Diskuse k článku

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J88a32n62a 97D24u29k12o53v78a 1753750151177

Pane Miller nemate nejaky super recept na morske potvoryJa je miluju,jsem byvala kucharka a rada bych vyzkousela neco co u nas neni samozrejmost,a co je u protinozcu za narodni jidlo,u nas pored figuruje na 1.miste knedlo,zelo,vepro,i v men veku a s 35 letou praxi se rada priucim diky

0/0
22.12.2014 14:00

M42i13c57h61a69l 20M69i37l58l28e92r 9146672649282

:-)

Narodni jidlo je v prvni rade steak. Vetsina Australanu ma rada poradny kus masa na taliri. Ackoliv kvalitni steak neni nejlevnejsi, prijde v porovnani s platy podstatne levneji nez v Cesku. Tudiz i porce jsou vetsi. Pouzivaji se ruzne casti hoveziho od bifteku po kytu, od ruznych typu zvirat, vcetne Angus nebo Wagyu. Eye Fillet steak (biftek), Porterhouse, Rump steak, Scotch fillet... (neznam preklad do cestiny, protoze se to boura trochu jinak),  o ruzne tlousce a delce odlezenosti masa.

Nekdo steak marinuje predem (pri vyrobe marinady se fantazii meze nekladou), pak griluje pod grilem, na BBQ nebo smazi/pece na panvi (nejlepe ta s ryzkovanym dnem). Jiny steak jen lehce opepri, osoli, potre olejem a dodava prichute az na konci pred servirovanim.

Muj syn si jako studak privydelaval v jedne restauraci a pouziva recept od jejich sefkuchare. Steak delal na plotne s grilem i pevnym platem (tedy podobny BBQ) a v teple plotny udrzoval misku s marinadou a stetcem, kterym steak potiral z propecene strany jakmile ho obratil a po dokonceni take z druhe strany. Pak nechal steak par minut odstat na predehratem taliri v teple pod lampami (doma v troube predehrate na nejakych 80C). Pokud se steak nepodaval s nejakou omackou podle objednavky hosta -nejcastejsi jednoducha houbova, peprova, Diane apod., daval na nej kus bylinkoveho nebo cesnekoveho masla a serviroval. Serviruje se po australsku nejtradicneji s bramborem (pecenym nebo hranolky) a 3 druhy seleniny, dusene nebo varene, ale nejlepe jeste trosku kroupajici: brokolice, zelene lusky, cervene papriky, cukety, hrasek, kolecka mrkve, kvetak anebo misto toho michany salat.

Dalsi v popularite jsou pecena ci grillovana kurata, kureci rizky. Nezridka ve forme a la Parmiggiana (pro jemnocitnost Cechu a stredoevropske rizkove kultury nebudu radsi ani popisovat. Vyvinulo se to z rizku a la Cordon Bleu).

+1/0
23.12.2014 2:33

M95i91c29h11a42l 84M69i20l42l11e56r 9446542689612

Z morskych potvor, kterych je na vyber opravdu dost, jsou v Australii nejpopularnejsi ruzne druhy a velikosti krevet. Velkym se rika prawns, malym shrimps, na rozdil od Americanu, kteri i ty velke nazyvaji shrimps. Nejchutnejsi jsou lehce opecene s cesnekovym maslem a citronem, velmi popularni jsou marinovane v ruznych marinadach az po ruzne asijske nebo tichomorske chutove kombinace (s tropickym ovocem) a opecene na BBQ.

"BBQ prawns" jsou prakticky dalsi australske narodni jidlo, vedle zminenych steaku, kurat a specialni kategorie, Aussie meat pies. =misky z krehkeho testa plnene dusenou masovou naplni (hovezi mlete maso nebo kostky hoveziho, jehneciho nebo kurete) v hustych omackach (houbova, kari, peprova, thajska s koriandrem, burgundska vinova atd), pokryte vikem z listkoveho testa a upecene. Nektere druhy se podavaji se s tradicni "tomato sauce", australskou rajskou omackou podobnou kecupu.

Popularni australsky herec Paul Hogan, Krokodyl Dundee, natocil reklamu pro turisty z USA. Na barbecue griloval krevety a nakonec dodal dnes uz klasickou vetu "Tak prijedte a ja vam prihodim extra krevetu na "barbie"."

Krevety jsou velmi popularni soucasti vanocniho menu, zvlast dobre pri nasich letnich teplotach. Priprava je velmi jednoducha, a rodinna porce je 750 az 1kg nebo vic  "zelenych" - syrovych krevet.

Nejjednodussi marinada je olivovy olej, 10 strouzku cesneku, najemno nasekanych, sul, cerstve mlety cerny pepr. Kdo ma rad, muze pridat i susene nebo cerstve nasekane papricky cili. Krevetam odriznout hlavu, oloupat krunyr, vyjmout zazivaci trakt podel hrbetu (tzv. zilu), ale nechat ocasni ploutvicku. Nechat marinovat v chladnu pres noc. Druhy den pridat do marinady podle chuti bile vino a stavu z citronu nebo limetky. Pak osmazit na panvi, grilovat na BBQ nebo v ohnivzdorne misce opeci v troube 220C (asi 8 min). Posypat cerstvou nasekanou petrzelkou. Servirovat s vekou nebo bilym chlebem.

0/0
23.12.2014 3:14

M32i74c82h97a78l 61M40i35l90l40e88r 9866782619352

obmeny marinady

Jedna z asijskych: slunecnicovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sojova omacka, med, nastrouhany zazvor, stava z limetky, nakonec nasekane listky koriandru(nemusi byt)

Tropicka: makadamiovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sul, nasekane cervene papricky cili, stava z limetky nebo citronu, nakonec nasekane kousky manga a/nebo ananasu

Mexicka: olivovy nebo avokadovy olej, cesnek, sul, pepr, uzena spanelska paprika (pimenton), stava z limetky, nakonec servirovat s platky grilovaneho avokada a nasekanymi salotkami

+1/0
23.12.2014 3:24

P48ř95e35m96y85s24l 56Č79e23r86n40í70k 9717904599778

Mě stačí samotná ryba kapr ;-D salát je směs různých bejkáren a všichni mají tu svou ;-D a tak ať se na vánoce s chutí přežerou ;-D

0/0
22.12.2014 7:07

J67a79n24a 72D34u52k44o88v45a 1963220671707

At jde pan POHLREICH s tim jeho salatem do haje ,pan Puncochar dela bezkonkurencni salat. Kdyz vary tak bez nadavek, u toho placala musite nejdriv odehnat deti od televize a to si mysli buhvi jakej neni borec.Je v TV uz 5 let bylo by na case odejit a dat moznost mladym sikovnym kucharum,jako je pan Kasparek nebo ital Ridi,nez tenhle nafoukany plesoun.

0/−6
21.12.2014 12:34
Foto

F16r92a39n30t54i32š93e18k 16Č72e35r35n88ý 2677501978470

Hrášek, celer a mrkev do salátu ? To bych nesnesl ...

0/−9
19.12.2014 14:42

A52n93n30a 68T96v37a10r93ů55ž34k32o11v54á 4501356205818

Když si zeleninu nakrájíte na docela miniaturní kostoičky, tak to chuťově ani nepoznáte. Takové ty kvádry, ty bych též nesnesla.

+4/−1
19.12.2014 15:59

O10s29k69a63r 77R61a38z32á44k 1849158667613

Chuťově ani nepoznáte? Tak proč to tam vůbec dávat?;-)

+3/−1
20.12.2014 21:44

T26o19m98á77š 55B23u29r27a 4222726694

Rozumím. A z čeho všeho se tedy ten Váš bramborový salát skládá, prosím?

+1/0
22.12.2014 13:06
Foto

F33r27a32n10t61i80š49e34k 79Č48e42r40n26ý 2467321348660

pouze brambory,pepř,sůl,okurka,vajíčka a majonéza.

0/−1
22.12.2014 18:08
Foto

M89a44r97t76i58n 70F28a65l48t37ý41n 9351416354858

Trapny kecy...

Udelat salat neni zas tak velky umeni... Krom toho, piylat se s tou vsi zeleninou nozem dela jen hlupak. :-P

0/−14
18.12.2014 21:10

L10u51k51a15s 90N15e15m22e83c 7529840222904

Jasně, inteligent napíše příspěvek, kterému není vůbec rozumět.

+7/−1
18.12.2014 22:36

J38a60r44o25m96í81r 94N86a15v79a87r28a 7540519906613

:D :D Někdo tu píše o hlupákovi a přitom by takle blbě tu větu nenapsal ani třeťák na základce... Tak to se fakt směju pane Faltýne!!

0/0
23.12.2014 9:16

D82a85n51i16e17l97a 89U59r32b81a25n83o52v91á 2714450855756

néééééééééééééééééé, hrášek néééééééééééééé!;-D

+3/−3
18.12.2014 11:40

M80i36c46h12a74l 96P20o88n27o56c63n10ý 2214275851

Hrasek 4life! ;-D

+3/0
18.12.2014 16:33

E67v41a 60D33r38o15z85d53o37v26á 7179327715155

Hrášek je nejlepší.:-)

+5/−1
18.12.2014 17:55

M89i95c44h35a81l 15M15i85l12l58e15r 9146412119782

zalezitost osobni chuti.

V mladi jsem hrasek nenavidel, pozdeji jsem si zvyknul a zvlast bramborovy salat si bez nej nedovedu predstavit.

 Tady u nas nepopuzivame sterilovany, ale mrazeny, jen lehce povareny v mikrovlnce s minimalnim mnozstvim vody pod hraskem.

+4/0
19.12.2014 4:14

A70n15n35a 61T83v41a74r84ů77ž53k24o56v96á 4401266305688

Mi tam zase steril. hrášek velmi chutná.

+2/0
19.12.2014 16:00

M92i80c94h83a57e19l 24D81o59u84c35h55a 2468362551800

Kdysi jsem si to taky myslel... :-P

0/0
20.12.2014 1:38
Foto

M49i94r25o37s60l66a79v 38S22t13e60i96n37e60r 2706540610746

Jak vidím, česká tradice žije. Tak přeji všem, aby se jim ten "babiččin salát" povedl a žádná kůstka se nezapíchla do jejich žíznivých hrdel!

+9/0
17.12.2014 19:59
Foto

P86ř21e42m84y89s20l 50Č13e73j26p 8928347918276

Tak to bych mu poradil ruční kráječ na brambory, na vajíčka, na zeleninu :o) Přeci jenom tlačit třeba 5kg brambor skrze nůž, je docela vopruz :o)

A celer? Ani náhodou :o)

+5/−3
16.12.2014 19:51

M67i20c69h83a45l 80H72e77g52e43n27b77a80r12t 9788988873972

nic proti bramborovému salátu, ale co by byl bez pořádného kusu masa :D

+2/−5
16.12.2014 15:15

M94i75c80h93a15l 61P83o82n51o70c55n38ý 2354475851

Rozhodne doufam, ze myslis maso VEDLE salatu, ne V salatu ... ;-D

+7/0
18.12.2014 16:33

M66a71r44t42i13n 44J91i89r51o39u68s17e46k 7756325345928

Tak holátka, letos žádnej salát, jasný??!! Není to žádnej bramborovej, ale  ruskej a všechno ruský je špatný, ba nejšpatnější na světě. Jo a až budete vařit guláš, neříkejte tomu guláš, když uvaříte perkelt. ;-D

+2/−13
15.12.2014 19:23
Foto

M24i23r34o14s29l71a43v 87S89t39e29i87n94e11r 2726710490546

Ach jo, perklelt je z vepřového, ale my vaříme gulyasz z hovězí klížky, s pálivou paprikou, mletým kmínem a množstvím cibule. Patří do něho i kousky brambor a nakonec na proužky nakrájená pálivá paprika. V Čechách to sotva někde dostanete- musíte si udělat výlet do Debrecína a zastavit v některé csárdě. V Blatné na náměstí však ty pravé maďarské papriky v zelenině dostanete.

+3/0
17.12.2014 20:05

M63a92r42t25i62n 62J71i46r12o25u19s54e23k 7446335795158

S bramborama, to už je to perkelt. Perkelt může být z libovolnýho masa, i z hovězí kližky.

+2/0
18.12.2014 15:03

P10e54t70r53a 46N40o22v40á10k13o10v22á 7208796214458

My na to používáme sterilovanou Moravanku nebo Kunovjanku (tu, co nepálí), k tomu pomocí krájítka předvařené brambory a do půl hodiny není co řešit.

+14/−5
15.12.2014 15:55

L12u60k84a47s 60N30e91m87e66c 7199710512874

To musi bejt hnus :-(.

+1/−17
15.12.2014 20:22

H24e19l43e81n65a 48V90e43v53e19r31k87o77v31a 3499417

Ale kdepak,dělala jsem to spousty let a výborné.A tu zeleninu s feferonkou.Máme rádi pikantní.

+11/−2
15.12.2014 21:26

J45i97ř25í 96Š43v42e33h87l76a 1544254162206

Vaření zeleniny s bramborami ve slupce mi nepřijde dobré, dokonce bych řekl, že v případě bramborového salátu je to hřích:) Ale to už jsou detaily.

+7/−3
15.12.2014 15:23

J32a54r51o55s30l38a61v22a 97N11o46v39á 5798627688500

Vařit vše spolu ve vodě se mi taky nezdá. Brambory ve slupce i zeleninu a vejce vařím v parním hrnci, každé v jiném patře a to je fajn.

+3/0
15.12.2014 19:18
Foto

M92i51r97o13s19l44a69v 40S15t88e98i21n98e48r 2416600230886

Zelenina potřebuje max. 15 minut, brambory tak přes 20 min., podle velikosti třeba i 25 min., to byste zeleninu rozvařila na kaši. Tak raději zvlášť. Zelenina má být ještě "al dente" čili zub ji má cítit, nesmí být moc měkká.

+3/0
17.12.2014 20:24

M38i12c21h65a33l 79M92i20l17l46e12r 9986422959932

Brambory varime na plotne, zeleninu nakrajenou na vetsi dily, ktere se po uvareni rozkraji na kosticky, v mikrovlnce, v minimalnim mnozstvi vody pod ni. Varime kazdy druh zvlast, abychom meli presnou kontrolu o stupni uvarenosti. Kazdy druh zeleniny varime ve stejne misce a nakonec mam v misce velmi chutnou koncentrovanou vodu z korenove zeleniny, kterou pouzivame spolu s lakem od okurek jako zalivku na salat, aby se pres noc do nakrajene zeleniny zatahla.

Tohle je ovsem mozne delat jenom tam, kde se dela jen male mnozstvi salatu. U nas je o vanocich leto, takze majonezove salaty jsou na rocni dobu dost tezke a vedle toho se doporucuje je spotrebovat za pomerne kratkou dobu. (Ne aby sedely v obri mise na zemi v ultrachladne spajzce az do Silvestra, jako se to delavalo doma za meho detstvi;-D)

Vzhledem k tomu, ze nase stedrovecerni vecere je 4 chodova, obvykle obsahuje uzeneho lososa s avokadem jako studeny predkrm a morske potvory na masle a cesneku nez dojde na pecenou rybu a bramborovy salat, po ktere nasleduje tradicni, pareny anglosasky "plum- pudding" s teplou vanilkovou omackou a la sodo, brandy maslem a vanilkovou zmrzlinou po strane, nikdo se nechce precpat bramborovym salatem, protoze by jinak nemel misto v zaludku na to ostatni. Bramborovy salat potom dojidame na Bozi Hod a na Silvestra delame cerstvou davku.

0/−1
19.12.2014 2:22

J18a23r84o74s23l67a34v 50M42e21d60u97n55a 6322988887460

neznám nic horšího na vánoce než anglický pudding - jednou jsem to málem nepřežil

0/−1
19.12.2014 22:31

M90i47c12h55a61l 64M49i85l47l84e64r 9756292969512

asi jsi jedl nejakou levnou zpotvoreninu z nejnizsi pricky samoobsluhy, vyrobenou z nejlevnejsich materialu a osizenou o vse dobre. Nebo od nejake velesetrive kutilky.

Neznas ty lahudkove s poradnou davkou kandovaneho ovoce, pomerancu, mandli a neosizene o poctivou davku whisky, brandy nebo rumu.

Na poradnem plum-puddingu se nesmi setrit a neprijde levne, at se dela doma nebo se kupuje v cukrarnach. O ty levne bych nezavadil ani palcem od nohy.

+2/−1
20.12.2014 5:54

J95a22r66o51s47l51a98v 13M63e87d53u40n82a 6462818597190

u nás  z nejnižší příčky samoobsluhy? to myslíte Kaufland? hahaha.... ani jako vtip...... náhodou, anglické potraviny mám dost zmáknuté, a něco prostě můžu a něco naprosto ne, a do té druhé kategorie ostrovní hrůzy krom jiného patří právě ten tzv. pudink....vše, o čem mluvíš, v tom hnusu bylo - prostě pejsek a kočička dělali tentokrát pudding...

dávám přednost kvalitním českým domácím vánočním jídlům, anglický pudding mi nesmí řpes práh....

jinak, jsi ok, že za jiný názor v podstatě nadáváš jiným do socek? je ti 15 nebo o něco víc?

0/0
20.12.2014 18:15

M90i79c10h52a59l 12M70i21l39l22e57r 9286472129562

je videt, ze zrovna neoplyvas fistronem a mas potize s chapanim textu. Ja jsem ti totiz nikde nenadaval, ani te nenazval sockou a pokud se tohle zrodilo v tve fantazii, poukazuje to i na nezdravou precitlivelost a vztahovacnost.

!Tak tedy po lopate: mel jsem za to, ze ti ten spatny plum-pud naservirovala nejaka velesetrna kutilka, ktera se domnivala, ze udelat jakykoliv PP s jakymikoliv prisadami je dost dobre uz jen kvuli nazvu. Nebo: zes ze zvedavosti chtel PP ochutnat nekde v Anglii co to vlastne je a kvuli ziskani informace nechtel utracet vic, nez bylo potrebne minimum. Nic zavadneho. Je v tom nekde nazvani sockou, citlivko?

U nas napr. jsou ty nejlevnejsi PP na zminenych nejnizsich polickach v samosce. Nebo se pripravuji v restauracich a hospodach jako soucast menu pro hromadne predvanocni oslavne obedy pro skupiny kolegu z prace, klubovych zajmovych skupin atd. Tyhle "vytvory" obvykle chutnaji asi jako suchy pernik, ktery byl zvlhcen ohratim v pare a daji se jist jen temi, kdo po obede jeste maji hlad a maji moznost je zalit velkym mnozstvim vanilkove omacky. Takove zrudne PP by nam pres prah domu take nesmely!

U PP jako u vseho plati, ze je jen tak dobry jak kvalitni suroviny se do nej daji a kolik pece se venuje jeho priprave. Technologie vyzaduje hodiny vareni, nekolikatydenni ulezeni a pak delsi nahrivani pred podavanim s kvalitni polevou a dalsimi pridavky a na tom take nelze setrit.

Kvalitni PP neprijde nijak levne. Kdo nema cas se s tim delat doma a venovat tomu a potrebnou pozornost, tomu nezbyva, nez za kvalitu a praci profesionala zaplatit. Tady napr. jeden musi ocekavat, ze za prima individualne vyrabeny PP vareny v tradicnim kalikovem platne zaplati v cukrarne nebo podobne vyrobne ekv. od 500Kc nahoru, podle vahy nekde treba i ekv. 1200Kc za 2+kg "holomka".

0/0
21.12.2014 3:55

M55i83c77h58a80l 13M76i78l48l98e59r 9556572119602

jedinou nevyhodou je zdejsi rocni obdobi, protoze plum-pudding, nejlepe podavany polity tvrdym alkoholem a zapaleny, sespolu s dalsimi tradicnimi vanocnimi jidly jako pecenym krocanem/krutou a pecenou sunkovou kytou opravdu nejlepe hodi na zimu.

Proto take se v Australii rozsiril zvyk slavit "Christmas in July" neboli vanoce v cervenci. Kdo by si rad pochutnal na tradicnich vanocnich lahudkach uprostred australske zimy, ma moznost to udelat v ramci popularniho obeda nebo vecere s tematem "vanoce v cervenci".

0/0
20.12.2014 5:59

J42a16r12o27s93l68a87v 60M25e21d24u90n44a 6802878737500

aha, australská kuchyně, tak teď už to dost chápu......tak to radši i tu Anglii...

0/−2
20.12.2014 18:16

M39i34c91h80a89l 35M74i40l42l97e96r 9746802639712

jeje- to jsi me rozesmal.

Pochlub se, co vis o australske kuchyni? Podle "australská kuchyně.....tak to radši i tu Anglii" dokazujes, ze leda velke kulove.

Myslis, ze to je kus klokana nebo ovce opekane na ohnicku?;-D

Pro tvou osvetu: nejpopularnejsi v Australii je maso v ruznych formach a podstatne vetsi porce, nez v Evrope. BBQ je oblibene o vikendech a vzhledem k podnebi, mozne v lete/zime.

1.misto zaujima kvalitni hoveziho steak / biftek, grillovany nebo na BBQ se smesi varene zeleniny a brambor, nebo hranolky, salat. V popularite nasleduji rizky (kureci), pecena /grillovana kurata, hovezi, jehneci, veprova pecene, kotlety jehneci, hovezi, veprove grillovane nebo BBQ. Ano klokan take- ve forme steaku, duseny podobny gulasi nebo jako hamburger. Smazene nebo grillovane ryby s hranolky (fish & chips) - nejcasteji losos, pstruh, zralok, hamburgery. Vedle toho spousta jidel od pristehovalcu z celeho sveta, ktere v Australii rychle zdomacnely- bolonske spagety, lasagne, risotto a dalsi italska jidla, recke a turecke speciality - kofty, kebab, souvlakia, calamari, marocke tajine, Chao mein, Rogan Josh, smazena ryze, singaporske nudle, dim sims a dalsi cinske, indicke, thajske a vietnamske speciality, stredoevropske gulase a dorty/zakusky, nesmirny pocet druhu syru, salamu, nakladanych zelenin, vybornych chlebu podle receptu z celeho sveta - i kvaskovy zitny.

Nejpopularnejsi take away nebo domu dorucene jidlo je australska pizza, lepsi nez kterakoliv evropska. Zdejsi Italove uz pred 45 lety zjistili, ze Australane chteji neco podstatnejsiho nez tenke testo s rajskou omackou, par kousky kabanosu a mozzarellou. Vytvorili mistni verzi svrstvou prisad na pokryti aspon 2 cm vysokou- salamy, klobasy, sunky, prosciutto, kousky grillovaneho kurete, angl. slanina, mlete maso, krevety, musle, calamari, ancovicky, olivy, papriky, zampiony atd  a z toho mnoho kombinaci na vyber.

0/0
21.12.2014 4:44

M60i83c63h56a67l 15M94i53l38l89e18r 9696292869642

jeste musim dodat, ze v Australii diky jejimu obklopeni morem jsou i na jedelnicku prumerne australske rodiny ruzne druhy ryb a morskych potvor - krevety, ustrice, musle, humry, ruzne druhy raku a staly se proto i soucasti mistniho vanocniho menu.

0/0
21.12.2014 4:57

M64a57r63t78i66n 83V59o30j18á24č31e36k 9672938568287

mimochodem krájení brambor -na to je dobrý takový to vykrajovátko (kolečko s napnutejma drátkama) narazit a po požadované délce kostičky otočit a je to a netřeba krájet 3kg brambor

+27/0
15.12.2014 9:48

T26o24m48á20š 80K19a36p89l85a82n 8653869843463

jen pozor na tu cibuli, když je tam déle než den, tak salát začíná chytat pachuť. Když děláte salát na víc dní, tak raději cibuli přidávejte do hotového (jemnější šalotku, nebo spařenou klasickou).

+9/−3
15.12.2014 9:30

M96i84c32h71a78l 20M19i26l16l17e80r 9266792959472

jj...... Moje babicka, ktera byla znama tim nejchutnejsim vanocnim salatem vubec, vzdycky tvrde stala proti cibuli, ze je na jemny bramborovy salat prilis "surova."

Tim spis, kdyz salat zacinala 23/12 vecer a jeste teplou zeleninu zalevala zalivkou, aby se jeji chut zatahla do brambor a zeleniny a salat mel cas se pekne prolezet. Kdyby k te teple zelenine dala i syrovou cibuli, to by byl pekny smrad za 24 hodin a cibulova chut by vsechny jemnejsi chute doslova zabila.Rv

+5/0
15.12.2014 11:15

L96u80k32a11s 32N24e23m11e69c 7509250462814

;-D  jj, kazdej druhej ma nebo mel babicku, ktera delala ten vubec nejlepsi bramborovej salat ;-D

+9/0
15.12.2014 20:24

A69d39a93m 73K47ř51i36v45s89k69ý 1183344560473

No, všichni máme společné předky... :D

+2/0
16.12.2014 5:21

J14a38r93o74s11l54a73v 16M85e28d89u14n23a 6952628177570

většina má takové babičky dvě, to je pak taděláno na menší rodinný problém...;-)

+1/0
20.12.2014 18:17
Foto

M76i49r68o10s68l34a21v 85S85t32e98i55n53e85r 2216610160876

Tak na tu cibuli mám trik- nakrájím co nejjemněji, dám do misky a zaleju octem. Asi tak po dvou- třech hodinách vše dám do sítka, propláchnu horkou  vodou a nechám odkapat. Ocet té cibuli vezme její štiplavost.

A opravdu je lépe, tu cibuli,a  třeba i trochu  nasekané čerstvé zelené petrželky  do salátu zamíchat až pár hodin před servírováním.

Salát se dělá pouze z vychladlých komponent- ještě teplá zelenina, vejce  nebo brambory ho zkazí. Majonéza se zamíchá vychlazená do vychlazeného salátu a nechá několik hodin dozrávat.

Může se dát vedle hrášku i nadrobno nasekaná pražská šunka. Bílý pepř se hodí lépe, než černý.

Hotový salát nahoře potřu čerstvou čistou majonézou, na ni pokladu barevnou ozdobu- kousky rajčat, na vějířky nakrájené půlky cornichonů, kapary, kolečka vařených vajec. Jako poslední ozdobu dám několik lžiček červeného kaviáru- malossolu.

0/0
17.12.2014 19:20

M54i31c45h86a52l 17M68i84l29l66e60r 9326462419762

"Ocet té cibuli vezme její štiplavost."

Tenhle trik pouzivam na spanelske fialove cibule a jako kyselinu pouzivam stavu z limetky.  R^

My ale jsme tak navykli na salat bez cibule, ze by nam to prislo divne i s tou "odstipanou" cibuli. Jarni cibulky - salotky nam vyhovuji mnohem lepe.

0/0
18.12.2014 7:40

Najdete na iDNES.cz