Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J43i28ř85í 94F70r14o14l72e85c 7615854392197

Anglicky je to welded wine... :-)

+1/0
20.12.2015 0:08

M22i83c10h10a66l 11M33i68l25l50e69r 9696152679462

8-o8-o8-o welded?

Kdybys k tomu nazvu pridal ;-), tak bych bral, ale takhle:-)?

Mulled wine se tomu rika anglicky. Nekde take pouzivaji nemecky vyraz Glühwein.

+1/0
20.12.2015 4:41

J43i94ř37í 34F88r57o47l81e49c 7495654962467

Vsak jsem ho pridal :-) Je to samozrejmne czenglish, podobne jako lubricated like a fox=mazany jako liska,atd :-)

0/0
20.12.2015 5:15

M59i93c28h67a12l 66M34i69l97l97e38r 9326552729752

;-)

0/0
20.12.2015 5:43

E80v51a 98P43e78l25c24o48v79á 5468887525248

My ještě do svařáku přidáváme kousek másla. Eliminuje odpařování alkoholu. A je pak takový "hladký". ;-)

0/0
18.12.2015 22:52

M46i50c15h47a42l 31M11i90l79l71e70r 9766452909692

zalezi na teplote vareni a jeho delce.

I z roztoku vody + alkoholu s maslem nebo olejem se bude alkohol odparovat, pokud bude zahrivany po delsi dobu na teplotu blizkou bodu varu vody, bei vocko o 25C vic, nez je bod varu alkoholu.

Ani mastne "oko" na povrchu roztoku pri takove teplote nezabrani vyparovani alkoholu.

0/0
19.12.2015 5:22

M28i55c81h88a24l 67M65i35l11l84e60r 9566162789812

my nejdriv pripravime esenci svarenim koreni a cukru v malem mnozstvi vina. Pripravovat esenci z vody by byla vecna skoda a redeni chuti vina. Na to musi byt jedine vino.

Pak pridame ostatni vino a uz jen prohrejeme, samozrejme pod bod varu alkoholu. Ztrata alkoholu pri vyrobe esence neni nijak citelna, protoze se jedna jen o male mnozstvi vina.

Komu by preci jen vadilo ze tu trosku alkoholu ztrati, muze do hotoveho svaraku pridat lzicku brandy nebo lzici portskeho.

+4/0
18.12.2015 15:42

M27i95c28h90a48l 95K17r57č59á83l 6958408896812

Jednodušší je to koření vařit v troše vody a až je pěkně vyvařené tak přidat víno.

+3/−2
18.12.2015 15:28

J79a86r96o36s98l79a24v 21P86l67a63c89h43e36t65k25a 7356826986419

Tak autorovi vyroku o tom, ze pri vareni vsechen alkohol vypracha, bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout.

0/−4
18.12.2015 12:50

L75u63k28á84š 16C73a87b64r10n18o36c70h 4395358308696

a k cemu byste dospel? tato vase informace ma nulovou hodnotu ;-)

+2/0
18.12.2015 15:11

J49a69r47o25s90l82a68v 62P74l23a23c17h26e83t30k76a 7546836176919

Dospel bych k tomu, ze nadycha a rozdil proti nesvarenemu vinu nebude moc velky.

0/−5
18.12.2015 15:58

M32i95c27h71a19l 83M84i65l96l24e30r 9946202739412

"bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout."8-o8-o8-o

Opravdu drzis svarak celou hodinu tesne pod bodem vary VODY? 8-o

V tom pripade, kamo, se vsechen alkohol z nej davno vyvaril!;-D

Asi jsi odesel ze skoly bez zakladnich vedomosti chemie a fyziky.

Vis jak se lisi bod varu vody a bod varu alkoholu - v danem pripade ethanolu?

Napovim ti: pri normalnim atmosferickem tlaku je bod varu ethanolu 78.3C.

Za stejnych podminek je bod varu vody 100C. Drz svuj svarak hodinu pri tvych "tesne pod bodem varu vody", tedy treba 95C a veskery ethanol se ti davno odvari, nez ho zacnes pit.

+4/0
18.12.2015 16:12

J65a29r33o28s61l55a12v 10P84l95a42c80h91e26t14k73a 7216626216849

Vsadime se? ;-)

0/0
18.12.2015 16:22

M63i13c50h11a70l 87M58i88l43l57e92r 9826962319742

napsal jsi hovadinu;-D

+2/0
18.12.2015 16:40

J73a54r97o20s58l50a14v 11P67l44a72c31h54e21t59k26a 7546196126539

Nenapsal. Mam totiz doma posledni vykrik techniky, ktery se jmenuje "poklicka". Kdyz si to vyhledas, tak zjistis kde se da sehnat. A vlastne me napada, ze si to muzes i jednoduse overit. Vino ma asi 13 objemovych % alkoholu, coz je asi 10 % hmotnostnich. Takze vezmi lahev vina, dej ji do hrnce, cele to zvaz, pak to prived na 95 stupnu a hodinu nech(s poklickou), pote znovu zvaz. Jestli bude rozdil mensi, nez 10%, tak tam proste porad alkohol mas, jina moznost neexistuje.

0/−3
18.12.2015 16:55

O17n40d89ř70e68j 71H15o78r20á32k 8879814801

No jo, všichni tady zjevně řeší var a odpařování, a ty si k tomu přidáš kondenzaci a machruješ. Takto si samozřejmě můžeš připlácnout k čemukoli cokoli a "argumentovat".

+1/0
18.12.2015 18:42

J66a62r69o20s94l75a22v 41P57l38a50c54h42e48t85k88a 7506616926369

I kdyz nebudu mit poklicku, tak to prece neznamena, ze kdyz privedu svarak k varu, ze tam zadny alkohol nebude. Tady se proste nekdo snazi aplikovat selsky rozum ze bod varu vody je 100 stupnu, bod varu alkoholu je 72, takze kdyz uz se vari vino, tak tam zadny alkohol neni. To je pitomost, protoze by to znamenalo, ze kdyz ohreju vodu na 100 stupnu, tak okamzite zmizi.

0/−2
18.12.2015 18:45

M62i12c68h75a87l 87M70i68l32l43e14r 9746612369772

je videt z tohoto prirovnani, ze vedle ve skole nepobranych znalosti jsi logiku take nepobral;-)

Tak po lopate trochu zakladu fyziky:

1)varis vodu pri 100C v podminkach jejiho bodu varu (pri normalnim atmosferickem tlaku), varis ji hodinu. Jeji hladina se za tu dobu podstatne snizi, ale zda se za tu dobu uplne vypari nebo ne, zalezi na pocatecnim mnozstvi vody. Kdyz te vody bude pullitr, nebude trvat celou hodinu aby se uplne vyparila a ani poklicka ji nezachrani.

2)V druhe nadobe zahrivas kapalinu obsahujici ethanol ( =v normalnich atmosferickych podminkach bod varu 73.2C), na teplotu kousek pod bod varu vody. Rekneme tedy pri 95 - 98C. To znamena, ze na rozdil od te vody, kterou zahrivas ne jejim bodu varu, zahrivas ethanol bei vocko o 22 az 25C vic, nez je jeho bod varu.!!

Jeden nemusi byt atomovy fyzik a laureat Nobelovy ceny aby si spocital, ze ethanol zahrivany HODINU pri teplote o 22-25c vyssi nez je jeho bod varu proste nema sanci v roztoku zustat a nebude tu hodne hloupe tvrdit neco opacneho.;-D

Dokonce ani ten tvuj "velky technologicky vynalez" =poklicka ho nezastavi. V te fazi je totiz ethanol ve forme pary a poklicka jeho vyparovani nezastavi. Vyparovani o neco zpomali ale behem te hodiny pri 95-98C se ethanol proste vyvari.

Nehlede ani k tomu, ze ten chudak svarak bude chutnat hodne blbe z vylouhovanych pachuti kovove poklicky.;-D

+2/0
19.12.2015 5:16

M98i28c68h26a68l 57M20i67l53l11e30r 9166782779252

pletes si totiz chut a vuni svaraku, kterou dostane diky prisadam, s obsahem alkoholu.

Pri vyvareni alkoholu svarak neprijde o korennou/sladkou chut ani vuni, jenom o alkohol.

0/0
18.12.2015 16:43

J17a63r22o93s92l95a93v 46P76l89a11c60h15e79t38k31a 7846266786389

"Pri vyvareni alkoholu prijde o alkohol"

Tohle muzu asi tezko rozporovat;-D

0/−1
18.12.2015 16:56

M77i81l18a91n 16V55i33k 1897595793343

To ten hodinu skoro vařený svařák asi bude mít výtečnou chuť!

+2/0
18.12.2015 17:57

M57i74c39h47a20l 38M84i45l76l47e23r 9876862469712

;-D Hlavne, ze ho Plachetka varil pod poklickou a jeho nealkoholicky svarak ma navic chut vyluhovaneho hliniku z poklicky;-D

+1/0
18.12.2015 21:01







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.