Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P48a34v27e11l 91N17o24v27á28k 4483798635381

Co je to vlastne grilovani? Je grilovani kdyz mate v troube 'gril' a pecete na 300 stupnu, nebo je grilovani, kdyz pecete v 'grilu', ale misto mrizky na desce? A kdyz pecete na mrizce, ale jen na 180, tak jde porad o grilovani, kdyz takovou teplotu vyvine kazda trouba?

No zda se mi, ze grilovani je proste peceni, ale nekde venku a nejde ani o teplotu, ani o pristroj. Takze se nabizi otazka, proc se tim zabyvat jako samostatnou kategorii. Ze si mate vycistit mrizku? No a musi vam nekdo rikat, ze si mate panev ocistit od napecenych zbyteku z minula? Asi ne....takze opet nechapu, co se vlastne v tech clancich o grilovani resi. Zamente gril za troubu a mate to jedno a to same a nepotrebujete extra kucharky a clanky o trivialitach.

+5/0
25.5.2016 15:44
Foto

D24a39v42i72d 51K48o20m22á17r95e59k 3543260730718

Tak lehké to zase není. Jde vidět, že s grilováním nemáte moc zkušeností, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že dokážete srovnávat grilování v elektrickém sporáku, s grilováním na dřevě nebo dřevěném uhlí. Princip opékání je stejný, přinejmenším podobný, to máte pravdu ale tu chuť pokrmu grilovaného na ohni, nenahradí ale sebeluxusnější elektrický grill v troubě. Jinak doporučuji si na netu vyhledat význam slova grilování a pečení. Pokud nejste absolutní kuchařský antitalent a vaření alespoň trochu rozumíte, tak ten rozdíl pochopíte.

0/0
25.5.2016 22:36

M76a57r68e65k 34T25ů44m75a 4872958316872

Ano, souhlasím. Pro mě na grilování je nejdůležitější ta charakteristická vůně a chuť té zeleniny a masa, které na tom připravuji.

0/0
25.5.2016 23:06

L86u64d90v94í10k 24G15a93j94d57o69š10í53k 2765123154692

No ovšem.

Teplo z drahého, značkového grilu je přece úplně jiné, než když grilujete na staré televizní anténě položené na na dvě cihly. ;-D

Je to těžký život pro takového prodejce grilů. Chápu, že už z toho blbnou...

+17/−1
25.5.2016 9:56
Foto

J91i32ř43í 42D58v46o53ř25á64k 5475959150768

Někdy koncem osumdesátých let si sousedi , teda sousedi asi přes pět baráků , udělali gril. Starý kýbl prokopli ve spodní části párkrát krompáčem ( tou špicou ) .A na horní část ohnuli kus drátu do kruhu . a napnuli tam takzvané králičí pletivo . Drobná , šestihranná oka o vnitřním průměru asi 15 mm . Topilo se tam prknama z nevratných palet . Prostě smrkové , chemicky neupravené prkno , lať . Náklady na gril o hodně menší , než cena 0,5 litru piva .

0/0
25.5.2016 18:49

M55a98r50t56i98n 51P91l85i84c74h51t11a 2288402781943

Grilování po česku, to jsou krkovičkové podrážky a kuřecí křidýlka á la netopýr.

+2/−6
25.5.2016 9:40

T29o80m73á37š 80H54a37a57s 7961677152781

No jo, no, jaký si to uděláš... To my kromě masíčka vždycky grilujeme i zeleninku, papriky, okurky, cibuli... A třeba děcka se po tom můžou utlouct.

+8/0
25.5.2016 9:47

P66a26v31e65l 60F17o29l11t39á75n 4300322584

a až se utlučou tak je také grilujete? aby se neplýtvalo kvalitním vykrmeným masíčkem...

+3/−1
25.5.2016 11:30

J74o69h24a44n40a 58P66e63k38a52ř91o56v93á 3316962526551

To je dost umění udělat z krkovičky tuhou podrážku, to máte takové zkušenosti? :-P

+9/0
25.5.2016 9:59

M55a74r63c74e68l 74S75t95a44r63ý 9928424573629

kuřecí křidýlka á la netopýr ;-D;-D;-D

to je dobrý, to jsem ještě neslyšel.

+3/0
25.5.2016 10:20

M38a98r52t27i95n 84P58l78i81c18h96t86a 2748762771783

Abych to doplnil. Na grilu neumím moc jídel, ale to co umím, umím. Nechtěl jsem zobecňovat, ale má zkušenost je, že každý druhý hostitel servíruje alespoň část grilovaných jídel přepálenou.

0/0
25.5.2016 11:10

J45i72ř14í 88M38a33r18e51č36e15k 3479671812

Fakt?? Tak se nevytahujte.

0/0
25.5.2016 14:47

R62o62b79e23r17t 55Š34m69e39r81e90k 8480173936866

Grill doporučuji Campingaz, mají vychytaná systém RBS s bočním ohřevem, nehrozí vůbec přepalovaní na rozdíl od Webera, kde i u odkapávacích žlábků a krytých hořáku stejně tuk přepalujete a navíc je předražený Weber, má o něco lepší zpracovaní jediné plus.

+1/−1
25.5.2016 8:45
Foto

P27e63t14r 81K41r61e38n27ž78e28l97o51k 5269137

Tak nejdříve až 500 stupňů, pak stačí 180 a nepřímo je také hitem. Většina prodaných grilů dnes, je plyn. Prostě lidi rádi vaří venku, je to pro ně pohodlnější. Osobně jsem spíše pro "klasiku". Weber, možná ještě lépe Outdoor Chef, který má vnitřní konus stíníci ohniště. Osobně potřebuju být mobilní na fesťáky, tak mám pořešeno skrze Weber Go Anywhere + Cobb Supreme :-)

0/0
25.5.2016 7:31
Foto

M46i24r84o92s18l21a70v 70S36t58e17i91n91e29r 4190942710216

Při 230°C vám chytne řepkový olej. Při 500°C se zapálí už jakýkoliv tuk.

Aby se nic nepřipékalo, je třeba brát na marinování olivový olej.

Spálený olej, zuhelnatělé kousky masa, to jsou pro zdraví škodlivé potraviny.

0/0
25.5.2016 8:04

P77a52v14e26l 14N28o71v86á79k 4353848135651

kde jste vzal tu teorii o olivovem oleji? za studena lisovany se prepaluje uz nekde kolem 170-180 a rafinovany o neco vyse, ale rozhodne nelze rict, ze jde o nejakou zachranu. Resenim je proste neprepalovat, 170-180 stupnu je na grilu uplne dostacujicich a zvladne to temer kazdy i nerafinovany olej, pokud tam nedelate zrovna pizzu, coz asi malokdo ;)

+1/0
25.5.2016 8:54
Foto

P59e28t74r 87K41r12e67n85ž72e96l21o18k 5599177

Nehlede na to, ze kdyz treba nekdo pouziva teflonove desky, tak teflon je bezpecny take jen do urcite teploty. Tech 500 stupnu je blbost. Ono zase prichazi do mody tzv. neprime grilovani, slow cooking pri nizsich teplotach, apod. Proste - kdyz kureti v troube staci 180-220C, tak proc mit na grilu 350C, ze? :-)

0/0
25.5.2016 10:06

L91u43d47v85í74k 59G12a13j58d15o43š58í34k 2745433334392

Jistě. Pak tedy nechápu, proč mám u trouby na termostatu pečení do 250 °C a teprve pak přichází na řadu gril s nějakými 270–300 °C kdy trouba jede na plný výkon. Né že bych gril v troubě použval, ale výrobce to tak udělal. :-)

0/0
25.5.2016 10:18
Foto

J68i67ř71í 44D94v80o21ř59á86k 5795769400668

To je ten dvoupalivový gril ze Švýcarska ? Někde se mu taky říká " švajc " , jinde autogen .

0/0
25.5.2016 18:16
Foto

M38i66r11o25s23l80a46v 76S59t38e32i35n87e16r 4290682660726

Gril je nepochybně nejstarší kuchyňské zařízení lidstva. Nejzdravější však bude pec, například na pizzu. Na otevřeném grilu v kouři z dřevěného uhlí se tvoří nitrosaminy, rakovinotvorné sloučeniny. Takže jednou za čas, ale ne denně lze gril používat.

Já osobně griluji na leštěné desce ze žuly- asi 3 cm tlusté, 60x30 cm plocha, na železných nohách asi 50 cm vysokých, pod ní se zatopí suchým dřívím a po dosažení 230°C lze grilovat. Teplotu měřím bezdotykovým teploměrem, ten je všude ke koupi asi za 350 Kč. Takže při 250°C přestanu přikládat, pak se nic nepřipálí.

0/0
25.5.2016 7:30

M14a61r46i33o 38T81r76n34k15a 6800833598450

Minule tu bol clanok ked mäso prejde cez urcitu teplotu tak sa tam tvoria nejake karciogeny. Zrazu odbornici tvrdia ze grilovanie je to najzdravsie. Na druhu stranu grilovany baklažán sa z tym z rúry neda zrovnavat.

0/0
25.5.2016 9:19

L31u66d81v55í14k 35G98a85j36d14o69š11í94k 2675823584572

Až na to, že příprava jídla na žulové desce nemá s grilováním vůbec nic společného, pane Steinere. :-)

+1/0
25.5.2016 10:11

M82a76r20t54i70n 58J81i77r30o79u58s40e35k 7416505605528

Stejný jako smažit na pánvi. :-)

0/0
25.5.2016 23:10
Foto

J94i31ř28í 14D33v11o83ř24á56k 5775689230828

Ty železný nohy asi 50 cm vysoké koupím . A v případě , že jsou opravdu železné je vyvážím dvojnásobnou vahou zlata . Jinak nejstarší kuchyňské zařízení lidstva bude asi kámen u ohniště , na který upadl kus masa , a ráno zjistili , že se dá žvýkat o trochu lépe . Možná je taky dobře , že naši předci neznali nitrosaminy a jejich rakovinotvorné sloučeniny . Jinak by nedokázali uchovat přebytky z lovu na další dny , a neměli by čas na vzmýšlení takových nesmyslů jako je řeč , písmo , ....... .

+2/0
25.5.2016 18:36

A21l27e52š 37A60d13a10m14e94c 4343404938600

Zástupcem jaké firmy prodávající grily je pan redaktor?

+1/−8
25.5.2016 7:21

D40a76v66i32d 79D67i27r80g20a 7145881438

Pokud to z clanku nedokazete poznat, tak zrejme zadne.

+3/0
25.5.2016 9:58
Foto

J98i65ř91í 12D43v97o77ř76á25k 5835349100408

Na OHŘÍVÁNÍ jídla mám mikrovlnku .á

+5/0
25.5.2016 5:51

M80i20l83a85n 72K51r60á86l 8523908781341

No vidíš jak jsi šikovný

+3/0
25.5.2016 6:34

M78a13r30e80k 77T28ů73m59a 4442298756142

Ano, není nad mořského vlka, hovězí steak, či krkovičku z mikrovlnky, že?:-)

+1/0
25.5.2016 23:01
Foto

J64i53ř30í 20D74v66o35ř15á44k 5375759470558

A ty ohříváš jídlo na grilu ? Já na něm griluji , opékám .

0/0
27.5.2016 17:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.