Diskuse k článku

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M30a21r38t71i59n 93J98i40r10o36u61s35e68k 7576445675668

Kapr nesmrdí, pokud je uloven z písáku nebo třeba z Rozkoše, kde je dno jílové. Jináč k zabíjení, ideální je rána nad oči a dekapitace hlavy. Tím i vykrvácí a pak se vám nebude ještě půl hodiny mrskat.

0/0
18.12.2014 15:08
Foto

R26a51d31e91k 89H53a93n90k87a 8556727989203

Kazdymu chutna neco jinyho. Ja mam rad dravce. Kapra nemusim.

0/0
17.12.2014 21:21

P32e85t79r 78V32r81á38n21a 6418871556686

Kapr nesmrdí POKUD JE VYSÁDKOVANÝ. To znamená 4 - 6 týdnů v čisté tekoucí vodě na sádkách. Problém je v tom že dneska má každý Jouda soukromej rybníček a každej druhej rybníček je ve stavu pochybném. Pak rybu prodá velkoprodejcům nevysádkovanou a to je ten problém.

Řešení je vyhýbat se kádím u supermarketů a zajít si na sádky přímo k rybářům kde je ryba kvalitní a pořídí se i levněji.

+3/0
17.12.2014 21:04
Foto

J80i68r21k60a 73V14a94n25o12u58r67e72k 6877404668440

Cela vec je podle meho spis o tom, ze kapr proste neni ryba z nejchutnejsich i kdyby byl sebekvalitnejsi ;-D ... U nas se jeji chov ujal historicky predevsim z ekonomickych duvodu. Snad jedinou dalsi zemi, kde jsou ochotni kapra jist je Cina ... Snedl jsem kapru spousty a beru je tak nejak jako tradicni, ale krome Vanoc je nevyhledavam ;-)

+3/0
17.12.2014 23:40

P80e71t48r 35V41r89á14n75a 6548881356626

"..ujal.. z ekonomickych důvodů..." čili ceněnou rybou byl (viz jiné vlákno).

Krom nás a Číňanů si na kaprovi pravda zřídka, ale přeci jen pochutnaji i v některých částech Rakouska a Německa.

0/0
18.12.2014 1:08
Foto

J39i54r84k62a 75V32a18n84o82u40r23e50k 6777834188720

Tak samozrejme :-) .... cenenou byl jen pro toho, kdo tezil z jeho chovu a prodeje ;-)

0/0
18.12.2014 1:17

L27u17d90v91í25k 93G40a68j49d29o37š90í63k 2455153834782

To si k tomu ještě přidejte to, že Číňani snědí v podstatě vše co je poživatelné a kapra připravují často na pálivo s chili, které dokonale přebije chuť masa.

To není moc povzbudivý obrázek našich vytříbených jazýčků.

+2/0
18.12.2014 10:29

J42a84n 56T73a14r96a65b31a 4806616499579

Kapr je vodní prase a smrdí vždy. Proto ho taky devět desetin populace této planety nepovažuje za poživatelnou rybu. V Rakousko-Uhersku ho drtivá většina lidí na vánoce pozře jako tradiční pokrm, ale jindy v průběhu roku ho samozřejmě nejí. Takže pána chápu jako že si zkusil lobbing pro svůj byznys, ale moc se mu to nepovedlo.

+3/−2
17.12.2014 20:37

J96i57ř56í 81S40o57u47č97e42k 5466447249259

Vždycky se bavím, když někdo vyvozuje závěry - které předkládá jako obecně platné - na základě vlastních zkušeností, které jsou zjevně velmi omezené. Jedl jste kapra z řeky? Jedl jste kapra z přehradní nádrže? Jedl jste kapra z pískovny? Jedl jste kapra připravovaného člověkem, který má s vařením sladkovodních ryb (pro sebe) dvacet-třicet let zkušeností? Dokážu si představit, jak byste na tyto otázky odpověděl - tolik k vašemu „vždy“ :-)

0/0
19.12.2014 23:57

V23i55k94t26o30r 46W34o39l70f 8452978603986

U článků o tradičních rituálních porážkách zvířat a obětech pro indická božstva křičíme, jak je to nelidské, barbarské a kdo ví co ještě a pak na vánoce v rámci svojí tradice zabijeme statisíce kaprů...

+1/−1
17.12.2014 20:17

J23a20n 35T70a43r42a89b20a 4516716799199

Co je na tom špatně? Lidstvo taky zabíjí miliardy poživatelných ryb, vepřů,  ovcí, koz,  kuřat a krocanů a stamiliony kusů hovězího dobytka, hadů, žab, krokodýlů a bůhvíčeho dalšího. Člověk je predátor stejně jako lev, potkan, hyena, aligátor atd., nebudu opisovat celou zoologii, obstarává si obživu zcela přirozeným způsobem, což je u predátorů zabíjením v rámci potravního řetězce. To je příroda.

+4/0
17.12.2014 20:42

K33a87m67i85l 46D94o49l42e58z90e50l 6692156594242

proc utracet za podradnou, plevelnou rybu, kdyz si clovek za srovnatelne penize muze koupit kvalitni?

+4/−2
17.12.2014 20:04

J24i28r35i 21K57u30c40e43r37a 5727710136122

je chutná ;-)

+1/−4
17.12.2014 20:08

J33a14n 70T83a24r16a96b58a 4666536349499

Je odporná. Její kvalita zcela koresponduje s cenou.

+3/−1
17.12.2014 20:53

J57a28k50u32b 68F64e64i83f27a75r 7919259596329

Chleba je odporný, protože je levný. Ano, to je logické;-D

0/0
18.12.2014 10:05

A88d91a53m 40B22a74r91t47o18n53í29k 4668550976622

Jakou kvalitní?

0/0
17.12.2014 20:09

J65a57n 74T11a71r10a12b89a 4216676189169

Candát, pstruh, siven, lipan, hlavatka, naprostá většina mořských ryb a paryb. Přesně to, co drtivá většina lidské populace -na rozdíl od kapra - konzumuje.

Jedinou výhodou kapra je to, že jeho "výroba" je mimořádně levná, což pro část populace převažuje jeho nekvalitu. V řadě zemí dokonce kapr vůbec není považován za bezpečně poživatelnou rybu. Například v části USA.

+3/0
17.12.2014 20:47
Foto

J28i83r56k22a 55V33a90n27o14u14r36e40k 6597574208190

Tak ono v USA jako celku jsou pravdepodobne naprosto nejzavadnejsi potraviny na svete. Nejake povazovani kapra za "zavadnou" rybu je proto celkem usmevne a diskutabilni ... ;-)

+3/0
17.12.2014 23:43

M95a12r12t18i66n 30J61i28r26o24u87s32e86k 7126425715148

Je vidět, že jen kecáš! Lipan zapáchá tak, že se kapr jen krčí v koutku.

0/0
18.12.2014 15:11

T67o72m62á61š 40K73r42a64j79í58č61e31k 7448515236

Pán je gurmán...

0/0
17.12.2014 20:15

O88s92k92a18r 65K10o48v96a32ř38í95k 8417453686407

Proč stahovat kapra z kůže? Kůže je na kaprovi tím nejlepším. Filetování chápu, každému se nechtějí vybírat kosti i když u kapra je to naprosto v pohodě. Ale stažením přichází o část chuti.

+4/−1
17.12.2014 15:29

L12u71k63a36s 90N84e56m57e65c 7389680532854

My kuzi stahujeme, ikdyz ji milujeme ... oba s manzelkou pak dostaneme zlucnikovy zachvat :-P

0/0
17.12.2014 18:09

J71a98n 96F81r71o73l42í92k 6186330165134

Většina občanů kupuje kapra v červenci a nechává ho půl roku v mrazáku.;-)

0/−2
17.12.2014 15:12
Foto

J28i74r40k32a 44V42a95n94o49u56r88e66k 6177594388420

Aha ... vetsina obcanu jako vy nebo z vasi rodiny? Jinak neni dost dobre mozne vedet, co dela vetsina obcanu :-P

0/0
17.12.2014 23:45

J44a37k78u95b 55F61e35i32f41a23r 7689709366469

U nás se kapr vždycky stahoval a nikdy u žádného - ať kupovaného nebo od rybáře - jsem neměl pocit, že by smrděl.

Ale pak jsou lidé, pro které je bramborák moc bramborový a kyselo moc kyselý....:-P

+10/0
17.12.2014 13:18
Foto

J92i48r56k32a 71V19a26n34o30u95r71e57k 6467254208390

A to je spatne? :-)

0/0
17.12.2014 23:44

P73a21v45e98l 58S80l53a20d56o66v49n17í89k 6307723357686

Tak to mi asi vždycky vyloví a prodají kapra z mrazáku.:-/

+3/−1
17.12.2014 12:48
Foto

I13v62o 50Z20r84n87í29k 4267205164822

Ano funguje mléko nebo pokapaný citron taky je potřeba použít ke smažení čerstvý olej a po jedné várce na panvi klidně dát nový, pak je to R^

+1/0
17.12.2014 12:43

A33d97a25m 19B22a12r49t56o35n36í87k 4218930466742

Sádlo

+1/0
17.12.2014 20:11

J15a69n 18T44a98r32a46b88a 4436626689299

Nejspolehlivější je nahradit kapra kvalitní rybou. To funguje bezvadně.

+2/−1
17.12.2014 20:51

R88o33s25t82i48s73l70a85v 58H50r40á93č87e80k 6268980416240

Kapr je ryba, tak smrdí rybinou. Být to kytka tak smrdí po kytkách.:-)

+3/0
17.12.2014 12:15

M50a56r72t19i82n 58P17i74t17u59c85h18a 8812568523815

Zkuste někdy třeba steak z tuňáka. To je taky ryba ;-)

+4/−3
17.12.2014 12:22

J60a33n 19T52a49r47a33b59a 4256636399249

Jenže tu české panelákové kuchařky nezaplatí a nedovedou ani tepelně upravit, aniž by ji zničily. Takže smaží superlevného kapra, na kterém není co zkazit a rodina to jednou za rok vydrží.

+2/0
17.12.2014 20:50

P55e28t16r 47V57e28s21e22l55ý 7793504668758

Ano,pan Ing.Matěj Kovář má pravdu,nejlepší kapr je z minulého dne (může být naložen třeba do mléka).

A každé vánoce se těším na polévku z kapra:-P.

Petr Veselý ze Znojma.

+5/−1
17.12.2014 11:03

A20l10e50x68a82n51d15r 30C91h88y87t74i13l 2324232925281

Obcas opravdu smrdi nevabne, ale mne spis vadi ty kosti. Ja musim mit jidla plnou hubu, abych si ho intenzivne vychutnal. Nimrat se v kaprovi 20 minut, nez najdu vsechny kosti, to uz pak bude jidlo studeny. Letos poprve bude ryba a bude to losos.

+5/−4
17.12.2014 10:21
Foto

J29i92r29k87a 53V48a59n62o45u40r36e80k 6827524768760

Koukam, ze od pokrytcu jste to schytal ;-D ... Vetsina Cechu, ktere jsem potkal v zahranici, ji jine - morske ryby. Z pocatku mi to prislo divne a tak jsem travil cele dny tim, ze jsem shanel cerstveho kapra na cinskych trzistich. Nikdo jiny kapra neji. Dnes uz tak vyhraneny nejsem a uz i chapu, ze dat si dobrou rybu a pochutnat si na ni, nekdy prevazi pseudo tradice

+2/0
17.12.2014 23:49

P80a22v59e74l 94M55i72k49u97l23a 6578683536187

Ponožky také nesmrdí, když je nenecháte týden na nohách ;-)

+6/0
17.12.2014 10:10

M88a42r85t31i46n 82P52i77t66u60c89h15a 8472208783495

Kapr je hlavně odpadní ryba pro chudinu.

Zvykem totiž dříve bylo se na vánoce postit (nejíst maso) a ryby nebyly za maso považovány. Bohatší rodiny jedly kvalitnější (a výrazně dražší) ryby jako štika nebo losos.

Kapra bylo při výlovech vždy nadbytek, proto se časem ujala chybná představa o kapru jako tradiční vánoční rybě. A pokud tahle dost málo kalitní ryba někomu vyhovuje, ať si ho užije.

+10/−13
17.12.2014 10:01

L19u45k21a97s 31N19e62m27e32c 7739300782894

Dík, nám vyhovuje.

+9/−3
17.12.2014 10:07

M39a89r90t19i37n 50P92i93t60u16c93h33a 8132558973845

Budiž vám to přáno. Já to beru stejně, jako když se někdo nechá dobrovolně zmlátit, moc se mu to líbí a ještě za to platí. Respektuju to, ale sám to podstupovat nehodlám ;-)

+7/−10
17.12.2014 10:53

K89a17r61e70l 58N14ě21m57e54c 2853784796678

Ale stal se z toho zvyk pro tradiční českou štědrovečerní večeři. To nemůžete popřít. V historii se najde řada úkazů, kdy se něco stalo zvykem omylem. A ať už je to u kapra pravda, nebo ne, teď je to pěkný zvyk a kapr na stůl o Štědrém dni patří.

+2/0
17.12.2014 19:43

J98a72n 61T72a86r36a70b98a 4946206689849

To je pravda. Jako tradici to beru. Jen ji trošku upravujeme a kapra nahrazujeme poživatelnou rybou, zpravidla platýsem nebo candátem.

+1/0
17.12.2014 20:56
Foto

J54i57r39k27a 74V28a63n63o42u42r65e67k 6187414348770

Ano, tradicni se postupne stal dejme tomu za poslednich sto let. le jinak to i behem teto doby bylo jak pise pan Pitucha

0/0
17.12.2014 23:51

P43e64t50r 70V23r35á61n42a 6418591256286

A k tomu jste došel jak že losos byl výrazně dražší a jedly ho jen bohaté rodiny?

Lososi byli v 19.stol.po vykuchání nakládáni do sudů, do soli. Služebnictvo si vymiňovalo při nástupu do služby, že nebudou mít v době tahu lososů a následujících měsících k jídlu lososa víc než třikrát týdně :-)

Losos býval pokrmem chudých. Kapr naopak ceněná hospodářská ryba.

0/0
17.12.2014 20:55
Foto

J37i85r93k96a 91V84a13n56o80u40r79e67k 6257254358650

Na to jste prisel proboha jak s tou cenenou rybou?? ;-D

0/0
17.12.2014 23:52

P17e93t63r 55V12r91á64n40a 6698971706296

Je třeba jít hlouběji než jen do 19. a 18. stol. Širší historický kontext. Např. v knihách smolných lze lecos najít.

0/0
18.12.2014 0:59
Foto

J95i96r85k24a 13V44a36n56o48u67r75e33k 6387774958130

:-) ... je pravdou, ze takovych knih mam jen pramalo :-)

0/0
18.12.2014 1:19

T83o82m 55S97e10h94n35a46l 4941684265446

Jak byste mi prosim definoval "malo kvalitni" rybu?

0/0
20.12.2014 7:44

M30i62c37h93a23e83l 59M83e54n64s64i80k 8881776270482

"Tradiční výtka... zní, že RYBÍ maso je načichlé RYBINOU."

Asi by mělo vonět po fialkách;-D

+1/0
17.12.2014 9:56

J27a40n 27T33a94r61a55b86a 4526726289109

Naprostá většina ostatních ryb nesmrdí.

+3/0
17.12.2014 20:56



Najdete na iDNES.cz