Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J75a27n 79F68i50a68l15a 7524247875879

Brambory nevařím ve vodě, ale v páře a v papiňáku, je to rychlé a zůstane výborná chuť.

0/0
24.12.2015 11:00

M40a60r54e15k 24S28v55o24b30o91d79a 3373913505

I z novych brambor se da udelat dobre testo na bramboraky nebo halusky, staci pridat lzici bramboroveho skrobu Solamyl.;-)

+1/0
8.11.2015 14:18
Foto

M15i13l90o80š 14F48. 81P33e51c84h41a20r 3213421790555

1) Někdo tu píše, že bychom měli jíst i slupku, protože je zdravá.

2) Někdo jiný, pokud jsem dobře koukal, píše pravý opak.

3) Ne každá brambora má poživatelnou slupku. U některých je to OK, jiné brambory jsou se šlupkou hnusné; tzn. že návod je v každém případě užitečný.

4) Vyzkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to. Že bych vařil málo? Po oloupání brambora nebyla syrová, ale je možné, že kdybych vařil déle (aniž bych ji rozvařil), povedlo by se; ještě dám návodu šanci. Každopádně dík za dobrý tip.

5) Oplátkou za dobrý nápad uvedu, jak nejlépe loupat vařená vejce, pokud netrváte na tom, aby zůstala vcelku: rozkrojte nožem a vejce vyloupněte lžičkou.

0/0
8.11.2015 0:05

B51o28h14u24m54i24l 48P73e26t19r53a73s 1983574951892

Brambory by se mely jist neoloupane, protoze slupka z nich obsahuje skoro veskerou vlakninu.

0/0
7.11.2015 3:27

M86a28r44t64i24n 71N20o49v16ý 3162198698720

Ondřeji, mám pro Vás radu - až příští protlačíte bramboru přes to drátěné udělátko, tak nic nekrájejte, ale jen udělátkem pootočte o 90°. Tím protlačenou část odříznete a můžete pokračovat. Práce Vám půjde rychleji od ruky...

0/0
6.11.2015 15:02

H13o17n22z43a 73F49á60t32o77r 2949905634260

No víte co...vezmu bramboru, vydrbu ji kartáčkem, případně okrájím špatné části, povařím, neloupu a jím ;-) Takže návod, děkuji, nepotřebuji.

0/0
5.11.2015 19:13

K63a93r94e17l 33D93r87d51a 6333925977249

Probral jsem brambory s odborníkem a propagátorem GMO. Podle všeho tady šířím pěkné "veřejnoprávní bludy". Nebo, co odborník, to jiné znalosti problematiky. Je tedy na každém, jak si to přebere. Kupodivu, málokdo z dnešních konzumentů o jedovatých bramborách vůbec něco tuší. (A jak vidno, není to ochoten ani přijmout.)

  GM produkty se pečlivě testují. Béla Puskás (níže) to patrně pěkně přepískl.

  Popíjení solaninu z brambor (níže) je léčebná kůra vhodná pro nebožtíky a jejich přátele. Takže platí, "tuto léčbu doma nezkoušejte". ;-D

  Tak snad platí. Brambory solanin fakticky neobsahují. Začnou ho produkovat až při zezelenání, klíčení, poškození či plísni. Směska ze supermarketu se tedy musí vejít do tolerovatelné hodnoty.

  Pro snížení solaninu platí odkrajování zelených částí, vykrajování klíčků a vaření v kmínu. Loupání 2-3 mm se spíš doporučovalo kvůli strupovitosti. (Virová nákaza s produkcí toxinů.) Což dnes není problém.

  Klíčová má být ta zelená barva. Okrajovat, tepelně upravovat. Třeba lilek se tepelnou úpravou solaninu zbavuje. Červené brambory byly vypěstované pro nižší tvorbu solaninu. Zelená rajčata, zelené papriky raději tepelně upravovat.

  Toto je z receptu. Lilku se prý ve starém Řecku říkalo jablko bláznů, protože může dík solaninu připravit o rozum.

  Tady si můžete počíst přehlednou bakalářku. Blín, durman, rulík, brambora, rajče, paprika, lilek... jsou mírně až prudce jedovaté. A co jako? ;-D

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/30845/dobe%C5%A1ov%C3%A1_2014_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

0/0
4.11.2015 17:56
Foto

V41l79a18d64i18m47í15r 78V10o23l12k40o 6400352177459

Cením, že umíte uznat nejednoznačnost Vašich předchozích tvrzení. Solanin obsažen je, ale u šlechtěných odrůd Vám fakt neublíží. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou.

P.S. Víte, že např. kvalitní slivovice obsahuje cca 1% prudce jedovatého metanolu? Je v této koncentraci neškodný a etanol zajišťuje rozklad jeho metabolitů aniž dojde k otravě. Dokonce je "pachatelem" její skvělé chuti. Věnujme tedy pozornost kvalitě potravin, ale varujme se amatérských závěrů;-)

0/0
8.11.2015 20:04

P66e19t32r 52Z11d96e17n25ě54k 2974829254

Drda je opravdu povedená figurka. Brambory, lilek a rajčata konzumuji pravidelně a nikdy jsem neměl žádné zdravotní potíže. Odkud asi jsou ty brambory, které on konzumuje a prý se po nich přiotrávil? Btw je to ale plodný diskutér, všechna čest...

+1/−1
3.11.2015 21:49

K80a31r79e24l 24D28r41d69a 6513675687569

(Pardon, lupl jsem minus za figurku.) Brambora má být skladována v chladu. Základní problém paneláku, brambora v teple začíná rychle klíčit a produkovat solanin. To by mohl být zdroj v mém případě.

0/0
4.11.2015 18:02

M85a84r26t50i90n 63V76o96j86á52č84e23k 9693547231446

a co vrazit bramboru ddo lednice??pokud jich nemáte 50kg

0/0
8.11.2015 13:57

K71a92r19e19l 64D88r96d78a 6423875267219

Zajímavá diskuse k solaninu. Šťáva ze syrových brambor údajně léčí rakovinu a řadu dalších nemocí. Jak tak koukám, pánové snad dokonce nechávají brambory zezelenat, aby měl bramborový džus větší grády. A vysmívají se ženským webům, které varují před jedovatostí brambor. ;-D

  Solanin narušuje buňky a rakovinové buňky jsou na takové narušení citlivější. Tím dochází k léčbě a očistě organismu. Bramborová šťáva má být silný antioxidant.

http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=3038

0/0
3.11.2015 14:25

S92t46e92p97a49n 74T66o25t80h 8668339895318

tvl... drda... Muj pradeda umrel v 90ti. Mezi valkama pomalu nemeli nic jinyho. Mymu dedovi je aktualne 84 a treba brambor na loupacku za cely zivot snedl nekolik vagonu. je zdravej jako ripa ak doktorce chodi, jen kdyz ji potka na ulici a ona mu rekne, ze by se mel ukazat, ze u ni uz zase leta nebyl.

Jime je cela rodina s chuti a nemame s tim problem (ne ze by to bylo denne). Nekdy si je udelame emericky, jindy vareny, nekdy v knedlikach, jindy zase na loupacku.

V cem se teda projevuje ta jedovatost?? Kdyz se tomu vyvaruju, treba tu budu na veky a strcim do kapsy i Metuzalema.

0/0
3.11.2015 11:38

S84t38e38p46a65n 53T68o15t96h 8978589585598

pardon... dedovi je 87... preklik na klavesnici ;-)

0/0
3.11.2015 11:39

K91a95r87e46l 17D13r47d64a 6133495587859

Párkrát jsem se z brambor otrávil. Nevolnost, závratě, průjmy... Odhaduji, že šlo o moji snahu zpracovat nekvalitní brambory. Aneb, to co koupíme v obchodě je určeno k rychlé spotřebě. Solanin se odbourává několik dní po konzumaci. (Pak má jít i o dlouhodobé problémy. Já třeba řeším klouby. Rajčata a brambory jako nevhodné potvrzuji. Také čočku aj.)

  Na německé Wiki mají, že v roce 1943 měly slušné brambory 320 mg/kg solaninu. A drobné a zelené dokonce 560 mg/kg. Otravy prý byly časté. Dnešní odrůdy mají mít 30-70 mg/kg. Příznaky otravy může vyvolat cca 200 mg solaninu, tedy 3 kg slušných brambor. Nějakých 400-600 mg je smrtící dávka.

  To platí pro dospělého člověka 80-100 kg váhy. Pro dítě se dávka počítá přiměřeně podle tělesné hmotnosti. (Česká Wiki má v údajích chyby.) Konzumní brambora smí mít u nás údajně max. 200 mg/kg solaninu. Někde jsem zahlédl, že špatným skladováním lze hodnotu solaninu zvednout až 500x. Brambora zvyšuje solanin na světle, při poškození, při kontaktu s plísní, při klíčení.

  Doporučuje se brambory škrábat. A to do hloubky 2-3 mm pod slupku. Tak se odstraní části, kde je obsah solaninu nejvyšší (cca 80%). Vykrajovat očka a poškozené části. Vařit ve vodě a kmínu. Čímž se solanin vyplavuje. (Jinde zase radí smažení hranolek v oleji. Olej vyplavuje solanin.) Vodu je třeba vylévat a nepoužívat na další vaření.

  Solanin má nahořklou chuť. Pokud má pro nás vařená brambora "plnou chuť", nebude na tom s nízkým obsahem solaninu nejlépe. Podle mě, vyplatí se kupovat a jíst větší brambory a moc dlouho je doma v bytě neskladovat.

0/0
3.11.2015 15:11

M73a94r87t96i63n15a 68T28r86o78j60a67n42o76v44á 5563168955

No, já nechci všem úplně kazit radost, on pan Drda sice velmi často píše různé grafomaniakální elaboráty (i tady v diskusi ty bludy o GMO a dvouhlavých krysách, nebo co tam psal), že je to až legrační, ale zrovínka s těma bramborama ve šlupce a solaninem má teda naprostou pravdu...:-)

0/0
2.11.2015 10:09

K48a44r49e89l 81D69r37d44a 6583305527659

Taková grafomanská myšlenka pro pobavení k pojmu "od pradávna". Největší sláva brambor na loupačku pochází z dob, kdy průměrný věk mužů byl tak 35 let a žen 40 let. Tehdejší konzumenti brambor nemuseli příliš řešit své zdraví po padesátce. ;-D

  (GMO a krysy jsem si neověřoval, jen citoval.)

0/0
2.11.2015 11:12

K80a87r79e59l 91D58r80d17a 6433915897399

Koukám na ty krysy otrávené bramborami. Je to patrně slavná Pusztaiova aféra, kdy uznávaný vědec mediálně napadl producenty GMO, že testování dopadů GMO potravin provádí přímo na svých konzumentech a ne pečlivě předem v laboratoři. Sám uváděl výzkum, že krysy po GMO bramborách měly poškozený žaludek a imunitní systém. Zda jde o bludy, neumím posoudit.

  Pusztai za svůj postoj získal několik ocenění.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

https://youtu.be/KNjMJIvI3RY

https://youtu.be/HcjoL1-Z_E8

https://youtu.be/Onw72ShqbP4

(Upozorňuji, že si u videí můžete zapnout titulky a nechat si je překládat do češtiny.)

  Tady je rozhovor s předsedou Ústředního bramborářského svazu České republiky Miloslavem Chlanem s odkazy na aféru. "Lidé jsou zblbnutí škodlivostí GMO. Pravda je taková, že se nemodifikované brambory musí stříkat pesticidy 5x až 10x za rok. To by GM brambory řešily a brambory by byly zdravější. Ještě že jsou Češi rozumní a GMO neodmítají. Chtělo by to více reklamy ve prospěch GMO." ;-D

  Tak tomu říkám vysvětlení k nezávadnosti brambor přímo od pramene. ;-D

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odbornik-ke-GMO-Obcane-EU-si-mysli-jak-je-geneticka-modifikace-spatna-ale-344158

0/0
2.11.2015 12:56

J71a23n 44S30t13e40h68l89í58k 1179119236454

Drda, ty brambory fakt nenávidí. Co mu udělali, vojely starou?

0/−1
31.10.2015 18:08

K82a22r27e69l 29D55r48d75a 6303965727869

Proč myslíte, že brambory?

0/0
2.11.2015 7:06

K82a83r84e74l 97D61r55d54a 6203275687349

Před bramborou byl v Evropě tuřín a vodnice. Brambora je na jídelníčku zcela nahradila po druhé světové válce. Přitom tuřín je zdravější a dietnější.

  Fakt šlo jen o nenávist. Tuříny se jedly za obou sv. válek. Kdo se vrátil z koncentráku měl tuřín spojený s nelidským ponížením a odporným jídlem. Tuřín byl záměrně u nás vyškrtnut z jídelníčku hned po válce. Němcům ho zase nouze ordinovala 1945-1948. Takže Němci opustili tuřín z podobné nenávisti v 50. letech.

  Vlastně návod, jak měnit jídelníček, nenávist. ;-D

0/0
2.11.2015 19:13

J17i40ř28í 60K61ř17í73ž 2857654236186

Nám, spotřebitelům ve Státech, GMO potraviny nejsou šumák, ale bohužel s tím nejde moc dělat. Kdo to nechce jezt musí do prodejen s organickýma potravinama a ty jsou dvakrát dražší.

+1/0
31.10.2015 12:52

K45a63r46e24l 45D50r63d50a 6263715427309

Právě u nás běží Jamie Oliver a Jamieho revoluce ve stravování. Řeší tam obézní cukrovkáře mezi dětmi na amerických školách. Obézní buřt je fakt v Americe asi standard. Školská rada ho vyhazuje ze školních jídelen, že děti jedí přesně to, co jíst mají.

  Celé je to pojato jako kritika Američanů a jejich kultury dlabat masově ve fast foodech.

  Dost to připomíná Čechy, když jim někdo pohaní brambory či knedlíky. Také je každý druhý buřt chytrý až hrůza a raději si dál nechá uřezávat nohy a nádory, než by měnil jídelníček. ;-)

  (A pokud jde o cenu, je to všude stejné. I v Česku je odpad levnější a nejprodávanější. A co jako?) ;-)

0/0
2.11.2015 7:05

P55e82t24r 59S54l55a68v35í65k 3534917627874

Dnes jsem to zkusil brambory B letošní, a je to nefungující blbost, a žena se mi směje :-(

+4/0
31.10.2015 11:52
Foto

R37o86m23a23n 32K85r31a68t75o49c21h60v47i19l 1137568758519

Když čtu pana Drdu, tak nechápu, že Němci ještě nevymřeli.

0/0
31.10.2015 8:23

K62a73r20e71l 77D47r56d28a 6403955867519

Copak, znají také brambory?

  Když čtu místní Čechy, zrušil bych fofrem v Česku zdravotní pojištění. Solidarita je hezká věc. Ale být solidární s někým, kdo záměrně poškozuje zdraví sobě i své rodině, je otázkou bezmezné hlouposti na straně plátců pojištění. ;-)

0/0
31.10.2015 10:39

M91a71r83t35i18n 63J49i37r92o84u20s60e79k 7436135985178

Toto je ale brambora vyhovující předpisu EU o tvaru a velikosti brambory. Běžná realita jsou různě tvarované brambory s různými vadami a pak to přestane fungovat. :-)

+8/−1
30.10.2015 15:21
Foto

J45i64n78d89ř11i38š87k77a 64Z19a75c65h14o54v34á 6808330560490

To je objev panečku..

0/0
30.10.2015 14:54

J76a21n 11K49a16r48e58l 76N63o58v91a44k 5436574208946

článek o ničem.. brambory již kupuji oloupané a uvařene! ;-D

0/−10
30.10.2015 10:31

L18u61c89i42e 95L57i52c54h73n70o87v39s85k78á 6569859627318

Tak někteří lidé mají rádi čerstvé potraviny ne polotovary...

+12/0
30.10.2015 11:37

K95a44r25e72l 51D52r60d34a 6283725737419

Tak to se musím poptat ve své restauraci, zda mi předkládají polotovary. ;-D

0/−1
30.10.2015 14:58

J18o92s59e92f 72Š70á66t17a79v62a 2574941426769

Vy jste buď velkej provokatér,nebo jste snědl velké množsví zelenejch brambor.(ty právě obsahují velké množství solaninu,když dozrají tak solanin zmizí.Ten taky obsahují zelená rajčata.Ve zralích již není.)

0/0
1.11.2015 10:57

K69a47r76e78l 45D58r80d35a 6243605257459

Moment, Vy nakoupíte zelené brambory a počkáte "až dojdou" a zelená zmizí? ;-D Vážně? ;-D 

 (Ten solanin nemizí zcela.)

+1/0
2.11.2015 11:06

M20i47r80o 70M38a79t79e41j62k94a 5796917153847

fuj

0/0
4.12.2015 18:25

K28a55r50e42l 85D29r39d73a 6813235567489

Jde mandelinka bramborová po silnici od Rozvadova na Plzeň a potká veš.

"Hey Weshmen!," povídá jí, "žegni mi, gde ye tady poule bramborejšn."

Veš na ní civí jako z jara, a když mandelinka dotaz zopakuje, odpoví:

"Izvinitě, ja něznáju ja tóže turíst."

  Měl jste někdo doma tuhle pěknou dětskou knížku Ondřeje Sekory?

http://cl.ff.cuni.cz/sorela/galerie/Bramborouk0001.htm

+1/−2
30.10.2015 9:10

K36a25r60e81l 78D98r76d37a 6603295357199

Má to skvělý dovětek. Dnes se snaží genetici pustit do světa GMO brambory, co amerického brouka zaženou svoji jedovatostí. "Ekologičtí teroristé" tyto snahy v Evropě údajně překazili. Takže firmy se nově zaměřují na Ameriku a Asii, kde je to spotřebitelům šumák.

  Snad jen McDonald's vydal prohlášení, že o GMO brambory pro své zákazníky nestojí.

  Prý je k mání ruská studie o konkrétních GMO bramborách, která prokazuje, že se další generace pokusných krys rodily s velkým množstvím vrozených vad.

0/0
31.10.2015 6:16

B34e76n25e10d24i74k67t 83V73á59c39l34a83v81í73k 8940155455649

Brsmbory na loupačku, to je bomba, každý si sám oloupe svou. Jinak oloupané brabory mají také svou chuť a tu vodu z nich používám jako hodnotnou část polévky (třeba česnečky). Pravda je, že jsme byly bramborářský stát, některé dovezené brambory nemají dobrou chuť ani vařené ve slupce.

+7/−2
30.10.2015 5:08

K66a23r88e53l 63D80r79d25a 6793255777349

Voda z brambor patří do záchodu. Je jedovatá. ;-)

+3/−4
30.10.2015 8:20

K98a29r41e18l 18D14r39d58a 6173555727749

Brambory na loupačku jsou jedovaté. Měly by se jíst výjimečně. ;-)

  Otrava z brambor může být smrtelná. Jde o to hubit "škůdce", co chtějí bramboru jíst. Projevuje se nevolností, průjmy, zvracením, bolestí hlavy, závratěmi... Při větší dávce nastávají halucinace, ochrnutí, smrt.

  Kritické jsou zelené brambory (zelená nevadí, ale taková brambora zvýší obsah jedu na svoji ochranu), očka, poškozené brambory, bramborová plíseň, uskladněné naklíčené brambory na jaře... takový ten běžný průměr ze supermarketu. ;-D Poškozená brambora by se neměla vykrajovat, ale vyhodit. Rozhodně nevařit z jedovaté vody na jaře česnečku.

  Povolená dávka je asi 1 kg bezvadných brambor či 1 mizerná brambora. Olej a voda obsah jedu snižuje. Takže hranolky a vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku.

  Jsou hlášeny otravy celých škol. Některé studie prokazují, že konzumace brambor má vliv na vrozené vady dětí v oblastech trpících na plíseň bramborovou. ;-)

0/−13
30.10.2015 8:52

J75a84n 35K96a95r34e80l 32N24o64v67a94k 5446334608296

;-D;-D "olej snizuje obsah jedu" ;-D;-D

+1/0
30.10.2015 10:22

K44a58r86e68l 95D35r40d14a 6523735647909

Za a) to píšu, abyste to pochopili, za b) je to pravda. Co jako?

0/0
30.10.2015 15:02

J75a86r56o21m50í24r 76B78r54ů81n28a 4549431544193

Hovno?

0/0
2.11.2015 9:02

P43e61t46r 72V84e53s19e24l57ý 8675135782496

Neměl byste se tak moc cpát těma destilovanejma bramborama.

+6/0
30.10.2015 13:40
Foto

V54l30a54d32i68m89í55r 37V17o56l53k30o 6560802737619

Solanin obsahují i borůvky, rajčata či červená řepa. Jejich příznivé účinky jsou ale výrazně vyšši. Strava má být komplexní. Tělo malé koncentrace jedovatých látek bez obtíží zvládá odnepaměti.

Tyto izolované náhledy na věc už vedly k mnoha mýtům o ne/zdravé stravě

+4/−1
30.10.2015 16:13

M39a41r35t50i26n 95D52u15f10e79k 3462657718984

ano to je hormeze

0/0
30.10.2015 22:57

K52a47r44e36l 34D33r37d95a 6843525987819

Marně dohledávám borůvky a červenou řepu. Nikdy jsem o tom neslyšel.

  Solanin obsahují z principu rostliny rodu Solanum, tedy lilkovité. Hlavně brambora, rajče, lilek. Nejproblematičtější je brambora.

  Nevím co si představujete pod pojmem "izolovaný náhled". Osobně jsem se bramborou již několikrát otrávil. A divím se, že to nikdo u nás neřeší. Brambory do Česka patří a o jejich nebezpečnosti bychom měli znát vše jako první. Na rajče zase máme v rodině zaznamenanou alergii...

  (Ostatně, moje babička tohle znala od pradávna a celou rodinu učila vykrajovat očka. Raději více než méně. Brambory loupala... Dnešní mladé kuchařky zblblé nesmysly, by jedly i slupku. Je to znát i zde na diskusi.)

  Právě proto, že tělo po požití špatně připravených brambor musí odbourávat solanin, zatěžují brambory naše tělo "efekty", které by potravina přinášet neměla. (Nevolnost, pocit těžkého jídla.) Takže je vhodné se vyhnout i výrobkům z brambor, třeba i těm, co jsou jen zahuštěny bramborovým škrobem.

  Brambory na loupačku jsou dle mého názoru špatně připravené brambory. Konzumace slupky je problematická... O tom je zhruba článek a o tom jde diskuse. (Vaše výhrady nejsou jako vždy přesné.)

0/0
31.10.2015 6:05

V36l14a91d52a37n 71Č45e61r28n36ý 8772386333576

Vy máte dost. Brambory na loupačku se konzumují odnepaměti, nemají nic společného s mladými. Slupka se u nich nekonzumuje, brambory se loupou, jen s tím rozdílem, že ne před, ale po uvaření. Samozřejmě se také vaří ve vodě, jako běžné strouhané brambory. Brambory na loupačku jsou daleko chutěnjší a s ostrouhanými se chuťově nedají srovnávat.

+2/−1
31.10.2015 9:24

K77a48r32e88l 52D89r64d18a 6133165847299

Dost máte Vy. Ještě jste opomněl detailně popsat techniku loupání horké brambory.

  Ta brambora je proto tak chutná, že je víc jedovatá. Čest Vašemu skvělému jídlu. Aspoň bude od Vás pokoj. Jen vaši blízcí na Vaši moudrost dojedou také. ;-)

0/−5
31.10.2015 10:30

K56a49r34e43l 55D81r51d43a 6693475227569

Konzumace slupky je odkaz na diskusi - aneb americké brambory populární v Česku. Přinesou vám je dnes v každé restauraci.

  Hezký je vtip níže, že současná česká čuňata dlabou brambory i se slupkou. Má 21 plusů a měl jsem pocit, že všichni tady vědí, čemu se smějí. Asi žiji ve velkém omylu. ;-D

0/0
31.10.2015 10:49

V51l74a29d19a79n 26Č69e16r13n75ý 8552876723956

"vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku." No jasně... brambory na loupačku se asi vaří v petroleji. ;-D

0/−1
31.10.2015 9:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.