Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š39á71r57k24a 66Č41e37c70h57o15v17á 8118536215525

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0/0
11.8.2015 11:28

E39v55a 63K25a34l57l35i12s61t12o12v26á 6257298846910

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

+1/0
8.8.2015 17:58

M26i81r13k23a 69P23e17c53h74o25v98á 2792141452627

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0/−1
7.8.2015 12:28

S37t63a73n78i37s63l95a87v35a 13Z69a94p22l63e24t22a50l71o23v90a 6286499969828

jíst SAVO ? 8-o

0/−1
7.8.2015 17:35

S25t48a20n49i19s58l55a96v26a 48Z74a61p50l50e57t38a29l93o76v19a 6106279949888

8-o  jíst SAVO ? a to dáváte i dětem ??

0/0
7.8.2015 17:37

J59i13t57k17a 90Č54e44r86n66á 2903626872529

SAVO je pěkné svinstvo. Já víčka čistím líhem a pokud ho  nemám, tak francovkou, SAVO bych na to nepoužila.

+1/0
8.8.2015 14:26

M56i77c76h57a72l 78M72i88l62l70e10r 9246842709342

manzelka potre vicko, gumicky i celofan davkou brandy a jeste cvnkne trochu brandy na vrsek marmelady.

+1/0
7.8.2015 18:34

S72i86m82o97n53a 30B88e15z10n48o16s70k14o86v94á 4592866687844

Po spotřebování marmelád myji víčka i sklenice v myčce. Další rok víčka i sklenice meju v horké vodě s trochou jaru a pak je vypláchnu vařící vodou z konvice. V životě se mi nic nezkazilo.

0/0
10.8.2015 12:43

E72v25a 10K61a36l47l31i98s96t41o57v92á 6167828206240

Tak u vás bych se tedy nechtěla stravovat ! 8-o:-/

0/0
8.8.2015 17:37

J78o18s64e44f 32M66i72k75u18l65í18k 8684117676

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0/0
6.8.2015 22:21

J21a23r54m98i97l18a 71P34í55c59h31o31v91á 5732527554103

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0/0
28.8.2015 9:55

J86o93s72e25f 50M32i34k62u15l52í34k 8524707396

Děláte si pektin sama?

0/0
3.9.2015 0:20

P61e96t38e29r 43H47u16s83z11á51r 5538627155225

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0/0
6.8.2015 22:12

O10l73d97ř32i62c65h 30H73o37r51á69k 2904309461915

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

+9/−2
6.8.2015 20:36

J64i47t81k84a 29Č68e33r62n53á 2183176922129

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0/0
6.8.2015 20:17

A91l31e70n87a 27P21e61t40r53u 4112895140191

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0/0
7.8.2015 23:57

M86i69c85h59a52l 27M69i90l46l13e71r 9766842529762

IMHO citronovy pektin je tak trochu prehaneni.

V clanku je naznaceno jakoby citronovy pektin byl nezbytnou soucastkou k zachovani "cistoty marmelady", aby nezplesnivela, ale ve skutecnosti to je jenom osobni volba autorky receptu, 

Po strance chemie, marmelada s normalnim pektinem udela to same jako s tim citronovym. Mozna je vysledek lepsi chutove, ale to si uz kazdy musi prebrat sam jestli jim drazsi cena a shaneni citronoveho pektinu stoji za to.

0/0
8.8.2015 4:50

A21l54e24n55a 71P27e81t16r80u 4812725180841

Já už nevím jak to napsat, na citronovém pektinu není vůbec nic, vůbec nic speciálního, výjimečného nebo tak. Jen jsou citrusy jeho obvyklým zdrojem pro jeho získání ve velkém, tedy průmyslovém měřítku. Samozřejmě se vyrábí i z jablek. A je naprosto, naprosto stejný. Chemicky.

0/0
9.8.2015 10:21

M61i20c46h90a79l 20M80i63l75l93e64r 9896332219552

u nas, protinozcu, se pektin ani nemusi pridavat, protoze mame specialni zelirovaci cukr, s pridanym pektinem. Manzelka dava do dzemu a marmelad min cukru, proto trochu pektinu prida zvlast.

Jsou ho dva druhy, Jeden je na marmelady z citrusobveho ovoce a druhy je na dzemy z jinych druhu ovoce.

(Pozn. zde je marmelada tradicne zavarenina vyrobena pouze z citrusu), ostatni zavareniny jsou oficialne dzemy.)

0/0
9.8.2015 11:26

Z27b98y20n41ě67k 83Š29a97f85a44r41č90í15k 5627158765784

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

+4/−1
6.8.2015 19:06
Foto

J18i83ř39í 35K66r79á96k73o70r23a 9449603

Klasický bulvární nadpis.

http://kcc.misantrop.info/2015/01/21/ecka/

0/0
6.8.2015 22:02
Foto

P58a64v48o16l 35K88o81h70a41n 6497100417210

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

+5/−2
6.8.2015 17:01

P56e48t28r 75S10o70k26o85l 8812481807291

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

+2/0
6.8.2015 17:07

E59l28i23š66k96a 70K84u47č37e78r92o84v78á 7739332163473

záleží na tom, kterého ovoce. kyselé potřebuje víc, ale souhlasím, že na zralé meruňky stačí udělat poměr 1:3. ale pektin se pak dát musí, jinak to teče (leda by se to nechalo vyvařit jako povidla, ale to pak je jiná chuť a trvá to)

+1/0
6.8.2015 18:13

V67e83n97d23u16l32k57a 54K94u22š72n44i72e82r98o35v15á 4387628563737

Fuj,tak to je asi "dobrota".Netuším jak jinde,ale tady na jihu Moravy dávám 1 kg na 4 kg meruněk a  to ještě přidávám kys.citr. (asi nešizený meruňky)

Ps.rada podlévat meruňky vodou je taky super !!!!

+1/0
6.8.2015 21:41

R52o39m55a73n 32D77o55r43s95k36ý 1466204470238

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0/0
6.8.2015 10:28

B64a81r16b53o94r64a 21D11o57s21k13o64č95i92l58o72v44á 1690587729248

Dělám všechny marmelády a džemy pouze z ovoce a cukru, příp. koření nebo třeba rum/slivovice (např. povidla -skořice atd.). Žádný přidaný pektin - ať už je přírodní či ne. Místo pektinu dám třeba do meruněk rozvařit pár kuliček rybízu. Vydrží několik let - nesteriluji, jen používám "švýcarský" typ zavařování - lahev ihned po nalití zavřít a otočit na víčko a nechat vystydnout.

+5/0
6.8.2015 10:01

A54l51e49n83a 54P12e21t97r85u 4362345340681

horký rozliv, tj. co praktikujete, je naprosto normální způsob zavařování kyselých potravin, jakými džemy jsou, že by se tomu říkalo "švýcarský" a bylo to jakkoli exotické, to jsem ještě nikdy neslyšela

(a pektin je vždy přírodní, pochází obvykle z citrusových plodů)

+2/0
6.8.2015 10:07

J44a52r98m84i66l91a 62P51í81c44h70o67v81á 5612837324903

Občas pochází pektin i z jablek, možná častěji než z citrusů, protože jablka jsou levnější surovinou

+1/0
6.8.2015 10:23

A76l60e74n97a 19P40e65t68r50u 4622105120701

v průmyslovém měřítku se získává z citrusových plodů, respektive, z tzv. albeda - bílé hmoty pod kůrou; pektin ve větší či menší míře (a i mizivé až zanedbatelné) obsahuje všechno ovoce, zejména nezralé

0/0
6.8.2015 10:25

B84a78r39b36o58r16a 73D59o12s66k20o72č72i17l78o26v72á 1490367759938

spíše konstatování - že pektin netřeba přidávat

0/0
6.8.2015 10:28

P59e72t59r 70K34o22v42a25ř26í38k 1611483209597

To mě zajímá - když děláme marmeládu z třešní, ať do ní sypu kolik chci želírovacího přípravku, pořád je tekutá. Předpokládám, že pár kuliček rybízu by rozhodně nepomohlo. Jak tedy zacházíte s třešněmi?

0/0
6.8.2015 13:25

B90a37r55b13o77r58a 41D73o93s63k34o46č33i86l52o77v22á 1730367769358

na třešně moc nejsme, ale babička dělá - a ty jsou (spolu s višněmi) hodně tekuté pořád - pomůže asi jen hodně vyvařit - teda nevím jestli myslíte marmeládu nebo džem (ten bych snad ke konci prohnala v hrnci tyčovým mixerem). Pokud rybíz, tak bych třeba třetinu rybízu - ostatně na tomhle principu jsou všechny ty linecké marmelády apod.

0/0
6.8.2015 14:35
Foto

J16i78ř64í 34B93r40a43b85e37c 5589348612573

Kilo třešní, 350 g cukru, 1 x pektin. A konec, hotovo R^

0/0
6.8.2015 21:29

J86o88s26e46f 57M26i62k84u77l95í45k 8864887546

Důležité ten rybíz mít, já už mám teďka po rybízu, takže jedině želír. četl jsem o tom, že se dá pectin z vybraných ovocí získávat, ale na druhé straně, pokud mám např. 500 g jablek, tak ty mám 1:4 zředit s dotyčným ovocem. No a to tam teda zase cpu něco jiného, tedy jablka. Pak už to není čistá borůvková, ostružinová atd.

0/0
6.8.2015 22:25

M72i48l25a87n 21Ž43e33r84n57í89č77e83k 8283960871

Chtěl bych vidět jakýkoliv výrobek bez chemie...z čeho teda marmeláda je? Z vakua? Určitě obsahuje H2O ne? Plus další sloučeniny. Chemické složení banánu např: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2577

+8/−5
6.8.2015 9:47

M65i15c10h83a74l 10T63e60s75a25ř 4208232490371

http://tinyurl.com/orfubu9

+1/0
6.8.2015 12:31

I82v29a46n14a 84K69a47d22l69e22c28o33v11á 7407365672739

Dobrý článek, více takových. Musím však upozornit, že meruňkový džem máme už 3 týdny ve sklenicích, meruňková sezona je za námi..... takže časově se autorka "netrefila". Tak snad příště......

+14/−4
6.8.2015 8:12

J97o64s96e21f 89M44i12k23u54l19í86k 8494727116

jojo to je tady vždycky. Autoři článku to vytáhnou ze šuplíku, nebo přijdou z dovolené a píšou, co zažili.

0/0
6.8.2015 22:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.