Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J91a42n 67S54v56a56t52e22k 4588966278346

Je pravda, že slupky z krevet nevyhodím... ostatně se mi to ještě nestalo. Raději si zajdu do restaurace...

0/0
23.3.2015 7:54

P15a12v75e31l 58S59ý43k24o52r63a 7117542787751

Jsem pochyboval o čerstvosti a zmizelo to.

0/0
22.3.2015 23:31

P23a66v33e97l 89S80ý79k97o67r74a 7877692137451

čerstvé krevety u nás ve vnitrozemí ? [>-]  No já nevím.

0/0
22.3.2015 23:30

O94l57d55ř76i96c61h 60H71o27r40á42k 2324719181675

Zrovna v případě krevet bych si hodně dal pozor na to módní slovo "pasta".

Za prvé, krevety jsou hodně používané v Asijské kuchyni, takže užívat taliánské termíny je trošku legrační a za druhé v kuchyni (zvláště opět Asijské) se hodně používá i tzv. krevetové pasty (známí i jako belachan).

Takže čeština a české slovo "těstoviny" je asi nejlepší používat stále a nebýt za každou cenu "světoví" (nemusíte to pak v zápětí vysvětlovat, co tou pastou myslíte tentokrát).

;-)

+4/0
22.3.2015 18:38

P37e40t23r 74Š79o43r85š 6873601173461

Když už bráníte jazyk, tak to pište správně. Známé, světový.:-(

0/−3
23.3.2015 0:04

M53o16n44i11k43a 87R56o96l28l94o18v33á 5563272246505

Když už tak u slova "známé" se pán evidentně překlikl o písmenko vedle a světoví napsal správně,podle vzoru mladí;-D

+1/0
23.3.2015 6:48
Foto

H48a92n65a 66A19n71t40o39n43o73v94á 6327129194684

Světoví by se dalo obhájit (my Češi nemusíme být za každou cenu světoví).

+1/0
23.3.2015 10:15

P93a69v60e17l 53S37o26b95o53t75k73a 5880724

Stejně tak rybí polévka je o zužitkování toho co byste jinak vyhodili... dobrý kuchař dokáže ze surovin dostat maximum.

+5/0
22.3.2015 14:21

A29l16e65x56a64n91d46r 94K94o50s37t81k75a 8142668696924

A stejně jako rybí polévka je to fajn :)

+1/0
22.3.2015 18:20

A33u94g19u35s24t 63F95o20r70m22á32n96e21k 6895449810676

Jo, on Hruška tady dokázal zužitkovat kuřecí kůžičky.

0/−1
23.3.2015 12:56

B20á36r17a 47T67e19s71n73e98r29o33v35á 5775330584359

Já k plodům moře nemám odpor, jen mi prostě nechutnají...

+2/0
22.3.2015 14:10

J60a52n 77K79a47n14t 9521698468933

A muzete nam prozradit, Baro, co vam chutna ?

0/0
22.3.2015 14:17

B78á23r97a 83T59e91s98n18e93r40o62v54á 5645840464609

Vepřová panenka. Pštrosí steaky. Kachna. Dobře odleželé hovězí. Je toho spousta, ale mořské plody a ryby (a taky růžičková kapusta a houby) mezi to zkrátka nepatří.:-P

+2/0
22.3.2015 14:20

J24a44n 72K84a92n88t 9731708598473

Vidite, pani Baro, to co chutna vam, chutna i mne a navic miluju morske plody (skutecnost, ze ziji ve Francii a cerstve plody more mam kdykoliv k   dispozici, v tom zrejme hraje roli). Vyhybam se pouze szegedinskemu gulasi, ryzovemu nakypu nasladko a sushi...

+1/0
22.3.2015 18:28

M66i12c29h15a83l 47M10i72l39l57e75r 9256682409352

francouzske ustrice VR^

+1/0
23.3.2015 8:55

M68i38l28a72n 15L86i91p43o85w89s17k95i 8613115890496

Tak a ted si vymente telefony ;-)

+2/0
23.3.2015 9:04

O36s33k21a34r 96K87o87v55a24ř53í90k 8547873836987

Pečená kachna, červené zelí, bramborový knedlík... to je náboženství R^

+2/0
22.3.2015 18:39

B74á41r58a 33T59e55s96n53e59r73o68v43á 5255750504489

A jinak jsem reagovala hlavně na tuto větu z článku: „Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich.

+1/0
22.3.2015 14:22

J71a49n18a 48M90r57á15z38k79o49v71á 8576610943470

Jene, mně by chutnalo s Tebou. J.

+1/0
22.3.2015 15:50

J54a11n 89K42a63n12t 9761408938393

Nerikas Jano, co by ti chutnalo ? Ale asi vsechno by bylo mnam, mnam !

0/0
22.3.2015 18:18

I78v61a60n 38M54a72r78e73k 6154298152

A z kuřecích kůžiček a biskupů by tam něco nebylo  ? ! 8-o

+1/−4
22.3.2015 9:44

H78e44l17e27n35a 30V52e19v82e48r91k63o36v23a 3419347

To jste a špatných stránkách.;-D

+2/0
22.3.2015 10:27

M43i86c46h94a19l 24S19l21a95v54í10č35e76k 1929838552759

Proč, z čeho myslíte, že se dělá drůbeží vývar? Kosti, kůže, pařáty - prostě vše, co tak nějak upadne ....;-D

+1/0
22.3.2015 11:33

H41e74l65e81n24a 37V81e33v30e20r89k86o96v34a 3249237

Ta k pardon,mě hned napadl Hruška a jeho plněné kůžičky.

0/0
22.3.2015 15:00

J48a44n 85K68o33t95l64í35n 9949314805307

jestli to ze slepice upadává tak říkajíc "za provozu", tak z toho raději vývar nedělat ;-)

+1/0
19.4.2015 19:08

P27a42v88e63l 45J86a93m48u74l52á29k 5588631705877

já si myslím že ne, ten odpad z krevet je stejnej jako kuřecí kůže a biskup.

;-D

+1/0
22.3.2015 14:01

H13e28l34e97n29a 84V22e37v57e96r86k52o45v19a 3409857

Asi to nemá po vychladnutí 2 cm tukové vrstvy.Rv

+1/0
22.3.2015 16:55

R92o56b60e16r87t 31P36a50c19i40n75a 7484959255371

Ta se sebere a vyhodí...

+1/0
22.3.2015 21:55

J14a62n 18M61a16c70u32r60a 4446153142417

Až na to, že to byl film Slunce, seno, erotika. Ale co chtít po mce, že?

+2/−2
22.3.2015 9:06

P65e58t44r 58J38a43n65d35a 9113127644101

Ale jdi ty.

0/−1
22.3.2015 15:27

M81i91c83h88a88l 19S73l41a41v69í82č88e36k 1579338252709

Všeliké "mořské potvory" jsou vynikající. Ovšem tam, kde jsou skutečně čerstvé a kde je umí připravit. Třeba ve Francii i jinde, kde se během pár hodin po vyložení z lodě ocitnou uložené v drceném ledu na stolech obchodníků. Ty vakuované "plody moře", ze kterých po rozmražení odteče s vodou i jejich šťává a chutí pak připomínají plastik, to je paskvil. Pan Pohlreich a jiní restauratéři snad mají velkododavatele, schopného dodat čerstvé suroviny. Ale zkuste je nakoupit třeba v takovém Ústí n. L. Po odchodu Carefouru nemáte šanci. Velké řetězce něco tak rychle podléhající zkáze prostě nevedou a specializované prodejny nejsou. Ostatně by dlouho nepřežily, jako ta, specializovaná na sýry, které přitom mají daleko delší životnost.

ČR není Praha a Praha není ČR. To by měli mít páni kuchaři (ale i jiní) vždy na mysli, když široké veřejnosti "servírují" své recepty. Vždyť stačí zaběhnout k nejbližšímu řezníkovi a běžně nakoupíte skopové kotletky, svíčkovou, vysoký a nízký roštěnec, kozlečí, jehněčí, telecí ledvinu. No a vedle v zelenině zase vše od mrkve po durian! :-(

0/0
22.3.2015 7:33

P94a26v11e82l 88M69a91r73e80k 7472149395896

No třeba Makro je už v každé zádeli. A jejich nabídka čerstvých ryb i dalších mořských živočichů je skvělá. Mimochodem, třeba hluboce zmrazená chobotnice nebo krevety jsou také velmi dobře využitelné, jen se toho nebát.

+10/0
22.3.2015 7:52

M35i11c97h18a79l 24S85l43a70v34í41č71e98k 1959748552319

Nevím, jestli je krajské město zrovna zadel a Makro (jak již napovídá jeho název) není zrovna dobrý příklad pro maloobchodní prodejnu. Pokud mám chuť na párek či špekáček, balení po 12 a více kusech mne jaksi nenadchne. Ostatně ze svého okolí neznám nikoho (mimo podnikatele či živnostníky), kdo by v Makru nakupoval. Už pro otravování kartou.

+5/−8
22.3.2015 8:07

L79u20k49á64š 15Š85l62e26h91o31f91e24r 1173719685129

Takze problem neni v tom, ze by u vas nebylo kde nakoupit kvalitni morske plody, ale v tom ze se vam nechce jit do vhodneho obchodu... Ano, v Penny asi kvalitni krevety nekoupite ;-)

+7/−1
22.3.2015 8:54

M51i43c81h90a28l 76S19l39a36v33í90č68e21k 1899738262289

Tak mi prozraďte sladké tajemství, kam asi zajít. Penny, Lídl, Albert, Billa, Tesco (končící), Globus či Kaufland jaksi tímto sortimentem neoplývaj a nic jiného zde již není. Jak je tomu v Makru nevím, ale kvůli několika nákupům ročně si kartu zřizovat nebudu. Ono je dobře si nejprve před dobrou radou ověřit skutečné možnosti.

+2/0
22.3.2015 9:41

M59i66l93a88n 34K29l25o44u90č86e92k 3920285638627

Tak vy proste morske plody mit nebudete, co je na tom, nevim proc by to meli mit kuchari na pameti, ale treba tento kuchar uvedl i recepty, na ktere suroviny sezenete i vy, treba neco z veproveho.

+3/0
22.3.2015 11:18

M71i69c56h61a92l 64S12l12a10v20í37č81e93k 1929158122569

Máte pravdu, sortiment vepřového ještě ujde. I když třeba panenku zdaleka nekoupíte vždy. Jinak viz mé ostatní repliky.

0/0
22.3.2015 11:51

M74a94r57t15i74n 22V26o23j65á55č36e89k 9253457171696

já třeba kartu mám a nepodnikám a velký nákupy děláme tam -na maso ryby i ostatní je to lepší než kdekoli hlavně tam není tolik lidí....na letní grilovačky kupujeme maso jen tam

+5/−1
22.3.2015 8:56

M38i96c50h42a21l 33S63l56a63v92í77č96e47k 1309508852849

Inu proč ne, máte-li početnou rodinu. Pro dva starší lidi ale není Makro zrovna to pravé ořechové. A nejde jen o mořské plody. S tím, jak z řetězců zmizel pultový prodej masa (a většinou i uzenin, salátů, sýrů) je i pro běžný masný sortiment nutno jet do centra města, kde pár řezníků ještě zbylo. Takže k několikahodinovému výletu pro 4 kotlety přidejte k nákupu ještě min. 30 Kč za jízdné MHD (tedy pokud jedete jen tam a zpět a zbytek oběhnete pěšky).

0/−4
22.3.2015 9:56

M45i28c33h15a56l 96M56i40l48l36e18r 9746222849742

nevim, proc bych mel chodit nakupovat k reznikovi do vedlejsiho mesta a vazit cestu pro pouhe 4 kotlety!!

Kdyz uz tam jsem, udelal bych vetsi nakup najednou. Kdyz nemam auto, vzal bych nakupni vozejk, druhy pro manzelku a jede se autobusem. No a co jako?

Maso na tyden do lednice a ostatni do mraznicky, podobne s ostatnim - co je na tom tezkeho?

Mne se zda, ze cela tahle saga je jenom hledani ruznych vymluv od nekoho, komu se nelibi ze televizni kuchari predvadeji exotictejsi jidla a suroviny.

+2/0
22.3.2015 10:07

M29i21c64h95a63l 68S45l51a41v11í51č81e43k 1299748452149

Mně to zase přijde jako zcela zcestné. Hovořil jsem o čerstvých surovinách a možnostech jejich nákupu. Maso po týdnu v chladničce vám nejspíš půjde naproti pochlubit se svou hezkou barvou a vůní. A zmražené suroviny se s čerstvými nedají porovnat vůbec. !!

Nemám nic proti tomu, aby TV kuchaři předváděli ty nejexotičtější pokrmy, včetně třeba smažených pavouků. Ostatně o tom byl hezký pořad Kuchař na cestách. Jen by neměli vydávat exotiku za běžnou kuchyni.

+2/−2
22.3.2015 11:31

M50i14c79h26a83l 64M81i10l92l12e72r 9956542819502

chapu, ze krajska a mensi mesta nemaji to same zasobovani jako Praha.

Kdyz ale dnes ma kdekdo auto a v ruznych rodinach vic nez jedno, co jim brani si jednou za mesic nebo za tri si dojet do Prahy na nakup potravin, ktere v jejich okoli nejsou?

Jezdit nakupovat jinam neni v Cesku zadnou zvlastnosti. Porad tady ctu jak ruzni lide jezdi nakupovat do Nemecka, Rakouska, Polska....tak proc ne do Prahy?

Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani.

To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? To by bylo uz jak za komunistu, kdy se snazili vsechno zrezimentovat, zuniformovat a podridit nejnizsimu spolecnemu jmenovateli.  A presto jezdili jezedaci na podzim a nekdy i mimo mej nakupovat do Prahy!

+3/−1
22.3.2015 9:46

M18i13c76h36a64l 54S32l25a10v75í91č14e15k 1249238202729

Trochu divná logika. Pokud pojedu do Prahy na cílený nákup od 10 000 výše, budiž. Pak se těch 500,- Kč a víc za dopravu ztratí. Ale suroviny na 2-3 jídla by se setsakra prodražily. A nedělejte si iluze o příhraničním obchodu. Doba jeho slávy je již dávno pryč. Vyplatí se dnes jen u sortimentu, který je buď výrazně levnější, nebo kvalitnější a to jen v příhraničních oblastech.

A proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni. Ona česká kuchyně je daleko bohatší než knedlo-zelo. Jenže řada receptů je pracných a to se jaksi nenosí. Takže popadni půl kila svíčkové, udělej stejk a máš za pár minut uvařeno. A to nemluvím o módě. Jako před několika lety musel být všude "pršut", tak dneska zase musí být řapíkatý celer, zázvor, římský kmín a pod. snad i ve zmrzlině.

Přitom je zajímavé, že jinde to se zásobováním jde. Třeba v takové Francii je v každém městečku pekař, řezník, sýrař, zeleninář, rybář a trh. A všichni s kvalitním zbožím. Oni si hájí své, své tradice. To jen u nás jsme zabili maloobchodníky a nesmyslně dali nadbytek prostoru nadnárodním řetězcům.

A co se těch jezeďáků týče, to bylo zcela logické. Jednak dostali za celoroční dřinu konečně zaplaceno a na venkově se nedalo koupit skoro nic.

+1/−1
22.3.2015 11:04

M90i14c34h17a14l 57M45i56l82l95e69r 9666712549852

dovolim si nesouhlasit. Napsat "proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni."

velmi silne zavani CENZUROU typu " Co si to ti kuchari, magaziny a televizni stanice dovoluji, ze vysilaji porady, nebo uverejnuji clanky urcene siroke verejnosti, pouzivajici suroviny tezko sehnatelne v malych mestech, ktere se mne osobne nelibi"

1) Pohlreich netvrdi ze jeho vareni je bezna kuchyne. Neni Babica.

2) TV stanice netvrdi, ze to je bezna kuchyne.

3) ceska kuchyne je sice rozmanita, ale nevim proc by se TV stanice nebo magaziny mely omezovat pouze ceskou kuchyni a vsedni suroviny. Mela by je k tomu donutit cenzura nespokojenych penzistu?

 4) nevim proc by se Pohlreichovy recepty mely vysilat v nejakem specialnim poradu a ne tam, kde jsou vysilany, nebo proc by se takove recepty nesmely objevovat v magazinech.

5) vsechny tyhle argumenty uz nevypadaji jako serie vymluv, ale jako HNEVIVE BRBLANI se svetem nespokojeneho penzisty "co si ta televize dneska dovoluje, to za meho mladi nebylo, aby mohli propagovat podpultovky nebo tezko sehnatelne suroviny "

Mam na to jednu hodne praktickou radu: Nikdo nikoho nenuti kupovat magaziny s recepty a pokud je koupi, nikdo nikoho ani nenuti prislusne stranky cist ani je cist online. Na ovladaci i na kazdem televizoru existuje knoflik s vypnutim. Take existuje menic kanalu. Komu se nelibi podobne porady, nemusi se na to divat, muze svobodne prepnout na jiny kanal nebo to vypnout uplne a jit na prochazku do prirody. Nebo treba do hospody na gulas se sesti a potom misto magazinu cist treba Maleho Bobese..

+2/−1
22.3.2015 11:37

M29i11c72h40a51l 48S79l59a27v88í79č50e91k 1609758842799

Není nad dobrou, praktickou, účelnou a korektní radu na nic. Nepsal jste (nebo alespoň nepřekládal) nápovědu k aplikacím Microsoftu? Jinak vaše "logické" veletoče jsou obdivuhodné. Hlavně že víte, že jde z mé strany o výmluvy a hněvivé brblání nespokojeného důchodce, či dokonce pokus o cenzuru. A když už jsme u této, stejně dobře mohu argumentovat, že cenzurou silně zavání tato vaše replika, kdy zavrhujete jakýkoliv jiný názor, než je ten váš. Možná by bylo dobře si znovu místo Malého Bobeše přečíst můj úvodní příspěvek a následující repliky, včetně těch vašich: "Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani" . A v reakci na to se ptám proč by to mělo být nelogické?

Jinak někde tvrdím to, co mi podsouváte? Což takhle reagovat na to, co jsem skutečně napsal?

1. O panu Pohlreichovi jsem se zmínil pouze v úvodním příspěvku a ve zcela jiné souvislosti a kontextu.

2. TV to sice nikde výslovně netvrdí, ale jako běžnou kuchyni to fakticky prezentuje. Čímž mám na mysli současnost, nikoliv pořady o kuchyních restauračních zařízení.

3. "To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? " je vaše věta, já někde píši něco o tom, že se média mají omezovat pouze na českou kuchyni?

4. To je skutečně k smíchu. Kdepak jste to v mých replikách vyčetl? Já o voze, vy o koze. Hodinky nebo holínky, vždyť je to jedno. Obojí se natahuje!

5. Hodně vás naštvu, když řeknu, že ač starobní důchodce, pobírající navíc invalidní (výhodnější!) důchod mne svět ještě neomrzel? A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských.

Na závěr rovněž jednu praktickou radu: nerozdávejte rady (moudré i nemoudré). Ale to si vlastně protiřečím!

+1/−2
22.3.2015 13:28

M90i98c15h50a56l 42M13i54l41l79e81r 9586622579372

;-D;-D cele to je jenom pokracovanim v brblani nahnevaneho penzisty.

 Korunou je odstavec:

"A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských."

Takze priznani, ze pan Slavicek kritizuje neco, co v TV ani NEVIDEL a nemel by ten nejmensi zajem se na to divat a podle svych dalsich priznani ani tyto clanky necte. Jenom chodi do diskuzi brblat "sight unseen", aniz by to videl.

Prese vsechno si vyhrazuje pravo pozadovat, aby porady, ktere SAM NESLEDUJE, byly presentovany "Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni." 8-o8-o8-o8-o

Nekteri brblavi, vecne na neco nahnevani penziste uz skutecne ztratili soudnost.8-o

+1/0
23.3.2015 4:51

H31e15l84e14n51a 81V68e34v21e53r16k28o33v17a 3529957

Ale pane Slavíček,copak je takový problém poprosit někoho známého aby vám kousek něčeho přivezl z Makra?Já jsem to tak dělala a vždy to dobře dopadlo.:-)

+3/−1
22.3.2015 15:10

V16í20ť88a 75N72o49v44á71k 1678683845201

Ty mořské staty bych nevyzdvihoval. S oblibou hodí do mikrovlnky mražené zboží z kdejaké tramtarie :-)

0/0
22.3.2015 15:50

M68o97n11i64k40a 52R29o86l74l71o43v96á 5323742936965

To je nějaký problém,pokud mi vadí "pach moře na rukou",vzít si na loupání krevet chirurgické rukavice?Jinak polívka se dá udělat naprosto ze všeho,takže nic nového neobjevil.............

+1/−2
22.3.2015 7:22

P49a23t78r46i88k 83H74r47a72d81i64l 9809692224450

I ze sekery.Jenze kdyby mi to nekdo neukazal tak to nevim.Dnes zkusim vyvar ze staryho monitoru.

+5/0
22.3.2015 8:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.