Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š15á18r84k55a 49Č32e98c59h84o34v87á 8258736395905

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0/0
11.8.2015 11:28

E21v84a 69K88a65l55l77i54s58t66o52v54á 6737338286450

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

+1/0
8.8.2015 17:58

M38i84r67k16a 54P19e12c15h58o14v79á 2962371952137

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0/−1
7.8.2015 12:28

S44t57a27n41i98s67l33a32v20a 59Z44a60p37l13e92t23a91l77o79v78a 6236689799858

jíst SAVO ? 8-o

0/−1
7.8.2015 17:35

S40t87a42n92i62s20l29a36v26a 67Z84a30p50l23e67t11a76l56o64v22a 6406279339358

8-o  jíst SAVO ? a to dáváte i dětem ??

0/0
7.8.2015 17:37

J79i90t21k26a 50Č64e25r12n64á 2643306792409

SAVO je pěkné svinstvo. Já víčka čistím líhem a pokud ho  nemám, tak francovkou, SAVO bych na to nepoužila.

+1/0
8.8.2015 14:26

M17i64c35h39a92l 47M68i11l25l65e37r 9646482619882

manzelka potre vicko, gumicky i celofan davkou brandy a jeste cvnkne trochu brandy na vrsek marmelady.

+1/0
7.8.2015 18:34

S42i10m93o29n70a 90B38e47z18n64o70s95k86o53v23á 4842876387184

Po spotřebování marmelád myji víčka i sklenice v myčce. Další rok víčka i sklenice meju v horké vodě s trochou jaru a pak je vypláchnu vařící vodou z konvice. V životě se mi nic nezkazilo.

0/0
10.8.2015 12:43

E39v87a 62K96a73l88l68i85s28t12o78v25á 6567458536210

Tak u vás bych se tedy nechtěla stravovat ! 8-o:-/

0/0
8.8.2015 17:37

J35o27s22e24f 69M20i76k80u25l17í59k 8404927856

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0/0
6.8.2015 22:21

J77a73r67m73i71l29a 55P81í91c49h55o43v92á 5922967384533

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0/0
28.8.2015 9:55

J83o72s83e12f 18M16i22k10u79l56í69k 8204957256

Děláte si pektin sama?

0/0
3.9.2015 0:20

P11e22t55e82r 32H43u64s94z97á76r 5428347245855

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0/0
6.8.2015 22:12

O26l36d14ř96i23c98h 52H28o91r15á31k 2144569771555

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

+9/−2
6.8.2015 20:36

J43i35t18k27a 21Č78e96r94n30á 2953296682869

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0/0
6.8.2015 20:17

A67l74e13n18a 97P11e36t38r76u 4152735210541

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0/0
7.8.2015 23:57

M43i10c64h88a17l 55M77i85l96l45e38r 9936882959672

IMHO citronovy pektin je tak trochu prehaneni.

V clanku je naznaceno jakoby citronovy pektin byl nezbytnou soucastkou k zachovani "cistoty marmelady", aby nezplesnivela, ale ve skutecnosti to je jenom osobni volba autorky receptu, 

Po strance chemie, marmelada s normalnim pektinem udela to same jako s tim citronovym. Mozna je vysledek lepsi chutove, ale to si uz kazdy musi prebrat sam jestli jim drazsi cena a shaneni citronoveho pektinu stoji za to.

0/0
8.8.2015 4:50

A27l39e47n94a 43P29e89t77r91u 4362505130441

Já už nevím jak to napsat, na citronovém pektinu není vůbec nic, vůbec nic speciálního, výjimečného nebo tak. Jen jsou citrusy jeho obvyklým zdrojem pro jeho získání ve velkém, tedy průmyslovém měřítku. Samozřejmě se vyrábí i z jablek. A je naprosto, naprosto stejný. Chemicky.

0/0
9.8.2015 10:21

M72i10c35h53a38l 13M33i29l18l32e60r 9896742969702

u nas, protinozcu, se pektin ani nemusi pridavat, protoze mame specialni zelirovaci cukr, s pridanym pektinem. Manzelka dava do dzemu a marmelad min cukru, proto trochu pektinu prida zvlast.

Jsou ho dva druhy, Jeden je na marmelady z citrusobveho ovoce a druhy je na dzemy z jinych druhu ovoce.

(Pozn. zde je marmelada tradicne zavarenina vyrobena pouze z citrusu), ostatni zavareniny jsou oficialne dzemy.)

0/0
9.8.2015 11:26

Z17b85y78n59ě15k 92Š19a85f37a81r83č13í39k 5647908875814

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

+4/−1
6.8.2015 19:06
Foto

J11i49ř81í 73K25r30á70k38o16r91a 9309673

Klasický bulvární nadpis.

http://kcc.misantrop.info/2015/01/21/ecka/

0/0
6.8.2015 22:02
Foto

P40a19v64o68l 84K84o82h49a23n 6317590687690

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

+5/−2
6.8.2015 17:01

P69e61t49r 31S31o78k35o58l 8442681147671

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

+2/0
6.8.2015 17:07

E63l24i65š20k29a 95K37u49č11e51r97o43v89á 7179142323273

záleží na tom, kterého ovoce. kyselé potřebuje víc, ale souhlasím, že na zralé meruňky stačí udělat poměr 1:3. ale pektin se pak dát musí, jinak to teče (leda by se to nechalo vyvařit jako povidla, ale to pak je jiná chuť a trvá to)

+1/0
6.8.2015 18:13

V22e49n98d60u51l46k93a 21K93u46š87n61i14e26r53o53v49á 4877568433477

Fuj,tak to je asi "dobrota".Netuším jak jinde,ale tady na jihu Moravy dávám 1 kg na 4 kg meruněk a  to ještě přidávám kys.citr. (asi nešizený meruňky)

Ps.rada podlévat meruňky vodou je taky super !!!!

+1/0
6.8.2015 21:41

R70o33m26a78n 62D64o39r31s18k81ý 1786744170978

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0/0
6.8.2015 10:28

B73a92r72b26o36r13a 16D13o52s83k10o23č94i64l95o28v83á 1870527649568

Dělám všechny marmelády a džemy pouze z ovoce a cukru, příp. koření nebo třeba rum/slivovice (např. povidla -skořice atd.). Žádný přidaný pektin - ať už je přírodní či ne. Místo pektinu dám třeba do meruněk rozvařit pár kuliček rybízu. Vydrží několik let - nesteriluji, jen používám "švýcarský" typ zavařování - lahev ihned po nalití zavřít a otočit na víčko a nechat vystydnout.

+5/0
6.8.2015 10:01

A19l77e51n69a 66P29e14t95r71u 4942875860891

horký rozliv, tj. co praktikujete, je naprosto normální způsob zavařování kyselých potravin, jakými džemy jsou, že by se tomu říkalo "švýcarský" a bylo to jakkoli exotické, to jsem ještě nikdy neslyšela

(a pektin je vždy přírodní, pochází obvykle z citrusových plodů)

+2/0
6.8.2015 10:07

J49a46r46m45i71l42a 34P75í67c29h60o77v75á 5852657604713

Občas pochází pektin i z jablek, možná častěji než z citrusů, protože jablka jsou levnější surovinou

+1/0
6.8.2015 10:23

A11l32e46n40a 54P87e76t53r40u 4252295220121

v průmyslovém měřítku se získává z citrusových plodů, respektive, z tzv. albeda - bílé hmoty pod kůrou; pektin ve větší či menší míře (a i mizivé až zanedbatelné) obsahuje všechno ovoce, zejména nezralé

0/0
6.8.2015 10:25

B46a63r76b32o32r70a 52D25o67s91k85o80č32i21l89o96v64á 1960667649278

spíše konstatování - že pektin netřeba přidávat

0/0
6.8.2015 10:28

P16e21t42r 58K34o27v33a43ř34í77k 1561523459587

To mě zajímá - když děláme marmeládu z třešní, ať do ní sypu kolik chci želírovacího přípravku, pořád je tekutá. Předpokládám, že pár kuliček rybízu by rozhodně nepomohlo. Jak tedy zacházíte s třešněmi?

0/0
6.8.2015 13:25

B17a61r17b93o79r79a 48D89o41s49k75o56č31i21l35o34v13á 1850637769298

na třešně moc nejsme, ale babička dělá - a ty jsou (spolu s višněmi) hodně tekuté pořád - pomůže asi jen hodně vyvařit - teda nevím jestli myslíte marmeládu nebo džem (ten bych snad ke konci prohnala v hrnci tyčovým mixerem). Pokud rybíz, tak bych třeba třetinu rybízu - ostatně na tomhle principu jsou všechny ty linecké marmelády apod.

0/0
6.8.2015 14:35
Foto

J40i43ř96í 53B23r10a79b19e83c 5349728382413

Kilo třešní, 350 g cukru, 1 x pektin. A konec, hotovo R^

0/0
6.8.2015 21:29

J20o57s74e65f 26M88i70k83u98l16í33k 8304417686

Důležité ten rybíz mít, já už mám teďka po rybízu, takže jedině želír. četl jsem o tom, že se dá pectin z vybraných ovocí získávat, ale na druhé straně, pokud mám např. 500 g jablek, tak ty mám 1:4 zředit s dotyčným ovocem. No a to tam teda zase cpu něco jiného, tedy jablka. Pak už to není čistá borůvková, ostružinová atd.

0/0
6.8.2015 22:25

M65i15l47a23n 54Ž91e44r17n81í97č19e54k 8173200571

Chtěl bych vidět jakýkoliv výrobek bez chemie...z čeho teda marmeláda je? Z vakua? Určitě obsahuje H2O ne? Plus další sloučeniny. Chemické složení banánu např: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2577

+8/−5
6.8.2015 9:47

M31i91c10h90a15l 31T64e50s14a78ř 4398552860701

http://tinyurl.com/orfubu9

+1/0
6.8.2015 12:31

I77v91a15n10a 54K87a74d76l51e74c29o85v12á 7477265432349

Dobrý článek, více takových. Musím však upozornit, že meruňkový džem máme už 3 týdny ve sklenicích, meruňková sezona je za námi..... takže časově se autorka "netrefila". Tak snad příště......

+14/−4
6.8.2015 8:12

J88o78s78e77f 51M82i26k62u39l19í28k 8754447626

jojo to je tady vždycky. Autoři článku to vytáhnou ze šuplíku, nebo přijdou z dovolené a píšou, co zažili.

0/0
6.8.2015 22:27







Najdete na iDNES.cz