Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I15v63a 77V58a23l79č59í91k66o79v16á 1299518861581

To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?

+1/0
26.7.2015 14:33

J54i30r69i 56O94s16v49a63l26d 2465564416617

Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).

Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.

http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

+1/0
26.7.2015 23:48

P75a24v18e13l 91O20d94r42a23z20i81l 6354849757260

Voda ne, ale ten virvál v myčce jo.

0/0
29.7.2015 21:40

L26i12b57o97r 32S78e28i13b35e14r40t 5682505469419

Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.

Tak ten bych do myčky taky nedával.:-P

+1/0
25.7.2015 14:22

M12i80l27o83š 76B57o75u24k18a56l 8533447433474

I z prdu lze udělat vědu... :-)

+4/−3
22.7.2015 11:09

M44i71r28o88s33l61a68v 47K34e62r43h71á87t 6148711327686

Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.

+10/−4
21.7.2015 19:39

J57i11ř20í 39S63c50h17a28d 6500111921111

Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.

+3/0
22.7.2015 9:09

G53a86b44r79i68e63l 84H51o44r88t77e92n 9771289833224

To je z té speciální oceli, která zásadně mění své vlastnosti při polití horkou vodou?:-)

+10/0
23.7.2015 21:46

L87a53d13i91s49l97a52v 33S14o83k92o64l 1100482325672

;-D

0/0
24.7.2015 13:04

P66a93v46e27l 63O13d34r28a30z86i79l 6784179427210

Takhle úplně ne, ale ano, hodně drahý nůž z hodně drahé oceli bude zřejmě náchylnější na poškození, než plechovka ze sady za dvě kila.

0/0
29.7.2015 21:41

P79a38v28e73l 47O19d53r12a11z62i40l 6954749977840

Mno, když brousíte ocílkou, to musí bejt jako břytva, pane.

0/0
23.7.2015 14:45

L12a22d31i21s98l40a10v 30S18o63k34o81l 1140682295442

?

0/0
24.7.2015 13:04

I90v92a 13V64a46l35č11í22k23o64v92á 1839858671371

Ocílka jen rovná ostří...

+1/0
26.7.2015 14:35
Foto

R35o43s27t74i58s67l18a11v 20T59a30r63a49b64a 7158848825659

Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.

0/0
20.7.2015 21:49

M71a47r91e20k 61V59e11s98e18l55ý 1157568230624

Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.

+5/−8
18.7.2015 15:58

P79a37v90e63l 38O19d61r35a88z81i53l 6434819847450

A na sucho, žejo.

+1/0
20.7.2015 15:03

M17a37r81e36k 21V48e74s27e72l82ý 1257748500214

Ano, je v tom nejaky velky rozdil?

+1/−3
20.7.2015 15:05

J13o53s96e96f 49K36a58r10f75í75k 7302405816650

No asi jako trtka na sucho;-)

+4/0
21.7.2015 11:00

M47a75r79t73i64n 91L79ž73i78č44a74ř 9865627632174

Suchej sex mají rádi afrikánci co k nám běží přes moře a obohátí nás s ním zde

+2/−2
21.7.2015 11:16

P48a63v68e49l 32O44d83r56a93z54i36l 6454419617600

Při broušení na tom jemnějším kotouči ani ne.

0/0
23.7.2015 14:45

A95l39e81x37a51n92d19r 60C82h70y46t33i19l 2324202865711

V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.

+2/0
17.7.2015 9:14
Foto

V50o61j21t17ě80c18h 46P80a89v80l34í47k 5294591284238

Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.

+1/0
17.7.2015 8:28

D82a15v91i58d 21K70o97h86o80u97t 8121976356614

Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.

+2/−1
16.7.2015 17:15

I46v17a82n84a 83N29o54v78a87k92o11v46a 2692672719402

Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.

0/0
15.7.2015 9:57
Foto

M32i51c33h50a13l 40J60a75n11o52v73á40č 8197776195203

Jeeee, tady je zas chytrolinu. Pan to rekl blbe, pri 85 stupnich ocel samozrejme nezmekne. Problem je v tom, ze v horke vode se odlamuje ostri. Staci se podivat na ostri pod mikroskopem, jak to vlastne vypada a co s tim udela horka voda. Ono to ostri na konci fakt nema 1mm, ale spis jen par mikronu. Nabrousit se to pak samozrejme da, ale da to pak zbytecne moc prace.

-nuz se cisti studenou vodou a studenym vlhkym hadrikem. Ne, opravdu tam pak nezustanou bacily, ktere vas zabijou. To uz bych byl mrtvy tolikrat...

-Tohle vam rekne kazdy hloupy reznik, kteremu kdybyste jeho nuz dali do mycky, tak vam nakope vaginy.

-Argumentovat skalpelama v nemocnici a jejich vyvarovanim je tak hloupe, ze to boucha dverma. Dnesni skalpely maji vymenitelne ostri, meni se porad.

+2/−9
14.7.2015 9:50

S28e53i73d51l 61P45e40t72r 1431941225894

Jeeee, další chytrolín ...:-)

- atomová mřížka oceli má rozměrově setsakra o hodně  méně než nějaký ten mikron ... Doštudujou se nejdříve a pak teprve přijdou pokecat na téma metalurgie, ju? ..;-D 

- dávat nože, vyjma příborových,  do myčky je samozřejmě naprostá 3,14čovina a hlavně lenost/lemplovitost, o tom žádná ..

Avšak  argumentovat proti tomuto zlozvyku jakýmsi "popuštěním oceli při 85 st." je pitomostí ještě o řád vyšší ...

+13/−1
15.7.2015 0:14

M22i50c13h35a56l 58R55a78š56k31a 6311849419

Pokud by břit degradoval při 85° tak by nůž při obrábění oceli, kde jsou teploty mnohem vyšší musel vydržet jen pár sekund.

+7/0
15.7.2015 9:15

P81a41v19e88l 45O11d77r81a81z92i94l 6254199947900

No, ocel se neobrábí kuchyňským nožem a při obrábění je základem dobré chlazení.

+1/−4
16.7.2015 15:34

P77a88v55e90l 49S48t34a96v26j27a81n62í97k 6628875967671

Sanitace nožů na jatkách se dělá při 83°C ve vodě.

+4/0
15.7.2015 23:06

J42i69r29i 35O51s37v42a26l39d 2185284556867

To že na břit působí horká voda je pověra. Dokonce jsou myčky na řeznické nože ve kterých se nůž myje horkou vodou a párou. Kromě toho by mé zajímalo co by řekl inspektor SZPI kdyby viděl řezníka jak nůž jenom opláchl ve studene vodě a  utřel hadrem.

0/0
26.7.2015 8:06

J26a61n 66K76o89p10e40č80e46k 3178838248919

Tak to je zase jeden odborník na krystalickou mřížku ušlechtilých ocelí. a bacha, jestli nenabrousíte na úhel 15 stupňů, tak nic neuříznete! Akorát mi nejde do hlavy, že dáváme do myčky nože od počátku, kdy jsme ji kdysi zakoupili a nože vždy řezaly kupodivu dobře. Je to zkrátka blábol nějakého hloupého kuchtíka.

+5/−2
13.7.2015 22:14

P16a81v12e24l 92O84d34r62a54z89i68l 6494509557380

Pokud používáte program "KSH", tedy knife sharpening-honing, pak je vše v nejlepším pořádku.

I tak je ale nesmysl dávat do myčky něco, co spolehlivě, šetrně a bezpečně umyji v ruce za několik sekund.

+2/0
14.7.2015 22:21

I61v41a29n77a 19N10o65v25a85k18o61v57a 2252302359852

za nekolik sekund mam spolehlive umyty jakykoliv kus nadobi, ktery davam do mycky. A pokud ne, tak si s tim vetsinou ani ona neporadi.

+10/0
15.7.2015 9:29

P14a43v44e55l 40O11d45r32a93z91i42l 6354919267360

Taky říkám, že je to zbytečnej krám.

+1/−2
16.7.2015 15:35
Foto

V43o70j78t49ě27c38h 73P23a36v90l95í92k 5624451684138

Ne, pokud těch kusů nádobí, z nichž každý lze umýt za pár vteřin, je plná myčka.

+5/0
17.7.2015 8:30

P37a67v84e34l 14O94d25r37a25z18i34l 6854769737720

Nesmíte holt zadělat komplet všechno nádobí při dělání chleba s máslem.

+1/0
20.7.2015 15:05

J97o59z74e89f 78H74l13a96v22a89c 2175524590465

na valše se dá taky vyprat a máte doma pračku, ne? :-)

0/0
22.7.2015 6:52

P48a10v63e89l 64O73d50r67a21z40i28l 6434629417910

Mám, ale tak jako nedávám drahé a kvalitní nože do myčky, tak do pračky nedávám oblek za dvacku, žejo.

+1/−1
23.7.2015 14:47

A51l96e48x62a92n45d28r 71C65h92y10t39i55l 2934272615451

Gratuluji. Tot stala argumentace tech, co mycku nepouzivaji a nikdy nepocitili komfort jejiho pouzivani. I moje partnerka a jeji matka tvrdily cele roky, ze tech par kousku nadobi je hned. Jakmile si na mycku obe zvykly, uz na ni nedaji dopustit.

+1/0
17.7.2015 9:17

P77e87t24r 54K44o30z12á33k 8155857287564

Pan Izák je těžce neznalý technologie zpracování ocelí, když tvrdí, že při teplotách okolo 85° ( pokud vím myčka má max. 70°C ) se žádná krystalická změna zrna oceli rozhodně nekoná! A pokud se nekoná krystalická změna, nemohou se tedy měnit ani mechanické vlastnosti. Nejnižší teploty, které by mohly ohrozit ostří, jsou někde na několika stovkách stupňů s výdrží několik hodin ... 

Jedinou škodou může být pouze agresívní prostředí se solí, které je značně oxidační. Avšak těch pár minut, kterým je ocel vystavena, a následně opláchnuta, by neměla mít příliš vliv korozi břitu, pokud se ovšem jedná o skutečně kvalitní oceli.

Spíše bych viděl jisté potencionální poškození u rukojetí nožů, kvalitní oceli se v myčce toho moc nestane. Avšak i já patřím do skupiny, která myje nože ručně.

Jen mě překvapuje, že léta vykládaný mýtus a nesmysl ještě někdo otiskne v dnešní době do internetového článku! Rv8-o

+14/0
13.7.2015 13:39

R56a25d43e21k 54Č24o50s 3536596238288

Kromě toho kuchyňský nůž nabroušený na 15 stupňů je další nesmysl. Na 15-17 se brousí břitvy. Pokud takto někdo nabrousí kuchyňský nůž běžné kvality, bude ho brousit tak 3x do týdne úplně od nuly.

+4/0
13.7.2015 15:38

P75e44t69r 89K34o27z56á49k 8595947497544

Tak asi ano. Ale zase je to jen o kvalitě, tvrdosti oceli. Je vcelku oříšek mít současně velmi trvanlivé ostří ( tvrdý materiál ) a současně houževnatý, aby se neštípal, či vylamoval. Takže ano, uhel broušení je prostě kompromis. A na měkké oceli je v podstatě nesmysl brousit uhly 15-17°, jelikož trvanlivost bude ubohá a stěží použitelná.

0/0
13.7.2015 21:44

J48a86r56o31s93l25a57v 17S27a71n25t50n59e88r 9848413529721

Tak měknutí nože při 85 stupních je pochopitelně úplná blbost neználka, ale je možné, že ke ztrátě ostrosti dochází. Přece jenom na dobře nabroušeném břitu nože je jen několik ktystalů FeC a ty mohou být narušeny agresivitou (samozřejmě ekologického) prostředí myčky při mytí. Opravdu kvalitní nůž bych tam nedával. Stačí opláchnout a otřít, protože v myčce se stejně otupí o ostatní příbory a nože. Většinou se ale v kuchyních nacházejí nože velmi nevalné kvality, kterým to určitě neublíží. Místo řezání i po nabroušení  pouze pižlají.

+5/−1
12.7.2015 13:47

P11a31v59e22l 79S83t54a94v83j76a64n35í32k 6168115757561

Nevím, která současná myčka vykouzlí 85°C a navíc by mě zajímalo, jak sterilizují nože řezníci. Ti je musí mít opravdu do vrtule…8-o

O popouštění oceli při 85°C už někdo něco psal ;-D.

+3/0
11.7.2015 22:25

I63v32a30n35a 95N52o94v56a60k92o20v11a 2492852139762

kdysi davno kdyz jsem delala v masokombinatu, tak se sterilizovalo peroxidem

0/0
15.7.2015 9:32

P57a72v89e42l 68S12t12a35v19j48a91n80í93k 6648245737131

Teď se používají sanitační nádoby s vodou, kde termostat udržuje 83°C. Řezník odkládá nůž do nádoby, tím ho průběžně dezinfikuje.

0/0
15.7.2015 23:06

L34e61o20p27o76l58d 36P12r61o85k73e52š 8559974727

Protože kuchtíci a řezníci nemají pořádný nářadí  , tak ze svých 5 nožíků dělají akademickou zápletku. Jednou pindají o bakteriích jak je důležité všechno sterilizovat  a podruhé ,  se nože nesmí ani mýt . Maso krájí každý člověk každý den.

Řezníci by se mněli raději starat , aby se párky párky nedělaly ze separátů a z peří a nato jak se brousí nůž jim celkem kašlu.

+14/0
11.7.2015 14:57

T87o76m58a26s 67H17a53t60l95e 4203851139703

mám čtyřicet let rybičku, uříznu s ní  cokoliv venku, doma, nabrousím na kameni a je jak břitva

+2/0
11.7.2015 6:01

P11a91v45e29l 17O75d86r74a85z10i98l 6464869807810

A teď tu o Karkulce.

0/0
11.7.2015 20:48

J38a59n 79S21v75o14b13o45d47a 3556655588730

A tys ji nikdy nečetl? Doporučuji, byla červená jak celé Rusko

+1/0
11.7.2015 21:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.