Diskuse k článku

Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B22o68h51u56m91i23r 86M41a61l91ý 6552266697302

Nedávám žádné marinády. Ty akorát přebijí samotnou chuť masa které samo o sobě je dobré. Maso potřu olejem (nemusí být nutně olivový) nechám ho tak 2-3 hoďky odpočinout pod utěrkou. Pak na gril, pouze sůl a pepř, možná i trochu bylinek.

Dobrou chuť.

0/0
7.8.2014 10:34

A42l36e76x32a23n67d70r 16K38o32s16t87k12a 5289646729446

V tomto případě absolutní souhlas se Z. Pohlreichem. V jednoduchosti je síla a kvalitní maso nepotřebuje přerážet vlastní chuť (spíš pachuť) tunami koření. A kupovanou marinádu bych neměl odvahu otestovat ani zadarmo.

0/0
29.7.2014 8:41

M33i90c84h23a55l 13M36i25l83l47e19r 9196332529252

nic proti kvalitni kupovane marinade vyrabene malymi "butikovymi" regionalnimi firmami. Nekolik takovych si vzdycky privezeme z farmarskych trhu, casto z v jinych casti zeme. Tam do nich davaji jejich mistni produkty vcetne koreni a je zajimave porovnat marinady treba z Tasmanie, Jizni Australie nebo Queenslandu - kazda uplne jina.

0/0
30.7.2014 9:46

M93i44c95h41a32l 56M48i53l43l89e61r 9626542739582

Tyhle marinady bud pouzivam jak jsou, nebo je nekdy pouziji jako zaklad, ktery dochutim podle toho, co se bude grillovat pridanim citronu, limetky nebo jineho citrusu, cesneku, anglickeho Worcesteru, ruzneho balsamikoveho octa, melasy z granatovych jablek, koreni, sezamoveho nebo jineho vonaveho oleje prip. s esenci......nebo z techto prisad vytvorim marinadu vlastni.....

0/0
30.7.2014 9:52

P24a96v38e11l 70S12ý24k26o15r21a 7917832137571

Naší generaci stále opakovali, ze grilovani je karcinogenni, opekani na ohni taky, zas tak moc mne grilovani netahne. Media mi ještě nestihla prekopat mysleni.

Ted mne zajimaji spise cerstve zeleninove za studena pomalu lisovane stavy, ziva strava, Chlorella  a potravinova sobestacnost.

Teplem dost zničíte. [>-]

0/0
27.7.2014 23:35

V47l62a22d38i71m90í69r 94H17o33l89ý 8894101326607

Proč ne, vaše volba.

Já grilování moc neholduji, ale jednou za rok kus masa na gril hodím. Samozřejmě ne nějaké opékáčky, a podobné sójové srač.ky vydávané za uzeniny, ale poctivé maso.

+2/0
28.7.2014 0:05

P89a16v47e10l 47S51ý22k86o37r19a 7157742937191

na grilovani by mne stvalo,  ze se mi vodou natlakovane maso seschne. U obchodu. Pokud jej varim, neseschne se. 

Nemuze to uhasit ohen ?

0/0
27.7.2014 22:44

P27a34v23e49l 47S86ý22k75o18r33a 7107692487421

Grilování ? Těžko. Já negriluji vůbec, v mém okolí taky nikdo. Párkrát jsme pekli na ohni prase, občas špekáčky. V  celé ulici tak 1 barák. Ti grilují.

že by někdo griloval ze mne ? 8-o

0/0
27.7.2014 22:35

M88a26r60t36i21n 79P70o18s10p78í25š21i59l 8245971816347

také mám dojem, že grilování bylo hit tak před deseti lety, to každý víkend byl ocítit ze všech stran, poslední roky je to spíš vzácnost. Možná to souvisí s tím, že jak se člověk konečně dočká baráku tak griluje pořád a pak to přestane bavit, sice romantika, ale

0/0
27.7.2014 23:04

H42e65l15e77n60a 15Č61í95ž36k11o96v35á 9131851182488

Ono se to moc dramatizuje -- resp. moc se to vypichuje jako nějaká superzvláštnost. Je to prostě jen další možnost přípravy pokrmů, např. vedle dušení, pečení, smažení... nic víc, nic míň.

0/0
27.7.2014 23:16

P12a88t33r88i40k 50S29v49o45b62o36d89a 3159551576925

Na grilování je krásné akorát to setkání s přáteli a taky koukání do ohně. JInak jakýkoliv jídlo udělaný na nádobí je stokrát lepší než ta znouzectnost jménem grilování.....flákota hovězího nebo krkovice nebo zelenina, budiž, ale nevykostěná drůbež je buď nepropečená nebo z velké části zčernalá...

+3/0
27.7.2014 20:59

T54o73m92á56š 94V26e28r84n58e26r 1715774487805

Tak to bude rukama...

+8/−1
27.7.2014 21:47

P44a54t14r31i27k 93S39v61o23b25o69d24a 3349241566495

Kde bydlíte? dojedu a dáme soutěž..... Kuře s kostma, OK?

0/0
27.7.2014 23:23

M77a17r51t61i20n 38V22o31j89á26č40e17k 9272628118487

tak co ubrat žár a péct ji déle

+4/0
28.7.2014 8:00
Foto

D15a89v58i15d 71K20o25m94á79r38e13k 3773320800688

Nemám problém udělat na grilu nebo na rožni kuře i s kostma aniž by bylo jakkoliv černé nebo nešlo krásně od kosti.Navíc tu kouřovou chuť jakákoliv trouba nenahradí (griluju jen na dobrém dřevě,uhlí smrdí,to nepoužívám) Člověk jen musí vědět jak na to,věnovat se tomu,častěji obracet,hlídat teplotu....Ne to fláknout na plamen a jít chlastat ke stolu s kamarádama nebo okopávat záhony,jak to mnozí dělají,co tak pozoruji na okolních zahrádkách. Pak je to černé a u kosti syrové. To se mi taky ze začátku stávalo,než jsem přišel jak na to :-)

+3/0
28.7.2014 16:47

R78e17g50i73n20e 67M19a67r22t63i86n 6892208760768

Utočím knoflíkem na grilování u šporáku v kuchyni, zapnu přednastavený program/čas (špekáčky, hovězí ...), vhodím na pečící papír, vsunu do trouby, vyberu si vhodné červené, naleju do skleničky, sporák pípne, vyjmu a jdu za kámoši a přítelkyněmi ven kochat se pohledem na západ sluníčka. Pokec a pohoda.;-D Hezký zbytek víkendu.;-D

0/0
27.7.2014 20:41

M59a74r20t79i64n 28H51o46r33ň81á37k 7231571412

cena je to poslední co mě zajímá

+3/0
27.7.2014 20:40
Foto

J16a41n 62L21i19n89h42a17r93t 3911793921355

Rád griluju vepřovou krkovičku, dobře prorostlou. Nakládám ji do indických omáček (Jalfrezi, Tikka Masala) a celkem s tím sklízím úspěch. :-)

0/0
27.7.2014 20:04

M71i24c61h42a47l 44T15r28i33s23k13a 2390327542347

Ohrivani spekacku neni grilovani. Spekacek je tepelne upravena potravina, pri stejne logice mohu na gril postavit hrnec gulasovky a tvrdit, ze griluju.

+2/0
27.7.2014 17:55

J22i60ř61í 35K13o36h58o52u76t 3104771693815

Ohřívat špekáček mohu ve vodě, né na ohni. Tak samo gulášovou polévku. Když tak opékání, v o e :)

+3/0
27.7.2014 18:13

M67a93r26t53i91n 14P88r13o85k46o32p 7932342288128

Tenhle výrok může kandidovat na blbost dne.

+1/−1
27.7.2014 19:15

P11e40t66r 84P76a81v54l68a87t53a 7436820947231

Nejlepší je ryba grilovaná na kameni (losos, tmakrela, ale i pstruh nebo malý kapr)

0/0
27.7.2014 13:41

A83n72e64t75a 20S12o79u30k98u49p29o68v86á 4895669367

Celkově je grilování na kameni bomba! R^

+4/0
27.7.2014 16:13

P17a10v34e28l 84S91ý33k94o24r23a 7797502827691

co teprve na másle, na pánvičce.

0/0
27.7.2014 22:37

H96e89l15e40n30a 69Č21í90ž53k96o13v60á 9201971962858

Super je grilovaná zelenina -- cukety, lilky, rajčata. A nezapomínat na grilované banány, božská a rychlá pochoutka za hubičku, když člověka honí mlsná.

+4/0
27.7.2014 11:50

D27a61v87i28d 24B97r12u89c87k57n51e95r 5692294209335

Ano. Grilovaný ananas též výborná věc, zvlášť ke grilovanému masu.

+3/0
27.7.2014 11:51

H19e43l88e47n27a 77Č74í82ž20k95o72v17á 9861941462798

Jo, taky jsme s úspěchem zkoušeli. Ba i máslovou dýni, taky nebyla k zahození.

+3/0
27.7.2014 11:53

D96a61v90i31d 67B71r93u98c27k81n77e72r 5512714439735

Osobně to nijak nezkouším, nicméně jsou to běžné, jednoduché a velmi chutné esence kuchyně skutečně grillovacích velmocí, jakými jsou portugalsky mluvící země. Kuchyně kterou osobně mám velice rád

0/0
27.7.2014 11:54

B93á27r31a 59T78e18s49n44e50r90o54v16á 5205170534179

Tak zrovna z vámi jmenovaným mně chutná jen ten lilek, a to ještě musí být předtím naložený. Ale co miluji, to je grilovaná paprika, ale nesmí ji člověk na ohni nechat moc dlouho.

+1/0
27.7.2014 12:21

H60e89l15e47n60a 48Č38í19ž26k16o68v53á 9361121482468

No jo, ne každému chutná všechno. Paprika je taky dobrá, na tu jsem zapomněla (a díky za připomenutí, ještě jsme ji letos nedělali, musím to napravit); taky je grilovaná paprika výtečná jako surovina do různých salátů. Nebo po grilování naložit do oleje a nechat odležet, mňam! K vínu přímo famóhní.

0/0
27.7.2014 12:39

H12e55l84e37n25a 37Č40í61ž20k98o76v60á 9601861542198

Pardon, "famózní".

0/0
27.7.2014 12:39

B31á87r67a 13T20e94s44n83e10r25o89v35á 5805470954149

Jj, to máte pravdu, taky z ní dělám salát. Nebo je výborná, když tu půlku před grilováním člověk naplní nějakým sýrem třeba typu cottage (s bylinkami, samozřejmě), to už pak žádné maso nepotřebuje. :-)

0/0
27.7.2014 12:53

V88l97a30d81i90m25í76r 98H78o15l70ý 8104861506637

super jsou i velké krevety.

0/0
28.7.2014 0:08

O16n84d80r85e32j 90K52a11l27m54a69n 1470896554922

Rajče je lepší čerstvý a zbytek podle mně ani není k jídlu...

0/0
27.7.2014 12:59

B64á15r20a 77T39e78s94n39e42r31o19v61á 5425200184929

Souhlasím, že neznám horší teplou zeleninu, než je rajče. Snad jedině kyselá okurka. Ale cukery i lilek jsou v pohodě, jen je umět správně připravit. A taky se nesmí používat ty příšerně přerostlé cukety, co mají půl metru na délku a deset čísel v průměru (ty jsou vhodné max. na smažení, když je nakrájíte na kolečka a obalíte v trojobalu/těstíčku), ale malé cukýnky velikosti max. salátové okurky.

0/0
27.7.2014 13:03

H30e93l40e19n48a 58Č55í52ž13k70o52v60á 9441111682838

Tak já osobně rajčata vůbec nejradši sušená. Ale stejně jako u grilovaných je to prostě jen jiná možnost, nejde o to, jestli "lepší" nebo "horší"; každému holt chutná něco jiného, chápu, že to každý nemusí.

0/0
27.7.2014 13:16

M43a72r94e91k 69T18ů55m34a 4732628706332

Ano, grilování je super věc, akorát je třeba koupit nejkvalitnější suroviny (ať už to je vepřové, hovězí, kuřecí, mořské plody, ryby, či zelenina), a ne ze supermarketu předem marinované masa, které byly vyřazeny z důvodu prošlého data spotřeby... Příprava vlastní marinády navíc zabere nanejvýš 5 minut, a můžete do ní použít takřka cokoliv (med, citrón, pivo, byliny apod.). Jinak při výběru masa doporučuji si najít kvalitní řeznictví, na internetu je recenzí a rad mnoho...:-)

0/0
27.7.2014 11:16

D89a80v44i17d 95B60r39u37c50k96n46e21r 5122484349785

Mořské plody? už vidím, jak amatéři v českých luzích a hájích grilují krevety, humry kraby a sepie.

+1/−1
27.7.2014 11:21

M43a93r69e57k 87T45ů66m49a 4492108476952

Krevety zase tak náročné nejsou. Je to tak minuta, dvě z každé strany. Jinak máte pravdu, že ostatní plody jsou na přípravu nároočnější.

0/0
27.7.2014 12:01

D30a76v47i25d 67B73r18u94c74k91n31e16r 5592714469315

ani nemám pocit, že by se tu tenhle druh zboží někde vůbec prodával. Na ul. 28. října v Praze je Meinl, tam jsem tuhle viděl chobotnice.

0/0
27.7.2014 12:07

M70a56r66e90k 73T61ů64m25a 4742348666492

Zkuste třeba farmářské trhy v Holešovicích na tržnici, tam se čas od času (většinou pátky a soboty) dá něco sehnat... Nebo případně i v Makru.

0/0
27.7.2014 12:12

D40a44v68i10d 40B61r89u35c38k71n13e16r 5732424579365

Teď jsme se vrátili z Mallorky, tam toho bylo až až, a nemám nejmenší strach z absťáku, když  nic z mořských darů do další autentické příležitosti nepozřu.

0/0
27.7.2014 12:17

M43a96r21t65i74n 20P81r58o35k85o41p 7142122228578

all inclusive?

0/0
27.7.2014 13:38

M28a43r73t36i73n 61P68r26o34k42o73p 7272632818348

Proč ne? Statisíce našinců tráví léto už léta v Chorvatsku a kdo by neznal "ligně na žaru"? Tak proč si je neudělat i doma...

0/0
27.7.2014 13:32

D42a46v27i66d 13B18r59u56c66k80n18e82r 5682354589765

Tito našinci úplně nejlíp ze všeho znají luncheon meat z konzervy.

0/0
28.7.2014 9:56

P77a20v38e39l 79O98d80r87a20z19i64l 6464479207370

No pokud tím myslíte, že do Chorvatska jezděj jen "paštikáři," tak to výtečně zapadá do vašeho mrzkého osobnostního profilu.

0/0
12.8.2014 14:10

O57n25d87r67a 73H10ů93ď62a 5106601618658

Nejlepší je si připlatit za flákotu hovězího, osolit opepřit, středně propéct. Nechat chvíli mimo gril a dát si k tomu chleba a rajče. Nějaké nálevy a podobné výmysli jen zastřou opravdovou chuť masa.

+3/0
27.7.2014 11:15

D52a14v36i19d 48B56r31u45c87k83n82e52r 5532364189115

na dobrej hovězí steak musíte mít opravdu spolehlivý grill. Když ho nemáte tak nejjistější je prostě pořád sporák a teflonová nebo keramická pánev. Když je to obyčejnej grill, tak by bylo jistější, pokud jde teda o hovězí, to mletý.

Vám garantuju, že většina lidí, vč. těch, co se třeba i kuchařinou v česku živí, Vám ten hovězí steak na grillu zkazí. A hovězí v Česku je poslední dobou tak drahé, že ve spoustě supermarketů už ho ani neprodávají. Vše jde asi na vývoz nebo co.

+3/−1
27.7.2014 11:26

J66a69n48a 29P18i64v29r24n93c34o64v24a 9762598750735

K čemu kupovat maso v nějakým podělaným supermarketu, když můžu mít maso od řezníka?

+2/−1
27.7.2014 11:30

D36a93v54i78d 71B61r42u11c59k36n54e15r 5702614599725

K čemu si hlavně podělaně dělat steak z masa u řezníka, když si jej můžu dopřát v příjemné restauraci připravený odborníkem

0/0
27.7.2014 11:46



Najdete na iDNES.cz