Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T31o56m86á69š 76K82a51v83a22n 7475828457686

Kafe nepiju a mam klid..

0/−1
26.8.2015 17:49

J56o18s11e58f 72Č62t88v19r82t56n45í50č38e37k 8720472419609

Za tu dobu bych udělal 30 hnusných instantních...;-)

0/0
5.8.2015 16:44

M22a65r11e56k 64V66e27s37e18l84ý 1737248230174

Dolce Gusto ... cista prace R^:-) Tohle je moc komplikovane a zdlouhave.

0/0
5.8.2015 15:31

R35u54d20o87l56f 16P55e48k52á21r48e10k 9502281479543

No. Proti gustu...

0/0
5.8.2015 16:15

M45i79c85h70a78l 66M98a53c43h41e44k 1544132454679

Kdo si dělá aspoň občas kávu a místo odměrky či lžíce potřebuje zmíněnou digitální váhu, musí být krapet ujetý člověk.

+3/−2
4.8.2015 23:16

L43u38d25v82í27k 83G89a35j14d72o23š88í17k 2645253974882

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, jak se technicky zařídí ta 95 °C teplá voda, když už se na tom tak bazíruje.

To je něco podobného. ;-)

+1/−1
5.8.2015 0:14

K62a15r37e44l 36N45a55s87t20o44u23p74i20l 3930481750801

Tak já si třeba filtrovanou kávu dělám v práci, kde mám jen klasickou konvici, nechám vodu po uvaření chvíli stát, aby poklesla teplota a potom tu kávu zaleju, zrovna tak nemám digitální váhu a do mlýnku nabírám zrnka odměrkou od aeropressu (kde sem si na začátku zvážil, kolik tváží plná odměrka)....sice to není úplně 100 pro, ale já jsem spokojen... kávu obvykle kupuju od Doubleshotu, většinou natural, když mají...

+3/0
5.8.2015 8:34

L66u22d12v64í37k 94G54a54j81d97o65š76í91k 2875273424542

Já spíš narážím na to, že voda 95 °C teplá klokotá a takto horkou vodu do kávy ve skutečnosti nemáte šanci dostat. Voda chvilku odstátá, která právě přestala klokotat má v našich obvyklých nadmořských výškách teplotu kolem 90 °C.

0/−2
5.8.2015 11:27

K90a96m17i33l 16M91n69i94c16h 6482764599929

To máte asi nějakou špatnou vodu. Já si denně zalévám kávu 95°C vodou a nekloktá.

0/0
5.8.2015 13:53

L77u73d23v36í97k 13G94a34j34d20o81š88í54k 2465883204282

A měřil jste to někdy? Spíš to bude tím, že nemáte vodu teplou 95 °C.

0/−1
5.8.2015 18:29

O55n94d41ř65e12j 50M67a56c59k29ů 7425690304558

Pokud máte rád výběrovou kávu a chtěl byste střídat různé druhy a chutě i doma, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Každý měsíc dostanete tři jiné kávy z nejlepších českých pražíren výběrové kávy (La Boheme, Gill's, Mamacoffee, Original Coffee, Coffee Source a mnoho dalších). Balení vypadá krásně, v balíčku je sláma a degustační kartičky, které si vyplňujete a zkoumáte jednotlivé chutě. Je to taková hra. :-) Zároveň jsou tam i různé informace o jednotlivých kávách. :-)

0/−3
5.8.2015 11:54

J77o93s87e29f 91Č63t64v89r24t47n30í66č85e35k 8430612559799

1.konvice s nastavením teploty

2.odstavíš počkáš 10 minut...

+1/0
5.8.2015 16:44

M83a87r92i81e 28K37o75v32á54ř79o48v82á 9620639144642

Jednoduše: přivedete vodu do varu a pak necháte minutu chladnout.

0/0
10.8.2015 21:29

T14i94b66o27r 96V56i62z65v80a93r45y 9454634423225

Tohle celé si ušetřím z Nespressem. Překapávaná mi moc nejede.

+1/−1
4.8.2015 21:35

O97n73d61ř85e42j 61M95a75c59k53ů 7685180844518

Kvalita filtrované kávy se s Nespressem absolutně nedá srovnávat. je to v podstatě jiná komodita. Vyzkoušejte a uvidíte. :-) Ale prvně bych doporučoval jít do nějaké kvalitní kavárny, kde Vám umí filtrovanou kávu připravit. Je totiž hodně lehké tento skvělý nápoj pokazit. ;-)

0/0
5.8.2015 11:56

E40l83i65š62k31a 30K48u93č38e82r37o34v37á 7109342913393

já nevím, jsem asi konzervativní, ale stejně mám nejraději ten náprstek protlačený přes páku...

+3/0
4.8.2015 21:13

K67a22r66e49l 19N10a77s70t12o18u29p16i72l 3380471770231

v rozmanitosti je krása...já si zas neumím představit, že bych pořád pil jen espresso. Radši si někdy dám espresso, někdy filtrovanou, někdy něco s mlékem, někdy ledovou... proč se omezovat na jeden jediný způsob dokola? Není to nuda?

+4/−1
5.8.2015 8:37

E19l78i82š42k21a 72K13u45č78e57r17o34v94á 7519672243103

jo, ledovou dělám tak, že prodloužené espresso naliju na led. filtrovanou nemusím.

+1/0
5.8.2015 14:12

J95a27n 11C30h83i87o90t28e22l29l86i64s 6548890561234

Zrovna teď melu farmářský výběr z El Salvadoru od La Boheme ve svém hario mlýnku, abych si zalil svůj V60 tou boží hario konvičkou.

+1/−1
4.8.2015 17:01
Foto

E59l24e22n56a 35V11o92j46a73n31o30v63á 4776221773488

Mám nejlevnější frenchpress z IKEA, ruční nástěnný mlýnek Porkert z roku 1932, který mele naprosto perfektně a navíc pohodlně. Když chci změnu, pak V60 Hario a filtry.

Kupuji kávu z Doubleshot, Kafe Karlín, nebo La Bohéme, speciálně vhodnou na kávu filtrovanou. Mám ráda např. Ygracheffe Vote Natural, voní i chutná jako medvídci Haribo .... Kávu mám  ráda neslazenou, bez mléka a vařím zásadně z filtrované vody ....a s klukama s Anonymous Café už si tykám :-)

Ale když ráno vstanu levou nohou a potřebuju nakopnout, abych se vůbec zmátořila k tomu něco dělat, zmáčknu čudlík na Nespressu ;-)

Káva je jen další ze způsobů, jak prezentovat svoje snobství .... 

Pokud někomu chutná turek, tak mu prostě chutná turek. Myslím, že by byla škoda, kdyby neochutnal i něco "lepšího", ale pokud mu i poté chutná turek, pak na tom není nic špatného. Nejsem lepším člověkem jen proto, že mi chutná káva, kterou někdo označil za "něco lepšího", na tyhle hipsteřiny jsem vysazená

+14/−2
4.8.2015 15:50

L57u37d51v59í21k 28G34a90j91d24o97š53í25k 2795343674602

V pořádku.

Pak ale nechápu výčet vašich těch vašich praktik, když tedy nejde podle vás o snobárnu.

0/−5
4.8.2015 17:38

O21n44d36ř54e67j 74Z93e33m64a56n 5620664368499

To nikdy nepochopíte.

Lidi, co kávě rozumí a na nic si nehrají, to chápou.

+3/0
4.8.2015 18:51

R10u51d48o17l26f 47P95e11k41á88r31e63k 9202121499303

No, myslím, že kávě rozumím, na nic si nehraju, ale stejně si nejsem jist tím, co vlastně chtěla sdělit...

+5/−2
4.8.2015 20:05

L92u95d61v12í66k 77G50a93j89d62o56š36í56k 2715713334642

Přesně tak...

+3/−1
4.8.2015 23:59

K74a97r12e76l 72N17a29s64t19o13u46p33i13l 3640911830431

přidávám se, taky jsem to nepochopil, přijde mě že si tak nějak psala o sobě a následně se odsoudila...;-D

+3/−2
5.8.2015 8:42

K63a65r15e34l 82N31a10s54t26o63u89p69i54l 3680271960981

dávám mínus, protože přesně vy jste patrně ten typ člověka, který dělá z věcí kolem kávy snobárnu, ikdyž není. Myslíte si že někoho ohromíte tím, že si s někým tykáte? Každý si s někým tyká proboha...Kdyby to bylo jak říkáte, tak tady nevypisujete všechny možné značky kávy nebo zařízení, tím ohromíte tak možná hipstery, vůči kterým se následně vyhrazujete..

+3/−2
5.8.2015 8:41
Foto

E14l46e53n30a 87V42o47j56a73n13o69v86á 4976641513228

Nepochopili. Chtěla jsem tím říct, že jen proto, že se moje chutě zrovna náhodou shodují s trendem, nemusím ze sebe dělat něco víc. Popsala jsem co mi chutná. A že to o mně vůbec, ale vůbec nic nevypovídá. 

Koho ohromovat? Tady? To snad ne ;-D

+6/−2
5.8.2015 9:49

L71u85d35v57í95k 83G39a64j35d27o41š60í21k 2775683534372

Ale pochopil.

Když někdo zdůrazňuje, že kupuje kávu v La Bohéme a tyká si "s klukama s Anonymous Café", tak je to učebnicový příklad snobství. Nebo hipsterství - chcete-li.

Jinak ale máte v tom ostatním pravdu.

+3/−1
5.8.2015 11:37

M45a31r73t44i13n 52Z91i40k83m43u82n78d 7765145324741

Máte to nějaké pomotané :)

0/0
5.8.2015 14:09

R38o55m52a65n 28K15r47á25t87k13ý 2767335828185

Popis u obrázku č. 21 celkem vystihuje téma ;-D

"filtrovaná kráva připravená ve french pressu ..."

0/0
4.8.2015 12:20

L57u44d74v59í11k 67G67a42j68d43o43š26í22k 2495563854582

Hmm... voda o teplotě 95 °C...

Prostě lidově řečeno vroucí vodou.

.

Jinak 20 g kávy na třídecový šálek to je takový ten humus kterému Američani říkají taky "káva".

Každý ať si samozřejmě pije co chce. Já dávám přednost před tímto italskému espressu. Argument že to je levnější neberu.

0/−1
4.8.2015 10:55

K22a18r84e81l 32N25a87s19t39o82u58p55i10l 3750681560741

To je ale hloupy prispevek, mozna to nekdy zkuste ochutnat, nez to nazvete humusem. Italskym espresswm myslite co? Espresso koupene v italii, nebo espresso z vice uprazene kavy?

+2/0
4.8.2015 16:48

L85u47d14v26í13k 64G16a94j86d19o32š11í91k 2975683124532

Myslím že hloupý příspěvek tu čteme od vás.

Espresso je snad jasně definovaný pojem a není třeba se ptát, co je tím myšleno.

A už vůbec nechápu váš dotaz na více upraženou kávu...

0/−3
4.8.2015 17:27

O63n25d96ř35e35j 28Z85e50m70a84n 5190864688679

Protože italské zrno na tento druh kávy je velmi silně upražené a hodně lidí dává přednost mnohem méně upraženému zrnu, ve výsledku jemnější a rozmanitější chuti, protože to italské je moc silné a chuti se v něm ztrácí?

+2/−1
4.8.2015 19:01

L68u46d63v18í80k 41G19a52j77d86o45š16í65k 2175473844882

To ale nevysvětluje proč se ptáte na to co to je espresso.

A vzhledem k tomu, že espresso můžete udělat teoreticky z libovolné kávy a pořád to bude espresso, to ani nevysvětluje dotaz na pražení. ;-)

+1/−2
5.8.2015 0:06

O52n55d22ř52e59j 49Z60e29m27a75n 5410794968189

Tak ted už vysloveně trollujete.

Psal jste o italském expressu a na to jste i byt dotázán. Pan Nastoupil evidentně ví, že Italové to mají na tento druh přípravy silně pražené. Svou reakcí jste docela odhalil svou neznalost a to možná i jako odpověď stačí. Víme, kolik o tom vite.

PS s tím smajlíkem jste trapný...

+2/0
5.8.2015 0:56

K27a51r57e41l 55N43a59s30t22o53u71p28i48l 3890221300421

Děkuji náčelníku, že jste se mě zastal.... přesně tak jsem to myslel...

+1/0
5.8.2015 8:47

L33u98d29v43í22k 54G31a19j96d12o88š63í64k 2765723804772

Zato vy jste to s tím eXpressem "odborně" vylepšíl. ;-D

Že je espresso z více pražené kávy lepší (a proto se z takové kávy taky většinou dělá) nemá snad žádnou souvislost s tím, co je to espresso.

+1/−2
5.8.2015 11:51

O27n63d17ř75e90j 50Z39e32m43a67n 5800414108709

Stále jste neodpověděl. To, že mou příchylnost k francouzské výslovnosti používáte jak adhomi, to taky o vás něco vypovídá.

0/0
5.8.2015 12:03

L16u96d43v17í79k 76G73a14j95d36o32š58í40k 2695663564752

To už si trochu lžete do kapsy, ne?

Říci baristovi že chcete eXpresso je něco podobného jako říci kajakáři že má veslo, nebo potápěči že používá bombu. Prvotřídní faux pas - abych vyhověl vaší příchylnosti k francouřštině ;-).

Ve světle těchto skutečností pak možná začíná dávat smysl vaše otázka na to co to je espresso. Tak si to prosím vygooglujte a nepruďte.

+1/−2
5.8.2015 18:55

K97a46r69e71l 58N22a66s42t57o89u21p78i86l 3490761950411

Ludvo, vidím že vám to tu již vysvětlil Ondřej, mě zajímalo to vaše "italské espresso" zkuste si aspoň přečíst příspěvky, které sám píšete, nebo si je aspoň pamatujte....

+1/0
5.8.2015 8:45

D82a66n31i68e92l 14P14r22o66c80h52á42z19k68a 7642856907826

Skvělé. A příště prosím video, jak se krájí chleba nebo loupe banán.

0/−5
4.8.2015 10:34

J93i39ř97í 57K83l75e74j31n85a 2617358196857

mám french pres z teska a ruční mlýnek- nejlevnější a jde to

+2/0
4.8.2015 9:35

M54a61r98e86k 10M35a17l15ý 1422658591900

Ano, přesně tak to dělám také. Důležitý je dobrý mlýnek s kameny, ne ten s noži. A ten stojí kolem tisícovky. French press může být i levnější, důležitější je dodržet dobu přípravy a samozřejmě mít kávu čerstvě namletou.

+5/0
4.8.2015 9:59

O40n23d98ř48e30j 55Z92e95m66a82n 5650434348819

Ruční mlýnek s noži???

za tisícovku už máte turecký mlýnek, co můžete mít na polici jako ozdobný předmět.

Okolo stovky malou levnou francouzskou konvici.

0/0
4.8.2015 10:12

M54a92r70e27k 51M86a57l94ý 1972798201810

Ne :-) Myslel jsem, že radši ruční s kameny než elektrický (který je samozřejmě pohodlnější) s noži. Kvalitní ruční mlýnek stojí kolem tisícovky, třeba Hario, jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem už před léty.

+1/0
4.8.2015 10:15

O64n60d83ř77e61j 73Z47e66m52a62n 5750824658169

Tak to tomu vašemu původnímu příspěvku s klidem mohu dát + :-)

0/0
4.8.2015 19:04

J42a22k29u71b 94R64a61n27f79t23l 3437248242723

kdepak... prodávají se takový ty oldskůlový za 350 a jsou s kameny :-) Nejdůležitější je surovina (kvalitní zrno) a nezalejvat hned vařící vodou :-)

0/0
4.8.2015 12:41

J42o45s25e28f 37V48o90s41i22c87k30y 4913947676393

Co salek to filtr ? Ony drahe nejsou individualne, ale zacina to pridavat k cene kazdeho tydenniho nakupu !

0/0
4.8.2015 8:39

M91i27c87h61a45l 53M45o74u35c83h55a 9298479793694

Zrovna ty filtry pro Hario stojí cca korunu kus, takže to není nijak dramatické.

+1/0
4.8.2015 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.