Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na silné trnkové víno. Surovina zadarmo, ovšem výroba dá práci

„Jakmile udeří mrazy, je lepší se schovat někam do tepla a sáhnout po lahvince hřejivého obsahu,“ říká Vladimír Dolejšek (28), mladý architekt žijící v jihočeském Srubci. Tu pravou zimní pohodu domácí fortifikované víno - tedy víno s přidaným alkoholem - podle něj přinejmenším navodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V85a89c75l22a36v 38H51a73j41e38k 3306609859

Jinak jsem kdysy děla také víno s trnek, ale napůl se šípky. A bylo vynikající.

0/0
20.10.2014 11:42

V35a30c23l31a50v 23H73a93j85e89k 3616319909

23% se mi zdá hodně přehnané. Dělám medovinu a se speciálními kvasinkami se dá dosáhnout kolem 16%, obdobně je tomu i u vína, bez dolihování.

0/0
20.10.2014 11:41

A16l47e25š 52C55e29j69n 5870744861902

Snad nechcete říci,že tahle náhražka, je lepší než poctivá slivovice!

0/0
6.10.2014 20:08
Foto

P19e60t69r 59P16r80o85c45h62á15z71k91a 3542486552454

Nemačkám,cukru dávám méně-asi tak polovic a kvasinky nepouživám.Nedávám ani citron.Neměřím množství alkoholu,ale chuť je skvělá.

0/0
6.10.2014 18:33

O17l15d10ř10i24c90h 44H32o14r57á88k 2814109891975

Trošku mi to nesedí. V perexu se píše o fortifikovaném (dodatečně dolihovaném) vínu a textu se líh nikde nepřidává, či není zmíněn.

Ale abych vyvrátil některé pochybnosti, tak dnes již existují kvasinky umožňující dost rychlý kvasný proces (v řádů dnů až týdnů) až do cca 23% obsahu alkoholu v ovocném kvasu. 

Více informací na alkoholesence.cz

(http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/7-NAVODY-A-POPIS-ZBOZI/9-Turbo-kvasnice-vlastnosti)

Mám to ověřeno, dají se tak vyrábět výborné likéry bez pálení.

+4/0
6.10.2014 10:15

R59a43d31i21m 88P52o23l86á14š13e26k 9676853439559

Koukám, že jsem nějakou dobu nesledoval obor. Dík za informaci.

+1/0
6.10.2014 11:53

R70a13d10i83m 62P81o74l86á76š27e26k 9466553589919

17,5 % alkoholu bez přídavku čistého lihu!? ;-D;-D a hotovo za pár týdnů!?

Chtělo by to trochu víc studovat výrobu vína a kvašení. Kvasinky se přestávají množit po dosažení cca 8 % alkoholu v kvasu, po dosažení cca 12 - 14 % začínají i zbývající živé kvasinky umírat. Po dosažení těch cca 8 % etanolu intenzita kvašení začne zpomalovat, po překročení cca 12 % intenzita prudce poklesne, víno potom může dokvašovat mnoho měsíců.

5 - 6 kilo cukru na 20 litrů odpovídá 25 - 30 kilo cukru na 100 litrů, to odpovídá při stzoprocentní účinnosti kvašení 12,5 - 15 % lihu ve 100 l vína. To je tak akorát na prokvašení většiny cukrů a na to, že ve víně pak zůstane 1 - 2 % zbytkového  cukru, které dělá plnější chuť.

Další zvýšení obsahu lihu už není možné přidáváním cukrů a dalším kvašením. Je to možné pouze přidáním čistého vypáleného alkoholu. Ostatně takhle se ve skutečnosti dělá to portské, přidáním alkoholu.

0/0
6.10.2014 9:17

J14i44ř71í 17S22o57u32č36e66k 5916927289949

Nějaký cukr je i v těch trnkách a rychlost kvašení velmi závisí na teplotě. Pokud se nechladí, může jít výrazně rychleji. I klasické víno vyrobené čistě z hroznů a bez fortifikace může mít kolem 17 % alkoholu. Ve Francii taková vína seženete bez většího úsilí a z ročníků jako 2003 a 2006 se dala vyrobit i v ČR. Jinak tohle je stejně akademická debata, protože v úvodu článku je výslovně uvedeno, že k fortifikaci při výrobě došlo.

0/0
6.10.2014 10:06

J95a96n32a 57N88o57v86o84t81n25á 4375252839563

"Dřina"??? Čištění hub je také dřina? Pod tímto pojmem si představuji něco úplně jiného. A kvasinky či živná sůl opravdu není potřeba! Dělám např. šípkové víno, bez obojího se hravě obejdu. Prostě to tam nedávám a víno - kam se hrabe Portské.

0/0
6.10.2014 7:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.