Diskuze

Nejchutnější odrůdou jablek je letos kříženec Rubinoly a Meteoru

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku. Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací, nemohla být tedy ani uvedena na trh.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Cestou na poutní místo Lomec projíždíme obcí Chelčice, známou svojí farmou Zemcheba. Takže pro dva staříky si tam nakoupíme čerstvě sklizená jablka, výběr je z asi 6 hlavních druhů. Vloni v listopadu jsme nakoupili od každé odrůdy asi 15- 16 kilo, celkem dobře na 80 kilo, už bereme z posledních asi 10 jablek. Nejlépe bych hodnotil jejich odrůdu Bohemia a Sirius. Sirius je ještě dnes pěkné a chutné jablko, skladujeme je v podzemní garáži, tma a průměrná teplota kolem +10°C. Ve sklepě je spíš 18°C, tam ta jablka rychle vysychají.

Na zahradě máme Rubín, Matčino a další starší odrůdy, bez postřiku se skladovat nedají- drobné ranky od hmyzu chytají velmi rychle plíseň. Šťáva je z nich ale výborná, zatím je ale musíme vozit do Bavorska. V Jižních Čechách není moderní lis na ovoce s napojenou sterilizační linkou a balením do 5l nebo 10l boxů.

V Bavorsku je několik takových lisů pro soukromé zákazníky, na počkání vám vylisují šťávu z vašich jablek a naplní. 5l box z vlastních jablek přijde na 3,60€.

0 0
možnosti

D24a84d63a77k 36P76e84t37r

17. 1. 2016 5:23

Idaret, nic moc.

0 0
možnosti

Jeden Meteor bych objednal někam do oblasti pražského podhradí. Strakovka se to tam jmenuje nebo tak nějak :-).

0 0
možnosti
Foto

Za mě naopak vede Rubín a Melodie. Každému holt chutná něco jiného...

1 0
možnosti
Foto

Proboha, co tomu diteti je? Nebo co je v tech jabkach? :-)

3 0
možnosti

Pravděpodobně nějaká vrozená porucha vlivem chemických postřiků.

2 0
možnosti

Rubinola je skvělá, tu baštím i já coby hruškožrout. A na tuhle odrůdu se už moc těším. R^

0 0
možnosti

Za mě teda vede Punčové a Gdanský hranáč.

0 0
možnosti

J97a19n 29B87í84l50e28k

12. 1. 2016 7:24

I chutě se mění.

0 0
možnosti