Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista

Barista Michal Křižka rád bourá některé z mýtů, které se v nás zahnízdily. Například že káva má být hořká, že nejlíp kávě rozumí Italové nebo že z domácího kávovaru na přípravu espressa za 15–20 tisíc korun vyrobíte dobrou kávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R90a24d40e83k 87K67l59o51s 4175570798600

zdejší diskutéři jsou jen parta lidí, kterým na kávě nesejde a nebo ano a pan barista jim vyprášil kožich tím, že jim pomluvil espresso v superhyperobchodnich centrech kam chodi a mlaskají nad kafem, za který dali okolo padesátikoruny a protože je to pálka, tak všude chodili a řikali jak chodí při nákupech s mámou na tu kvalitní kávičku v tom obchodním centru kde tráví své víkendy ;-D

0/−1
27.3.2015 8:23

M40a24r73t43i73n 65V47á63c72l94a20v 3424788803340

Ze ja jsem to četl :( ted si budu muset koupit ten frahý presovač...

+1/−1
22.3.2015 12:49

K84a62r77e35l 54V58a40c64h40u34t 9453132759643

Jedno je jisté - to, co se objevilo na trhu pod názvem "Jihlavanka Espresso Zrnková káva 500g" (prý: Silná, Vyvážená směs Robusta & Arabica, výrazné aroma, silná chuť, jemná pěna) = je ve skutečnosti jen dobře zkarbonizované (a tedy nepředstavitelně předražené) UHLÍ !!!  ;-€;-ORv Pražit kávu (?!) lze zcela zjevně až do úplné kávové smrti!

Ochutnal jsem espresso vyrobené z mnoha druhů komerčních káv (od molochů i z malých pražíren)), ale tohle je fakt něco EXTRA! ;-D

Jo a letos mi přišlo docela zábavné zjištění, že třeba nahoře v italském lyžařském v Santa Caterině nabízejí espresso nikoli italské, nýbrž vyrobené z kávy "molocha" vídeňského = Julius Meinl.  ;-) Myslím tedy, že pití a tedy i nabídka kávy je dnes podřízena nikoli tradicím, ale marketinku a poskytovanému servisu.

+2/0
22.3.2015 8:20

P88a13v78e66l 53S46o75b58o17t29k24a 5340284

Jenže. Když koupíte Lavazza, je to standard. Když si objednáte kávu praženou v Česku, často (velmi často) dostanete kávu jaxtax slušně upraženou, ale plesnivou.

Objednával jsem si z různých pražíren po Česku, ale před cca dvěma třema rokama šla kvalita tak strašně dolů, že už se neodvážím.

Ale kromě Lavazza atd. se dá natrefit i na slušnou kávu jiných značek - základ je koupit jedno balení, vyzkoušet a pak případně zajít pro dalších deset, než danou šarži vyprodají.

Jo - a jedině ružní mletí (pokud nedáte za pomaloběžný mlýnek X tisíc) a filtr v Chytráčkovi, žádné French atd ;-D

0/−1
21.3.2015 21:23

P28a95v13e97l 14S17o43b73o87t38k31a 5340114

A abych neřčechválil... někdy také koupíte Lavazza, naposledy černá plechovka, a nedá se to pít ;-D

0/−1
21.3.2015 21:55

O98n58d43ř19e37j 62M70a97c83k91ů 7415740344448

Jak jsem psal výše, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Jsou noví a mají nepěkný web, ale prodávají nejkvalitnější výběrovou kávu praženou v předních českých pražírnách. Kouzlo je v tom, že Vám každý měsíc přivezou až domů jiné tři kávy a můžete tak objevovat nové skvělé chutě. Balení je moc pěkné, takže se hodí i jako super dárek, který potěší každého. :-)

A rozhodně můžu doporučit i pražírny jako je La Boheme, Coffee Source, Doubleshot, Mamacoffee... ;-)

+1/0
22.3.2015 17:29

L58u36d55v58í21k 29G40a21j68d36o35š40í94k 2425903114732

Tohle je PR La Boheme Cafe nebo co?

Nebo snad značky Lamarzocco?

.

Pan Křížek se sice tváří jako odborník, ale plácá tu bludy. Espresso nelze udělat dobře jinak než strojem za 180 000, načež vám poradí si udělat překapávané? Trochu zvláštní. Že by u Espressa tak strašně záleželo na technologii výroby, ale když kafe zalejete jen horkou vodou tak to je OK? Pane Křížku, trochu si odporujete.

Kvalitní espresso uděláte pokud dodržíte potřebný tlak ve spařovači a teplotu vody. Nic víc k tomu nepotřebujete a tuhle banální podmínku zvládne stroj za 10 000 Kč taky. Otázka je jen jak dlouho to takový stroj vydrží dělat.

Kavárny si kupují profi mašiny za statisíce nikoliv proto, že z jiných káva udělat nejde, ale protože jsou konstuovány na dlouhodobý nepřetržitý provoz.

Jinak spoustu řečí o druzích a kvalitě kávy (s tím se určitě dá souhlasit) ale ani zmínka o tom, že stejně podstatné pro dobrou kávu je, jakou použijete vodu. 8-o

.

Doma si udělám lepší espresso než v kterékoliv restauraci nebo kavárně (vyzkoušeno). V Kavárně mi totiž NIKDY nenabídnou špičkovou kávu kterou by museli nakupovat za 600-800 Kč za kilo protože kavárna je kšeft. Nikoliv dobročinná organizace a šálek kávy by si za 100 Kč nikdo neobjednal.

+13/−1
21.3.2015 11:09

P56e41t52r 46K26u25h97n 3908611626291

Ještě bych dodal, že důležitá je také hrubost mletí. Doma je navíc  možné nastavit sílu kávy, množství vody, káva je čerstvě umletá. Dokonce je možné experimentovat i s domácím pražením a nespoléhat jen na evropský standart pražení. A ty experimenty jsou docela zábavné a překvapující(vlastní zkušenost). Každopádně bez určité kvality základních produktů není možné dobrou kávu vyrobit. Někomu stačí káva jen jako kofeinový pohon, jiný to může mít jako koníčka, někdo z toho dělá vědu. Proč ne?

+5/0
21.3.2015 18:26

V44o14j71t32ě78c72h 84R47o42z79s20í14v70a87l 5890163825954

prominte, ale krome toho, ze mate velmi podivne vyvody z clanku, tak sam pisete bludy. napriklad "evropský standart mleti"(krome toho, ze spravne je standarta a je to ten modrej hadr se zlutejma hvezdickama), zadny "evropsky standard" prazeni neexistuje.

jak si odporuje tvrzeni, poradne espresso si doma neudelate, udelejte si vybornou filtrovanou kavu? navic pripravadobre filtrovane kavy je trochu slozitejsi nez "kafe zalejete jen horkou vodou", takze mu navic podsouvate kraviny z Vasi hlavy. A ani, technologie vyroby espressa je pomerne slozita vec. vyrazne slozitejsi nez jakykoliv zpusob pripravy. A ano, zalezi na dodrzeni vsech detailu. Co s timmate za problem?

jedina, prestoze uz mnohokrat zminena, pravdiva informace je, ze rozdil v cene je predevsim kvuli vydrzi, resp. moznosti intenzivniho provozu. A pak to, ze nemluvil o spouste dalsich vecech ohledne kavy (hrubost mleti, pH vody...) koneckoncu je to rozhovor na idnesu, ne vycerpavajici povidani o kave, ze? ale kdo chce psa jist, sul si najde...

posledni odstavec je blabol zalozeny na predsudku, ze dobry=drahy, coz take neni pravda. Pokud do podniku, kde dobre vari kvalitni kavu, nechodite (zjevne), prosim. Nikdo Vas nenuti. Ale proc mate nedobytne nutkani (na zaklade teto neznalosti) tady vypoustet podobne soudy...Rv

+1/0
24.3.2015 15:38

P38a17v82e28l 83S42o81b96o41t20k57a 5660594

To jste ještě z levného kraje, dobrá káva začíná od koruny za gram výše.

+1/−1
21.3.2015 21:24

L65u20d75v64í64k 13G61a32j56d52o67š92í46k 2365803584352

Bavíme se o velkoobchodní ceně, za kterou nakupují kavárny.

0/0
25.3.2015 19:20

M18i24l94a93n 34L21i61p84o87w88s96k74i 8533365840226

Dalsi odbornik bez ktereho svet nemuze existovat ...:-/

+2/−2
21.3.2015 9:18
Foto

K59a48m60i21l35a 51K79o44b44l81i64h24o34v46á 8164117483155

...ávu naučili pít bílého člověka domorodci kdesi v pralese (historické podrobnosti samozřejmě neznám), a zachutnala mu tak, že ji začal vařit sám... a podívejme se, kam se to až dostalo: dobré kafe doma z kávovaru? Jedině v mašině za 7000 babek. Není to trošku chucpe?

Někdy mám pocit, že podle různých "odborníků na cokoliv" není lepší kávovar, než ten nejdražší, lepší restaurace, než ta s nejdražším steakem z krávy která si užívala 3x denně masáž kopyt, a lepší bublinky, než láhev šampaňského za 5000 korun.

Takhle se podle mě kultura čehokoliv zvednout nedá. Jediné, co se zvedne, je poměr snobů a rádoby znalců v naší populaci...

+8/0
21.3.2015 9:12

M12a42r71t64i41n 98S24k78á76l23a 8634567138258

Masáží kopyt jsi mě dostala ;-D

+2/0
22.3.2015 11:23

D82a80n85i87e29l 47S10c66h44a59c59h52e55r47l 9603505822946

Kamila dobře ty :-)

+1/0
22.3.2015 19:48

K36a47m34i52l 50N94o16v60o95t56n74y 4656795872770

Ale on nedoporučuje si tu mašinu kupovat. Naopak radí si pořídit filtr za pár stovek a dělat si kávu mnohem levněji a kvalitněji. Myslím, že u domácích kávovarů je problém ještě trochu jinde. Ony totiž nefungují tak, že je jednou nastavíte a pak dalších deset let vaříte kafe. V kavárně se nastavuje (měla by se nastavovat) třeba hrubost mletí každý den. To znamená uvařit a vypít, vylít dva až tři šálky každé ráno. Občas i během dne. To se ale v té spoustě kávy Ztratí. Ale pokud si vaříte kávu doma, tak uděláte za den tak maximálně pět káv a k tomu už se dva zkušební šálky dost nevyplatí. Příprava kávy pod takovým tlakem je velmi citlivá na jakékoliv drobné odchylky. Oproti tomu alternativní přípravy výjdou na pár korun, lépe se na nich experimentuje a člověku víc odpustí. Takže si uděláte doma kávu levněji a kvalitněji.

+1/0
23.3.2015 10:12

L49u41d52v59í27k 80G11a14j44d96o21š15í88k 2525763274352

Co to je kvalitněji? Káva z překapávače je úplně jiný nápoj než espresso. Káva se dá připravit mnoha způsoby od arabského v džezvě, přes vitnamský, french press až po espresso.

0/0
25.3.2015 21:50

V40o68j30t64ě89c40h 40R90o81z68s50í53v91a77l 5780713735164

dalsi, ktery ignoruje rozdil mezi "pitim kavy" a "pripravou espressa"... dobrou kavu (jak rika i pan barista) si doma muzete pripravit rozlicnymi zpusoby (o vetsine z nich se tem domorodcum asi ani nesnilo). Pripravit doma dobre espresso je proste rochu narocnejsi. nemyslim, ze na to potrebuju stroj za $7K, ale na druhou stranu, radsi zvolim jiny zpusob a na dobre esspresso s zajd tam, kde krome dobreho stroje maji i dobrou kavu a OBSLUHU (coz je detail, na ktery se pri pozadavcich na dobre espresso zapomina asi nejcasteji...)

0/0
24.3.2015 15:43

V17í89t65ě23z34s42l89a54v 38Č88a27c18k29ý 4382480354218

Pročetl jsem si tu pár příspěvků a jen čumím, co má tahle malá republika odborníků na kávu :-)

+1/0
21.3.2015 8:40

M66a23r58t10i22n 68V45o22j60á60č52e28k 9413437251466

nemyslím zrovna odborníků ,ale kdo jiný by to asi tak četl než ten koho káva zajímá....

+6/0
21.3.2015 8:44

T70o19m44á73š 54K94a32p10l84a11n 8113639603313

Asi takhle - jestli chcete doma kvalitní kávu a nechcete se s tím brblat, pořiďte si Nespresso kapslový kávovar. Mají v kapslích výběrové kávy (jak se tu píše "s příběhem"), určené pro různé velikosti a "typy" kávy-nápoje a ten rozdíl opravdu poznáte - na první pohled, vůni i na ochutnání, a to i když nebudete kafař. Navíc ty kávovary pak mají opravdu tlak (minimálně ty, které pro Nespresso vyrábí Krups), není to maskovaný překapávač jako Tchibo (jednoduchý test - vyndejte po použití kapsli - jestli z ní kape voda, tak je to překapávač, jestli je suchá, jako puk lógru z profi pákového kávovaru, tak je to kvalitní přístroj). Kapsle pak nestojí 8 Kč jako u naprosto nepitelného Tchiba či obstojného ale 10 Kč, ale nebude litovat ani koruny. A ten kávovar stojí tuším okolo 2 tisíc Kč, takže nic dramatického.

No a jestli chcete čerstvou kávu, tak buď si můžete pořídit tedy kvalitnější pákový kávovar (ale žádnou neznačovou čínu ze supermarketu) - musí umět dvě věci - zaprvé dostatečný tlak a za druhé správně ohřát vodu - když jej poprvé zapnete, počkáte až se na něm rozsvítí světýlko a pustíte vodu, tak musí mít 80°C, ty levné (ale i některé horší značkové) začnou dělat kafe klidně s 60°C. A za druhé musí mít dostatečný tlak. Plus strojek na mletí kafe, to je další story co musí všechno umět (jinak mletá káva je pro turka, jiná pro lungo, jiná pro ristretto ...). Dohromady utratíte tak 6-10 tisíc

Ale opět - jestli se s tím nechcete babrat, tak si pořiďte kvalitnější plnoautomat - ale opět - pozor na to jaký - musí mít kovový mlýnek, ne keramický (nevěřte kecům, že keramika je lepší - ničí se atd.), opět pozor na to, jaká je teplota vody první kávy (nezapomeňte, že často bude ten kávovar dělat právě jednu kávu, je to pro domácí použití) - opět všechny ty saeco atd. mají klidně 60°C. Dávejte si pozor taky na to, jakou má spotřebu kávy - ty horší kávovary totiž dohánějí nízkou teplotu a tlak tím, že tam dají prostě o 50 % víc kávy a to je hodně znát. ...

+2/0
21.3.2015 7:39

T25o53m52á67š 14K59a56p15l94a31n 8293119733813

... a pak si ještě u těch plnoautomatů dejte pozor na to, jak často se musí odvápňovat a čistit - hodně skrytý údaj, když si ho ale přečtete, tak zjistíte, že do Saeco, levnějších De-Longhi ... strávíte více času odvápňováním než přípravou kávy, budete to dělat každý týden, po pár kafích.

Tady asi jedinou značku (když nepočítám profi stroje), která má u všech svých plnoautomatů jak správnou teplotu, kovový mlýnek a navíc i vlastní patentovaný systém proti zavápňování, kdy se trubice automaticky promašťují zbytkovým tukem z kávy a prakticky tak nepotřebují odvápňovat (když v nich nebudete jen ohřívat vodu), jsou plnoautomaty od Krupsu. A nejsou navíc ani dražší (typicky 9-15 tisíc Kč).

Zbytek už je na tom, jakou kávu koupíte. Tady absolutní souhlas - je opravdu rozdíl v tom, jakou kávu kupujete a kde. Čerstvě upražená káva voní mnohem intenzivněji než ta, kterou někdo upražil před měsíci a pak jí k nám dovezl v pytli. A není pak ani dražší než ty značkové anonymní kávy.  A když už si někdo dnes kupuje pražírnu, tak je velká pravděpodobnost, že to je srdcař a výsledek bude dobrý, a moderní pražírny ani téměř neumožní přepálit kafe atd. jako kdysi.

+1/0
21.3.2015 7:50

M47i36c95h55a11l 70M57i28l13l60e65r 9716892589252

Co mas proti Saeco?

Nas Incanto de-luxe je stary 8 let, ma dvoji system na kavu - mlynek s nastavenim jemnosti umleti a zasobnikem kavovych zrn i prihradku na predemletou kavu po jedne davce.

Odvapnujeme ho podle navodu pouze, kdyz se nam objevi vyzvani v okenku "decalcify" a to je sotva jednou za rok, nekdy dele.

Zadne svetylko, ze je predehraty, se nam nerozsviti, ale kdyz zapneme ze standby, kavovar nejdriv projde ohrivacim a cisticim cyklem.  Kdyz je predehraty, objevi se v okenku "select product". Potom zvolime objem napoje (3 velikosti) a intenzitu nastavenim tlaku pistu (3 stupne).

Diky predehrivacimu cyklu kava tece horka jak ma byt hned napoprve. Kavovar lze naprogramovat ohledne teploty kavy, jejiho objemu a zvolit mnozstvi kavy k umleti podle individualni chuti (6-10g).

Na prave strane kavovaru je penic mleka, ovladany postrannim knoflikem a take je mozne zvolit alternativu - horkou vodu podle potreby.

0/0
21.3.2015 12:28

V20a66c80l61a39v 45P98e75r73o39u64t89k65a 6248237544531

ten clovek není kavový srdcař a keci o přístroji za desítky tisíc tak dobrá káva není nesouhlas.Stačí něco kava primacafe.cz kde jsou desítky stránek o tom jak mlýt kávu,uschovovat, jaký presovar a jak na něj a pokud začnete např. s gaggia okolo 10 000 kč jste po čase schopni uvařit velice dobré a kvalitní presso ..

+3/−1
21.3.2015 7:26

M31a50r61t58i15n 55V62o88j72á95č49e90k 9123427691966

máte pravdu ,tím domácím kávovarem nedělám 20káv po sobě ,ale stačí aby zvládl 2 v danou chvíli -a to zvládne

+1/0
21.3.2015 7:30

M89a83r64t48i48n 44V45o48j59á32č26e46k 9803917141896

no pán mě připadá buď docela namachrovaný ...ten článek šel udělat normálněji....a myslím ,že dobrý kávy mám vypito dost a na rovinu zrovna třeba v itálii stačilo zastavit na prvním Agipu a dostal jsem esspreso v takový kvalitě na kterou u nás natrefím na 10tý pokus .....mimochodem jako uživatele mě ale vůbec nezajímá kolik má barista ocenění -hlavně abych dostal solidní kávu (nabízí se otázka jak moc vážně berou italové podobné soutěže)

+5/−1
21.3.2015 7:26

V16o22j49t49ě96c65h 15R20o28z71s65í49v58a83l 5700953945914

ano. v Italii dostanete temer vsude levnou a kvalitni kavu. stejne jako v recku, spanelsku portugalsku francii proste vsude, kde vyber a zpusob zpracovani kavy nikdo 40 let neridil centralne. Italove sice vymysleli espresso, dokonce i moka kavovary, ale to spolu zas tolik nesouvisi. Pokud mi u nas pumpar po objednani espresa podava kelimek, ve kterem je 1.5 dc hnede vody a na moje namitky, ze jsem si jeste specialne rekl o "male espresso" a rukou naznacil velikost frtana mi odpovi, ze normalne dela jeste vetsi, tak to srovnani s iItalii dost kulha...Kultura piti kavy v CR je v troskach. Oproti nam dela kafe lepe skoro kazdy (na zapad). Italove v tom nijak nevynikaji.

0/0
24.3.2015 15:57

A74l40e57x15a14n86d14r 23K97o82s39t25k17a 8792908596844

Tráva zelenější. Zrovna v Německu je to s kafem skoro stejné jako u nás, ale pak směrem k Francouzským hranicím se to dost výraazně mění. Třeba v tom, že u benzínky automat nedělá instantní, ale příprava začíná tím, že se odsype pár zrníček kávy do mlýnku atd.

+1/0
21.3.2015 7:16

M89a91r29t10i33n 77V54o29j75á77č95e88k 9753607291516

třeba ta Francie se ale změnila za posledních 10let  dost výrazně ...zrovna třeba na benzínkách presso nedělali jen nějaký překapávaný nebo jaký nescafé

0/0
21.3.2015 7:28

P88e26t73r 41J10a17r62o45c82h 7660323805128

Člověk prostě může být radikál, i když se jedné jenom o kafe. :-)

+4/0
21.3.2015 0:44

M63o84j57m98í97r 80V14r74t90o50c61h 2130853372182

Další machr co pozná když mu namočím do hrnku s kafem ,  že mám cukrovku.

+2/−1
21.3.2015 0:20

R17o33m32a31n 19V73o28c62e27t27k83a 9813381836278

s tim, ze si doma neudelam dobre espresso nesouhlasim, Gagia classic je dobra masinka za par korun oproti 180k, mlynek take od stejne znacky. Jednodruhovky se daji krasne objednat, spis je problem, najit si tu svou chut, stejne jako napr. u vina a rozhodne chut je individualni a tak neznamena, ze extra drahe bude jiste dobre. Navic jak pan barista radi, prekapavanou.... no comment, kdyz se bavime o espressu a levne variante pripravy, tak rozhodne nejblize je mokka konvicka, ta je za pas stovek a rozhodne ma co nabidnout.

+5/0
21.3.2015 0:13

V66o54j72t27ě21c91h 48R89o76z78s25í75v96a74l 5210383245784

co tu mate vsichni proti prekapavane kave??? fakt nechapu. Pocitam, ze ji ani neumite poradne pripravity, kdyz nad ni tak oihrnujete nos. Lepsi dobre udelana filtrovana kava nez zparchantely espresso...

s moka souhlas, vyrobky firmy Bialetti nam zabiraj v kuchyni uz celkem dost mista... :o)

+1/0
24.3.2015 16:00

M54o37j58m44í10r 70V37r45t32o39c80h 2240983742892

Dobrá káva je ta co mi chutná a k tomu aby mě přesvědčoval o opaku , agenta s teplou vodou nepotřebuji.

+5/−1
21.3.2015 0:08

K73a83r17e39l 67Z25a25p68l42e54t52a93l 6970316866169

Ve všem s vámi souhlasím. Kdo je tady ředitel zeměkoule aby rozhodl která káva je ta správná a která ne.

+1/0
21.3.2015 9:08
Foto

D88a69v13i83d 56S67c31h53n12e89b75e69r18g19e62r 9795498853323

Za dobrou kávu zaplatím do sta korun, kafe je moje slabina a je fakt že dobrou kávu aby člověk hledal důsledně, bohužel v restauraci je problém dostat dobrou kávu, a najednou jsem ji vracel že prostě nebyla dobrá, naštěstí pracuji v restauraci kde můžu říct že máme kvalitní kávu a rád si ji vychutnam.

0/0
21.3.2015 0:00

A89l13e97x 56Š62t38a68j25n89e57r 7761394235443

Na moje čaje stačí horká voda. :-)

+1/0
20.3.2015 23:55

V33o91j53t94ě89c43h 16R62o62z37s77í48v55a59l 5330903715534

to byste koukal, jaka veda se  da udelat ze zaliti par suchych listku horkou vodou...

0/0
24.3.2015 16:02
Foto

M21i98l96o12s89l23a49v 55D87o51u41b95r34a59v62a 1351849275194

ten clanek to je typickej snobskej bullshit

+3/−6
20.3.2015 23:32

D83a59v51i25d 37B50o69u77c23h81a18l 8919970849

Další hipster, o němž "novinář" nadšeně mluví jako o někom, kdo dokazuje, že kolo není čtvercové, ale trojúhelníkové, přestože všem je to jedno a dávno ví, že kolo je kulaté.

0/−1
20.3.2015 23:17

M32i27c24h47a30e11l 40M54e43n55s64i31k 3663126270

Jen pro přesnost: oni to (všichni) VĚDÍ.

Anebo "vijó", Bóchale ;-)

0/−1
21.3.2015 0:33

P85e30t74r 16V81o86p92i69č82k68a 2602302448362

Pravá káva musí být sklízená pouze pravou rukou, v sudý týden a pražená za úplňku. Jinak to není ono. ;-)

+6/0
20.3.2015 23:03
Foto

M72i79l59o42s20l12a41v 47D87o63u26b77r39a25v95a 1601169835674

a musi byt ze treti radky od kraje

0/0
20.3.2015 23:31

A59l36e61x 42Š84t25a96j38n57e41r 7771684805943

A hlavně jen panna čistá!! :-)

0/0
20.3.2015 23:56
Foto

P28e70t74r 14K87o56č10i84č47k41a 4219898136577

Pro autora článku: znám jen piccolo. A co je picollo ?

+2/0
20.3.2015 22:44

A77l72e31x 62Š76t61a83j98n20e46r 7731274225723

Pragovka.

+1/0
20.3.2015 23:57

T83o16m19á93š 45K82a20p54l30a56n 8273379663743

no podle pravidel italské výslovnosti to je "pičolo"

+1/−1
21.3.2015 7:20

R88a30d30e94k 21Č49e60r84v20e25n91k28a 5204281594372

jejda pane Kaplane, to zas bude dukátů dole ;-)

0/0
21.3.2015 15:23

M43i36c11h41a32e26l 54M30e46n33s51i74k 3453496930

To by se to muselo psát "piciollo", ne?

0/−1
22.3.2015 22:34

D19a20v89i26d 78M15u72n21z98a95r 3938122264726

dovolte abych dodal…ze nejenom to caffee ale i ty syry, vina, sunky, zmrzlinu a olive oil dostanete lepsi jinde nezli v Italii….tam vam tak akorat ukradnou kolo...

+1/−1
20.3.2015 22:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.