Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J90a72n 10J45e77č91m49í65n62e33k 3609491611886

Viděli jste rukojeť? Buď ten cvok nasadil novou rukojeť na nůž před renovací, což je pěkná hloupost...Anebo se nejdná o nůž starší než pár měsíců pokrytý tzv.rychlou rzí, které nenarušuje kov do hloubky.

0/0
23.11.2015 12:26

D36a48v52i67d 71R68y70c48h15e94t83s50k95ý 9716931310250

Taky mě to trefilo - myslím že to prostě nechal v kýblu aby mohl ukázat to odstranění rychlé rzi...

0/0
24.11.2015 7:49

W26a96l95t54e83r 91L32i17b90l 3497771311

Tyto Japonske noze , pokud jsou vysoce kvalitni, jsou vyrobeny z dvou druhu oceli, plocha cast je tvrda uhlikova a druha z mekciho materialu. Jsou to rucne vyrobene nastroje a Japonsti kuchari jsou na ne obzvlaste hrdi, pokud si je muzou dovolit  koupit. Tyto noze se dedi, zrovnatak jako mece. Rukoveti tech nejlepsich jsou samozreme ze slonoviny a ty stare unikaty byly udelany ze Sibirske slonoviny (mamutich klu). Muj kuchar mel ty noze tri a ja si jeden z mych nozu nabrousil Japonskym spusobem. Musi se ale brousit na pravou anebo levou ruku.

0/0
23.11.2015 7:20
Foto

M19i16r63o71s83l81a26v 82S84t88e95i18n29e33r 4930502930506

Pásová bruska je na takový silně korodovaný nůž to nejlepší. Pás je třeba volit se zrnitostí 800, aby se vytvořila jemně matná plocha. Samotný břit pak odborník vybrousí na mokrém kameni.

0/0
22.11.2015 20:53
Foto

R53o93s68t11i45s32l64a92v 81T63a59r44a64b77a 7318708825859

Trošku šméčko takové rzy dosáhnete u těhle nožů snadno. Dobře odmastíte a potom stačí natřít štávou ze zeleniny nejlépe ze zelí a nechat týden na vzduchu a máte vymalováno. Pro dříve řezníci řvali když jim nože brali pod horkou vodou částečná mastnota na nich musela zůstat jinak kvalitní nože byli do další zabíjačky flekaté.

+1/0
22.11.2015 19:03

O77n86d34ř86e21j 15Z41e41m17a98n 5450634678389

Tak odmaštění není problém. Jde i to ho potom pořádně osušit a držet v suchu.

0/0
22.11.2015 20:46

M66a96r97t33i37n 49P14r27o48s29t88ý 9430293340539

Nejlepsi noze jsou svetozname noze Henkelbach od Horsta Fuchse. Ty by, prosim, ostatni noze prerizly spolu i s brusicem a tim brusnym kamenem. A nakonec by urcite prerizly i Chucka Norrise!

;-D

+7/0
21.11.2015 22:55
Foto

M41i39r97o62s20l63a25v 62S29t16e57i95n14e90r 4560922450986

Švýcarské Victorinox jsou daleko známější a zatím bez konkurence.

0/0
22.11.2015 20:58

S91t16a96n80i32s46l55a46v 73A69u84g67u31s70t21i17n 2626674162650

Tady je chlapíkova Youtubka:

https://www.youtube.com/user/SharpnerTOGITOGI

0/0
21.11.2015 20:14

V14á27c13l80a45v 14V31a91n17ě22k 3572725952967

stopkový lamelák P60 a vrtačka 4 minuty

0/−3
21.11.2015 15:29

S29t42a47n44i58s75l25a64v 26A50u92g43u48s35t34i91n 2826924342390

Proč tak surově? Mosazný kartáč a je to.

0/0
21.11.2015 15:41

R43a86d87a93n 98K86u42b33a54n65t 1563360949350

Pro šťouraly:

U moře zrezne i nerez. Proto může být rukojeť relativně nová

0/0
21.11.2015 15:28

P73e90t73r 25H33a56v89l88í62n 6856401519697

Materiál teda nic moc, jestli tedy ta liška byla pravá...

0/0
21.11.2015 14:48

S82t66a81n30i73s78l70a66v 85A54u59g49u59s87t81i40n 2716844462160

Uhlíkovka rezne... Nějaký hovado to nechalo ve dřezu nebo na zahradě.

+1/0
21.11.2015 15:36

R53o98m60a10n 19M77i11r81o52s96l35a18v 4687453727506

At je to jakkoli, tak Japonci umí nože perfektně, mám jeden sám a obdaroval jsem jimii i děti (svoje a dospělé). Těch pár tisíc za nádherný nůž stojí.Vidět, jak se snoubí estetika s vysokou kvalitou a  funkčností při jakémkoli krájení, řezání... je radost.

+2/0
21.11.2015 14:28

P86e82t36r 62V25r63á16n15a 6288651826966

Je to japonský nůž a japonský brusič. Měče + nože v Japonsku = "náboženství".

Až tohle pochopíte tak si snad ty připitomělé hlášky o bruskách a rozbruskách odpustíte..

+6/−1
21.11.2015 13:35

T11o16m31á23š 54R14e62k39t66o31r 1298644117689

Hůavně je to normální podfuk. Je to novej nůž schválně zrezlej. A navíc na jednu stranu (ze zadu pod rukojetí ten japonskej "náboženskej" brusič zapoměl...

+2/−1
21.11.2015 13:40

P83e42t56r 34V40r89á52n19a 6898831116206

Kecy v kleci. Zrezlej je. Sice nikde nijak moc dlouho neležel, to je pravda, ale i kdyby byl ponechán jen krátkodobě ke zreznutí právě kvůli tomuhle vpravdě instruktážnímu videu, pořád je přirozeně zrezlej. Tečka. Podfuk by to byl kdyby byl nazrzavo natřenej.

+5/−1
21.11.2015 13:46

B53o37ž44e54n94a 89N22o28v84o51t90n13á 1948232400196

A rukojeť ve stejném prostředí neležela? Takhle novoučká by nebyla

0/0
24.11.2015 21:43

A21n30t61o16n96í23n 94Č31í71ž71e41k 1518162574959

Zcela nová rukojeť, pak podivné čachry... Spíš to ve mně vyvolává značné pochybnosti. A to zvláště, pokud by to na brusce bylo hotové asi za stejnou dobu, co trvá to video.

+1/−3
21.11.2015 12:24

M41a38r52e93k 19V11e31s76e33l74ý 1887508980904

Ocelovy kartac na vrtacku a kotoucova bruska. Za 5 minut bych mel hotovo ;-D

+2/−5
21.11.2015 12:02

J65a30n 45P76o22s98p77í63š49i13l 4551244497327

a určitě bys to takhle naleštil a nůž ani trochu nepoškrábal, co

+4/0
21.11.2015 15:34

J33o27s80e75f77f 92M93u70s66i69l 7469105206980

na kotoučové brusce múžeš mít i látkovej nebo filcovej kotouč. Trochu jemný brusný pastičky a pak doleštit. Nic těžkýho.

+1/−2
21.11.2015 17:04

T84o81m32á34š 53M32a79x15a 5203160395457

Já si takto renovoval 4 nože Solingen po prababiččce. Od tý doby jsem nekoupil do kuchyně žádnej další, kvalita je holt lepší než kvantita :-)R^

+10/0
21.11.2015 10:48
Foto

R95o63s73t13i89s62l86a80v 53T10a56r18a73b31a 7978708595789

Dříve značka Sollingen byla záruka kvality. Dnes pod značkou Sollingen (Sollingen je město) dělá nože kde jakej šupák a podle toho taky vypadá. Měl jsem v ruce Sollingeny za které bych nedal ani 100Kč.

0/0
22.11.2015 19:08

V16o75j98t67ě63c63h 30H33u88b95k10a 6528225698698

Je to hezký no.. jen ta investice do těch wet stounů není malá, pokavad budete akční a objednáte si je treba na ebay tak vás potrebné 3 hrubosti vyjdou na 2000. Kdyby ste chtěli japonskou kvalitu a kameny velké jako na videu tak si pripravte tak 4000

0/0
21.11.2015 10:39

J47o56s96e17f 91V65a55l47a 9330273413813

da se objednat i tady, zhruba do 100 Kc /kus http://www.nhtools.cz/brusivo/brusne-materialy-carborundum-brousek-na-kosu.html

+1/−1
21.11.2015 13:28

V74o25j79t10ě81c43h 59H36u33b69k96a 6948205488688

Nemáte pravdu, brousek na kosu mívá hrubost 200 ty brousky co se pouzivají tam mají hrubosti 1000-10 000 jedná se o japonské wet stone. stojí opravdu hodně, pokavad se podíváte na to video, uvidíte jak ten prebrousený nuz má lesklé ostrí .. to s brousky za stovku neudeláte.

+4/0
21.11.2015 17:11

J38o96s84e52f 57V44a47l13a 9820503733523

http://www.noze-nuz.com/recenze/brousky_1/brousky_1.php

0/0
21.11.2015 19:02

V86o49j29t60ě44c46h 32H48u58b73k25a 6988695778208

podívejte se sem: http://www.noze-nuz.com/japanese_waterstone/japanese_waterstone.php

i na vasich oblíbených stránkách ten brousek zacíná na 1000kc, jemný na dokonalé vybroušení zacíná pak na 2000kc

0/0
22.11.2015 13:05

S43t23a86n98i21s81l26a85v 18A36u42g87u33s40t77i75n 2266414692170

Když je koupíš v japonsku v železářství tak stojej pár babek.

0/−1
21.11.2015 15:38

P49a83v49e46l 60J72e26ř30á79b32e68k 7521872654377

Já to říkám pořád.

Železo zrezne hned, ale dřevo je pořád jako nové.:-)

+1/0
20.11.2015 18:23

T69o69m63á73š 40R15e32k42t51o17r 1138444247279

A co teprv papír na samolepce co?

+2/0
21.11.2015 13:41

L94u49d82v38í18k 12G92a39j46d62o59š18í10k 2655383134722

To jsou zase bláboly "odborníků". :-/

Ten nesmysl o uhlíku je fakt síla. Jako by v nerez oceli uhlík nebyl.

Mimochodem, mám osobní zkušenost s opravdu kvalitním nožem Sollingen z nerez oceli. Omylem byl se slupkami vyhozen na kompost. Našel jsem ho při prosívání kompostu jako černou hroudu asi po třech letech. Po očištění byl kov netknutý a nůž slouží perfektně dodnes a nikdo by na něm jeho osud nepoznal. Takže nevykládejte, že dobrý nůž musí reznout. Metalurgie přeci jen za posledních 50 let trochu pokročila.

Broušení jen proti ostří je taky spíš pověra. Při broušení je úplně jedno jakým směrem materiál ubíráte. Jehla vzniká tak jak tak v závislosti na kvalitě a tvrdosti kovu. Jednou po směru ostří, jednou v protisměru.  Stejně jí musíte na závěr odstranit a po přeleštění ostří je výsledek totožný.

Ocílka, pane "odborníku", neslouží k broušení nože.

+18/−2
20.11.2015 14:17
Foto

P44e45t74r 49P15o56k77o95r76n43ý 2601174936535

No podle rukověti která je zcela netknutá, to je nový nůž nechaný chvíli zreznout pro velký efekt...takováhle povrchová koroze se odstraní snadno.

+16/−5
20.11.2015 7:28

T68o80m15á62š 36C28h69r58u57d35i75m39s26k20ý 5804966317756

Bych  to po česku líznul flexou a bylo by ;-D

+9/−1
20.11.2015 8:53

J23a14n 40N98o78v52á55k 4446357603229

Nebo na hrubo ocelovým dráťákem ;-D

+1/−1
20.11.2015 9:06

J34i59ř77í 39Z68ý16k48a 9289603751750

nebo to fouknout samodomo pískovačkou

0/−1
20.11.2015 15:57

J53i73ř85í 26L24e38b26d60u84š95k46a 7380403794486

Nebo je přidělaná dodatečně kvůli lepší manipulaci

+18/0
20.11.2015 9:07

O38n81d35ř19e80j 83Š44r97á45m10e26k 3613860511739

Také bych to tak viděl

+3/0
20.11.2015 10:20

L58u13d25v47í38k 85G34a91j35d40o16š18í98k 2365383224482

Tak tak.

Pořádně zrezlý nůž by měl v kovu takové díry, které by už nikdo nerozleštil.

+1/−1
20.11.2015 16:03

L97a87d66i19s46l34a65v 93S69o39k86o80l 1240212645722

rukověť;-D;-D;-D

+4/0
21.11.2015 10:40

L43u31d87v35í25k 42G20a52j56d43o82š50í77k 2355983184702

Hodinky nebo holinky...

Všichni včetně vás ale asi chápou, jak to pan Pokorný myslel. :-)

0/0
21.11.2015 11:02

L14a22d88i62s16l48a65v 89S80o43k25o94l 1140532265932

R^

0/0
21.11.2015 11:37

J52o35s92e17f 34R22i82c55h56t66e89r 9906815537913

a nenapadlo tě že tam dali novou, protože z té staré už nic nezbylo?? :-P

+1/0
21.11.2015 12:10

T13o87m72á52š 17R52e83k80t24o49r 1698354607759

Nesmysl, to bych pak nechal kus rzavého pod tím dřevem kam se pak nedostanu... Buď bych to čistil bez ní a nasadil ji až před broušením, nebo ji tam nedal vůbec a nasadil až nakonec.

0/0
21.11.2015 13:46

B36o60ž38e39n33a 82N81o72v25o62t78n98á 1168162590816

To bylo první, čeho jsem si všimla: novotou zářící rukojeť, ještě s firemní nálepkou.Rv

0/0
24.11.2015 21:42



Najdete na iDNES.cz