Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94a98n 73J41e86č26m81í20n43e27k 3639111941796

Viděli jste rukojeť? Buď ten cvok nasadil novou rukojeť na nůž před renovací, což je pěkná hloupost...Anebo se nejdná o nůž starší než pár měsíců pokrytý tzv.rychlou rzí, které nenarušuje kov do hloubky.

0/0
23.11.2015 12:26

D23a38v98i81d 69R23y34c36h53e30t16s72k97ý 9916121190980

Taky mě to trefilo - myslím že to prostě nechal v kýblu aby mohl ukázat to odstranění rychlé rzi...

0/0
24.11.2015 7:49

W20a20l43t35e74r 30L57i36b23l 3987291751

Tyto Japonske noze , pokud jsou vysoce kvalitni, jsou vyrobeny z dvou druhu oceli, plocha cast je tvrda uhlikova a druha z mekciho materialu. Jsou to rucne vyrobene nastroje a Japonsti kuchari jsou na ne obzvlaste hrdi, pokud si je muzou dovolit  koupit. Tyto noze se dedi, zrovnatak jako mece. Rukoveti tech nejlepsich jsou samozreme ze slonoviny a ty stare unikaty byly udelany ze Sibirske slonoviny (mamutich klu). Muj kuchar mel ty noze tri a ja si jeden z mych nozu nabrousil Japonskym spusobem. Musi se ale brousit na pravou anebo levou ruku.

0/0
23.11.2015 7:20
Foto

M94i68r68o78s12l88a26v 69S19t19e95i83n35e85r 6498144433955

Pásová bruska je na takový silně korodovaný nůž to nejlepší. Pás je třeba volit se zrnitostí 800, aby se vytvořila jemně matná plocha. Samotný břit pak odborník vybrousí na mokrém kameni.

0/0
22.11.2015 20:53
Foto

R74o46s45t34i61s90l95a68v 12T94a72r16a48b64a 7968238535109

Trošku šméčko takové rzy dosáhnete u těhle nožů snadno. Dobře odmastíte a potom stačí natřít štávou ze zeleniny nejlépe ze zelí a nechat týden na vzduchu a máte vymalováno. Pro dříve řezníci řvali když jim nože brali pod horkou vodou částečná mastnota na nich musela zůstat jinak kvalitní nože byli do další zabíjačky flekaté.

+1/0
22.11.2015 19:03

O40n77d38ř33e32j 16Z20e93m49a34n 5260784468329

Tak odmaštění není problém. Jde i to ho potom pořádně osušit a držet v suchu.

0/0
22.11.2015 20:46

M50a73r94t84i78n 29P31r33o54s50t96ý 9300103160239

Nejlepsi noze jsou svetozname noze Henkelbach od Horsta Fuchse. Ty by, prosim, ostatni noze prerizly spolu i s brusicem a tim brusnym kamenem. A nakonec by urcite prerizly i Chucka Norrise!

;-D

+7/0
21.11.2015 22:55
Foto

M32i76r85o30s51l90a88v 94S43t68e16i11n38e83r 6848734613705

Švýcarské Victorinox jsou daleko známější a zatím bez konkurence.

0/0
22.11.2015 20:58

S56t37a12n42i55s49l58a25v 61A57u17g10u77s65t22i73n 2496274122560

Tady je chlapíkova Youtubka:

https://www.youtube.com/user/SharpnerTOGITOGI

0/0
21.11.2015 20:14

V68á45c30l31a13v 94V82a84n61ě26k 3522225232447

stopkový lamelák P60 a vrtačka 4 minuty

0/−3
21.11.2015 15:29

S36t53a52n74i49s83l86a94v 51A40u79g81u21s98t11i59n 2276714102220

Proč tak surově? Mosazný kartáč a je to.

0/0
21.11.2015 15:41

R52a54d79a43n 96K35u27b54a29n78t 1723540829340

Pro šťouraly:

U moře zrezne i nerez. Proto může být rukojeť relativně nová

0/0
21.11.2015 15:28

P53e98t39r 23H73a58v80l28í61n 6426351619647

Materiál teda nic moc, jestli tedy ta liška byla pravá...

0/0
21.11.2015 14:48

S12t13a50n26i51s61l94a71v 35A40u10g30u68s49t89i68n 2336844602130

Uhlíkovka rezne... Nějaký hovado to nechalo ve dřezu nebo na zahradě.

+1/0
21.11.2015 15:36

R47o54m27a34n 73M72i69r98o77s94l98a24v 4457923917926

At je to jakkoli, tak Japonci umí nože perfektně, mám jeden sám a obdaroval jsem jimii i děti (svoje a dospělé). Těch pár tisíc za nádherný nůž stojí.Vidět, jak se snoubí estetika s vysokou kvalitou a  funkčností při jakémkoli krájení, řezání... je radost.

+2/0
21.11.2015 14:28

P64e75t69r 13V66r82á91n14a 6668861426576

Je to japonský nůž a japonský brusič. Měče + nože v Japonsku = "náboženství".

Až tohle pochopíte tak si snad ty připitomělé hlášky o bruskách a rozbruskách odpustíte..

+6/−1
21.11.2015 13:35

T60o58m21á51š 65R38e78k51t98o12r 1708344367309

Hůavně je to normální podfuk. Je to novej nůž schválně zrezlej. A navíc na jednu stranu (ze zadu pod rukojetí ten japonskej "náboženskej" brusič zapoměl...

+2/−1
21.11.2015 13:40

P97e65t41r 31V34r69á34n54a 6758401916956

Kecy v kleci. Zrezlej je. Sice nikde nijak moc dlouho neležel, to je pravda, ale i kdyby byl ponechán jen krátkodobě ke zreznutí právě kvůli tomuhle vpravdě instruktážnímu videu, pořád je přirozeně zrezlej. Tečka. Podfuk by to byl kdyby byl nazrzavo natřenej.

+5/−1
21.11.2015 13:46

B36o77ž51e59n51a 81N68o12v22o45t47n47á 1658332500356

A rukojeť ve stejném prostředí neležela? Takhle novoučká by nebyla

0/0
24.11.2015 21:43

A63n84t33o69n10í95n 57Č64í82ž68e31k 1118362354889

Zcela nová rukojeť, pak podivné čachry... Spíš to ve mně vyvolává značné pochybnosti. A to zvláště, pokud by to na brusce bylo hotové asi za stejnou dobu, co trvá to video.

+1/−3
21.11.2015 12:24

M85a96r89e96k 86V55e72s33e29l73ý 1847488390624

Ocelovy kartac na vrtacku a kotoucova bruska. Za 5 minut bych mel hotovo ;-D

+2/−5
21.11.2015 12:02

J29a85n 86P31o68s30p34í15š38i21l 4121184507637

a určitě bys to takhle naleštil a nůž ani trochu nepoškrábal, co

+4/0
21.11.2015 15:34

J92o26s84e43f90f 43M20u22s75i46l 7539455656960

na kotoučové brusce múžeš mít i látkovej nebo filcovej kotouč. Trochu jemný brusný pastičky a pak doleštit. Nic těžkýho.

+1/−2
21.11.2015 17:04

T77o96m75á76š 83M79a44x38a 5673810495487

Já si takto renovoval 4 nože Solingen po prababiččce. Od tý doby jsem nekoupil do kuchyně žádnej další, kvalita je holt lepší než kvantita :-)R^

+10/0
21.11.2015 10:48
Foto

R66o26s75t64i91s58l44a69v 25T77a20r90a31b54a 7288388515759

Dříve značka Sollingen byla záruka kvality. Dnes pod značkou Sollingen (Sollingen je město) dělá nože kde jakej šupák a podle toho taky vypadá. Měl jsem v ruce Sollingeny za které bych nedal ani 100Kč.

0/0
22.11.2015 19:08

V19o91j83t79ě68c71h 23H34u21b74k86a 6198465508158

Je to hezký no.. jen ta investice do těch wet stounů není malá, pokavad budete akční a objednáte si je treba na ebay tak vás potrebné 3 hrubosti vyjdou na 2000. Kdyby ste chtěli japonskou kvalitu a kameny velké jako na videu tak si pripravte tak 4000

0/0
21.11.2015 10:39

J32o61s69e72f 19V29a77l79a 9730483433363

da se objednat i tady, zhruba do 100 Kc /kus http://www.nhtools.cz/brusivo/brusne-materialy-carborundum-brousek-na-kosu.html

+1/−1
21.11.2015 13:28

V60o98j72t87ě22c83h 49H53u97b71k56a 6338915838328

Nemáte pravdu, brousek na kosu mívá hrubost 200 ty brousky co se pouzivají tam mají hrubosti 1000-10 000 jedná se o japonské wet stone. stojí opravdu hodně, pokavad se podíváte na to video, uvidíte jak ten prebrousený nuz má lesklé ostrí .. to s brousky za stovku neudeláte.

+4/0
21.11.2015 17:11

J86o31s44e13f 13V33a81l83a 9130233153883

http://www.noze-nuz.com/recenze/brousky_1/brousky_1.php

0/0
21.11.2015 19:02

V15o45j82t63ě12c87h 96H73u89b83k23a 6878455588378

podívejte se sem: http://www.noze-nuz.com/japanese_waterstone/japanese_waterstone.php

i na vasich oblíbených stránkách ten brousek zacíná na 1000kc, jemný na dokonalé vybroušení zacíná pak na 2000kc

0/0
22.11.2015 13:05

S31t82a18n71i11s62l95a84v 94A50u61g22u91s56t95i49n 2156374792360

Když je koupíš v japonsku v železářství tak stojej pár babek.

0/−1
21.11.2015 15:38

P47a18v65e20l 50J38e80ř43á88b56e54k 7281882454457

Já to říkám pořád.

Železo zrezne hned, ale dřevo je pořád jako nové.:-)

+1/0
20.11.2015 18:23

T35o74m90á32š 79R43e44k29t67o27r 1928564217779

A co teprv papír na samolepce co?

+2/0
21.11.2015 13:41

L91u65d91v95í52k 98G50a55j70d62o44š51í54k 2565233164722

To jsou zase bláboly "odborníků". :-/

Ten nesmysl o uhlíku je fakt síla. Jako by v nerez oceli uhlík nebyl.

Mimochodem, mám osobní zkušenost s opravdu kvalitním nožem Sollingen z nerez oceli. Omylem byl se slupkami vyhozen na kompost. Našel jsem ho při prosívání kompostu jako černou hroudu asi po třech letech. Po očištění byl kov netknutý a nůž slouží perfektně dodnes a nikdo by na něm jeho osud nepoznal. Takže nevykládejte, že dobrý nůž musí reznout. Metalurgie přeci jen za posledních 50 let trochu pokročila.

Broušení jen proti ostří je taky spíš pověra. Při broušení je úplně jedno jakým směrem materiál ubíráte. Jehla vzniká tak jak tak v závislosti na kvalitě a tvrdosti kovu. Jednou po směru ostří, jednou v protisměru.  Stejně jí musíte na závěr odstranit a po přeleštění ostří je výsledek totožný.

Ocílka, pane "odborníku", neslouží k broušení nože.

+18/−2
20.11.2015 14:17
Foto

P64e47t38r 16P14o69k12o14r44n24ý 2371324746315

No podle rukověti která je zcela netknutá, to je nový nůž nechaný chvíli zreznout pro velký efekt...takováhle povrchová koroze se odstraní snadno.

+16/−5
20.11.2015 7:28

T69o63m50á41š 45C75h36r32u53d49i81m74s49k75ý 5194796107766

Bych  to po česku líznul flexou a bylo by ;-D

+9/−1
20.11.2015 8:53

J22a69n 78N49o47v22á54k 4376847913829

Nebo na hrubo ocelovým dráťákem ;-D

+1/−1
20.11.2015 9:06

J96i45ř21í 56Z34ý21k75a 9339853591640

nebo to fouknout samodomo pískovačkou

0/−1
20.11.2015 15:57

J40i29ř70í 11L83e60b29d30u39š93k47a 7280523744536

Nebo je přidělaná dodatečně kvůli lepší manipulaci

+18/0
20.11.2015 9:07

O57n92d71ř90e96j 62Š80r93á67m57e97k 3773130641629

Také bych to tak viděl

+3/0
20.11.2015 10:20

L54u87d10v88í82k 28G83a17j92d82o35š10í41k 2625753164262

Tak tak.

Pořádně zrezlý nůž by měl v kovu takové díry, které by už nikdo nerozleštil.

+1/−1
20.11.2015 16:03

L18a16d68i11s78l38a65v 92S49o31k17o30l 1880912715312

rukověť;-D;-D;-D

+4/0
21.11.2015 10:40

L60u89d82v65í97k 85G52a67j19d52o17š89í68k 2965673664252

Hodinky nebo holinky...

Všichni včetně vás ale asi chápou, jak to pan Pokorný myslel. :-)

0/0
21.11.2015 11:02

L45a11d96i47s53l47a29v 98S20o54k62o90l 1670702755152

R^

0/0
21.11.2015 11:37

J21o48s90e54f 55R36i35c49h69t24e36r 9706555497413

a nenapadlo tě že tam dali novou, protože z té staré už nic nezbylo?? :-P

+1/0
21.11.2015 12:10

T41o48m32á31š 34R55e85k58t92o44r 1228594667529

Nesmysl, to bych pak nechal kus rzavého pod tím dřevem kam se pak nedostanu... Buď bych to čistil bez ní a nasadil ji až před broušením, nebo ji tam nedal vůbec a nasadil až nakonec.

0/0
21.11.2015 13:46

B56o64ž89e25n32a 96N31o61v55o75t53n56á 1508212270976

To bylo první, čeho jsem si všimla: novotou zářící rukojeť, ještě s firemní nálepkou.Rv

0/0
24.11.2015 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.