Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M11o56n58i96k72a 35R45o35l22l55o42v27á 5353982896475

Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu.;-)

0/0
12.12.2014 21:57

T75e68r93e31z92i71e 82H79r73o33b70s39k31á 5743954803720

Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou.

Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu.

Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo.

Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná.

A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu..

+4/−1
12.12.2014 9:13

J92a58n 52J63a24n89e82č79e60k 9370623280216

Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru.

+3/0
12.12.2014 9:48

M62a18r47t66i35n 26K47o51p58e18c84k75ý 3268977129734

Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. :-)

+2/−1
12.12.2014 12:40

J95a89n 79J45a45n62e16č40e93k 9210543130486

Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo ;-)

+3/0
12.12.2014 12:52

H22e21l55e26n54a 21V17e31v82e18r70k64o34v50a 3109447

V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu.

0/0
12.12.2014 10:35

J78a48n 73J83a77n85e40č72e48k 9740273540416

"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit...

0/−2
12.12.2014 11:23

P35e40t14r92a 47N20o94v72á30k98o52v89á 7668746164718

Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce.

+2/0
12.12.2014 12:09

J74a80n 38J64a40n58e42č16e39k 9630443340246

Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? ;-D

+1/0
12.12.2014 12:23

H53e16l45e89n75a 50V81e39v59e40r12k88o48v15a 3289737

Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol.

+2/0
12.12.2014 12:37

J40a86n 29J65a66n75e10č46e26k 9760933800716

Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře.

+2/0
12.12.2014 12:39

M86a18r55t60i48n 15K55o45p53e75c97k64ý 3888447309964

Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. :-P

0/0
12.12.2014 12:44

J61a51n 20J37a87n65e32č56e15k 9580853400456

"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje.

+2/0
12.12.2014 12:49

O53n59d73ř87e57j 87S53t93a43r87o66c22h 5270943432524

Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru.

+3/0
12.12.2014 12:47

H66e11l85e65n25a 28V24e52v70e44r98k52o32v13a 3429567

Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte.

0/0
12.12.2014 18:39

J68a15n 18J32a48n89e11č85e42k 9530673170316

Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus ;-D

0/−4
12.12.2014 19:37

H69e74l47e37n23a 62V90e84v53e78r37k40o58v44a 3869527

Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky  na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni.R^

+1/0
12.12.2014 20:45

J53a51n 20J83a33n64e57č89e34k 9300273200846

Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká ;-)

0/0
12.12.2014 21:01

H78e82l74e56n44a 48V73e33v14e94r89k79o65v83a 3609387

No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi  kuchyni?

0/0
12.12.2014 23:02

H93e18l41e66n98a 88V98e25v96e47r46k20o88v47a 3879427

Tak to bych mohla.Zítra uvařím.R^

0/0
12.12.2014 8:35
Foto

P72e73t68r 10Š54r64a12i98e47r 9783292462257

To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde....

+4/−1
12.12.2014 0:43

M93a52r98e73k 38B95u35r19z78a 7277791922747

Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte.

+1/0
12.12.2014 8:21

J40i47n11d36r23i24c56h 11K47o91l19a91r 7380490525383

Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju.

+5/0
12.12.2014 10:03

H66e61l20e78n78a 80V53e92v20e25r19k91o16v63a 3939507

Používám citron místo octa při vaření a dochucování.

+1/0
12.12.2014 12:31

T30o60m89á70š 61K45a51p16l32a67n 8913159173633

ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti.

+2/0
12.12.2014 20:35

B45e67n 85P65a49v60k27a 1827953617651

Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že.

Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko.

+1/0
12.12.2014 14:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.