Diskuze

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

1 0
možnosti

P38e45t48r 16Č66e66r48n55ý

12. 12. 2014 8:45

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0 0
možnosti

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0 0
možnosti

Když už, tak celiak a ne celiatik...

1 1
možnosti

V71í29t 27J23e30ž93e36k

10. 12. 2014 10:33

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0 2
možnosti

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0 0
možnosti

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

1 3
možnosti

R43a91d46i85m 70K12o73k54t32a

9. 12. 2014 10:55

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

4 0
možnosti

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

3 1
možnosti
Foto

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

3 1
možnosti

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0 0
možnosti

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

5 2
možnosti

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...