Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P55a20v74e94l 56N78o23v70á62k 4293678835311

Co je to vlastne grilovani? Je grilovani kdyz mate v troube 'gril' a pecete na 300 stupnu, nebo je grilovani, kdyz pecete v 'grilu', ale misto mrizky na desce? A kdyz pecete na mrizce, ale jen na 180, tak jde porad o grilovani, kdyz takovou teplotu vyvine kazda trouba?

No zda se mi, ze grilovani je proste peceni, ale nekde venku a nejde ani o teplotu, ani o pristroj. Takze se nabizi otazka, proc se tim zabyvat jako samostatnou kategorii. Ze si mate vycistit mrizku? No a musi vam nekdo rikat, ze si mate panev ocistit od napecenych zbyteku z minula? Asi ne....takze opet nechapu, co se vlastne v tech clancich o grilovani resi. Zamente gril za troubu a mate to jedno a to same a nepotrebujete extra kucharky a clanky o trivialitach.

+5/0
25.5.2016 15:44
Foto

D11a54v95i56d 36K30o74m55á14r48e41k 3713740980948

Tak lehké to zase není. Jde vidět, že s grilováním nemáte moc zkušeností, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že dokážete srovnávat grilování v elektrickém sporáku, s grilováním na dřevě nebo dřevěném uhlí. Princip opékání je stejný, přinejmenším podobný, to máte pravdu ale tu chuť pokrmu grilovaného na ohni, nenahradí ale sebeluxusnější elektrický grill v troubě. Jinak doporučuji si na netu vyhledat význam slova grilování a pečení. Pokud nejste absolutní kuchařský antitalent a vaření alespoň trochu rozumíte, tak ten rozdíl pochopíte.

0/0
25.5.2016 22:36

M69a98r57e81k 63T40ů96m30a 4762368386502

Ano, souhlasím. Pro mě na grilování je nejdůležitější ta charakteristická vůně a chuť té zeleniny a masa, které na tom připravuji.

0/0
25.5.2016 23:06

L50u27d15v10í20k 17G73a85j12d35o84š29í46k 2215853504702

No ovšem.

Teplo z drahého, značkového grilu je přece úplně jiné, než když grilujete na staré televizní anténě položené na na dvě cihly. ;-D

Je to těžký život pro takového prodejce grilů. Chápu, že už z toho blbnou...

+17/−1
25.5.2016 9:56
Foto

J43i33ř80í 78D27v11o63ř71á84k 5295909140338

Někdy koncem osumdesátých let si sousedi , teda sousedi asi přes pět baráků , udělali gril. Starý kýbl prokopli ve spodní části párkrát krompáčem ( tou špicou ) .A na horní část ohnuli kus drátu do kruhu . a napnuli tam takzvané králičí pletivo . Drobná , šestihranná oka o vnitřním průměru asi 15 mm . Topilo se tam prknama z nevratných palet . Prostě smrkové , chemicky neupravené prkno , lať . Náklady na gril o hodně menší , než cena 0,5 litru piva .

0/0
25.5.2016 18:49

M29a30r96t79i33n 37P98l47i31c64h11t23a 2918432231373

Grilování po česku, to jsou krkovičkové podrážky a kuřecí křidýlka á la netopýr.

+2/−6
25.5.2016 9:40

T45o52m54á56š 58H42a12a56s 7701337262501

No jo, no, jaký si to uděláš... To my kromě masíčka vždycky grilujeme i zeleninku, papriky, okurky, cibuli... A třeba děcka se po tom můžou utlouct.

+8/0
25.5.2016 9:47

P38a34v86e82l 81F78o16l64t31á65n 4860582504

a až se utlučou tak je také grilujete? aby se neplýtvalo kvalitním vykrmeným masíčkem...

+3/−1
25.5.2016 11:30

J33o22h68a79n65a 34P66e50k43a49ř75o45v56á 3736852276491

To je dost umění udělat z krkovičky tuhou podrážku, to máte takové zkušenosti? :-P

+9/0
25.5.2016 9:59

M19a10r21c57e18l 95S76t27a41r23ý 9378584163799

kuřecí křidýlka á la netopýr ;-D;-D;-D

to je dobrý, to jsem ještě neslyšel.

+3/0
25.5.2016 10:20

M64a95r15t35i30n 43P76l14i97c59h10t94a 2848202461343

Abych to doplnil. Na grilu neumím moc jídel, ale to co umím, umím. Nechtěl jsem zobecňovat, ale má zkušenost je, že každý druhý hostitel servíruje alespoň část grilovaných jídel přepálenou.

0/0
25.5.2016 11:10

J14i29ř46í 80M56a86r46e92č24e25k 3919611342

Fakt?? Tak se nevytahujte.

0/0
25.5.2016 14:47

R21o38b91e36r68t 21Š49m51e48r65e83k 8720143126616

Grill doporučuji Campingaz, mají vychytaná systém RBS s bočním ohřevem, nehrozí vůbec přepalovaní na rozdíl od Webera, kde i u odkapávacích žlábků a krytých hořáku stejně tuk přepalujete a navíc je předražený Weber, má o něco lepší zpracovaní jediné plus.

+1/−1
25.5.2016 8:45
Foto

P57e23t21r 65K79r16e18n18ž21e34l32o77k 5589227

Tak nejdříve až 500 stupňů, pak stačí 180 a nepřímo je také hitem. Většina prodaných grilů dnes, je plyn. Prostě lidi rádi vaří venku, je to pro ně pohodlnější. Osobně jsem spíše pro "klasiku". Weber, možná ještě lépe Outdoor Chef, který má vnitřní konus stíníci ohniště. Osobně potřebuju být mobilní na fesťáky, tak mám pořešeno skrze Weber Go Anywhere + Cobb Supreme :-)

0/0
25.5.2016 7:31
Foto

M20i14r51o24s79l85a31v 18S67t25e98i96n81e65r 4630612180516

Při 230°C vám chytne řepkový olej. Při 500°C se zapálí už jakýkoliv tuk.

Aby se nic nepřipékalo, je třeba brát na marinování olivový olej.

Spálený olej, zuhelnatělé kousky masa, to jsou pro zdraví škodlivé potraviny.

0/0
25.5.2016 8:04

P84a84v44e11l 14N35o81v27á13k 4293798125451

kde jste vzal tu teorii o olivovem oleji? za studena lisovany se prepaluje uz nekde kolem 170-180 a rafinovany o neco vyse, ale rozhodne nelze rict, ze jde o nejakou zachranu. Resenim je proste neprepalovat, 170-180 stupnu je na grilu uplne dostacujicich a zvladne to temer kazdy i nerafinovany olej, pokud tam nedelate zrovna pizzu, coz asi malokdo ;)

+1/0
25.5.2016 8:54
Foto

P42e90t39r 37K60r42e58n34ž25e40l49o54k 5959657

Nehlede na to, ze kdyz treba nekdo pouziva teflonove desky, tak teflon je bezpecny take jen do urcite teploty. Tech 500 stupnu je blbost. Ono zase prichazi do mody tzv. neprime grilovani, slow cooking pri nizsich teplotach, apod. Proste - kdyz kureti v troube staci 180-220C, tak proc mit na grilu 350C, ze? :-)

0/0
25.5.2016 10:06

L82u33d51v53í59k 26G80a92j73d76o19š10í25k 2425613824112

Jistě. Pak tedy nechápu, proč mám u trouby na termostatu pečení do 250 °C a teprve pak přichází na řadu gril s nějakými 270–300 °C kdy trouba jede na plný výkon. Né že bych gril v troubě použval, ale výrobce to tak udělal. :-)

0/0
25.5.2016 10:18
Foto

J38i64ř78í 66D15v52o38ř13á29k 5595279690548

To je ten dvoupalivový gril ze Švýcarska ? Někde se mu taky říká " švajc " , jinde autogen .

0/0
25.5.2016 18:16
Foto

M93i55r17o68s97l93a60v 75S29t85e64i49n27e61r 4280602260266

Gril je nepochybně nejstarší kuchyňské zařízení lidstva. Nejzdravější však bude pec, například na pizzu. Na otevřeném grilu v kouři z dřevěného uhlí se tvoří nitrosaminy, rakovinotvorné sloučeniny. Takže jednou za čas, ale ne denně lze gril používat.

Já osobně griluji na leštěné desce ze žuly- asi 3 cm tlusté, 60x30 cm plocha, na železných nohách asi 50 cm vysokých, pod ní se zatopí suchým dřívím a po dosažení 230°C lze grilovat. Teplotu měřím bezdotykovým teploměrem, ten je všude ke koupi asi za 350 Kč. Takže při 250°C přestanu přikládat, pak se nic nepřipálí.

0/0
25.5.2016 7:30

M72a41r38i21o 88T27r98n76k80a 6230503398650

Minule tu bol clanok ked mäso prejde cez urcitu teplotu tak sa tam tvoria nejake karciogeny. Zrazu odbornici tvrdia ze grilovanie je to najzdravsie. Na druhu stranu grilovany baklažán sa z tym z rúry neda zrovnavat.

0/0
25.5.2016 9:19

L63u33d28v82í62k 91G55a43j66d32o34š18í78k 2235273874902

Až na to, že příprava jídla na žulové desce nemá s grilováním vůbec nic společného, pane Steinere. :-)

+1/0
25.5.2016 10:11

M20a51r13t43i53n 37J25i82r65o89u69s30e22k 7476345895298

Stejný jako smažit na pánvi. :-)

0/0
25.5.2016 23:10
Foto

J11i26ř97í 78D64v67o69ř81á15k 5195149130208

Ty železný nohy asi 50 cm vysoké koupím . A v případě , že jsou opravdu železné je vyvážím dvojnásobnou vahou zlata . Jinak nejstarší kuchyňské zařízení lidstva bude asi kámen u ohniště , na který upadl kus masa , a ráno zjistili , že se dá žvýkat o trochu lépe . Možná je taky dobře , že naši předci neznali nitrosaminy a jejich rakovinotvorné sloučeniny . Jinak by nedokázali uchovat přebytky z lovu na další dny , a neměli by čas na vzmýšlení takových nesmyslů jako je řeč , písmo , ....... .

+2/0
25.5.2016 18:36

A13l81e87š 89A12d97a36m32e19c 4943134988950

Zástupcem jaké firmy prodávající grily je pan redaktor?

+1/−8
25.5.2016 7:21

D42a32v44i35d 63D95i90r30g94a 7785671648

Pokud to z clanku nedokazete poznat, tak zrejme zadne.

+3/0
25.5.2016 9:58
Foto

J83i68ř60í 34D13v84o60ř90á80k 5975779560238

Na OHŘÍVÁNÍ jídla mám mikrovlnku .á

+5/0
25.5.2016 5:51

M93i71l70a76n 91K28r49á26l 8963798311491

No vidíš jak jsi šikovný

+3/0
25.5.2016 6:34

M73a63r61e30k 79T94ů41m86a 4292578916872

Ano, není nad mořského vlka, hovězí steak, či krkovičku z mikrovlnky, že?:-)

+1/0
25.5.2016 23:01
Foto

J93i17ř94í 94D94v17o43ř53á86k 5225699340308

A ty ohříváš jídlo na grilu ? Já na něm griluji , opékám .

0/0
27.5.2016 17:33







Najdete na iDNES.cz