Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I70v89a34n 92M37a17r84e92k 6624198222

!!Ta mapa "Pálenic" je sice pěkná ale např. v okolí mého bydliště je "hustota" pálenic daleko vyšší než udává mapa (a to mám na mysli jen pálenice legální)>>>na ty domácí-černé  by nestačila ani velkoformátová mapa velikosti fotbalového hřiště ! ! ! 8-o R^ ;-D!!

+1/0
23.9.2014 19:42

A96n16n84a 75K61o39v30á77ř40o44v21á 9979509299363

S tím termínem pro objednání je to ošidné. Nevím jak v Čechách, ale u nás seženete takto volný termín jen v pálenicích, o kterých se ví, že nestojí za moc. Kvalitní pálenice mají obsazeno několik měsíců dopředu.

0/0
23.9.2014 12:47

H86a85n92u97š 19H13o28r84á87k 9791144196273

Jablka a hrusky lepsi vymostovat a kvasit most. Min pektinu v kvasu, kapalina lip kvasi a i se s tim o neco lip manipuluje. A v neposledni rade se da jeste pred palenim upijet.

+1/0
23.9.2014 12:35

A88n36t61o56n42í29n 63Z94e90l71i23n98k96a 5864308825720

Páni novináři, trestuhodně hecujete podobnými články a reportážemi z pěstitelských pálenic lidi. Chlastají a kouří trávu i školáci. Podle mne urychlujete náš zmar.

+1/−6
23.9.2014 10:07

R49a14d66i50m 31S91v94o52b15o93d22a 9283149706522

V Madarsku je povoleno vypalit pro vlastni spotrebu 50l 86% alkoholu bez dane (na osobu rocne).

to je docela ferova dohoda, ne?

+6/0
23.9.2014 9:51

L21i41b50o77r 87H78e77g85l34a44s 5259716925119

Jistě, že je. Protože daň, vybraná v ČR z legálních pálenic je naprosto směšná oproti tomu, co "proteče" všemi "nelegálními" sklepními zařízeními...

+1/0
23.9.2014 9:54

P47a74v47e68l 95O95d41r19a50z48i16l 6454899297280

Ano, výsledkem je trapná vybraná částka, otravování legálních páleničářů a rizika pro ty nelegální.

0/0
23.9.2014 10:41

L33i83b25o44r 19H68e46g39l71a49s 5439256965709

Tak jen ve zkratce a s humorem :)

- "Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových..." - já mám tři dvoustovky :)

- "V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C" - u letních kvasů téměř nemožné, ale je pravda, že (v létě) čím chladněji, tím líp...

- "Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku." - pitomost. Záleží, jak celá deka vypadá. U trnek jsem v životě neměl plíseň ani žádný jiný nepořádek a když se nestihne sebrat, nic se neděje... A na to navazuje "V tomto momentě se objednáváme na pálení." - tohle platí možná v Čechách. Pokud byste na Moravě volali do pálenice "v tento moment", dostanete se na řadu za měsíc a půl. Minulý týden jsme objednávali pálení a první volný termín je 8.11. ve 22:00 (podotýkám, že pálenice jede téměř nonstop).

- Mapa pálenic - to je hodně legrační věc. Naštěstí každej ve svým okolí tu svoji pálenici zná, takže je tato "mapa" naprosto zbytečná. Ale je fakt sranda, že ve Zlínském kraji je zaznamenáno asi 15 pálenic a je jich tu 10x víc (pochopitelně těch legálních).

+5/0
23.9.2014 9:12

V55á23c49l40a26v 83P94o25u43s47t97k48a 3870281882

R^R^

0/0
23.9.2014 9:30

L15i65b60o95r 43N84e32d46b49a95l 9737320232458

Tak to dopadne, když začne pražák psát "odborně" o pálení......;-D. Ve všem máte samozřejmě pravdu, nechápu, kde autor sbíral tahle "moudra".

+1/0
23.9.2014 9:54

R16a37d86i72m 47P17o82l28á83š95e43k 9186503779469

A deka je spíš záležitost už hotového vykvašeného kvasu, který čeká, až bude v pálenici termín. 

Nádoba se při kvašení neplní po okraj, nechává se takových 10 - 20 cm od vrchu volných. Když se nádoba pořádně přikryje, vznikající oxid uhličitý povrch kvasu chrání.  Navíc se kvasící kvas pravidelně promíchává, hlavně tvrdší nepomleté  ovoce měkne až v kvasu a promícháváním rozmělňuje, do kvasu se uvolňují cukry a příchuť z ovoce a kvas se homogenizuje. V ideálním případě se potom kvas vypaluje právě tehdy, jak hlavní podíl dokvasí a zbývající kvašení už produkuje tak málo oxidu uhličitého, že to na ochranu kvasu ani v uzavřené nádobě nestačí. 

Pokud ne, teprve potom vzniká deka. Ale to zase záleží na hustotě kvasu, u hodně řídkých kvasů třeba z myrobalánu  nebo třešní deka vzniká velice těžko nebo vůbec. Tyto kvasy zároveň jako rané kvasy za vysokých letních teplot, se rychle, během týdnů kazí  Naopak  u pozdních kvasů, zvláště ze švestek, se potom dá využít nizkých teplot  a hotový kvas skladovat bez větší ůjmy v podstatě až do pozdního  jara.

+2/0
23.9.2014 10:51

S69t79a27n50i65s83l82a29v62a 84Z12a18p72l52e65t92a69l58o18v15a 6596359109808

A ještě bych přidala -  "švestky pomačkat"   ;-)

0/0
23.9.2014 13:53

L44i70b31o69r 27T87y92m17e85š 8755688777339

No tak ten seznam pálenic, ke kterému jsem se proklikal je tedy dost strohý, chybí tam dost pálenic, které znám (buď tam sám jezdím, nebo jsem jezdil a i kolem kterých projíždím), takže by to autoři stránek měli aktualizovat. Na Severní Moravě chybí třeba Tichá, Štramberk, Veřovice, Starý Jičín, ve Zlínském kraji třeba Dolní Bečva

0/0
23.9.2014 6:32

R66a39d62i86m 74P11o69l38á43š39e62k 9896353839989

To je jednoduché. Ten seznam či mapa je převzatá  tuším z Google a ten na databázích firem vydělává.  Neboli když za majitelem pálenice přišel prodejce googlu a nabídl mu za úplatu registraci v databázi, majitel ho vyhodil. 

Naštěstí stále pořád většina zákazníků pálenic vybírá pálenici postaru a ne na internetu přes chytrý telefon či tablet, takže to moc nevadí.

0/0
23.9.2014 8:40

J45i27n21d69ř98i82c78h 44H24a64n41z69a77l26í42k 9143746416366

A pripravte si dost penez pro zlodejskej stat, kterej vam to usili vysoce zdani.

+3/0
23.9.2014 6:29

L39a94d31i39s57l64a70v 46A15n18t41o43š 6429876566899

Mám samoty pokrk. Myslíte, že mohu vypadnout, prototže chci?

+1/0
23.9.2014 2:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.