Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M14o43n23i64k80a 83R86o20l42l58o49v62á 5833602156605

Z dnešních píp to fakt dobře natočí i blondýna..............

0/0
7.11.2014 20:02

H73o59n34z70a 69K85o24z40e73l 8924199982624

Clanek je o cepovani piva ,ale na fotkach pivo neni.

0/0
6.11.2014 9:15

P26e24t50r 23L52u72d30a14n33e71k 1297934387423

My co se řídíme heslem: "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme!", si nalejeme pivo z petláhve a o nějaký malicherný spory o čepování piva se nezajímáme.

+1/0
5.11.2014 19:48

J41a79n 24S21o67u80k90u66p 1554874706725

Když z té petky lejete správé vzory, tak s tím není problém

+3/0
5.11.2014 19:50

R28o29s82t89i87s73l87a56v 26Š43i97g48u40t 4877830553503

Tak řeší se tu sudy,přitom jen okolo mě je téměř v polovině hospod tank.Jinak si myslím,že tlačit pivo kompresorem je rozhodně lépe než CO2.A už vůbec nechápu,proč bych měl do sebe cpát pivo tlačené CO2 načepované najednou?!!!Proč se mám nafukovat CO2?!Pochopím po prvním doušku.Pokud je pivo přesycené,prostě si další nedám.V jedné hospodě si dám Plzeň a nemá chybu.Ve druhé stojí za prd.To samé platí u jiných značek.Jednou jsem se účastnil takové akce "jak se má,nebo by se mělo čepovat"...Hnusné,najedenkrát natočené pivo bez pěny...Sto lidí-sto chutí.Nemyslím si,že by existoval nějaký správný a nejlepší recept na čepování piva.Navíc si myslím záleží na tom,jakou má ta hospoda výtoč a jak se stará o veškeré zařízení nutné k čepování piva...

+6/0
5.11.2014 16:19

H87o14n76z40a 53K82o60z58e80l 8514289712594

A taky jaky ma pivo.

0/0
6.11.2014 9:16

M68i62l52a79n 54W11e31l42s82e54r 5162818258961

Ten článek je zase trochu reklama na Prazdroj.... např. ty výčepní kohouty "nostalgie", které používá zejména Prazdroj (viz zmínka v článku, že někdo nečistí sítka...)

V 95% hospod tyto kohouty se sítkem nemají. Používají běžné kohouty se zadní pěnou a s kompenzátorem průtoku.

Takže Vás tady školí pán na mercedes, ale u vás v hospodě máte všichni škodovky a renaulty....

+3/0
5.11.2014 15:54

J80a75n 80S78o95u44k26u66p 1824924416735

Tyhle ´zase trochu reklamy na Prazdroj´ se tu objevují pravidelně.

+2/0
5.11.2014 15:57

B46ě32l41a 17H32o68r83á66k73o45v94á 1598432829340

Výčepák natočí přesně takové pivo, jaké zákazník a zaměstnavatel zaplatí...;-)

0/0
5.11.2014 14:38

J17a14r59o70m58í37r 84Ž78e82l10í71s31k37o 9425111784595

Jo dnes potkat opravdu v hospodě hospodského co umí natočit pivo je zázrak. Většinou je to pivní on*nie (to se asi nesmí napsat) a nebo dočepovávání na několikrát. Prostě humus. A největší síla je že se to děje i v pivovarských hospodách i těch malých pivovarů. No a to CO2 stejně jako kolega pode mnou je neskutečná kravina! Tím se čepuje jen v nalejvárnách, ale ne tam kde se točí kvalitní dobré pivo.

0/0
5.11.2014 14:24

J48a79n 63S98o11u75k32u46p 1964584326455

Ve většině lokálů se čepuje docela odporné pivo, tam není moc co zkazit. Tkz. moravský způsob (z výšky) je pak paradoxně v takovém případě lepší varianta, protože se z piva dostane to ono nechtěné cočko. Kde tomu tak není, mělo by se čepovat poctivě (nebýt líný sklo zvednout). Konspirátorsky se domnívám, že záměrem velkého pivovaru je propagovat čep s maximálním obsahem cočka, které dodává pivu říz, který jinak těmto pivům už dnes chybí.

0/0
5.11.2014 14:38

V80o30j45t22ě19c18h 62R33o32z81s45í60v52a58l 5170603475564

nezapomenu na naseho moravskeho kolegu, ktery se byl shcopen do krve hadat (i s vycepakem), ze pivo se musi tocit nadvakrat. ;-D

0/0
5.11.2014 15:26

J33a71n 65S45o21u62k28u35p 1154374376345

Tyhle spory o točení piva, to je takový folklor už. Já na to moc nedám, pokud mi vysloveně s půllitrem nevirbluje, neslévá, nebo to nenechá padat z deseti metrů do skla, tak mě to nějak netankuje. Rozumný výčepák ví, jak natočit pivo tak, aby ho nezničil. Stejně jako fáma, že na Moravě se nechá pivo zásadně padat - v kupě českých hospod mi ho nechali padat a v kupě moravských mi točili po skle, pivnic mám ochozených po republice dost. Nemám potřebu si dávat všude automaticky škopek - když vidím mizérii za pultem, tak si nedám nic, nebo případně leda vodu. Vysloveně háklivý sem akorát na špatně vymyté sklenice, to už sem pár hádek a reklamací s výčepákem prodělal.

0/0
5.11.2014 15:49

V61l78a61s42t11i78m35i19l 27T33e48n54c36e65r 4430120557520

Když musíte rychle natočit 10 škopků pro rozjetou partu u stolu, tak nevím jak ty těžké půllitry držet u pípy. Když pivo nebudou mít rychle na stole, tak budou řvát jak tygři. Když v lokále "zdechl pes" a u stolu sedí jeden zoufalec, tak se dá s tim pivem pohrát.

0/0
6.11.2014 8:36

O68n70d97ř49e34j 60M78a44l19ý 3814923823133

To se dá právě dost rychle natočit na "hladinku". Jednou jsem byl U zlatého tygra v Praze a měl jsem natočený pivo za 3s, fakt jsem tomu nevěřil. Perfektní míra a hlavně perfektní pivo.

0/0
7.11.2014 1:03

V34l95a96d30i66m98í20r 56Ž37e34l37e38z98n33í21k 1188556282251

Hladinku si dám 1-2 a víc do sebe nenatlačím, i když mám žízeň, protože je tam moc CO2. Pro lepší pitelnost (6-10 piv) je rozhodně lepší čepovat pivo na 2-3x a roztáčet z výšky, což doporučuje i Budvar. Takže Moraváci to dělají správně!

0/0
19.12.2014 20:07

P79e61t68r 65S35v21a53č11i62n65a 8696529251442

šnyt je fajn, ale s jedním nakonec by mě asi domů neposlali

0/0
5.11.2014 14:11

A30l24e57s 39P44r76o13k44o95p41e46c 8701217355379

Nejlepší točené pivo je dle mého názoru to, které je točené vzduchem a ne CO2 či různými směsi plynů. Ale je to asi věc osobního vkusu, tedy proti gustu, žádný dišputát. Taková jedenáctka Polička u Kozáků v Trpíně, to je mňaminka....

+5/0
5.11.2014 12:32

R67u36d62o63l77f 12P50e65k40á71r19e23k 9972571899673

No, vzduchem jen když sud vytočíte do druhého dne, pak už to je koza... Doma tlačím Biogonem a paráda! Říz si naladím dle chuti a teploty. Jinak základ je v čistotě pivních cest

0/0
5.11.2014 13:43

V80o22j93t78ě18c62h 78R20o51z22s45í65v37a29l 5640103285734

tak nejlepsi je vzduchem tlacit na folii. tzn nemichat do toho piva nic dalsiho. ale to se u sudu nedela :o(

0/0
5.11.2014 15:19

R93u39d16o88l47f 41P78e58k27á66r34e62k 9152861159723

Vzduchem přes šprcku v každém případě, ale tankovnu bych asi doma neprosadil a játrům by to asi také neprospělo;-)

+1/0
5.11.2014 16:16

J64i57n26d55ř28i15c57h 51H21a64n66z84a37l21í16k 9193936336626

Jinak zasada - kde maj "trojboj" - plzen, gambac a kozel - tam si plzen nikdy nedavam, temer s jistotou bude stat za prd. Plzen jen tam kde se toci vyhradne plzen, i kdyz je na cesky pomery predrazena....

+4/0
5.11.2014 12:21
Foto

K60a60t90e74ř62i98n58a 44M21a84r87t16í58n60k63o63v16á 8827717541889

Víte, že máte pravdu? Já si vždycky říkala, proč je někde Plzeň tak hnusná... Budu si na to dávat taky pozor.

0/0
5.11.2014 12:38

T81o63m76á81š 73V93e30s16e59l25ý 5685808330539

Jestli ono to nebude spíš tím, že to namíchají z granulátu na necelých 15 stupňů, při vyšší teplotě a tlaku to nechají pár dní odstát, naředí na 11.9 a prodávají. Šmakuláda ;-D

+1/0
5.11.2014 13:44

T22o72m82á63š 55V68e69s45e65l32ý 5585188330739

jo a ještě jsem zapomněl napsat, že vodu kupují z Radbuzy od Plzeňské teplárenské, proženou to reverzní osmózou a doplní "vhodným složením minerálů" ;-D

+3/0
5.11.2014 13:46

J56a10n 35S32o78u73k78u95p 1244924876155

"namíchají z granulátu", myslíte konkrétně jak?

0/0
5.11.2014 14:31

V38o38j60t69ě29c35h 34R16o50z89s33í28v25a84l 5280453965544

nemysli konkkretne vubec, jen papouskuje blaboluy, ktere nemuze dokazat :-P

0/0
5.11.2014 14:55

J33a65n 69S55o58u59k88u45p 1114594746255

Já už se s názorem, že někdo pivo vaří ´z prášku´ a že to dělají hlavně malé pivovary, párkrát setkal, by mě zajímalo, kde se tahle fáma bere. Tady podle mistra Veselého to dělá i PU. Nejsem obdivovatel produkce toho pivovaru, ale ta myšlenka mi přijde dost ujetá.

0/0
5.11.2014 15:01

H58o88n75z50a 40K40o83z95e13l 8324829272324

To neni ujety.Maj to napsany i na lahvi ve slozeni.

0/0
6.11.2014 9:30

J66a75n 17S16o92u54k42u97p 1684684316445

Ano, ale mají tam napsáno ´chmelový granulát´. To je akorát forma, ve které se přidává chmel (slisovaný do podoby granulí), to je vše, daleko od ´namíchá se pivo z granulátu´.

0/0
7.11.2014 11:02

H81o79n10z79a 82K33o74z40e35l 8414439522744

Ne,maji napsano chmelove produkty.

0/0
7.11.2014 11:47

J54a87n 60S11o50u10k81u52p 1334904836815

Jinak řezení v HGB zas nějak vzácné není, v tom má pravdu.

+2/0
5.11.2014 15:02

V39o18j14t41ě26c88h 30R53o16z58s59í83v26a29l 5980183865964

tak vzheldem k tomu, ze reagoval na poznamku o Plzenskem lezaku, tak bohapuste lze. HGB je smutna realita dnesnich dni, ale to jsou "supermarketova" piva. Slusne povovary tuto metodu nepouzivaji.  Ambrosius a podobne delikatesy se daji nastesti uspesne ignorovat.

pokud myslel granulovany chmel, tak ten naopak pouzivaji skoro vsichni, protoze je to levnejsi a rozdil je minimalni. to s tou vodou je uz uplna kokotina, napr. proto, ze levnejsi by bylo i vzit vodu z kohoutku...

+1/0
5.11.2014 15:24

J34a41n 64S40o48u66k80u96p 1284684496915

Slušné pivovary, např. Gamrinus, Radegast, Svijany?

+1/0
5.11.2014 15:30

A87l25e97š 53N25e70k97v18a51s23i97l 3677942370762

Snad jen to, že HGB používá Gambrinus a Svijany - to jen tak dva od boku, o kterých je to jednoznačně vědět ;)

0/0
5.11.2014 16:21

J83a31n 11S72o65u35k65u52p 1274974686465

Mně se nechce ten link hledat, ale dá se regulérně najít na netu, který pivec instaloval hgb (je to přímo na webu dodavatele technologie).

0/0
5.11.2014 19:56

H59o28n70z60a 14K24o10z71e67l 8284759822474

Plzen stoji za prd vsude.

0/0
6.11.2014 9:28
Foto

J87i87r82k27a 65M72i53k39š14í22k 4951668752

Já má zkušenost z desetileté práce pro jeden z největších pivovarů u nás, že 85% lidí jedno jaké pivo prodávají!

Rv:-/

0/0
5.11.2014 11:15

J36i32n31d72ř79i54c55h 33H47a88n79z61a93l53í94k 9653196656546

V Praze to jedno neni, Prazaci jsou vybiraji. To na vsi vetsinou brecej kdyz jde jejich utrejch jako gambac, starac nebo kozel o korunu vejs.

+1/0
5.11.2014 12:16

A27l35e76s 46P82r35o60k35o25p17e55c 8151737925379

No, nemám to zmapované, ale v místech, kde na vsi chodím do hospody tak v 90% případů se dnes europiva již netočí. Naopak bych řekl, že lidé na vsi jsou větší fajnšměkři, ale je pravda, že nejsou ochotni platit velké částky za půllitr piva.

+1/0
5.11.2014 12:29

J87i76n49d94ř47i31c37h 23H49a98n12z64a70l28í57k 9733946566506

Nemate dojem ze spravne natocena plzen je vlastne vzdycky podmirak?

+1/−2
5.11.2014 7:54

M49i49l58a85n 48K47l28o28u40č26e91k 3820155688667

Ne jakto podmírák, podmírák znamená jenom to, že to neumí natočit.

+1/0
5.11.2014 9:28

J65i28n25d24ř28i33c89h 22H37a47n79z69a89l16í66k 9433606586336

Kdyz jdu do Kolkovny nebo Deminky a dalsich hospod kde tocej dobrou Plzen, tak Plzen se toci na jedno natoceni a ma celkem vysokou penu. Vzdycky zacne clovek pit pivo jeste s penou, ale kdyby se nechala pena vysumet tak jsem presvedcen ze pivo nebude ke znacce. Tak se proste toci. Jen Slehofer ma podmiraky rad

:-)

+1/0
5.11.2014 12:14

R53u86d38o89l10f 56P28e12k95á96r57e25k 9952951149623

Plzeňský "ušáky" jsou udělaný a kalibrovaný tak aby se tam ta vysoká pěna vešla, alespoň ty, co mám doma...

0/0
5.11.2014 13:47

A39l57e80š 37N27e59k37v31a48s67i76l 3387212730812

I tak to je často, jak p. Hanzalík píše ;)

0/0
5.11.2014 16:22

H40o34n81z24a 78K36o37z25e66l 8104319922244

Pivo se cepuje ne toci,ale Plzen neni pivo tak je to fuk.

0/0
6.11.2014 9:42

Z78b32y83n73ě84k 53Š37a85f78a31r16č93í58k 5177518425784

"Ajťáci říkají, chyba je mezi hlavou a počítačem" 8-o

Ne, toto opravdu neříkají.

+4/0
5.11.2014 0:38

D88a89n32i24e26l 89D24r81á34b35e12k 8420230375942

na helpdeskách jo

+2/−1
5.11.2014 2:51

V65í23t51ě25z83s13l53a66v 45K95l61u13s75á29k 4296295846811

Ne, opravdu neříkají. Správně je to "mezi klávesnicí a židlí", tzv. PEBKAC, ale co bychom chtěli, že milá Lupo...

+17/0
5.11.2014 5:30

M86a20r40e70k 98B62u41r69z90a 7597281352537

On asi bude vycepak spis expert na pivo nez na pocitace, ale opravil jsem, aby to bylo vecne spravne :-) Marek

+8/0
5.11.2014 7:00







Najdete na iDNES.cz