Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B27l48a75n59k72a 53B69a57u36e24r95o98v67a 4241430399937

Ja pouzivam dlouhozrnnou ryzi, kterou oprazim do bela na oleji a na 1 hrnek ryze naleju 2 hrnky vody. Pouzivejte zasadne sirsi a nizsi hrnec. Jakmile se ryze zacne varit, tak dam tu nejnizsi teplotu a za 15 min vypnu a necham chvili dojit.

+1/0
19.4.2015 21:01

M57i90l39o31š 25K75o50v37a90č 7725378546280

toto není pilaf ale rizoto ,pilaf je jako hustá polévka ,pilaf je rídky,puvodem turecký pilaf

0/0
18.3.2015 11:00

M34i42c55h26a40l 19M67i40l77l18e21r 9626322739942

8-o

Pilaf neni jako husta polevka.

0/0
18.3.2015 13:26

M15i89l66o50š 34K96o66v40a33č 7535888926570

a pilav  se delá z kroup ,-krupy,  z rýže je rizoto

0/−1
18.3.2015 14:10

M35i40l96o52š 27K26o55v65a30č 7585128806170

pilav se delá z kroup a ne z rýžeR^

0/−1
18.3.2015 14:17

M29i62c84h49a64l 74M51i52l70l59e48r 9826652349752

pilaf se ZASADNE dela z ryze!!!!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Rizoto a risotto jsou dva odlisne pojmy. Ceske rizoto z dlouhozrnne ryze je podobne pilafu. Nejlepsi pilaf je z ryze Basmati nebo Jasminove.

Italske kremove risotto pouziva uplne jiny druh ryze, tlusta kratka zrnka ryze nejcasteji typu Carnaroli nebo Arborio.

0/0
18.3.2015 14:28

M16i24l28o86š 91K51o83v22a86č 7615598516660

a jaký je potom rozdíl mezi pilavem a rizotom,

pilav se delá i z kroup ,v staré kucharské knize ani jiný recept není jenom kroupový

0/0
18.3.2015 20:57

M75i52c14h27a85l 58M54i23l68l73e15r 9156362329582

domnivam se ze mas snad nejakou starou regionalni slovenskou kucharskou knihu a za jeji recepty samozrejme rucit nemohu. Kroupy, kuskus atd pochazeji z jine rodiny obilnin, nez ryze.

Globalne receno, pilaf je jidlo pripravene pouze z ryze a variace na jeho nazev polo, pollo, pilav, pilau, plov, pulao, polu, palaw a pripravu......pochazi krome Balkanu z mimoevropskych zemi: ze Stredniho Vychodu, Jizni Asie, Kavkazu, Indie, Jizni Ameriky, Karibiku, Vychodni Afriky.

V kazdem pripade se jedna o ryzi, varenou v nejakem ochucenem vyvaru, s ruznymi regionalnimi prisadami, bylinkami nebo korenim. Zrnka ryze musi zustat oddelne, ne slepena na kasi. Proto se pouziva dlouhozrnna ryze, nejlepe Basmati nebo jasminova, prip. jine regionalni druhy podobne charakteristiky.

Ceske rizoto prevzalo nazev z italskeho pokrmu risotto, jako smes ryze, zeleniny, pripadne masa a dokonce i italske zasypani syrem, ale pouziva k tomu ryzi vhodnou na pilaf a zmensene mnozstvi vody, aby zrnka ryze zustala oddelena. Na ceske rizoto se ryze nejcasteji vari ve vode, na pilaf se pouzivaji ruzne vyvary a rozhodne se nezasypava syrem.

Pohlreichova rada varit ryzi ve vyvaru misto vody je vyborna pripominka. My to delame uz hodne let.

0/0
19.3.2015 3:29

M33i81l33o39š 33K14o80v18a70č 7495318646610

prodám perí ,nebo i celou perinu

0/0
16.3.2015 21:11

M86i42c44h46a88l 92M97i57l89l73e76r 9596962529572

babiccina nejlepsi ryze byla dovarovana v perinach

0/0
16.3.2015 18:41
Foto

H90a46n62a 62A28n79t40o78n89o19v29á 6117239644714

O těch peřinách jsem slyšela a vždycky mi to přišlo na hlavu. Mám elektrický sporák, stačí dát rýži a vodu v poměru 1:2 a až se voda začne vařit tak vypnout a nechat být. Za 20 minut hotovo. Nevím proč bych měla 2 hodiny čekat.

+1/−1
16.3.2015 14:14

F82r48a68n60t24i21š82e40k 37S76t34r15a75k90a 2862753692846

Až teď mi docvaklo, proč šmejdi ke kastrolům prodávají i různé deky a peřiny. Je to kvůli vaření rýže. ;-D

+19/0
16.3.2015 8:54

Š11á76r91k58a 21M44a59t72y76á71š63o50v34á 1461425772909

R^;-D

+1/0
16.3.2015 11:11

J46a31n 30Č28e51r24n54ý 9744850570930

Ach Zdeňku, jak hluboko jsi klesl - rejže z pytlíků.

0/−7
15.3.2015 20:09

M38i12c97h59a18l 66M63i90l93l20e83r 9286362779782

;-D kdyz jsme prvne prijeli na navstevu do Ceska po mnoha letech v cizine, nasli jsme spajzku pri kuchynce zasobenou ochotnymi pribuznymi a mezi tim byly sacky ryze. Divili se, ze manzelka sacky s diky vratila darci a sla do samosky koupit normalni syrovou ryzi, "ze se s tim chce varit, kdyz je na dovolene".

0/0
19.3.2015 3:37

P14a49v90e54l 14S86o34b76o42t10k83a 5370174

Inu... rýže je jen a pouze o tom mít vyzkoušenou tu správnou ploténku, hrnec a stupeň na kterým ji děláte a jak má být zalitá.

Pak se o ni nemusíte starat, nemusíte míchat nebo dodatečně podlévat a máte ji za 25 minut (pod pokličkou) přesně jak má být.

Vyplatí se zaexperimentovat, pár nepovedených várek se vám bohatě zúročí na úspoře času a na chutném jídle kdykoli pak v budoucnu budete dělat rýži.

+3/0
15.3.2015 19:00

I47v88a 60V60a36l92č19í84k77o53v65á 1169198641981

Zdenda je trošku čuně. Syrový maso krájí na jednom prkénku se zeleninou atd., vařečku vaří s jídlem, asi dřevěný vývar.

Basmati rýži jen solím, žádný řebíček, žádná cibule. A proplachuji, vždy.

+2/−12
15.3.2015 18:39

E85v95a 39D74r23o63z89d77o42v85á 7739667315635

V tom případě děkuji za poklonu, protože jsem stejné čuně. :-)

Cibule s hřebíčkem v rýži je vcelku běžná věc, i když osobně většinou volím variantu bez.

+7/0
15.3.2015 23:03

M18a98r56t39i70n 81V18o41j40á61č30e67k 9242158638947

vy máte na všechno solo prkýnko když vaříte doma?? já tedy ne - přeci ho potom pořádně očistím a umyji tak kde vidíte problém?

+3/−1
16.3.2015 13:36

I24v38a 72V69a85l64č67í96k63o50v25á 1359518611781

http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama

0/0
15.3.2015 18:34

I62v47a 12V68a21l35č53í88k95o84v80á 1419448601841

Naprosto dokonalá příprava, kdo to zkusil, nedělá to jinak.

0/0
15.3.2015 18:35

Š89á30r90k76a 27M75a13t80y47á82š57o94v59á 1171445162729

souhlas...vařím ji tak už víc jak 15 let

0/0
16.3.2015 11:12

M28i35c75h78a27l 29M82i62l79l77e87r 9786652729892

ano, u nas se ruzne druhy pilafu (nebo i ceske rizoto) zasadne vari  v mikrovlnce  - uz vic jak 20 let.

Naopak ale italske risotto zasadne varime na sporaku.

0/0
19.3.2015 2:40

I79v86a47n 44R86ů67ž14i83č12k39a 3670622480172

Babička připravovala rejži v remosce a dodělávala se v peřinách s dědečkem... R^

+4/0
15.3.2015 17:55

A28r22n26o66š60t 58S80t80á17r12e50k 4352140375954

Kdo se dodělával v peřinách? Rýže, nebo babička?

+3/−1
15.3.2015 21:29

V25ě43r13a 95B88e90n75o14v14á 9479200793

Problém je jen s peřinami, já je nevlastním, možná, by stačily péřové příkrývky, Tento recept také znám z dob, kdy nebyly mikrovlnky, ale jak je vidět, receptů na rýži je spousta, každý má rád ten svůj.

0/0
15.3.2015 17:34

P28a57v66e11l 62N32o14v97á95k 4803768245471

Ježiš, co jste to tady za retardy? Mastný základ, treba trochu cibulky,  na to rýži, o něco víc vývaru a vaříme cca 20 minut na nízkou teplotu. Nic se nikdy nepřipálí. To je jak ta priblbla metoda sous-vide. Někdo bude trápit maso v plastovém pytlíku s teploměrem pět hodin místo úplně obyčejného smažení nebo pečení. Někdy stačí použít mozek místo kopírování článků na netu.

+3/−8
15.3.2015 16:29

S85a51r90a 31B11e82n71y24o92v36a 8359635241371

Před lety mě někdo poradil naprosto jednoduchý recept, od té doby má všude úspěch. Nutná je nádoba do mikrovlnky s tím ventilkem nahoře. Běžně u asijských obchodníků  do 100 Kč. Nasypu propláchnutou rýži  /nejraději jasmínovou/ zaliju vodou, může se dát trochu oleje , sůl, koření a cibuli s napíchaným hřebíčkem . Vařím na plný výkon 7-8 minut. Vyndám promíchám doplním vodu a ještě jednou na 7-8 minut . Nechám 5 minut odpočívat a je to výborná rýže

+4/−1
15.3.2015 10:42
Foto

R36i98c63h59a65r96d 35P75o81l20á30š73e21k 9654503530349

tak to dělám taky a dostal jsem za to tři mínusy. Zajímavý.

+6/−1
15.3.2015 10:44

M21a12r22t26i75n 81P76e78c83i94n51a 4901583

Používám keramický hrnec, rýže se vůbec nepřipálí ani nerozvaří.

0/0
15.3.2015 9:08

M13i50l95o34š 77K31o24l70m55a49n 6366293117462

Zajímavý objev, ale stejně se to dělalo už kdysi. Teď zbývá už jen dát návod na to, jak správně vařit vodu.

+1/−8
15.3.2015 8:41

L96i88b80o59r 97P27l54a57č83e40k 2421842188151

Jako objev to nikdo neprezentuje ("to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka."). A věřte, že už jsem slyšel od několika "hospodyněk", že kupují zásadně rýži ve varných sáčcích, protože jinak se jim nikdy nepovede.

+12/−1
15.3.2015 8:57

V56í24t11ě11z96s59l94a59v 28Č70a39c30k52ý 4862240234408

Ono taky plno hospodyněk nezná nic jinýho, než kečup, Masox a Vegetu. Chudáci děti.;-€

+1/0
15.3.2015 13:46

M66a77r64t32i31n 98V64o19j16á49č96e93k 9812338768337

no protože ,kdyby přismahly i rýži v pytlíku to by už bylo něco;-D;-D

+1/0
16.3.2015 13:39

F64r74a94n30t64i89š79e93k 19N73o67v28á40k 1486887349627

Tak nevím, ale my vaříme rýži bez peřin a připálenou ji taky nemáme.

+16/0
15.3.2015 7:56

J40a76n74a 11S64t58r30n29a77d30o35v40á 3847335492730

Pěkné, taky jsme to tak doma dělávali. Jen mi přijde, že je video dělané jen jako reklama na to koření. :-(

+4/0
15.3.2015 7:36
Foto

R40i71c91h15a48r72d 48P46o25l43á96š46e34k 9414403470429

Rýži dělám v mikrovlnce ve skleněné nádobě s víkem a ani tam se nepřipálí, jen ji pro jistotu ke konci zkontroluju jestli je akorát a nechám ji tam dojít. Prakticky to vaření nepotřebuje žádnou pozornost.

+7/−7
15.3.2015 0:14

V45ě60r14a 98Č13e38r43m19á96k25o25v49á 8321266680299

Proč ty mínusy?

+3/−1
15.3.2015 16:50
Foto

R54i90c11h72a89r64d 92P52o43l70á26š25e83k 9674733310329

asi nemají mikrovlnku a závidí

+3/−2
15.3.2015 17:24

I12v50a 23V52a58l24č32í69k87o78v53á 1939558241701

To budou Šerani. Těm mikrovlnky berou zdraví.

0/0
15.3.2015 18:48

E40v87a 96D76r26o30z76d45o34v80á 7169417675825

Mínus jsem vám nedala, ale v mikrovlnce mě to prostě nebaví. :-)

Ať si rýži každý dělá po svém, hlavně když se to povede.

0/0
15.3.2015 23:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.