Diskuze

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0 0
možnosti

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

1 0
možnosti

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0 1
možnosti

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0 0
možnosti

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0 0
možnosti

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0 0
možnosti

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

9 2
možnosti

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0 0
možnosti

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0 0
možnosti

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

4 1
možnosti
Foto

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

5 2
možnosti

P91e62t40r 36S67o29k82o22l

6. 8. 2015 17:07

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

2 0
možnosti

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč