Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š87á45r11k34a 52Č48e90c88h43o44v53á 8818536115675

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0/0
11.8.2015 11:28

E73v14a 56K72a59l76l68i56s13t15o77v29á 6297708296740

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

+1/0
8.8.2015 17:58

M82i29r10k28a 81P14e42c47h11o11v38á 2702651312187

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0/−1
7.8.2015 12:28

S95t85a10n58i85s96l90a84v46a 38Z67a42p76l49e43t23a68l23o73v34a 6176699819678

jíst SAVO ? 8-o

0/−1
7.8.2015 17:35

S55t31a52n40i21s75l67a28v41a 48Z56a21p33l84e28t26a96l31o18v42a 6456749739148

8-o  jíst SAVO ? a to dáváte i dětem ??

0/0
7.8.2015 17:37

J33i60t93k56a 95Č17e44r71n78á 2393766282519

SAVO je pěkné svinstvo. Já víčka čistím líhem a pokud ho  nemám, tak francovkou, SAVO bych na to nepoužila.

+1/0
8.8.2015 14:26

M69i42c16h26a91l 73M58i17l93l66e56r 9896872159892

manzelka potre vicko, gumicky i celofan davkou brandy a jeste cvnkne trochu brandy na vrsek marmelady.

+1/0
7.8.2015 18:34

S72i59m58o22n85a 76B65e16z51n16o33s84k51o48v76á 4602166887484

Po spotřebování marmelád myji víčka i sklenice v myčce. Další rok víčka i sklenice meju v horké vodě s trochou jaru a pak je vypláchnu vařící vodou z konvice. V životě se mi nic nezkazilo.

0/0
10.8.2015 12:43

E77v79a 48K10a39l58l80i39s74t53o98v89á 6487268556650

Tak u vás bych se tedy nechtěla stravovat ! 8-o:-/

0/0
8.8.2015 17:37

J87o66s26e69f 39M82i64k49u19l50í67k 8344327526

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0/0
6.8.2015 22:21

J27a79r39m81i26l50a 94P79í19c21h55o28v84á 5762767624333

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0/0
28.8.2015 9:55

J93o12s31e31f 94M27i31k32u18l50í65k 8454897486

Děláte si pektin sama?

0/0
3.9.2015 0:20

P40e71t49e30r 56H71u68s86z72á49r 5468707465595

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0/0
6.8.2015 22:12

O27l36d46ř63i42c73h 14H10o38r49á95k 2574439631935

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

+9/−2
6.8.2015 20:36

J28i85t38k53a 74Č65e78r54n14á 2363426762319

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0/0
6.8.2015 20:17

A42l43e57n54a 80P60e84t57r32u 4382985350161

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0/0
7.8.2015 23:57

M65i67c48h91a17l 75M20i52l18l55e27r 9836182169522

IMHO citronovy pektin je tak trochu prehaneni.

V clanku je naznaceno jakoby citronovy pektin byl nezbytnou soucastkou k zachovani "cistoty marmelady", aby nezplesnivela, ale ve skutecnosti to je jenom osobni volba autorky receptu, 

Po strance chemie, marmelada s normalnim pektinem udela to same jako s tim citronovym. Mozna je vysledek lepsi chutove, ale to si uz kazdy musi prebrat sam jestli jim drazsi cena a shaneni citronoveho pektinu stoji za to.

0/0
8.8.2015 4:50

A70l66e19n38a 46P71e33t16r16u 4612105880821

Já už nevím jak to napsat, na citronovém pektinu není vůbec nic, vůbec nic speciálního, výjimečného nebo tak. Jen jsou citrusy jeho obvyklým zdrojem pro jeho získání ve velkém, tedy průmyslovém měřítku. Samozřejmě se vyrábí i z jablek. A je naprosto, naprosto stejný. Chemicky.

0/0
9.8.2015 10:21

M43i43c38h16a24l 75M40i72l87l45e86r 9496692549312

u nas, protinozcu, se pektin ani nemusi pridavat, protoze mame specialni zelirovaci cukr, s pridanym pektinem. Manzelka dava do dzemu a marmelad min cukru, proto trochu pektinu prida zvlast.

Jsou ho dva druhy, Jeden je na marmelady z citrusobveho ovoce a druhy je na dzemy z jinych druhu ovoce.

(Pozn. zde je marmelada tradicne zavarenina vyrobena pouze z citrusu), ostatni zavareniny jsou oficialne dzemy.)

0/0
9.8.2015 11:26

Z90b48y97n62ě75k 76Š50a79f67a41r26č76í29k 5957258845104

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

+4/−1
6.8.2015 19:06
Foto

J24i20ř62í 34K22r83á55k11o90r75a 9399933

Klasický bulvární nadpis.

http://kcc.misantrop.info/2015/01/21/ecka/

0/0
6.8.2015 22:02
Foto

P30a91v58o31l 63K61o83h69a60n 6907300677660

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

+5/−2
6.8.2015 17:01

P86e36t56r 44S24o94k67o49l 8712631687401

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

+2/0
6.8.2015 17:07

E21l37i24š85k77a 29K74u58č13e37r46o94v83á 7709732613333

záleží na tom, kterého ovoce. kyselé potřebuje víc, ale souhlasím, že na zralé meruňky stačí udělat poměr 1:3. ale pektin se pak dát musí, jinak to teče (leda by se to nechalo vyvařit jako povidla, ale to pak je jiná chuť a trvá to)

+1/0
6.8.2015 18:13

V25e53n59d71u14l54k27a 67K74u44š40n25i97e61r51o85v66á 4937308723427

Fuj,tak to je asi "dobrota".Netuším jak jinde,ale tady na jihu Moravy dávám 1 kg na 4 kg meruněk a  to ještě přidávám kys.citr. (asi nešizený meruňky)

Ps.rada podlévat meruňky vodou je taky super !!!!

+1/0
6.8.2015 21:41

R45o14m52a47n 90D38o32r28s96k28ý 1206964750208

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0/0
6.8.2015 10:28

B40a52r85b60o64r19a 40D60o61s10k24o71č22i48l43o42v83á 1160667129528

Dělám všechny marmelády a džemy pouze z ovoce a cukru, příp. koření nebo třeba rum/slivovice (např. povidla -skořice atd.). Žádný přidaný pektin - ať už je přírodní či ne. Místo pektinu dám třeba do meruněk rozvařit pár kuliček rybízu. Vydrží několik let - nesteriluji, jen používám "švýcarský" typ zavařování - lahev ihned po nalití zavřít a otočit na víčko a nechat vystydnout.

+5/0
6.8.2015 10:01

A21l23e66n60a 16P35e39t51r25u 4432955860641

horký rozliv, tj. co praktikujete, je naprosto normální způsob zavařování kyselých potravin, jakými džemy jsou, že by se tomu říkalo "švýcarský" a bylo to jakkoli exotické, to jsem ještě nikdy neslyšela

(a pektin je vždy přírodní, pochází obvykle z citrusových plodů)

+2/0
6.8.2015 10:07

J75a75r36m51i44l22a 77P36í73c90h85o90v24á 5602167584843

Občas pochází pektin i z jablek, možná častěji než z citrusů, protože jablka jsou levnější surovinou

+1/0
6.8.2015 10:23

A77l22e68n53a 37P10e74t46r96u 4572335340321

v průmyslovém měřítku se získává z citrusových plodů, respektive, z tzv. albeda - bílé hmoty pod kůrou; pektin ve větší či menší míře (a i mizivé až zanedbatelné) obsahuje všechno ovoce, zejména nezralé

0/0
6.8.2015 10:25

B58a97r38b25o60r78a 65D18o79s25k67o39č43i86l92o69v30á 1440247909188

spíše konstatování - že pektin netřeba přidávat

0/0
6.8.2015 10:28

P83e21t18r 51K17o31v98a50ř69í75k 1791773499667

To mě zajímá - když děláme marmeládu z třešní, ať do ní sypu kolik chci želírovacího přípravku, pořád je tekutá. Předpokládám, že pár kuliček rybízu by rozhodně nepomohlo. Jak tedy zacházíte s třešněmi?

0/0
6.8.2015 13:25

B63a42r25b31o89r96a 16D22o14s88k37o68č69i41l58o13v87á 1130897179668

na třešně moc nejsme, ale babička dělá - a ty jsou (spolu s višněmi) hodně tekuté pořád - pomůže asi jen hodně vyvařit - teda nevím jestli myslíte marmeládu nebo džem (ten bych snad ke konci prohnala v hrnci tyčovým mixerem). Pokud rybíz, tak bych třeba třetinu rybízu - ostatně na tomhle principu jsou všechny ty linecké marmelády apod.

0/0
6.8.2015 14:35
Foto

J89i53ř14í 52B36r58a85b79e73c 5979638622193

Kilo třešní, 350 g cukru, 1 x pektin. A konec, hotovo R^

0/0
6.8.2015 21:29

J53o13s66e11f 98M68i28k86u14l95í46k 8274927396

Důležité ten rybíz mít, já už mám teďka po rybízu, takže jedině želír. četl jsem o tom, že se dá pectin z vybraných ovocí získávat, ale na druhé straně, pokud mám např. 500 g jablek, tak ty mám 1:4 zředit s dotyčným ovocem. No a to tam teda zase cpu něco jiného, tedy jablka. Pak už to není čistá borůvková, ostružinová atd.

0/0
6.8.2015 22:25

M80i37l26a75n 88Ž46e75r56n74í35č76e84k 8543780621

Chtěl bych vidět jakýkoliv výrobek bez chemie...z čeho teda marmeláda je? Z vakua? Určitě obsahuje H2O ne? Plus další sloučeniny. Chemické složení banánu např: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2577

+8/−5
6.8.2015 9:47

M27i18c63h70a15l 77T48e59s84a45ř 4878172970701

http://tinyurl.com/orfubu9

+1/0
6.8.2015 12:31

I66v98a55n89a 40K91a50d92l69e47c86o30v17á 7367205362739

Dobrý článek, více takových. Musím však upozornit, že meruňkový džem máme už 3 týdny ve sklenicích, meruňková sezona je za námi..... takže časově se autorka "netrefila". Tak snad příště......

+14/−4
6.8.2015 8:12

J90o42s41e35f 42M28i19k39u67l74í59k 8764267136

jojo to je tady vždycky. Autoři článku to vytáhnou ze šuplíku, nebo přijdou z dovolené a píšou, co zažili.

0/0
6.8.2015 22:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.