Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R45e52g15i88n65e 71M40a68r44t46i53n 6642628350528

;-D My raději bouchámeR^ a podle důlků ve stropu je to poznat.;-) Jen se pak musí umět víno rychle nalévat. A ty blbinky o teplotách nežerte. Každé víno je jiné, nehledě na růžová, červená, a každému chotná jiná teplota. A jsou zastánci i širokých skleniček, údajně lépe vynikne vůně. ! Dost komentářů, pijme s mírou a ve zdraví.;-D

+1/0
24.12.2014 14:38

S45l86a70v61o17m67í80r 10K68o46t76e64k 5238511958610

Moje slova:-)V

+1/0
24.12.2014 15:47

M44a23r64e40k 52S13a21j25d13a 2135420226618

Nemelo by se tocit spis korkem, tj. lahev je v klidu? Nebo by to bylo prilis obtizne? Nebo sektu/sampanskemu naopak pomuze, pokud se "promicha"?

0/−2
24.12.2014 9:48

S83l31a29v35o39m24í39r 47K15o78t72e63k 5528451518870

Neřeš to. Hlavně na zdraví!

+1/0
24.12.2014 15:48

P17a27v27e47l 83J18a50n96s93a 2105419741554

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Já jsem sice pravák, ale přesto bych na tuhle operaci ruce zaměnil, zátku chytil pravou a flaškou otáčel levou.

+2/−1
24.12.2014 7:53

V57a14š34e68k 47P84l25u57s38k82a36l 2667248380431

Taky jsem u čtení takto přemýšlel. Ono to má svojí logiku. Pokud potom chcete nalévat z pravé ruky, musíte si láhev přehodit. Ale kdo z nás je profesionální pingl?

0/0
24.12.2014 9:19

J91a76n 10J67e68ž36e95k 3841255737765

A nejste tak trochu kryptoleváci? Já sekt otvírám přesně tak, jak popisují v článku.

0/0
24.12.2014 9:34

P74a79v32e40l 38J82a64n91s57a 2735479931144

spíš mám trochu víc síly v pravý ruce na pevný uchopení špuntu, levačkou bych ho asi neudržel

0/0
24.12.2014 12:22

J60a36n 40K77u43r89d80í69k 3781164

Nejlépe by bylo zkusit šavli a hrdlo useknout.

+2/0
24.12.2014 12:29

D14a27v10i73d 15K28r61e29j19č94í 9692190446344

Pokud sekt nanaštěrcháte jak závodník na stupních vítězů, tak by to neměl být problém udržet.

0/0
24.12.2014 13:04

P96a53v53e11l 32J80a69n53s81a 2945169421954

já myslel mít sílu na to ten špunt vůbec otáčet, nemám kleště místo prstů, jsem kytarista upřednostňující hbitost před stiskem

0/0
25.12.2014 13:42

S27l50a35v92o17m94í72r 27K23o38t18e58k 5738951548380

Hlavně ať to otevřete. Je jedno jak, třeba se šavlí.:-)

0/0
24.12.2014 15:51

R98e44g51i90n15e 79M88a45r78t47i97n 6462598440148

Sabráž či sabrage8-o

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sabr%C3%A1%C5%BE

0/0
24.12.2014 20:54

Z66u72z31a43n77a 83V11o61l23n71a 1179834252446

I pokud druhotne kvaseni probiha v lahvich, pak se ne vzdy jedna o sampanske... Za sampanske se smi oznacovavet jen to, ktere bylo touto metodou vyrobeno pouze ve francouzskem kraji Champagne..

V CR se daji koupit skvele sekty, ktere byly vyrobeny druhotnym kvasenim v lahvi, ale porad to bude "jen" sekt (sumive vino)... Viz treba Chateau Radyne od Bohemia sektu...

Autor by si mel informace ze zdroju overovat - odstavec opsan temer doslova z druheho odkazu, ktery nasel google....

+12/0
24.12.2014 6:10

P51e57t84r 24H25l82á60v64k50a 2898462606881

Přesně tak. Mám doma několik lahví výborného Riva di Franciacorta, které se také vyrábí metodou Champenois, ale výrobce ho pochopitelně nemůže nazývat šampaňským. Je to stále "jen" sekt.

+3/0
24.12.2014 9:50

S23l69a96v35o66m78í33r 51K85o51t61e76k 5538961818380

Hlavně že chutná!

0/0
24.12.2014 15:53

M29i97c95h73a10l 36M88i22l32l44e60r 9536112329412

jj...ani francouzska sumiva vina, vyrabena pomoci "Méthode Champenoise" / "Méthode Traditionnelle" cili druhotnym kvasenim v lahvich, se nesmeji nazyvat sampanske, pokud nejsou vyrabena v kraji Champagne. Spadaji do kategorie "sumiva vina".

0/0
25.12.2014 7:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.