Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J72a22n 46S13v92a37t20e74k 4608346598186

Je pravda, že slupky z krevet nevyhodím... ostatně se mi to ještě nestalo. Raději si zajdu do restaurace...

23.3.2015 7:54

P29a33v89e67l 65S90ý36k57o28r52a 7197142877721

Jsem pochyboval o čerstvosti a zmizelo to.

22.3.2015 23:31

P83a29v59e77l 24S94ý62k93o69r90a 7527372747371

čerstvé krevety u nás ve vnitrozemí ? [>-]  No já nevím.

22.3.2015 23:30

O55l77d46ř18i60c60h 78H92o58r38á81k 2864169321725

Zrovna v případě krevet bych si hodně dal pozor na to módní slovo "pasta".

Za prvé, krevety jsou hodně používané v Asijské kuchyni, takže užívat taliánské termíny je trošku legrační a za druhé v kuchyni (zvláště opět Asijské) se hodně používá i tzv. krevetové pasty (známí i jako belachan).

Takže čeština a české slovo "těstoviny" je asi nejlepší používat stále a nebýt za každou cenu "světoví" (nemusíte to pak v zápětí vysvětlovat, co tou pastou myslíte tentokrát).

;-)

22.3.2015 18:38

P30e12t41r 24Š29o52r90š 6253821193631

Když už bráníte jazyk, tak to pište správně. Známé, světový.:-(

23.3.2015 0:04

M54o34n62i98k25a 37R25o98l12l50o15v11á 5533372926905

Když už tak u slova "známé" se pán evidentně překlikl o písmenko vedle a světoví napsal správně,podle vzoru mladí;-D

23.3.2015 6:48
Foto

H69a31n94a 36A88n39t31o49n87o20v23á 6547839634624

Světoví by se dalo obhájit (my Češi nemusíme být za každou cenu světoví).

23.3.2015 10:15

P63a97v96e15l 54S39o58b23o54t70k16a 5300314

Stejně tak rybí polévka je o zužitkování toho co byste jinak vyhodili... dobrý kuchař dokáže ze surovin dostat maximum.

22.3.2015 14:21

A24l11e87x86a36n61d30r 93K87o81s74t24k13a 8232218156244

A stejně jako rybí polévka je to fajn :)

22.3.2015 18:20

A70u25g47u86s51t 12F55o31r48m60á20n17e50k 6645819190986

Jo, on Hruška tady dokázal zužitkovat kuřecí kůžičky.

23.3.2015 12:56

B35á85r31a 35T27e31s43n68e75r25o32v90á 5515260474189

Já k plodům moře nemám odpor, jen mi prostě nechutnají...

22.3.2015 14:10

J39a10n 90K81a43n71t 9981418658873

A muzete nam prozradit, Baro, co vam chutna ?

22.3.2015 14:17

B11á19r85a 46T26e91s14n13e86r34o82v87á 5525920144289

Vepřová panenka. Pštrosí steaky. Kachna. Dobře odleželé hovězí. Je toho spousta, ale mořské plody a ryby (a taky růžičková kapusta a houby) mezi to zkrátka nepatří.:-P

22.3.2015 14:20

J75a85n 33K40a95n43t 9721988208643

Vidite, pani Baro, to co chutna vam, chutna i mne a navic miluju morske plody (skutecnost, ze ziji ve Francii a cerstve plody more mam kdykoliv k   dispozici, v tom zrejme hraje roli). Vyhybam se pouze szegedinskemu gulasi, ryzovemu nakypu nasladko a sushi...

22.3.2015 18:28

M90i37c64h62a86l 88M69i39l30l33e81r 9386982399852

francouzske ustrice VR^

23.3.2015 8:55

M47i38l22a34n 50L57i96p76o25w95s22k18i 8343905660466

Tak a ted si vymente telefony ;-)

23.3.2015 9:04

O85s36k61a11r 76K47o34v47a93ř28í22k 8717803466477

Pečená kachna, červené zelí, bramborový knedlík... to je náboženství R^

22.3.2015 18:39

B86á92r54a 58T14e60s74n69e17r92o59v49á 5665740794449

A jinak jsem reagovala hlavně na tuto větu z článku: „Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich.

22.3.2015 14:22

J48a62n85a 94M12r46á38z18k10o14v74á 8396320443350

Jene, mně by chutnalo s Tebou. J.

22.3.2015 15:50

J95a77n 57K34a24n79t 9411628858213

Nerikas Jano, co by ti chutnalo ? Ale asi vsechno by bylo mnam, mnam !

22.3.2015 18:18

I66v54a17n 27M97a66r72e23k 6824738192

A z kuřecích kůžiček a biskupů by tam něco nebylo  ? ! 8-o

22.3.2015 9:44

H93e50l45e50n64a 45V58e98v85e44r46k71o67v62a 3709187

To jste a špatných stránkách.;-D

22.3.2015 10:27

M49i65c64h16a10l 10S83l45a91v31í89č12e46k 1119268492709

Proč, z čeho myslíte, že se dělá drůbeží vývar? Kosti, kůže, pařáty - prostě vše, co tak nějak upadne ....;-D

22.3.2015 11:33

H25e11l37e22n83a 59V43e82v62e98r76k29o81v49a 3639367

Ta k pardon,mě hned napadl Hruška a jeho plněné kůžičky.

22.3.2015 15:00

J58a32n 57K27o66t18l93í66n 9109574435547

jestli to ze slepice upadává tak říkajíc "za provozu", tak z toho raději vývar nedělat ;-)

19.4.2015 19:08

P56a62v83e27l 96J11a51m61u43l94á65k 5158301325467

já si myslím že ne, ten odpad z krevet je stejnej jako kuřecí kůže a biskup.

;-D

22.3.2015 14:01

H16e25l20e80n36a 74V87e77v68e31r14k17o17v70a 3229357

Asi to nemá po vychladnutí 2 cm tukové vrstvy.Rv

22.3.2015 16:55

R26o88b36e10r25t 59P31a79c96i12n92a 7624669515961

Ta se sebere a vyhodí...

22.3.2015 21:55

J43a71n 92M59a83c47u61r28a 4806733152587

Až na to, že to byl film Slunce, seno, erotika. Ale co chtít po mce, že?

22.3.2015 9:06

P75e96t44r 53J71a82n39d88a 9413957464841

Ale jdi ty.

22.3.2015 15:27

M56i92c39h83a33l 81S34l21a27v33í69č45e24k 1209388872649

Všeliké "mořské potvory" jsou vynikající. Ovšem tam, kde jsou skutečně čerstvé a kde je umí připravit. Třeba ve Francii i jinde, kde se během pár hodin po vyložení z lodě ocitnou uložené v drceném ledu na stolech obchodníků. Ty vakuované "plody moře", ze kterých po rozmražení odteče s vodou i jejich šťává a chutí pak připomínají plastik, to je paskvil. Pan Pohlreich a jiní restauratéři snad mají velkododavatele, schopného dodat čerstvé suroviny. Ale zkuste je nakoupit třeba v takovém Ústí n. L. Po odchodu Carefouru nemáte šanci. Velké řetězce něco tak rychle podléhající zkáze prostě nevedou a specializované prodejny nejsou. Ostatně by dlouho nepřežily, jako ta, specializovaná na sýry, které přitom mají daleko delší životnost.

ČR není Praha a Praha není ČR. To by měli mít páni kuchaři (ale i jiní) vždy na mysli, když široké veřejnosti "servírují" své recepty. Vždyť stačí zaběhnout k nejbližšímu řezníkovi a běžně nakoupíte skopové kotletky, svíčkovou, vysoký a nízký roštěnec, kozlečí, jehněčí, telecí ledvinu. No a vedle v zelenině zase vše od mrkve po durian! :-(

22.3.2015 7:33

P69a55v35e20l 10M55a82r62e57k 7302799375616

No třeba Makro je už v každé zádeli. A jejich nabídka čerstvých ryb i dalších mořských živočichů je skvělá. Mimochodem, třeba hluboce zmrazená chobotnice nebo krevety jsou také velmi dobře využitelné, jen se toho nebát.

22.3.2015 7:52

M65i47c34h18a13l 89S17l77a93v97í49č93e41k 1519378982399

Nevím, jestli je krajské město zrovna zadel a Makro (jak již napovídá jeho název) není zrovna dobrý příklad pro maloobchodní prodejnu. Pokud mám chuť na párek či špekáček, balení po 12 a více kusech mne jaksi nenadchne. Ostatně ze svého okolí neznám nikoho (mimo podnikatele či živnostníky), kdo by v Makru nakupoval. Už pro otravování kartou.

22.3.2015 8:07

L60u53k50á34š 70Š49l20e74h55o47f56e30r 1743619535829

Takze problem neni v tom, ze by u vas nebylo kde nakoupit kvalitni morske plody, ale v tom ze se vam nechce jit do vhodneho obchodu... Ano, v Penny asi kvalitni krevety nekoupite ;-)

22.3.2015 8:54

M64i67c31h20a15l 17S47l80a86v75í57č85e25k 1689148542629

Tak mi prozraďte sladké tajemství, kam asi zajít. Penny, Lídl, Albert, Billa, Tesco (končící), Globus či Kaufland jaksi tímto sortimentem neoplývaj a nic jiného zde již není. Jak je tomu v Makru nevím, ale kvůli několika nákupům ročně si kartu zřizovat nebudu. Ono je dobře si nejprve před dobrou radou ověřit skutečné možnosti.

22.3.2015 9:41

M28i68l36a86n 37K93l97o24u43č56e52k 3590565288467

Tak vy proste morske plody mit nebudete, co je na tom, nevim proc by to meli mit kuchari na pameti, ale treba tento kuchar uvedl i recepty, na ktere suroviny sezenete i vy, treba neco z veproveho.

22.3.2015 11:18

M95i20c76h82a15l 88S33l53a15v68í47č94e91k 1349588862429

Máte pravdu, sortiment vepřového ještě ujde. I když třeba panenku zdaleka nekoupíte vždy. Jinak viz mé ostatní repliky.

22.3.2015 11:51

M11a66r56t91i27n 95V36o72j33á94č71e59k 9943317391566

já třeba kartu mám a nepodnikám a velký nákupy děláme tam -na maso ryby i ostatní je to lepší než kdekoli hlavně tam není tolik lidí....na letní grilovačky kupujeme maso jen tam

22.3.2015 8:56

M21i89c15h91a30l 49S73l93a24v30í27č89e98k 1159898832699

Inu proč ne, máte-li početnou rodinu. Pro dva starší lidi ale není Makro zrovna to pravé ořechové. A nejde jen o mořské plody. S tím, jak z řetězců zmizel pultový prodej masa (a většinou i uzenin, salátů, sýrů) je i pro běžný masný sortiment nutno jet do centra města, kde pár řezníků ještě zbylo. Takže k několikahodinovému výletu pro 4 kotlety přidejte k nákupu ještě min. 30 Kč za jízdné MHD (tedy pokud jedete jen tam a zpět a zbytek oběhnete pěšky).

22.3.2015 9:56

M19i57c88h70a53l 77M23i49l19l80e92r 9606932209462

nevim, proc bych mel chodit nakupovat k reznikovi do vedlejsiho mesta a vazit cestu pro pouhe 4 kotlety!!

Kdyz uz tam jsem, udelal bych vetsi nakup najednou. Kdyz nemam auto, vzal bych nakupni vozejk, druhy pro manzelku a jede se autobusem. No a co jako?

Maso na tyden do lednice a ostatni do mraznicky, podobne s ostatnim - co je na tom tezkeho?

Mne se zda, ze cela tahle saga je jenom hledani ruznych vymluv od nekoho, komu se nelibi ze televizni kuchari predvadeji exotictejsi jidla a suroviny.

22.3.2015 10:07

M17i47c80h44a52l 94S21l61a92v61í77č96e77k 1469738272159

Mně to zase přijde jako zcela zcestné. Hovořil jsem o čerstvých surovinách a možnostech jejich nákupu. Maso po týdnu v chladničce vám nejspíš půjde naproti pochlubit se svou hezkou barvou a vůní. A zmražené suroviny se s čerstvými nedají porovnat vůbec. !!

Nemám nic proti tomu, aby TV kuchaři předváděli ty nejexotičtější pokrmy, včetně třeba smažených pavouků. Ostatně o tom byl hezký pořad Kuchař na cestách. Jen by neměli vydávat exotiku za běžnou kuchyni.

22.3.2015 11:31

M86i88c85h73a50l 84M66i21l91l51e21r 9676802439302

chapu, ze krajska a mensi mesta nemaji to same zasobovani jako Praha.

Kdyz ale dnes ma kdekdo auto a v ruznych rodinach vic nez jedno, co jim brani si jednou za mesic nebo za tri si dojet do Prahy na nakup potravin, ktere v jejich okoli nejsou?

Jezdit nakupovat jinam neni v Cesku zadnou zvlastnosti. Porad tady ctu jak ruzni lide jezdi nakupovat do Nemecka, Rakouska, Polska....tak proc ne do Prahy?

Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani.

To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? To by bylo uz jak za komunistu, kdy se snazili vsechno zrezimentovat, zuniformovat a podridit nejnizsimu spolecnemu jmenovateli.  A presto jezdili jezedaci na podzim a nekdy i mimo mej nakupovat do Prahy!

22.3.2015 9:46

M19i80c81h61a34l 54S41l74a96v94í95č19e74k 1809448132459

Trochu divná logika. Pokud pojedu do Prahy na cílený nákup od 10 000 výše, budiž. Pak se těch 500,- Kč a víc za dopravu ztratí. Ale suroviny na 2-3 jídla by se setsakra prodražily. A nedělejte si iluze o příhraničním obchodu. Doba jeho slávy je již dávno pryč. Vyplatí se dnes jen u sortimentu, který je buď výrazně levnější, nebo kvalitnější a to jen v příhraničních oblastech.

A proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni. Ona česká kuchyně je daleko bohatší než knedlo-zelo. Jenže řada receptů je pracných a to se jaksi nenosí. Takže popadni půl kila svíčkové, udělej stejk a máš za pár minut uvařeno. A to nemluvím o módě. Jako před několika lety musel být všude "pršut", tak dneska zase musí být řapíkatý celer, zázvor, římský kmín a pod. snad i ve zmrzlině.

Přitom je zajímavé, že jinde to se zásobováním jde. Třeba v takové Francii je v každém městečku pekař, řezník, sýrař, zeleninář, rybář a trh. A všichni s kvalitním zbožím. Oni si hájí své, své tradice. To jen u nás jsme zabili maloobchodníky a nesmyslně dali nadbytek prostoru nadnárodním řetězcům.

A co se těch jezeďáků týče, to bylo zcela logické. Jednak dostali za celoroční dřinu konečně zaplaceno a na venkově se nedalo koupit skoro nic.

22.3.2015 11:04

M62i86c72h14a34l 72M66i61l23l32e60r 9526102929222

dovolim si nesouhlasit. Napsat "proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni."

velmi silne zavani CENZUROU typu " Co si to ti kuchari, magaziny a televizni stanice dovoluji, ze vysilaji porady, nebo uverejnuji clanky urcene siroke verejnosti, pouzivajici suroviny tezko sehnatelne v malych mestech, ktere se mne osobne nelibi"

1) Pohlreich netvrdi ze jeho vareni je bezna kuchyne. Neni Babica.

2) TV stanice netvrdi, ze to je bezna kuchyne.

3) ceska kuchyne je sice rozmanita, ale nevim proc by se TV stanice nebo magaziny mely omezovat pouze ceskou kuchyni a vsedni suroviny. Mela by je k tomu donutit cenzura nespokojenych penzistu?

 4) nevim proc by se Pohlreichovy recepty mely vysilat v nejakem specialnim poradu a ne tam, kde jsou vysilany, nebo proc by se takove recepty nesmely objevovat v magazinech.

5) vsechny tyhle argumenty uz nevypadaji jako serie vymluv, ale jako HNEVIVE BRBLANI se svetem nespokojeneho penzisty "co si ta televize dneska dovoluje, to za meho mladi nebylo, aby mohli propagovat podpultovky nebo tezko sehnatelne suroviny "

Mam na to jednu hodne praktickou radu: Nikdo nikoho nenuti kupovat magaziny s recepty a pokud je koupi, nikdo nikoho ani nenuti prislusne stranky cist ani je cist online. Na ovladaci i na kazdem televizoru existuje knoflik s vypnutim. Take existuje menic kanalu. Komu se nelibi podobne porady, nemusi se na to divat, muze svobodne prepnout na jiny kanal nebo to vypnout uplne a jit na prochazku do prirody. Nebo treba do hospody na gulas se sesti a potom misto magazinu cist treba Maleho Bobese..

22.3.2015 11:37

M28i57c86h96a63l 21S92l59a55v24í87č77e53k 1759918402569

Není nad dobrou, praktickou, účelnou a korektní radu na nic. Nepsal jste (nebo alespoň nepřekládal) nápovědu k aplikacím Microsoftu? Jinak vaše "logické" veletoče jsou obdivuhodné. Hlavně že víte, že jde z mé strany o výmluvy a hněvivé brblání nespokojeného důchodce, či dokonce pokus o cenzuru. A když už jsme u této, stejně dobře mohu argumentovat, že cenzurou silně zavání tato vaše replika, kdy zavrhujete jakýkoliv jiný názor, než je ten váš. Možná by bylo dobře si znovu místo Malého Bobeše přečíst můj úvodní příspěvek a následující repliky, včetně těch vašich: "Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani" . A v reakci na to se ptám proč by to mělo být nelogické?

Jinak někde tvrdím to, co mi podsouváte? Což takhle reagovat na to, co jsem skutečně napsal?

1. O panu Pohlreichovi jsem se zmínil pouze v úvodním příspěvku a ve zcela jiné souvislosti a kontextu.

2. TV to sice nikde výslovně netvrdí, ale jako běžnou kuchyni to fakticky prezentuje. Čímž mám na mysli současnost, nikoliv pořady o kuchyních restauračních zařízení.

3. "To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? " je vaše věta, já někde píši něco o tom, že se média mají omezovat pouze na českou kuchyni?

4. To je skutečně k smíchu. Kdepak jste to v mých replikách vyčetl? Já o voze, vy o koze. Hodinky nebo holínky, vždyť je to jedno. Obojí se natahuje!

5. Hodně vás naštvu, když řeknu, že ač starobní důchodce, pobírající navíc invalidní (výhodnější!) důchod mne svět ještě neomrzel? A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských.

Na závěr rovněž jednu praktickou radu: nerozdávejte rady (moudré i nemoudré). Ale to si vlastně protiřečím!

22.3.2015 13:28

M48i75c15h92a69l 25M84i17l25l10e20r 9326792319962

;-D;-D cele to je jenom pokracovanim v brblani nahnevaneho penzisty.

 Korunou je odstavec:

"A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských."

Takze priznani, ze pan Slavicek kritizuje neco, co v TV ani NEVIDEL a nemel by ten nejmensi zajem se na to divat a podle svych dalsich priznani ani tyto clanky necte. Jenom chodi do diskuzi brblat "sight unseen", aniz by to videl.

Prese vsechno si vyhrazuje pravo pozadovat, aby porady, ktere SAM NESLEDUJE, byly presentovany "Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni." 8-o8-o8-o8-o

Nekteri brblavi, vecne na neco nahnevani penziste uz skutecne ztratili soudnost.8-o

23.3.2015 4:51

H12e83l89e27n92a 47V49e33v69e36r27k88o45v93a 3229847

Ale pane Slavíček,copak je takový problém poprosit někoho známého aby vám kousek něčeho přivezl z Makra?Já jsem to tak dělala a vždy to dobře dopadlo.:-)

22.3.2015 15:10

V31í91ť14a 14N34o87v28á58k 1418123885471

Ty mořské staty bych nevyzdvihoval. S oblibou hodí do mikrovlnky mražené zboží z kdejaké tramtarie :-)

22.3.2015 15:50

M21o81n37i74k91a 90R75o69l85l73o46v19á 5973512446655

To je nějaký problém,pokud mi vadí "pach moře na rukou",vzít si na loupání krevet chirurgické rukavice?Jinak polívka se dá udělat naprosto ze všeho,takže nic nového neobjevil.............

22.3.2015 7:22

P51a36t48r23i12k 24H88r39a75d27i71l 9239642414850

I ze sekery.Jenze kdyby mi to nekdo neukazal tak to nevim.Dnes zkusim vyvar ze staryho monitoru.

22.3.2015 8:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.