Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P90a88v54e46l 37N23o53v34á92k 4363358935601

Co je to vlastne grilovani? Je grilovani kdyz mate v troube 'gril' a pecete na 300 stupnu, nebo je grilovani, kdyz pecete v 'grilu', ale misto mrizky na desce? A kdyz pecete na mrizce, ale jen na 180, tak jde porad o grilovani, kdyz takovou teplotu vyvine kazda trouba?

No zda se mi, ze grilovani je proste peceni, ale nekde venku a nejde ani o teplotu, ani o pristroj. Takze se nabizi otazka, proc se tim zabyvat jako samostatnou kategorii. Ze si mate vycistit mrizku? No a musi vam nekdo rikat, ze si mate panev ocistit od napecenych zbyteku z minula? Asi ne....takze opet nechapu, co se vlastne v tech clancich o grilovani resi. Zamente gril za troubu a mate to jedno a to same a nepotrebujete extra kucharky a clanky o trivialitach.

+5/0
25.5.2016 15:44
Foto

D82a87v51i21d 43K58o49m61á73r52e95k 3563910920258

Tak lehké to zase není. Jde vidět, že s grilováním nemáte moc zkušeností, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že dokážete srovnávat grilování v elektrickém sporáku, s grilováním na dřevě nebo dřevěném uhlí. Princip opékání je stejný, přinejmenším podobný, to máte pravdu ale tu chuť pokrmu grilovaného na ohni, nenahradí ale sebeluxusnější elektrický grill v troubě. Jinak doporučuji si na netu vyhledat význam slova grilování a pečení. Pokud nejste absolutní kuchařský antitalent a vaření alespoň trochu rozumíte, tak ten rozdíl pochopíte.

0/0
25.5.2016 22:36

M87a61r47e37k 36T89ů58m93a 4982718716132

Ano, souhlasím. Pro mě na grilování je nejdůležitější ta charakteristická vůně a chuť té zeleniny a masa, které na tom připravuji.

0/0
25.5.2016 23:06

L19u74d13v36í83k 78G67a51j57d28o12š60í37k 2645543394242

No ovšem.

Teplo z drahého, značkového grilu je přece úplně jiné, než když grilujete na staré televizní anténě položené na na dvě cihly. ;-D

Je to těžký život pro takového prodejce grilů. Chápu, že už z toho blbnou...

+17/−1
25.5.2016 9:56
Foto

J11i50ř79í 31D59v18o15ř73á87k 5665349910398

Někdy koncem osumdesátých let si sousedi , teda sousedi asi přes pět baráků , udělali gril. Starý kýbl prokopli ve spodní části párkrát krompáčem ( tou špicou ) .A na horní část ohnuli kus drátu do kruhu . a napnuli tam takzvané králičí pletivo . Drobná , šestihranná oka o vnitřním průměru asi 15 mm . Topilo se tam prknama z nevratných palet . Prostě smrkové , chemicky neupravené prkno , lať . Náklady na gril o hodně menší , než cena 0,5 litru piva .

0/0
25.5.2016 18:49

M57a22r70t85i45n 51P97l48i69c72h22t35a 2738402431443

Grilování po česku, to jsou krkovičkové podrážky a kuřecí křidýlka á la netopýr.

+2/−6
25.5.2016 9:40

T75o97m34á14š 63H83a69a31s 7331867252941

No jo, no, jaký si to uděláš... To my kromě masíčka vždycky grilujeme i zeleninku, papriky, okurky, cibuli... A třeba děcka se po tom můžou utlouct.

+8/0
25.5.2016 9:47

P30a19v89e11l 27F64o88l54t47á65n 4780182874

a až se utlučou tak je také grilujete? aby se neplýtvalo kvalitním vykrmeným masíčkem...

+3/−1
25.5.2016 11:30

J26o62h80a17n19a 34P44e74k40a53ř89o35v66á 3356922386111

To je dost umění udělat z krkovičky tuhou podrážku, to máte takové zkušenosti? :-P

+9/0
25.5.2016 9:59

M63a22r63c82e53l 48S62t31a33r55ý 9748534883389

kuřecí křidýlka á la netopýr ;-D;-D;-D

to je dobrý, to jsem ještě neslyšel.

+3/0
25.5.2016 10:20

M42a55r94t75i66n 17P50l26i77c89h60t55a 2788462211903

Abych to doplnil. Na grilu neumím moc jídel, ale to co umím, umím. Nechtěl jsem zobecňovat, ale má zkušenost je, že každý druhý hostitel servíruje alespoň část grilovaných jídel přepálenou.

0/0
25.5.2016 11:10

J96i63ř60í 18M64a25r95e33č43e18k 3419531862

Fakt?? Tak se nevytahujte.

0/0
25.5.2016 14:47

R11o87b98e85r63t 60Š92m21e39r27e71k 8920233946846

Grill doporučuji Campingaz, mají vychytaná systém RBS s bočním ohřevem, nehrozí vůbec přepalovaní na rozdíl od Webera, kde i u odkapávacích žlábků a krytých hořáku stejně tuk přepalujete a navíc je předražený Weber, má o něco lepší zpracovaní jediné plus.

+1/−1
25.5.2016 8:45
Foto

P91e92t91r 82K84r22e64n77ž89e37l29o77k 5409987

Tak nejdříve až 500 stupňů, pak stačí 180 a nepřímo je také hitem. Většina prodaných grilů dnes, je plyn. Prostě lidi rádi vaří venku, je to pro ně pohodlnější. Osobně jsem spíše pro "klasiku". Weber, možná ještě lépe Outdoor Chef, který má vnitřní konus stíníci ohniště. Osobně potřebuju být mobilní na fesťáky, tak mám pořešeno skrze Weber Go Anywhere + Cobb Supreme :-)

0/0
25.5.2016 7:31
Foto

M51i32r97o18s71l90a88v 71S56t92e82i59n97e84r 6338434463705

Při 230°C vám chytne řepkový olej. Při 500°C se zapálí už jakýkoliv tuk.

Aby se nic nepřipékalo, je třeba brát na marinování olivový olej.

Spálený olej, zuhelnatělé kousky masa, to jsou pro zdraví škodlivé potraviny.

0/0
25.5.2016 8:04

P11a10v48e50l 25N49o70v12á88k 4333308945351

kde jste vzal tu teorii o olivovem oleji? za studena lisovany se prepaluje uz nekde kolem 170-180 a rafinovany o neco vyse, ale rozhodne nelze rict, ze jde o nejakou zachranu. Resenim je proste neprepalovat, 170-180 stupnu je na grilu uplne dostacujicich a zvladne to temer kazdy i nerafinovany olej, pokud tam nedelate zrovna pizzu, coz asi malokdo ;)

+1/0
25.5.2016 8:54
Foto

P41e24t80r 40K75r48e94n14ž33e92l13o30k 5459897

Nehlede na to, ze kdyz treba nekdo pouziva teflonove desky, tak teflon je bezpecny take jen do urcite teploty. Tech 500 stupnu je blbost. Ono zase prichazi do mody tzv. neprime grilovani, slow cooking pri nizsich teplotach, apod. Proste - kdyz kureti v troube staci 180-220C, tak proc mit na grilu 350C, ze? :-)

0/0
25.5.2016 10:06

L11u61d65v91í65k 93G81a17j38d97o13š81í82k 2685113884982

Jistě. Pak tedy nechápu, proč mám u trouby na termostatu pečení do 250 °C a teprve pak přichází na řadu gril s nějakými 270–300 °C kdy trouba jede na plný výkon. Né že bych gril v troubě použval, ale výrobce to tak udělal. :-)

0/0
25.5.2016 10:18
Foto

J48i35ř96í 56D28v83o13ř92á66k 5975759960768

To je ten dvoupalivový gril ze Švýcarska ? Někde se mu taky říká " švajc " , jinde autogen .

0/0
25.5.2016 18:16
Foto

M54i46r93o14s79l10a36v 66S37t39e40i58n17e52r 6418724653215

Gril je nepochybně nejstarší kuchyňské zařízení lidstva. Nejzdravější však bude pec, například na pizzu. Na otevřeném grilu v kouři z dřevěného uhlí se tvoří nitrosaminy, rakovinotvorné sloučeniny. Takže jednou za čas, ale ne denně lze gril používat.

Já osobně griluji na leštěné desce ze žuly- asi 3 cm tlusté, 60x30 cm plocha, na železných nohách asi 50 cm vysokých, pod ní se zatopí suchým dřívím a po dosažení 230°C lze grilovat. Teplotu měřím bezdotykovým teploměrem, ten je všude ke koupi asi za 350 Kč. Takže při 250°C přestanu přikládat, pak se nic nepřipálí.

0/0
25.5.2016 7:30

M44a31r14i13o 81T19r92n54k43a 6810873728360

Minule tu bol clanok ked mäso prejde cez urcitu teplotu tak sa tam tvoria nejake karciogeny. Zrazu odbornici tvrdia ze grilovanie je to najzdravsie. Na druhu stranu grilovany baklažán sa z tym z rúry neda zrovnavat.

0/0
25.5.2016 9:19

L83u40d40v30í57k 44G88a64j30d88o72š80í96k 2675253684752

Až na to, že příprava jídla na žulové desce nemá s grilováním vůbec nic společného, pane Steinere. :-)

+1/0
25.5.2016 10:11

M60a61r93t41i63n 61J54i49r42o22u93s85e54k 7926845495658

Stejný jako smažit na pánvi. :-)

0/0
25.5.2016 23:10
Foto

J14i73ř75í 21D20v24o30ř32á79k 5115259400108

Ty železný nohy asi 50 cm vysoké koupím . A v případě , že jsou opravdu železné je vyvážím dvojnásobnou vahou zlata . Jinak nejstarší kuchyňské zařízení lidstva bude asi kámen u ohniště , na který upadl kus masa , a ráno zjistili , že se dá žvýkat o trochu lépe . Možná je taky dobře , že naši předci neznali nitrosaminy a jejich rakovinotvorné sloučeniny . Jinak by nedokázali uchovat přebytky z lovu na další dny , a neměli by čas na vzmýšlení takových nesmyslů jako je řeč , písmo , ....... .

+2/0
25.5.2016 18:36

A21l35e39š 73A15d37a20m42e51c 4753774758180

Zástupcem jaké firmy prodávající grily je pan redaktor?

+1/−8
25.5.2016 7:21

D12a75v69i43d 43D79i95r57g11a 7215931988

Pokud to z clanku nedokazete poznat, tak zrejme zadne.

+3/0
25.5.2016 9:58
Foto

J48i50ř79í 20D41v80o53ř34á11k 5215829600258

Na OHŘÍVÁNÍ jídla mám mikrovlnku .á

+5/0
25.5.2016 5:51

M28i78l21a55n 70K32r98á43l 8443168281551

No vidíš jak jsi šikovný

+3/0
25.5.2016 6:34

M20a66r81e60k 14T62ů34m27a 4782168886692

Ano, není nad mořského vlka, hovězí steak, či krkovičku z mikrovlnky, že?:-)

+1/0
25.5.2016 23:01
Foto

J61i40ř44í 95D31v83o10ř64á85k 5825279600268

A ty ohříváš jídlo na grilu ? Já na něm griluji , opékám .

0/0
27.5.2016 17:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.