Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Začněte vařit jáhly a máte lék proti depresím a chudokrevnosti

Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou. Na našem jídelníčku ale většinou chybí. Napravte to, ideálně teď na podzim.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P43a53v89e82l 86G85r14a73s10g72r58u83b60e91r 8554548454787

"Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou...Díky bohatému nutričnímu složení a výborné stravitelnosti se jáhly hodí pro sportovce, alergiky, rekonvalescenty i malé děti."

Podle databáze FAO

http://www.fao.org/docrep/005/AC854T/AC854T05.htm

odpovídá obsah esenciálních aminokyselin v odslupkovaném prosu (PROSO MILLET husked) 0.52. Na stejné úrovni je pšenice (0.48) nebo kukuřice (0.46). Horší zdroj bílkovin bychom v přírodě hledali už těžko - namátkou mě napadá čirok (0.35), některé druhy mořských řas nebo jisté druhy ovoce jako hrozny či rajčata.

Podle databáze USDA

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6448?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=millet

obsahuje vařené proso naprosto minimální koncentraci minerálů a vitamínů. Musel bych dlouze vzpomínat z hlavy, kdy jsem u nějaké potraviny viděl tak tristní nutriční složení. Složení smrkové kůry neznám, ale myslím, že i ta by proso trumfla.

Při pátrání po tajemném zdroji, který použila autorka článku, jsem zavítal i na stránky české Nutridatabáze.cz, ale ta žádné údaje o jáhlech neuvádí.

http://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=581#tab-2

0/0
25.9.2015 18:02

P93a72v78e55l 56G94r63a25s85g51r96u28b55e83r 8664318364977

...odpovídá obsah esenciálních aminokyselin v odslupkovaném prosu (PROSO MILLET husked) aminokyselinovému skóre 0.52.

0/0
26.9.2015 20:20

H23e69l47e98n70a 73V28e51v63e42r73k22o94v98a 3729867

Už se na to chystám.R^

0/0
24.9.2015 15:48

P76a53v53e87l 95R94i28e70d10l 4614767801269

Častěji vařím jahelnou kaši, výrobně jednodušší než uvedené knedlíky: Dvakrát, ale lépe třikrát, spařím horkou vodou, čímž se zbaví hořké příchuti. Pak ji strčím do varné misky, doleji mlékem a přidám kompot nebo marmeládu. Vařím cca 15 minut v mikrovlnce do zpěnění (čas doladíte dle porce a vaší trouby), potom nechám 15 minut 'dojít'. Pocukruji, poliji máslem a 'zvalím'.

+5/0
24.9.2015 9:51

J73i27ř39í 64Š57t40ě74r40b93a 9123142377145

taky radši kaši, je to přecejen rychlovka..uvařím jahly, přidám nastrouhané jablíčko, kousky banánu, skořici a ideálně i šlehačku s vanilkou :)

+3/0
24.9.2015 11:18

J41a31n51a 72M55r97á55z68k17o22v76á 8486110283510

Zkusím, kolik dáváte toho mléka v poměru k jáhlám?

0/0
24.9.2015 16:13

P75a98v18e96l 46R35i88e25d44l 4574477671969

Jako na rýži, 1:1, ale je s tím třeba laborovat. Někdo radši sušší, já raději měkkou, takže dávám o něco víc.

0/0
24.9.2015 19:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.