Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M69i87r47o44s20l29a68v 18S16t19e70i64n78e27r 4480102210806

Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.

Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.

Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.

Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.

Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.

0/0
8.7.2016 23:06

F91r70a71n56t78i64š53e43k 77V91e83s81e59l53s43k36ý 7381877681782

Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.

0/0
23.6.2016 18:02

M86a95r40t14i38n 92K97o49ž19í97n 1755436581390

Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.

0/0
23.6.2016 20:03

M73a14r91t22i18n 81B89o76h50u76s33l33a58v 8274301529877

;-D

Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.

+1/0
23.6.2016 13:49

M60a41r41i92e 95M39u66c28h84o66v14á 9341792266492

Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?

0/0
22.6.2016 21:39

M33a30r78t38i43n 26K78o85ž88í20n 1555636801140

To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.

+3/0
22.6.2016 22:24

M43a80r28t66i20n 24P12r26o45s76t73ý 9340923320259

Vtip je v tom, ze potom, co to vyluhujete a ponechate v cukru, daji se ty orechy snist.. A jsou moc dobre. Delame orechovku kazdy rok. Kdyz je skorapka tvrda, neda se uz jist.

0/0
24.6.2016 14:56

K52a69t60e83ř98i38n47a 91V18a70š81á54k52o82v50á 5751852239515

jo, taky se daji nakladat do medu...je to fakt dobry :-)

0/−1
25.6.2016 11:14

L85a84d66i69s11l46a16v 84K11o63v19a33ř55í70k 2130677840129

Nejsou z toho černé zuby?

0/0
26.6.2016 10:03

R96a15d15i42m 36P57o48l42á57š73e61k 9366973489789

Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.

Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.

Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.

+5/0
22.6.2016 9:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.