Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M10o46n31i42k68a 49R39o48l73l66o42v41á 5863652286195

Z dnešních píp to fakt dobře natočí i blondýna..............

0/0
7.11.2014 20:02

H22o96n24z36a 79K76o26z49e15l 8294839552824

Clanek je o cepovani piva ,ale na fotkach pivo neni.

0/0
6.11.2014 9:15

P50e56t53r 86L59u84d56a85n56e79k 1207144847753

My co se řídíme heslem: "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme!", si nalejeme pivo z petláhve a o nějaký malicherný spory o čepování piva se nezajímáme.

+1/0
5.11.2014 19:48

J49a62n 27S29o59u85k77u35p 1934814176785

Když z té petky lejete správé vzory, tak s tím není problém

+3/0
5.11.2014 19:50

R80o61s74t59i27s91l84a61v 24Š81i84g54u39t 4847170153363

Tak řeší se tu sudy,přitom jen okolo mě je téměř v polovině hospod tank.Jinak si myslím,že tlačit pivo kompresorem je rozhodně lépe než CO2.A už vůbec nechápu,proč bych měl do sebe cpát pivo tlačené CO2 načepované najednou?!!!Proč se mám nafukovat CO2?!Pochopím po prvním doušku.Pokud je pivo přesycené,prostě si další nedám.V jedné hospodě si dám Plzeň a nemá chybu.Ve druhé stojí za prd.To samé platí u jiných značek.Jednou jsem se účastnil takové akce "jak se má,nebo by se mělo čepovat"...Hnusné,najedenkrát natočené pivo bez pěny...Sto lidí-sto chutí.Nemyslím si,že by existoval nějaký správný a nejlepší recept na čepování piva.Navíc si myslím záleží na tom,jakou má ta hospoda výtoč a jak se stará o veškeré zařízení nutné k čepování piva...

+6/0
5.11.2014 16:19

H30o73n72z61a 56K66o63z36e92l 8894739752714

A taky jaky ma pivo.

0/0
6.11.2014 9:16

M75i90l22a10n 66W63e11l94s65e38r 5282408458641

Ten článek je zase trochu reklama na Prazdroj.... např. ty výčepní kohouty "nostalgie", které používá zejména Prazdroj (viz zmínka v článku, že někdo nečistí sítka...)

V 95% hospod tyto kohouty se sítkem nemají. Používají běžné kohouty se zadní pěnou a s kompenzátorem průtoku.

Takže Vás tady školí pán na mercedes, ale u vás v hospodě máte všichni škodovky a renaulty....

+3/0
5.11.2014 15:54

J55a22n 91S38o22u15k73u47p 1244534526865

Tyhle ´zase trochu reklamy na Prazdroj´ se tu objevují pravidelně.

+2/0
5.11.2014 15:57

B71ě10l82a 55H26o92r49á24k24o31v53á 1448292779850

Výčepák natočí přesně takové pivo, jaké zákazník a zaměstnavatel zaplatí...;-)

0/0
5.11.2014 14:38

J95a84r19o27m49í64r 37Ž51e30l29í52s58k32o 9295871284215

Jo dnes potkat opravdu v hospodě hospodského co umí natočit pivo je zázrak. Většinou je to pivní on*nie (to se asi nesmí napsat) a nebo dočepovávání na několikrát. Prostě humus. A největší síla je že se to děje i v pivovarských hospodách i těch malých pivovarů. No a to CO2 stejně jako kolega pode mnou je neskutečná kravina! Tím se čepuje jen v nalejvárnách, ale ne tam kde se točí kvalitní dobré pivo.

0/0
5.11.2014 14:24

J26a21n 46S17o55u51k24u96p 1854114456765

Ve většině lokálů se čepuje docela odporné pivo, tam není moc co zkazit. Tkz. moravský způsob (z výšky) je pak paradoxně v takovém případě lepší varianta, protože se z piva dostane to ono nechtěné cočko. Kde tomu tak není, mělo by se čepovat poctivě (nebýt líný sklo zvednout). Konspirátorsky se domnívám, že záměrem velkého pivovaru je propagovat čep s maximálním obsahem cočka, které dodává pivu říz, který jinak těmto pivům už dnes chybí.

0/0
5.11.2014 14:38

V35o95j52t12ě86c33h 81R86o11z31s66í29v51a60l 5360383735384

nezapomenu na naseho moravskeho kolegu, ktery se byl shcopen do krve hadat (i s vycepakem), ze pivo se musi tocit nadvakrat. ;-D

0/0
5.11.2014 15:26

J96a13n 83S46o87u76k63u88p 1204834736505

Tyhle spory o točení piva, to je takový folklor už. Já na to moc nedám, pokud mi vysloveně s půllitrem nevirbluje, neslévá, nebo to nenechá padat z deseti metrů do skla, tak mě to nějak netankuje. Rozumný výčepák ví, jak natočit pivo tak, aby ho nezničil. Stejně jako fáma, že na Moravě se nechá pivo zásadně padat - v kupě českých hospod mi ho nechali padat a v kupě moravských mi točili po skle, pivnic mám ochozených po republice dost. Nemám potřebu si dávat všude automaticky škopek - když vidím mizérii za pultem, tak si nedám nic, nebo případně leda vodu. Vysloveně háklivý sem akorát na špatně vymyté sklenice, to už sem pár hádek a reklamací s výčepákem prodělal.

0/0
5.11.2014 15:49

V24l67a83s48t43i94m69i71l 30T97e30n98c68e64r 4830180427270

Když musíte rychle natočit 10 škopků pro rozjetou partu u stolu, tak nevím jak ty těžké půllitry držet u pípy. Když pivo nebudou mít rychle na stole, tak budou řvát jak tygři. Když v lokále "zdechl pes" a u stolu sedí jeden zoufalec, tak se dá s tim pivem pohrát.

0/0
6.11.2014 8:36

O53n20d23ř48e22j 67M22a45l84ý 3684383463193

To se dá právě dost rychle natočit na "hladinku". Jednou jsem byl U zlatého tygra v Praze a měl jsem natočený pivo za 3s, fakt jsem tomu nevěřil. Perfektní míra a hlavně perfektní pivo.

0/0
7.11.2014 1:03

V23l12a62d86i70m59í78r 40Ž38e17l74e68z41n28í74k 1148706332521

Hladinku si dám 1-2 a víc do sebe nenatlačím, i když mám žízeň, protože je tam moc CO2. Pro lepší pitelnost (6-10 piv) je rozhodně lepší čepovat pivo na 2-3x a roztáčet z výšky, což doporučuje i Budvar. Takže Moraváci to dělají správně!

0/0
19.12.2014 20:07

P75e70t70r 15S37v77a82č25i19n96a 8856559691662

šnyt je fajn, ale s jedním nakonec by mě asi domů neposlali

0/0
5.11.2014 14:11

A20l59e48s 89P33r55o11k66o58p21e91c 8481447515449

Nejlepší točené pivo je dle mého názoru to, které je točené vzduchem a ne CO2 či různými směsi plynů. Ale je to asi věc osobního vkusu, tedy proti gustu, žádný dišputát. Taková jedenáctka Polička u Kozáků v Trpíně, to je mňaminka....

+5/0
5.11.2014 12:32

R68u69d23o96l32f 18P41e40k85á52r89e84k 9142181739273

No, vzduchem jen když sud vytočíte do druhého dne, pak už to je koza... Doma tlačím Biogonem a paráda! Říz si naladím dle chuti a teploty. Jinak základ je v čistotě pivních cest

0/0
5.11.2014 13:43

V57o36j77t17ě71c72h 47R21o21z60s37í36v29a70l 5680173685274

tak nejlepsi je vzduchem tlacit na folii. tzn nemichat do toho piva nic dalsiho. ale to se u sudu nedela :o(

0/0
5.11.2014 15:19

R86u87d53o24l82f 23P29e73k44á80r59e37k 9532391799143

Vzduchem přes šprcku v každém případě, ale tankovnu bych asi doma neprosadil a játrům by to asi také neprospělo;-)

+1/0
5.11.2014 16:16

J30i74n96d39ř32i18c42h 86H76a60n49z34a71l68í65k 9113406886356

Jinak zasada - kde maj "trojboj" - plzen, gambac a kozel - tam si plzen nikdy nedavam, temer s jistotou bude stat za prd. Plzen jen tam kde se toci vyhradne plzen, i kdyz je na cesky pomery predrazena....

+4/0
5.11.2014 12:21
Foto

K59a97t82e91ř95i57n43a 29M17a41r17t40í61n39k89o48v59á 8737807491359

Víte, že máte pravdu? Já si vždycky říkala, proč je někde Plzeň tak hnusná... Budu si na to dávat taky pozor.

0/0
5.11.2014 12:38

T48o29m52á24š 57V27e42s54e55l10ý 5395708470829

Jestli ono to nebude spíš tím, že to namíchají z granulátu na necelých 15 stupňů, při vyšší teplotě a tlaku to nechají pár dní odstát, naředí na 11.9 a prodávají. Šmakuláda ;-D

+1/0
5.11.2014 13:44

T56o85m55á88š 97V25e77s79e57l86ý 5225888590899

jo a ještě jsem zapomněl napsat, že vodu kupují z Radbuzy od Plzeňské teplárenské, proženou to reverzní osmózou a doplní "vhodným složením minerálů" ;-D

+3/0
5.11.2014 13:46

J28a39n 61S21o46u21k11u79p 1494474506565

"namíchají z granulátu", myslíte konkrétně jak?

0/0
5.11.2014 14:31

V14o58j69t57ě60c53h 16R49o91z32s80í93v33a62l 5220593695614

nemysli konkkretne vubec, jen papouskuje blaboluy, ktere nemuze dokazat :-P

0/0
5.11.2014 14:55

J94a27n 64S31o17u43k98u58p 1304984416985

Já už se s názorem, že někdo pivo vaří ´z prášku´ a že to dělají hlavně malé pivovary, párkrát setkal, by mě zajímalo, kde se tahle fáma bere. Tady podle mistra Veselého to dělá i PU. Nejsem obdivovatel produkce toho pivovaru, ale ta myšlenka mi přijde dost ujetá.

0/0
5.11.2014 15:01

H81o96n29z49a 64K34o73z17e94l 8884179642654

To neni ujety.Maj to napsany i na lahvi ve slozeni.

0/0
6.11.2014 9:30

J65a26n 12S50o84u25k82u24p 1274404166575

Ano, ale mají tam napsáno ´chmelový granulát´. To je akorát forma, ve které se přidává chmel (slisovaný do podoby granulí), to je vše, daleko od ´namíchá se pivo z granulátu´.

0/0
7.11.2014 11:02

H54o37n69z25a 60K71o19z29e51l 8674569292264

Ne,maji napsano chmelove produkty.

0/0
7.11.2014 11:47

J66a32n 51S14o94u38k10u62p 1804324286255

Jinak řezení v HGB zas nějak vzácné není, v tom má pravdu.

+2/0
5.11.2014 15:02

V43o13j68t35ě51c36h 68R59o33z13s61í64v87a52l 5310603455494

tak vzheldem k tomu, ze reagoval na poznamku o Plzenskem lezaku, tak bohapuste lze. HGB je smutna realita dnesnich dni, ale to jsou "supermarketova" piva. Slusne povovary tuto metodu nepouzivaji.  Ambrosius a podobne delikatesy se daji nastesti uspesne ignorovat.

pokud myslel granulovany chmel, tak ten naopak pouzivaji skoro vsichni, protoze je to levnejsi a rozdil je minimalni. to s tou vodou je uz uplna kokotina, napr. proto, ze levnejsi by bylo i vzit vodu z kohoutku...

+1/0
5.11.2014 15:24

J97a93n 59S45o88u86k82u61p 1454174876425

Slušné pivovary, např. Gamrinus, Radegast, Svijany?

+1/0
5.11.2014 15:30

A20l33e10š 89N19e44k49v68a27s63i94l 3647372240112

Snad jen to, že HGB používá Gambrinus a Svijany - to jen tak dva od boku, o kterých je to jednoznačně vědět ;)

0/0
5.11.2014 16:21

J90a68n 54S40o16u12k44u42p 1404424816665

Mně se nechce ten link hledat, ale dá se regulérně najít na netu, který pivec instaloval hgb (je to přímo na webu dodavatele technologie).

0/0
5.11.2014 19:56

H61o46n19z25a 45K59o43z93e27l 8244289342674

Plzen stoji za prd vsude.

0/0
6.11.2014 9:28
Foto

J64i79r21k83a 91M68i76k43š55í75k 4581118742

Já má zkušenost z desetileté práce pro jeden z největších pivovarů u nás, že 85% lidí jedno jaké pivo prodávají!

Rv:-/

0/0
5.11.2014 11:15

J56i98n38d66ř48i53c10h 28H14a19n83z69a77l50í19k 9883436356876

V Praze to jedno neni, Prazaci jsou vybiraji. To na vsi vetsinou brecej kdyz jde jejich utrejch jako gambac, starac nebo kozel o korunu vejs.

+1/0
5.11.2014 12:16

A43l55e24s 43P67r97o84k65o32p65e85c 8881197865779

No, nemám to zmapované, ale v místech, kde na vsi chodím do hospody tak v 90% případů se dnes europiva již netočí. Naopak bych řekl, že lidé na vsi jsou větší fajnšměkři, ale je pravda, že nejsou ochotni platit velké částky za půllitr piva.

+1/0
5.11.2014 12:29

J21i89n93d97ř20i18c50h 97H86a39n12z93a58l42í87k 9103106616256

Nemate dojem ze spravne natocena plzen je vlastne vzdycky podmirak?

+1/−2
5.11.2014 7:54

M42i75l71a42n 16K11l61o63u89č41e35k 3970925748787

Ne jakto podmírák, podmírák znamená jenom to, že to neumí natočit.

+1/0
5.11.2014 9:28

J39i10n48d45ř47i58c40h 60H64a10n79z97a83l14í16k 9323206266756

Kdyz jdu do Kolkovny nebo Deminky a dalsich hospod kde tocej dobrou Plzen, tak Plzen se toci na jedno natoceni a ma celkem vysokou penu. Vzdycky zacne clovek pit pivo jeste s penou, ale kdyby se nechala pena vysumet tak jsem presvedcen ze pivo nebude ke znacce. Tak se proste toci. Jen Slehofer ma podmiraky rad

:-)

+1/0
5.11.2014 12:14

R80u76d58o35l13f 66P83e20k56á32r18e98k 9112551239943

Plzeňský "ušáky" jsou udělaný a kalibrovaný tak aby se tam ta vysoká pěna vešla, alespoň ty, co mám doma...

0/0
5.11.2014 13:47

A38l68e48š 95N25e62k76v86a38s98i77l 3507462240592

I tak to je často, jak p. Hanzalík píše ;)

0/0
5.11.2014 16:22

H57o48n67z70a 22K54o89z90e22l 8394589392154

Pivo se cepuje ne toci,ale Plzen neni pivo tak je to fuk.

0/0
6.11.2014 9:42

Z51b15y50n38ě45k 18Š90a69f42a38r47č80í98k 5177878885164

"Ajťáci říkají, chyba je mezi hlavou a počítačem" 8-o

Ne, toto opravdu neříkají.

+4/0
5.11.2014 0:38

D35a70n88i60e94l 54D20r64á10b64e78k 8380420545202

na helpdeskách jo

+2/−1
5.11.2014 2:51

V21í48t50ě30z18s17l17a17v 75K78l58u40s78á81k 4166285286111

Ne, opravdu neříkají. Správně je to "mezi klávesnicí a židlí", tzv. PEBKAC, ale co bychom chtěli, že milá Lupo...

+17/0
5.11.2014 5:30

M43a14r29e49k 50B49u70r98z12a 7627801572937

On asi bude vycepak spis expert na pivo nez na pocitace, ale opravil jsem, aby to bylo vecne spravne :-) Marek

+8/0
5.11.2014 7:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.