Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B17l90a40n11k36a 23B87a13u91e77r84o41v51a 4481940299957

Ja pouzivam dlouhozrnnou ryzi, kterou oprazim do bela na oleji a na 1 hrnek ryze naleju 2 hrnky vody. Pouzivejte zasadne sirsi a nizsi hrnec. Jakmile se ryze zacne varit, tak dam tu nejnizsi teplotu a za 15 min vypnu a necham chvili dojit.

+1/0
19.4.2015 21:01

M77i96l82o90š 27K15o18v10a58č 7625728306430

toto není pilaf ale rizoto ,pilaf je jako hustá polévka ,pilaf je rídky,puvodem turecký pilaf

0/0
18.3.2015 11:00

M67i30c49h59a67l 98M80i70l82l28e15r 9916702769222

8-o

Pilaf neni jako husta polevka.

0/0
18.3.2015 13:26

M40i48l93o46š 20K51o59v35a59č 7675268736350

a pilav  se delá z kroup ,-krupy,  z rýže je rizoto

0/−1
18.3.2015 14:10

M92i35l63o35š 40K71o43v26a21č 7115888376300

pilav se delá z kroup a ne z rýžeR^

0/−1
18.3.2015 14:17

M24i16c23h64a85l 34M43i40l87l28e23r 9776832329262

pilaf se ZASADNE dela z ryze!!!!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Rizoto a risotto jsou dva odlisne pojmy. Ceske rizoto z dlouhozrnne ryze je podobne pilafu. Nejlepsi pilaf je z ryze Basmati nebo Jasminove.

Italske kremove risotto pouziva uplne jiny druh ryze, tlusta kratka zrnka ryze nejcasteji typu Carnaroli nebo Arborio.

0/0
18.3.2015 14:28

M69i24l10o98š 82K16o45v89a91č 7505668406150

a jaký je potom rozdíl mezi pilavem a rizotom,

pilav se delá i z kroup ,v staré kucharské knize ani jiný recept není jenom kroupový

0/0
18.3.2015 20:57

M77i23c37h92a56l 82M30i44l28l45e13r 9396492909612

domnivam se ze mas snad nejakou starou regionalni slovenskou kucharskou knihu a za jeji recepty samozrejme rucit nemohu. Kroupy, kuskus atd pochazeji z jine rodiny obilnin, nez ryze.

Globalne receno, pilaf je jidlo pripravene pouze z ryze a variace na jeho nazev polo, pollo, pilav, pilau, plov, pulao, polu, palaw a pripravu......pochazi krome Balkanu z mimoevropskych zemi: ze Stredniho Vychodu, Jizni Asie, Kavkazu, Indie, Jizni Ameriky, Karibiku, Vychodni Afriky.

V kazdem pripade se jedna o ryzi, varenou v nejakem ochucenem vyvaru, s ruznymi regionalnimi prisadami, bylinkami nebo korenim. Zrnka ryze musi zustat oddelne, ne slepena na kasi. Proto se pouziva dlouhozrnna ryze, nejlepe Basmati nebo jasminova, prip. jine regionalni druhy podobne charakteristiky.

Ceske rizoto prevzalo nazev z italskeho pokrmu risotto, jako smes ryze, zeleniny, pripadne masa a dokonce i italske zasypani syrem, ale pouziva k tomu ryzi vhodnou na pilaf a zmensene mnozstvi vody, aby zrnka ryze zustala oddelena. Na ceske rizoto se ryze nejcasteji vari ve vode, na pilaf se pouzivaji ruzne vyvary a rozhodne se nezasypava syrem.

Pohlreichova rada varit ryzi ve vyvaru misto vody je vyborna pripominka. My to delame uz hodne let.

0/0
19.3.2015 3:29

M46i45l21o61š 86K20o10v50a85č 7885378466180

prodám perí ,nebo i celou perinu

0/0
16.3.2015 21:11

M70i33c71h45a67l 13M35i20l14l85e84r 9376492949342

babiccina nejlepsi ryze byla dovarovana v perinach

0/0
16.3.2015 18:41
Foto

H94a63n95a 53A66n53t38o54n14o54v77á 6287669234854

O těch peřinách jsem slyšela a vždycky mi to přišlo na hlavu. Mám elektrický sporák, stačí dát rýži a vodu v poměru 1:2 a až se voda začne vařit tak vypnout a nechat být. Za 20 minut hotovo. Nevím proč bych měla 2 hodiny čekat.

+1/−1
16.3.2015 14:14

F16r66a54n83t36i57š22e40k 93S80t87r36a36k41a 2352763582696

Až teď mi docvaklo, proč šmejdi ke kastrolům prodávají i různé deky a peřiny. Je to kvůli vaření rýže. ;-D

+19/0
16.3.2015 8:54

Š14á26r89k35a 41M92a50t26y93á27š40o22v34á 1171525902109

R^;-D

+1/0
16.3.2015 11:11

J77a70n 94Č21e96r47n51ý 9644590840650

Ach Zdeňku, jak hluboko jsi klesl - rejže z pytlíků.

0/−7
15.3.2015 20:09

M12i27c72h29a10l 68M96i18l68l25e41r 9236892859412

;-D kdyz jsme prvne prijeli na navstevu do Ceska po mnoha letech v cizine, nasli jsme spajzku pri kuchynce zasobenou ochotnymi pribuznymi a mezi tim byly sacky ryze. Divili se, ze manzelka sacky s diky vratila darci a sla do samosky koupit normalni syrovou ryzi, "ze se s tim chce varit, kdyz je na dovolene".

0/0
19.3.2015 3:37

P27a23v62e68l 62S28o83b49o34t97k87a 5740914

Inu... rýže je jen a pouze o tom mít vyzkoušenou tu správnou ploténku, hrnec a stupeň na kterým ji děláte a jak má být zalitá.

Pak se o ni nemusíte starat, nemusíte míchat nebo dodatečně podlévat a máte ji za 25 minut (pod pokličkou) přesně jak má být.

Vyplatí se zaexperimentovat, pár nepovedených várek se vám bohatě zúročí na úspoře času a na chutném jídle kdykoli pak v budoucnu budete dělat rýži.

+3/0
15.3.2015 19:00

I28v52a 82V75a43l64č60í90k98o67v91á 1349478551811

Zdenda je trošku čuně. Syrový maso krájí na jednom prkénku se zeleninou atd., vařečku vaří s jídlem, asi dřevěný vývar.

Basmati rýži jen solím, žádný řebíček, žádná cibule. A proplachuji, vždy.

+2/−12
15.3.2015 18:39

E40v62a 38D80r30o21z15d34o51v95á 7269127825435

V tom případě děkuji za poklonu, protože jsem stejné čuně. :-)

Cibule s hřebíčkem v rýži je vcelku běžná věc, i když osobně většinou volím variantu bez.

+7/0
15.3.2015 23:03

M32a93r12t79i31n 26V49o71j58á47č56e30k 9802358248937

vy máte na všechno solo prkýnko když vaříte doma?? já tedy ne - přeci ho potom pořádně očistím a umyji tak kde vidíte problém?

+3/−1
16.3.2015 13:36

I75v38a 79V37a66l93č45í59k93o70v17á 1479588331461

http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama

0/0
15.3.2015 18:34

I48v57a 18V64a44l96č31í67k33o65v89á 1899798431731

Naprosto dokonalá příprava, kdo to zkusil, nedělá to jinak.

0/0
15.3.2015 18:35

Š90á34r97k37a 12M49a73t12y15á64š10o65v29á 1361545422349

souhlas...vařím ji tak už víc jak 15 let

0/0
16.3.2015 11:12

M98i23c19h80a32l 27M58i58l77l16e22r 9136112139552

ano, u nas se ruzne druhy pilafu (nebo i ceske rizoto) zasadne vari  v mikrovlnce  - uz vic jak 20 let.

Naopak ale italske risotto zasadne varime na sporaku.

0/0
19.3.2015 2:40

I78v60a95n 26R22ů59ž95i44č97k83a 3150582780962

Babička připravovala rejži v remosce a dodělávala se v peřinách s dědečkem... R^

+4/0
15.3.2015 17:55

A65r47n96o20š56t 64S79t29á64r19e11k 4802770525704

Kdo se dodělával v peřinách? Rýže, nebo babička?

+3/−1
15.3.2015 21:29

V66ě89r11a 63B95e20n50o75v58á 9269210483

Problém je jen s peřinami, já je nevlastním, možná, by stačily péřové příkrývky, Tento recept také znám z dob, kdy nebyly mikrovlnky, ale jak je vidět, receptů na rýži je spousta, každý má rád ten svůj.

0/0
15.3.2015 17:34

P74a81v48e21l 98N78o80v50á73k 4163898555891

Ježiš, co jste to tady za retardy? Mastný základ, treba trochu cibulky,  na to rýži, o něco víc vývaru a vaříme cca 20 minut na nízkou teplotu. Nic se nikdy nepřipálí. To je jak ta priblbla metoda sous-vide. Někdo bude trápit maso v plastovém pytlíku s teploměrem pět hodin místo úplně obyčejného smažení nebo pečení. Někdy stačí použít mozek místo kopírování článků na netu.

+3/−8
15.3.2015 16:29

S97a40r41a 16B21e78n28y90o36v26a 8249565251101

Před lety mě někdo poradil naprosto jednoduchý recept, od té doby má všude úspěch. Nutná je nádoba do mikrovlnky s tím ventilkem nahoře. Běžně u asijských obchodníků  do 100 Kč. Nasypu propláchnutou rýži  /nejraději jasmínovou/ zaliju vodou, může se dát trochu oleje , sůl, koření a cibuli s napíchaným hřebíčkem . Vařím na plný výkon 7-8 minut. Vyndám promíchám doplním vodu a ještě jednou na 7-8 minut . Nechám 5 minut odpočívat a je to výborná rýže

+4/−1
15.3.2015 10:42
Foto

R55i96c30h61a40r53d 41P12o88l36á61š68e77k 9734893260269

tak to dělám taky a dostal jsem za to tři mínusy. Zajímavý.

+6/−1
15.3.2015 10:44

M93a72r50t29i51n 44P26e19c10i68n97a 4821543

Používám keramický hrnec, rýže se vůbec nepřipálí ani nerozvaří.

0/0
15.3.2015 9:08

M32i95l51o63š 79K94o75l85m38a25n 6466663387512

Zajímavý objev, ale stejně se to dělalo už kdysi. Teď zbývá už jen dát návod na to, jak správně vařit vodu.

+1/−8
15.3.2015 8:41

L79i58b20o49r 27P46l10a97č61e52k 2591352548851

Jako objev to nikdo neprezentuje ("to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka."). A věřte, že už jsem slyšel od několika "hospodyněk", že kupují zásadně rýži ve varných sáčcích, protože jinak se jim nikdy nepovede.

+12/−1
15.3.2015 8:57

V45í30t53ě71z14s16l80a39v 71Č35a19c19k31ý 4492180444348

Ono taky plno hospodyněk nezná nic jinýho, než kečup, Masox a Vegetu. Chudáci děti.;-€

+1/0
15.3.2015 13:46

M82a83r16t73i39n 50V58o58j64á18č32e97k 9882218308687

no protože ,kdyby přismahly i rýži v pytlíku to by už bylo něco;-D;-D

+1/0
16.3.2015 13:39

F30r98a92n93t92i94š34e45k 97N28o48v23á17k 1366777589537

Tak nevím, ale my vaříme rýži bez peřin a připálenou ji taky nemáme.

+16/0
15.3.2015 7:56

J18a34n52a 69S78t70r90n12a23d54o50v72á 3177735452970

Pěkné, taky jsme to tak doma dělávali. Jen mi přijde, že je video dělané jen jako reklama na to koření. :-(

+4/0
15.3.2015 7:36
Foto

R88i61c28h18a50r40d 89P88o81l38á40š31e20k 9444573800539

Rýži dělám v mikrovlnce ve skleněné nádobě s víkem a ani tam se nepřipálí, jen ji pro jistotu ke konci zkontroluju jestli je akorát a nechám ji tam dojít. Prakticky to vaření nepotřebuje žádnou pozornost.

+7/−7
15.3.2015 0:14

V48ě45r13a 95Č26e59r30m31á13k89o81v78á 8941356210739

Proč ty mínusy?

+3/−1
15.3.2015 16:50
Foto

R77i18c47h26a39r44d 66P93o62l80á96š42e59k 9794123200919

asi nemají mikrovlnku a závidí

+3/−2
15.3.2015 17:24

I90v63a 34V98a94l91č44í67k87o28v36á 1989178121431

To budou Šerani. Těm mikrovlnky berou zdraví.

0/0
15.3.2015 18:48

E15v20a 45D66r48o43z36d18o11v45á 7119637785325

Mínus jsem vám nedala, ale v mikrovlnce mě to prostě nebaví. :-)

Ať si rýži každý dělá po svém, hlavně když se to povede.

0/0
15.3.2015 23:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.