Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T27o50m28á24š 89K78a29v87a17n 7115298427846

Kafe nepiju a mam klid..

0/−1
26.8.2015 17:49

J67o86s14e60f 42Č29t78v30r44t13n16í80č19e28k 8720602369129

Za tu dobu bych udělal 30 hnusných instantních...;-)

0/0
5.8.2015 16:44

M33a15r50e33k 34V51e70s64e25l37ý 1857428270894

Dolce Gusto ... cista prace R^:-) Tohle je moc komplikovane a zdlouhave.

0/0
5.8.2015 15:31

R36u17d21o43l94f 40P12e96k15á25r18e19k 9682101259563

No. Proti gustu...

0/0
5.8.2015 16:15

M26i19c79h26a62l 78M18a70c64h62e92k 1584702884899

Kdo si dělá aspoň občas kávu a místo odměrky či lžíce potřebuje zmíněnou digitální váhu, musí být krapet ujetý člověk.

+3/−2
4.8.2015 23:16

L67u91d18v34í29k 90G88a19j19d30o37š46í55k 2555163674852

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, jak se technicky zařídí ta 95 °C teplá voda, když už se na tom tak bazíruje.

To je něco podobného. ;-)

+1/−1
5.8.2015 0:14

K26a69r25e34l 26N83a19s53t41o35u33p75i48l 3130561530281

Tak já si třeba filtrovanou kávu dělám v práci, kde mám jen klasickou konvici, nechám vodu po uvaření chvíli stát, aby poklesla teplota a potom tu kávu zaleju, zrovna tak nemám digitální váhu a do mlýnku nabírám zrnka odměrkou od aeropressu (kde sem si na začátku zvážil, kolik tváží plná odměrka)....sice to není úplně 100 pro, ale já jsem spokojen... kávu obvykle kupuju od Doubleshotu, většinou natural, když mají...

+3/0
5.8.2015 8:34

L28u11d17v16í32k 55G35a29j69d16o41š51í71k 2245183564342

Já spíš narážím na to, že voda 95 °C teplá klokotá a takto horkou vodu do kávy ve skutečnosti nemáte šanci dostat. Voda chvilku odstátá, která právě přestala klokotat má v našich obvyklých nadmořských výškách teplotu kolem 90 °C.

0/−2
5.8.2015 11:27

K72a53m28i74l 42M74n34i24c74h 6582634859439

To máte asi nějakou špatnou vodu. Já si denně zalévám kávu 95°C vodou a nekloktá.

0/0
5.8.2015 13:53

L34u88d11v36í86k 65G77a20j47d68o97š96í23k 2125223894622

A měřil jste to někdy? Spíš to bude tím, že nemáte vodu teplou 95 °C.

0/−1
5.8.2015 18:29

O18n66d91ř78e83j 10M10a53c68k41ů 7805170804768

Pokud máte rád výběrovou kávu a chtěl byste střídat různé druhy a chutě i doma, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Každý měsíc dostanete tři jiné kávy z nejlepších českých pražíren výběrové kávy (La Boheme, Gill's, Mamacoffee, Original Coffee, Coffee Source a mnoho dalších). Balení vypadá krásně, v balíčku je sláma a degustační kartičky, které si vyplňujete a zkoumáte jednotlivé chutě. Je to taková hra. :-) Zároveň jsou tam i různé informace o jednotlivých kávách. :-)

0/−3
5.8.2015 11:54

J64o83s72e59f 26Č82t23v80r69t67n93í42č80e15k 8430772219219

1.konvice s nastavením teploty

2.odstavíš počkáš 10 minut...

+1/0
5.8.2015 16:44

M62a67r11i76e 75K88o54v15á11ř36o42v96á 9460389394872

Jednoduše: přivedete vodu do varu a pak necháte minutu chladnout.

0/0
10.8.2015 21:29

T31i41b39o39r 61V72i79z94v85a32r20y 9894664283475

Tohle celé si ušetřím z Nespressem. Překapávaná mi moc nejede.

+1/−1
4.8.2015 21:35

O34n62d69ř94e27j 18M63a17c95k70ů 7715770224538

Kvalita filtrované kávy se s Nespressem absolutně nedá srovnávat. je to v podstatě jiná komodita. Vyzkoušejte a uvidíte. :-) Ale prvně bych doporučoval jít do nějaké kvalitní kavárny, kde Vám umí filtrovanou kávu připravit. Je totiž hodně lehké tento skvělý nápoj pokazit. ;-)

0/0
5.8.2015 11:56

E36l69i56š13k51a 27K21u45č80e81r10o94v30á 7809892663443

já nevím, jsem asi konzervativní, ale stejně mám nejraději ten náprstek protlačený přes páku...

+3/0
4.8.2015 21:13

K24a43r17e93l 71N82a68s43t69o23u77p31i43l 3900111120821

v rozmanitosti je krása...já si zas neumím představit, že bych pořád pil jen espresso. Radši si někdy dám espresso, někdy filtrovanou, někdy něco s mlékem, někdy ledovou... proč se omezovat na jeden jediný způsob dokola? Není to nuda?

+4/−1
5.8.2015 8:37

E41l95i49š42k62a 76K30u22č27e87r23o26v23á 7429352153133

jo, ledovou dělám tak, že prodloužené espresso naliju na led. filtrovanou nemusím.

+1/0
5.8.2015 14:12

J36a62n 77C46h41i96o73t44e18l56l97i67s 6588480191924

Zrovna teď melu farmářský výběr z El Salvadoru od La Boheme ve svém hario mlýnku, abych si zalil svůj V60 tou boží hario konvičkou.

+1/−1
4.8.2015 17:01
Foto

E28l97e58n70a 93V81o79j39a73n59o65v79á 4296531983448

Mám nejlevnější frenchpress z IKEA, ruční nástěnný mlýnek Porkert z roku 1932, který mele naprosto perfektně a navíc pohodlně. Když chci změnu, pak V60 Hario a filtry.

Kupuji kávu z Doubleshot, Kafe Karlín, nebo La Bohéme, speciálně vhodnou na kávu filtrovanou. Mám ráda např. Ygracheffe Vote Natural, voní i chutná jako medvídci Haribo .... Kávu mám  ráda neslazenou, bez mléka a vařím zásadně z filtrované vody ....a s klukama s Anonymous Café už si tykám :-)

Ale když ráno vstanu levou nohou a potřebuju nakopnout, abych se vůbec zmátořila k tomu něco dělat, zmáčknu čudlík na Nespressu ;-)

Káva je jen další ze způsobů, jak prezentovat svoje snobství .... 

Pokud někomu chutná turek, tak mu prostě chutná turek. Myslím, že by byla škoda, kdyby neochutnal i něco "lepšího", ale pokud mu i poté chutná turek, pak na tom není nic špatného. Nejsem lepším člověkem jen proto, že mi chutná káva, kterou někdo označil za "něco lepšího", na tyhle hipsteřiny jsem vysazená

+14/−2
4.8.2015 15:50

L95u37d86v73í49k 14G94a63j51d67o28š68í73k 2245593384732

V pořádku.

Pak ale nechápu výčet vašich těch vašich praktik, když tedy nejde podle vás o snobárnu.

0/−5
4.8.2015 17:38

O17n30d24ř36e56j 42Z42e79m96a16n 5670474188639

To nikdy nepochopíte.

Lidi, co kávě rozumí a na nic si nehrají, to chápou.

+3/0
4.8.2015 18:51

R87u13d98o32l62f 20P31e28k78á92r62e16k 9512231619703

No, myslím, že kávě rozumím, na nic si nehraju, ale stejně si nejsem jist tím, co vlastně chtěla sdělit...

+5/−2
4.8.2015 20:05

L98u44d15v51í54k 45G78a30j68d79o53š41í68k 2175883954132

Přesně tak...

+3/−1
4.8.2015 23:59

K59a63r79e70l 24N36a75s63t84o11u45p42i92l 3360891660441

přidávám se, taky jsem to nepochopil, přijde mě že si tak nějak psala o sobě a následně se odsoudila...;-D

+3/−2
5.8.2015 8:42

K44a67r12e12l 22N42a66s29t11o92u39p77i85l 3190851730191

dávám mínus, protože přesně vy jste patrně ten typ člověka, který dělá z věcí kolem kávy snobárnu, ikdyž není. Myslíte si že někoho ohromíte tím, že si s někým tykáte? Každý si s někým tyká proboha...Kdyby to bylo jak říkáte, tak tady nevypisujete všechny možné značky kávy nebo zařízení, tím ohromíte tak možná hipstery, vůči kterým se následně vyhrazujete..

+3/−2
5.8.2015 8:41
Foto

E47l62e97n89a 38V30o78j74a90n59o76v84á 4356861263518

Nepochopili. Chtěla jsem tím říct, že jen proto, že se moje chutě zrovna náhodou shodují s trendem, nemusím ze sebe dělat něco víc. Popsala jsem co mi chutná. A že to o mně vůbec, ale vůbec nic nevypovídá. 

Koho ohromovat? Tady? To snad ne ;-D

+6/−2
5.8.2015 9:49

L12u71d53v38í10k 57G50a47j13d93o34š82í33k 2175243354562

Ale pochopil.

Když někdo zdůrazňuje, že kupuje kávu v La Bohéme a tyká si "s klukama s Anonymous Café", tak je to učebnicový příklad snobství. Nebo hipsterství - chcete-li.

Jinak ale máte v tom ostatním pravdu.

+3/−1
5.8.2015 11:37

M29a27r51t13i45n 54Z38i81k33m47u51n16d 7525265664521

Máte to nějaké pomotané :)

0/0
5.8.2015 14:09

R60o44m17a23n 30K80r46á15t57k52ý 2347355538915

Popis u obrázku č. 21 celkem vystihuje téma ;-D

"filtrovaná kráva připravená ve french pressu ..."

0/0
4.8.2015 12:20

L67u52d61v59í78k 66G98a98j97d36o98š98í28k 2345133954952

Hmm... voda o teplotě 95 °C...

Prostě lidově řečeno vroucí vodou.

.

Jinak 20 g kávy na třídecový šálek to je takový ten humus kterému Američani říkají taky "káva".

Každý ať si samozřejmě pije co chce. Já dávám přednost před tímto italskému espressu. Argument že to je levnější neberu.

0/−1
4.8.2015 10:55

K51a18r25e79l 56N79a27s43t97o45u14p97i87l 3110141560791

To je ale hloupy prispevek, mozna to nekdy zkuste ochutnat, nez to nazvete humusem. Italskym espresswm myslite co? Espresso koupene v italii, nebo espresso z vice uprazene kavy?

+2/0
4.8.2015 16:48

L54u82d63v89í66k 87G85a60j45d19o86š31í80k 2285803544562

Myslím že hloupý příspěvek tu čteme od vás.

Espresso je snad jasně definovaný pojem a není třeba se ptát, co je tím myšleno.

A už vůbec nechápu váš dotaz na více upraženou kávu...

0/−3
4.8.2015 17:27

O37n82d44ř75e87j 95Z81e41m44a67n 5630934988489

Protože italské zrno na tento druh kávy je velmi silně upražené a hodně lidí dává přednost mnohem méně upraženému zrnu, ve výsledku jemnější a rozmanitější chuti, protože to italské je moc silné a chuti se v něm ztrácí?

+2/−1
4.8.2015 19:01

L96u94d70v54í57k 22G42a60j50d37o93š94í43k 2185563764632

To ale nevysvětluje proč se ptáte na to co to je espresso.

A vzhledem k tomu, že espresso můžete udělat teoreticky z libovolné kávy a pořád to bude espresso, to ani nevysvětluje dotaz na pražení. ;-)

+1/−2
5.8.2015 0:06

O84n27d42ř54e75j 73Z44e77m94a67n 5180354528279

Tak ted už vysloveně trollujete.

Psal jste o italském expressu a na to jste i byt dotázán. Pan Nastoupil evidentně ví, že Italové to mají na tento druh přípravy silně pražené. Svou reakcí jste docela odhalil svou neznalost a to možná i jako odpověď stačí. Víme, kolik o tom vite.

PS s tím smajlíkem jste trapný...

+2/0
5.8.2015 0:56

K96a50r19e48l 33N85a57s35t95o43u94p31i93l 3480921100471

Děkuji náčelníku, že jste se mě zastal.... přesně tak jsem to myslel...

+1/0
5.8.2015 8:47

L33u87d90v98í19k 81G15a52j28d96o19š78í26k 2745523254842

Zato vy jste to s tím eXpressem "odborně" vylepšíl. ;-D

Že je espresso z více pražené kávy lepší (a proto se z takové kávy taky většinou dělá) nemá snad žádnou souvislost s tím, co je to espresso.

+1/−2
5.8.2015 11:51

O76n97d92ř97e18j 53Z77e37m90a45n 5200794518509

Stále jste neodpověděl. To, že mou příchylnost k francouzské výslovnosti používáte jak adhomi, to taky o vás něco vypovídá.

0/0
5.8.2015 12:03

L39u11d66v69í11k 63G35a97j41d37o42š80í66k 2595253274262

To už si trochu lžete do kapsy, ne?

Říci baristovi že chcete eXpresso je něco podobného jako říci kajakáři že má veslo, nebo potápěči že používá bombu. Prvotřídní faux pas - abych vyhověl vaší příchylnosti k francouřštině ;-).

Ve světle těchto skutečností pak možná začíná dávat smysl vaše otázka na to co to je espresso. Tak si to prosím vygooglujte a nepruďte.

+1/−2
5.8.2015 18:55

K29a78r77e63l 26N11a54s34t79o46u30p80i89l 3680411470551

Ludvo, vidím že vám to tu již vysvětlil Ondřej, mě zajímalo to vaše "italské espresso" zkuste si aspoň přečíst příspěvky, které sám píšete, nebo si je aspoň pamatujte....

+1/0
5.8.2015 8:45

D68a49n24i17e82l 23P30r50o10c61h70á74z72k20a 7762746287926

Skvělé. A příště prosím video, jak se krájí chleba nebo loupe banán.

0/−5
4.8.2015 10:34

J59i72ř71í 74K84l64e25j75n83a 2887768596467

mám french pres z teska a ruční mlýnek- nejlevnější a jde to

+2/0
4.8.2015 9:35

M73a48r28e14k 55M76a11l21ý 1952638421750

Ano, přesně tak to dělám také. Důležitý je dobrý mlýnek s kameny, ne ten s noži. A ten stojí kolem tisícovky. French press může být i levnější, důležitější je dodržet dobu přípravy a samozřejmě mít kávu čerstvě namletou.

+5/0
4.8.2015 9:59

O11n92d63ř15e73j 20Z14e25m49a47n 5860824968739

Ruční mlýnek s noži???

za tisícovku už máte turecký mlýnek, co můžete mít na polici jako ozdobný předmět.

Okolo stovky malou levnou francouzskou konvici.

0/0
4.8.2015 10:12

M39a52r66e47k 46M60a33l11ý 1332118331900

Ne :-) Myslel jsem, že radši ruční s kameny než elektrický (který je samozřejmě pohodlnější) s noži. Kvalitní ruční mlýnek stojí kolem tisícovky, třeba Hario, jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem už před léty.

+1/0
4.8.2015 10:15

O71n28d51ř90e47j 75Z17e42m19a63n 5310214788249

Tak to tomu vašemu původnímu příspěvku s klidem mohu dát + :-)

0/0
4.8.2015 19:04

J66a55k31u33b 11R40a31n58f12t71l 3687388262953

kdepak... prodávají se takový ty oldskůlový za 350 a jsou s kameny :-) Nejdůležitější je surovina (kvalitní zrno) a nezalejvat hned vařící vodou :-)

0/0
4.8.2015 12:41

J24o77s90e39f 14V50o28s41i95c97k55y 4483167886413

Co salek to filtr ? Ony drahe nejsou individualne, ale zacina to pridavat k cene kazdeho tydenniho nakupu !

0/0
4.8.2015 8:39

M29i88c45h35a66l 45M66o55u12c76h31a 9598499693484

Zrovna ty filtry pro Hario stojí cca korunu kus, takže to není nijak dramatické.

+1/0
4.8.2015 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.