Diskuze

VIDEO: Český kutil vymyslel štípačku dřeva, jakou ještě svět neviděl

Čtenář Hobby Ivan Trčka obrátil štípání dřeva na hlavu. Místo, aby se sekera pohybovala směrem dolů do dřeva, on obrací břit směrem vzhůru. Tato štípačka je určena hlavně pro dělení menších kousků a štípání na třísky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nápad: Aby se to poleno nemuselo držet a mohlo se praštit jedním rázem, dejte na to nevysokou  svislou opěrku, třeba plech (možná pevný, možná volně stojící) ohnutý do úhlu (třeba 90%, nutno vyzkoušet) jako otevřená postavená kniha s ohybem svisle nad ostřím, do které se to poleno dá opřít.

Nebo to opřít o zuby (vodorovně a kolmo k břitu připevněného) listu pily na železo. Nebo dvou listů do vé (kolmo k sobě, oba naplocho vodorovně), se zuby dovnitř toho véčka.

Možná je to i takhle nesmysl, ale princip zůstává: postavit a opřít poleno, pustit, ruku pryč a v klidu do stojícího bacit. Co?

0 0
možnosti

Výtečný nápad.

0 0
možnosti

1. Na velký polena to určitě není. Těžko by se pokládaly - musely by se přidržovat  aby tam byl balanc. Při úderu palicí by to bolelo do ruky

2. Malý polena - kladivem nemůžete majznout vší silou aby jste nešli až na ostří. Musíte jít vždy menší silou, aby to neprojelo až na konec. Ale to poleno nerozštípenete - musíte pak klepnout znova a nebo naštípnuté dřevo silou ručně dolomit. Pán to ukazuje na smrkových, které jdou i sekyrkou jak po másle, ale takové dubové to by měl problém.

1 0
možnosti

I16v90a31n 13T33r57č13k83a

26. 1. 2015 8:23

Klín na kovovém špalku je zbroušen ve dvou úhlech. První je ostrý,, náběhový'',, na který se dá dřevo naklepnout.

Potom se úhel klínu zvětšuje, aby došlo ke snazšímu rozdělení.

Dřevo přidržuji vždy ze strany, nikdy tam, kde klepu paličkou.

Dřevo většinou praskne už první třetině délky, ale jeli nutno sekat až do konce,

stačí otočit a doseknut, nebo použít další kus a doseknou přes něj.

Používám palice s plastovými konci.

Na videu používám smrkové dřevo, které není ideálně suché.

Špatně proschlé smrkové dřevo se štípe mnohem hůř než suché, a to i bukové nebo dubové.

3 0
možnosti

J60i78r39i 88H24r45z55i39n13a

25. 1. 2015 21:54

Pravdou je, že takto štípal starý pán u nás v baráku třísky a polínka už před 30 lety. Akorát to neměl takto vychytané, jako celý přístroj, ale měl takový silnější, delší nůž, mezi 2 špalky. Bylo mi 10, tak si už nepamatuji, jak to měl přesně připevněné :-)

2 0
možnosti

Ty jo, to je super napad. V jednoduchosti je sila!

0 0
možnosti

Pořád lepší než když dítě sedí u PC a tohle je celkem bezpečné oproti sekyrce.

0 0
možnosti

Proti PC je bezpečnější i ta sekera.

1 1
možnosti

Zajímavé. Děti se sice neposekají, ale ani se nenaučí se sekyrkou.

Třísky bych takhle štípat nechtěl.

0 0
možnosti

J20a33n 44H10o29r85a92k

25. 1. 2015 12:23

ilegalni prace deti :DDDDDDD

0 0
možnosti

Podle mě to berou jako hru, kdyz je v něčem nějaká destrukce, dítě to baví o to víc :))

2 0
možnosti

25. 1. 2015 11:58

aneb jak zaměstnat děti a manželku

3 0
možnosti

J42a90n 60S41t28e93h45l73i56k

25. 1. 2015 10:09

Není duvod dělat třísky.Při zatápění dám dvě polena a třetí dám nahoru (pulka polene) . Tím ho zaklopím a udělám tunýlek. Do něj dám podpalovač. Udělám ho z listu novin , který pokapu svíčkou . List pak sroluji a udělám rolku a udělám na ní uzel. Stačí jeden uzel dát do tunýlku a krásně tím podpálíte polena. Nutností je samozřejmě suché dřevo R^

Podpalovače udělám jednou za čas a udělám jich celou bedýnku od banánu . Ale třeba někdo radši dělá třísky :-P

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...