Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J35o18s62e41f 39M79i47š28k65o64v42s21k40ý 9588631171868

Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.

0/0
16.9.2015 21:15

M40i10c91h39a53l 41R65e51j73z65e93k 5146217845551

Ivosi diky. Moc

0/0
16.9.2015 0:02

P20a81v95e20l 87J85e70ř54á35b17e89k 7741452824847

Bod 6. mě zaujal.

Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.

+1/0
15.9.2015 21:39

J94a34n85a 48M96r40á69z90k93o52v21á 8676720853420

Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.

0/0
15.9.2015 18:54

J17a80n19a 31M39r44á47z75k31o26v85á 8736840493770

Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.

+3/−1
15.9.2015 18:52

K94a82r65e77l 41H17y65n23e54k 9850297876525

Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve :-).

+1/0
15.9.2015 14:29

J97a29k22u83b 21S28e36m80e52r16á47d 2467296131681

6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul :-) a kvalitniho

+1/0
15.9.2015 14:23

K62a33r55e30l 22N98a69s55t88o41u77p76i92l 3350321110511

Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...

+1/−6
15.9.2015 13:56

K90a49r55e18l 42N73a54s57t67o35u87p44i28l 3580371480131

respektive neprodává...

+3/−1
15.9.2015 13:56

V88ě97r65a 17F87o82l52t40ý80n15o44v34á 1108576507649

Osobní vzkaz od V.F. - rodiče kuchařského učně protestovali proti zveřejnění videa. Nasaďte si natáčky na hlavu Vy.:-P

0/0
15.9.2015 14:47

K55a96r72e94l 36H88y77n96e61k 9860207346375

Asi jste v jiné diskusi ;)

+2/0
15.9.2015 15:44

V40ě13r39a 73F13o37l66t93ý62n18o95v25á 1378366387299

Upřímná omluva.

0/0
15.9.2015 16:45

K57a20r83e33l 87N30a84s42t21o24u21p11i13l 3300771570251

když už jste úplně mimo téma a kromě neodůvodněných mínusů nemáte co říct, tak alespoň uveďte zdroj....

0/0
15.9.2015 16:09

V10ě76r75a 70F31o71l89t56ý12n47o11v57á 1668986597589

Zdroj - kuchařský učeň a řetízek. Trefil jste se do mého správného názoru a "vtipně" popsal moji hlavu, že ji mám jen na natáčky. VŠEM ostatním se omlouvám za příspěvek mimo téma.

0/0
15.9.2015 16:45

K48a51r12e86l 46N16a54s69t28o59u91p35i63l 3720841600791

zdroj informace, ze rodice protestovali... vy se vazne radsi venujte tem natackam....

+1/0
15.9.2015 21:27

J24i59ř60í 67F97r84o29l37e30c 7505284372747

S burcakem je min prace nez s vinem, tak proc neprodat?

0/0
17.9.2015 6:15

K21a64r62e62l 61H27y89n21e18k 9550167576215

Je řada vinařů, kteří vyrábí hlavně burčák. Výroba vyjde levněji a prodají ho dráž než stáčené víno.

+7/0
15.9.2015 14:33

L38a46d36i82s27l86a30v 42S17o48k90o59l 1620312745652

A to se vylučuje?

0/0
15.9.2015 14:37

K95a86r26e93l 16H93y39n72e11k 9540937486705

Netroufl bych si tvrdit, že to jsou špatní vinaři. Nedělejme si iluze, vinaři nedělají víno pro radost, i když o tom rádi mluví, ale pro obživu ;)

+1/0
15.9.2015 14:43

V68ě52r13a 56F69o48l91t53ý13n62o96v93á 1678726727129

Protest! Můj tatínek měl vinohrad a víno pro radost. 

Mamince se ho nepodařilo vylákat k moři. "Podívaj sa, Slávi, jak má nasaděný burgund a frankovka, co je proti temu moře.":-)

+3/0
15.9.2015 14:51

K98a39r52e34l 24H30y38n21e50k 9260977726355

Souhlasím s Vámi, myslel jsem samozřejmě lidi, pro které je pěstování vína obživou. Samozřejmě z toho můžou mít i radost, ale té se nikdo nenají.

+1/0
15.9.2015 15:28

R37o32b47e58r73t 63H45o43m89o23l39k30a 2610422882311

Dobry vinar dela dobre vino. Nebo dobry burcak. Kolik ceho udela, je jen jeho rozhodnuti. Burcak jsou rychle a dobre penize, za relativne malo prace. Znam i vinare, co z cele urody delaji jen burcak. A to jen ze tridenych hroznu, ne ze tam nahazi ty nejhnusnejsi...

0/0
15.9.2015 22:29

M35i42c31h37a73l 71R12e69j33z49e39k 5406617405701

Hloupost. Burcak prodava za 60 a vino po veskere te pakarne co s nim ma za 70. Premyslej.

0/0
16.9.2015 0:04
Foto

H74a66n26a 80A25n48t30o14n37o38v22á 6847989324714

Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.

+1/0
15.9.2015 12:49

V81ě40r17a 85F17o93l70t98ý62n35o62v23á 1198436327829

Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)

 - nakoupíte, neprohloupíte.

Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.

+2/−1
15.9.2015 14:44

H13e28l47e72n14a 80J26e50l10í31n15k91o24v87á 4714792972510

Když už někde (nejspíše v Makru) na ten vychvalovaný višňák narazíte, doporučuji přečíst si složení = voda, řepný cukr a teprve potom trocha višňové štavy8-o Doporučuji vyhnout se téhle přeslazené břečce dalekým obloukem. I když chápu, že těm, kteří netuší, jak má chutnat burčák, přijde tenhle cukerný roztok a "neskutečný komerční trhák" vhod....

0/−1
15.9.2015 20:47

P18e32t54r 53S45v98a75č13i89n28a 8126389861812

Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)

0/0
15.9.2015 10:54

V53á35c92l46a36v 27N89o65v89o16t63n12ý 1126567217

Já znám Sládka. Je to Karel;-D

0/0
15.9.2015 11:17

M90a55r63t71i10n 21C76e38r66v28e71n68y 2233628246228

...Miroslava Sladka ;-D

+2/0
15.9.2015 12:33

T23o48m60a65s 30A50u44g61u17s85t28y25n 6907516431520

Supr rada pro většinu republiky, pijte jen u vinaře, kterého dobře znáte :)))

+5/0
15.9.2015 10:48

R63a21d44i63m 40S38v74o14b24o67d74a 9733669146372

to ze je burcak vyrobeny z madarskych hroznu neznamena ze to neni burcak. toto mi pripada jako nejvetsi ulet v historii ochrannych znamek. to je stejne jako by se pivem mohlo nazyvat pivo pouze z ceskeho chmelu. z neceskeho chmelu by se to mohlo pak nazyvat pouze chmelove-sloadovy zkvaseny pasterizovany mirnealkoholicky napoj

+24/−4
15.9.2015 8:48

L50u76k91á24š 50R45y35c69h55t92á56ř 1847803943850

v tom případě šampaňské je podle vás i bohemka a nebo rosijskoje igristoje? nebo např. koňak(cognac) může být jakákoliv vínovice? nebo rum je alkohol vyrobený s brambor?

+14/−2
15.9.2015 9:37

J86a33r74o18s57l77a97v 83P82l47a43c46h96e55t75k77a 7576786446509

No a proc ne? Rum je sice jiny pripad, ale taky s tim zakazem nazvu nesouhlasim.

+4/−2
15.9.2015 10:05

J33a75n 11F96i27a93l64a 7514167545579

Šampaňské v sobě nese název oblasti, burčák ne.

+6/−1
15.9.2015 11:04

R79a28d37i44m 98S65v19o35b39o66d93a 9543809146472

rum je rumem i kdyz je vyrobeny z trtiny na kube nebo v kostarice. stejne je burcak burcakem v rakousku, CR, madarsku nebo mongolsku

+5/0
15.9.2015 13:40

M78a93t77e45j 77C50h39v71í20l85a 1362579238916

Samozřejmě, že to srovnání s rumem není na místě.

Takže když si koupím třeba burčák (pro hnidopichy burčiak) na vinobraní v Skalici (SK), převezu ho domů, tak v momentě překročení hranice u Sudoměric už se z mého burčáku stává častečně zkvašený hroznový mušt? To abych to potom radši vylil, ne?:-P

+5/0
15.9.2015 14:19

V36ě90r39a 34F66o25l18t62ý56n19o67v31á 1498776567779

Hlavně ho převážejte zašpuntovaný ( zazátkovaný ), to nemusíte vylévat.

Lepší otvírání, než u šampusu.;-D

+1/0
15.9.2015 14:41

J93a95n58a 48M98r86á15z38k13o28v18á 8186510183500

Na hranici by měl být ještě celkem v pořádku, ale záleží na tom, kde je u Vás "doma". Jedete-li  do Aše a je teplo, dost možná přivezete burčák zlomený, tzv. rampáš. A ten stojí za prd.

0/0
15.9.2015 18:43

R51a27d97e47k 36H68a86m64p94l 3846311831201

No ale to srovnáváte nesrovnatelné. Šampaňské se vyrábí jinak než perlivé víno (například Bohemka a pod.) Kdežto burčák z hroznů jiných než českých se stále vyrábí úplně stejně jako burčák v Česku (včetně Moravy a Slezska), jen prostě z jiných hroznů. Technologie výroby je ale stejná. Šampaňské se však nedosycuje a proto (kromě jiných důvodů) se jiná vína (šumivá dosycovaná) nemohou nazývat šampaňské. Pokud si někdo vyrobí šampaňské mimo kraj Champagne, nechť si je vyrobí, je to stejné šampaňské, jako to "pravé", ale prostě kvůli ochranným známkám a názvům je tak prodávat nesmí... Stejně jako ten burčák, prostě to burčák je, jen se to nesmí pod tímto názvem (pro mě zcela nesmyslně) prodávat. Holt ochranné známky jsou ochranné známky, ale ty s kvalitou a způsobem výroby a případně i z výsledkem práce mnohdy nemají co dělat...

0/−1
15.9.2015 14:46

L23u38k71á81š 92R25y88c76h18t24á15ř 1317613353160

V podstatě jste si na to odpověděl, ale asi nechtěně mezi řádky. Jde o místo původu. Z českých nebo moravských hroznů - burčák. Z německých v Německu - sturm, atd. Proto jsem uvedl případ champagne a cognac. S rumem to bylo trochu mimo mísu, to uznávám.

A dále IMHO jde hlavně o ochranu spotřebitele, viz. templáři a jejich Víno s Čech a Moravy ze slovensko maďarsko moldavských hroznů.

+3/0
15.9.2015 15:52

V58ě17r66a 54F15o66l50t33ý11n50o86v90á 1398116737269

Pane Hample, asi jsem se vyjádřila nesrozumitelně. Pokud pán poveze burčák ze Skalice zašpuntovaný, po otevření vyletí z lahve jak "šampaňské" - to je jenom přirovnání. Měli jsme vinohrad, zhruba 950 hlav, to bylo burčáku!:-)

0/0
15.9.2015 17:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.