Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O16l62d84ř39i36c86h 98H44o85r40á44k 2284859821135

Aneb dokud to nepřijde ze západu tak je to blbost, nezdravé, čecháčkovské a já nevím co ještě. A tak je to s mnoha dalšími věcmi.

+6/0
15.7.2016 9:18

M80i98c24h31a43l 50N34o12v46á71k 1494837812564

Tak třeba to naše prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva převezme někdo jiný.

+3/0
14.7.2016 15:13

K96a15r71e61l 74C51h57r38a21s10t78i33n56a 4523934350545

Všeho s mírou, věděli už staří Řekové. Pak ani výborně vyuzené maso není karcinogenní. Kdo se nadívá uzeným a čímkoliv škodlivým vrchem i spodem, hořce zapláče.

0/0
14.7.2016 8:33

M12i24r83o65s82l80a42v 51K17a81š60p48a66r 3862137271861

Tak uzení je retro. Léta jsme přesvědčováni jak je to hrozně nezdravé a příšerně karcinogenní a ejhle američané udí a kdo nebude udit tak není cool. Já nezačnu udit protože stále udím. Ono totiž pozřít amaroun zvaný uzené chce silný žaludek, vařené maso ošetřené tekutým kouřem se dozví že je uzené až na krámě.

+3/0
13.7.2016 19:23
Foto

J88i34ř72í 65D20v40o54ř52á86k 5245519200938

Chladný , slunečný den . parta dobrých přátel , v udírně krkovička , bůček , nějaká klobáska na svačinku , pecen dobrého chleba , nakládané okurky, cibulky nebo kvašáky ,čerstvě nastrouhaný křen , něco dobrého do volátka ( slivovička ,svařák , horká medovina , grog nebo pivko ) . Pane Bože , tak takhle to vypadá v Ráji ?

+8/0
12.7.2016 17:14

J80i17ř20í 27K47r68a96m89p23l 4346384206676

uzení rozhodně není vůbec nic zdravého a jestli někdo chytí raka z uzení, tak by si měl připlácet za zdravotní pojištění.

Uzení je zoufalý postup našich předků, jak zachovat maso jedlé po delší dobu. Tomu říkám fakt moderní trend

0/−19
12.7.2016 17:05
Foto

J69i96ř89í 54D23v75o15ř68á63k 5685629880908

A naši předci ze zoufalství přežili . P.S. Bez urážky , existují i nádory mozku.

+9/0
12.7.2016 17:19

M82i38c23h95a66l 89R40e22j10z52e37k 5496487435291

Prezili, ale ne moc dlouho.

0/0
14.7.2016 17:47

M96a75r98t43i54n 52V70o57j62á42č10e74k 9143357271486

nebuďte srab a raka z toho nechytnete pokud nebaštíte kilo denně ,ale když si dáte tu a tam uzený tak vvás to nezabije

+1/0
13.7.2016 9:44

M56i38l55a85n 68S76v27o67b48o78d54a 8685539617157

Vždycky mě pobaví, když přijde ze západu nějaká "novinka", kterou provozovali po staletí naši předkové :-) Ještě před pár lety děda udil maso v udírně před domem.

+8/0
12.7.2016 14:33

M73i42c84h70a86l 68N29o43v48á21k 1804597622654

Móda chodí ve vlnách. Za deset let bude uzení hrozně out, za dvacet let zase hrozně in :)

+3/0
14.7.2016 15:14

J24a35n 86P81o14k80o20r91n57ý 1603299570413

A co na to bijci za zdravou výživu? To již uzené není karcinogenní, ale zdravá pochutina?;-D

+11/0
11.7.2016 19:26

K94a74r96e12l 13U10r36b36a42n 2284634391789

Tchýně, pivo, uzený, jsou nejlepší studený. ;-D

+8/0
11.7.2016 12:37

M37i94l17o73s87l26a63v 11P33o53h67u85n49e80k 1930804839341

Stači se podívat na naše www.santra.eu stránky. Léta vyrábíme udírny a v současné době i udírny ja nástavec na naše Ondra grily. Vše je velmi kultivované a slouží to ke kvaltnímu uzení.

+2/0
11.7.2016 12:35

R51a39d37o34m67í50r 19V76a59v36r39e81č17k33a 7521349525253

Vidím na stránkách jenom grily.

0/0
11.7.2016 13:35

M83a82r72t12i93n 39P70l31o38c26e62k 8281424542576

A proč na to musí být trend, moda atd? Mám doma udírnu s venkovním krbem přes 30 let.

+22/0
9.7.2016 10:59

M93a21r10t51i13n 36V65o63j20á66č37e71k 9513457441436

trend se vrací po vlnách taky jste před 30ti lety podlehl trendu ;-D

+1/0
13.7.2016 9:43

J24a37n 78S95l11a60d48k45ý 3961622453

Pamatuji mnou jako 17 letým jsem točil klikou a plnil domácí klobásky. 1987. Potom vojna, návrat 1990 a příkaz tatínka očista udírny. A hle za komínem 6ks klobás skoro 4 roky. Ukousnout se nedaly, ale na plátky nakrájené neskutečná lahoda a vzpomínka. To nemluvím o nočních směnách při topení pod slivovicí. Krásné zážitky i když občas nějaké okno;-D Jednou jsem byl přichycen i při onanii, ale k mému věku a době omluvitelné

+24/0
9.7.2016 0:11

M22a92r24t40i92n 83K33o22ž21í51n 1825496871270

;-DR^

0/0
9.7.2016 0:27

M28a62r45t65i67n 29P84l92o81c47e90k 8631574562426

Já mám narážečku po dědovi a potom tátovi na kliku dodnes, je naprosto dokonalá a i když je jen na 3 kg, váží asi 13 kg prázdná, prostě kvalitní materiál.litina a uvnitř smalt.

+7/0
9.7.2016 11:25

J72i64ř53í 49V90a53n70č95u35r43a 7865272334338

A pak že bylo špatně.Ano ale s přežrání a přechlastání.A bez ty,ty,ty!od všelijakých dia...tiků.A ani nebylo tolik nemocí.Potraviny asi byly méně jedovaté.

0/−1
13.7.2016 16:34

W86a89l77t81e97r 13D78i39v42i59š 6287202752492

Ale byla spousta nemocí stejně jako dnes. Jen se spousta věcí neuměla poznat, lidi umírali dřív na věci, které jsou dnes léčitelné (nebo aspoň udržovatelné dlouhé roky). Ale prostě paměť je selektivní, zapomínáme na to, že soused umřel v padesáti na zápal plic (přičemž dnes 50 není žádný věk), že tetě shnila noha (neléčený diabetes), že Mirek se otrávil s rodiči klobásami (botulotoxin) atd. Ale dobře si pamatujeme, že tráva byla zelenější, holky hezčí, prezervativy pevnější a neohýbaly se, kopce byly nižší, kilometry mnohem kratší... Reálně ale dnes lidé opravdu žijí déle (a dá se i říct, že se některých nemocí dožijí, dřív by to s nimi seklo dřív a raka nikdo nezjistil) i zdravěji, jídlo je opravdu méně jedovaté dnes (přes všechna plnidla a podivné technologické postupy), jsou mnohem více hlídané hygienické podmínky (a kdo je neplní, ten je pěkně rozmáznut v televizi a novinách) atd.

+2/0
13.7.2016 21:34

M39i36l75a78n 47Č85e38r10n96ý 5733579659202

Uzení? Koukám, že zas Američané objevili Ameriku!

+27/−1
8.7.2016 23:22
Foto

P31e79t11r 61Š69r89a16i13e72r 9783742442697

Problém je hlavně i v tom, že naši předkové většinou neměli jakékoli maso zdaleka ani v neděli, natožpak denně.

+13/0
8.7.2016 22:04

F85r24a16n40t35i60s30e84k 14M60i51k53e84s 8153127860922

To take jeste pamatuji. V nedeli kousek veproveho, bramborove knedliky a hodne zeli. A otec rikaval, nase maminka umi z mala dobre!!

+5/0
8.7.2016 22:10
Foto

M14i33r42o91s56l59a40v 96S58t29e69i46n65e56r 6118444773105

To zelí mám rád dodnes, ale také čočku, kroupy, vše co bývalo základem našeho živobytí. 1953 se v ČSR objevila v obchodech bez lístků "volný prodej" dokonce i čínská rýže- to byla lahůdka!

Pokud jde o uzení- v Přišimasech v hospodě " U Husťáků" si můžete své zboží přinést sebou, vyudí je tam ten luft stejně, jako vás.

Z Anglie mám miniudírnu, vypadá jako lokomotiva. U "strojvůdce" si zatopíte, v "kotli" nasadíte své zboží. Ve víku je i teploměr, takže můžete klapkami naregulovat potřebnou teplotu. Problém ale je, když chcete udit delší dobu.

Podařilo se mi, za 3 hodiny vyudit makrelu při 80°C +- 10°C, ale musí se to hlídat a to dost často. Koupím si ji raději už vyuzenou.

+1/0
8.7.2016 22:38

M24a92r65t48i96n 45K34o27ž28í59n 1175836841130

Na teplý uzení jak píšete je to dobrý. Ale na klobásky studeným kouřem se to bude furt potit a bude asi moc nízká teplota. Zděná udírna se vyhřeje před studeným uzením plamenem a pak drží teplo a jde to líp.

+8/0
8.7.2016 23:53

J25a79n 74S50l12a76d38k64ý 3741422753

Přisimasy, neznal jste rodinu Sladkých?

0/0
9.7.2016 0:02

M40a59r48t48i14n 49S19v16o14b87o93d36a 4658363958674

Prisimasy m

0/0
9.7.2016 11:02

M39a40r80t89i73n 43S66v30o84b80o59d42a 4118703588274

Přišimasy. Tam byl bracha na vojně. Vedle tuším Hradešín.

0/0
9.7.2016 11:04

R32a71d65i84m 84P78o24l19á97š76e80k 9246313539199

Ještě v 70 letech králík a kilo a půl bůčku na pekáč a to se jedlo ve čtyřech celý týden. Tak ve středu se obral zbytek a udělala k tomu omáčka. A v pátek a sobotu luštěniny nebo sladké.

0/0
9.7.2016 11:52

M23a15r18t98i33n 93K52o12ž95í92n 1275626321890

U nás udíme pravidelně od jaktěživa, bez ohledu na trendy za oceánem.

+30/−2
8.7.2016 20:56

J76o15s42e39f 75T13i92k70v21a81r60t 2250704900

...a bez ohledu na své zdraví

+5/−4
8.7.2016 21:28

M95a62r51t98i41n 71K45o36ž91í71n 1345326791680

Přesně jak říkáte. Podle počasí na přelomu listopadu prosince zabijeme a naloží se maso. Před vánoci se vyudí, protože kyselica s domácím uzeným musí na Štědrý večer být. K tomu se hodí pár šrůtek hovězího pupku, co se jí ještě teplej přímo z udírny, dneska to tuším nazývají pastrami. Část se rozdá po sousedech, protože, ten pak dá na uzení sumce, amura a úhoře, druhý soused zase ovcu, není nic lepšího, než skopový klobásky. Přes léto sem tam udíme sýr.

Jo a pozdravuje vás naša babička, které bylo devadesát jedna let a která to takto dělá celej život a každý ráno si dá štamprdlu slivovice co si od malička pamatuju. A v životě jsme v rodině neměli raka, ale maso nejíme každej den. A makáme na poli, v lese v chlívě, abysme mohli mít všecko o čem píšu.

+28/0
8.7.2016 23:08

V68l90a67d25i91m29i31r 71H47a84u54b49e25r52t 2936360472

Omluva za minus melo byt samozrejme plusR^

0/0
8.7.2016 23:34

M17a33r60t16i43n 51K28o31ž59í53n 1495226701140

:-)

+1/0
8.7.2016 23:43

J53i33ř34í 11E29n24g44l33i50š 1695339255661

Ano. Naši předkové také udili, ale nežrali to obden jako se to děje dnes. Navíc jako přílohu měli kysané zelí, které jako všechny brukvovité rostliny zvyšují tvorbu látek chránící střevo před působením škodlivin obsažených v tom námi zbožňovaném uzeném. Vždycky tedy zůstává ono moudré všeho s mírou a rozumem.

+33/0
8.7.2016 19:50
Foto

M54i90r55o92s42l65a34v 26S97t28e62i35n49e49r 6938414753805

Kysané zelí se zpracuje na salát, na půl kila zelí si nastrouhám dvě oloupané mrkve, přidají se dva nebo tři nadrobno nasekané peperonky a vše se promíchá.

+3/0
8.7.2016 22:42

J59i75ř79í 10E26n90g50l73i21š 1135829825901

Pořádná hrst kysaného zelí, jedna velká cibule nadrobno nakrájená, dvě nebo tři nastrouhaná jablka a pár lžic jemně nastrouhaného křenu a lžička cukru nebo medu R^

Chápu, že Vás za to v lékárně, kde prodávají spoustu úžasných multivitamínů asi rádi mít nebudou ;-D

+2/0
9.7.2016 13:19
Foto

G81e27o83r72g39i13s 59F17a55s46u86l54i15s 1706753793

Robert Mikluš má jasno: jedině mahagonové dřevo z nějakého starožitného nábytku a kouřítko. :-)

+14/0
8.7.2016 17:54

L74a50d91i73s87l73a48v 85K53o74v64a52ř67í54k 2300427250369

A Míra natře točeňák vyjetým olejem a má to za nula nula prdlačku.

+1/0
10.7.2016 6:21

P17a64v75e63l 37J25e73ř13á39b92e55k 7201292734937

Indiáni a další přírodní národy, které neuměli postavit udírny, maso sušili. Nevím zda ho solili, ale proti uzenému sušené maso se nevyrovná. Jen v tom sušeném není tolik toho kouře, může být zdravější. Nicméně, u uzeného nejde o zdraví, ale mlsný jazyk.

+1/0
8.7.2016 11:35

J45a61n90a 18K13u18b78o97v28á 6649482178480

Dostala jsem hlad ;-D

+8/0
8.7.2016 9:23

A11l25e53š 38Š78v90e68c 6249978859644

A co na to Lada Hruska, poradi?

0/0
8.7.2016 9:07

J58a23n69a 18N91o97v64o45t77n72á 4185682519173

Že lepší než hruška je na uzení švestka.

+11/0
8.7.2016 21:43

M56i98r87e18k 35K12r24o49u26p41a 8386159797472

R^;-D

0/0
8.7.2016 21:51

M75a35r59t88i47n 69F15r30a10n13t39i75š92e56k 7115310543295

Jasně, že švestka. Jen nesmíte všechnu spálit nebo nebudete mít co palit2.

+2/0
8.7.2016 8:40

R40a57d51i86m 75P49o87l67á93š52e80k 9326173729929

Švestky se využijí na 100 %.:-):-)

Z mladých stromů posbírat plody na slivovici a ze starých udělat dřevo na uzení.

Ale ani hrušně a jabloně nejsou marné. :-)

+5/0
8.7.2016 10:16

P70ř91e25m56y43s33l 67Č60e36r97n84í78k 9587194679478

Když nebyly ledničky, tak jiná konzervace potravin ani nepřicházela v úvahu. Udilo se a udit se bude:-)

+12/0
8.7.2016 8:18

R93a85d18i74m 31P94o87l59á19š10e78k 9756613489769

Jen aby to v Bruseli nezakázali. Pořádné domácí uzené má totiž na organismus,až na ty plíce, dost podobný účinek jako kouření.

Dehtovité látky z kouře se dostanou dovnitř organismu a následně se objeví třeba v moči. zatěžují tedy ledviny, játra, trávicí soustavu.....

Ostatně trvanlivost masa z tradičního uzení, to že kdysi se maso vyudilo v zimě, potom se na vesnici zavěsilo pod střechu baráku na půdu, kde vydrželo i přes letní horka, aniž se zkazilo, klidně až do další zimy, není vůbec zadarmo. Zajišťují to právě ty dehtovité látky z kouře a potom množství soli v uzeném .

Paradoxně je tak nejzdravější levné "uzené maso" "supermarketové" produkce, protože jejich postupy "uzení" - vaření masa v páře a jeho ochucení takzvaným instantním kouřem zavádí do masa těch dehtovitých látek nejméně.

+6/−20
8.7.2016 8:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.