Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V68l92a72d49o 98H14r60a76b61i84n59a 9421506789852

ale hlavne nikdy,opakujem nikdy necedit cez plastove sitkoX

0/0
10.2.2016 20:43

J21a29n 49Š10e55b12e34s86t82a 6127200550555

;-D Jo, to může být dobrá zábava ;-D

0/0
10.2.2016 21:12

Z90d78e56n83ě88k 77R22a12j25s23k20ý 4691176395316

Nejvíc mě na článku vadí, že nic pořádně nevysvětlil, a to co vysvětlil mně připadá nesmyslné. Kostičky 1 x 1 je total nesmysl. Aspoň pokud jde o škvarky, sádla z tak malejch kostiček ale může být ovšem víc.8-o

+1/0
10.2.2016 20:06

J90a63n 53V85á28c74l16a54v68í71k 3882436161889

Nebo se pouzije mikrovlnka, je to rychlejsi a min se s tim nadela :-)

0/−1
10.2.2016 13:36

Z46d88e58n14ě55k 69R16a12j57s61k10ý 4731196135356

To se nevychytá!

0/0
10.2.2016 20:03

J89a84n 94V94á64c91l48a65v68í36k 3552846341879

Co se nevychytá?

0/0
13.2.2016 11:44

J22a98r44o16m22í78r 34P61o64p61l69e25r 4873151911844

jj tak to vypadá, když někdo píše o tom co nikdy nejedl a nedělal. Humanitární obory vpřed!!

+1/0
10.2.2016 9:05
Foto

M54a64r12t28i77n 85O93c47h 7519964965326

Škvarky v troubě? To je zase blbost...Rv

+5/0
9.2.2016 19:07

J88i77ř98í 83N80o24s45e62k 1658677961346

Škvaříme v pomalém hrnci, večer tam nasypeme 2 až 3 kilíčka, zapneme na low a ráno je hotovo, jenom slít do sklenic :-)

0/0
9.2.2016 14:00

T11o37m29á43š 35T48a13t42í73č82e81k 5890822150198

A konsistence těch škvarků je tuším stejná, z toho pomalýho hrnce...?

0/0
9.2.2016 14:17

V35l15a95d64o 24H81r12a71b86i61n84a 9431726699382

niekedy sa chystam vytopit mast a skvarky z bociku,to bude uplne ina liga...

0/0
9.2.2016 6:42

L29u86k67a77s 27N49e65m60e22c 7129920632574

Já taky , ale prej to hodně prská. Chtělo by to nějaký osvědčený recept.

0/0
9.2.2016 9:51

M15i94l18a11n 74V15i19k 1577695133813

Bůček občas přidám ke škvařenému sádlu, aby bylo víc výborných škvarků.

0/0
9.2.2016 17:18

J52i97ř65í 42S80o49u14č40e72k 5446637949329

V rubrice Hobby recepty na vepřové škvarky, v rubrice Jihočeského kraje upoutávka na vepřové hody v Ternu. Konečně redakce pochopila. Jen tak dál ;-)

+1/0
8.2.2016 23:05

M14a87r68t68i53n 83H61r31o27u53d65n91ý 5527822674677

Chce to hlavně usilovně míchat a míchat. Jak to pustí sádlo, tak se to škvaří jedna radost.

Problém ale je, že dnes jsou prasata sportovci. Za mejch časů bylo prase 40% sádla (takový 3-4 kýble se vyškvařily), dnes je z prasete sotva malej kbelíček sádla. Kdo by to ale taky jedl. Když ne namazat na chleba, tak je to na poblití. Za mlada se sádlo používalo jako tuk na všechno, dnes už ne. Z topinky dělané na sádle jsem se málem zablil.

Ale škvarečky jsou dobrý, zvláště když jsou pořádně vypražený a pěkně do hněda a občas i s kouskem masa na okrajích.

+1/−8
8.2.2016 21:29
Foto

M59i80r59o82s84l34a28v 83D33v78o71ř96á62k 4892226519989

Prvně bylo když se prase pověsilo zjistit tloušťku špeku. Jenže prase mělo kolem 250 kg i více.

0/0
8.2.2016 22:34

T84o95m86á45š 50T13a84t50í60č34e54k 5980492370668

Dobří řezníci mají dodavatele i těch štíhloplných čuníků. Kromě sádla jze koupit i slaninu o větší tloušťce než 1 cm. Potřeba prochodit okolí. ;-)

0/0
9.2.2016 1:03

T46o71m23á63š 14T21a47t79í69č83e45k 5730212640688

*plnoštíhlých :-/

0/0
9.2.2016 1:06

J36o41s24e91f 66Š86á80t32a19v77a 2734421346109

Topinky dělám jedině na sádle.

+1/0
9.2.2016 17:51

B73o84h83u50š 15S60t89e76j58s46k87a47l 9260271608144

Dneska se právě všichni vrací k sádlu, protože světe div se, prej je zdravé. Když umíte udělat topinky na sádle, tak se nepoblinkáte, prostě z tý topibky nesmí téct ani být nasáklá.

0/0
14.2.2016 13:34

D38a73n85a 90T97e22n83z57l70e79r 5640492145853

Prorostlé sádlo nakrájím na mašince na tenké lístečky, škvařím bez vody, s přidanými jablky nebo cibulí. Když se vyškvaří tuk, zbydou škvarky, které mají tvar bramborových chipsů. A dá se na nich smlsnout stejně, jako na chipsech.

0/0
8.2.2016 20:00

T40o78m22á78š 94T98a61t33í16č13e77k 5580812770148

Jo, vono tam není J! :-)

0/0
9.2.2016 0:47

T28o69m63á70š 14T48a10t55í42č12e60k 5100352790358

Ehm, omlouvám se, to předtím patřilo jinam. Chtěl jsem říct, že pražení tenkých plátků je taková severoamerická záležitost. Ovšem výroba škvarků po našem je prostě jen příjemný vedlejší produkt výroby sádla - a proto nedochucujeme.

Mě překvapila škvařicí tradice v Portugalsku: tam to dělají podobně jako u nás, ale neberou na to čisté sádlo - ona ta jejich prasátka z venkovní pastvy zase až tak tučná nejsou. Spíš škvaří s trochou toho sádla ještě další části prasátka, které u nás spadají pod zabíjačkové pochoutky - ouška apod. Moc zajímavé. :-)

+1/0
9.2.2016 0:56

M94a49r72t72i16n 18N35e46v31r61l52a 2157661814237

Diky hlavně za diskusi. Dělám sádlo se škvarkama už přes 20 let a převzal jsem knouhau od svého táty a ten prostě dával víc vody. Když jsem jednou zkusil dát méně vody tak se mi bleskově a nekontrolovatelně sádlo spálilo. Tak jsem se vrátil k průběžnému podlévání. Vodu nechám odpařit až uplne nakonec. Ale priste zkusím a menší plamen a lépe kontrolovat. Diky všem za inspiraci!

0/0
8.2.2016 19:08

J48e39n16d53a 51K19r11á78s98a 1469396328

2kg sádla, kostky 3cm! Ve varné misce do mikrovlnky na 10 min předehřát a pak do hrnce, podlit vodou s troškou mléka, míchat a za hodinu voňavé škvarky a sádlíčko. .R^. . . ;-)

+1/−3
8.2.2016 18:32

M78a76r43t98i35n 52K79a17r37á85s19e71k 1948924329414

Mléko bych tam dával až skoro před koncem škvaření, jinak se to zbytečně připaluje.

+3/−2
8.2.2016 19:50

J19e60n42d42a 73K29r62á30s93a 1819386258

To jsem dělal dříve, kvůli barvě a chuti. Nyní dám trochu už do teplé vody, před vložením předehřátých kousků z mikrovlnky .....čímž se vše urychlí. ..R^;-)

0/0
8.2.2016 19:55

M93i70c72h35a75l 85K55m69í86n62e27k 8615858738847

já tam hrnek naleju, jak škvarky začnou plavat

0/0
9.2.2016 14:19

J61i30ř44í 57T58u86m68a 9693487139968

Sádlo nakrájet na kostky cca 3 cm a velký kastrol , aby to šlo dobře míchat .Pak trochu podlít vodou , na 50 l hrdnec sádla tak 2-3 dcl vody a šup s tím na kamna a pořádně míchat, míchat a míchat od spoda .

V troubě se o zabijačce škvařílo na pekáči tak sádlo střevní co se pak přidávalo po semletí těchto švarků do jelit.!

+7/0
8.2.2016 17:10

T58o59m24á22š 15T52a24t64í23č66e22k 5830942190468

Jo! Přesně! Vnitřní sádlo se škvařilo v troubě! :-)R^

0/0
9.2.2016 0:58
Foto

M62i53r55o43s80l55a98v 44D11v10o58ř33á78k 4382346119349

Jenže toto sádlo se požívalo při dalším zpracování prasete při zabíjačce.

0/0
9.2.2016 8:31

T31o77m36á95š 54T73a56t73í47č31e60k 5270492450488

No však, dyť to píše Jiří. Já jsem si na to, jak přišla autorka na pečení sádla v troubě, vzpomněl právě díky jeho připomenutí zabíjačky! :-)

0/0
9.2.2016 10:07
Foto

S48t21a33n25i23s14l32a50v 59M24í22č22e55k 3288445355876

Jeden babičkovský: Surové sádlo nakrájet na kostky 2 až 3 cm (1 cm v článku je blbost, oškvarky by byly potom jak rozinky...), do velkého hrnce a podlít vodou (1kg surového sádla = 1 dl vody), škvařit na mírno tak hodinku. Potom přidat bůček nakrájený taktéž na 2 až 3 cm kostky. Průběžně odebíráme sádlo. Až se oškvarky začnou zabarvovat, necháme jen trošku sádla a přidáme na chuť sůl a cca 1dl mléka. Doškvaříme a poté sádlo slijeme do jiné nádoby (je slané a zjemněné mlékem) a oškvarky jsou hotové. Máme nedochucené jemné sádlo na vaření, ochucené na namazání na chleba a špičkové oškvarky. Pomazánku nedělám. Počkám si na sedlinu, která je přímo mňamózní. Jo a dělat oškvarky v troubě? To může jen trouba nebo lenoch. ☺

+27/0
8.2.2016 14:25

T65o87m62á27š 81T49a17t78í97č68e42k 5330482260618

Jo, sedlina nemá chybu! Stejně jako ten recept, díky! :-)R^

+1/0
9.2.2016 1:10

Z64l20a84t67u15š19e 86J29e97l36í76n80k42o61v11á 1545122957712

Mimochodem dobře se škvaří i v domácí pekárně.

Ale mezi námi a upřímně, po přečtení slintám jak bernardýn. ;-)

+9/0
8.2.2016 13:56

L61u61k82a31s 66N70e25m45e24c 7459880272214

Jo, v domaci pekarne je to bezva, akorat mi to VELMI poskrabalo nadobu a musel jsem koupit novou ... takze kdo neveri, at to zkusi.

0/0
8.2.2016 17:47

D97a60l56i45b43o76r 30B77a77r67a63n89e15k 9673746263966

jakoze vam sadlo poskrabalo pekranovou nadobku? to se mi nechce verit

0/0
8.2.2016 22:24

L23u40k37a75s 63N98e80m87e28c 7959880722724

Mám Etu, jak už byly škvarky skoro hotové a točily se kolem háků a rohy nádoby tak prodrely teflon až na hliník. Nádoba byla na vyhození, nová mě stála 750,-. Mlatil jsem se do hlavy...ale dobře mi tak, v diskuzi půlka lidí psala, že se jim stalo to samé a půlka, že dobrý.

0/0
9.2.2016 9:55

T83o18m19á64š 82T80a14t65í20č35e75k 5930822920298

Z čeho je vnitřní povrch té pekárny? Nepopraskal spíš kvůli vysoké teplotě?

0/0
9.2.2016 1:11

L41u60k13a50s 28N27e31m58e88c 7449430602754

Hliník potažený teflonem, klasika. Eta Hormony.

+1/0
9.2.2016 9:56

T56o25m80á40š 14T15a82t54í79č49e84k 5930212410128

Hm, musel bych to vidět. Ale je to tak můj tip. Protože tuk možná dosáhne vyšší teploty, než na co je pekárna navržená. Ale to už bysme zabruslovali do technických detailů ve stylu, jakou to má regulaci teploty... Teflon vydrží dost, ale ten nosný hliník může být celkem tenký, protože se nepočítá s teplotou nad X °C, tím pádem se roztáhne a vzniknou trhliny v tom teflonu.

Jenom tip, řekněme ze zkušenosti.

0/−1
9.2.2016 10:14

W14a61l81t79e16r 61D56i66v92i48š 6547552612592

Fakt to dřou ty škvarky, je to vydřené mechanicky. Taky nám takhle nádoba dopadla.

To nevyhřejete na vyšší teplotu, než jaká tam je běžně při pečení (a limit materiálu je ještě podstatně výš), takže degradace teplem se nekoná.

+2/0
9.2.2016 13:46

T29o30m48á29š 38T18a94t54í44č88e77k 5190732600208

To zní famózně.;-D Škoda, že se na to nemůžu podívat v reálu, jak švarečky položily teflon na lopatky... ;-D

(Samozřejmě to věřím.)

0/0
9.2.2016 14:16

P27a55v17e84l 28F53o37l62t62á54n 4230102584

Koupím cca 1,5 kila sádla na škvaření + 1,5 kila uzené slaniny, syrové to pomelu v mlýnku na maso (šajba s většíma dírama) a následně škvařím na vařiči ve velkém hrnci aby nehrozilo překypění. Žádné podlévání, občasné míchání.

Až je hotovo, přeliji do menšího (skladovacího) hrnce s pokličkou, nechám vystydnout a následně do lednice.

Vytvoří se vlastně dvě vrstvy – dole drobné škvarečky, nad tím hladké voňavé sádlo. Dle potřeby buď beru shora sádlo, nebo zaryji hlouběji dolů do škvarků.

+1/−1
8.2.2016 13:04

Z86d91e59n59ě31k 94D60u29b45e74c82k32ý 3177594260928

Díky za tip.

0/0
8.2.2016 17:31
Foto

M12i95r86o95s55l74a91v 46Z69a43p15l90e66t84a73l 3257185458663

Nepochopil jsem podleti vodou i když už jsem o tom slyšel. Bud od začátku míchám a nebo vezmu lžíci sádla od minule a michat musím stejně 😉 kilo sádla na malý kastrůlek stačí, nejmenší plamen a za hodinku či hodinku a půl jsou...

+3/0
8.2.2016 12:39

T51o38m27á87š 78T10a90t80í80č34e62k 5210932210698

Voda je rychlá, snadná a vypaří se.

+9/0
8.2.2016 12:56

R60o58b35e14r12t 22S10e22d89l87á89r 4687612

Jednoznačne podlievať mliekom R^ u nás nekrájame na kocky 1x1 ale väčšie a potom z nich ešte vytlačíme masť v takom "mačkadle" s rúčkami...používa sa aj na zemiaky... na jedenie sú lepšie škvarky keď sú väčšie, nie sú také tvrdé a zoškvarené..a pomlieť sa dajú samozrejme aj takéto:-P

+2/0
8.2.2016 12:35

J60o10s66e24f 70Z92a73h63á84l17k18a 4943649938206

Škvarky v troubě pohodlně? Spíš bych řekl nebezpečně. Manipulovat s pekáčem plným vřelého sádla není zrovna to pravé ořechové. Stačí hrnec ne sporáku.

+18/0
8.2.2016 11:47

V22l17a31d20i79m96í34r 25F88i13b43i53g51e25r 5374101881404

No přidám pár tipů. Škvarky se dají vyrobit i domácí pekárně, stačí to hodit do nádoby a spustit program marmeláda.:-). Podle potřeby se může program opakovat. A míchání je zajištěno. Dále krom škvaření na sporáku používám pomalý hrnec. Také to krásně zvládne:-)

0/0
8.2.2016 11:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.