Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J18a84n 32F54i15a92l87a

24. 12. 2015 11:00

Brambory nevařím ve vodě, ale v páře a v papiňáku, je to rychlé a zůstane výborná chuť.

0 0
možnosti
MS

I z novych brambor se da udelat dobre testo na bramboraky nebo halusky, staci pridat lzici bramboroveho skrobu Solamyl.;-)

1 0
možnosti
Foto

1) Někdo tu píše, že bychom měli jíst i slupku, protože je zdravá.

2) Někdo jiný, pokud jsem dobře koukal, píše pravý opak.

3) Ne každá brambora má poživatelnou slupku. U některých je to OK, jiné brambory jsou se šlupkou hnusné; tzn. že návod je v každém případě užitečný.

4) Vyzkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to. Že bych vařil málo? Po oloupání brambora nebyla syrová, ale je možné, že kdybych vařil déle (aniž bych ji rozvařil), povedlo by se; ještě dám návodu šanci. Každopádně dík za dobrý tip.

5) Oplátkou za dobrý nápad uvedu, jak nejlépe loupat vařená vejce, pokud netrváte na tom, aby zůstala vcelku: rozkrojte nožem a vejce vyloupněte lžičkou.

0 0
možnosti
BP

Brambory by se mely jist neoloupane, protoze slupka z nich obsahuje skoro veskerou vlakninu.

0 0
možnosti
ML

Ondřeji, mám pro Vás radu - až příští protlačíte bramboru přes to drátěné udělátko, tak nic nekrájejte, ale jen udělátkem pootočte o 90°. Tím protlačenou část odříznete a můžete pokračovat. Práce Vám půjde rychleji od ruky...

0 0
možnosti
HF

H39o93n96z11a 74F87á66t79o37r

5. 11. 2015 19:13

No víte co...vezmu bramboru, vydrbu ji kartáčkem, případně okrájím špatné části, povařím, neloupu a jím ;-) Takže návod, děkuji, nepotřebuji.

0 0
možnosti
KD

K88a11r80e87l 44D51r61d45a

4. 11. 2015 17:56

Probral jsem brambory s odborníkem a propagátorem GMO. Podle všeho tady šířím pěkné "veřejnoprávní bludy". Nebo, co odborník, to jiné znalosti problematiky. Je tedy na každém, jak si to přebere. Kupodivu, málokdo z dnešních konzumentů o jedovatých bramborách vůbec něco tuší. (A jak vidno, není to ochoten ani přijmout.)

  GM produkty se pečlivě testují. Béla Puskás (níže) to patrně pěkně přepískl.

  Popíjení solaninu z brambor (níže) je léčebná kůra vhodná pro nebožtíky a jejich přátele. Takže platí, "tuto léčbu doma nezkoušejte". ;-D

  Tak snad platí. Brambory solanin fakticky neobsahují. Začnou ho produkovat až při zezelenání, klíčení, poškození či plísni. Směska ze supermarketu se tedy musí vejít do tolerovatelné hodnoty.

  Pro snížení solaninu platí odkrajování zelených částí, vykrajování klíčků a vaření v kmínu. Loupání 2-3 mm se spíš doporučovalo kvůli strupovitosti. (Virová nákaza s produkcí toxinů.) Což dnes není problém.

  Klíčová má být ta zelená barva. Okrajovat, tepelně upravovat. Třeba lilek se tepelnou úpravou solaninu zbavuje. Červené brambory byly vypěstované pro nižší tvorbu solaninu. Zelená rajčata, zelené papriky raději tepelně upravovat.

  Toto je z receptu. Lilku se prý ve starém Řecku říkalo jablko bláznů, protože může dík solaninu připravit o rozum.

  Tady si můžete počíst přehlednou bakalářku. Blín, durman, rulík, brambora, rajče, paprika, lilek... jsou mírně až prudce jedovaté. A co jako? ;-D

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/30845/dobe%C5%A1ov%C3%A1_2014_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

0 0
možnosti
Foto

Cením, že umíte uznat nejednoznačnost Vašich předchozích tvrzení. Solanin obsažen je, ale u šlechtěných odrůd Vám fakt neublíží. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou.

P.S. Víte, že např. kvalitní slivovice obsahuje cca 1% prudce jedovatého metanolu? Je v této koncentraci neškodný a etanol zajišťuje rozklad jeho metabolitů aniž dojde k otravě. Dokonce je "pachatelem" její skvělé chuti. Věnujme tedy pozornost kvalitě potravin, ale varujme se amatérských závěrů;-)

0 0
možnosti
PZ

P71e41t75r 66Z30d78e47n65ě72k

3. 11. 2015 21:49

Drda je opravdu povedená figurka. Brambory, lilek a rajčata konzumuji pravidelně a nikdy jsem neměl žádné zdravotní potíže. Odkud asi jsou ty brambory, které on konzumuje a prý se po nich přiotrávil? Btw je to ale plodný diskutér, všechna čest...

1 1
možnosti
KD

K62a93r26e83l 94D90r51d76a

4. 11. 2015 18:02

(Pardon, lupl jsem minus za figurku.) Brambora má být skladována v chladu. Základní problém paneláku, brambora v teple začíná rychle klíčit a produkovat solanin. To by mohl být zdroj v mém případě.

0 0
možnosti
KD

K28a22r24e52l 69D66r41d10a

3. 11. 2015 14:25

Zajímavá diskuse k solaninu. Šťáva ze syrových brambor údajně léčí rakovinu a řadu dalších nemocí. Jak tak koukám, pánové snad dokonce nechávají brambory zezelenat, aby měl bramborový džus větší grády. A vysmívají se ženským webům, které varují před jedovatostí brambor. ;-D

  Solanin narušuje buňky a rakovinové buňky jsou na takové narušení citlivější. Tím dochází k léčbě a očistě organismu. Bramborová šťáva má být silný antioxidant.

http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=3038

0 0
možnosti
ŠT

tvl... drda... Muj pradeda umrel v 90ti. Mezi valkama pomalu nemeli nic jinyho. Mymu dedovi je aktualne 84 a treba brambor na loupacku za cely zivot snedl nekolik vagonu. je zdravej jako ripa ak doktorce chodi, jen kdyz ji potka na ulici a ona mu rekne, ze by se mel ukazat, ze u ni uz zase leta nebyl.

Jime je cela rodina s chuti a nemame s tim problem (ne ze by to bylo denne). Nekdy si je udelame emericky, jindy vareny, nekdy v knedlikach, jindy zase na loupacku.

V cem se teda projevuje ta jedovatost?? Kdyz se tomu vyvaruju, treba tu budu na veky a strcim do kapsy i Metuzalema.

0 0
možnosti
ŠT

pardon... dedovi je 87... preklik na klavesnici ;-)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...