Diskuse k článku

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P60a10v42e92l 26N43o58v96á84k 4203598975291

Co je to vlastne grilovani? Je grilovani kdyz mate v troube 'gril' a pecete na 300 stupnu, nebo je grilovani, kdyz pecete v 'grilu', ale misto mrizky na desce? A kdyz pecete na mrizce, ale jen na 180, tak jde porad o grilovani, kdyz takovou teplotu vyvine kazda trouba?

No zda se mi, ze grilovani je proste peceni, ale nekde venku a nejde ani o teplotu, ani o pristroj. Takze se nabizi otazka, proc se tim zabyvat jako samostatnou kategorii. Ze si mate vycistit mrizku? No a musi vam nekdo rikat, ze si mate panev ocistit od napecenych zbyteku z minula? Asi ne....takze opet nechapu, co se vlastne v tech clancich o grilovani resi. Zamente gril za troubu a mate to jedno a to same a nepotrebujete extra kucharky a clanky o trivialitach.

+5/0
25.5.2016 15:44
Foto

D65a29v62i16d 25K27o12m87á30r48e31k 3143340150558

Tak lehké to zase není. Jde vidět, že s grilováním nemáte moc zkušeností, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že dokážete srovnávat grilování v elektrickém sporáku, s grilováním na dřevě nebo dřevěném uhlí. Princip opékání je stejný, přinejmenším podobný, to máte pravdu ale tu chuť pokrmu grilovaného na ohni, nenahradí ale sebeluxusnější elektrický grill v troubě. Jinak doporučuji si na netu vyhledat význam slova grilování a pečení. Pokud nejste absolutní kuchařský antitalent a vaření alespoň trochu rozumíte, tak ten rozdíl pochopíte.

0/0
25.5.2016 22:36

M96a21r87e14k 42T25ů50m18a 4112908896822

Ano, souhlasím. Pro mě na grilování je nejdůležitější ta charakteristická vůně a chuť té zeleniny a masa, které na tom připravuji.

0/0
25.5.2016 23:06

L40u50d80v34í40k 52G75a51j26d16o61š65í37k 2295553394602

No ovšem.

Teplo z drahého, značkového grilu je přece úplně jiné, než když grilujete na staré televizní anténě položené na na dvě cihly. ;-D

Je to těžký život pro takového prodejce grilů. Chápu, že už z toho blbnou...

+17/−1
25.5.2016 9:56
Foto

J21i88ř91í 38D13v10o72ř32á54k 5655139250218

Někdy koncem osumdesátých let si sousedi , teda sousedi asi přes pět baráků , udělali gril. Starý kýbl prokopli ve spodní části párkrát krompáčem ( tou špicou ) .A na horní část ohnuli kus drátu do kruhu . a napnuli tam takzvané králičí pletivo . Drobná , šestihranná oka o vnitřním průměru asi 15 mm . Topilo se tam prknama z nevratných palet . Prostě smrkové , chemicky neupravené prkno , lať . Náklady na gril o hodně menší , než cena 0,5 litru piva .

0/0
25.5.2016 18:49

M61a25r34t43i70n 46P49l24i89c60h58t62a 2388892591313

Grilování po česku, to jsou krkovičkové podrážky a kuřecí křidýlka á la netopýr.

+2/−6
25.5.2016 9:40

T76o22m69á20š 57H88a11a97s 7541377502171

No jo, no, jaký si to uděláš... To my kromě masíčka vždycky grilujeme i zeleninku, papriky, okurky, cibuli... A třeba děcka se po tom můžou utlouct.

+8/0
25.5.2016 9:47

P12a85v86e71l 36F15o54l45t41á93n 4570192894

a až se utlučou tak je také grilujete? aby se neplýtvalo kvalitním vykrmeným masíčkem...

+3/−1
25.5.2016 11:30

J46o30h37a42n74a 73P19e23k10a77ř52o43v15á 3626712246351

To je dost umění udělat z krkovičky tuhou podrážku, to máte takové zkušenosti? :-P

+9/0
25.5.2016 9:59

M87a43r94c41e21l 14S73t86a36r32ý 9458244893819

kuřecí křidýlka á la netopýr ;-D;-D;-D

to je dobrý, to jsem ještě neslyšel.

+3/0
25.5.2016 10:20

M64a59r29t20i68n 72P65l79i63c41h93t12a 2178442381303

Abych to doplnil. Na grilu neumím moc jídel, ale to co umím, umím. Nechtěl jsem zobecňovat, ale má zkušenost je, že každý druhý hostitel servíruje alespoň část grilovaných jídel přepálenou.

0/0
25.5.2016 11:10

J51i81ř31í 16M15a24r23e58č35e25k 3639551472

Fakt?? Tak se nevytahujte.

0/0
25.5.2016 14:47

R50o72b98e20r94t 87Š82m84e52r12e50k 8680183796626

Grill doporučuji Campingaz, mají vychytaná systém RBS s bočním ohřevem, nehrozí vůbec přepalovaní na rozdíl od Webera, kde i u odkapávacích žlábků a krytých hořáku stejně tuk přepalujete a navíc je předražený Weber, má o něco lepší zpracovaní jediné plus.

+1/−1
25.5.2016 8:45
Foto

P46e19t96r 39K57r15e80n63ž91e83l76o49k 5469707

Tak nejdříve až 500 stupňů, pak stačí 180 a nepřímo je také hitem. Většina prodaných grilů dnes, je plyn. Prostě lidi rádi vaří venku, je to pro ně pohodlnější. Osobně jsem spíše pro "klasiku". Weber, možná ještě lépe Outdoor Chef, který má vnitřní konus stíníci ohniště. Osobně potřebuju být mobilní na fesťáky, tak mám pořešeno skrze Weber Go Anywhere + Cobb Supreme :-)

0/0
25.5.2016 7:31
Foto

M84i53r19o20s41l22a68v 94S90t21e55i54n45e98r 4780792460966

Při 230°C vám chytne řepkový olej. Při 500°C se zapálí už jakýkoliv tuk.

Aby se nic nepřipékalo, je třeba brát na marinování olivový olej.

Spálený olej, zuhelnatělé kousky masa, to jsou pro zdraví škodlivé potraviny.

0/0
25.5.2016 8:04

P44a59v21e25l 28N33o96v42á69k 4183168365281

kde jste vzal tu teorii o olivovem oleji? za studena lisovany se prepaluje uz nekde kolem 170-180 a rafinovany o neco vyse, ale rozhodne nelze rict, ze jde o nejakou zachranu. Resenim je proste neprepalovat, 170-180 stupnu je na grilu uplne dostacujicich a zvladne to temer kazdy i nerafinovany olej, pokud tam nedelate zrovna pizzu, coz asi malokdo ;)

+1/0
25.5.2016 8:54
Foto

P48e46t23r 66K58r41e58n75ž67e92l51o27k 5849827

Nehlede na to, ze kdyz treba nekdo pouziva teflonove desky, tak teflon je bezpecny take jen do urcite teploty. Tech 500 stupnu je blbost. Ono zase prichazi do mody tzv. neprime grilovani, slow cooking pri nizsich teplotach, apod. Proste - kdyz kureti v troube staci 180-220C, tak proc mit na grilu 350C, ze? :-)

0/0
25.5.2016 10:06

L13u68d80v84í22k 46G79a14j85d59o68š34í84k 2225983514602

Jistě. Pak tedy nechápu, proč mám u trouby na termostatu pečení do 250 °C a teprve pak přichází na řadu gril s nějakými 270–300 °C kdy trouba jede na plný výkon. Né že bych gril v troubě použval, ale výrobce to tak udělal. :-)

0/0
25.5.2016 10:18
Foto

J88i64ř92í 17D17v31o41ř29á48k 5865309760668

To je ten dvoupalivový gril ze Švýcarska ? Někde se mu taky říká " švajc " , jinde autogen .

0/0
25.5.2016 18:16
Foto

M69i97r42o50s92l72a87v 33S92t88e48i43n60e63r 4960342550466

Gril je nepochybně nejstarší kuchyňské zařízení lidstva. Nejzdravější však bude pec, například na pizzu. Na otevřeném grilu v kouři z dřevěného uhlí se tvoří nitrosaminy, rakovinotvorné sloučeniny. Takže jednou za čas, ale ne denně lze gril používat.

Já osobně griluji na leštěné desce ze žuly- asi 3 cm tlusté, 60x30 cm plocha, na železných nohách asi 50 cm vysokých, pod ní se zatopí suchým dřívím a po dosažení 230°C lze grilovat. Teplotu měřím bezdotykovým teploměrem, ten je všude ke koupi asi za 350 Kč. Takže při 250°C přestanu přikládat, pak se nic nepřipálí.

0/0
25.5.2016 7:30

M76a25r42i62o 61T91r74n94k46a 6480643738590

Minule tu bol clanok ked mäso prejde cez urcitu teplotu tak sa tam tvoria nejake karciogeny. Zrazu odbornici tvrdia ze grilovanie je to najzdravsie. Na druhu stranu grilovany baklažán sa z tym z rúry neda zrovnavat.

0/0
25.5.2016 9:19

L58u36d29v89í70k 91G44a29j35d62o37š94í75k 2535733564672

Až na to, že příprava jídla na žulové desce nemá s grilováním vůbec nic společného, pane Steinere. :-)

+1/0
25.5.2016 10:11

M43a94r91t50i53n 60J33i16r45o49u74s96e35k 7496675295388

Stejný jako smažit na pánvi. :-)

0/0
25.5.2016 23:10
Foto

J88i16ř41í 73D36v41o21ř26á50k 5625159670858

Ty železný nohy asi 50 cm vysoké koupím . A v případě , že jsou opravdu železné je vyvážím dvojnásobnou vahou zlata . Jinak nejstarší kuchyňské zařízení lidstva bude asi kámen u ohniště , na který upadl kus masa , a ráno zjistili , že se dá žvýkat o trochu lépe . Možná je taky dobře , že naši předci neznali nitrosaminy a jejich rakovinotvorné sloučeniny . Jinak by nedokázali uchovat přebytky z lovu na další dny , a neměli by čas na vzmýšlení takových nesmyslů jako je řeč , písmo , ....... .

+2/0
25.5.2016 18:36

A47l11e48š 78A15d69a81m19e14c 4753944828340

Zástupcem jaké firmy prodávající grily je pan redaktor?

+1/−8
25.5.2016 7:21

D51a68v31i10d 23D68i74r46g63a 7665241928

Pokud to z clanku nedokazete poznat, tak zrejme zadne.

+3/0
25.5.2016 9:58
Foto

J17i62ř79í 33D12v97o28ř48á58k 5125729580558

Na OHŘÍVÁNÍ jídla mám mikrovlnku .á

+5/0
25.5.2016 5:51

M43i97l47a29n 84K40r46á90l 8123898521941

No vidíš jak jsi šikovný

+3/0
25.5.2016 6:34

M50a49r45e91k 49T82ů44m33a 4852968166112

Ano, není nad mořského vlka, hovězí steak, či krkovičku z mikrovlnky, že?:-)

+1/0
25.5.2016 23:01
Foto

J84i11ř76í 76D43v75o49ř94á71k 5535789700378

A ty ohříváš jídlo na grilu ? Já na něm griluji , opékám .

0/0
27.5.2016 17:33

Najdete na iDNES.cz