Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J96i83ř29í 54F50r74o18l63e49c 7205354422977

Anglicky je to welded wine... :-)

+1/0
20.12.2015 0:08

M72i52c94h54a15l 68M72i58l81l58e85r 9436922519332

8-o8-o8-o welded?

Kdybys k tomu nazvu pridal ;-), tak bych bral, ale takhle:-)?

Mulled wine se tomu rika anglicky. Nekde take pouzivaji nemecky vyraz Glühwein.

+1/0
20.12.2015 4:41

J84i18ř88í 53F12r61o27l15e19c 7185424792137

Vsak jsem ho pridal :-) Je to samozrejmne czenglish, podobne jako lubricated like a fox=mazany jako liska,atd :-)

0/0
20.12.2015 5:15

M24i69c36h63a62l 81M96i15l34l29e94r 9516982729482

;-)

0/0
20.12.2015 5:43

E11v70a 67P16e80l65c40o63v12á 5458887955218

My ještě do svařáku přidáváme kousek másla. Eliminuje odpařování alkoholu. A je pak takový "hladký". ;-)

0/0
18.12.2015 22:52

M34i88c44h95a36l 91M54i67l88l58e78r 9406692369792

zalezi na teplote vareni a jeho delce.

I z roztoku vody + alkoholu s maslem nebo olejem se bude alkohol odparovat, pokud bude zahrivany po delsi dobu na teplotu blizkou bodu varu vody, bei vocko o 25C vic, nez je bod varu alkoholu.

Ani mastne "oko" na povrchu roztoku pri takove teplote nezabrani vyparovani alkoholu.

0/0
19.12.2015 5:22

M83i68c57h59a61l 54M66i18l47l73e73r 9316582389722

my nejdriv pripravime esenci svarenim koreni a cukru v malem mnozstvi vina. Pripravovat esenci z vody by byla vecna skoda a redeni chuti vina. Na to musi byt jedine vino.

Pak pridame ostatni vino a uz jen prohrejeme, samozrejme pod bod varu alkoholu. Ztrata alkoholu pri vyrobe esence neni nijak citelna, protoze se jedna jen o male mnozstvi vina.

Komu by preci jen vadilo ze tu trosku alkoholu ztrati, muze do hotoveho svaraku pridat lzicku brandy nebo lzici portskeho.

+4/0
18.12.2015 15:42

M61i26c92h11a92l 98K39r59č55á71l 6798928436802

Jednodušší je to koření vařit v troše vody a až je pěkně vyvařené tak přidat víno.

+3/−2
18.12.2015 15:28

J18a36r50o95s14l83a28v 75P40l45a59c78h32e36t58k62a 7286326196599

Tak autorovi vyroku o tom, ze pri vareni vsechen alkohol vypracha, bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout.

0/−4
18.12.2015 12:50

L85u27k23á75š 35C85a83b39r97n14o88c73h 4735738658646

a k cemu byste dospel? tato vase informace ma nulovou hodnotu ;-)

+2/0
18.12.2015 15:11

J46a80r61o34s87l43a50v 61P64l43a29c17h32e96t19k61a 7696346316329

Dospel bych k tomu, ze nadycha a rozdil proti nesvarenemu vinu nebude moc velky.

0/−5
18.12.2015 15:58

M19i37c29h78a97l 43M46i42l41l69e15r 9586622919972

"bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout."8-o8-o8-o

Opravdu drzis svarak celou hodinu tesne pod bodem vary VODY? 8-o

V tom pripade, kamo, se vsechen alkohol z nej davno vyvaril!;-D

Asi jsi odesel ze skoly bez zakladnich vedomosti chemie a fyziky.

Vis jak se lisi bod varu vody a bod varu alkoholu - v danem pripade ethanolu?

Napovim ti: pri normalnim atmosferickem tlaku je bod varu ethanolu 78.3C.

Za stejnych podminek je bod varu vody 100C. Drz svuj svarak hodinu pri tvych "tesne pod bodem varu vody", tedy treba 95C a veskery ethanol se ti davno odvari, nez ho zacnes pit.

+4/0
18.12.2015 16:12

J80a51r56o35s97l82a72v 24P69l51a64c31h74e16t79k22a 7136486446429

Vsadime se? ;-)

0/0
18.12.2015 16:22

M36i52c41h55a89l 98M13i29l32l72e24r 9586692149212

napsal jsi hovadinu;-D

+2/0
18.12.2015 16:40

J79a28r77o94s34l35a64v 15P18l55a78c24h66e34t89k91a 7556236566649

Nenapsal. Mam totiz doma posledni vykrik techniky, ktery se jmenuje "poklicka". Kdyz si to vyhledas, tak zjistis kde se da sehnat. A vlastne me napada, ze si to muzes i jednoduse overit. Vino ma asi 13 objemovych % alkoholu, coz je asi 10 % hmotnostnich. Takze vezmi lahev vina, dej ji do hrnce, cele to zvaz, pak to prived na 95 stupnu a hodinu nech(s poklickou), pote znovu zvaz. Jestli bude rozdil mensi, nez 10%, tak tam proste porad alkohol mas, jina moznost neexistuje.

0/−3
18.12.2015 16:55

O53n97d24ř79e17j 82H68o93r46á77k 8499724151

No jo, všichni tady zjevně řeší var a odpařování, a ty si k tomu přidáš kondenzaci a machruješ. Takto si samozřejmě můžeš připlácnout k čemukoli cokoli a "argumentovat".

+1/0
18.12.2015 18:42

J12a67r42o83s70l48a18v 11P87l36a46c43h30e88t61k97a 7816326136559

I kdyz nebudu mit poklicku, tak to prece neznamena, ze kdyz privedu svarak k varu, ze tam zadny alkohol nebude. Tady se proste nekdo snazi aplikovat selsky rozum ze bod varu vody je 100 stupnu, bod varu alkoholu je 72, takze kdyz uz se vari vino, tak tam zadny alkohol neni. To je pitomost, protoze by to znamenalo, ze kdyz ohreju vodu na 100 stupnu, tak okamzite zmizi.

0/−2
18.12.2015 18:45

M56i55c35h29a62l 25M26i51l94l20e71r 9776392519612

je videt z tohoto prirovnani, ze vedle ve skole nepobranych znalosti jsi logiku take nepobral;-)

Tak po lopate trochu zakladu fyziky:

1)varis vodu pri 100C v podminkach jejiho bodu varu (pri normalnim atmosferickem tlaku), varis ji hodinu. Jeji hladina se za tu dobu podstatne snizi, ale zda se za tu dobu uplne vypari nebo ne, zalezi na pocatecnim mnozstvi vody. Kdyz te vody bude pullitr, nebude trvat celou hodinu aby se uplne vyparila a ani poklicka ji nezachrani.

2)V druhe nadobe zahrivas kapalinu obsahujici ethanol ( =v normalnich atmosferickych podminkach bod varu 73.2C), na teplotu kousek pod bod varu vody. Rekneme tedy pri 95 - 98C. To znamena, ze na rozdil od te vody, kterou zahrivas ne jejim bodu varu, zahrivas ethanol bei vocko o 22 az 25C vic, nez je jeho bod varu.!!

Jeden nemusi byt atomovy fyzik a laureat Nobelovy ceny aby si spocital, ze ethanol zahrivany HODINU pri teplote o 22-25c vyssi nez je jeho bod varu proste nema sanci v roztoku zustat a nebude tu hodne hloupe tvrdit neco opacneho.;-D

Dokonce ani ten tvuj "velky technologicky vynalez" =poklicka ho nezastavi. V te fazi je totiz ethanol ve forme pary a poklicka jeho vyparovani nezastavi. Vyparovani o neco zpomali ale behem te hodiny pri 95-98C se ethanol proste vyvari.

Nehlede ani k tomu, ze ten chudak svarak bude chutnat hodne blbe z vylouhovanych pachuti kovove poklicky.;-D

+2/0
19.12.2015 5:16

M32i31c59h70a52l 18M56i52l20l86e43r 9726622799422

pletes si totiz chut a vuni svaraku, kterou dostane diky prisadam, s obsahem alkoholu.

Pri vyvareni alkoholu svarak neprijde o korennou/sladkou chut ani vuni, jenom o alkohol.

0/0
18.12.2015 16:43

J48a94r27o69s59l54a22v 16P64l17a33c90h58e92t25k74a 7656906476109

"Pri vyvareni alkoholu prijde o alkohol"

Tohle muzu asi tezko rozporovat;-D

0/−1
18.12.2015 16:56

M74i59l71a41n 13V48i97k 1827195743813

To ten hodinu skoro vařený svařák asi bude mít výtečnou chuť!

+2/0
18.12.2015 17:57

M52i88c25h77a32l 81M21i80l12l77e19r 9536152449832

;-D Hlavne, ze ho Plachetka varil pod poklickou a jeho nealkoholicky svarak ma navic chut vyluhovaneho hliniku z poklicky;-D

+1/0
18.12.2015 21:01







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.