- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Roky jsem byla přesvědčována, že živočišné tuky jsou jed. Nedávno jsem našla pár článků, že to není až tak pravda, ale pro změnu je špatná pšeničná mouka, potažmo sacharidy... Asi je i dobře při nákupu juknout na etikety. Většina obecně ví, co je dobře a co špatně, ale ne vždy se tím řídí. Takže bych sázela na zdravý rozum bez extrémů. :)
Co máte z toho, já zase čet, že největší jed jsou brambory a rajčata.
Jak to čtu tak vidím, že jsem paleontolog. Jen sekanou peču na plechu a vejce na tvrdo k ní neservíruji.
Pokud paleo tak paleo ale rozhodně ne skotská vejce, která jsou dle původního receptu obalená ve strouhance a smažená v oleji (příp. být pečená v troubě), což je nakonec patrné i z obrázku.
Nemusí to být strouhanka, můžou to být jemně namleté ořechy, to z obrázku není možné poznat.
skotska vejce jsou pouze to, co nam na vojne pred 35 lety varili jako pstrosi vejce - vejce na tvrdo v karbanatku. A to uz je hodne let. A jedina novinka je moznost ruznych koreni nebo obalit je jeste jako rizek....
No to ale autor clanku opomnel, ze skotska vejce se obali ve vajicku, MOUCE, strouhance a osmazi. Na obrazku je to zcela patrne, ze to neni opecene maso z trouby, ale to uz by asi nebylo tak paleo :)
Mouka jako taková není problém dnešní civilizace... Ale způsob výroby nejrozšířenější - bílé - mouky je problém dnešní civilizace.
A jak hrozným způsobem se vyrábí? Například italové snědí docela dost čisté bílé mouky, na těstoviny i bílé pečivo které jedí a přitom patří mezi nejdéle žijící na světě. Jenom kůli bílé mouce nikdo nezdechne.
Já myslím, že se máme (jako společnost) dobře. Pokud už vymýšlíme takové stravovací nuance.
Nevím jestli se pod pojmem "dobře" dá nazývat stav kdy polovina populace už od puberty bere nějaké léky.
Všechny tyhle diety jsou o tom, že něco vynecháváte, jednou tuky, po druhé sacharidy, čekám kdy přijde něco s vynecháním bílkovin, vlastně to budou asi frutariáni či co. Skotská vejce proč ne, pěkně třeba s rajskou a rýží.
Mohu potvrdit, v paleu (už ne sice 100%, to jsem vydržel 2 měsíce) jedu 3/4 roku a časová i finanční náročnost je zde znát. Finančně minimálně o třetinu více a v té kuchyni také strávím více času, protože umíchat vajíčka trvá déle než namazat chleba sýrem.
Paleu, ani žádným jiným dietám nefandím, prostě jen nejím instantní blafy, ani nejlevnější nastavované náhražky. Časově to samozřejmě je náročnější, než mikrovlnka, finančně ani ne. Tedy, voda a modifikovaný kukuřičný škrob je samozřejmě levnější, než skutečná šunka, ale za předpokladu, že osolená voda není to, co chcete kupovat, zjistíte, že šunka v tom "levném" výrobku je ve skutečnosti mnohem, mnohem dražší...