Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J31a87k71u37b 65F25e92i55f31a90r 7799139746359

Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.

+1/0
23.7.2014 22:11

M19i93l53o90š 21K12o98v29a79č 7915718606840

já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň

+1/0
23.7.2014 21:44

D30a94v72i43d 64F98i79x36a 4688445332502

A co máte proti kečupu z krámu?

0/0
22.7.2014 22:48

P40a62v41e87l 69S67o89b81o84t85k24a 5770904

Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:

"Co je kečup podle vyhlášky

Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."

http://www.vitalia.cz/clanky/kecup-se-dela-z-protlaku/

0/0
22.7.2014 23:17

T84o79m83á11š 18K78a65p14l39a72n 8593579573243

Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.

+4/−1
22.7.2014 19:15

P13a94v97e50l 59S29o50b79o48t67k40a 5190344

Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.

Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!

+1/−4
22.7.2014 19:30

P80a77v98e43l 80S93o51b79o29t94k34a 5590654

Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).

Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!

0/0
22.7.2014 18:50
Foto

P67e45t10r 89Š80r40a21i53e86r 9863862452647

já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)

+3/−1
22.7.2014 18:11

J57a49r15m40i26l70a 97M53a83r35e40š38o78v62á 5154437830983

Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"

na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.

0/0
22.7.2014 17:30

J72a89r92m61i15l78a 58M85a10r96e80š92o90v22á 5974257450123

Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.

+4/0
22.7.2014 15:22
Foto

V74ě87r78a 63P61o21t82u19ž69á60k11o76v16á 4199133872239

prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji

0/0
22.7.2014 15:30

J55a70r95m44i35l81a 39M69a10r72e89š44o27v40á 5624267130683

šálek počítám asi 3 dcl - jinak záleží na chuti, ona jsou také rajčata pokaždé jiná. nyní mám odrůdu Býčí srdce, je to masité rajče a není tak kyselé. Doporučuji proto při dávkování ochutnávat - my nemáme moc rádi kečup skladký.

0/0
22.7.2014 15:36
Foto

V94ě29r18a 38P81o78t94u18ž96á84k33o90v70á 4899123972529

Děkuji a loupáte rajčata předem?

0/0
22.7.2014 15:38

J54a49r66m48i15l49a 93M60a48r91e74š51o29v47á 5594127500173

Rajčata předem neloupám, protože slupky dodávají kečupu barvu. Po rozmixování kečup cedím přes husté umělohmotné síto - ne kovové!!! Jsem si jistá, že si na kečupu pochutnáte a u tohoto receptu už zůstanete. Sama si ho později přizpůsobíte podle vlastní chuti.

+1/0
22.7.2014 15:42

J67a14r26o88s27l49a26v83a 53N46o19v11á10k41o29v87á 6184761467297

díky za super recept, hned jsem vyzkoušela a moc nám chutná:-)

+1/0
25.7.2014 19:16

J89a79r24m77i42l85a 30M66a76r46e72š88o30v82á 5444927350653

Díky, stejné ohlasy mám od všech, kterým jsem tento recept dala. Můj zeť říká, že kdyby ho ochutnal Heinz, že by to zabalil. Je to neošizený kečup, ve kterém jsou pouze rajčata a žádná chemie Hlavně aby byla letos dobrá úroda rajčat, co nesníme, usušíme, nebo uvaříme kečup, či rajskou šťávu.

0/0
26.7.2014 23:00

J32a26n 32R30a94m56b51o46u91s42e32k 4415395825657

Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....

0/0
22.7.2014 10:14

A30l26e87x89a48n55d40r 29K59o16s16t73k29a 5809266969356

Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..

+1/−3
22.7.2014 14:41

J61a51n 53R29a96m68b83o66u36s95e93k 4875435455177

Vy si třeba na "domácí" bublaninu melete mouku, chováte krávu, atd.? Slovo domácí je už v původním názvu...

+3/−1
22.7.2014 14:44

A89l33e10x65a56n13d85r 20K91o96s71t24k87a 5829316659746

Na bublaninu ne, ale dělat kečup z rajčat z konzervy mi přijde fakt ulítlé. Minimálně, už když se s tím dělám, tak v tom nechci mít kovovou pachuť z plechovky a konzervanty, které tam takto máte už od nákupu.

+1/−3
22.7.2014 14:54

M44a96r78e86k 38Z46a33h57r13a32d22i59l 6454419265701

No, oni ty rajčata z plechovky jsou mnohdy v lepší kvalitě, než ty u nás běžně dostupné v supermarketech. Jen nekupovat plechovku za 10 korun...

0/0
22.7.2014 15:13

A98l82e95x80a59n50d31r 74K41o61s31t34k54a 5949826149396

Na kečup obvykle kupuji rajčata tak za 10 kč pytel odhadem 2 kg.. Pankrácká tržnice, večer.. Rajčatáá, pytel za pětku, vemte si to někdo, já už chci jít domů..  Ale jinak máte bohužel pravdu. Ovšem nepřičítal bych to kvalitě konzerv, ale spíš tomu, jaký šmejd se supermarkety snaží prodat za "čerstvou" zeleninu.

+1/−1
22.7.2014 15:19

J28a52k45u65b 29F60e86i75f18a52r 7799739596559

kovová pachuť je naprostý blábol, ta rajčata přijdou do styku s kovem maximálně při krájení, vnitřek každé plechovky je potažen.

0/0
23.7.2014 22:09

D65a55n 52M88a98c34h84o25l93d74a 8137552764242

kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam

0/0
22.7.2014 8:57

J97o13s18e48f 17V29a26l87a 9790143793323

jakmile jsem si precetl "spagety s kecupem", tak mi bylo hned jasne, ze nepujde o zadne kulinarske dobroty.........

+2/−1
22.7.2014 8:24

M19a14r51e97k 51B11u80r15z65a 7787111162837

no vidite, a já do dcery špagety jinak než s kečupem nedostanu. Můžu třeba dvě hodiny vařit tu boloňskou majdu, můžu zkoušet sýrovou omáčku, uhlířské a kdovíjaké, prostě s kečupem jsou jí nejmilejší. Doufám, že jednou z toho vyroste :-)

+1/0
22.7.2014 8:58

M54a13r58t70i62n73a 82T71r77o14j43a40n65o40v39á 5763748485

Třeba jenom neumíte vařit.. :-)) Ono taky mučit boloňskou omáčku dvě hodiny.. že jo... (neberte to doslova, jenom, že jste si o to trochu říkal).

Mimochodem, vy teď máte v redakvi nějaké nové pokyny ohledně užívání češtiny? Je to vidět nejenom v této rubrice, takové pokusy o "neotřelé", ne-li přímo lidové výrazy. Kupř sloveso "chutit" čeština opravdu nezná. Nebo ti odváž(n)í - chybí vám tam "n" - kuchaříci.. Promiňte, ale je to dost křečovité.:-)

0/0
22.7.2014 9:13

M19i75l25a79n 72K94l33o12u73č71e57k 3280115128647

Máte pravdu, boloňská se dělá  klidně 4 hodiny ....

+1/0
22.7.2014 11:28

M37a73r23t39i18n51a 16T49r46o35j46a63n20o44v50á 5743888135

Však já vím, já prostě to umučený mletý moc nemusím... Tak to třeba mají Burzovic děti podobné.:-)

0/0
22.7.2014 11:44

J62a96n 17Š63p73a40t62n47ý 2593982206235

Jestli ono to umuceny mlety nebude tim, ze treba neumite varit :)

0/0
22.7.2014 12:54

M58a12r41t75i37n65a 26T46r65o96j13a36n78o54v35á 5413228665

:-) ano, využitá nahrávka na smeč... ne, tím to nebude...:-)

0/0
22.7.2014 13:13

V32e95r68o25n48i15k57a 73V10e81s75e70l90á 7165387324753

Tak nase dcerka ji testoviny jak s bolonskou omackou, tak s kecupem, rajskou... Ma rada rajcata a veskere rajcatove produkty, to je po mne. Ja jako dite "cpala" kecup a roztekly syr skoro vsude. Treba sunkofleky mne prisly neuveritelne suche, ale s kecupem uz mne chutnaly.

0/0
22.7.2014 16:17

V43ě32r44a 16V84e58t51e46š65n92í79k83o29v14á 5311356928754

Uvítala bych recept na kečup z čerstvých surovin

+1/−3
22.7.2014 6:55

M23a54r43e63k 36B28u63r65z43a 7707941152957

a dvě kila rajčat ze zahrádky je co?

+4/0
22.7.2014 7:37

P96a55v77l90a 19N77o59v47á 3475273778825

Paní to asi nečetla celé ;-)

0/0
22.7.2014 8:18

J21o76s88e79f 77V53a45l96a 9390243773423

ona predstava "zdravych" rajcat v plechovce totiz dost odradi od dalsiho cteni. Clovek se pouze pta, proc misi ta rajcata v plechovce mixovat a znova nekam ukladat, kdyz zu si ten kecup muze jednoduse koupit.... mnozstvi konzervantu se asi o moc lisit nebude

+1/−4
22.7.2014 8:41

M79i94l26a52n 29K25l80o51u59č96e81k 3380505228227

Ano, třeba v konzervě je množství konzervantů nula.

+2/0
22.7.2014 11:35

J56a42n38a 75M36e65r79o24p50e 7738849657269

Ale dosti výrazně se bude lišit množství rajčat. V běžném kečupu je tak max 10%, zpravidla méně.

+1/−1
22.7.2014 12:10
Foto

P59e17t66r 81Š77r45a21i23e61r 9173282322467

Nesmysl. Ve slušné plechovce konzervanty nejsou, vlastně jsem je v rajčatech nikde neviděl, proč by taky byly...?

+1/0
22.7.2014 18:08

P36a33v24l93a 60C38t64i41b87o64r10o48v50á 2760983807

No to je síla -- na první místo fláknout recept na kečup z rajčat z konzervy, jakej to má efekt? Nebude to ani levnější ani zdravější než kupovanej kečup. Teď v sezóně bych čekala NĚKOLIK různých receptů na kečup z čerstvých rajčat...

+5/−5
22.7.2014 6:32

P74a78v43l59a 63C90t51i39b98o59r15o11v98á 2940343207

A ještě maličkost - u receptu z čerstvých rajčat jste jaksi zapomněli napsat, že se musí oloupat ... uvařené rajčatové slupičky nerozmixujete a budete mít kečup s ruličkami ...

+2/−1
22.7.2014 6:34

M52a89r38e56k 10B55u22r55z10a 7837701522657

Prece to budete ještě pasírovat

+3/0
22.7.2014 7:35

P43a37v68l21a 41C85t38i83b72o81r44o81v83á 2940103337

a totál si ucpu cedník .... já teda rajčata loupu, jak na kečup, tak na čatní

+1/0
22.7.2014 7:38

M63i41l92a39d89a 94D59v47o52ř79á29k65o87v58á 6780291970737

taky pasíruju, cedník si nikdy neucpu...a hlavně se zbavím i zrníček:-)

0/0
22.7.2014 7:40

J65i32t46k88a 66J18a95n35ý79r18o93v74á 6268603220326

Neloupu a nepasíruju. Rajčata nakrájím na kusy, papriky očistím nakrájím, přidám sůl, koření cukr a trochu vody a nechám hodinu vařit. Potom to vypnu a teprve druhý den mixuju a plním. Kečup mám krásně hladký, žádná zrníčka ani šlupky. Není nad klasický mixér, tyčový bych při tom množství co dělám spálila, do tohohle dám část uvařené zeleniny i s kořením a mixuji. Za cca minutu a půl je vše do hladka a liji to rovnou z mixeru do sklenic.

0/0
22.7.2014 15:00

M45a52r77e22k 74B47u76r30z68a 7617661712957

tak vidíte vy si dáváte práci s loupáním rajčat a já zase s mytím cedníku :-)

+11/0
22.7.2014 7:48

J23a12r24m82i19l38a 77M85a73r73e83š43o64v25á 5504537770633

Paní Ctiborová ty slupky dávají kečupu barvu, procezením se jich zbavíte. Taky jsem se pokoušela rajčata před vařením oloupat ale není to ono. Kečup sice nemá steně rudou barvu jako kupovaný, protože ten je přibarvovaný. Ale v tom mém j¨sou zase rajčata a žádná chemie.

0/0
22.7.2014 15:26

M67a53r64e22k 36B51u85r97z28a 7547251302157

minimálně si ušetříte škroby konzervanty aromata přečtěte si nálepku na kečupu z krámu :-)

+1/0
22.7.2014 7:45

J50i33ř38í 65S15o78u90č16e31k 5436457719779

Asi jste v poslední době neviděla testy kupovaných kečupů - řada jich totiž obsahuje rajčat méně než 10 %, takže kupujete škrob, případně obarvenou a ochucenou bramborovou kaši naředěnou jablečným pyré. I výrobek z konzervovaných rajčat pak může být nesrovnatelně kvalitnější než průměrný kečup ze supermarketu.

0/0
22.7.2014 11:48

J93a77n20a 31M35e76r90o96p97e 7288409107749

Tak nějak, sama bych hooodně uvítala mít možnost koupit si nějaký kečup, který viděl rajčata jinak než z rychlíku. Úplně jsme ho přestali jíst a přitom mi dříve dost chutnal, ale mrknu na složení a je mi zle ani ho neochutnám.

+2/0
22.7.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.