penzi.

+4/−1
15.7.2014 14:53

A61l77e46n49a 77D95o90s62k58o62č53i30l96o17v96á 7660614892374

Máte odkaz na nějaký seriózní výzkum škodlivosti mikrovlnného záření? Pokud ne, je vaše tvrzení na úrovni "9 blabla z 10 nedoporučuje vařit v MT" :-)

+2/0
15.7.2014 14:59

P42e52t13r 69H66e12l83l60e42r 5413576894104

Tak mikrovlnné záření je velice škodlivé, pokud ho budete pouštět na sebe! ;-D

0/0
15.7.2014 18:11

A61l68e73n59a 52D34o29s23k83o67č76i37l73o63v55á 7500494222904

To půjde asi těžko, jsem docela velká holka :-):-):-);-)

0/0
15.7.2014 18:29

P53e15t81r 93S58v17o78b46o93d45a 9573303117724

kolega kdysi dělal pokus - převařená voda na sporáku a "převařená" voda z mikrovlnky... vychladnout a zalévat tím kytky... :-) uvidíte :-)

0/0
15.7.2014 20:01

A53l67e38n43a 46D23o37s69k24o58č84i35l42o91v48á 7380194922284

http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-mikrovlnka-pry-zabiji-vodu-fkk-/tema.aspx?c=A130908_222837_pozice_135467

0/0
15.7.2014 20:07

P66a45v93e79l 73O24d52r73a86z35i77l 6354469757640

Milé, ale já jsem poněkud alergický na vyjádření typu "mikrovlny mohou vodu jen ohřát, fyziká zná jen teplo."

Ne, že by to třeba neplatilo v tomto případě, ale proto, že někdo považuje dnešní stav fyziky za nějak směrodatný, což zřejmě považovala spousta "odborníků" dávno před objevem jaderné energie a podobných záležitostí.

0/0
16.7.2014 0:49

S30t94a26n16i12s98l62a83v90a 32Z19a32p73l85e97t65a35l64o12v44a 6366589879648

:-) ale zrovna tak to lze říct naopak !!

máte nějaký seriozní výzkum že mikrovlny neškodí ?

samozřejmě nemyslím od výrobců mikrovlnek;-)

0/0
15.7.2014 19:35

P28a93v49e49l 43O45d33r47a59z77i71l 6524219137890

Je to prosté: pokud vám takový výzkum chybí ke spokojenému užívání MWO, tak ji nepoužívejte. Pokud chcete přesvědčovat ostatní, že je MWO nebezpečná, tak budete něco muset prokázat vy.

MWO je nebezpečná především proto, že nešika v ní snadno udělá víc škody, než v kastrolu s vodou na sporáku.

+2/0
16.7.2014 0:46

R29o13m61a13n 56Č63e91c77h86u87r69a 6522709447409

Tebe minula fyzika ale dost velkým obloukem... ;-D

+2/0
15.7.2014 20:39

P37a71v17e61l 87O17d58r23a49z54i98l 6704729957240

Dělal jsem v mikrovlnné troubě řadu vajec, a černé nebylo žádné. A to i bez vody. Váš pokus je nemyslný už jenom proto, že po ohřátí vody na 100°C rozhodně nepotřebujete 20 minut na vaření vejce natvrdo.

+1/0
16.7.2014 0:29

L54u54d32v73í81k 41G74a54j41d10o36š26í61k 2615733924622

Paní redaktorce bych doporučil ještě jednodušší postup:

Naplňte sklenice čím chcete, zavíčkujte je kovovými víčky a dejte do mikrovlnky na plný výkon. Bude stačit tak maximálně na minutu.

Lepší zavařeninu jste v životě nejedla. Navíc to má tu výhodu, že sklenice nemusíte před použitím otvírat. Dokonce možná nebudete muset otvírat ani mikrovlnku...

+4/−2
15.7.2014 14:02

L29u50d98v44í58k 24G82a69j89d21o58š56í91k 2295813714432

"Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru..."

To je lež a naprostý nesmysl, protože nejšetrnější způsob konzervace ovoce je sušení kdy navíc nemusíte přidávat cukr vůbec žádný.

S takovou větou na úvod jsem dál vážně už nečetl. :-/

+5/0
15.7.2014 13:46

P24e30t95r 62J98e61l27í75n60e61k 9908954605743

Takové sušené jahody...

+2/0
15.7.2014 15:21

M45i67c53h54a25l 19R94e17j90z21e51k 5626947835171

O hodne jsi prisel, pokuds je nezkusil. Je to to nejlepsi co jsem jedl. Samozrejme kompotovani je absolutne nejmin setrne az po suseni a mrazeni.

0/0
15.7.2014 15:37

P17e44t89r 27H58e72l65l50e29r 5873816684964

Já třeba sušený ovoce nesnáším kompletně.

0/0
15.7.2014 18:12

J62a90n73a 38N45o96v21á34k75o36v56á 7337290229158

To jste ještě nejedl? Jsou výborné.

0/0
15.7.2014 17:30

M50a56r97t31i91n53a 54T56r16o42j26a87n79o26v33á 5663438505

Nějak mi uniká výhoda toho, matlat se s tím nadvakrát a zejména jahody týrat zbytečným vařením v mikrovlnce..

Dle receptu získáte skleničku rozvařených nesladkých jahod (ovšem za dvojnásobné množství práce a času, to je velká výhoda...) a nikoliv jahodový kompot.

+9/0
15.7.2014 12:04



Najdete na iDNES.cz