Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L48i28b71o41r 96V80y39k91o55u11p95i42l 9466875779127

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

+1/0
13.12.2014 0:51

P64e79t59r 81Č36e64r39n22ý 8672272612467

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0/0
12.12.2014 8:45

A58l82e47š 75P70o53d18r38o64u86ž63e68k 9602693344140

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0/0
10.12.2014 11:09

H11o56n69z96a 70K34r57o28u63ž98e33k 3834879588737

Když už, tak celiak a ne celiatik...

+1/−1
11.12.2014 12:17

V79í29t 91J43e71ž62e29k 4706919799485

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0/−2
10.12.2014 10:33

A47r76n25o89š31t 65S39t35á20r21e56k 4632750335344

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0/0
10.12.2014 10:58

V28í22t 70J29e33ž50e15k 4226839499675

Musím Vás opravit ve vašich znalostech alergie (potravinové). To, že stačí na nějaké znatelné a objektivní (viditelné) projevy alergie i malé množství není přesné. Alergie se může projevit mnoha způsoby (ten nejhorší je samozřejmě anafylaxe). Další možnosti jsou, např u celiakie, že vás to nemusí ohrozit přímo na životě, ale pomalu Vám to ničí část vnitřností, což má za následek další navazující zdravotní potíže. Prostě u někoho stačí malé množství a má anafylaxi (ten by do nějaké neznámé restauraci rozhodně neměl chodit), jiný to pozná druhý den (bolesti, zvracení...) a pak jsou ti, co to poznají až několik měsíců později - hubnutí, nespavost atd...

Právě těm neakutním alergikům to ohromně pomůže. Musel byste zažít na vlastní kůži výraz číšníků/číšnic jak se tváří, když jim řeknete že jste alergičtí na to a to a jestli právě tohle jídlo můžu nemohu ne.. A když jste někde mimo domov a jídlo z restaurace je široko daleko jediná varianta, tak to není jednoduché...

0/0
10.12.2014 11:39

P36a61v50e81l 84O77d27r31a86z79i12l 6724779677540

Zdravím, jak prosímvás povinnost uvádět alergeny zvedne cenu jídel?

0/−1
11.12.2014 10:24

H62o47n62z32a 64K25r19o47u44ž16e10k 3714569968417

Co to je za blábol? Od začátku do konce nesmysl.

0/0
11.12.2014 12:12

H63o41n49z62a 38K77r83o38u35ž78e46k 3534469538257

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

+1/−3
9.12.2014 11:21

R48a91d61i77m 87K66o59k61t84a 7512277249169

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

+4/0
9.12.2014 10:55

L74i84b15o70r 33T54e26s70a32ř 9257386753772

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

+3/−1
9.12.2014 3:47
Foto

J19a36n 52D27o70č72e92k28a66l 1174206771195

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

+3/−1
9.12.2014 0:08

R74i13c79h64a20r21d 63K76á62b50a 8739758300900

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

+2/0
9.12.2014 0:54
Foto

K37a54r25e76l 32P12l19a57c33h18ý 6666796534309

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0/0
8.12.2014 23:57

A87r17n77o93š92t 24S79t22á89r67e14k 4272210105554

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

+5/−2
8.12.2014 23:49

R85u78d51o50l80f 64P72e51k39á86r74e98k 9272791719973

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

+1/0
9.12.2014 0:33

V40í66t 42J88e55ž71e78k 4816159219255

Takovým jako jste Vy, by nevadila jedna, dvě potravinové alergie navíc, alespoň byste zjistil co to je..

0/−3
10.12.2014 10:31

P63e57t71r 15K90r19á11l 4464380248392

Idnes se zeptal těch lepších restaurací, kde jsou číšníci na vyšší úrovní a vědí, co se tam vůbec vaří. V těch ostatních je to naopak. Ale věřím, že rozepisovat alergeny u denních nabídek je teda pořádný opruz...

+2/0
8.12.2014 23:24

P71a65v25e65l 47O16d27r24a62z41i28l 6694739607770

No tak pokud nepíšou jídeláky na psacím stroji, tak to není žádný problém.

0/−2
9.12.2014 16:06

J21i10ř23í 10K69a44l69i49n18a 5928674816833

Alergikům bych doporučil,stravovat se sám a nespoléhat se na jiné.V případě komplikací bude mít stejně problém dokázat pochybení někoho jiného....:-(

+6/−1
8.12.2014 23:08

P89e25t43r 42Z82d11e93n76ě72k 2884349714

Každý je svého osudu rušňovodič;-(

+2/−1
8.12.2014 23:13

B63o89h57u82m45i86l97a 53M22a96j10e32r38o54v93á 4117251164

No ono to třeba na dovolené není sranda, pokud nejste jako mnozí Češi šílenec co vozí svoje potraviny do ciziny. Velké procento restaurací v celé Evropě používá polotovary, které jenom ohřeje takže ani kuchař neví co v jídle OPRAVDU JE!!

0/0
9.12.2014 14:16

P71e78t33r 43Z34d46e97n84ě85k 2724659114

Tak a jsme na začátku. Domnívám se, že další předpis EU bude obsahovat to, co jednotlivci budou smět/nesmět vyměšovat. Už se na to těším......

+3/−1
8.12.2014 23:08

V47í21t 87J37e15ž54e22k 4666729159685

Tak já nevím, ale připadám si jak Ála v říši divů. Hodně často se na diskuzích řeší, že výrobci vyrábí potravinové hnusy a že do výrobků přidávají kdejaký humus. V té chvíli je hromada diskutérů naštvaná, jak to může stát dovolit a jak jsou ti výrobci hrozní a zlí... Tady stačí jen jeden článek o vyhlášce, která pomůže k tomu, aby si diskutéři mohli zjistit co výrobek obsahuje a měli lepší přehled o blafech... ale ono ne, oni raději budou mektat a nadávat dál, tentokrát, že to je taky špatně a obchodníky najednou budou hájit...

Nevím jak někteří, ale mě docela zajímá co za obsahuje která potravina. Ale zřejmě někomu je úplně jedno jaké blafy požívá, hlavně když si u toho dostatečně vynadává na EU... jojo, některým blbcům se hold nikdo nezavděčí, budou si svůj trudomyslný a depresivní život vylévat dál, ať se děje co se děje...

+3/−8
8.12.2014 23:05

V38l71a91d24i20m14í37r 16H91o61l66ý 8264541476307

Částečně máte pravdu, ale když budu mít alergii na ryby a vejce, tak si filé v těstíčku v restauraci neobjednám a nepotřebuji si přečíst v jídelním lístu, že obsahuje ryby a vejce.

+12/−1
8.12.2014 23:21

V65í20t 84J59e11ž34e86k 4206599889435

O tom se píše přímo ve vyhlášce, že pokud je obsah výrobku shodný s jeho názvem a pokud tam nejsou další složky, tak se tam název nemusí uvádět.

0/0
9.12.2014 8:19

S10t49a48n88i58s43l66a19v94a 71Z42a32p86l80e57t65a73l48o80v93a 6436889849888

a jsou už k té vyhlášce prováděcí předpisy ?

ze zkušenosti vím že to bude jenom další komedie

0/0
10.12.2014 7:20

V11í80t 23J14e44ž50e60k 4426359759135

Na jedné straně jste pesimistická, že už existuje prováděcí předpis, na druhé straně věříte, že všechno co se o tom nyní píše je pravda :-D

Text najdete na -> http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/oznacovani-potravin-a-obaly/

0/0
10.12.2014 10:27

S87t67a12n12i33s59l44a51v57a 33Z87a96p77l52e68t23a71l77o94v10a 6206639599868

no mám jisté zkušenosti z podobného oboru ;-)

0/0
10.12.2014 10:40

V76í30t 61J74e54ž21e98k 4966209769695

To je možné, ale nelze všechno kumulovat dle zkušeností odjinud...

Oni by samozřejmě žádné předpisy nemusely být, ale to by museli být i slušní obchodníci, nesměli by šidit, vymýšlet si na obalech co jejich výrobek obsahuje, nesměli by tam dávat humusy... Prostě je to o lidech a pokud se vyskytne takových vykuků pár, tak je vhodné je nějakým způsobem usměrnit. A protože nežijeme v Asii, tak místo sekání rukou máme předpisy, vyhlášky a zákony...

0/−1
10.12.2014 10:50

R97i70c46h57a44r97d 46K36á65b22a 8829448610740

Smysl by davalo, aby restaurace misto "Pochoutka pani nadlesni" napsala do listku, ze se jedna o pecenou kanci kytu s brusinkama, karlovarskym knedlikem a omackou z estragonu ... coz take vetsina rozumnych restauraci uvadi. Ale informace o tom, ze v krab muze obsahovat krabi maso, nebo omacka, polevka, kendlik, rizek mouku a arasidova zalivka buraky je trochu k nicemu. Jak pisu nize, komu hrozi anafylakticky sok tak na jidelni listek stejne neda a Ti ostatni se tak jako tak muzou zeptat personalu. Proc by nejaky canc v karte mel byt vice duveryhodny nez personal?

+4/0
9.12.2014 0:17

V36í88t 63N39o74v92á34k 5174245351139

je povinností restaurace mít jídelní lístek?

+3/−1
8.12.2014 22:39

J96i69ř96í 46K33a90l86i11n82a 5698514346303

Podle mě nikde není psaná povinnost restaurace mít jídelní lístek a jakým způsobem seznámí hosta se sortimentem,je na jejich uvážení.

+2/−1
8.12.2014 22:53

M60a12r72t37i93n 73V93o84j98á98č28e31k 9442668458837

říkejte si tomu jak chcete ,ale musí psanou formou seznámit hosta s cenou za hmotnost pokrmu a ten pokrm musí odpovídat tomu za co platí...tzn jde i o přesnou recepturu ...přeci jen i ČOI kontroluje váhy mas a dalších surovin

+1/−2
8.12.2014 22:58

J44i90ř55í 21K54a46l38i49n88a 5418314956433

Jste si jistý,že to musí být psanou formou?

+3/−1
8.12.2014 23:04

P78e14t84r 63N43ě78m72e29c 4955222492407

v hospodě je běžně "jídelní lístek" napsán na tabuli, bez vahy - ted u toho budou alergeny :(

+1/0
8.12.2014 23:18

L27i96b69o78r 24T87e34s50a26ř 9477786943232

není, ani zaměstnanec / firma nemusí mít běžný účet a pod ale jaksi podvědomě se to očekává...

Podle nového OZ, stačí slovní sdělení...;-)

0/0
9.12.2014 3:49

A75n23t73o33n47í62n 52Č96í51ž30e93k 1438672114869

Já jsem alergický na Vopěnku a pravdoláskaře. Bude se to tam také uvádět?

0/−2
8.12.2014 22:37

J71i64ř48í 77N16e79u36m48e68i70s73t53e95r 2542265413351

Ne, na to si nechte napsat prášek.

+5/0
8.12.2014 22:51

A88n49t67o65n98í95n 57R59ů96ž43i75č76k74a 4454567863476

já jsem zase alergický na socany a komouše ;-)

+6/0
8.12.2014 22:59
Foto

J77a61k97u11b 88V43a48š74k15o 1618734192553

Máme stejnou alergii. No teď si říkám, že by nebylo od věci, aby to byla taky povinná informace, každej by měl na krku hezky pověšenou cedulku ;-)

+1/0
9.12.2014 5:46

J51i34ř88í 68K53a28l43i31n72a 5678894286183

Já jsem zase alergickej na všechny kontrolory,jednou jsem byl v hospě a přišla tam čojka,no museli si vyslechnout poznámky o lehkoživkách,buze......,parazitech státního rozpožtu,příjemný jim to asi moc nebylo, brzo vypadli. Nemůžu si pomoct,tyhle prodloužený chapadla policejního státu prostě nesnesu

+3/0
8.12.2014 23:00

A45l60e70š 92J35a27v65ů58r75e64k 2422339980150

už tu kvalitu informací vidím v nějakých putykách, kde "kuchař", sotva dodělal učňák, a hlavně jak to bude místní štamgasty hrozně zajímat. To je zase nesmysl ... .

+6/0
8.12.2014 22:20

T28o89m93á43š 83B50l50a90h51o87š 6156907375520

Neomarxisti dnes nebudou znárodňovat, oni to podnikání zlikvidují jinak. Třeba takto.

+8/0
8.12.2014 22:17

V25í15t 92J17e82ž79e96k 4876139219355

Mohli by se v této diskuzi vyjadřovat především lidé, kterých se to týká, nebo alespoň ti co mají ponětí co to potravinová alergie vůbec je? Mám pocit, že hodně lidí zde akorát hodnotí svůj názor na EU, než samotnou vyhlášku a jaký to bude mít efekt. Navíc se zde mnozí akorát pěkně ztrapňují, když lze z jejich 'chytrého' komentáře vyčíst, že jsou v otázce alergie úplní tupci, ale přesto mají potřebu svá moudra pustit do světa...

+4/−3
8.12.2014 22:12

V55í52t 96J75e69ž55e45k 4536229249405

Aneb -> "Dokážete si představit to ticho, kdyby se lidé vyjadřovali pouze k tomu, čemu rozumí?".

+7/0
8.12.2014 22:12

D78a33v16i76d 67M54a18t82ě87j44ů 2885222427708

Kdo o alergiich neco vi nebo s nimi ma primou zkusenost, zepta se: Pomuze mi tato nova regulace v necem? Budu se na to znaceni moci spolehnout? Nebo se radeji jeste zeptam cisnika/kuchare? A mel bych v pripade silne alergie na nejakou celkem beznou potravinu nebo jeji prisadu vubec chodit jist do hospody? .... Tak co, mistre nad vsemi mistry alergiky nejmistrovatejsi, odpovite?

+9/0
8.12.2014 22:24

V70í34t 50J28e17ž40e85k 4816189389965

Tady se ale nejedná pouze o restaurace, jak se tu z diskuze může zdát..

Jestli je někdo silně alergický a již stopové množství ho může ohrozit na životě, tak je velmi velká nezodpovědnost jít do restaurace a svěřit jí svůj život..

Má-li někdo zkušenosti s ptaním se na alergeny, tak jistě zná idiotské výrazy ve tváří číšníků i prodavačů..

+3/0
8.12.2014 22:30

E53v25a 81M41a69t46i24á38š84k35o68v11á 6153225529

Do restaurací kvůli silné potravinové alergii (anafylaktický šok) už hodně let nechodím a seznam alergenů je mi k ničemu, protože jsem alergická na potraviny, které v něm nejsou. Možná někomu seznam pomůže, ale spíš si myslím, že je to jen další úřednický výmysl, protože nikdo nezaručí, že i když v konkrétním jídle určitý alergen není, že se tam neobjeví stopové množství z jiných jídel.

+8/0
8.12.2014 22:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.