Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P81a19v56e27l 35R24u54s 9138128379950

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0/0
10.12.2015 18:30

P48ř78e34m37y79s45l 69Č33e45r49n70í67k 9887674319778

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0/0
10.12.2015 7:42

P65a62v91e18l 67R18u10s 9138728269570

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0/0
10.12.2015 2:22
Foto

D75a25v32i48d 57K52o94m92á57r61e31k 3523950360838

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0/0
10.12.2015 4:50

J67o32s91e50f 34P48o68r60t61i94k 8437289944

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

+1/0
9.12.2015 19:20

P45ř15e17m78y13s30l 46Č84e86r96n74í74k 9417164109348

Nejlepší je candát :-)

0/0
10.12.2015 7:36

K69a36r18e49l 44K25r58p77a34t57a 5954246298885

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0/0
9.12.2015 17:37

M29a62r16t89i84n 78K57a10v16k20a 4486861912572

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0/0
9.12.2015 17:44

M60a44r34t23i97n 34S52v54o97b13o45d66a 4808593818884

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

0/0
9.12.2015 17:51

P11e57t65r 34S89u84c89h62ý 1588989284586

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

0/0
23.12.2015 11:33

R86o31m57a86n 64S24t53o20n58e71k 1709733899261

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

0/0
9.12.2015 21:59

R26u48d18o34l95f 67P98e58k54á24r95e16k 9662971849353

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0/0
9.12.2015 17:25

M94a48r46t31i96n 21K47a31v23k69a 4106201282372

Nesolíte vývar?

0/0
9.12.2015 17:44

M66a48r18t50i75n 64K65a89v10k68a 4146721342502

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

+2/0
9.12.2015 16:58

S29o66f38i28a 24H20r35a48d75c78o77v93á 5340477330856

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0/0
9.12.2015 17:21

M49a71r90t15i15n 54K40a11v41k94a 4356361442722

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

+1/0
9.12.2015 17:46

P95ř55e90m80y91s94l 55Č89e83r78n60í87k 9707234259388

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0/0
9.12.2015 14:09

T41o79m50á37š 77L97u67d79v20í28k 5340438923876

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

+2/0
9.12.2015 14:19

P75ř62e51m29y87s96l 12Č39e91r43n11í69k 9217124449918

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

0/0
10.12.2015 7:35

R38a11d69o60s54l96a57v 45K15l26a45u71d55a 5584128664232

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

+3/−9
9.12.2015 5:15

M31i37c40h10a73l 21V85e46r96n77e80r 8267746637754

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

+8/0
9.12.2015 7:56

M50a18r57t73i88n 94S39v40o56b35o83d25a 4508523368344

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

+1/0
9.12.2015 17:52

P29a79v42e79l 11Ž70e79n52í64š72e81k 7728805818800

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

+2/0
9.12.2015 8:02

L38a75d36i24s81l69a16v 37K82v73a12s55n84i32č67k58a 1213767973485

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

+2/0
9.12.2015 13:10
Foto

D45a73v92i94d 97K53o84m90á25r24e56k 3583270580568

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

+12/0
9.12.2015 4:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.