Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B47o70h48u88m61i41r 71M87a19l34ý 6452106887582

Nedávám žádné marinády. Ty akorát přebijí samotnou chuť masa které samo o sobě je dobré. Maso potřu olejem (nemusí být nutně olivový) nechám ho tak 2-3 hoďky odpočinout pod utěrkou. Pak na gril, pouze sůl a pepř, možná i trochu bylinek.

Dobrou chuť.

0/0
7.8.2014 10:34

A39l56e56x36a80n73d10r 75K61o48s48t28k21a 5789746949456

V tomto případě absolutní souhlas se Z. Pohlreichem. V jednoduchosti je síla a kvalitní maso nepotřebuje přerážet vlastní chuť (spíš pachuť) tunami koření. A kupovanou marinádu bych neměl odvahu otestovat ani zadarmo.

0/0
29.7.2014 8:41

M22i46c29h27a47l 22M32i25l15l27e81r 9396642289922

nic proti kvalitni kupovane marinade vyrabene malymi "butikovymi" regionalnimi firmami. Nekolik takovych si vzdycky privezeme z farmarskych trhu, casto z v jinych casti zeme. Tam do nich davaji jejich mistni produkty vcetne koreni a je zajimave porovnat marinady treba z Tasmanie, Jizni Australie nebo Queenslandu - kazda uplne jina.

0/0
30.7.2014 9:46

M44i74c78h97a19l 68M37i72l23l70e18r 9986492439292

Tyhle marinady bud pouzivam jak jsou, nebo je nekdy pouziji jako zaklad, ktery dochutim podle toho, co se bude grillovat pridanim citronu, limetky nebo jineho citrusu, cesneku, anglickeho Worcesteru, ruzneho balsamikoveho octa, melasy z granatovych jablek, koreni, sezamoveho nebo jineho vonaveho oleje prip. s esenci......nebo z techto prisad vytvorim marinadu vlastni.....

0/0
30.7.2014 9:52

P92a22v24e88l 32S63ý69k40o91r43a 7337202757561

Naší generaci stále opakovali, ze grilovani je karcinogenni, opekani na ohni taky, zas tak moc mne grilovani netahne. Media mi ještě nestihla prekopat mysleni.

Ted mne zajimaji spise cerstve zeleninove za studena pomalu lisovane stavy, ziva strava, Chlorella  a potravinova sobestacnost.

Teplem dost zničíte. [>-]

0/0
27.7.2014 23:35

V27l46a95d29i55m82í45r 98H76o84l75ý 8834731166567

Proč ne, vaše volba.

Já grilování moc neholduji, ale jednou za rok kus masa na gril hodím. Samozřejmě ne nějaké opékáčky, a podobné sójové srač.ky vydávané za uzeniny, ale poctivé maso.

+2/0
28.7.2014 0:05

P38a22v82e81l 84S34ý69k24o75r95a 7397742437861

na grilovani by mne stvalo,  ze se mi vodou natlakovane maso seschne. U obchodu. Pokud jej varim, neseschne se. 

Nemuze to uhasit ohen ?

0/0
27.7.2014 22:44

P63a85v57e61l 26S95ý33k21o79r93a 7597832937451

Grilování ? Těžko. Já negriluji vůbec, v mém okolí taky nikdo. Párkrát jsme pekli na ohni prase, občas špekáčky. V  celé ulici tak 1 barák. Ti grilují.

že by někdo griloval ze mne ? 8-o

0/0
27.7.2014 22:35

M39a22r47t88i63n 83P62o31s50p38í89š31i56l 8315301336257

také mám dojem, že grilování bylo hit tak před deseti lety, to každý víkend byl ocítit ze všech stran, poslední roky je to spíš vzácnost. Možná to souvisí s tím, že jak se člověk konečně dočká baráku tak griluje pořád a pak to přestane bavit, sice romantika, ale

0/0
27.7.2014 23:04

H18e11l21e22n98a 28Č32í56ž19k32o26v42á 9871311112408

Ono se to moc dramatizuje -- resp. moc se to vypichuje jako nějaká superzvláštnost. Je to prostě jen další možnost přípravy pokrmů, např. vedle dušení, pečení, smažení... nic víc, nic míň.

0/0
27.7.2014 23:16

P33a84t63r57i49k 20S58v33o42b44o28d70a 3939481116905

Na grilování je krásné akorát to setkání s přáteli a taky koukání do ohně. JInak jakýkoliv jídlo udělaný na nádobí je stokrát lepší než ta znouzectnost jménem grilování.....flákota hovězího nebo krkovice nebo zelenina, budiž, ale nevykostěná drůbež je buď nepropečená nebo z velké části zčernalá...

+3/0
27.7.2014 20:59

T55o77m51á81š 81V33e40r93n25e41r 1535614467875

Tak to bude rukama...

+8/−1
27.7.2014 21:47

P62a17t88r90i32k 46S66v74o75b96o51d87a 3789631986605

Kde bydlíte? dojedu a dáme soutěž..... Kuře s kostma, OK?

0/0
27.7.2014 23:23

M62a70r30t35i85n 19V78o29j58á10č54e68k 9412188668967

tak co ubrat žár a péct ji déle

+4/0
28.7.2014 8:00
Foto

D86a54v81i20d 81K13o25m64á33r79e12k 3533390920548

Nemám problém udělat na grilu nebo na rožni kuře i s kostma aniž by bylo jakkoliv černé nebo nešlo krásně od kosti.Navíc tu kouřovou chuť jakákoliv trouba nenahradí (griluju jen na dobrém dřevě,uhlí smrdí,to nepoužívám) Člověk jen musí vědět jak na to,věnovat se tomu,častěji obracet,hlídat teplotu....Ne to fláknout na plamen a jít chlastat ke stolu s kamarádama nebo okopávat záhony,jak to mnozí dělají,co tak pozoruji na okolních zahrádkách. Pak je to černé a u kosti syrové. To se mi taky ze začátku stávalo,než jsem přišel jak na to :-)

+3/0
28.7.2014 16:47

R75e93g64i78n82e 40M20a11r52t38i69n 6422328910968

Utočím knoflíkem na grilování u šporáku v kuchyni, zapnu přednastavený program/čas (špekáčky, hovězí ...), vhodím na pečící papír, vsunu do trouby, vyberu si vhodné červené, naleju do skleničky, sporák pípne, vyjmu a jdu za kámoši a přítelkyněmi ven kochat se pohledem na západ sluníčka. Pokec a pohoda.;-D Hezký zbytek víkendu.;-D

0/0
27.7.2014 20:41

M42a67r40t54i10n 34H81o87r77ň58á54k 7651121162

cena je to poslední co mě zajímá

+3/0
27.7.2014 20:40
Foto

J16a35n 88L64i55n78h74a76r38t 3831653761525

Rád griluju vepřovou krkovičku, dobře prorostlou. Nakládám ji do indických omáček (Jalfrezi, Tikka Masala) a celkem s tím sklízím úspěch. :-)

0/0
27.7.2014 20:04

M38i81c22h70a92l 71T35r46i44s23k83a 2910297922167

Ohrivani spekacku neni grilovani. Spekacek je tepelne upravena potravina, pri stejne logice mohu na gril postavit hrnec gulasovky a tvrdit, ze griluju.

+2/0
27.7.2014 17:55

J85i29ř38í 74K18o94h46o12u79t 3764751233325

Ohřívat špekáček mohu ve vodě, né na ohni. Tak samo gulášovou polévku. Když tak opékání, v o e :)

+3/0
27.7.2014 18:13

M65a38r56t88i33n 80P52r15o65k87o60p 7922752688708

Tenhle výrok může kandidovat na blbost dne.

+1/−1
27.7.2014 19:15

P21e14t71r 35P84a67v90l18a55t89a 7676570917781

Nejlepší je ryba grilovaná na kameni (losos, tmakrela, ale i pstruh nebo malý kapr)

0/0
27.7.2014 13:41

A41n92e26t58a 13S80o16u66k94u67p48o49v10á 4305419767

Celkově je grilování na kameni bomba! R^

+4/0
27.7.2014 16:13

P80a42v36e74l 89S74ý14k50o37r63a 7737292117971

co teprve na másle, na pánvičce.

0/0
27.7.2014 22:37

H65e33l60e35n33a 93Č43í44ž71k86o64v54á 9191131852448

Super je grilovaná zelenina -- cukety, lilky, rajčata. A nezapomínat na grilované banány, božská a rychlá pochoutka za hubičku, když člověka honí mlsná.

+4/0
27.7.2014 11:50

D67a70v76i77d 19B35r30u27c88k65n88e75r 5302484169865

Ano. Grilovaný ananas též výborná věc, zvlášť ke grilovanému masu.

+3/0
27.7.2014 11:51

H64e96l12e25n88a 73Č95í46ž43k45o69v48á 9201451652108

Jo, taky jsme s úspěchem zkoušeli. Ba i máslovou dýni, taky nebyla k zahození.

+3/0
27.7.2014 11:53

D63a92v95i13d 51B32r87u39c12k43n46e66r 5152664249335

Osobně to nijak nezkouším, nicméně jsou to běžné, jednoduché a velmi chutné esence kuchyně skutečně grillovacích velmocí, jakými jsou portugalsky mluvící země. Kuchyně kterou osobně mám velice rád

0/0
27.7.2014 11:54

B79á77r88a 22T11e70s55n93e73r40o44v72á 5645810164539

Tak zrovna z vámi jmenovaným mně chutná jen ten lilek, a to ještě musí být předtím naložený. Ale co miluji, to je grilovaná paprika, ale nesmí ji člověk na ohni nechat moc dlouho.

+1/0
27.7.2014 12:21

H10e87l22e37n52a 13Č44í42ž18k72o22v55á 9361381402758

No jo, ne každému chutná všechno. Paprika je taky dobrá, na tu jsem zapomněla (a díky za připomenutí, ještě jsme ji letos nedělali, musím to napravit); taky je grilovaná paprika výtečná jako surovina do různých salátů. Nebo po grilování naložit do oleje a nechat odležet, mňam! K vínu přímo famóhní.

0/0
27.7.2014 12:39

H31e46l68e42n55a 53Č98í91ž46k12o38v20á 9871251732308

Pardon, "famózní".

0/0
27.7.2014 12:39

B36á92r66a 27T54e85s80n76e42r56o13v37á 5575980664449

Jj, to máte pravdu, taky z ní dělám salát. Nebo je výborná, když tu půlku před grilováním člověk naplní nějakým sýrem třeba typu cottage (s bylinkami, samozřejmě), to už pak žádné maso nepotřebuje. :-)

0/0
27.7.2014 12:53

V98l67a50d28i23m73í96r 55H87o29l89ý 8504731336537

super jsou i velké krevety.

0/0
28.7.2014 0:08

O92n97d91r29e42j 71K23a31l45m65a90n 1980976494702

Rajče je lepší čerstvý a zbytek podle mně ani není k jídlu...

0/0
27.7.2014 12:59

B43á46r44a 93T20e29s73n55e17r61o94v20á 5385340944399

Souhlasím, že neznám horší teplou zeleninu, než je rajče. Snad jedině kyselá okurka. Ale cukery i lilek jsou v pohodě, jen je umět správně připravit. A taky se nesmí používat ty příšerně přerostlé cukety, co mají půl metru na délku a deset čísel v průměru (ty jsou vhodné max. na smažení, když je nakrájíte na kolečka a obalíte v trojobalu/těstíčku), ale malé cukýnky velikosti max. salátové okurky.

0/0
27.7.2014 13:03

H12e19l12e20n39a 65Č79í33ž72k85o46v15á 9621311742988

Tak já osobně rajčata vůbec nejradši sušená. Ale stejně jako u grilovaných je to prostě jen jiná možnost, nejde o to, jestli "lepší" nebo "horší"; každému holt chutná něco jiného, chápu, že to každý nemusí.

0/0
27.7.2014 13:16

M16a27r85e52k 15T79ů22m33a 4282528846672

Ano, grilování je super věc, akorát je třeba koupit nejkvalitnější suroviny (ať už to je vepřové, hovězí, kuřecí, mořské plody, ryby, či zelenina), a ne ze supermarketu předem marinované masa, které byly vyřazeny z důvodu prošlého data spotřeby... Příprava vlastní marinády navíc zabere nanejvýš 5 minut, a můžete do ní použít takřka cokoliv (med, citrón, pivo, byliny apod.). Jinak při výběru masa doporučuji si najít kvalitní řeznictví, na internetu je recenzí a rad mnoho...:-)

0/0
27.7.2014 11:16

D47a61v84i95d 49B35r87u89c94k39n41e77r 5662204319345

Mořské plody? už vidím, jak amatéři v českých luzích a hájích grilují krevety, humry kraby a sepie.

+1/−1
27.7.2014 11:21

M82a68r91e84k 85T95ů14m20a 4482528336322

Krevety zase tak náročné nejsou. Je to tak minuta, dvě z každé strany. Jinak máte pravdu, že ostatní plody jsou na přípravu nároočnější.

0/0
27.7.2014 12:01

D95a77v91i86d 80B22r85u21c11k49n64e37r 5422844149765

ani nemám pocit, že by se tu tenhle druh zboží někde vůbec prodával. Na ul. 28. října v Praze je Meinl, tam jsem tuhle viděl chobotnice.

0/0
27.7.2014 12:07

M85a17r85e93k 58T86ů50m58a 4592988806502

Zkuste třeba farmářské trhy v Holešovicích na tržnici, tam se čas od času (většinou pátky a soboty) dá něco sehnat... Nebo případně i v Makru.

0/0
27.7.2014 12:12

D57a73v57i96d 11B64r92u26c46k53n96e53r 5342204339435

Teď jsme se vrátili z Mallorky, tam toho bylo až až, a nemám nejmenší strach z absťáku, když  nic z mořských darů do další autentické příležitosti nepozřu.

0/0
27.7.2014 12:17

M13a64r52t11i91n 36P34r40o66k39o73p 7182372438368

all inclusive?

0/0
27.7.2014 13:38

M80a41r44t62i36n 90P67r35o76k90o86p 7392412208418

Proč ne? Statisíce našinců tráví léto už léta v Chorvatsku a kdo by neznal "ligně na žaru"? Tak proč si je neudělat i doma...

0/0
27.7.2014 13:32

D69a48v63i17d 54B94r56u78c58k30n48e27r 5402714909835

Tito našinci úplně nejlíp ze všeho znají luncheon meat z konzervy.

0/0
28.7.2014 9:56

P87a13v27e25l 22O88d56r95a51z45i38l 6744199147960

No pokud tím myslíte, že do Chorvatska jezděj jen "paštikáři," tak to výtečně zapadá do vašeho mrzkého osobnostního profilu.

0/0
12.8.2014 14:10

O92n30d34r68a 35H54ů30ď87a 5406341618848

Nejlepší je si připlatit za flákotu hovězího, osolit opepřit, středně propéct. Nechat chvíli mimo gril a dát si k tomu chleba a rajče. Nějaké nálevy a podobné výmysli jen zastřou opravdovou chuť masa.

+3/0
27.7.2014 11:15

D42a87v73i37d 63B85r16u97c35k23n93e28r 5802904669645

na dobrej hovězí steak musíte mít opravdu spolehlivý grill. Když ho nemáte tak nejjistější je prostě pořád sporák a teflonová nebo keramická pánev. Když je to obyčejnej grill, tak by bylo jistější, pokud jde teda o hovězí, to mletý.

Vám garantuju, že většina lidí, vč. těch, co se třeba i kuchařinou v česku živí, Vám ten hovězí steak na grillu zkazí. A hovězí v Česku je poslední dobou tak drahé, že ve spoustě supermarketů už ho ani neprodávají. Vše jde asi na vývoz nebo co.

+3/−1
27.7.2014 11:26

J19a65n80a 68P54i32v54r96n15c13o64v39a 9672258850905

K čemu kupovat maso v nějakým podělaným supermarketu, když můžu mít maso od řezníka?

+2/−1
27.7.2014 11:30

D60a13v23i18d 76B17r74u87c13k15n70e79r 5352164879435

K čemu si hlavně podělaně dělat steak z masa u řezníka, když si jej můžu dopřát v příjemné restauraci připravený odborníkem

0/0
27.7.2014 11:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.