Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista

Barista Michal Křižka rád bourá některé z mýtů, které se v nás zahnízdily. Například že káva má být hořká, že nejlíp kávě rozumí Italové nebo že z domácího kávovaru na přípravu espressa za 15–20 tisíc korun vyrobíte dobrou kávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R91a47d35e20k 43K53l82o37s 4155490658440

zdejší diskutéři jsou jen parta lidí, kterým na kávě nesejde a nebo ano a pan barista jim vyprášil kožich tím, že jim pomluvil espresso v superhyperobchodnich centrech kam chodi a mlaskají nad kafem, za který dali okolo padesátikoruny a protože je to pálka, tak všude chodili a řikali jak chodí při nákupech s mámou na tu kvalitní kávičku v tom obchodním centru kde tráví své víkendy ;-D

0/−1
27.3.2015 8:23

M43a39r97t45i65n 65V63á83c45l77a91v 3494898413110

Ze ja jsem to četl :( ted si budu muset koupit ten frahý presovač...

+1/−1
22.3.2015 12:49

K54a80r64e49l 51V83a38c34h10u45t 9813402189133

Jedno je jisté - to, co se objevilo na trhu pod názvem "Jihlavanka Espresso Zrnková káva 500g" (prý: Silná, Vyvážená směs Robusta & Arabica, výrazné aroma, silná chuť, jemná pěna) = je ve skutečnosti jen dobře zkarbonizované (a tedy nepředstavitelně předražené) UHLÍ !!!  ;-€;-ORv Pražit kávu (?!) lze zcela zjevně až do úplné kávové smrti!

Ochutnal jsem espresso vyrobené z mnoha druhů komerčních káv (od molochů i z malých pražíren)), ale tohle je fakt něco EXTRA! ;-D

Jo a letos mi přišlo docela zábavné zjištění, že třeba nahoře v italském lyžařském v Santa Caterině nabízejí espresso nikoli italské, nýbrž vyrobené z kávy "molocha" vídeňského = Julius Meinl.  ;-) Myslím tedy, že pití a tedy i nabídka kávy je dnes podřízena nikoli tradicím, ale marketinku a poskytovanému servisu.

+2/0
22.3.2015 8:20

P21a66v63e34l 71S67o76b97o73t38k46a 5720274

Jenže. Když koupíte Lavazza, je to standard. Když si objednáte kávu praženou v Česku, často (velmi často) dostanete kávu jaxtax slušně upraženou, ale plesnivou.

Objednával jsem si z různých pražíren po Česku, ale před cca dvěma třema rokama šla kvalita tak strašně dolů, že už se neodvážím.

Ale kromě Lavazza atd. se dá natrefit i na slušnou kávu jiných značek - základ je koupit jedno balení, vyzkoušet a pak případně zajít pro dalších deset, než danou šarži vyprodají.

Jo - a jedině ružní mletí (pokud nedáte za pomaloběžný mlýnek X tisíc) a filtr v Chytráčkovi, žádné French atd ;-D

0/−1
21.3.2015 21:23

P67a23v55e84l 30S12o52b38o56t49k10a 5230594

A abych neřčechválil... někdy také koupíte Lavazza, naposledy černá plechovka, a nedá se to pít ;-D

0/−1
21.3.2015 21:55

O15n15d96ř10e83j 34M54a79c33k21ů 7375240284728

Jak jsem psal výše, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Jsou noví a mají nepěkný web, ale prodávají nejkvalitnější výběrovou kávu praženou v předních českých pražírnách. Kouzlo je v tom, že Vám každý měsíc přivezou až domů jiné tři kávy a můžete tak objevovat nové skvělé chutě. Balení je moc pěkné, takže se hodí i jako super dárek, který potěší každého. :-)

A rozhodně můžu doporučit i pražírny jako je La Boheme, Coffee Source, Doubleshot, Mamacoffee... ;-)

+1/0
22.3.2015 17:29

L33u55d16v36í12k 78G66a69j20d54o59š61í38k 2655733644262

Tohle je PR La Boheme Cafe nebo co?

Nebo snad značky Lamarzocco?

.

Pan Křížek se sice tváří jako odborník, ale plácá tu bludy. Espresso nelze udělat dobře jinak než strojem za 180 000, načež vám poradí si udělat překapávané? Trochu zvláštní. Že by u Espressa tak strašně záleželo na technologii výroby, ale když kafe zalejete jen horkou vodou tak to je OK? Pane Křížku, trochu si odporujete.

Kvalitní espresso uděláte pokud dodržíte potřebný tlak ve spařovači a teplotu vody. Nic víc k tomu nepotřebujete a tuhle banální podmínku zvládne stroj za 10 000 Kč taky. Otázka je jen jak dlouho to takový stroj vydrží dělat.

Kavárny si kupují profi mašiny za statisíce nikoliv proto, že z jiných káva udělat nejde, ale protože jsou konstuovány na dlouhodobý nepřetržitý provoz.

Jinak spoustu řečí o druzích a kvalitě kávy (s tím se určitě dá souhlasit) ale ani zmínka o tom, že stejně podstatné pro dobrou kávu je, jakou použijete vodu. 8-o

.

Doma si udělám lepší espresso než v kterékoliv restauraci nebo kavárně (vyzkoušeno). V Kavárně mi totiž NIKDY nenabídnou špičkovou kávu kterou by museli nakupovat za 600-800 Kč za kilo protože kavárna je kšeft. Nikoliv dobročinná organizace a šálek kávy by si za 100 Kč nikdo neobjednal.

+13/−1
21.3.2015 11:09

P62e20t22r 62K71u11h73n 3548221276461

Ještě bych dodal, že důležitá je také hrubost mletí. Doma je navíc  možné nastavit sílu kávy, množství vody, káva je čerstvě umletá. Dokonce je možné experimentovat i s domácím pražením a nespoléhat jen na evropský standart pražení. A ty experimenty jsou docela zábavné a překvapující(vlastní zkušenost). Každopádně bez určité kvality základních produktů není možné dobrou kávu vyrobit. Někomu stačí káva jen jako kofeinový pohon, jiný to může mít jako koníčka, někdo z toho dělá vědu. Proč ne?

+5/0
21.3.2015 18:26

V43o12j27t70ě12c38h 28R82o49z23s97í44v91a44l 5930513505324

prominte, ale krome toho, ze mate velmi podivne vyvody z clanku, tak sam pisete bludy. napriklad "evropský standart mleti"(krome toho, ze spravne je standarta a je to ten modrej hadr se zlutejma hvezdickama), zadny "evropsky standard" prazeni neexistuje.

jak si odporuje tvrzeni, poradne espresso si doma neudelate, udelejte si vybornou filtrovanou kavu? navic pripravadobre filtrovane kavy je trochu slozitejsi nez "kafe zalejete jen horkou vodou", takze mu navic podsouvate kraviny z Vasi hlavy. A ani, technologie vyroby espressa je pomerne slozita vec. vyrazne slozitejsi nez jakykoliv zpusob pripravy. A ano, zalezi na dodrzeni vsech detailu. Co s timmate za problem?

jedina, prestoze uz mnohokrat zminena, pravdiva informace je, ze rozdil v cene je predevsim kvuli vydrzi, resp. moznosti intenzivniho provozu. A pak to, ze nemluvil o spouste dalsich vecech ohledne kavy (hrubost mleti, pH vody...) koneckoncu je to rozhovor na idnesu, ne vycerpavajici povidani o kave, ze? ale kdo chce psa jist, sul si najde...

posledni odstavec je blabol zalozeny na predsudku, ze dobry=drahy, coz take neni pravda. Pokud do podniku, kde dobre vari kvalitni kavu, nechodite (zjevne), prosim. Nikdo Vas nenuti. Ale proc mate nedobytne nutkani (na zaklade teto neznalosti) tady vypoustet podobne soudy...Rv

+1/0
24.3.2015 15:38

P95a87v15e67l 93S74o14b16o20t60k54a 5410804

To jste ještě z levného kraje, dobrá káva začíná od koruny za gram výše.

+1/−1
21.3.2015 21:24

L89u60d30v36í18k 37G87a58j10d46o90š24í12k 2645753294272

Bavíme se o velkoobchodní ceně, za kterou nakupují kavárny.

0/0
25.3.2015 19:20

M77i58l33a32n 25L38i40p74o17w52s65k95i 8273675380186

Dalsi odbornik bez ktereho svet nemuze existovat ...:-/

+2/−2
21.3.2015 9:18
Foto

K42a17m82i71l17a 84K24o61b72l95i51h24o53v90á 8194387853925

...ávu naučili pít bílého člověka domorodci kdesi v pralese (historické podrobnosti samozřejmě neznám), a zachutnala mu tak, že ji začal vařit sám... a podívejme se, kam se to až dostalo: dobré kafe doma z kávovaru? Jedině v mašině za 7000 babek. Není to trošku chucpe?

Někdy mám pocit, že podle různých "odborníků na cokoliv" není lepší kávovar, než ten nejdražší, lepší restaurace, než ta s nejdražším steakem z krávy která si užívala 3x denně masáž kopyt, a lepší bublinky, než láhev šampaňského za 5000 korun.

Takhle se podle mě kultura čehokoliv zvednout nedá. Jediné, co se zvedne, je poměr snobů a rádoby znalců v naší populaci...

+8/0
21.3.2015 9:12

M82a94r18t58i73n 31S88k60á10l84a 8314627818788

Masáží kopyt jsi mě dostala ;-D

+2/0
22.3.2015 11:23

D61a16n69i56e91l 57S19c91h43a70c58h29e86r25l 9313255422376

Kamila dobře ty :-)

+1/0
22.3.2015 19:48

K19a34m83i42l 98N82o43v60o81t56n84y 4396395192230

Ale on nedoporučuje si tu mašinu kupovat. Naopak radí si pořídit filtr za pár stovek a dělat si kávu mnohem levněji a kvalitněji. Myslím, že u domácích kávovarů je problém ještě trochu jinde. Ony totiž nefungují tak, že je jednou nastavíte a pak dalších deset let vaříte kafe. V kavárně se nastavuje (měla by se nastavovat) třeba hrubost mletí každý den. To znamená uvařit a vypít, vylít dva až tři šálky každé ráno. Občas i během dne. To se ale v té spoustě kávy Ztratí. Ale pokud si vaříte kávu doma, tak uděláte za den tak maximálně pět káv a k tomu už se dva zkušební šálky dost nevyplatí. Příprava kávy pod takovým tlakem je velmi citlivá na jakékoliv drobné odchylky. Oproti tomu alternativní přípravy výjdou na pár korun, lépe se na nich experimentuje a člověku víc odpustí. Takže si uděláte doma kávu levněji a kvalitněji.

+1/0
23.3.2015 10:12

L71u61d46v31í61k 45G38a82j90d61o47š98í53k 2445733394832

Co to je kvalitněji? Káva z překapávače je úplně jiný nápoj než espresso. Káva se dá připravit mnoha způsoby od arabského v džezvě, přes vitnamský, french press až po espresso.

0/0
25.3.2015 21:50

V51o93j53t57ě93c29h 17R86o23z41s74í62v16a13l 5400493155244

dalsi, ktery ignoruje rozdil mezi "pitim kavy" a "pripravou espressa"... dobrou kavu (jak rika i pan barista) si doma muzete pripravit rozlicnymi zpusoby (o vetsine z nich se tem domorodcum asi ani nesnilo). Pripravit doma dobre espresso je proste rochu narocnejsi. nemyslim, ze na to potrebuju stroj za $7K, ale na druhou stranu, radsi zvolim jiny zpusob a na dobre esspresso s zajd tam, kde krome dobreho stroje maji i dobrou kavu a OBSLUHU (coz je detail, na ktery se pri pozadavcich na dobre espresso zapomina asi nejcasteji...)

0/0
24.3.2015 15:43

V63í83t93ě80z91s80l51a92v 79Č61a82c88k26ý 4182260104878

Pročetl jsem si tu pár příspěvků a jen čumím, co má tahle malá republika odborníků na kávu :-)

+1/0
21.3.2015 8:40

M45a65r65t76i42n 39V44o47j13á62č29e83k 9573167591476

nemyslím zrovna odborníků ,ale kdo jiný by to asi tak četl než ten koho káva zajímá....

+6/0
21.3.2015 8:44

T29o20m54á88š 69K11a72p15l11a48n 8543139333253

Asi takhle - jestli chcete doma kvalitní kávu a nechcete se s tím brblat, pořiďte si Nespresso kapslový kávovar. Mají v kapslích výběrové kávy (jak se tu píše "s příběhem"), určené pro různé velikosti a "typy" kávy-nápoje a ten rozdíl opravdu poznáte - na první pohled, vůni i na ochutnání, a to i když nebudete kafař. Navíc ty kávovary pak mají opravdu tlak (minimálně ty, které pro Nespresso vyrábí Krups), není to maskovaný překapávač jako Tchibo (jednoduchý test - vyndejte po použití kapsli - jestli z ní kape voda, tak je to překapávač, jestli je suchá, jako puk lógru z profi pákového kávovaru, tak je to kvalitní přístroj). Kapsle pak nestojí 8 Kč jako u naprosto nepitelného Tchiba či obstojného ale 10 Kč, ale nebude litovat ani koruny. A ten kávovar stojí tuším okolo 2 tisíc Kč, takže nic dramatického.

No a jestli chcete čerstvou kávu, tak buď si můžete pořídit tedy kvalitnější pákový kávovar (ale žádnou neznačovou čínu ze supermarketu) - musí umět dvě věci - zaprvé dostatečný tlak a za druhé správně ohřát vodu - když jej poprvé zapnete, počkáte až se na něm rozsvítí světýlko a pustíte vodu, tak musí mít 80°C, ty levné (ale i některé horší značkové) začnou dělat kafe klidně s 60°C. A za druhé musí mít dostatečný tlak. Plus strojek na mletí kafe, to je další story co musí všechno umět (jinak mletá káva je pro turka, jiná pro lungo, jiná pro ristretto ...). Dohromady utratíte tak 6-10 tisíc

Ale opět - jestli se s tím nechcete babrat, tak si pořiďte kvalitnější plnoautomat - ale opět - pozor na to jaký - musí mít kovový mlýnek, ne keramický (nevěřte kecům, že keramika je lepší - ničí se atd.), opět pozor na to, jaká je teplota vody první kávy (nezapomeňte, že často bude ten kávovar dělat právě jednu kávu, je to pro domácí použití) - opět všechny ty saeco atd. mají klidně 60°C. Dávejte si pozor taky na to, jakou má spotřebu kávy - ty horší kávovary totiž dohánějí nízkou teplotu a tlak tím, že tam dají prostě o 50 % víc kávy a to je hodně znát. ...

+2/0
21.3.2015 7:39

T66o45m15á25š 94K83a49p46l30a53n 8593429883273

... a pak si ještě u těch plnoautomatů dejte pozor na to, jak často se musí odvápňovat a čistit - hodně skrytý údaj, když si ho ale přečtete, tak zjistíte, že do Saeco, levnějších De-Longhi ... strávíte více času odvápňováním než přípravou kávy, budete to dělat každý týden, po pár kafích.

Tady asi jedinou značku (když nepočítám profi stroje), která má u všech svých plnoautomatů jak správnou teplotu, kovový mlýnek a navíc i vlastní patentovaný systém proti zavápňování, kdy se trubice automaticky promašťují zbytkovým tukem z kávy a prakticky tak nepotřebují odvápňovat (když v nich nebudete jen ohřívat vodu), jsou plnoautomaty od Krupsu. A nejsou navíc ani dražší (typicky 9-15 tisíc Kč).

Zbytek už je na tom, jakou kávu koupíte. Tady absolutní souhlas - je opravdu rozdíl v tom, jakou kávu kupujete a kde. Čerstvě upražená káva voní mnohem intenzivněji než ta, kterou někdo upražil před měsíci a pak jí k nám dovezl v pytli. A není pak ani dražší než ty značkové anonymní kávy.  A když už si někdo dnes kupuje pražírnu, tak je velká pravděpodobnost, že to je srdcař a výsledek bude dobrý, a moderní pražírny ani téměř neumožní přepálit kafe atd. jako kdysi.

+1/0
21.3.2015 7:50

M31i19c32h54a33l 51M95i97l70l21e28r 9446912599752

Co mas proti Saeco?

Nas Incanto de-luxe je stary 8 let, ma dvoji system na kavu - mlynek s nastavenim jemnosti umleti a zasobnikem kavovych zrn i prihradku na predemletou kavu po jedne davce.

Odvapnujeme ho podle navodu pouze, kdyz se nam objevi vyzvani v okenku "decalcify" a to je sotva jednou za rok, nekdy dele.

Zadne svetylko, ze je predehraty, se nam nerozsviti, ale kdyz zapneme ze standby, kavovar nejdriv projde ohrivacim a cisticim cyklem.  Kdyz je predehraty, objevi se v okenku "select product". Potom zvolime objem napoje (3 velikosti) a intenzitu nastavenim tlaku pistu (3 stupne).

Diky predehrivacimu cyklu kava tece horka jak ma byt hned napoprve. Kavovar lze naprogramovat ohledne teploty kavy, jejiho objemu a zvolit mnozstvi kavy k umleti podle individualni chuti (6-10g).

Na prave strane kavovaru je penic mleka, ovladany postrannim knoflikem a take je mozne zvolit alternativu - horkou vodu podle potreby.

0/0
21.3.2015 12:28

V92a83c41l23a87v 94P82e77r42o21u75t97k81a 6888117394361

ten clovek není kavový srdcař a keci o přístroji za desítky tisíc tak dobrá káva není nesouhlas.Stačí něco kava primacafe.cz kde jsou desítky stránek o tom jak mlýt kávu,uschovovat, jaký presovar a jak na něj a pokud začnete např. s gaggia okolo 10 000 kč jste po čase schopni uvařit velice dobré a kvalitní presso ..

+3/−1
21.3.2015 7:26

M22a54r83t91i26n 10V78o81j28á68č73e93k 9963607901886

máte pravdu ,tím domácím kávovarem nedělám 20káv po sobě ,ale stačí aby zvládl 2 v danou chvíli -a to zvládne

+1/0
21.3.2015 7:30

M70a37r68t28i28n 10V31o47j41á88č43e56k 9523237181696

no pán mě připadá buď docela namachrovaný ...ten článek šel udělat normálněji....a myslím ,že dobrý kávy mám vypito dost a na rovinu zrovna třeba v itálii stačilo zastavit na prvním Agipu a dostal jsem esspreso v takový kvalitě na kterou u nás natrefím na 10tý pokus .....mimochodem jako uživatele mě ale vůbec nezajímá kolik má barista ocenění -hlavně abych dostal solidní kávu (nabízí se otázka jak moc vážně berou italové podobné soutěže)

+5/−1
21.3.2015 7:26

V80o90j31t47ě75c83h 75R83o61z40s68í35v19a82l 5450603845184

ano. v Italii dostanete temer vsude levnou a kvalitni kavu. stejne jako v recku, spanelsku portugalsku francii proste vsude, kde vyber a zpusob zpracovani kavy nikdo 40 let neridil centralne. Italove sice vymysleli espresso, dokonce i moka kavovary, ale to spolu zas tolik nesouvisi. Pokud mi u nas pumpar po objednani espresa podava kelimek, ve kterem je 1.5 dc hnede vody a na moje namitky, ze jsem si jeste specialne rekl o "male espresso" a rukou naznacil velikost frtana mi odpovi, ze normalne dela jeste vetsi, tak to srovnani s iItalii dost kulha...Kultura piti kavy v CR je v troskach. Oproti nam dela kafe lepe skoro kazdy (na zapad). Italove v tom nijak nevynikaji.

0/0
24.3.2015 15:57

A21l60e41x21a17n21d32r 46K60o36s66t32k39a 8152598146234

Tráva zelenější. Zrovna v Německu je to s kafem skoro stejné jako u nás, ale pak směrem k Francouzským hranicím se to dost výraazně mění. Třeba v tom, že u benzínky automat nedělá instantní, ale příprava začíná tím, že se odsype pár zrníček kávy do mlýnku atd.

+1/0
21.3.2015 7:16

M15a38r53t23i86n 60V84o66j86á41č95e38k 9573537821716

třeba ta Francie se ale změnila za posledních 10let  dost výrazně ...zrovna třeba na benzínkách presso nedělali jen nějaký překapávaný nebo jaký nescafé

0/0
21.3.2015 7:28

P43e12t57r 37J69a82r20o24c39h 7330493275388

Člověk prostě může být radikál, i když se jedné jenom o kafe. :-)

+4/0
21.3.2015 0:44

M11o62j74m14í69r 39V31r41t94o34c10h 2560533292782

Další machr co pozná když mu namočím do hrnku s kafem ,  že mám cukrovku.

+2/−1
21.3.2015 0:20

R36o17m12a82n 83V59o94c13e12t75k52a 9313271386838

s tim, ze si doma neudelam dobre espresso nesouhlasim, Gagia classic je dobra masinka za par korun oproti 180k, mlynek take od stejne znacky. Jednodruhovky se daji krasne objednat, spis je problem, najit si tu svou chut, stejne jako napr. u vina a rozhodne chut je individualni a tak neznamena, ze extra drahe bude jiste dobre. Navic jak pan barista radi, prekapavanou.... no comment, kdyz se bavime o espressu a levne variante pripravy, tak rozhodne nejblize je mokka konvicka, ta je za pas stovek a rozhodne ma co nabidnout.

+5/0
21.3.2015 0:13

V62o21j67t37ě85c77h 30R33o87z24s60í40v47a76l 5570803255634

co tu mate vsichni proti prekapavane kave??? fakt nechapu. Pocitam, ze ji ani neumite poradne pripravity, kdyz nad ni tak oihrnujete nos. Lepsi dobre udelana filtrovana kava nez zparchantely espresso...

s moka souhlas, vyrobky firmy Bialetti nam zabiraj v kuchyni uz celkem dost mista... :o)

+1/0
24.3.2015 16:00

M41o86j31m30í66r 42V78r15t59o72c37h 2260173132122

Dobrá káva je ta co mi chutná a k tomu aby mě přesvědčoval o opaku , agenta s teplou vodou nepotřebuji.

+5/−1
21.3.2015 0:08

K21a70r87e88l 26Z43a10p16l82e23t67a32l 6290566356549

Ve všem s vámi souhlasím. Kdo je tady ředitel zeměkoule aby rozhodl která káva je ta správná a která ne.

+1/0
21.3.2015 9:08
Foto

D94a37v67i85d 51S61c41h54n34e58b79e27r56g95e71r 9165568373353

Za dobrou kávu zaplatím do sta korun, kafe je moje slabina a je fakt že dobrou kávu aby člověk hledal důsledně, bohužel v restauraci je problém dostat dobrou kávu, a najednou jsem ji vracel že prostě nebyla dobrá, naštěstí pracuji v restauraci kde můžu říct že máme kvalitní kávu a rád si ji vychutnam.

0/0
21.3.2015 0:00

A16l68e90x 98Š29t40a79j47n17e97r 7191584585343

Na moje čaje stačí horká voda. :-)

+1/0
20.3.2015 23:55

V27o42j88t48ě27c60h 59R38o43z64s67í63v81a58l 5860503615754

to byste koukal, jaka veda se  da udelat ze zaliti par suchych listku horkou vodou...

0/0
24.3.2015 16:02
Foto

M90i30l28o85s13l38a48v 55D70o24u34b56r24a98v31a 1921399625824

ten clanek to je typickej snobskej bullshit

+3/−6
20.3.2015 23:32

D67a39v76i75d 77B35o36u40c65h57a31l 8599650459

Další hipster, o němž "novinář" nadšeně mluví jako o někom, kdo dokazuje, že kolo není čtvercové, ale trojúhelníkové, přestože všem je to jedno a dávno ví, že kolo je kulaté.

0/−1
20.3.2015 23:17

M43i66c37h15a41e38l 60M10e70n88s45i14k 3863496680

Jen pro přesnost: oni to (všichni) VĚDÍ.

Anebo "vijó", Bóchale ;-)

0/−1
21.3.2015 0:33

P41e88t29r 34V67o92p46i24č54k50a 2592762968812

Pravá káva musí být sklízená pouze pravou rukou, v sudý týden a pražená za úplňku. Jinak to není ono. ;-)

+6/0
20.3.2015 23:03
Foto

M96i49l63o67s20l80a41v 93D87o96u34b32r66a67v87a 1401729485854

a musi byt ze treti radky od kraje

0/0
20.3.2015 23:31

A71l33e68x 12Š35t96a51j95n52e81r 7631804615623

A hlavně jen panna čistá!! :-)

0/0
20.3.2015 23:56
Foto

P27e72t49r 80K45o75č68i36č47k11a 4319988456367

Pro autora článku: znám jen piccolo. A co je picollo ?

+2/0
20.3.2015 22:44

A77l36e23x 76Š21t89a34j57n38e47r 7381694675833

Pragovka.

+1/0
20.3.2015 23:57

T88o21m33á25š 72K68a48p93l47a59n 8373719273453

no podle pravidel italské výslovnosti to je "pičolo"

+1/−1
21.3.2015 7:20

R85a67d79e35k 61Č25e28r25v68e85n69k70a 5384691444122

jejda pane Kaplane, to zas bude dukátů dole ;-)

0/0
21.3.2015 15:23

M52i74c18h84a46e36l 76M15e36n76s86i83k 3873636490

To by se to muselo psát "piciollo", ne?

0/−1
22.3.2015 22:34

D49a72v88i71d 70M66u12n18z51a65r 3728522464556

dovolte abych dodal…ze nejenom to caffee ale i ty syry, vina, sunky, zmrzlinu a olive oil dostanete lepsi jinde nezli v Italii….tam vam tak akorat ukradnou kolo...

+1/−1
20.3.2015 22:37



Najdete na iDNES.cz