Diskuse k článku

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M95o61n63i14k44a 61R61o29l90l81o48v18á 5723732306145

Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu.;-)

0/0
12.12.2014 21:57

T20e33r71e28z68i54e 24H78r38o95b19s67k74á 5633504163730

Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou.

Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu.

Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo.

Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná.

A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu..

+4/−1
12.12.2014 9:13

J47a69n 90J60a85n33e36č14e32k 9530583130116

Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru.

+3/0
12.12.2014 9:48

M12a26r25t25i22n 19K89o30p92e51c46k84ý 3758477519924

Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. :-)

+2/−1
12.12.2014 12:40

J54a37n 41J42a44n34e13č38e53k 9340983450246

Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo ;-)

+3/0
12.12.2014 12:52

H46e10l65e74n37a 92V92e52v58e50r40k26o52v54a 3289547

V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu.

0/0
12.12.2014 10:35

J74a19n 84J84a20n77e26č26e70k 9660773220856

"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit...

0/−2
12.12.2014 11:23

P71e87t20r54a 16N56o51v79á20k48o54v58á 7508946854108

Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce.

+2/0
12.12.2014 12:09

J25a90n 79J84a83n78e24č23e60k 9130673820486

Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? ;-D

+1/0
12.12.2014 12:23

H13e69l24e79n65a 85V62e30v71e46r96k75o73v63a 3709407

Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol.

+2/0
12.12.2014 12:37

J35a69n 81J39a26n55e74č97e36k 9120923720956

Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře.

+2/0
12.12.2014 12:39

M93a12r88t67i40n 17K77o39p78e83c18k33ý 3788537549814

Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. :-P

0/0
12.12.2014 12:44

J18a20n 24J53a81n34e43č85e53k 9320563940266

"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje.

+2/0
12.12.2014 12:49

O52n63d92ř88e34j 77S44t18a18r42o56c91h 5110563842724

Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru.

+3/0
12.12.2014 12:47

H16e46l12e30n25a 28V90e78v29e23r68k67o12v24a 3189597

Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte.

0/0
12.12.2014 18:39

J82a22n 35J29a25n43e54č75e20k 9730103760676

Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus ;-D

0/−4
12.12.2014 19:37

H61e80l77e57n22a 46V85e54v73e10r34k71o24v69a 3209187

Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky  na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni.R^

+1/0
12.12.2014 20:45

J75a15n 93J34a95n18e87č31e64k 9570713900366

Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká ;-)

0/0
12.12.2014 21:01

H20e50l27e23n21a 67V42e89v19e88r76k32o15v18a 3229107

No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi  kuchyni?

0/0
12.12.2014 23:02

H57e11l73e44n66a 43V68e15v52e70r52k91o56v92a 3649747

Tak to bych mohla.Zítra uvařím.R^

0/0
12.12.2014 8:35
Foto

P93e28t63r 58Š16r58a13i12e76r 9273652252267

To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde....

+4/−1
12.12.2014 0:43

M11a90r10e75k 30B17u55r96z56a 7687751812227

Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte.

+1/0
12.12.2014 8:21

J69i49n24d50r43i26c34h 12K38o85l54a62r 7920980975713

Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju.

+5/0
12.12.2014 10:03

H66e48l77e52n87a 51V78e51v25e35r84k18o76v46a 3589867

Používám citron místo octa při vaření a dochucování.

+1/0
12.12.2014 12:31

T76o93m87á62š 86K36a83p48l90a24n 8723149543233

ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti.

+2/0
12.12.2014 20:35

B37e18n 57P35a89v30k97a 1397333287691

Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že.

Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko.

+1/0
12.12.2014 14:24

Najdete na iDNES.cz