Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M36i11r17o47s89l81a65v 86S11t21e35i63n27e31r 6708104713985

Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.

Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.

Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.

Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.

Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.

0/0
8.7.2016 23:06

F26r16a59n98t40i43š22e89k 63V62e73s91e17l22s32k81ý 7781867621582

Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.

0/0
23.6.2016 18:02

M36a48r96t56i30n 48K85o14ž79í86n 1415546141630

Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.

0/0
23.6.2016 20:03

M45a10r76t37i70n 73B35o10h28u13s22l18a13v 8224401449527

;-D

Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.

+1/0
23.6.2016 13:49

M82a47r22i72e 76M19u12c77h90o56v17á 9201752306292

Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?

0/0
22.6.2016 21:39

M86a53r75t32i15n 50K25o88ž33í35n 1305936431210

To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.

+3/0
22.6.2016 22:24

M44a72r73t44i44n 57P17r91o89s68t90ý 9730583780269

Vtip je v tom, ze potom, co to vyluhujete a ponechate v cukru, daji se ty orechy snist.. A jsou moc dobre. Delame orechovku kazdy rok. Kdyz je skorapka tvrda, neda se uz jist.

0/0
24.6.2016 14:56

K27a89t51e81ř92i31n59a 46V18a38š11á67k57o87v46á 5561242689665

jo, taky se daji nakladat do medu...je to fakt dobry :-)

0/−1
25.6.2016 11:14

L55a82d43i74s41l71a21v 94K62o17v40a41ř90í45k 2710167450779

Nejsou z toho černé zuby?

0/0
26.6.2016 10:03

R22a50d89i84m 36P65o15l42á89š58e13k 9526223769159

Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.

Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.

Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.

+5/0
22.6.2016 9:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.