Diskuse k článku

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L61i50b38o12r 56V85y15k87o51u84p38i86l 9176215129247

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

+1/0
13.12.2014 0:51

P98e71t30r 51Č25e56r75n12ý 8742162112977

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0/0
12.12.2014 8:45

A49l37e63š 43P55o36d59r98o37u32ž80e15k 9892953604920

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0/0
10.12.2014 11:09

H27o78n88z98a 48K59r25o20u34ž34e38k 3504479238127

Když už, tak celiak a ne celiatik...

+1/−1
11.12.2014 12:17

V83í65t 63J71e93ž19e36k 4226109209145

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0/−2
10.12.2014 10:33

A74r71n17o85š95t 88S96t75á74r52e35k 4942180535754

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0/0
10.12.2014 10:58

V69í26t 75J47e60ž60e77k 4166709809645

Musím Vás opravit ve vašich znalostech alergie (potravinové). To, že stačí na nějaké znatelné a objektivní (viditelné) projevy alergie i malé množství není přesné. Alergie se může projevit mnoha způsoby (ten nejhorší je samozřejmě anafylaxe). Další možnosti jsou, např u celiakie, že vás to nemusí ohrozit přímo na životě, ale pomalu Vám to ničí část vnitřností, což má za následek další navazující zdravotní potíže. Prostě u někoho stačí malé množství a má anafylaxi (ten by do nějaké neznámé restauraci rozhodně neměl chodit), jiný to pozná druhý den (bolesti, zvracení...) a pak jsou ti, co to poznají až několik měsíců později - hubnutí, nespavost atd...

Právě těm neakutním alergikům to ohromně pomůže. Musel byste zažít na vlastní kůži výraz číšníků/číšnic jak se tváří, když jim řeknete že jste alergičtí na to a to a jestli právě tohle jídlo můžu nemohu ne.. A když jste někde mimo domov a jídlo z restaurace je široko daleko jediná varianta, tak to není jednoduché...

0/0
10.12.2014 11:39

P66a20v54e13l 76O14d42r84a86z31i10l 6974219377400

Zdravím, jak prosímvás povinnost uvádět alergeny zvedne cenu jídel?

0/−1
11.12.2014 10:24

H43o48n40z76a 78K66r82o96u42ž60e69k 3744249948307

Co to je za blábol? Od začátku do konce nesmysl.

0/0
11.12.2014 12:12

H94o47n69z29a 50K45r25o96u45ž64e24k 3524859658247

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

+1/−3
9.12.2014 11:21

R22a98d43i27m 74K89o84k69t81a 7532397789209

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

+4/0
9.12.2014 10:55

L64i46b37o63r 27T14e33s67a46ř 9517616253482

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

+3/−1
9.12.2014 3:47
Foto

J27a44n 38D18o46č41e60k27a63l 1334206101515

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

+3/−1
9.12.2014 0:08

R44i38c33h57a30r17d 28K49á16b60a 8939418980550

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

+2/0
9.12.2014 0:54
Foto

K86a13r56e62l 16P63l57a84c60h12ý 6456116764639

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0/0
8.12.2014 23:57

A71r46n11o97š54t 79S72t72á50r82e27k 4512250955824

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

+5/−2
8.12.2014 23:49

R16u15d60o26l34f 42P76e56k72á25r67e52k 9872511299103

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

+1/0
9.12.2014 0:33

V67í10t 63J91e30ž98e91k 4956969779325

Takovým jako jste Vy, by nevadila jedna, dvě potravinové alergie navíc, alespoň byste zjistil co to je..

0/−3
10.12.2014 10:31

P60e17t19r 76K22r87á60l 4614830358482

Idnes se zeptal těch lepších restaurací, kde jsou číšníci na vyšší úrovní a vědí, co se tam vůbec vaří. V těch ostatních je to naopak. Ale věřím, že rozepisovat alergeny u denních nabídek je teda pořádný opruz...

+2/0
8.12.2014 23:24

P75a62v93e92l 93O63d47r39a73z35i54l 6354569527940

No tak pokud nepíšou jídeláky na psacím stroji, tak to není žádný problém.

0/−2
9.12.2014 16:06

J64i84ř59í 57K33a78l83i35n72a 5338714546193

Alergikům bych doporučil,stravovat se sám a nespoléhat se na jiné.V případě komplikací bude mít stejně problém dokázat pochybení někoho jiného....:-(

+6/−1
8.12.2014 23:08

P28e87t89r 16Z91d53e24n18ě21k 2404439234

Každý je svého osudu rušňovodič;-(

+2/−1
8.12.2014 23:13

B52o83h64u56m66i24l25a 23M73a57j86e36r38o98v90á 4327671394

No ono to třeba na dovolené není sranda, pokud nejste jako mnozí Češi šílenec co vozí svoje potraviny do ciziny. Velké procento restaurací v celé Evropě používá polotovary, které jenom ohřeje takže ani kuchař neví co v jídle OPRAVDU JE!!

0/0
9.12.2014 14:16

P17e43t16r 24Z60d88e98n80ě12k 2834979844

Tak a jsme na začátku. Domnívám se, že další předpis EU bude obsahovat to, co jednotlivci budou smět/nesmět vyměšovat. Už se na to těším......

+3/−1
8.12.2014 23:08

V45í96t 68J50e40ž34e69k 4276619919385

Tak já nevím, ale připadám si jak Ála v říši divů. Hodně často se na diskuzích řeší, že výrobci vyrábí potravinové hnusy a že do výrobků přidávají kdejaký humus. V té chvíli je hromada diskutérů naštvaná, jak to může stát dovolit a jak jsou ti výrobci hrozní a zlí... Tady stačí jen jeden článek o vyhlášce, která pomůže k tomu, aby si diskutéři mohli zjistit co výrobek obsahuje a měli lepší přehled o blafech... ale ono ne, oni raději budou mektat a nadávat dál, tentokrát, že to je taky špatně a obchodníky najednou budou hájit...

Nevím jak někteří, ale mě docela zajímá co za obsahuje která potravina. Ale zřejmě někomu je úplně jedno jaké blafy požívá, hlavně když si u toho dostatečně vynadává na EU... jojo, některým blbcům se hold nikdo nezavděčí, budou si svůj trudomyslný a depresivní život vylévat dál, ať se děje co se děje...

+3/−8
8.12.2014 23:05

V41l66a43d32i43m49í77r 38H11o43l62ý 8524161836527

Částečně máte pravdu, ale když budu mít alergii na ryby a vejce, tak si filé v těstíčku v restauraci neobjednám a nepotřebuji si přečíst v jídelním lístu, že obsahuje ryby a vejce.

+12/−1
8.12.2014 23:21

V91í42t 88J36e17ž80e17k 4596959979375

O tom se píše přímo ve vyhlášce, že pokud je obsah výrobku shodný s jeho názvem a pokud tam nejsou další složky, tak se tam název nemusí uvádět.

0/0
9.12.2014 8:19

S57t96a17n34i81s93l19a74v64a 82Z36a28p80l28e20t55a65l28o11v73a 6356109629948

a jsou už k té vyhlášce prováděcí předpisy ?

ze zkušenosti vím že to bude jenom další komedie

0/0
10.12.2014 7:20

V68í83t 97J48e31ž56e24k 4506889549235

Na jedné straně jste pesimistická, že už existuje prováděcí předpis, na druhé straně věříte, že všechno co se o tom nyní píše je pravda :-D

Text najdete na -> http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/oznacovani-potravin-a-obaly/

0/0
10.12.2014 10:27

S70t57a92n82i66s54l78a36v54a 84Z18a16p42l96e16t51a76l69o78v56a 6386869609678

no mám jisté zkušenosti z podobného oboru ;-)

0/0
10.12.2014 10:40

V62í91t 44J48e63ž29e40k 4596969299705

To je možné, ale nelze všechno kumulovat dle zkušeností odjinud...

Oni by samozřejmě žádné předpisy nemusely být, ale to by museli být i slušní obchodníci, nesměli by šidit, vymýšlet si na obalech co jejich výrobek obsahuje, nesměli by tam dávat humusy... Prostě je to o lidech a pokud se vyskytne takových vykuků pár, tak je vhodné je nějakým způsobem usměrnit. A protože nežijeme v Asii, tak místo sekání rukou máme předpisy, vyhlášky a zákony...

0/−1
10.12.2014 10:50

R34i18c14h59a84r80d 86K91á47b74a 8109418930520

Smysl by davalo, aby restaurace misto "Pochoutka pani nadlesni" napsala do listku, ze se jedna o pecenou kanci kytu s brusinkama, karlovarskym knedlikem a omackou z estragonu ... coz take vetsina rozumnych restauraci uvadi. Ale informace o tom, ze v krab muze obsahovat krabi maso, nebo omacka, polevka, kendlik, rizek mouku a arasidova zalivka buraky je trochu k nicemu. Jak pisu nize, komu hrozi anafylakticky sok tak na jidelni listek stejne neda a Ti ostatni se tak jako tak muzou zeptat personalu. Proc by nejaky canc v karte mel byt vice duveryhodny nez personal?

+4/0
9.12.2014 0:17

V30í68t 65N80o47v79á73k 5514515161969

je povinností restaurace mít jídelní lístek?

+3/−1
8.12.2014 22:39

J74i31ř96í 67K33a50l52i49n61a 5668864566383

Podle mě nikde není psaná povinnost restaurace mít jídelní lístek a jakým způsobem seznámí hosta se sortimentem,je na jejich uvážení.

+2/−1
8.12.2014 22:53

M28a59r18t25i36n 58V58o41j59á67č76e37k 9922848958877

říkejte si tomu jak chcete ,ale musí psanou formou seznámit hosta s cenou za hmotnost pokrmu a ten pokrm musí odpovídat tomu za co platí...tzn jde i o přesnou recepturu ...přeci jen i ČOI kontroluje váhy mas a dalších surovin

+1/−2
8.12.2014 22:58

J75i80ř87í 45K93a14l42i16n28a 5958334936443

Jste si jistý,že to musí být psanou formou?

+3/−1
8.12.2014 23:04

P29e30t32r 10N41ě39m93e40c 4215832632587

v hospodě je běžně "jídelní lístek" napsán na tabuli, bez vahy - ted u toho budou alergeny :(

+1/0
8.12.2014 23:18

L68i55b71o87r 51T96e90s93a17ř 9117986203282

není, ani zaměstnanec / firma nemusí mít běžný účet a pod ale jaksi podvědomě se to očekává...

Podle nového OZ, stačí slovní sdělení...;-)

0/0
9.12.2014 3:49

A44n43t62o30n49í55n 70Č22í47ž55e34k 1698192964619

Já jsem alergický na Vopěnku a pravdoláskaře. Bude se to tam také uvádět?

0/−2
8.12.2014 22:37

J11i53ř56í 59N64e44u62m73e48i75s16t22e68r 2442755723571

Ne, na to si nechte napsat prášek.

+5/0
8.12.2014 22:51

A43n58t43o48n10í32n 20R83ů53ž39i33č22k18a 4674127513306

já jsem zase alergický na socany a komouše ;-)

+6/0
8.12.2014 22:59
Foto

J80a69k54u74b 49V19a47š80k61o 1768914942153

Máme stejnou alergii. No teď si říkám, že by nebylo od věci, aby to byla taky povinná informace, každej by měl na krku hezky pověšenou cedulku ;-)

+1/0
9.12.2014 5:46

J84i81ř84í 93K12a84l91i66n76a 5838124316853

Já jsem zase alergickej na všechny kontrolory,jednou jsem byl v hospě a přišla tam čojka,no museli si vyslechnout poznámky o lehkoživkách,buze......,parazitech státního rozpožtu,příjemný jim to asi moc nebylo, brzo vypadli. Nemůžu si pomoct,tyhle prodloužený chapadla policejního státu prostě nesnesu

+3/0
8.12.2014 23:00

A28l35e48š 52J94a37v25ů14r51e60k 2492759550910

už tu kvalitu informací vidím v nějakých putykách, kde "kuchař", sotva dodělal učňák, a hlavně jak to bude místní štamgasty hrozně zajímat. To je zase nesmysl ... .

+6/0
8.12.2014 22:20

T28o28m62á64š 18B14l30a85h40o56š 6896207565250

Neomarxisti dnes nebudou znárodňovat, oni to podnikání zlikvidují jinak. Třeba takto.

+8/0
8.12.2014 22:17

V13í83t 72J88e54ž16e62k 4876949989175

Mohli by se v této diskuzi vyjadřovat především lidé, kterých se to týká, nebo alespoň ti co mají ponětí co to potravinová alergie vůbec je? Mám pocit, že hodně lidí zde akorát hodnotí svůj názor na EU, než samotnou vyhlášku a jaký to bude mít efekt. Navíc se zde mnozí akorát pěkně ztrapňují, když lze z jejich 'chytrého' komentáře vyčíst, že jsou v otázce alergie úplní tupci, ale přesto mají potřebu svá moudra pustit do světa...

+4/−3
8.12.2014 22:12

V92í83t 90J66e55ž46e51k 4166569769615

Aneb -> "Dokážete si představit to ticho, kdyby se lidé vyjadřovali pouze k tomu, čemu rozumí?".

+7/0
8.12.2014 22:12

D35a33v61i54d 39M35a17t29ě88j40ů 2285212837658

Kdo o alergiich neco vi nebo s nimi ma primou zkusenost, zepta se: Pomuze mi tato nova regulace v necem? Budu se na to znaceni moci spolehnout? Nebo se radeji jeste zeptam cisnika/kuchare? A mel bych v pripade silne alergie na nejakou celkem beznou potravinu nebo jeji prisadu vubec chodit jist do hospody? .... Tak co, mistre nad vsemi mistry alergiky nejmistrovatejsi, odpovite?

+9/0
8.12.2014 22:24

V91í84t 45J45e12ž25e77k 4906299589235

Tady se ale nejedná pouze o restaurace, jak se tu z diskuze může zdát..

Jestli je někdo silně alergický a již stopové množství ho může ohrozit na životě, tak je velmi velká nezodpovědnost jít do restaurace a svěřit jí svůj život..

Má-li někdo zkušenosti s ptaním se na alergeny, tak jistě zná idiotské výrazy ve tváří číšníků i prodavačů..

+3/0
8.12.2014 22:30

E33v51a 61M90a12t63i41á21š27k26o51v12á 6103155219

Do restaurací kvůli silné potravinové alergii (anafylaktický šok) už hodně let nechodím a seznam alergenů je mi k ničemu, protože jsem alergická na potraviny, které v něm nejsou. Možná někomu seznam pomůže, ale spíš si myslím, že je to jen další úřednický výmysl, protože nikdo nezaručí, že i když v konkrétním jídle určitý alergen není, že se tam neobjeví stopové množství z jiných jídel.

+8/0
8.12.2014 22:47



Najdete na iDNES.cz