Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I88v32a 89V14a43l26č68í97k66o24v19á 1609198271771

To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?

+1/0
26.7.2015 14:33

J18i81r33i 10O76s63v57a49l94d 2235224156657

Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).

Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.

http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

+1/0
26.7.2015 23:48

P48a40v88e42l 96O27d60r82a27z34i98l 6284799887680

Voda ne, ale ten virvál v myčce jo.

0/0
29.7.2015 21:40

L53i64b64o38r 33S31e54i26b56e29r72t 5532225679429

Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.

Tak ten bych do myčky taky nedával.:-P

+1/0
25.7.2015 14:22

M63i47l12o55š 92B11o74u78k71a76l 8293607573974

I z prdu lze udělat vědu... :-)

+4/−3
22.7.2015 11:09

M16i75r76o45s76l60a35v 69K56e49r36h25á19t 6448251507966

Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.

+10/−4
21.7.2015 19:39

J87i38ř14í 65S65c63h42a85d 6220591631881

Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.

+3/0
22.7.2015 9:09

G59a60b54r34i65e98l 31H65o77r45t32e65n 9131219423984

To je z té speciální oceli, která zásadně mění své vlastnosti při polití horkou vodou?:-)

+10/0
23.7.2015 21:46

L52a74d59i68s37l60a78v 62S68o68k12o19l 1210802445732

;-D

0/0
24.7.2015 13:04

P23a19v92e59l 76O63d64r19a59z51i75l 6314609687430

Takhle úplně ne, ale ano, hodně drahý nůž z hodně drahé oceli bude zřejmě náchylnější na poškození, než plechovka ze sady za dvě kila.

0/0
29.7.2015 21:41

P10a60v30e52l 23O17d87r39a89z33i92l 6554129397610

Mno, když brousíte ocílkou, to musí bejt jako břytva, pane.

0/0
23.7.2015 14:45

L63a67d34i50s30l38a97v 32S15o91k96o94l 1140272105372

?

0/0
24.7.2015 13:04

I86v47a 18V43a75l20č30í23k30o98v11á 1149308861391

Ocílka jen rovná ostří...

+1/0
26.7.2015 14:35
Foto

R70o62s57t21i24s66l92a44v 91T78a31r32a29b18a 7248908435859

Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.

0/0
20.7.2015 21:49

M15a92r28e24k 90V52e30s90e23l30ý 1177178970314

Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.

+5/−8
18.7.2015 15:58

P10a71v20e64l 42O63d52r25a72z79i25l 6984839407970

A na sucho, žejo.

+1/0
20.7.2015 15:03

M90a10r90e86k 23V85e10s34e77l44ý 1427298700464

Ano, je v tom nejaky velky rozdil?

+1/−3
20.7.2015 15:05

J11o30s71e71f 24K33a97r18f52í79k 7772535506500

No asi jako trtka na sucho;-)

+4/0
21.7.2015 11:00

M12a51r20t37i31n 17L81ž31i25č16a17ř 9435857852204

Suchej sex mají rádi afrikánci co k nám běží přes moře a obohátí nás s ním zde

+2/−2
21.7.2015 11:16

P40a64v29e19l 94O12d43r23a77z22i68l 6834679127820

Při broušení na tom jemnějším kotouči ani ne.

0/0
23.7.2015 14:45

A43l43e17x56a82n36d41r 90C19h42y25t93i48l 2494552185251

V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.

+2/0
17.7.2015 9:14
Foto

V64o31j66t69ě47c88h 31P41a17v48l76í24k 5524941224478

Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.

+1/0
17.7.2015 8:28

D57a14v34i10d 51K77o62h57o37u86t 8281856696284

Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.

+2/−1
16.7.2015 17:15

I29v39a71n23a 75N52o46v60a76k73o69v67a 2602942349512

Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.

0/0
15.7.2015 9:57
Foto

M41i28c71h97a35l 12J97a13n89o63v78á87č 8167886605443

Jeeee, tady je zas chytrolinu. Pan to rekl blbe, pri 85 stupnich ocel samozrejme nezmekne. Problem je v tom, ze v horke vode se odlamuje ostri. Staci se podivat na ostri pod mikroskopem, jak to vlastne vypada a co s tim udela horka voda. Ono to ostri na konci fakt nema 1mm, ale spis jen par mikronu. Nabrousit se to pak samozrejme da, ale da to pak zbytecne moc prace.

-nuz se cisti studenou vodou a studenym vlhkym hadrikem. Ne, opravdu tam pak nezustanou bacily, ktere vas zabijou. To uz bych byl mrtvy tolikrat...

-Tohle vam rekne kazdy hloupy reznik, kteremu kdybyste jeho nuz dali do mycky, tak vam nakope vaginy.

-Argumentovat skalpelama v nemocnici a jejich vyvarovanim je tak hloupe, ze to boucha dverma. Dnesni skalpely maji vymenitelne ostri, meni se porad.

+2/−9
14.7.2015 9:50

S23e30i78d57l 93P23e32t98r 1711151665734

Jeeee, další chytrolín ...:-)

- atomová mřížka oceli má rozměrově setsakra o hodně  méně než nějaký ten mikron ... Doštudujou se nejdříve a pak teprve přijdou pokecat na téma metalurgie, ju? ..;-D 

- dávat nože, vyjma příborových,  do myčky je samozřejmě naprostá 3,14čovina a hlavně lenost/lemplovitost, o tom žádná ..

Avšak  argumentovat proti tomuto zlozvyku jakýmsi "popuštěním oceli při 85 st." je pitomostí ještě o řád vyšší ...

+13/−1
15.7.2015 0:14

M95i41c61h75a53l 50R56a30š13k69a 6241719619

Pokud by břit degradoval při 85° tak by nůž při obrábění oceli, kde jsou teploty mnohem vyšší musel vydržet jen pár sekund.

+7/0
15.7.2015 9:15

P20a92v28e81l 46O75d37r11a72z20i61l 6834109527830

No, ocel se neobrábí kuchyňským nožem a při obrábění je základem dobré chlazení.

+1/−4
16.7.2015 15:34

P91a43v20e38l 88S78t59a56v13j69a27n97í54k 6768395317341

Sanitace nožů na jatkách se dělá při 83°C ve vodě.

+4/0
15.7.2015 23:06

J45i50r79i 19O56s85v86a44l45d 2375434816597

To že na břit působí horká voda je pověra. Dokonce jsou myčky na řeznické nože ve kterých se nůž myje horkou vodou a párou. Kromě toho by mé zajímalo co by řekl inspektor SZPI kdyby viděl řezníka jak nůž jenom opláchl ve studene vodě a  utřel hadrem.

0/0
26.7.2015 8:06

J47a23n 50K39o49p62e33č97e89k 3498318238689

Tak to je zase jeden odborník na krystalickou mřížku ušlechtilých ocelí. a bacha, jestli nenabrousíte na úhel 15 stupňů, tak nic neuříznete! Akorát mi nejde do hlavy, že dáváme do myčky nože od počátku, kdy jsme ji kdysi zakoupili a nože vždy řezaly kupodivu dobře. Je to zkrátka blábol nějakého hloupého kuchtíka.

+5/−2
13.7.2015 22:14

P34a42v16e20l 12O28d42r32a61z74i17l 6424229337620

Pokud používáte program "KSH", tedy knife sharpening-honing, pak je vše v nejlepším pořádku.

I tak je ale nesmysl dávat do myčky něco, co spolehlivě, šetrně a bezpečně umyji v ruce za několik sekund.

+2/0
14.7.2015 22:21

I52v11a44n24a 29N68o86v66a60k40o36v98a 2812712229522

za nekolik sekund mam spolehlive umyty jakykoliv kus nadobi, ktery davam do mycky. A pokud ne, tak si s tim vetsinou ani ona neporadi.

+10/0
15.7.2015 9:29

P88a69v35e71l 28O19d12r31a33z79i41l 6144909877640

Taky říkám, že je to zbytečnej krám.

+1/−2
16.7.2015 15:35
Foto

V41o29j20t74ě36c96h 30P78a54v15l73í28k 5534501874158

Ne, pokud těch kusů nádobí, z nichž každý lze umýt za pár vteřin, je plná myčka.

+5/0
17.7.2015 8:30

P32a79v13e94l 89O32d62r37a79z81i35l 6224979457170

Nesmíte holt zadělat komplet všechno nádobí při dělání chleba s máslem.

+1/0
20.7.2015 15:05

J35o55z49e47f 44H50l52a11v76a61c 2715144920735

na valše se dá taky vyprat a máte doma pračku, ne? :-)

0/0
22.7.2015 6:52

P13a38v13e78l 38O52d97r67a18z61i46l 6384879217980

Mám, ale tak jako nedávám drahé a kvalitní nože do myčky, tak do pračky nedávám oblek za dvacku, žejo.

+1/−1
23.7.2015 14:47

A26l47e52x42a17n37d20r 27C93h48y67t87i38l 2604932225701

Gratuluji. Tot stala argumentace tech, co mycku nepouzivaji a nikdy nepocitili komfort jejiho pouzivani. I moje partnerka a jeji matka tvrdily cele roky, ze tech par kousku nadobi je hned. Jakmile si na mycku obe zvykly, uz na ni nedaji dopustit.

+1/0
17.7.2015 9:17

P90e33t86r 18K31o83z93á65k 8785817567804

Pan Izák je těžce neznalý technologie zpracování ocelí, když tvrdí, že při teplotách okolo 85° ( pokud vím myčka má max. 70°C ) se žádná krystalická změna zrna oceli rozhodně nekoná! A pokud se nekoná krystalická změna, nemohou se tedy měnit ani mechanické vlastnosti. Nejnižší teploty, které by mohly ohrozit ostří, jsou někde na několika stovkách stupňů s výdrží několik hodin ... 

Jedinou škodou může být pouze agresívní prostředí se solí, které je značně oxidační. Avšak těch pár minut, kterým je ocel vystavena, a následně opláchnuta, by neměla mít příliš vliv korozi břitu, pokud se ovšem jedná o skutečně kvalitní oceli.

Spíše bych viděl jisté potencionální poškození u rukojetí nožů, kvalitní oceli se v myčce toho moc nestane. Avšak i já patřím do skupiny, která myje nože ručně.

Jen mě překvapuje, že léta vykládaný mýtus a nesmysl ještě někdo otiskne v dnešní době do internetového článku! Rv8-o

+14/0
13.7.2015 13:39

R38a82d13e23k 23Č65o62s 3556666498408

Kromě toho kuchyňský nůž nabroušený na 15 stupňů je další nesmysl. Na 15-17 se brousí břitvy. Pokud takto někdo nabrousí kuchyňský nůž běžné kvality, bude ho brousit tak 3x do týdne úplně od nuly.

+4/0
13.7.2015 15:38

P95e10t91r 60K43o14z40á79k 8785117527254

Tak asi ano. Ale zase je to jen o kvalitě, tvrdosti oceli. Je vcelku oříšek mít současně velmi trvanlivé ostří ( tvrdý materiál ) a současně houževnatý, aby se neštípal, či vylamoval. Takže ano, uhel broušení je prostě kompromis. A na měkké oceli je v podstatě nesmysl brousit uhly 15-17°, jelikož trvanlivost bude ubohá a stěží použitelná.

0/0
13.7.2015 21:44

J27a30r75o39s39l31a58v 22S70a40n45t46n66e38r 9148343469801

Tak měknutí nože při 85 stupních je pochopitelně úplná blbost neználka, ale je možné, že ke ztrátě ostrosti dochází. Přece jenom na dobře nabroušeném břitu nože je jen několik ktystalů FeC a ty mohou být narušeny agresivitou (samozřejmě ekologického) prostředí myčky při mytí. Opravdu kvalitní nůž bych tam nedával. Stačí opláchnout a otřít, protože v myčce se stejně otupí o ostatní příbory a nože. Většinou se ale v kuchyních nacházejí nože velmi nevalné kvality, kterým to určitě neublíží. Místo řezání i po nabroušení  pouze pižlají.

+5/−1
12.7.2015 13:47

P56a17v44e66l 46S76t34a82v12j15a44n77í26k 6108585817601

Nevím, která současná myčka vykouzlí 85°C a navíc by mě zajímalo, jak sterilizují nože řezníci. Ti je musí mít opravdu do vrtule…8-o

O popouštění oceli při 85°C už někdo něco psal ;-D.

+3/0
11.7.2015 22:25

I96v94a44n86a 25N37o28v81a83k39o60v25a 2952462119742

kdysi davno kdyz jsem delala v masokombinatu, tak se sterilizovalo peroxidem

0/0
15.7.2015 9:32

P53a63v71e68l 19S84t19a91v61j95a74n20í65k 6958665307661

Teď se používají sanitační nádoby s vodou, kde termostat udržuje 83°C. Řezník odkládá nůž do nádoby, tím ho průběžně dezinfikuje.

0/0
15.7.2015 23:06

L79e32o73p48o84l21d 30P29r39o28k94e50š 8539504887

Protože kuchtíci a řezníci nemají pořádný nářadí  , tak ze svých 5 nožíků dělají akademickou zápletku. Jednou pindají o bakteriích jak je důležité všechno sterilizovat  a podruhé ,  se nože nesmí ani mýt . Maso krájí každý člověk každý den.

Řezníci by se mněli raději starat , aby se párky párky nedělaly ze separátů a z peří a nato jak se brousí nůž jim celkem kašlu.

+14/0
11.7.2015 14:57

T47o40m25a35s 14H27a88t38l85e 4593771329743

mám čtyřicet let rybičku, uříznu s ní  cokoliv venku, doma, nabrousím na kameni a je jak břitva

+2/0
11.7.2015 6:01

P31a16v72e72l 64O57d75r79a31z52i79l 6244869567880

A teď tu o Karkulce.

0/0
11.7.2015 20:48

J65a79n 73S66v54o31b68o76d57a 3356155408740

A tys ji nikdy nečetl? Doporučuji, byla červená jak celé Rusko

+1/0
11.7.2015 21:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.