Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P37a18v71e74l 87R83u68s 9108458189720

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

10.12.2015 18:30

P75ř27e42m15y27s89l 28Č85e85r58n93í88k 9777664119438

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

10.12.2015 7:42

P84a37v42e26l 86R13u65s 9768318299180

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

10.12.2015 2:22
Foto

D87a23v12i94d 72K64o53m23á14r78e87k 3483890470548

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

10.12.2015 4:50

J60o47s42e29f 93P17o86r50t82i72k 8137919854

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

9.12.2015 19:20

P72ř60e65m83y96s81l 39Č72e83r63n30í34k 9337534959638

Nejlepší je candát :-)

10.12.2015 7:36

K96a87r51e77l 42K51r28p43a11t34a 5114116728285

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

9.12.2015 17:37

M32a69r71t67i49n 52K23a14v51k18a 4176801762822

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

9.12.2015 17:44

M21a93r70t62i89n 85S85v83o60b23o52d31a 4428313818724

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

9.12.2015 17:51

P80e38t98r 64S41u59c61h64ý 1148539504916

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

23.12.2015 11:33

R46o43m69a60n 73S44t32o17n63e47k 1219853429471

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

9.12.2015 21:59

R19u58d25o27l20f 90P32e77k36á78r80e22k 9512601419153

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

9.12.2015 17:25

M58a46r44t92i47n 26K52a90v57k96a 4986741182432

Nesolíte vývar?

9.12.2015 17:44

M26a23r31t92i50n 13K49a85v42k59a 4696671162902

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

9.12.2015 16:58

S78o61f91i70a 74H58r87a73d51c49o98v91á 5150337690226

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

9.12.2015 17:21

M91a57r68t92i61n 67K89a58v20k38a 4646721132842

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

9.12.2015 17:46

P32ř79e19m61y21s94l 14Č37e98r59n55í51k 9707814929578

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

9.12.2015 14:09

T97o26m25á30š 67L22u97d23v38í21k 5700438603456

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

9.12.2015 14:19

P92ř24e70m65y26s29l 82Č52e21r73n17í63k 9577194479208

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

10.12.2015 7:35

R95a18d64o61s40l47a56v 82K27l20a80u95d33a 5104338704762

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

9.12.2015 5:15

M62i65c40h80a15l 64V73e74r54n15e51r 8227136647884

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

9.12.2015 7:56

M74a28r24t62i78n 97S15v54o66b87o48d16a 4488853298204

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

9.12.2015 17:52

P50a46v86e93l 52Ž16e38n90í53š90e86k 7858425158690

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

9.12.2015 8:02

L23a55d90i30s15l85a70v 90K78v57a20s72n92i65č57k34a 1883347933105

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

9.12.2015 13:10
Foto

D75a26v69i46d 68K88o32m19á87r20e29k 3223610270358

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

9.12.2015 4:51







Najdete na iDNES.cz