Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J22a39n 18J82e65č98m39í92n59e78k 3879501341416

Viděli jste rukojeť? Buď ten cvok nasadil novou rukojeť na nůž před renovací, což je pěkná hloupost...Anebo se nejdná o nůž starší než pár měsíců pokrytý tzv.rychlou rzí, které nenarušuje kov do hloubky.

0/0
23.11.2015 12:26

D84a69v11i43d 68R77y84c85h57e20t19s61k19ý 9206471770690

Taky mě to trefilo - myslím že to prostě nechal v kýblu aby mohl ukázat to odstranění rychlé rzi...

0/0
24.11.2015 7:49

W63a83l69t10e12r 51L27i55b26l 3457961631

Tyto Japonske noze , pokud jsou vysoce kvalitni, jsou vyrobeny z dvou druhu oceli, plocha cast je tvrda uhlikova a druha z mekciho materialu. Jsou to rucne vyrobene nastroje a Japonsti kuchari jsou na ne obzvlaste hrdi, pokud si je muzou dovolit  koupit. Tyto noze se dedi, zrovnatak jako mece. Rukoveti tech nejlepsich jsou samozreme ze slonoviny a ty stare unikaty byly udelany ze Sibirske slonoviny (mamutich klu). Muj kuchar mel ty noze tri a ja si jeden z mych nozu nabrousil Japonskym spusobem. Musi se ale brousit na pravou anebo levou ruku.

0/0
23.11.2015 7:20
Foto

M67i84r26o23s30l23a91v 97S27t82e59i53n74e60r 4470282810386

Pásová bruska je na takový silně korodovaný nůž to nejlepší. Pás je třeba volit se zrnitostí 800, aby se vytvořila jemně matná plocha. Samotný břit pak odborník vybrousí na mokrém kameni.

0/0
22.11.2015 20:53
Foto

R38o89s17t61i41s34l88a44v 31T11a26r26a54b56a 7718928595919

Trošku šméčko takové rzy dosáhnete u těhle nožů snadno. Dobře odmastíte a potom stačí natřít štávou ze zeleniny nejlépe ze zelí a nechat týden na vzduchu a máte vymalováno. Pro dříve řezníci řvali když jim nože brali pod horkou vodou částečná mastnota na nich musela zůstat jinak kvalitní nože byli do další zabíjačky flekaté.

+1/0
22.11.2015 19:03

O35n12d65ř45e85j 39Z50e80m54a41n 5200944898849

Tak odmaštění není problém. Jde i to ho potom pořádně osušit a držet v suchu.

0/0
22.11.2015 20:46

M31a36r10t75i62n 51P68r71o65s58t29ý 9420163900809

Nejlepsi noze jsou svetozname noze Henkelbach od Horsta Fuchse. Ty by, prosim, ostatni noze prerizly spolu i s brusicem a tim brusnym kamenem. A nakonec by urcite prerizly i Chucka Norrise!

;-D

+7/0
21.11.2015 22:55
Foto

M93i17r87o31s95l47a37v 96S28t93e26i75n20e96r 4880682670586

Švýcarské Victorinox jsou daleko známější a zatím bez konkurence.

0/0
22.11.2015 20:58

S57t53a87n97i51s60l52a10v 54A18u57g56u63s42t13i52n 2566224262770

Tady je chlapíkova Youtubka:

https://www.youtube.com/user/SharpnerTOGITOGI

0/0
21.11.2015 20:14

V24á74c33l47a41v 17V13a93n24ě82k 3662165682897

stopkový lamelák P60 a vrtačka 4 minuty

0/−3
21.11.2015 15:29

S16t46a72n45i59s34l87a92v 93A80u83g12u25s12t11i85n 2596564602640

Proč tak surově? Mosazný kartáč a je to.

0/0
21.11.2015 15:41

R64a43d70a30n 91K82u69b45a62n81t 1723970329750

Pro šťouraly:

U moře zrezne i nerez. Proto může být rukojeť relativně nová

0/0
21.11.2015 15:28

P49e18t71r 71H20a10v75l22í87n 6736891799517

Materiál teda nic moc, jestli tedy ta liška byla pravá...

0/0
21.11.2015 14:48

S61t74a32n97i53s52l64a10v 47A37u57g47u83s31t18i73n 2126494892220

Uhlíkovka rezne... Nějaký hovado to nechalo ve dřezu nebo na zahradě.

+1/0
21.11.2015 15:36

R97o18m59a85n 98M75i15r23o70s36l44a70v 4447153147476

At je to jakkoli, tak Japonci umí nože perfektně, mám jeden sám a obdaroval jsem jimii i děti (svoje a dospělé). Těch pár tisíc za nádherný nůž stojí.Vidět, jak se snoubí estetika s vysokou kvalitou a  funkčností při jakémkoli krájení, řezání... je radost.

+2/0
21.11.2015 14:28

P81e60t54r 82V74r76á62n30a 6818961676196

Je to japonský nůž a japonský brusič. Měče + nože v Japonsku = "náboženství".

Až tohle pochopíte tak si snad ty připitomělé hlášky o bruskách a rozbruskách odpustíte..

+6/−1
21.11.2015 13:35

T64o51m63á89š 46R16e54k15t81o80r 1428544127519

Hůavně je to normální podfuk. Je to novej nůž schválně zrezlej. A navíc na jednu stranu (ze zadu pod rukojetí ten japonskej "náboženskej" brusič zapoměl...

+2/−1
21.11.2015 13:40

P32e13t64r 47V24r16á57n17a 6538541676286

Kecy v kleci. Zrezlej je. Sice nikde nijak moc dlouho neležel, to je pravda, ale i kdyby byl ponechán jen krátkodobě ke zreznutí právě kvůli tomuhle vpravdě instruktážnímu videu, pořád je přirozeně zrezlej. Tečka. Podfuk by to byl kdyby byl nazrzavo natřenej.

+5/−1
21.11.2015 13:46

B53o43ž65e94n94a 62N68o59v18o87t54n12á 1258412630806

A rukojeť ve stejném prostředí neležela? Takhle novoučká by nebyla

0/0
24.11.2015 21:43

A43n26t23o39n75í26n 68Č18í74ž24e77k 1238752974569

Zcela nová rukojeť, pak podivné čachry... Spíš to ve mně vyvolává značné pochybnosti. A to zvláště, pokud by to na brusce bylo hotové asi za stejnou dobu, co trvá to video.

+1/−3
21.11.2015 12:24

M68a36r76e56k 46V26e36s78e26l22ý 1477698870854

Ocelovy kartac na vrtacku a kotoucova bruska. Za 5 minut bych mel hotovo ;-D

+2/−5
21.11.2015 12:02

J51a17n 48P88o87s97p77í39š88i14l 4761454197367

a určitě bys to takhle naleštil a nůž ani trochu nepoškrábal, co

+4/0
21.11.2015 15:34

J67o84s21e23f91f 61M75u84s13i92l 7939925566730

na kotoučové brusce múžeš mít i látkovej nebo filcovej kotouč. Trochu jemný brusný pastičky a pak doleštit. Nic těžkýho.

+1/−2
21.11.2015 17:04

T15o90m85á38š 70M40a44x34a 5733450405877

Já si takto renovoval 4 nože Solingen po prababiččce. Od tý doby jsem nekoupil do kuchyně žádnej další, kvalita je holt lepší než kvantita :-)R^

+10/0
21.11.2015 10:48
Foto

R30o10s51t64i43s54l64a60v 92T23a28r53a75b40a 7228468255619

Dříve značka Sollingen byla záruka kvality. Dnes pod značkou Sollingen (Sollingen je město) dělá nože kde jakej šupák a podle toho taky vypadá. Měl jsem v ruce Sollingeny za které bych nedal ani 100Kč.

0/0
22.11.2015 19:08

V60o26j67t42ě15c25h 67H46u56b87k35a 6268295778688

Je to hezký no.. jen ta investice do těch wet stounů není malá, pokavad budete akční a objednáte si je treba na ebay tak vás potrebné 3 hrubosti vyjdou na 2000. Kdyby ste chtěli japonskou kvalitu a kameny velké jako na videu tak si pripravte tak 4000

0/0
21.11.2015 10:39

J37o10s81e70f 83V49a27l61a 9440373883393

da se objednat i tady, zhruba do 100 Kc /kus http://www.nhtools.cz/brusivo/brusne-materialy-carborundum-brousek-na-kosu.html

+1/−1
21.11.2015 13:28

V35o21j13t96ě39c19h 15H98u83b98k93a 6828315868748

Nemáte pravdu, brousek na kosu mívá hrubost 200 ty brousky co se pouzivají tam mají hrubosti 1000-10 000 jedná se o japonské wet stone. stojí opravdu hodně, pokavad se podíváte na to video, uvidíte jak ten prebrousený nuz má lesklé ostrí .. to s brousky za stovku neudeláte.

+4/0
21.11.2015 17:11

J26o63s77e32f 38V78a36l24a 9950843563853

http://www.noze-nuz.com/recenze/brousky_1/brousky_1.php

0/0
21.11.2015 19:02

V36o49j23t69ě12c94h 20H68u61b56k93a 6518935418128

podívejte se sem: http://www.noze-nuz.com/japanese_waterstone/japanese_waterstone.php

i na vasich oblíbených stránkách ten brousek zacíná na 1000kc, jemný na dokonalé vybroušení zacíná pak na 2000kc

0/0
22.11.2015 13:05

S51t72a32n59i41s15l23a13v 65A58u79g13u12s84t96i43n 2946444982460

Když je koupíš v japonsku v železářství tak stojej pár babek.

0/−1
21.11.2015 15:38

P47a37v15e51l 88J88e84ř33á53b40e27k 7891332654337

Já to říkám pořád.

Železo zrezne hned, ale dřevo je pořád jako nové.:-)

+1/0
20.11.2015 18:23

T57o46m14á53š 82R50e51k79t73o67r 1948724317349

A co teprv papír na samolepce co?

+2/0
21.11.2015 13:41

L50u51d62v15í56k 77G96a42j14d69o18š49í89k 2545283544362

To jsou zase bláboly "odborníků". :-/

Ten nesmysl o uhlíku je fakt síla. Jako by v nerez oceli uhlík nebyl.

Mimochodem, mám osobní zkušenost s opravdu kvalitním nožem Sollingen z nerez oceli. Omylem byl se slupkami vyhozen na kompost. Našel jsem ho při prosívání kompostu jako černou hroudu asi po třech letech. Po očištění byl kov netknutý a nůž slouží perfektně dodnes a nikdo by na něm jeho osud nepoznal. Takže nevykládejte, že dobrý nůž musí reznout. Metalurgie přeci jen za posledních 50 let trochu pokročila.

Broušení jen proti ostří je taky spíš pověra. Při broušení je úplně jedno jakým směrem materiál ubíráte. Jehla vzniká tak jak tak v závislosti na kvalitě a tvrdosti kovu. Jednou po směru ostří, jednou v protisměru.  Stejně jí musíte na závěr odstranit a po přeleštění ostří je výsledek totožný.

Ocílka, pane "odborníku", neslouží k broušení nože.

+18/−2
20.11.2015 14:17
Foto

P29e61t43r 27P68o37k48o35r25n22ý 2851624876825

No podle rukověti která je zcela netknutá, to je nový nůž nechaný chvíli zreznout pro velký efekt...takováhle povrchová koroze se odstraní snadno.

+16/−5
20.11.2015 7:28

T42o16m35á20š 35C57h80r82u74d77i38m91s77k33ý 5314176337206

Bych  to po česku líznul flexou a bylo by ;-D

+9/−1
20.11.2015 8:53

J46a28n 69N57o18v47á86k 4626787713509

Nebo na hrubo ocelovým dráťákem ;-D

+1/−1
20.11.2015 9:06

J52i85ř16í 56Z87ý34k73a 9219253361750

nebo to fouknout samodomo pískovačkou

0/−1
20.11.2015 15:57

J12i97ř53í 19L17e31b18d78u76š16k73a 7980983184216

Nebo je přidělaná dodatečně kvůli lepší manipulaci

+18/0
20.11.2015 9:07

O90n63d48ř14e77j 68Š55r19á63m62e12k 3253740351769

Také bych to tak viděl

+3/0
20.11.2015 10:20

L96u26d87v38í49k 91G50a43j48d86o54š67í80k 2865133814372

Tak tak.

Pořádně zrezlý nůž by měl v kovu takové díry, které by už nikdo nerozleštil.

+1/−1
20.11.2015 16:03

L87a42d25i19s57l22a21v 10S76o31k56o92l 1280922675852

rukověť;-D;-D;-D

+4/0
21.11.2015 10:40

L35u71d34v21í54k 49G39a14j60d66o75š89í36k 2395983154492

Hodinky nebo holinky...

Všichni včetně vás ale asi chápou, jak to pan Pokorný myslel. :-)

0/0
21.11.2015 11:02

L90a24d97i14s30l14a96v 94S69o62k65o78l 1180372415142

R^

0/0
21.11.2015 11:37

J38o75s36e45f 15R46i61c12h26t14e18r 9316955127723

a nenapadlo tě že tam dali novou, protože z té staré už nic nezbylo?? :-P

+1/0
21.11.2015 12:10

T10o51m94á32š 32R14e29k56t62o96r 1788504217639

Nesmysl, to bych pak nechal kus rzavého pod tím dřevem kam se pak nedostanu... Buď bych to čistil bez ní a nasadil ji až před broušením, nebo ji tam nedal vůbec a nasadil až nakonec.

0/0
21.11.2015 13:46

B77o24ž60e38n38a 33N23o94v96o27t94n22á 1358132780196

To bylo první, čeho jsem si všimla: novotou zářící rukojeť, ještě s firemní nálepkou.Rv

0/0
24.11.2015 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.