Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J14o78s79e55f 87M88i77š92k19o32v74s29k65ý 9858621291878

Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.

0/0
16.9.2015 21:15

M65i18c73h52a88l 53R10e44j10z30e18k 5616167625951

Ivosi diky. Moc

0/0
16.9.2015 0:02

P84a60v54e95l 48J70e47ř16á42b83e92k 7251942224197

Bod 6. mě zaujal.

Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.

+1/0
15.9.2015 21:39

J77a26n56a 16M16r21á53z41k24o34v78á 8206860673680

Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.

0/0
15.9.2015 18:54

J40a12n69a 77M43r14á41z66k80o27v28á 8116410673950

Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.

+3/−1
15.9.2015 18:52

K37a15r31e90l 52H91y14n98e56k 9840407296395

Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve :-).

+1/0
15.9.2015 14:29

J70a68k59u59b 47S72e53m89e55r27á77d 2147466581751

6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul :-) a kvalitniho

+1/0
15.9.2015 14:23

K87a86r19e22l 73N28a95s73t88o94u24p75i36l 3130231910121

Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...

+1/−6
15.9.2015 13:56

K84a11r94e22l 67N67a63s67t24o15u81p86i52l 3860161420381

respektive neprodává...

+3/−1
15.9.2015 13:56

V20ě68r75a 28F55o20l73t93ý70n63o32v95á 1268866417349

Osobní vzkaz od V.F. - rodiče kuchařského učně protestovali proti zveřejnění videa. Nasaďte si natáčky na hlavu Vy.:-P

0/0
15.9.2015 14:47

K75a28r44e62l 62H30y29n54e54k 9580237236855

Asi jste v jiné diskusi ;)

+2/0
15.9.2015 15:44

V45ě18r18a 42F96o91l54t26ý83n39o89v30á 1278966137419

Upřímná omluva.

0/0
15.9.2015 16:45

K70a96r27e49l 62N76a67s71t79o74u89p48i30l 3730951960601

když už jste úplně mimo téma a kromě neodůvodněných mínusů nemáte co říct, tak alespoň uveďte zdroj....

0/0
15.9.2015 16:09

V18ě34r55a 24F62o28l94t86ý18n90o88v53á 1418456337259

Zdroj - kuchařský učeň a řetízek. Trefil jste se do mého správného názoru a "vtipně" popsal moji hlavu, že ji mám jen na natáčky. VŠEM ostatním se omlouvám za příspěvek mimo téma.

0/0
15.9.2015 16:45

K23a82r61e94l 73N33a68s50t45o62u32p11i15l 3940201420921

zdroj informace, ze rodice protestovali... vy se vazne radsi venujte tem natackam....

+1/0
15.9.2015 21:27

J69i19ř71í 57F26r17o77l31e62c 7545844772287

S burcakem je min prace nez s vinem, tak proc neprodat?

0/0
17.9.2015 6:15

K47a38r65e33l 17H89y44n11e85k 9830657146775

Je řada vinařů, kteří vyrábí hlavně burčák. Výroba vyjde levněji a prodají ho dráž než stáčené víno.

+7/0
15.9.2015 14:33

L10a95d93i81s22l80a56v 59S70o36k60o66l 1950742825732

A to se vylučuje?

0/0
15.9.2015 14:37

K20a77r82e72l 27H24y92n44e80k 9870297976915

Netroufl bych si tvrdit, že to jsou špatní vinaři. Nedělejme si iluze, vinaři nedělají víno pro radost, i když o tom rádi mluví, ale pro obživu ;)

+1/0
15.9.2015 14:43

V83ě34r16a 53F48o17l81t37ý79n42o13v31á 1678756127159

Protest! Můj tatínek měl vinohrad a víno pro radost. 

Mamince se ho nepodařilo vylákat k moři. "Podívaj sa, Slávi, jak má nasaděný burgund a frankovka, co je proti temu moře.":-)

+3/0
15.9.2015 14:51

K65a20r24e61l 37H74y15n81e41k 9600847126585

Souhlasím s Vámi, myslel jsem samozřejmě lidi, pro které je pěstování vína obživou. Samozřejmě z toho můžou mít i radost, ale té se nikdo nenají.

+1/0
15.9.2015 15:28

R10o33b61e57r67t 86H11o54m23o57l67k10a 2450402452781

Dobry vinar dela dobre vino. Nebo dobry burcak. Kolik ceho udela, je jen jeho rozhodnuti. Burcak jsou rychle a dobre penize, za relativne malo prace. Znam i vinare, co z cele urody delaji jen burcak. A to jen ze tridenych hroznu, ne ze tam nahazi ty nejhnusnejsi...

0/0
15.9.2015 22:29

M50i58c47h89a39l 25R77e14j45z63e18k 5286337225861

Hloupost. Burcak prodava za 60 a vino po veskere te pakarne co s nim ma za 70. Premyslej.

0/0
16.9.2015 0:04
Foto

H31a78n78a 78A18n51t72o98n88o10v60á 6517619554604

Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.

+1/0
15.9.2015 12:49

V90ě44r69a 12F89o11l46t22ý28n84o55v56á 1228136787829

Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)

 - nakoupíte, neprohloupíte.

Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.

+2/−1
15.9.2015 14:44

H30e11l70e45n30a 66J60e37l37í77n59k58o88v78á 4724252572830

Když už někde (nejspíše v Makru) na ten vychvalovaný višňák narazíte, doporučuji přečíst si složení = voda, řepný cukr a teprve potom trocha višňové štavy8-o Doporučuji vyhnout se téhle přeslazené břečce dalekým obloukem. I když chápu, že těm, kteří netuší, jak má chutnat burčák, přijde tenhle cukerný roztok a "neskutečný komerční trhák" vhod....

0/−1
15.9.2015 20:47

P72e72t58r 31S32v85a84č66i59n93a 8616939601942

Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)

0/0
15.9.2015 10:54

V19á27c40l50a90v 20N39o33v82o41t74n21ý 1516867327

Já znám Sládka. Je to Karel;-D

0/0
15.9.2015 11:17

M49a22r40t98i37n 40C16e33r97v78e84n60y 2633178666748

...Miroslava Sladka ;-D

+2/0
15.9.2015 12:33

T42o27m63a49s 71A47u31g33u47s54t48y88n 6267556201430

Supr rada pro většinu republiky, pijte jen u vinaře, kterého dobře znáte :)))

+5/0
15.9.2015 10:48

R96a44d19i80m 31S94v33o64b13o92d41a 9713169586752

to ze je burcak vyrobeny z madarskych hroznu neznamena ze to neni burcak. toto mi pripada jako nejvetsi ulet v historii ochrannych znamek. to je stejne jako by se pivem mohlo nazyvat pivo pouze z ceskeho chmelu. z neceskeho chmelu by se to mohlo pak nazyvat pouze chmelove-sloadovy zkvaseny pasterizovany mirnealkoholicky napoj

+24/−4
15.9.2015 8:48

L26u26k66á41š 93R86y47c59h11t89á16ř 1607823903260

v tom případě šampaňské je podle vás i bohemka a nebo rosijskoje igristoje? nebo např. koňak(cognac) může být jakákoliv vínovice? nebo rum je alkohol vyrobený s brambor?

+14/−2
15.9.2015 9:37

J17a52r67o50s63l28a96v 84P52l47a92c97h45e77t16k59a 7276886776319

No a proc ne? Rum je sice jiny pripad, ale taky s tim zakazem nazvu nesouhlasim.

+4/−2
15.9.2015 10:05

J72a59n 23F26i55a58l84a 7174907255439

Šampaňské v sobě nese název oblasti, burčák ne.

+6/−1
15.9.2015 11:04

R50a73d86i85m 87S14v65o94b57o28d40a 9233939106882

rum je rumem i kdyz je vyrobeny z trtiny na kube nebo v kostarice. stejne je burcak burcakem v rakousku, CR, madarsku nebo mongolsku

+5/0
15.9.2015 13:40

M12a80t94e40j 88C71h14v68í52l57a 1382519938146

Samozřejmě, že to srovnání s rumem není na místě.

Takže když si koupím třeba burčák (pro hnidopichy burčiak) na vinobraní v Skalici (SK), převezu ho domů, tak v momentě překročení hranice u Sudoměric už se z mého burčáku stává častečně zkvašený hroznový mušt? To abych to potom radši vylil, ne?:-P

+5/0
15.9.2015 14:19

V43ě89r93a 37F14o52l34t58ý91n27o54v60á 1938306137429

Hlavně ho převážejte zašpuntovaný ( zazátkovaný ), to nemusíte vylévat.

Lepší otvírání, než u šampusu.;-D

+1/0
15.9.2015 14:41

J45a29n25a 66M56r13á22z59k36o70v45á 8146430383590

Na hranici by měl být ještě celkem v pořádku, ale záleží na tom, kde je u Vás "doma". Jedete-li  do Aše a je teplo, dost možná přivezete burčák zlomený, tzv. rampáš. A ten stojí za prd.

0/0
15.9.2015 18:43

R62a71d89e23k 38H45a85m89p56l 3636531881761

No ale to srovnáváte nesrovnatelné. Šampaňské se vyrábí jinak než perlivé víno (například Bohemka a pod.) Kdežto burčák z hroznů jiných než českých se stále vyrábí úplně stejně jako burčák v Česku (včetně Moravy a Slezska), jen prostě z jiných hroznů. Technologie výroby je ale stejná. Šampaňské se však nedosycuje a proto (kromě jiných důvodů) se jiná vína (šumivá dosycovaná) nemohou nazývat šampaňské. Pokud si někdo vyrobí šampaňské mimo kraj Champagne, nechť si je vyrobí, je to stejné šampaňské, jako to "pravé", ale prostě kvůli ochranným známkám a názvům je tak prodávat nesmí... Stejně jako ten burčák, prostě to burčák je, jen se to nesmí pod tímto názvem (pro mě zcela nesmyslně) prodávat. Holt ochranné známky jsou ochranné známky, ale ty s kvalitou a způsobem výroby a případně i z výsledkem práce mnohdy nemají co dělat...

0/−1
15.9.2015 14:46

L84u37k77á83š 65R20y21c19h35t36á57ř 1407773433100

V podstatě jste si na to odpověděl, ale asi nechtěně mezi řádky. Jde o místo původu. Z českých nebo moravských hroznů - burčák. Z německých v Německu - sturm, atd. Proto jsem uvedl případ champagne a cognac. S rumem to bylo trochu mimo mísu, to uznávám.

A dále IMHO jde hlavně o ochranu spotřebitele, viz. templáři a jejich Víno s Čech a Moravy ze slovensko maďarsko moldavských hroznů.

+3/0
15.9.2015 15:52

V42ě17r30a 24F63o67l91t88ý13n16o73v95á 1588396677129

Pane Hample, asi jsem se vyjádřila nesrozumitelně. Pokud pán poveze burčák ze Skalice zašpuntovaný, po otevření vyletí z lahve jak "šampaňské" - to je jenom přirovnání. Měli jsme vinohrad, zhruba 950 hlav, to bylo burčáku!:-)

0/0
15.9.2015 17:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.