Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Začněte vařit jáhly a máte lék proti depresím a chudokrevnosti

Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou. Na našem jídelníčku ale většinou chybí. Napravte to, ideálně teď na podzim.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P74a18v90e54l 49G38r57a45s37g20r87u29b34e90r 8384818984417

"Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou...Díky bohatému nutričnímu složení a výborné stravitelnosti se jáhly hodí pro sportovce, alergiky, rekonvalescenty i malé děti."

Podle databáze FAO

http://www.fao.org/docrep/005/AC854T/AC854T05.htm

odpovídá obsah esenciálních aminokyselin v odslupkovaném prosu (PROSO MILLET husked) 0.52. Na stejné úrovni je pšenice (0.48) nebo kukuřice (0.46). Horší zdroj bílkovin bychom v přírodě hledali už těžko - namátkou mě napadá čirok (0.35), některé druhy mořských řas nebo jisté druhy ovoce jako hrozny či rajčata.

Podle databáze USDA

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6448?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=millet

obsahuje vařené proso naprosto minimální koncentraci minerálů a vitamínů. Musel bych dlouze vzpomínat z hlavy, kdy jsem u nějaké potraviny viděl tak tristní nutriční složení. Složení smrkové kůry neznám, ale myslím, že i ta by proso trumfla.

Při pátrání po tajemném zdroji, který použila autorka článku, jsem zavítal i na stránky české Nutridatabáze.cz, ale ta žádné údaje o jáhlech neuvádí.

http://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=581#tab-2

0/0
25.9.2015 18:02

P86a21v97e19l 81G19r47a32s97g77r12u64b54e66r 8374788814787

...odpovídá obsah esenciálních aminokyselin v odslupkovaném prosu (PROSO MILLET husked) aminokyselinovému skóre 0.52.

0/0
26.9.2015 20:20

H75e77l43e83n21a 48V52e29v97e63r55k47o74v78a 3519817

Už se na to chystám.R^

0/0
24.9.2015 15:48

P17a58v48e65l 36R80i17e27d40l 4784427711649

Častěji vařím jahelnou kaši, výrobně jednodušší než uvedené knedlíky: Dvakrát, ale lépe třikrát, spařím horkou vodou, čímž se zbaví hořké příchuti. Pak ji strčím do varné misky, doleji mlékem a přidám kompot nebo marmeládu. Vařím cca 15 minut v mikrovlnce do zpěnění (čas doladíte dle porce a vaší trouby), potom nechám 15 minut 'dojít'. Pocukruji, poliji máslem a 'zvalím'.

+5/0
24.9.2015 9:51

J30i91ř55í 18Š59t15ě31r97b13a 9103592667615

taky radši kaši, je to přecejen rychlovka..uvařím jahly, přidám nastrouhané jablíčko, kousky banánu, skořici a ideálně i šlehačku s vanilkou :)

+3/0
24.9.2015 11:18

J82a75n60a 13M33r22á72z59k77o39v26á 8526940703250

Zkusím, kolik dáváte toho mléka v poměru k jáhlám?

0/0
24.9.2015 16:13

P19a81v52e79l 91R98i25e68d19l 4214887471779

Jako na rýži, 1:1, ale je s tím třeba laborovat. Někdo radši sušší, já raději měkkou, takže dávám o něco víc.

0/0
24.9.2015 19:24







Najdete na iDNES.cz