Diskuse k článku

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I86v65a61n 28M47a26r52e85k 6194238322

!!Ta mapa "Pálenic" je sice pěkná ale např. v okolí mého bydliště je "hustota" pálenic daleko vyšší než udává mapa (a to mám na mysli jen pálenice legální)>>>na ty domácí-černé  by nestačila ani velkoformátová mapa velikosti fotbalového hřiště ! ! ! 8-o R^ ;-D!!

+1/0
23.9.2014 19:42

A39n55n33a 69K23o78v63á25ř38o42v27á 9689839939723

S tím termínem pro objednání je to ošidné. Nevím jak v Čechách, ale u nás seženete takto volný termín jen v pálenicích, o kterých se ví, že nestojí za moc. Kvalitní pálenice mají obsazeno několik měsíců dopředu.

0/0
23.9.2014 12:47

H59a57n18u19š 16H28o29r18á32k 9531974906623

Jablka a hrusky lepsi vymostovat a kvasit most. Min pektinu v kvasu, kapalina lip kvasi a i se s tim o neco lip manipuluje. A v neposledni rade se da jeste pred palenim upijet.

+1/0
23.9.2014 12:35

A69n61t94o63n14í24n 68Z43e85l46i92n77k38a 5174448305320

Páni novináři, trestuhodně hecujete podobnými články a reportážemi z pěstitelských pálenic lidi. Chlastají a kouří trávu i školáci. Podle mne urychlujete náš zmar.

+1/−6
23.9.2014 10:07

R49a32d84i29m 57S68v90o46b62o73d30a 9453269516932

V Madarsku je povoleno vypalit pro vlastni spotrebu 50l 86% alkoholu bez dane (na osobu rocne).

to je docela ferova dohoda, ne?

+6/0
23.9.2014 9:51

L69i41b70o40r 50H64e98g32l98a18s 5559436495749

Jistě, že je. Protože daň, vybraná v ČR z legálních pálenic je naprosto směšná oproti tomu, co "proteče" všemi "nelegálními" sklepními zařízeními...

+1/0
23.9.2014 9:54

P30a81v35e39l 93O46d63r70a39z29i38l 6194439567550

Ano, výsledkem je trapná vybraná částka, otravování legálních páleničářů a rizika pro ty nelegální.

0/0
23.9.2014 10:41

L76i95b32o71r 72H42e21g64l50a59s 5909786915449

Tak jen ve zkratce a s humorem :)

- "Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových..." - já mám tři dvoustovky :)

- "V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C" - u letních kvasů téměř nemožné, ale je pravda, že (v létě) čím chladněji, tím líp...

- "Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku." - pitomost. Záleží, jak celá deka vypadá. U trnek jsem v životě neměl plíseň ani žádný jiný nepořádek a když se nestihne sebrat, nic se neděje... A na to navazuje "V tomto momentě se objednáváme na pálení." - tohle platí možná v Čechách. Pokud byste na Moravě volali do pálenice "v tento moment", dostanete se na řadu za měsíc a půl. Minulý týden jsme objednávali pálení a první volný termín je 8.11. ve 22:00 (podotýkám, že pálenice jede téměř nonstop).

- Mapa pálenic - to je hodně legrační věc. Naštěstí každej ve svým okolí tu svoji pálenici zná, takže je tato "mapa" naprosto zbytečná. Ale je fakt sranda, že ve Zlínském kraji je zaznamenáno asi 15 pálenic a je jich tu 10x víc (pochopitelně těch legálních).

+5/0
23.9.2014 9:12

V64á57c46l91a38v 17P40o80u70s94t69k67a 3400461332

R^R^

0/0
23.9.2014 9:30

L76i78b34o79r 92N88e73d98b86a71l 9787970192628

Tak to dopadne, když začne pražák psát "odborně" o pálení......;-D. Ve všem máte samozřejmě pravdu, nechápu, kde autor sbíral tahle "moudra".

+1/0
23.9.2014 9:54

R96a81d81i23m 20P48o49l46á73š78e97k 9186833679259

A deka je spíš záležitost už hotového vykvašeného kvasu, který čeká, až bude v pálenici termín. 

Nádoba se při kvašení neplní po okraj, nechává se takových 10 - 20 cm od vrchu volných. Když se nádoba pořádně přikryje, vznikající oxid uhličitý povrch kvasu chrání.  Navíc se kvasící kvas pravidelně promíchává, hlavně tvrdší nepomleté  ovoce měkne až v kvasu a promícháváním rozmělňuje, do kvasu se uvolňují cukry a příchuť z ovoce a kvas se homogenizuje. V ideálním případě se potom kvas vypaluje právě tehdy, jak hlavní podíl dokvasí a zbývající kvašení už produkuje tak málo oxidu uhličitého, že to na ochranu kvasu ani v uzavřené nádobě nestačí. 

Pokud ne, teprve potom vzniká deka. Ale to zase záleží na hustotě kvasu, u hodně řídkých kvasů třeba z myrobalánu  nebo třešní deka vzniká velice těžko nebo vůbec. Tyto kvasy zároveň jako rané kvasy za vysokých letních teplot, se rychle, během týdnů kazí  Naopak  u pozdních kvasů, zvláště ze švestek, se potom dá využít nizkých teplot  a hotový kvas skladovat bez větší ůjmy v podstatě až do pozdního  jara.

+2/0
23.9.2014 10:51

S40t91a71n26i93s81l28a53v54a 25Z64a40p77l52e13t63a18l52o18v90a 6966599159438

A ještě bych přidala -  "švestky pomačkat"   ;-)

0/0
23.9.2014 13:53

L64i51b62o68r 85T39y55m24e94š 8105788877219

No tak ten seznam pálenic, ke kterému jsem se proklikal je tedy dost strohý, chybí tam dost pálenic, které znám (buď tam sám jezdím, nebo jsem jezdil a i kolem kterých projíždím), takže by to autoři stránek měli aktualizovat. Na Severní Moravě chybí třeba Tichá, Štramberk, Veřovice, Starý Jičín, ve Zlínském kraji třeba Dolní Bečva

0/0
23.9.2014 6:32

R82a78d70i35m 65P86o40l90á93š94e30k 9196473309649

To je jednoduché. Ten seznam či mapa je převzatá  tuším z Google a ten na databázích firem vydělává.  Neboli když za majitelem pálenice přišel prodejce googlu a nabídl mu za úplatu registraci v databázi, majitel ho vyhodil. 

Naštěstí stále pořád většina zákazníků pálenic vybírá pálenici postaru a ne na internetu přes chytrý telefon či tablet, takže to moc nevadí.

0/0
23.9.2014 8:40

J80i13n17d86ř82i79c29h 43H75a84n88z12a61l95í53k 9473966876686

A pripravte si dost penez pro zlodejskej stat, kterej vam to usili vysoce zdani.

+3/0
23.9.2014 6:29

L17a73d30i79s24l80a44v 18A98n64t32o76š 6919446346159

Mám samoty pokrk. Myslíte, že mohu vypadnout, prototže chci?

+1/0
23.9.2014 2:13



Najdete na iDNES.cz