Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P37e52t86r 85N96o26v75á66k 8737511671502

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

0/0
29.1.2016 22:17

P81e74t98r 64N76o19v30á67k 8877461191472

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

0/0
29.1.2016 22:01

P25a50v38e93l 47M86i47l85i60č19k29a 1184698139401

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

0/0
10.12.2015 16:04

P62e21t65r 76N84o78v45á77k 8517541721642

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

0/0
29.1.2016 22:20

Š51á39r77k27a 89Č43e48c70h56o87v81á 8288866145805

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

+1/0
10.12.2015 7:43

E88r72i54k 89S93a72n78e67t55r32i68k 4338680780714

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

0/0
8.12.2015 13:17

M85i48r74e31k 94K56o82v90a38c74i31k 5411821741397

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

0/0
6.12.2015 14:33

D46a89n 80M96a56c15h96o63l77d90a 8727702314942

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

0/0
6.12.2015 15:03

P31a20v79e91l 83V11ě42t53r64o18v34e15c 6816258252721

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

0/0
20.1.2016 1:38

D40a94n 91M25a84c77h52o70l32d66a 8887832954402

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

+2/0
5.12.2015 21:43

P32a84v60e94l 17V64ě51t49r97o72v96e91c 6346718722501

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

0/0
20.1.2016 1:41

J33a80n48a 15B59o77u77l16o20v52á 7660186691271

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

+4/0
5.12.2015 18:35
Foto

M22a57r57t34i84n 48V54a85l18i59n31a 6902955291289

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

+1/−2
5.12.2015 18:18

J91o53s79e96f 81V43o18s44i89c79k53y 4163547846633

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

+1/−9
5.12.2015 18:11

P96a42v79e80l 60V48ě44t10r86o34v95e46c 6716888832681

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

+1/0
6.12.2015 0:10

K80a58t86e27ř98i86n21a 87S83e13d22l66á53č40k41o98v10á 3543628876210

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

+6/−1
6.12.2015 1:21

F25r67a78n56t52i92š72e85k 95N45o55v15á21k 6721575676671

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

0/−4
6.12.2015 8:50

M63i19l30a91n 95Č56e36r77n55ý 5553919959452

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

+1/0
6.12.2015 9:58
Foto

I27v35o 94C57h65u89d18o69b55a 9930486121864

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

0/−2
6.12.2015 13:03

Š67á65r60k42a 67Č83e41c42h89o53v67á 8288286215515

Propírat kyselé zelí je barbarství !

+5/0
10.12.2015 7:46

I78g96o47r 79S88v60a28t30o19s 8625168667585

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

+6/0
5.12.2015 15:52

J96a18k25u81b 89F19e88i69f26a22r 7869179646129

někdy už i večer;-D

+1/0
9.12.2015 16:42

P36a81v37e38l 47S78o65b90o58t56k68a 5220364

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

+2/−16
5.12.2015 15:29

Š49á44r51k79a 61Č27e81c45h80o37v85á 8388196315805

Šlehačka ;-D

0/0
10.12.2015 7:47

P62a83v59e71l 33V57ě90t48r81o34v68e86c 6926168592681

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

0/0
20.1.2016 1:46

M23i76c81h48a35e74l 42D34o89u82c66h54a 2538512981370

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

+1/0
20.1.2016 3:24

P56a83v37e73l 95V95ě88t77r57o95v69e55c 6926408872381

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

0/−1
20.1.2016 1:49

R31a68d72i61m 36P82o55l86á50š35e81k 9506903459949

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

+2/0
5.12.2015 15:24

M39i34l40a39n 19Č77e85r71n26ý 5873139899382

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

0/0
5.12.2015 15:27
Foto

R15i86c40h58a93r38d 33P83o78l47á11š73e37k 9504323690239

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

+2/0
5.12.2015 16:49

R47a86d22i11m 39P30o62l11á77š59e45k 9956553739329

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

+1/0
6.12.2015 8:25

E91m27i81l 63P93r33c55h61a21l 5200600858394

High explosive ;-D

0/0
5.12.2015 14:57

I64v81a37n 62M11a13r49e25k 6774378742

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

+12/−2
5.12.2015 14:51

K65a77t57e26ř77i87n86a 32S73e77d81l19á67č68k75o89v91á 3343108906770

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

+9/0
5.12.2015 17:16

D43a33n 45M95a32c81h93o52l33d16a 8237892174962

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

+1/−1
5.12.2015 22:01

P26a74v39e83l 33V32ě37t22r60o81v71e69c 6936358222561

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

0/0
5.12.2015 23:58

D90a76n 46M95a31c53h21o29l55d15a 8917792494702

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

0/−2
6.12.2015 10:29

E67v29a 60K70a58l24l62i50s76t67o49v31á 6717638346610

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

+1/0
11.12.2015 3:14

J86a68n 39H75r25a46b53á20n74e71k 8637198380

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

+8/0
5.12.2015 12:23

T27o39m57á72š 89T23a51t19í32č75e96k 5930502100778

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

0/−3
5.12.2015 14:39

M55i10l81a57n 93Č92e27r33n49ý 5723549319752

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

+3/0
5.12.2015 15:29

M49i95l86o60š 52K21o58v37a91č 7575808496810

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

0/0
5.12.2015 11:14

M52i63l91a41n 80Č74e46r74n63ý 5733889169252

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

+3/0
5.12.2015 15:31
Foto

J45i98ř16í 17B10r45a91b75e68c 5369888462513

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

+4/0
5.12.2015 20:02

M38i50l50o63š 51K10o17v22a50č 7625418176900

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

+1/0
5.12.2015 22:03
Foto

P78a84v10e85l 31M96a54c37h75a58č31e83k 5571452573

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

+4/0
5.12.2015 10:41

P16a82v37e13l 94V39ě46t94r34o98v31e88c 6976128932461

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

0/0
20.1.2016 1:56

H73a98n18a 65F16i74n82k15o90v91á 1246625904286

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

+11/0
5.12.2015 9:40

N78o93v64o59s15a67d 35M38i22r61o42s88l75a85v 9988189558349

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

+3/0
5.12.2015 12:04

M81a22r56t83i48n 79N50i41t10r31i21a12n24s83k13y 2155293378342

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

+5/0
5.12.2015 12:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.