Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P60e73t92r 76N77o65v33á97k 8967391341252

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

29.1.2016 22:17

P85e47t59r 42N39o10v20á55k 8917931791282

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

29.1.2016 22:01

P26a83v79e34l 17M96i62l42i57č67k87a 1784418549521

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

10.12.2015 16:04

P53e29t75r 55N34o15v71á94k 8547571611882

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

29.1.2016 22:20

Š70á69r47k66a 79Č55e75c92h96o41v26á 8118446965765

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

10.12.2015 7:43

E57r96i67k 28S87a86n56e90t79r46i69k 4738560310384

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

8.12.2015 13:17

M32i71r27e36k 91K93o89v86a42c12i48k 5561201361287

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

6.12.2015 14:33

D41a58n 57M57a73c36h36o69l74d41a 8787892114962

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

6.12.2015 15:03

P15a98v54e63l 73V69ě97t73r51o12v85e70c 6646648782401

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

20.1.2016 1:38

D75a29n 72M47a86c22h26o81l94d12a 8627962844562

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

5.12.2015 21:43

P11a91v92e80l 43V57ě84t81r50o38v53e88c 6556708862181

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

20.1.2016 1:41

J70a57n38a 97B21o16u51l23o83v88á 7260586611211

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

5.12.2015 18:35
Foto

M71a22r27t50i19n 92V88a31l17i92n57a 6342905281589

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

5.12.2015 18:18

J41o50s39e73f 33V53o33s97i72c49k58y 4783187916263

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

5.12.2015 18:11

P97a33v70e77l 25V35ě47t45r77o97v86e63c 6636808722301

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

6.12.2015 0:10

K86a91t81e42ř59i52n34a 17S87e73d48l76á90č40k83o95v14á 3183698866560

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

6.12.2015 1:21

F74r91a21n95t72i40š85e69k 88N51o34v52á61k 6651955746421

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

6.12.2015 8:50

M73i72l25a81n 14Č75e58r55n14ý 5933119819542

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

6.12.2015 9:58
Foto

I93v93o 26C54h94u80d85o69b28a 9650646271454

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

6.12.2015 13:03

Š48á95r24k35a 44Č18e63c40h44o53v14á 8518986435645

Propírat kyselé zelí je barbarství !

10.12.2015 7:46

I90g77o39r 13S25v94a57t18o97s 8665848207145

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

5.12.2015 15:52

J24a17k18u97b 46F65e79i43f30a69r 7849479516209

někdy už i večer;-D

9.12.2015 16:42

P49a89v74e55l 60S25o93b90o87t61k48a 5310874

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

5.12.2015 15:29

Š40á97r57k49a 33Č14e48c32h35o55v67á 8858286105445

Šlehačka ;-D

10.12.2015 7:47

P30a92v91e61l 14V55ě66t42r51o16v68e25c 6226358542681

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

20.1.2016 1:46

M75i57c35h81a85e79l 45D80o97u28c83h92a 2328882361600

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

20.1.2016 3:24

P80a73v97e95l 98V43ě75t30r96o55v51e80c 6176908232771

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

20.1.2016 1:49

R65a79d19i59m 46P24o63l83á22š92e43k 9306613449539

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

5.12.2015 15:24

M24i54l87a51n 24Č39e54r34n10ý 5363379359432

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

5.12.2015 15:27
Foto

R98i37c89h84a50r27d 23P22o38l89á46š27e88k 9854133650239

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

5.12.2015 16:49

R23a85d52i40m 95P91o65l76á82š32e40k 9796823319219

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

6.12.2015 8:25

E63m55i31l 17P92r12c48h32a25l 5340180698624

High explosive ;-D

5.12.2015 14:57

I37v36a88n 21M85a50r84e93k 6474168712

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

5.12.2015 14:51

K22a11t27e86ř42i39n16a 78S66e62d42l63á94č71k20o73v63á 3373158876320

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

5.12.2015 17:16

D12a48n 56M42a29c92h41o46l26d42a 8567832194162

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

5.12.2015 22:01

P74a25v16e91l 19V55ě50t16r30o73v41e26c 6106228862571

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

5.12.2015 23:58

D87a58n 83M68a73c54h84o66l48d96a 8687612344162

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

6.12.2015 10:29

E57v54a 87K96a94l67l70i28s59t46o25v81á 6747258266280

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

11.12.2015 3:14

J80a54n 88H37r82a71b24á44n61e89k 8577668930

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

5.12.2015 12:23

T49o93m26á10š 71T28a52t28í15č53e25k 5380382210688

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

5.12.2015 14:39

M86i97l38a67n 47Č67e52r79n33ý 5503449439192

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

5.12.2015 15:29

M36i17l46o11š 76K77o64v30a24č 7205568726960

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

5.12.2015 11:14

M23i36l39a59n 98Č71e12r37n45ý 5323319199972

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

5.12.2015 15:31
Foto

J75i65ř37í 18B25r21a67b52e48c 5609728902533

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

5.12.2015 20:02

M75i51l65o70š 34K40o23v29a34č 7785418156730

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

5.12.2015 22:03
Foto

P92a66v59e84l 66M37a49c44h95a34č32e44k 5201362403

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

5.12.2015 10:41

P49a22v51e76l 46V93ě93t14r18o85v77e56c 6326298982971

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

20.1.2016 1:56

H81a54n79a 47F34i50n44k96o67v60á 1576345594136

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

5.12.2015 9:40

N46o58v24o43s77a57d 57M44i63r66o88s58l73a17v 9208159308449

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

5.12.2015 12:04

M72a83r50t54i79n 31N45i10t39r86i61a61n96s78k38y 2835903978202

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

5.12.2015 12:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.