Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P63a22v92e87l 33R53u37s 9518758149220

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0/0
10.12.2015 18:30

P47ř70e78m36y34s86l 70Č37e63r45n16í53k 9717444169988

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0/0
10.12.2015 7:42

P80a79v29e31l 33R79u28s 9288888459470

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0/0
10.12.2015 2:22
Foto

D30a18v29i77d 97K41o44m10á30r24e23k 3773320660948

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0/0
10.12.2015 4:50

J17o91s57e67f 30P52o26r53t55i71k 8557829874

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

+1/0
9.12.2015 19:20

P66ř51e59m46y87s49l 49Č29e44r67n17í21k 9377444859848

Nejlepší je candát :-)

0/0
10.12.2015 7:36

K67a11r95e63l 38K72r35p70a30t25a 5934146648725

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0/0
9.12.2015 17:37

M15a51r58t56i42n 77K63a76v89k82a 4276751722342

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0/0
9.12.2015 17:44

M49a56r92t18i40n 67S87v69o58b28o59d93a 4258883258714

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

0/0
9.12.2015 17:51

P54e45t63r 70S61u65c62h80ý 1118179314896

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

0/0
23.12.2015 11:33

R21o23m46a62n 98S10t30o73n32e85k 1729963839451

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

0/0
9.12.2015 21:59

R91u40d95o48l61f 74P61e27k38á80r21e11k 9722831929223

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0/0
9.12.2015 17:25

M16a32r46t96i57n 45K80a96v93k24a 4676501492682

Nesolíte vývar?

0/0
9.12.2015 17:44

M72a66r86t26i72n 32K83a62v54k55a 4386931832652

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

+2/0
9.12.2015 16:58

S97o37f46i80a 20H78r49a60d86c86o56v58á 5980537460176

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0/0
9.12.2015 17:21

M20a77r69t18i54n 24K56a21v70k37a 4526771892672

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

+1/0
9.12.2015 17:46

P63ř60e24m55y95s86l 31Č69e38r88n32í16k 9987384269728

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0/0
9.12.2015 14:09

T84o19m18á48š 27L26u24d57v95í83k 5790348193816

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

+2/0
9.12.2015 14:19

P36ř71e69m28y33s94l 43Č52e57r59n85í50k 9487804849478

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

0/0
10.12.2015 7:35

R24a27d94o97s52l43a69v 50K50l47a46u66d59a 5214168954602

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

+3/−9
9.12.2015 5:15

M55i61c60h45a80l 15V30e38r41n61e57r 8627756767434

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

+8/0
9.12.2015 7:56

M71a57r69t61i39n 20S39v91o12b28o76d85a 4578763918454

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

+1/0
9.12.2015 17:52

P52a88v89e91l 28Ž34e11n42í22š73e68k 7208815218870

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

+2/0
9.12.2015 8:02

L73a69d13i93s12l50a53v 66K49v26a69s57n27i13č28k71a 1613487253145

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

+2/0
9.12.2015 13:10
Foto

D72a85v83i24d 47K55o36m49á64r51e28k 3203900390138

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

+12/0
9.12.2015 4:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.