Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista

Barista Michal Křižka rád bourá některé z mýtů, které se v nás zahnízdily. Například že káva má být hořká, že nejlíp kávě rozumí Italové nebo že z domácího kávovaru na přípravu espressa za 15–20 tisíc korun vyrobíte dobrou kávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R21a49d67e58k 41K57l50o27s 4795700528640

zdejší diskutéři jsou jen parta lidí, kterým na kávě nesejde a nebo ano a pan barista jim vyprášil kožich tím, že jim pomluvil espresso v superhyperobchodnich centrech kam chodi a mlaskají nad kafem, za který dali okolo padesátikoruny a protože je to pálka, tak všude chodili a řikali jak chodí při nákupech s mámou na tu kvalitní kávičku v tom obchodním centru kde tráví své víkendy ;-D

0/−1
27.3.2015 8:23

M53a66r14t19i41n 72V26á43c34l35a19v 3124538613270

Ze ja jsem to četl :( ted si budu muset koupit ten frahý presovač...

+1/−1
22.3.2015 12:49

K95a13r59e38l 72V61a72c17h20u42t 9703892319733

Jedno je jisté - to, co se objevilo na trhu pod názvem "Jihlavanka Espresso Zrnková káva 500g" (prý: Silná, Vyvážená směs Robusta & Arabica, výrazné aroma, silná chuť, jemná pěna) = je ve skutečnosti jen dobře zkarbonizované (a tedy nepředstavitelně předražené) UHLÍ !!!  ;-€;-ORv Pražit kávu (?!) lze zcela zjevně až do úplné kávové smrti!

Ochutnal jsem espresso vyrobené z mnoha druhů komerčních káv (od molochů i z malých pražíren)), ale tohle je fakt něco EXTRA! ;-D

Jo a letos mi přišlo docela zábavné zjištění, že třeba nahoře v italském lyžařském v Santa Caterině nabízejí espresso nikoli italské, nýbrž vyrobené z kávy "molocha" vídeňského = Julius Meinl.  ;-) Myslím tedy, že pití a tedy i nabídka kávy je dnes podřízena nikoli tradicím, ale marketinku a poskytovanému servisu.

+2/0
22.3.2015 8:20

P31a85v80e52l 37S41o56b34o16t30k42a 5430324

Jenže. Když koupíte Lavazza, je to standard. Když si objednáte kávu praženou v Česku, často (velmi často) dostanete kávu jaxtax slušně upraženou, ale plesnivou.

Objednával jsem si z různých pražíren po Česku, ale před cca dvěma třema rokama šla kvalita tak strašně dolů, že už se neodvážím.

Ale kromě Lavazza atd. se dá natrefit i na slušnou kávu jiných značek - základ je koupit jedno balení, vyzkoušet a pak případně zajít pro dalších deset, než danou šarži vyprodají.

Jo - a jedině ružní mletí (pokud nedáte za pomaloběžný mlýnek X tisíc) a filtr v Chytráčkovi, žádné French atd ;-D

0/−1
21.3.2015 21:23

P86a19v94e16l 40S44o53b90o87t17k19a 5790574

A abych neřčechválil... někdy také koupíte Lavazza, naposledy černá plechovka, a nedá se to pít ;-D

0/−1
21.3.2015 21:55

O42n34d42ř29e19j 97M94a57c53k81ů 7815690954378

Jak jsem psal výše, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Jsou noví a mají nepěkný web, ale prodávají nejkvalitnější výběrovou kávu praženou v předních českých pražírnách. Kouzlo je v tom, že Vám každý měsíc přivezou až domů jiné tři kávy a můžete tak objevovat nové skvělé chutě. Balení je moc pěkné, takže se hodí i jako super dárek, který potěší každého. :-)

A rozhodně můžu doporučit i pražírny jako je La Boheme, Coffee Source, Doubleshot, Mamacoffee... ;-)

+1/0
22.3.2015 17:29

L21u75d70v25í16k 84G52a76j11d79o96š26í98k 2435653224162

Tohle je PR La Boheme Cafe nebo co?

Nebo snad značky Lamarzocco?

.

Pan Křížek se sice tváří jako odborník, ale plácá tu bludy. Espresso nelze udělat dobře jinak než strojem za 180 000, načež vám poradí si udělat překapávané? Trochu zvláštní. Že by u Espressa tak strašně záleželo na technologii výroby, ale když kafe zalejete jen horkou vodou tak to je OK? Pane Křížku, trochu si odporujete.

Kvalitní espresso uděláte pokud dodržíte potřebný tlak ve spařovači a teplotu vody. Nic víc k tomu nepotřebujete a tuhle banální podmínku zvládne stroj za 10 000 Kč taky. Otázka je jen jak dlouho to takový stroj vydrží dělat.

Kavárny si kupují profi mašiny za statisíce nikoliv proto, že z jiných káva udělat nejde, ale protože jsou konstuovány na dlouhodobý nepřetržitý provoz.

Jinak spoustu řečí o druzích a kvalitě kávy (s tím se určitě dá souhlasit) ale ani zmínka o tom, že stejně podstatné pro dobrou kávu je, jakou použijete vodu. 8-o

.

Doma si udělám lepší espresso než v kterékoliv restauraci nebo kavárně (vyzkoušeno). V Kavárně mi totiž NIKDY nenabídnou špičkovou kávu kterou by museli nakupovat za 600-800 Kč za kilo protože kavárna je kšeft. Nikoliv dobročinná organizace a šálek kávy by si za 100 Kč nikdo neobjednal.

+13/−1
21.3.2015 11:09

P20e12t97r 37K24u17h35n 3848881496151

Ještě bych dodal, že důležitá je také hrubost mletí. Doma je navíc  možné nastavit sílu kávy, množství vody, káva je čerstvě umletá. Dokonce je možné experimentovat i s domácím pražením a nespoléhat jen na evropský standart pražení. A ty experimenty jsou docela zábavné a překvapující(vlastní zkušenost). Každopádně bez určité kvality základních produktů není možné dobrou kávu vyrobit. Někomu stačí káva jen jako kofeinový pohon, jiný to může mít jako koníčka, někdo z toho dělá vědu. Proč ne?

+5/0
21.3.2015 18:26

V48o98j78t28ě68c81h 74R80o32z65s12í56v62a37l 5250303755424

prominte, ale krome toho, ze mate velmi podivne vyvody z clanku, tak sam pisete bludy. napriklad "evropský standart mleti"(krome toho, ze spravne je standarta a je to ten modrej hadr se zlutejma hvezdickama), zadny "evropsky standard" prazeni neexistuje.

jak si odporuje tvrzeni, poradne espresso si doma neudelate, udelejte si vybornou filtrovanou kavu? navic pripravadobre filtrovane kavy je trochu slozitejsi nez "kafe zalejete jen horkou vodou", takze mu navic podsouvate kraviny z Vasi hlavy. A ani, technologie vyroby espressa je pomerne slozita vec. vyrazne slozitejsi nez jakykoliv zpusob pripravy. A ano, zalezi na dodrzeni vsech detailu. Co s timmate za problem?

jedina, prestoze uz mnohokrat zminena, pravdiva informace je, ze rozdil v cene je predevsim kvuli vydrzi, resp. moznosti intenzivniho provozu. A pak to, ze nemluvil o spouste dalsich vecech ohledne kavy (hrubost mleti, pH vody...) koneckoncu je to rozhovor na idnesu, ne vycerpavajici povidani o kave, ze? ale kdo chce psa jist, sul si najde...

posledni odstavec je blabol zalozeny na predsudku, ze dobry=drahy, coz take neni pravda. Pokud do podniku, kde dobre vari kvalitni kavu, nechodite (zjevne), prosim. Nikdo Vas nenuti. Ale proc mate nedobytne nutkani (na zaklade teto neznalosti) tady vypoustet podobne soudy...Rv

+1/0
24.3.2015 15:38

P82a51v31e71l 78S70o67b22o13t49k85a 5360654

To jste ještě z levného kraje, dobrá káva začíná od koruny za gram výše.

+1/−1
21.3.2015 21:24

L79u14d76v32í60k 37G44a34j61d43o55š13í75k 2575743814172

Bavíme se o velkoobchodní ceně, za kterou nakupují kavárny.

0/0
25.3.2015 19:20

M48i73l52a43n 66L77i35p76o40w65s25k28i 8953475250516

Dalsi odbornik bez ktereho svet nemuze existovat ...:-/

+2/−2
21.3.2015 9:18
Foto

K61a34m34i11l98a 80K95o23b98l36i47h54o24v14á 8874607733385

...ávu naučili pít bílého člověka domorodci kdesi v pralese (historické podrobnosti samozřejmě neznám), a zachutnala mu tak, že ji začal vařit sám... a podívejme se, kam se to až dostalo: dobré kafe doma z kávovaru? Jedině v mašině za 7000 babek. Není to trošku chucpe?

Někdy mám pocit, že podle různých "odborníků na cokoliv" není lepší kávovar, než ten nejdražší, lepší restaurace, než ta s nejdražším steakem z krávy která si užívala 3x denně masáž kopyt, a lepší bublinky, než láhev šampaňského za 5000 korun.

Takhle se podle mě kultura čehokoliv zvednout nedá. Jediné, co se zvedne, je poměr snobů a rádoby znalců v naší populaci...

+8/0
21.3.2015 9:12

M96a52r69t86i54n 36S46k65á45l18a 8474857468908

Masáží kopyt jsi mě dostala ;-D

+2/0
22.3.2015 11:23

D93a77n51i55e74l 11S20c34h74a25c94h22e63r31l 9873785912856

Kamila dobře ty :-)

+1/0
22.3.2015 19:48

K30a53m77i37l 96N34o87v67o65t89n43y 4196765172420

Ale on nedoporučuje si tu mašinu kupovat. Naopak radí si pořídit filtr za pár stovek a dělat si kávu mnohem levněji a kvalitněji. Myslím, že u domácích kávovarů je problém ještě trochu jinde. Ony totiž nefungují tak, že je jednou nastavíte a pak dalších deset let vaříte kafe. V kavárně se nastavuje (měla by se nastavovat) třeba hrubost mletí každý den. To znamená uvařit a vypít, vylít dva až tři šálky každé ráno. Občas i během dne. To se ale v té spoustě kávy Ztratí. Ale pokud si vaříte kávu doma, tak uděláte za den tak maximálně pět káv a k tomu už se dva zkušební šálky dost nevyplatí. Příprava kávy pod takovým tlakem je velmi citlivá na jakékoliv drobné odchylky. Oproti tomu alternativní přípravy výjdou na pár korun, lépe se na nich experimentuje a člověku víc odpustí. Takže si uděláte doma kávu levněji a kvalitněji.

+1/0
23.3.2015 10:12

L68u13d67v38í86k 50G49a63j81d56o56š33í32k 2475663734582

Co to je kvalitněji? Káva z překapávače je úplně jiný nápoj než espresso. Káva se dá připravit mnoha způsoby od arabského v džezvě, přes vitnamský, french press až po espresso.

0/0
25.3.2015 21:50

V87o93j18t18ě93c68h 88R82o89z84s66í11v56a67l 5810353195954

dalsi, ktery ignoruje rozdil mezi "pitim kavy" a "pripravou espressa"... dobrou kavu (jak rika i pan barista) si doma muzete pripravit rozlicnymi zpusoby (o vetsine z nich se tem domorodcum asi ani nesnilo). Pripravit doma dobre espresso je proste rochu narocnejsi. nemyslim, ze na to potrebuju stroj za $7K, ale na druhou stranu, radsi zvolim jiny zpusob a na dobre esspresso s zajd tam, kde krome dobreho stroje maji i dobrou kavu a OBSLUHU (coz je detail, na ktery se pri pozadavcich na dobre espresso zapomina asi nejcasteji...)

0/0
24.3.2015 15:43

V91í10t38ě51z32s47l95a30v 14Č73a86c31k93ý 4162120494108

Pročetl jsem si tu pár příspěvků a jen čumím, co má tahle malá republika odborníků na kávu :-)

+1/0
21.3.2015 8:40

M68a22r73t79i29n 77V53o30j48á91č95e10k 9303477371406

nemyslím zrovna odborníků ,ale kdo jiný by to asi tak četl než ten koho káva zajímá....

+6/0
21.3.2015 8:44

T46o37m31á36š 49K96a87p14l30a81n 8673889823813

Asi takhle - jestli chcete doma kvalitní kávu a nechcete se s tím brblat, pořiďte si Nespresso kapslový kávovar. Mají v kapslích výběrové kávy (jak se tu píše "s příběhem"), určené pro různé velikosti a "typy" kávy-nápoje a ten rozdíl opravdu poznáte - na první pohled, vůni i na ochutnání, a to i když nebudete kafař. Navíc ty kávovary pak mají opravdu tlak (minimálně ty, které pro Nespresso vyrábí Krups), není to maskovaný překapávač jako Tchibo (jednoduchý test - vyndejte po použití kapsli - jestli z ní kape voda, tak je to překapávač, jestli je suchá, jako puk lógru z profi pákového kávovaru, tak je to kvalitní přístroj). Kapsle pak nestojí 8 Kč jako u naprosto nepitelného Tchiba či obstojného ale 10 Kč, ale nebude litovat ani koruny. A ten kávovar stojí tuším okolo 2 tisíc Kč, takže nic dramatického.

No a jestli chcete čerstvou kávu, tak buď si můžete pořídit tedy kvalitnější pákový kávovar (ale žádnou neznačovou čínu ze supermarketu) - musí umět dvě věci - zaprvé dostatečný tlak a za druhé správně ohřát vodu - když jej poprvé zapnete, počkáte až se na něm rozsvítí světýlko a pustíte vodu, tak musí mít 80°C, ty levné (ale i některé horší značkové) začnou dělat kafe klidně s 60°C. A za druhé musí mít dostatečný tlak. Plus strojek na mletí kafe, to je další story co musí všechno umět (jinak mletá káva je pro turka, jiná pro lungo, jiná pro ristretto ...). Dohromady utratíte tak 6-10 tisíc

Ale opět - jestli se s tím nechcete babrat, tak si pořiďte kvalitnější plnoautomat - ale opět - pozor na to jaký - musí mít kovový mlýnek, ne keramický (nevěřte kecům, že keramika je lepší - ničí se atd.), opět pozor na to, jaká je teplota vody první kávy (nezapomeňte, že často bude ten kávovar dělat právě jednu kávu, je to pro domácí použití) - opět všechny ty saeco atd. mají klidně 60°C. Dávejte si pozor taky na to, jakou má spotřebu kávy - ty horší kávovary totiž dohánějí nízkou teplotu a tlak tím, že tam dají prostě o 50 % víc kávy a to je hodně znát. ...

+2/0
21.3.2015 7:39

T27o10m87á54š 17K55a88p27l48a79n 8883599363473

... a pak si ještě u těch plnoautomatů dejte pozor na to, jak často se musí odvápňovat a čistit - hodně skrytý údaj, když si ho ale přečtete, tak zjistíte, že do Saeco, levnějších De-Longhi ... strávíte více času odvápňováním než přípravou kávy, budete to dělat každý týden, po pár kafích.

Tady asi jedinou značku (když nepočítám profi stroje), která má u všech svých plnoautomatů jak správnou teplotu, kovový mlýnek a navíc i vlastní patentovaný systém proti zavápňování, kdy se trubice automaticky promašťují zbytkovým tukem z kávy a prakticky tak nepotřebují odvápňovat (když v nich nebudete jen ohřívat vodu), jsou plnoautomaty od Krupsu. A nejsou navíc ani dražší (typicky 9-15 tisíc Kč).

Zbytek už je na tom, jakou kávu koupíte. Tady absolutní souhlas - je opravdu rozdíl v tom, jakou kávu kupujete a kde. Čerstvě upražená káva voní mnohem intenzivněji než ta, kterou někdo upražil před měsíci a pak jí k nám dovezl v pytli. A není pak ani dražší než ty značkové anonymní kávy.  A když už si někdo dnes kupuje pražírnu, tak je velká pravděpodobnost, že to je srdcař a výsledek bude dobrý, a moderní pražírny ani téměř neumožní přepálit kafe atd. jako kdysi.

+1/0
21.3.2015 7:50

M75i81c76h42a49l 92M71i79l62l52e21r 9636902919212

Co mas proti Saeco?

Nas Incanto de-luxe je stary 8 let, ma dvoji system na kavu - mlynek s nastavenim jemnosti umleti a zasobnikem kavovych zrn i prihradku na predemletou kavu po jedne davce.

Odvapnujeme ho podle navodu pouze, kdyz se nam objevi vyzvani v okenku "decalcify" a to je sotva jednou za rok, nekdy dele.

Zadne svetylko, ze je predehraty, se nam nerozsviti, ale kdyz zapneme ze standby, kavovar nejdriv projde ohrivacim a cisticim cyklem.  Kdyz je predehraty, objevi se v okenku "select product". Potom zvolime objem napoje (3 velikosti) a intenzitu nastavenim tlaku pistu (3 stupne).

Diky predehrivacimu cyklu kava tece horka jak ma byt hned napoprve. Kavovar lze naprogramovat ohledne teploty kavy, jejiho objemu a zvolit mnozstvi kavy k umleti podle individualni chuti (6-10g).

Na prave strane kavovaru je penic mleka, ovladany postrannim knoflikem a take je mozne zvolit alternativu - horkou vodu podle potreby.

0/0
21.3.2015 12:28

V39a93c70l13a47v 14P50e92r74o58u19t90k66a 6488717984111

ten clovek není kavový srdcař a keci o přístroji za desítky tisíc tak dobrá káva není nesouhlas.Stačí něco kava primacafe.cz kde jsou desítky stránek o tom jak mlýt kávu,uschovovat, jaký presovar a jak na něj a pokud začnete např. s gaggia okolo 10 000 kč jste po čase schopni uvařit velice dobré a kvalitní presso ..

+3/−1
21.3.2015 7:26

M30a15r37t86i41n 73V27o13j29á73č87e33k 9623247431596

máte pravdu ,tím domácím kávovarem nedělám 20káv po sobě ,ale stačí aby zvládl 2 v danou chvíli -a to zvládne

+1/0
21.3.2015 7:30

M33a76r76t50i54n 84V54o11j33á66č50e81k 9543107801606

no pán mě připadá buď docela namachrovaný ...ten článek šel udělat normálněji....a myslím ,že dobrý kávy mám vypito dost a na rovinu zrovna třeba v itálii stačilo zastavit na prvním Agipu a dostal jsem esspreso v takový kvalitě na kterou u nás natrefím na 10tý pokus .....mimochodem jako uživatele mě ale vůbec nezajímá kolik má barista ocenění -hlavně abych dostal solidní kávu (nabízí se otázka jak moc vážně berou italové podobné soutěže)

+5/−1
21.3.2015 7:26

V31o16j36t13ě59c46h 22R90o51z38s59í80v87a77l 5400973855244

ano. v Italii dostanete temer vsude levnou a kvalitni kavu. stejne jako v recku, spanelsku portugalsku francii proste vsude, kde vyber a zpusob zpracovani kavy nikdo 40 let neridil centralne. Italove sice vymysleli espresso, dokonce i moka kavovary, ale to spolu zas tolik nesouvisi. Pokud mi u nas pumpar po objednani espresa podava kelimek, ve kterem je 1.5 dc hnede vody a na moje namitky, ze jsem si jeste specialne rekl o "male espresso" a rukou naznacil velikost frtana mi odpovi, ze normalne dela jeste vetsi, tak to srovnani s iItalii dost kulha...Kultura piti kavy v CR je v troskach. Oproti nam dela kafe lepe skoro kazdy (na zapad). Italove v tom nijak nevynikaji.

0/0
24.3.2015 15:57

A89l96e27x23a56n29d81r 69K45o59s29t26k32a 8682528816954

Tráva zelenější. Zrovna v Německu je to s kafem skoro stejné jako u nás, ale pak směrem k Francouzským hranicím se to dost výraazně mění. Třeba v tom, že u benzínky automat nedělá instantní, ale příprava začíná tím, že se odsype pár zrníček kávy do mlýnku atd.

+1/0
21.3.2015 7:16

M58a63r96t46i41n 34V48o90j73á96č75e70k 9343807361916

třeba ta Francie se ale změnila za posledních 10let  dost výrazně ...zrovna třeba na benzínkách presso nedělali jen nějaký překapávaný nebo jaký nescafé

0/0
21.3.2015 7:28

P57e82t66r 13J11a33r66o67c10h 7270943685828

Člověk prostě může být radikál, i když se jedné jenom o kafe. :-)

+4/0
21.3.2015 0:44

M84o76j83m38í23r 42V61r53t89o50c15h 2520253802582

Další machr co pozná když mu namočím do hrnku s kafem ,  že mám cukrovku.

+2/−1
21.3.2015 0:20

R56o87m19a66n 71V43o64c64e51t58k39a 9903631796508

s tim, ze si doma neudelam dobre espresso nesouhlasim, Gagia classic je dobra masinka za par korun oproti 180k, mlynek take od stejne znacky. Jednodruhovky se daji krasne objednat, spis je problem, najit si tu svou chut, stejne jako napr. u vina a rozhodne chut je individualni a tak neznamena, ze extra drahe bude jiste dobre. Navic jak pan barista radi, prekapavanou.... no comment, kdyz se bavime o espressu a levne variante pripravy, tak rozhodne nejblize je mokka konvicka, ta je za pas stovek a rozhodne ma co nabidnout.

+5/0
21.3.2015 0:13

V72o51j62t24ě88c68h 62R37o72z37s46í50v51a39l 5500323515754

co tu mate vsichni proti prekapavane kave??? fakt nechapu. Pocitam, ze ji ani neumite poradne pripravity, kdyz nad ni tak oihrnujete nos. Lepsi dobre udelana filtrovana kava nez zparchantely espresso...

s moka souhlas, vyrobky firmy Bialetti nam zabiraj v kuchyni uz celkem dost mista... :o)

+1/0
24.3.2015 16:00

M77o57j42m54í60r 13V28r43t28o53c46h 2590623202792

Dobrá káva je ta co mi chutná a k tomu aby mě přesvědčoval o opaku , agenta s teplou vodou nepotřebuji.

+5/−1
21.3.2015 0:08

K47a87r90e63l 56Z27a31p83l59e72t25a30l 6140236416989

Ve všem s vámi souhlasím. Kdo je tady ředitel zeměkoule aby rozhodl která káva je ta správná a která ne.

+1/0
21.3.2015 9:08
Foto

D81a60v43i30d 34S88c68h33n28e95b44e31r13g73e61r 9565978623603

Za dobrou kávu zaplatím do sta korun, kafe je moje slabina a je fakt že dobrou kávu aby člověk hledal důsledně, bohužel v restauraci je problém dostat dobrou kávu, a najednou jsem ji vracel že prostě nebyla dobrá, naštěstí pracuji v restauraci kde můžu říct že máme kvalitní kávu a rád si ji vychutnam.

0/0
21.3.2015 0:00

A75l93e14x 29Š90t28a83j26n34e56r 7891854445453

Na moje čaje stačí horká voda. :-)

+1/0
20.3.2015 23:55

V92o13j38t38ě30c21h 24R68o94z28s34í24v57a32l 5120743625694

to byste koukal, jaka veda se  da udelat ze zaliti par suchych listku horkou vodou...

0/0
24.3.2015 16:02
Foto

M38i29l37o78s89l42a58v 13D98o42u78b46r83a59v51a 1271739445404

ten clanek to je typickej snobskej bullshit

+3/−6
20.3.2015 23:32

D45a82v92i64d 56B68o88u71c68h25a19l 8629640289

Další hipster, o němž "novinář" nadšeně mluví jako o někom, kdo dokazuje, že kolo není čtvercové, ale trojúhelníkové, přestože všem je to jedno a dávno ví, že kolo je kulaté.

0/−1
20.3.2015 23:17

M70i57c64h55a60e54l 34M38e87n42s76i84k 3443766170

Jen pro přesnost: oni to (všichni) VĚDÍ.

Anebo "vijó", Bóchale ;-)

0/−1
21.3.2015 0:33

P49e22t91r 65V90o69p14i80č59k47a 2172312268482

Pravá káva musí být sklízená pouze pravou rukou, v sudý týden a pražená za úplňku. Jinak to není ono. ;-)

+6/0
20.3.2015 23:03
Foto

M49i43l24o17s88l29a14v 90D72o49u15b52r13a15v17a 1301799615484

a musi byt ze treti radky od kraje

0/0
20.3.2015 23:31

A58l76e58x 27Š92t60a46j20n20e56r 7331434155833

A hlavně jen panna čistá!! :-)

0/0
20.3.2015 23:56
Foto

P93e73t34r 87K64o40č85i43č10k16a 4489628856617

Pro autora článku: znám jen piccolo. A co je picollo ?

+2/0
20.3.2015 22:44

A11l97e97x 57Š53t66a31j56n82e76r 7951774715793

Pragovka.

+1/0
20.3.2015 23:57

T56o67m64á20š 77K77a26p52l89a93n 8273489523373

no podle pravidel italské výslovnosti to je "pičolo"

+1/−1
21.3.2015 7:20

R95a40d40e76k 45Č22e21r98v78e76n83k36a 5214951374202

jejda pane Kaplane, to zas bude dukátů dole ;-)

0/0
21.3.2015 15:23

M92i59c38h75a44e94l 70M83e69n19s92i16k 3793596150

To by se to muselo psát "piciollo", ne?

0/−1
22.3.2015 22:34

D26a70v89i25d 15M41u83n65z72a10r 3788832384986

dovolte abych dodal…ze nejenom to caffee ale i ty syry, vina, sunky, zmrzlinu a olive oil dostanete lepsi jinde nezli v Italii….tam vam tak akorat ukradnou kolo...

+1/−1
20.3.2015 22:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.