Diskuse k článku

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J38a74k11u83b 17F43e87i15f18a62r 7859959296309

Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.

+1/0
23.7.2014 22:11

M74i49l64o31š 53K34o48v77a83č 7815578766160

já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň

+1/0
23.7.2014 21:44

D12a76v56i55d 76F52i20x81a 4358305552832

A co máte proti kečupu z krámu?

0/0
22.7.2014 22:48

P94a76v91e18l 27S81o16b94o16t22k31a 5440274

Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:

"Co je kečup podle vyhlášky

Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."

http://www.vitalia.cz/clanky/kecup-se-dela-z-protlaku/

0/0
22.7.2014 23:17

T41o23m66á59š 89K28a35p40l36a84n 8383619173183

Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.

+4/−1
22.7.2014 19:15

P52a18v47e48l 29S19o47b57o57t55k68a 5660984

Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.

Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!

+1/−4
22.7.2014 19:30

P51a80v98e88l 54S21o38b45o38t53k31a 5450114

Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).

Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!

0/0
22.7.2014 18:50
Foto

P29e52t68r 90Š63r55a19i73e62r 9863682732127

já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)

+3/−1
22.7.2014 18:11

J35a78r83m65i21l89a 33M28a83r58e36š94o83v50á 5784727230633

Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"

na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.

0/0
22.7.2014 17:30

J25a13r27m89i94l87a 66M90a22r56e35š87o93v40á 5254527850583

Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.

+4/0
22.7.2014 15:22
Foto

V61ě72r42a 40P22o81t44u92ž42á94k79o15v40á 4119493322529

prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji

0/0
22.7.2014 15:30

J70a83r44m83i94l98a 29M76a75r92e95š64o94v79á 5404647290203

šálek počítám asi 3 dcl - jinak záleží na chuti, ona jsou také rajčata pokaždé jiná. nyní mám odrůdu Býčí srdce, je to masité rajče a není tak kyselé. Doporučuji proto při dávkování ochutnávat - my nemáme moc rádi kečup skladký.

0/0
22.7.2014 15:36
Foto

V49ě31r83a 90P44o55t11u54ž70á21k17o26v34á 4479713872549

Děkuji a loupáte rajčata předem?

0/0
22.7.2014 15:38

J67a50r73m65i73l22a 62M45a88r48e38š46o25v48á 5494207890983

Rajčata předem neloupám, protože slupky dodávají kečupu barvu. Po rozmixování kečup cedím přes husté umělohmotné síto - ne kovové!!! Jsem si jistá, že si na kečupu pochutnáte a u tohoto receptu už zůstanete. Sama si ho později přizpůsobíte podle vlastní chuti.

+1/0
22.7.2014 15:42

J10a67r78o49s88l82a49v38a 17N69o58v68á57k91o17v35á 6724231557537

díky za super recept, hned jsem vyzkoušela a moc nám chutná:-)

+1/0
25.7.2014 19:16

J75a18r30m54i55l16a 71M18a54r72e67š15o43v48á 5704297740283

Díky, stejné ohlasy mám od všech, kterým jsem tento recept dala. Můj zeť říká, že kdyby ho ochutnal Heinz, že by to zabalil. Je to neošizený kečup, ve kterém jsou pouze rajčata a žádná chemie Hlavně aby byla letos dobrá úroda rajčat, co nesníme, usušíme, nebo uvaříme kečup, či rajskou šťávu.

0/0
26.7.2014 23:00

J61a90n 25R45a15m92b85o30u89s45e39k 4895745355647

Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....

0/0
22.7.2014 10:14

A45l32e91x46a34n92d81r 20K41o82s44t12k53a 5349196319866

Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..

+1/−3
22.7.2014 14:41

J59a54n 61R64a37m40b13o37u67s35e26k 4365775645967

Vy si třeba na "domácí" bublaninu melete mouku, chováte krávu, atd.? Slovo domácí je už v původním názvu...

+3/−1
22.7.2014 14:44

A41l50e96x25a77n82d50r 34K78o79s82t61k69a 5909426949806

Na bublaninu ne, ale dělat kečup z rajčat z konzervy mi přijde fakt ulítlé. Minimálně, už když se s tím dělám, tak v tom nechci mít kovovou pachuť z plechovky a konzervanty, které tam takto máte už od nákupu.

+1/−3
22.7.2014 14:54

M23a51r39e30k 73Z98a17h90r87a19d65i67l 6654839635271

No, oni ty rajčata z plechovky jsou mnohdy v lepší kvalitě, než ty u nás běžně dostupné v supermarketech. Jen nekupovat plechovku za 10 korun...

0/0
22.7.2014 15:13

A46l69e12x37a92n52d14r 19K29o82s83t54k77a 5429456349406

Na kečup obvykle kupuji rajčata tak za 10 kč pytel odhadem 2 kg.. Pankrácká tržnice, večer.. Rajčatáá, pytel za pětku, vemte si to někdo, já už chci jít domů..  Ale jinak máte bohužel pravdu. Ovšem nepřičítal bych to kvalitě konzerv, ale spíš tomu, jaký šmejd se supermarkety snaží prodat za "čerstvou" zeleninu.

+1/−1
22.7.2014 15:19

J44a22k35u35b 75F66e50i88f33a89r 7729839666239

kovová pachuť je naprostý blábol, ta rajčata přijdou do styku s kovem maximálně při krájení, vnitřek každé plechovky je potažen.

0/0
23.7.2014 22:09

D95a29n 44M33a30c40h66o87l70d47a 8297112904252

kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam

0/0
22.7.2014 8:57

J62o22s55e72f 41V37a30l71a 9370913693133

jakmile jsem si precetl "spagety s kecupem", tak mi bylo hned jasne, ze nepujde o zadne kulinarske dobroty.........

+2/−1
22.7.2014 8:24

M61a47r68e62k 40B35u62r68z87a 7347431192247

no vidite, a já do dcery špagety jinak než s kečupem nedostanu. Můžu třeba dvě hodiny vařit tu boloňskou majdu, můžu zkoušet sýrovou omáčku, uhlířské a kdovíjaké, prostě s kečupem jsou jí nejmilejší. Doufám, že jednou z toho vyroste :-)

+1/0
22.7.2014 8:58

M93a72r56t51i87n15a 74T75r35o35j20a44n10o52v39á 5913338915

Třeba jenom neumíte vařit.. :-)) Ono taky mučit boloňskou omáčku dvě hodiny.. že jo... (neberte to doslova, jenom, že jste si o to trochu říkal).

Mimochodem, vy teď máte v redakvi nějaké nové pokyny ohledně užívání češtiny? Je to vidět nejenom v této rubrice, takové pokusy o "neotřelé", ne-li přímo lidové výrazy. Kupř sloveso "chutit" čeština opravdu nezná. Nebo ti odváž(n)í - chybí vám tam "n" - kuchaříci.. Promiňte, ale je to dost křečovité.:-)

0/0
22.7.2014 9:13

M51i62l27a78n 29K28l17o17u93č47e31k 3360385788457

Máte pravdu, boloňská se dělá  klidně 4 hodiny ....

+1/0
22.7.2014 11:28

M58a46r63t73i30n49a 85T94r36o36j22a57n28o40v82á 5323768635

Však já vím, já prostě to umučený mletý moc nemusím... Tak to třeba mají Burzovic děti podobné.:-)

0/0
22.7.2014 11:44

J42a90n 56Š96p25a53t37n43ý 2803212366545

Jestli ono to umuceny mlety nebude tim, ze treba neumite varit :)

0/0
22.7.2014 12:54

M97a96r41t97i51n15a 74T28r13o51j65a66n90o51v17á 5703878755

:-) ano, využitá nahrávka na smeč... ne, tím to nebude...:-)

0/0
22.7.2014 13:13

V21e25r54o71n95i86k87a 60V30e20s45e85l68á 7745677804373

Tak nase dcerka ji testoviny jak s bolonskou omackou, tak s kecupem, rajskou... Ma rada rajcata a veskere rajcatove produkty, to je po mne. Ja jako dite "cpala" kecup a roztekly syr skoro vsude. Treba sunkofleky mne prisly neuveritelne suche, ale s kecupem uz mne chutnaly.

0/0
22.7.2014 16:17

V25ě25r29a 88V76e57t57e60š89n35í88k15o72v46á 5661546148984

Uvítala bych recept na kečup z čerstvých surovin

+1/−3
22.7.2014 6:55

M21a10r35e10k 53B19u89r83z63a 7827261822897

a dvě kila rajčat ze zahrádky je co?

+4/0
22.7.2014 7:37

P98a20v24l90a 54N68o86v43á 3665953218155

Paní to asi nečetla celé ;-)

0/0
22.7.2014 8:18

J60o98s55e57f 73V78a40l63a 9750563793123

ona predstava "zdravych" rajcat v plechovce totiz dost odradi od dalsiho cteni. Clovek se pouze pta, proc misi ta rajcata v plechovce mixovat a znova nekam ukladat, kdyz zu si ten kecup muze jednoduse koupit.... mnozstvi konzervantu se asi o moc lisit nebude

+1/−4
22.7.2014 8:41

M24i71l19a98n 91K92l74o44u16č45e89k 3940585548217

Ano, třeba v konzervě je množství konzervantů nula.

+2/0
22.7.2014 11:35

J85a27n65a 53M13e23r94o92p20e 7438369897139

Ale dosti výrazně se bude lišit množství rajčat. V běžném kečupu je tak max 10%, zpravidla méně.

+1/−1
22.7.2014 12:10
Foto

P84e28t24r 51Š39r21a76i82e58r 9873502722317

Nesmysl. Ve slušné plechovce konzervanty nejsou, vlastně jsem je v rajčatech nikde neviděl, proč by taky byly...?

+1/0
22.7.2014 18:08

P75a97v25l18a 60C98t29i66b54o46r19o12v76á 2870283777

No to je síla -- na první místo fláknout recept na kečup z rajčat z konzervy, jakej to má efekt? Nebude to ani levnější ani zdravější než kupovanej kečup. Teď v sezóně bych čekala NĚKOLIK různých receptů na kečup z čerstvých rajčat...

+5/−5
22.7.2014 6:32

P98a64v65l13a 70C58t87i31b47o65r46o76v38á 2370383247

A ještě maličkost - u receptu z čerstvých rajčat jste jaksi zapomněli napsat, že se musí oloupat ... uvařené rajčatové slupičky nerozmixujete a budete mít kečup s ruličkami ...

+2/−1
22.7.2014 6:34

M79a81r47e95k 76B12u82r37z69a 7457401812147

Prece to budete ještě pasírovat

+3/0
22.7.2014 7:35

P49a61v33l57a 14C58t32i83b69o59r26o20v92á 2690943617

a totál si ucpu cedník .... já teda rajčata loupu, jak na kečup, tak na čatní

+1/0
22.7.2014 7:38

M52i38l26a17d94a 31D94v50o32ř11á96k81o38v43á 6350281160277

taky pasíruju, cedník si nikdy neucpu...a hlavně se zbavím i zrníček:-)

0/0
22.7.2014 7:40

J97i13t23k28a 34J77a16n39ý20r31o30v84á 6838413870746

Neloupu a nepasíruju. Rajčata nakrájím na kusy, papriky očistím nakrájím, přidám sůl, koření cukr a trochu vody a nechám hodinu vařit. Potom to vypnu a teprve druhý den mixuju a plním. Kečup mám krásně hladký, žádná zrníčka ani šlupky. Není nad klasický mixér, tyčový bych při tom množství co dělám spálila, do tohohle dám část uvařené zeleniny i s kořením a mixuji. Za cca minutu a půl je vše do hladka a liji to rovnou z mixeru do sklenic.

0/0
22.7.2014 15:00

M27a17r23e73k 19B28u66r81z35a 7137611492557

tak vidíte vy si dáváte práci s loupáním rajčat a já zase s mytím cedníku :-)

+11/0
22.7.2014 7:48

J36a34r97m14i75l71a 91M47a33r14e48š11o64v20á 5724307460273

Paní Ctiborová ty slupky dávají kečupu barvu, procezením se jich zbavíte. Taky jsem se pokoušela rajčata před vařením oloupat ale není to ono. Kečup sice nemá steně rudou barvu jako kupovaný, protože ten je přibarvovaný. Ale v tom mém j¨sou zase rajčata a žádná chemie.

0/0
22.7.2014 15:26

M64a93r62e25k 27B15u41r18z79a 7457411922307

minimálně si ušetříte škroby konzervanty aromata přečtěte si nálepku na kečupu z krámu :-)

+1/0
22.7.2014 7:45

J25i66ř83í 83S95o32u80č17e69k 5956377929139

Asi jste v poslední době neviděla testy kupovaných kečupů - řada jich totiž obsahuje rajčat méně než 10 %, takže kupujete škrob, případně obarvenou a ochucenou bramborovou kaši naředěnou jablečným pyré. I výrobek z konzervovaných rajčat pak může být nesrovnatelně kvalitnější než průměrný kečup ze supermarketu.

0/0
22.7.2014 11:48

J74a72n53a 17M92e61r87o85p96e 7558919207179

Tak nějak, sama bych hooodně uvítala mít možnost koupit si nějaký kečup, který viděl rajčata jinak než z rychlíku. Úplně jsme ho přestali jíst a přitom mi dříve dost chutnal, ale mrknu na složení a je mi zle ani ho neochutnám.

+2/0
22.7.2014 12:12

Najdete na iDNES.cz