Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T58o51m98á47š 54K41a74v87a46n 7255668477106

Kafe nepiju a mam klid..

0/−1
26.8.2015 17:49

J35o41s46e86f 53Č72t38v61r79t75n56í10č33e18k 8630702509429

Za tu dobu bych udělal 30 hnusných instantních...;-)

0/0
5.8.2015 16:44

M58a90r18e34k 89V63e16s87e63l84ý 1377788450744

Dolce Gusto ... cista prace R^:-) Tohle je moc komplikovane a zdlouhave.

0/0
5.8.2015 15:31

R46u82d77o58l63f 71P27e14k22á88r11e50k 9752391899693

No. Proti gustu...

0/0
5.8.2015 16:15

M32i73c54h91a52l 45M29a69c89h66e58k 1594722454639

Kdo si dělá aspoň občas kávu a místo odměrky či lžíce potřebuje zmíněnou digitální váhu, musí být krapet ujetý člověk.

+3/−2
4.8.2015 23:16

L18u97d13v31í32k 63G74a57j28d36o94š36í67k 2875173604382

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, jak se technicky zařídí ta 95 °C teplá voda, když už se na tom tak bazíruje.

To je něco podobného. ;-)

+1/−1
5.8.2015 0:14

K28a11r84e97l 26N87a35s27t43o89u64p59i97l 3890941230691

Tak já si třeba filtrovanou kávu dělám v práci, kde mám jen klasickou konvici, nechám vodu po uvaření chvíli stát, aby poklesla teplota a potom tu kávu zaleju, zrovna tak nemám digitální váhu a do mlýnku nabírám zrnka odměrkou od aeropressu (kde sem si na začátku zvážil, kolik tváží plná odměrka)....sice to není úplně 100 pro, ale já jsem spokojen... kávu obvykle kupuju od Doubleshotu, většinou natural, když mají...

+3/0
5.8.2015 8:34

L41u37d91v50í63k 25G13a46j58d65o83š56í22k 2195603484562

Já spíš narážím na to, že voda 95 °C teplá klokotá a takto horkou vodu do kávy ve skutečnosti nemáte šanci dostat. Voda chvilku odstátá, která právě přestala klokotat má v našich obvyklých nadmořských výškách teplotu kolem 90 °C.

0/−2
5.8.2015 11:27

K95a22m25i64l 35M42n41i40c22h 6182824519189

To máte asi nějakou špatnou vodu. Já si denně zalévám kávu 95°C vodou a nekloktá.

0/0
5.8.2015 13:53

L43u69d70v85í89k 59G28a51j94d14o81š45í32k 2435703294172

A měřil jste to někdy? Spíš to bude tím, že nemáte vodu teplou 95 °C.

0/−1
5.8.2015 18:29

O64n46d40ř12e70j 87M79a65c94k44ů 7285260464908

Pokud máte rád výběrovou kávu a chtěl byste střídat různé druhy a chutě i doma, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Každý měsíc dostanete tři jiné kávy z nejlepších českých pražíren výběrové kávy (La Boheme, Gill's, Mamacoffee, Original Coffee, Coffee Source a mnoho dalších). Balení vypadá krásně, v balíčku je sláma a degustační kartičky, které si vyplňujete a zkoumáte jednotlivé chutě. Je to taková hra. :-) Zároveň jsou tam i různé informace o jednotlivých kávách. :-)

0/−3
5.8.2015 11:54

J84o84s69e28f 84Č16t73v27r46t61n74í50č87e48k 8200882369159

1.konvice s nastavením teploty

2.odstavíš počkáš 10 minut...

+1/0
5.8.2015 16:44

M82a85r60i45e 70K97o63v14á75ř51o70v43á 9810599194282

Jednoduše: přivedete vodu do varu a pak necháte minutu chladnout.

0/0
10.8.2015 21:29

T22i26b46o36r 95V12i70z12v71a88r24y 9324774893395

Tohle celé si ušetřím z Nespressem. Překapávaná mi moc nejede.

+1/−1
4.8.2015 21:35

O89n60d42ř64e10j 30M86a31c64k52ů 7425450404448

Kvalita filtrované kávy se s Nespressem absolutně nedá srovnávat. je to v podstatě jiná komodita. Vyzkoušejte a uvidíte. :-) Ale prvně bych doporučoval jít do nějaké kvalitní kavárny, kde Vám umí filtrovanou kávu připravit. Je totiž hodně lehké tento skvělý nápoj pokazit. ;-)

0/0
5.8.2015 11:56

E86l52i55š38k70a 11K82u92č33e44r79o23v70á 7319482293733

já nevím, jsem asi konzervativní, ale stejně mám nejraději ten náprstek protlačený přes páku...

+3/0
4.8.2015 21:13

K74a84r90e37l 77N80a38s31t96o57u73p13i90l 3650671820591

v rozmanitosti je krása...já si zas neumím představit, že bych pořád pil jen espresso. Radši si někdy dám espresso, někdy filtrovanou, někdy něco s mlékem, někdy ledovou... proč se omezovat na jeden jediný způsob dokola? Není to nuda?

+4/−1
5.8.2015 8:37

E25l60i52š30k93a 96K15u54č79e28r92o77v81á 7669562883663

jo, ledovou dělám tak, že prodloužené espresso naliju na led. filtrovanou nemusím.

+1/0
5.8.2015 14:12

J51a17n 62C62h57i30o57t79e95l97l90i36s 6658600301964

Zrovna teď melu farmářský výběr z El Salvadoru od La Boheme ve svém hario mlýnku, abych si zalil svůj V60 tou boží hario konvičkou.

+1/−1
4.8.2015 17:01
Foto

E20l78e28n35a 76V69o39j20a19n83o12v56á 4636491673178

Mám nejlevnější frenchpress z IKEA, ruční nástěnný mlýnek Porkert z roku 1932, který mele naprosto perfektně a navíc pohodlně. Když chci změnu, pak V60 Hario a filtry.

Kupuji kávu z Doubleshot, Kafe Karlín, nebo La Bohéme, speciálně vhodnou na kávu filtrovanou. Mám ráda např. Ygracheffe Vote Natural, voní i chutná jako medvídci Haribo .... Kávu mám  ráda neslazenou, bez mléka a vařím zásadně z filtrované vody ....a s klukama s Anonymous Café už si tykám :-)

Ale když ráno vstanu levou nohou a potřebuju nakopnout, abych se vůbec zmátořila k tomu něco dělat, zmáčknu čudlík na Nespressu ;-)

Káva je jen další ze způsobů, jak prezentovat svoje snobství .... 

Pokud někomu chutná turek, tak mu prostě chutná turek. Myslím, že by byla škoda, kdyby neochutnal i něco "lepšího", ale pokud mu i poté chutná turek, pak na tom není nic špatného. Nejsem lepším člověkem jen proto, že mi chutná káva, kterou někdo označil za "něco lepšího", na tyhle hipsteřiny jsem vysazená

+14/−2
4.8.2015 15:50

L61u83d13v14í35k 39G67a79j55d31o13š69í48k 2935593304822

V pořádku.

Pak ale nechápu výčet vašich těch vašich praktik, když tedy nejde podle vás o snobárnu.

0/−5
4.8.2015 17:38

O98n62d41ř79e29j 36Z41e97m77a59n 5100654178229

To nikdy nepochopíte.

Lidi, co kávě rozumí a na nic si nehrají, to chápou.

+3/0
4.8.2015 18:51

R88u46d17o33l61f 34P89e39k39á32r95e32k 9162301459593

No, myslím, že kávě rozumím, na nic si nehraju, ale stejně si nejsem jist tím, co vlastně chtěla sdělit...

+5/−2
4.8.2015 20:05

L87u11d13v92í32k 69G47a79j29d85o34š53í34k 2735593664662

Přesně tak...

+3/−1
4.8.2015 23:59

K84a94r45e86l 68N69a90s52t76o66u19p72i97l 3890811190751

přidávám se, taky jsem to nepochopil, přijde mě že si tak nějak psala o sobě a následně se odsoudila...;-D

+3/−2
5.8.2015 8:42

K56a17r42e47l 74N18a26s31t97o17u98p26i79l 3710651200361

dávám mínus, protože přesně vy jste patrně ten typ člověka, který dělá z věcí kolem kávy snobárnu, ikdyž není. Myslíte si že někoho ohromíte tím, že si s někým tykáte? Každý si s někým tyká proboha...Kdyby to bylo jak říkáte, tak tady nevypisujete všechny možné značky kávy nebo zařízení, tím ohromíte tak možná hipstery, vůči kterým se následně vyhrazujete..

+3/−2
5.8.2015 8:41
Foto

E69l43e76n88a 95V57o35j36a22n95o48v89á 4476751573968

Nepochopili. Chtěla jsem tím říct, že jen proto, že se moje chutě zrovna náhodou shodují s trendem, nemusím ze sebe dělat něco víc. Popsala jsem co mi chutná. A že to o mně vůbec, ale vůbec nic nevypovídá. 

Koho ohromovat? Tady? To snad ne ;-D

+6/−2
5.8.2015 9:49

L27u40d21v91í57k 68G73a46j78d68o53š21í79k 2215563824132

Ale pochopil.

Když někdo zdůrazňuje, že kupuje kávu v La Bohéme a tyká si "s klukama s Anonymous Café", tak je to učebnicový příklad snobství. Nebo hipsterství - chcete-li.

Jinak ale máte v tom ostatním pravdu.

+3/−1
5.8.2015 11:37

M64a23r91t23i28n 30Z79i30k51m35u28n78d 7555495204811

Máte to nějaké pomotané :)

0/0
5.8.2015 14:09

R84o67m79a17n 51K61r32á63t18k45ý 2847775248785

Popis u obrázku č. 21 celkem vystihuje téma ;-D

"filtrovaná kráva připravená ve french pressu ..."

0/0
4.8.2015 12:20

L39u92d83v75í54k 61G39a75j46d20o69š66í39k 2895283964682

Hmm... voda o teplotě 95 °C...

Prostě lidově řečeno vroucí vodou.

.

Jinak 20 g kávy na třídecový šálek to je takový ten humus kterému Američani říkají taky "káva".

Každý ať si samozřejmě pije co chce. Já dávám přednost před tímto italskému espressu. Argument že to je levnější neberu.

0/−1
4.8.2015 10:55

K86a67r52e10l 14N15a30s79t10o15u55p37i49l 3160111900581

To je ale hloupy prispevek, mozna to nekdy zkuste ochutnat, nez to nazvete humusem. Italskym espresswm myslite co? Espresso koupene v italii, nebo espresso z vice uprazene kavy?

+2/0
4.8.2015 16:48

L50u51d33v92í19k 43G44a74j96d22o77š61í43k 2355933304772

Myslím že hloupý příspěvek tu čteme od vás.

Espresso je snad jasně definovaný pojem a není třeba se ptát, co je tím myšleno.

A už vůbec nechápu váš dotaz na více upraženou kávu...

0/−3
4.8.2015 17:27

O41n76d20ř73e18j 23Z82e70m98a34n 5880684458299

Protože italské zrno na tento druh kávy je velmi silně upražené a hodně lidí dává přednost mnohem méně upraženému zrnu, ve výsledku jemnější a rozmanitější chuti, protože to italské je moc silné a chuti se v něm ztrácí?

+2/−1
4.8.2015 19:01

L21u25d86v65í34k 86G35a52j91d55o87š36í53k 2855533154832

To ale nevysvětluje proč se ptáte na to co to je espresso.

A vzhledem k tomu, že espresso můžete udělat teoreticky z libovolné kávy a pořád to bude espresso, to ani nevysvětluje dotaz na pražení. ;-)

+1/−2
5.8.2015 0:06

O76n94d72ř95e36j 81Z45e66m79a33n 5670294738979

Tak ted už vysloveně trollujete.

Psal jste o italském expressu a na to jste i byt dotázán. Pan Nastoupil evidentně ví, že Italové to mají na tento druh přípravy silně pražené. Svou reakcí jste docela odhalil svou neznalost a to možná i jako odpověď stačí. Víme, kolik o tom vite.

PS s tím smajlíkem jste trapný...

+2/0
5.8.2015 0:56

K55a85r95e89l 94N19a48s68t77o84u85p88i83l 3300321680771

Děkuji náčelníku, že jste se mě zastal.... přesně tak jsem to myslel...

+1/0
5.8.2015 8:47

L86u31d39v26í72k 19G46a75j57d16o41š65í66k 2605533454682

Zato vy jste to s tím eXpressem "odborně" vylepšíl. ;-D

Že je espresso z více pražené kávy lepší (a proto se z takové kávy taky většinou dělá) nemá snad žádnou souvislost s tím, co je to espresso.

+1/−2
5.8.2015 11:51

O90n45d57ř76e14j 46Z15e90m18a83n 5220154588759

Stále jste neodpověděl. To, že mou příchylnost k francouzské výslovnosti používáte jak adhomi, to taky o vás něco vypovídá.

0/0
5.8.2015 12:03

L88u92d12v38í13k 11G88a18j20d47o82š62í52k 2805183334482

To už si trochu lžete do kapsy, ne?

Říci baristovi že chcete eXpresso je něco podobného jako říci kajakáři že má veslo, nebo potápěči že používá bombu. Prvotřídní faux pas - abych vyhověl vaší příchylnosti k francouřštině ;-).

Ve světle těchto skutečností pak možná začíná dávat smysl vaše otázka na to co to je espresso. Tak si to prosím vygooglujte a nepruďte.

+1/−2
5.8.2015 18:55

K26a96r47e71l 55N63a40s80t39o30u42p59i13l 3870981670221

Ludvo, vidím že vám to tu již vysvětlil Ondřej, mě zajímalo to vaše "italské espresso" zkuste si aspoň přečíst příspěvky, které sám píšete, nebo si je aspoň pamatujte....

+1/0
5.8.2015 8:45

D39a37n62i58e64l 37P58r52o61c93h33á32z37k80a 7522906857746

Skvělé. A příště prosím video, jak se krájí chleba nebo loupe banán.

0/−5
4.8.2015 10:34

J43i13ř21í 57K22l72e18j70n51a 2847308206797

mám french pres z teska a ruční mlýnek- nejlevnější a jde to

+2/0
4.8.2015 9:35

M69a33r25e28k 58M68a21l67ý 1542848771310

Ano, přesně tak to dělám také. Důležitý je dobrý mlýnek s kameny, ne ten s noži. A ten stojí kolem tisícovky. French press může být i levnější, důležitější je dodržet dobu přípravy a samozřejmě mít kávu čerstvě namletou.

+5/0
4.8.2015 9:59

O40n13d98ř86e38j 56Z84e69m83a87n 5190104668289

Ruční mlýnek s noži???

za tisícovku už máte turecký mlýnek, co můžete mít na polici jako ozdobný předmět.

Okolo stovky malou levnou francouzskou konvici.

0/0
4.8.2015 10:12

M91a17r78e16k 48M72a90l70ý 1182148781220

Ne :-) Myslel jsem, že radši ruční s kameny než elektrický (který je samozřejmě pohodlnější) s noži. Kvalitní ruční mlýnek stojí kolem tisícovky, třeba Hario, jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem už před léty.

+1/0
4.8.2015 10:15

O40n33d41ř88e65j 81Z79e54m23a84n 5790234668259

Tak to tomu vašemu původnímu příspěvku s klidem mohu dát + :-)

0/0
4.8.2015 19:04

J45a32k69u69b 66R95a35n51f88t14l 3297808922163

kdepak... prodávají se takový ty oldskůlový za 350 a jsou s kameny :-) Nejdůležitější je surovina (kvalitní zrno) a nezalejvat hned vařící vodou :-)

0/0
4.8.2015 12:41

J22o35s33e85f 56V14o25s94i14c12k17y 4643867806483

Co salek to filtr ? Ony drahe nejsou individualne, ale zacina to pridavat k cene kazdeho tydenniho nakupu !

0/0
4.8.2015 8:39

M78i50c63h69a26l 13M31o13u22c78h37a 9338359143594

Zrovna ty filtry pro Hario stojí cca korunu kus, takže to není nijak dramatické.

+1/0
4.8.2015 8:57







Najdete na iDNES.cz