Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M73a74r67t67i67n 66J18i76r83o67u31s31e82k 7686785575918

Kapr nesmrdí, pokud je uloven z písáku nebo třeba z Rozkoše, kde je dno jílové. Jináč k zabíjení, ideální je rána nad oči a dekapitace hlavy. Tím i vykrvácí a pak se vám nebude ještě půl hodiny mrskat.

0/0
18.12.2014 15:08
Foto

R86a82d34e64k 73H52a31n84k10a 8456147979693

Kazdymu chutna neco jinyho. Ja mam rad dravce. Kapra nemusim.

0/0
17.12.2014 21:21

P72e77t98r 62V13r55á76n80a 6608211106406

Kapr nesmrdí POKUD JE VYSÁDKOVANÝ. To znamená 4 - 6 týdnů v čisté tekoucí vodě na sádkách. Problém je v tom že dneska má každý Jouda soukromej rybníček a každej druhej rybníček je ve stavu pochybném. Pak rybu prodá velkoprodejcům nevysádkovanou a to je ten problém.

Řešení je vyhýbat se kádím u supermarketů a zajít si na sádky přímo k rybářům kde je ryba kvalitní a pořídí se i levněji.

+3/0
17.12.2014 21:04
Foto

J41i97r29k68a 18V83a12n75o67u50r58e33k 6877984318460

Cela vec je podle meho spis o tom, ze kapr proste neni ryba z nejchutnejsich i kdyby byl sebekvalitnejsi ;-D ... U nas se jeji chov ujal historicky predevsim z ekonomickych duvodu. Snad jedinou dalsi zemi, kde jsou ochotni kapra jist je Cina ... Snedl jsem kapru spousty a beru je tak nejak jako tradicni, ale krome Vanoc je nevyhledavam ;-)

+3/0
17.12.2014 23:40

P82e66t31r 14V78r23á93n53a 6328301646336

"..ujal.. z ekonomickych důvodů..." čili ceněnou rybou byl (viz jiné vlákno).

Krom nás a Číňanů si na kaprovi pravda zřídka, ale přeci jen pochutnaji i v některých částech Rakouska a Německa.

0/0
18.12.2014 1:08
Foto

J80i20r36k71a 33V33a42n54o11u25r91e60k 6117324118320

Tak samozrejme :-) .... cenenou byl jen pro toho, kdo tezil z jeho chovu a prodeje ;-)

0/0
18.12.2014 1:17

L28u74d73v14í33k 40G97a92j89d95o61š27í13k 2755463864292

To si k tomu ještě přidejte to, že Číňani snědí v podstatě vše co je poživatelné a kapra připravují často na pálivo s chili, které dokonale přebije chuť masa.

To není moc povzbudivý obrázek našich vytříbených jazýčků.

+2/0
18.12.2014 10:29

J78a93n 56T23a86r98a64b66a 4766446669739

Kapr je vodní prase a smrdí vždy. Proto ho taky devět desetin populace této planety nepovažuje za poživatelnou rybu. V Rakousko-Uhersku ho drtivá většina lidí na vánoce pozře jako tradiční pokrm, ale jindy v průběhu roku ho samozřejmě nejí. Takže pána chápu jako že si zkusil lobbing pro svůj byznys, ale moc se mu to nepovedlo.

+3/−2
17.12.2014 20:37

J70i12ř55í 21S70o34u56č56e60k 5986507229439

Vždycky se bavím, když někdo vyvozuje závěry - které předkládá jako obecně platné - na základě vlastních zkušeností, které jsou zjevně velmi omezené. Jedl jste kapra z řeky? Jedl jste kapra z přehradní nádrže? Jedl jste kapra z pískovny? Jedl jste kapra připravovaného člověkem, který má s vařením sladkovodních ryb (pro sebe) dvacet-třicet let zkušeností? Dokážu si představit, jak byste na tyto otázky odpověděl - tolik k vašemu „vždy“ :-)

0/0
19.12.2014 23:57

V81i37k70t24o50r 35W78o14l40f 8322378543196

U článků o tradičních rituálních porážkách zvířat a obětech pro indická božstva křičíme, jak je to nelidské, barbarské a kdo ví co ještě a pak na vánoce v rámci svojí tradice zabijeme statisíce kaprů...

+1/−1
17.12.2014 20:17

J40a75n 19T46a56r94a41b29a 4286926159169

Co je na tom špatně? Lidstvo taky zabíjí miliardy poživatelných ryb, vepřů,  ovcí, koz,  kuřat a krocanů a stamiliony kusů hovězího dobytka, hadů, žab, krokodýlů a bůhvíčeho dalšího. Člověk je predátor stejně jako lev, potkan, hyena, aligátor atd., nebudu opisovat celou zoologii, obstarává si obživu zcela přirozeným způsobem, což je u predátorů zabíjením v rámci potravního řetězce. To je příroda.

+4/0
17.12.2014 20:42

K42a50m88i40l 67D78o53l44e79z15e71l 6922516354192

proc utracet za podradnou, plevelnou rybu, kdyz si clovek za srovnatelne penize muze koupit kvalitni?

+4/−2
17.12.2014 20:04

J86i68r39i 79K27u66c61e92r80a 5467230526542

je chutná ;-)

+1/−4
17.12.2014 20:08

J80a23n 62T44a64r18a18b83a 4886736729529

Je odporná. Její kvalita zcela koresponduje s cenou.

+3/−1
17.12.2014 20:53

J83a19k39u35b 13F25e94i30f85a53r 7599879226879

Chleba je odporný, protože je levný. Ano, to je logické;-D

0/0
18.12.2014 10:05

A48d79a56m 18B92a53r36t97o63n65í51k 4378370436272

Jakou kvalitní?

0/0
17.12.2014 20:09

J35a97n 94T66a36r42a56b32a 4676766309289

Candát, pstruh, siven, lipan, hlavatka, naprostá většina mořských ryb a paryb. Přesně to, co drtivá většina lidské populace -na rozdíl od kapra - konzumuje.

Jedinou výhodou kapra je to, že jeho "výroba" je mimořádně levná, což pro část populace převažuje jeho nekvalitu. V řadě zemí dokonce kapr vůbec není považován za bezpečně poživatelnou rybu. Například v části USA.

+3/0
17.12.2014 20:47
Foto

J31i68r37k63a 74V31a76n68o37u36r80e79k 6287264858550

Tak ono v USA jako celku jsou pravdepodobne naprosto nejzavadnejsi potraviny na svete. Nejake povazovani kapra za "zavadnou" rybu je proto celkem usmevne a diskutabilni ... ;-)

+3/0
17.12.2014 23:43

M72a82r75t87i60n 13J59i55r63o31u85s54e90k 7576885405718

Je vidět, že jen kecáš! Lipan zapáchá tak, že se kapr jen krčí v koutku.

0/0
18.12.2014 15:11

T34o14m38á36š 11K76r15a59j73í88č97e26k 7258475206

Pán je gurmán...

0/0
17.12.2014 20:15

O56s11k58a84r 10K42o67v28a18ř81í98k 8527453326777

Proč stahovat kapra z kůže? Kůže je na kaprovi tím nejlepším. Filetování chápu, každému se nechtějí vybírat kosti i když u kapra je to naprosto v pohodě. Ale stažením přichází o část chuti.

+4/−1
17.12.2014 15:29

L79u47k49a17s 92N22e56m29e70c 7159690372854

My kuzi stahujeme, ikdyz ji milujeme ... oba s manzelkou pak dostaneme zlucnikovy zachvat :-P

0/0
17.12.2014 18:09

J23a61n 38F47r83o74l96í89k 6976140405394

Většina občanů kupuje kapra v červenci a nechává ho půl roku v mrazáku.;-)

0/−2
17.12.2014 15:12
Foto

J66i84r29k54a 12V34a69n37o95u19r60e75k 6187534978100

Aha ... vetsina obcanu jako vy nebo z vasi rodiny? Jinak neni dost dobre mozne vedet, co dela vetsina obcanu :-P

0/0
17.12.2014 23:45

J81a87k78u39b 14F80e15i56f52a61r 7689699346869

U nás se kapr vždycky stahoval a nikdy u žádného - ať kupovaného nebo od rybáře - jsem neměl pocit, že by smrděl.

Ale pak jsou lidé, pro které je bramborák moc bramborový a kyselo moc kyselý....:-P

+10/0
17.12.2014 13:18
Foto

J80i43r19k77a 36V36a36n74o68u80r10e98k 6897134118610

A to je spatne? :-)

0/0
17.12.2014 23:44

P39a39v76e96l 18S20l34a10d34o85v78n72í11k 6497643107136

Tak to mi asi vždycky vyloví a prodají kapra z mrazáku.:-/

+3/−1
17.12.2014 12:48
Foto

I18v37o 26Z66r40n27í70k 4727175284962

Ano funguje mléko nebo pokapaný citron taky je potřeba použít ke smažení čerstvý olej a po jedné várce na panvi klidně dát nový, pak je to R^

+1/0
17.12.2014 12:43

A39d15a89m 12B55a89r31t38o91n37í78k 4708180186522

Sádlo

+1/0
17.12.2014 20:11

J49a56n 63T72a28r26a98b95a 4806746839949

Nejspolehlivější je nahradit kapra kvalitní rybou. To funguje bezvadně.

+2/−1
17.12.2014 20:51

R98o22s16t33i11s91l37a70v 29H95r76á27č21e28k 6358180756380

Kapr je ryba, tak smrdí rybinou. Být to kytka tak smrdí po kytkách.:-)

+3/0
17.12.2014 12:15

M66a18r57t86i77n 23P19i43t98u80c39h19a 8182368703935

Zkuste někdy třeba steak z tuňáka. To je taky ryba ;-)

+4/−3
17.12.2014 12:22

J31a26n 84T13a77r78a79b47a 4336536799459

Jenže tu české panelákové kuchařky nezaplatí a nedovedou ani tepelně upravit, aniž by ji zničily. Takže smaží superlevného kapra, na kterém není co zkazit a rodina to jednou za rok vydrží.

+2/0
17.12.2014 20:50

P61e10t89r 90V29e52s18e75l47ý 7223444928238

Ano,pan Ing.Matěj Kovář má pravdu,nejlepší kapr je z minulého dne (může být naložen třeba do mléka).

A každé vánoce se těším na polévku z kapra:-P.

Petr Veselý ze Znojma.

+5/−1
17.12.2014 11:03

A66l91e56x41a19n86d50r 55C26h95y19t32i71l 2604872375201

Obcas opravdu smrdi nevabne, ale mne spis vadi ty kosti. Ja musim mit jidla plnou hubu, abych si ho intenzivne vychutnal. Nimrat se v kaprovi 20 minut, nez najdu vsechny kosti, to uz pak bude jidlo studeny. Letos poprve bude ryba a bude to losos.

+5/−4
17.12.2014 10:21
Foto

J62i33r43k73a 81V98a89n47o88u65r27e94k 6567194818910

Koukam, ze od pokrytcu jste to schytal ;-D ... Vetsina Cechu, ktere jsem potkal v zahranici, ji jine - morske ryby. Z pocatku mi to prislo divne a tak jsem travil cele dny tim, ze jsem shanel cerstveho kapra na cinskych trzistich. Nikdo jiny kapra neji. Dnes uz tak vyhraneny nejsem a uz i chapu, ze dat si dobrou rybu a pochutnat si na ni, nekdy prevazi pseudo tradice

+2/0
17.12.2014 23:49

P89a21v85e33l 16M23i65k38u89l45a 6138803686577

Ponožky také nesmrdí, když je nenecháte týden na nohách ;-)

+6/0
17.12.2014 10:10

M90a29r47t37i58n 20P59i49t84u92c65h92a 8302308323605

Kapr je hlavně odpadní ryba pro chudinu.

Zvykem totiž dříve bylo se na vánoce postit (nejíst maso) a ryby nebyly za maso považovány. Bohatší rodiny jedly kvalitnější (a výrazně dražší) ryby jako štika nebo losos.

Kapra bylo při výlovech vždy nadbytek, proto se časem ujala chybná představa o kapru jako tradiční vánoční rybě. A pokud tahle dost málo kalitní ryba někomu vyhovuje, ať si ho užije.

+10/−13
17.12.2014 10:01

L68u86k36a39s 80N49e12m13e13c 7489660142834

Dík, nám vyhovuje.

+9/−3
17.12.2014 10:07

M46a95r19t77i40n 73P96i57t29u59c70h42a 8502358923665

Budiž vám to přáno. Já to beru stejně, jako když se někdo nechá dobrovolně zmlátit, moc se mu to líbí a ještě za to platí. Respektuju to, ale sám to podstupovat nehodlám ;-)

+7/−10
17.12.2014 10:53

K22a92r45e16l 38N75ě25m53e39c 2753514276438

Ale stal se z toho zvyk pro tradiční českou štědrovečerní večeři. To nemůžete popřít. V historii se najde řada úkazů, kdy se něco stalo zvykem omylem. A ať už je to u kapra pravda, nebo ne, teď je to pěkný zvyk a kapr na stůl o Štědrém dni patří.

+2/0
17.12.2014 19:43

J33a19n 52T54a64r48a95b56a 4246886559349

To je pravda. Jako tradici to beru. Jen ji trošku upravujeme a kapra nahrazujeme poživatelnou rybou, zpravidla platýsem nebo candátem.

+1/0
17.12.2014 20:56
Foto

J12i48r36k64a 95V40a23n18o45u90r55e31k 6967544698790

Ano, tradicni se postupne stal dejme tomu za poslednich sto let. le jinak to i behem teto doby bylo jak pise pan Pitucha

0/0
17.12.2014 23:51

P64e48t63r 32V79r23á95n50a 6288861846866

A k tomu jste došel jak že losos byl výrazně dražší a jedly ho jen bohaté rodiny?

Lososi byli v 19.stol.po vykuchání nakládáni do sudů, do soli. Služebnictvo si vymiňovalo při nástupu do služby, že nebudou mít v době tahu lososů a následujících měsících k jídlu lososa víc než třikrát týdně :-)

Losos býval pokrmem chudých. Kapr naopak ceněná hospodářská ryba.

0/0
17.12.2014 20:55
Foto

J95i20r97k13a 88V80a36n37o87u88r43e45k 6387184968410

Na to jste prisel proboha jak s tou cenenou rybou?? ;-D

0/0
17.12.2014 23:52

P63e30t57r 20V77r25á91n74a 6348331546886

Je třeba jít hlouběji než jen do 19. a 18. stol. Širší historický kontext. Např. v knihách smolných lze lecos najít.

0/0
18.12.2014 0:59
Foto

J52i85r46k18a 54V35a22n35o91u52r41e26k 6287424908750

:-) ... je pravdou, ze takovych knih mam jen pramalo :-)

0/0
18.12.2014 1:19

T15o28m 92S70e26h63n85a96l 4391744185796

Jak byste mi prosim definoval "malo kvalitni" rybu?

0/0
20.12.2014 7:44

M28i32c77h65a36e47l 83M12e51n35s90i13k 8951716490212

"Tradiční výtka... zní, že RYBÍ maso je načichlé RYBINOU."

Asi by mělo vonět po fialkách;-D

+1/0
17.12.2014 9:56

J87a41n 91T45a33r25a69b16a 4396836719879

Naprostá většina ostatních ryb nesmrdí.

+3/0
17.12.2014 20:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.