Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J88a14n82a 50D69u52k50o58v13a 1443410441657

Pane Miller nemate nejaky super recept na morske potvoryJa je miluju,jsem byvala kucharka a rada bych vyzkousela neco co u nas neni samozrejmost,a co je u protinozcu za narodni jidlo,u nas pored figuruje na 1.miste knedlo,zelo,vepro,i v men veku a s 35 letou praxi se rada priucim diky

0/0
22.12.2014 14:00

M51i88c14h39a38l 82M83i62l12l39e25r 9286302159222

:-)

Narodni jidlo je v prvni rade steak. Vetsina Australanu ma rada poradny kus masa na taliri. Ackoliv kvalitni steak neni nejlevnejsi, prijde v porovnani s platy podstatne levneji nez v Cesku. Tudiz i porce jsou vetsi. Pouzivaji se ruzne casti hoveziho od bifteku po kytu, od ruznych typu zvirat, vcetne Angus nebo Wagyu. Eye Fillet steak (biftek), Porterhouse, Rump steak, Scotch fillet... (neznam preklad do cestiny, protoze se to boura trochu jinak),  o ruzne tlousce a delce odlezenosti masa.

Nekdo steak marinuje predem (pri vyrobe marinady se fantazii meze nekladou), pak griluje pod grilem, na BBQ nebo smazi/pece na panvi (nejlepe ta s ryzkovanym dnem). Jiny steak jen lehce opepri, osoli, potre olejem a dodava prichute az na konci pred servirovanim.

Muj syn si jako studak privydelaval v jedne restauraci a pouziva recept od jejich sefkuchare. Steak delal na plotne s grilem i pevnym platem (tedy podobny BBQ) a v teple plotny udrzoval misku s marinadou a stetcem, kterym steak potiral z propecene strany jakmile ho obratil a po dokonceni take z druhe strany. Pak nechal steak par minut odstat na predehratem taliri v teple pod lampami (doma v troube predehrate na nejakych 80C). Pokud se steak nepodaval s nejakou omackou podle objednavky hosta -nejcastejsi jednoducha houbova, peprova, Diane apod., daval na nej kus bylinkoveho nebo cesnekoveho masla a serviroval. Serviruje se po australsku nejtradicneji s bramborem (pecenym nebo hranolky) a 3 druhy seleniny, dusene nebo varene, ale nejlepe jeste trosku kroupajici: brokolice, zelene lusky, cervene papriky, cukety, hrasek, kolecka mrkve, kvetak anebo misto toho michany salat.

Dalsi v popularite jsou pecena ci grillovana kurata, kureci rizky. Nezridka ve forme a la Parmiggiana (pro jemnocitnost Cechu a stredoevropske rizkove kultury nebudu radsi ani popisovat. Vyvinulo se to z rizku a la Cordon Bleu).

+1/0
23.12.2014 2:33

M31i92c10h38a76l 17M97i51l75l13e42r 9576182199502

Z morskych potvor, kterych je na vyber opravdu dost, jsou v Australii nejpopularnejsi ruzne druhy a velikosti krevet. Velkym se rika prawns, malym shrimps, na rozdil od Americanu, kteri i ty velke nazyvaji shrimps. Nejchutnejsi jsou lehce opecene s cesnekovym maslem a citronem, velmi popularni jsou marinovane v ruznych marinadach az po ruzne asijske nebo tichomorske chutove kombinace (s tropickym ovocem) a opecene na BBQ.

"BBQ prawns" jsou prakticky dalsi australske narodni jidlo, vedle zminenych steaku, kurat a specialni kategorie, Aussie meat pies. =misky z krehkeho testa plnene dusenou masovou naplni (hovezi mlete maso nebo kostky hoveziho, jehneciho nebo kurete) v hustych omackach (houbova, kari, peprova, thajska s koriandrem, burgundska vinova atd), pokryte vikem z listkoveho testa a upecene. Nektere druhy se podavaji se s tradicni "tomato sauce", australskou rajskou omackou podobnou kecupu.

Popularni australsky herec Paul Hogan, Krokodyl Dundee, natocil reklamu pro turisty z USA. Na barbecue griloval krevety a nakonec dodal dnes uz klasickou vetu "Tak prijedte a ja vam prihodim extra krevetu na "barbie"."

Krevety jsou velmi popularni soucasti vanocniho menu, zvlast dobre pri nasich letnich teplotach. Priprava je velmi jednoducha, a rodinna porce je 750 az 1kg nebo vic  "zelenych" - syrovych krevet.

Nejjednodussi marinada je olivovy olej, 10 strouzku cesneku, najemno nasekanych, sul, cerstve mlety cerny pepr. Kdo ma rad, muze pridat i susene nebo cerstve nasekane papricky cili. Krevetam odriznout hlavu, oloupat krunyr, vyjmout zazivaci trakt podel hrbetu (tzv. zilu), ale nechat ocasni ploutvicku. Nechat marinovat v chladnu pres noc. Druhy den pridat do marinady podle chuti bile vino a stavu z citronu nebo limetky. Pak osmazit na panvi, grilovat na BBQ nebo v ohnivzdorne misce opeci v troube 220C (asi 8 min). Posypat cerstvou nasekanou petrzelkou. Servirovat s vekou nebo bilym chlebem.

0/0
23.12.2014 3:14

M19i28c72h55a39l 48M42i59l65l36e84r 9366852749662

obmeny marinady

Jedna z asijskych: slunecnicovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sojova omacka, med, nastrouhany zazvor, stava z limetky, nakonec nasekane listky koriandru(nemusi byt)

Tropicka: makadamiovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sul, nasekane cervene papricky cili, stava z limetky nebo citronu, nakonec nasekane kousky manga a/nebo ananasu

Mexicka: olivovy nebo avokadovy olej, cesnek, sul, pepr, uzena spanelska paprika (pimenton), stava z limetky, nakonec servirovat s platky grilovaneho avokada a nasekanymi salotkami

+1/0
23.12.2014 3:24

P31ř49e46m38y36s19l 44Č12e67r58n53í46k 9387354949358

Mě stačí samotná ryba kapr ;-D salát je směs různých bejkáren a všichni mají tu svou ;-D a tak ať se na vánoce s chutí přežerou ;-D

0/0
22.12.2014 7:07

J74a53n61a 30D95u55k73o75v73a 1883430431127

At jde pan POHLREICH s tim jeho salatem do haje ,pan Puncochar dela bezkonkurencni salat. Kdyz vary tak bez nadavek, u toho placala musite nejdriv odehnat deti od televize a to si mysli buhvi jakej neni borec.Je v TV uz 5 let bylo by na case odejit a dat moznost mladym sikovnym kucharum,jako je pan Kasparek nebo ital Ridi,nez tenhle nafoukany plesoun.

0/−6
21.12.2014 12:34
Foto

F90r79a22n76t18i80š91e21k 79Č81e40r73n26ý 2157961858110

Hrášek, celer a mrkev do salátu ? To bych nesnesl ...

0/−9
19.12.2014 14:42

A14n33n69a 11T20v82a34r54ů69ž75k74o69v64á 4471756105108

Když si zeleninu nakrájíte na docela miniaturní kostoičky, tak to chuťově ani nepoznáte. Takové ty kvádry, ty bych též nesnesla.

+4/−1
19.12.2014 15:59

O75s77k40a69r 29R54a12z24á94k 1709308557793

Chuťově ani nepoznáte? Tak proč to tam vůbec dávat?;-)

+3/−1
20.12.2014 21:44

T76o88m72á83š 19B73u10r80a 4962876314

Rozumím. A z čeho všeho se tedy ten Váš bramborový salát skládá, prosím?

+1/0
22.12.2014 13:06
Foto

F47r15a27n50t24i43š64e73k 26Č38e28r54n40ý 2837781668850

pouze brambory,pepř,sůl,okurka,vajíčka a majonéza.

0/−1
22.12.2014 18:08
Foto

M25a22r13t98i89n 34F97a80l91t63ý65n 9351986934808

Trapny kecy...

Udelat salat neni zas tak velky umeni... Krom toho, piylat se s tou vsi zeleninou nozem dela jen hlupak. :-P

0/−14
18.12.2014 21:10

L52u47k80a48s 84N72e79m36e64c 7809630212574

Jasně, inteligent napíše příspěvek, kterému není vůbec rozumět.

+7/−1
18.12.2014 22:36

J44a41r98o40m16í23r 65N83a83v32a57r80a 7280699326793

:D :D Někdo tu píše o hlupákovi a přitom by takle blbě tu větu nenapsal ani třeťák na základce... Tak to se fakt směju pane Faltýne!!

0/0
23.12.2014 9:16

D97a47n26i43e47l12a 91U12r40b80a23n44o84v47á 2274350235496

néééééééééééééééééé, hrášek néééééééééééééé!;-D

+3/−3
18.12.2014 11:40

M45i59c63h35a29l 84P38o95n67o24c33n67ý 2654135561

Hrasek 4life! ;-D

+3/0
18.12.2014 16:33

E55v66a 43D46r76o20z42d49o96v10á 7359107305975

Hrášek je nejlepší.:-)

+5/−1
18.12.2014 17:55

M45i15c32h67a78l 33M71i26l72l28e41r 9156502439762

zalezitost osobni chuti.

V mladi jsem hrasek nenavidel, pozdeji jsem si zvyknul a zvlast bramborovy salat si bez nej nedovedu predstavit.

 Tady u nas nepopuzivame sterilovany, ale mrazeny, jen lehce povareny v mikrovlnce s minimalnim mnozstvim vody pod hraskem.

+4/0
19.12.2014 4:14

A78n71n24a 19T87v39a80r82ů88ž45k38o13v20á 4661346925838

Mi tam zase steril. hrášek velmi chutná.

+2/0
19.12.2014 16:00

M17i96c32h19a10e10l 86D79o83u38c92h24a 2148702691970

Kdysi jsem si to taky myslel... :-P

0/0
20.12.2014 1:38
Foto

M71i27r37o20s90l42a68v 64S31t42e31i49n29e61r 4590482340576

Jak vidím, česká tradice žije. Tak přeji všem, aby se jim ten "babiččin salát" povedl a žádná kůstka se nezapíchla do jejich žíznivých hrdel!

+9/0
17.12.2014 19:59
Foto

P97ř52e20m67y77s71l 37Č38e13j10p 8878677838736

Tak to bych mu poradil ruční kráječ na brambory, na vajíčka, na zeleninu :o) Přeci jenom tlačit třeba 5kg brambor skrze nůž, je docela vopruz :o)

A celer? Ani náhodou :o)

+5/−3
16.12.2014 19:51

M67i15c47h48a95l 82H91e74g37e67n86b67a77r46t 9608328783542

nic proti bramborovému salátu, ale co by byl bez pořádného kusu masa :D

+2/−5
16.12.2014 15:15

M89i55c72h26a87l 14P48o65n81o61c38n68ý 2754625571

Rozhodne doufam, ze myslis maso VEDLE salatu, ne V salatu ... ;-D

+7/0
18.12.2014 16:33

M57a80r24t24i20n 51J50i64r32o24u52s79e20k 7926895775808

Tak holátka, letos žádnej salát, jasný??!! Není to žádnej bramborovej, ale  ruskej a všechno ruský je špatný, ba nejšpatnější na světě. Jo a až budete vařit guláš, neříkejte tomu guláš, když uvaříte perkelt. ;-D

+2/−13
15.12.2014 19:23
Foto

M31i42r77o37s10l51a26v 42S10t40e10i39n45e68r 4900332190306

Ach jo, perklelt je z vepřového, ale my vaříme gulyasz z hovězí klížky, s pálivou paprikou, mletým kmínem a množstvím cibule. Patří do něho i kousky brambor a nakonec na proužky nakrájená pálivá paprika. V Čechách to sotva někde dostanete- musíte si udělat výlet do Debrecína a zastavit v některé csárdě. V Blatné na náměstí však ty pravé maďarské papriky v zelenině dostanete.

+3/0
17.12.2014 20:05

M45a17r67t12i48n 89J49i12r44o34u37s71e91k 7836575475438

S bramborama, to už je to perkelt. Perkelt může být z libovolnýho masa, i z hovězí kližky.

+2/0
18.12.2014 15:03

P84e30t56r39a 96N80o20v20á49k35o86v55á 7618556114728

My na to používáme sterilovanou Moravanku nebo Kunovjanku (tu, co nepálí), k tomu pomocí krájítka předvařené brambory a do půl hodiny není co řešit.

+14/−5
15.12.2014 15:55

L35u41k72a62s 40N38e46m60e48c 7819180712684

To musi bejt hnus :-(.

+1/−17
15.12.2014 20:22

H18e55l87e31n57a 48V88e73v34e48r36k56o90v97a 3649627

Ale kdepak,dělala jsem to spousty let a výborné.A tu zeleninu s feferonkou.Máme rádi pikantní.

+11/−2
15.12.2014 21:26

J56i81ř77í 36Š98v65e51h83l83a 1134564822946

Vaření zeleniny s bramborami ve slupce mi nepřijde dobré, dokonce bych řekl, že v případě bramborového salátu je to hřích:) Ale to už jsou detaily.

+7/−3
15.12.2014 15:23

J90a24r71o48s51l41a78v97a 33N14o17v21á 5978107928460

Vařit vše spolu ve vodě se mi taky nezdá. Brambory ve slupce i zeleninu a vejce vařím v parním hrnci, každé v jiném patře a to je fajn.

+3/0
15.12.2014 19:18
Foto

M15i48r39o81s96l91a98v 40S44t69e52i13n14e46r 4540912160776

Zelenina potřebuje max. 15 minut, brambory tak přes 20 min., podle velikosti třeba i 25 min., to byste zeleninu rozvařila na kaši. Tak raději zvlášť. Zelenina má být ještě "al dente" čili zub ji má cítit, nesmí být moc měkká.

+3/0
17.12.2014 20:24

M43i33c63h18a49l 66M84i64l32l77e69r 9246102659582

Brambory varime na plotne, zeleninu nakrajenou na vetsi dily, ktere se po uvareni rozkraji na kosticky, v mikrovlnce, v minimalnim mnozstvi vody pod ni. Varime kazdy druh zvlast, abychom meli presnou kontrolu o stupni uvarenosti. Kazdy druh zeleniny varime ve stejne misce a nakonec mam v misce velmi chutnou koncentrovanou vodu z korenove zeleniny, kterou pouzivame spolu s lakem od okurek jako zalivku na salat, aby se pres noc do nakrajene zeleniny zatahla.

Tohle je ovsem mozne delat jenom tam, kde se dela jen male mnozstvi salatu. U nas je o vanocich leto, takze majonezove salaty jsou na rocni dobu dost tezke a vedle toho se doporucuje je spotrebovat za pomerne kratkou dobu. (Ne aby sedely v obri mise na zemi v ultrachladne spajzce az do Silvestra, jako se to delavalo doma za meho detstvi;-D)

Vzhledem k tomu, ze nase stedrovecerni vecere je 4 chodova, obvykle obsahuje uzeneho lososa s avokadem jako studeny predkrm a morske potvory na masle a cesneku nez dojde na pecenou rybu a bramborovy salat, po ktere nasleduje tradicni, pareny anglosasky "plum- pudding" s teplou vanilkovou omackou a la sodo, brandy maslem a vanilkovou zmrzlinou po strane, nikdo se nechce precpat bramborovym salatem, protoze by jinak nemel misto v zaludku na to ostatni. Bramborovy salat potom dojidame na Bozi Hod a na Silvestra delame cerstvou davku.

0/−1
19.12.2014 2:22

J46a77r63o26s10l97a97v 25M41e13d81u88n75a 6922858597250

neznám nic horšího na vánoce než anglický pudding - jednou jsem to málem nepřežil

0/−1
19.12.2014 22:31

M15i30c66h68a81l 96M98i71l95l42e68r 9306702299682

asi jsi jedl nejakou levnou zpotvoreninu z nejnizsi pricky samoobsluhy, vyrobenou z nejlevnejsich materialu a osizenou o vse dobre. Nebo od nejake velesetrive kutilky.

Neznas ty lahudkove s poradnou davkou kandovaneho ovoce, pomerancu, mandli a neosizene o poctivou davku whisky, brandy nebo rumu.

Na poradnem plum-puddingu se nesmi setrit a neprijde levne, at se dela doma nebo se kupuje v cukrarnach. O ty levne bych nezavadil ani palcem od nohy.

+2/−1
20.12.2014 5:54

J85a53r66o68s89l74a15v 79M44e18d32u15n66a 6772198707450

u nás  z nejnižší příčky samoobsluhy? to myslíte Kaufland? hahaha.... ani jako vtip...... náhodou, anglické potraviny mám dost zmáknuté, a něco prostě můžu a něco naprosto ne, a do té druhé kategorie ostrovní hrůzy krom jiného patří právě ten tzv. pudink....vše, o čem mluvíš, v tom hnusu bylo - prostě pejsek a kočička dělali tentokrát pudding...

dávám přednost kvalitním českým domácím vánočním jídlům, anglický pudding mi nesmí řpes práh....

jinak, jsi ok, že za jiný názor v podstatě nadáváš jiným do socek? je ti 15 nebo o něco víc?

0/0
20.12.2014 18:15

M28i53c19h79a98l 89M64i80l64l53e14r 9656382939702

je videt, ze zrovna neoplyvas fistronem a mas potize s chapanim textu. Ja jsem ti totiz nikde nenadaval, ani te nenazval sockou a pokud se tohle zrodilo v tve fantazii, poukazuje to i na nezdravou precitlivelost a vztahovacnost.

!Tak tedy po lopate: mel jsem za to, ze ti ten spatny plum-pud naservirovala nejaka velesetrna kutilka, ktera se domnivala, ze udelat jakykoliv PP s jakymikoliv prisadami je dost dobre uz jen kvuli nazvu. Nebo: zes ze zvedavosti chtel PP ochutnat nekde v Anglii co to vlastne je a kvuli ziskani informace nechtel utracet vic, nez bylo potrebne minimum. Nic zavadneho. Je v tom nekde nazvani sockou, citlivko?

U nas napr. jsou ty nejlevnejsi PP na zminenych nejnizsich polickach v samosce. Nebo se pripravuji v restauracich a hospodach jako soucast menu pro hromadne predvanocni oslavne obedy pro skupiny kolegu z prace, klubovych zajmovych skupin atd. Tyhle "vytvory" obvykle chutnaji asi jako suchy pernik, ktery byl zvlhcen ohratim v pare a daji se jist jen temi, kdo po obede jeste maji hlad a maji moznost je zalit velkym mnozstvim vanilkove omacky. Takove zrudne PP by nam pres prah domu take nesmely!

U PP jako u vseho plati, ze je jen tak dobry jak kvalitni suroviny se do nej daji a kolik pece se venuje jeho priprave. Technologie vyzaduje hodiny vareni, nekolikatydenni ulezeni a pak delsi nahrivani pred podavanim s kvalitni polevou a dalsimi pridavky a na tom take nelze setrit.

Kvalitni PP neprijde nijak levne. Kdo nema cas se s tim delat doma a venovat tomu a potrebnou pozornost, tomu nezbyva, nez za kvalitu a praci profesionala zaplatit. Tady napr. jeden musi ocekavat, ze za prima individualne vyrabeny PP vareny v tradicnim kalikovem platne zaplati v cukrarne nebo podobne vyrobne ekv. od 500Kc nahoru, podle vahy nekde treba i ekv. 1200Kc za 2+kg "holomka".

0/0
21.12.2014 3:55

M82i22c12h31a36l 27M68i50l10l50e31r 9596592909412

jedinou nevyhodou je zdejsi rocni obdobi, protoze plum-pudding, nejlepe podavany polity tvrdym alkoholem a zapaleny, sespolu s dalsimi tradicnimi vanocnimi jidly jako pecenym krocanem/krutou a pecenou sunkovou kytou opravdu nejlepe hodi na zimu.

Proto take se v Australii rozsiril zvyk slavit "Christmas in July" neboli vanoce v cervenci. Kdo by si rad pochutnal na tradicnich vanocnich lahudkach uprostred australske zimy, ma moznost to udelat v ramci popularniho obeda nebo vecere s tematem "vanoce v cervenci".

0/0
20.12.2014 5:59

J92a85r70o33s12l26a20v 88M86e63d12u86n34a 6302108237150

aha, australská kuchyně, tak teď už to dost chápu......tak to radši i tu Anglii...

0/−2
20.12.2014 18:16

M24i61c32h53a75l 87M43i28l58l13e19r 9396762409152

jeje- to jsi me rozesmal.

Pochlub se, co vis o australske kuchyni? Podle "australská kuchyně.....tak to radši i tu Anglii" dokazujes, ze leda velke kulove.

Myslis, ze to je kus klokana nebo ovce opekane na ohnicku?;-D

Pro tvou osvetu: nejpopularnejsi v Australii je maso v ruznych formach a podstatne vetsi porce, nez v Evrope. BBQ je oblibene o vikendech a vzhledem k podnebi, mozne v lete/zime.

1.misto zaujima kvalitni hoveziho steak / biftek, grillovany nebo na BBQ se smesi varene zeleniny a brambor, nebo hranolky, salat. V popularite nasleduji rizky (kureci), pecena /grillovana kurata, hovezi, jehneci, veprova pecene, kotlety jehneci, hovezi, veprove grillovane nebo BBQ. Ano klokan take- ve forme steaku, duseny podobny gulasi nebo jako hamburger. Smazene nebo grillovane ryby s hranolky (fish & chips) - nejcasteji losos, pstruh, zralok, hamburgery. Vedle toho spousta jidel od pristehovalcu z celeho sveta, ktere v Australii rychle zdomacnely- bolonske spagety, lasagne, risotto a dalsi italska jidla, recke a turecke speciality - kofty, kebab, souvlakia, calamari, marocke tajine, Chao mein, Rogan Josh, smazena ryze, singaporske nudle, dim sims a dalsi cinske, indicke, thajske a vietnamske speciality, stredoevropske gulase a dorty/zakusky, nesmirny pocet druhu syru, salamu, nakladanych zelenin, vybornych chlebu podle receptu z celeho sveta - i kvaskovy zitny.

Nejpopularnejsi take away nebo domu dorucene jidlo je australska pizza, lepsi nez kterakoliv evropska. Zdejsi Italove uz pred 45 lety zjistili, ze Australane chteji neco podstatnejsiho nez tenke testo s rajskou omackou, par kousky kabanosu a mozzarellou. Vytvorili mistni verzi svrstvou prisad na pokryti aspon 2 cm vysokou- salamy, klobasy, sunky, prosciutto, kousky grillovaneho kurete, angl. slanina, mlete maso, krevety, musle, calamari, ancovicky, olivy, papriky, zampiony atd  a z toho mnoho kombinaci na vyber.

0/0
21.12.2014 4:44

M89i33c60h27a93l 15M90i53l72l33e24r 9676342409442

jeste musim dodat, ze v Australii diky jejimu obklopeni morem jsou i na jedelnicku prumerne australske rodiny ruzne druhy ryb a morskych potvor - krevety, ustrice, musle, humry, ruzne druhy raku a staly se proto i soucasti mistniho vanocniho menu.

0/0
21.12.2014 4:57

M98a36r25t44i96n 68V86o26j97á37č14e52k 9222108598197

mimochodem krájení brambor -na to je dobrý takový to vykrajovátko (kolečko s napnutejma drátkama) narazit a po požadované délce kostičky otočit a je to a netřeba krájet 3kg brambor

+27/0
15.12.2014 9:48

T33o95m96á11š 69K82a29p10l33a17n 8583309613293

jen pozor na tu cibuli, když je tam déle než den, tak salát začíná chytat pachuť. Když děláte salát na víc dní, tak raději cibuli přidávejte do hotového (jemnější šalotku, nebo spařenou klasickou).

+9/−3
15.12.2014 9:30

M19i87c24h82a20l 13M61i94l17l30e45r 9436292669102

jj...... Moje babicka, ktera byla znama tim nejchutnejsim vanocnim salatem vubec, vzdycky tvrde stala proti cibuli, ze je na jemny bramborovy salat prilis "surova."

Tim spis, kdyz salat zacinala 23/12 vecer a jeste teplou zeleninu zalevala zalivkou, aby se jeji chut zatahla do brambor a zeleniny a salat mel cas se pekne prolezet. Kdyby k te teple zelenine dala i syrovou cibuli, to by byl pekny smrad za 24 hodin a cibulova chut by vsechny jemnejsi chute doslova zabila.Rv

+5/0
15.12.2014 11:15

L47u40k71a72s 14N44e37m42e43c 7599260162254

;-D  jj, kazdej druhej ma nebo mel babicku, ktera delala ten vubec nejlepsi bramborovej salat ;-D

+9/0
15.12.2014 20:24

A21d89a19m 65K64ř77i27v26s38k39ý 1893564570373

No, všichni máme společné předky... :D

+2/0
16.12.2014 5:21

J88a75r64o35s63l62a98v 84M75e86d57u56n84a 6802548797330

většina má takové babičky dvě, to je pak taděláno na menší rodinný problém...;-)

+1/0
20.12.2014 18:17
Foto

M93i95r46o83s27l21a78v 77S50t48e82i19n11e81r 4260562160486

Tak na tu cibuli mám trik- nakrájím co nejjemněji, dám do misky a zaleju octem. Asi tak po dvou- třech hodinách vše dám do sítka, propláchnu horkou  vodou a nechám odkapat. Ocet té cibuli vezme její štiplavost.

A opravdu je lépe, tu cibuli,a  třeba i trochu  nasekané čerstvé zelené petrželky  do salátu zamíchat až pár hodin před servírováním.

Salát se dělá pouze z vychladlých komponent- ještě teplá zelenina, vejce  nebo brambory ho zkazí. Majonéza se zamíchá vychlazená do vychlazeného salátu a nechá několik hodin dozrávat.

Může se dát vedle hrášku i nadrobno nasekaná pražská šunka. Bílý pepř se hodí lépe, než černý.

Hotový salát nahoře potřu čerstvou čistou majonézou, na ni pokladu barevnou ozdobu- kousky rajčat, na vějířky nakrájené půlky cornichonů, kapary, kolečka vařených vajec. Jako poslední ozdobu dám několik lžiček červeného kaviáru- malossolu.

0/0
17.12.2014 19:20

M66i77c34h62a53l 25M35i23l31l18e18r 9916452719582

"Ocet té cibuli vezme její štiplavost."

Tenhle trik pouzivam na spanelske fialove cibule a jako kyselinu pouzivam stavu z limetky.  R^

My ale jsme tak navykli na salat bez cibule, ze by nam to prislo divne i s tou "odstipanou" cibuli. Jarni cibulky - salotky nam vyhovuji mnohem lepe.

0/0
18.12.2014 7:40







Najdete na iDNES.cz