Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Od čumáčku po ocásek: Filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke starému způsobu a zamítá velkochovy. Navíc věří, že zpracováním celého zvířete mu vyjadřují úctu a respekt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J44a26r48o59m55í42r 51R14y44b51k10a 3822197721212

Lidé jsou moc zhýčkaní a nevěděj co je dobrého,právě ten rypáček a ocásek jsou lahůdka škoda jen že dnešní čuníci už o ocásky přišli v mládí....

+1/0
27.7.2016 18:05
Foto

J16a77n 60Č13e94r69m87á53k 4559858365297

Přátelé, pozastavujete se nad tím, že autorka hovoří o bezezbytkovém spotřebování zvířete a úcty k němu. Hovoří se tu o tom, že se to stejně dělalo po staletí...

Ano, máte pravdu. Dělalo...

Ovšem nikoliv v dnešní průmyslové době... Ještě před 30 lety si lidé koupili na neděli celé kuře, z toho se vzali prsa na řízky, rodiče si vzali stehna a děti měly křidélka... Z ostatního se uvařila polévka...

A jak je to dnes?... Kdo dnes kupuje celé kuře, které takto podělí?...

Dnes většina lidí koupí prsa na řízky a stehna pro každého...

Rostou však dnes kuřata s 8 nohama a prsíčkama?... Co se asi děje s tím zbytkem?...

Viděl někdy krávu či býčka pouze se zadním masem?

Potkali jste prasko s 10 panenkami?...

Proto se tu hovoří o úctě ke zvířeti a jeho darům...

+3/−1
27.7.2016 12:58
Foto

J34a67n 94Č75e11r63m88á74k 4579328245827

Ne, nesouhlasím tu s ochránci a vegany všeho druhu. Maso jím a nedělá mi problém zabít zvíře...

Ale většina lidí dnes kupuje v marketu maso a mnozí už ani neví z čeho vzešlo a koncerny nám navíc předkládají jakousi roztodivnou hmotu, která pouze jako maso vypadá či je v onom kusu maso jen naonačené tak, aby vypadalo jako zrovna ten kousek, který chceme...

A opravdové čerstvé maso lze mnohdy získat pouze u takovýchto řezníků, kteří sice nemají maso pod cenou, ale zato jde o maso čerstvé a opravdové...

A nebo přímo tzv. ze dvora... Já např. prodávám lidem králíky a zabíjím je často ještě v den dodávky nebo maximálně den dopředu... A podobně to dělá i spousta dalších chovatelů nejrůznější "havěti"...

+2/−1
27.7.2016 12:58

R91o84m21a63n 54S61t93o77n45e91k 1439313369411

Zjistěte si s čeho se dělaji levne parky

0/0
27.7.2016 21:59
Foto

J82a66n 56Č72e92r72m28á23k 4279468495757

a vy si znovu přečtěte celou diskusi, nebo aspoň vlákno ať aspoň víte o čem je řeč... :-)

0/0
27.7.2016 23:09

D98o28r30a 97V62e82s63e77l21á 2200573349973

"Londýnský šéfkuchař" se snaží prosadit to, co my děláme již po staletí - zpracovat vše. Nám to přijde normální, jim nee. Oni umí jíst jenom kýtu, kotletu a panenku. Toť vše a zbytek prasete je odpad.

Neznají ovar, bůček, plíčky, plecko, kolínka, paprčky, ba ani vnitřnosti ... ledvinky, nedělají sulc z kůže, neví, jak lahodná jsou játra či srdíčko, o mozečku nemluvě a zřejmě netuší ani, že do střívek se dělají klobásy ... Jestli vůbec tuší, že lze z prasete udělat i slaninu, sádlo a škavrky??? ... a že krev taky nepřije nazmar? ... :)))

... a jitrničky a polívčičky a jelítka a tlačenky a klobásky a salámky a šunčičky a slivovička a atmosféra ... mňam ...

Ostrované prostě objevují dávno objevené, to se může Londýnský šéfkuchař přiučit na každé zdejší zabijačce;-D

+3/−2
26.7.2016 23:54

R92a91d58i83m 41P33o72l49á68š80e32k 9276833399509

Bane. Londýnský šéfkuchař vybere tu kýtu, kotletu a panenku a ostatní nevyhodí, ale nechá, ať to koupí na jídlo přistěhovalci.

A teď akorát nějak přišli na to ;-D, že pokud budou vařit pro bohatší přistěhovalce, tak i na tom ostatním vydělají i oni sami a ne nějaké pouliční jídelny, kde ty zbytky nakupují.

0/−3
27.7.2016 7:27

M63i78c67h73a23e77l 62K74o57u47t38e60c66k57ý 3305720186

Stejně je to podivné, že lidé dobrovolně jedí mrtvoly zvířat 8-o8-o8-o

0/−13
26.7.2016 23:47
Foto

J74a10n 80Č69e39r84m23á75k 4359408475967

podivné je, že tu mnozí neznají stravovací návyky a přirozený jídelníček tvora Homo sapiens8-o!!!!!!

+3/−1
27.7.2016 12:39

M79i78c53h23a24e41l 51K83o20u30t40e26c10k45ý 3135710166

Typický křesťan. Plná ústa lásky k bližnímu, ale ta láska se jaksi zvířat netýká. Právě proto neuznávám tuhle vaši satanistickou sektu. Rv;-€

0/−4
27.7.2016 16:29
Foto

J91a47n 17Č23e95r19m39á68k 4929498825607

jak to, že netýká?

Lidé dostali zvířata k tomu, aby jim sloužila a to včetně potravy...

Mám rád zvířata, netýrám je a zabíjím je tak, aby se netrápila...

Máte v tom zmatek.

A to, že někdo nesdílí vaše názory ještě neznamená, že má něco společného se Satanem... Co když jste pod jeho vlivem právě vy? ...

Mimochodem nejvíce na světě miloval svého vlčáka a byl vegetarián 8-o!!... Zkuste o tom popřemýšlet...

0/−2
27.7.2016 18:27

M46i52c32h36a59e66l 59K17o53u43t87e30c34k20ý 3545690636

Ne. lidé žádná zvířata rozhodně NEDOSTALI a už vůbec ne k tomu, aby jim sloužila. Alespoň je vidět to vaše sektářské, tmářské myšlení - ano, samá láska, láska, láska, ale jen ta středověká. Doufám, že vaše sekta už brzo skončí v propadlišti dějin - i když: pokud tady bude papež František a ty jeho reformy, je možné, že se z toho myšlenkového středověku přeci jen časem dostanete.

0/−2
27.7.2016 20:20
Foto

J68a92n 81Č50e69r43m91á40k 4839838685247

komiku!!;-D;-D;-D

Vraťte se do 7 třídy ZŠ a zjistěte si, co je přirozená potrava člověka, na čem spal a do čeho se halil před zimou.

A pak tu teprve vykřikujte něco o sektách!...

Možná že jich pár znáte velmi důvěrně, že?... Třeba takovou Harré Krišnu...;-D;-D;-D!!

0/0
27.7.2016 23:01
Foto

J53a30n 91Č68e32r72m76á17k 4899508785527

* Hitler

0/0
28.7.2016 8:55

P64a62v58e58l 85Š88e84d64ý 2688156332565

Nechte ho to je ten fanatismus "věřících" Někdy mi připadá že si na to hrají. A jinak maso je výborné a velice dobře jste to vše popsal.

0/0
2.8.2016 9:29

R11o20m76a18n 39Č95e75c82h89u91r98a 6222959607129

Nechci ti brát iluze, ale lidé jedli maso ještě před Kristem... ;-D

0/0
27.7.2016 23:23

R46o76m61a73n 28S23t38o84n17e84k 1439533939971

Ja vas taky nekritizuji že jste vegetarian taže proč lidi jako vy musi chodit na diskuze o mase?

0/0
27.7.2016 15:56

M14i54c48h95a45e67l 21K95o68u77t92e73c94k62ý 3715620456

Článek je jaksi o nějaké etice. Proč na takové články tedy chodíte vy?

0/−1
27.7.2016 16:30
Foto

J62a35n 86Č47e87r17m40á15k 4429718355697

protože mě to zajímá... Třeba by mě zajímalo, co dělá pan řezník s králičími vnitřnostmi (např. žaludek či plíce), které mí zákazníci většinou nechtějí a tak je vyhazuji do hnoje...

Ale tvá etika tu moc vidět není, spíš jsi přišel urážet, nadávat či aspoň mínusovat...!!

0/0
27.7.2016 23:07

M33a95r51t80i84n 85F47r60a26n59t92i89š50e17k 7825790533285

Kvůli tobě budou jíst zvířata živý.

+2/0
27.7.2016 18:47

M74a22r53e48k 79T28ů17m59a 4262468176902

Rád tam chodím, pan Kšana má jedno z nejlepších řeznictvi v Praze, doporučuji!R^

+1/0
26.7.2016 22:52

Z13b94y85n35ě45k 80Š51a92f20a75r34č12í29k 5127418955964

Je libo prasečí zuby sypané štětinami nebo třeba ledvinové kameny s nastrouhaným kopítkem? ;-D

0/−11
26.7.2016 22:02

M79a33r60t60i24n 95Š22t26ě83p25á33n72e34k 3697113523341

Krome toho, ze to neni vtipne by to chtelo zapracovat na cestine...

+9/−3
26.7.2016 22:39

P56a96v13e24l 71R12y38b60e17c97k87y 8504283779850

...se tomuto vašemu receptu říká párek jemný za 47 Kč/kg

+1/0
27.7.2016 11:40

O20s62k45a22r 56K39o88v98a73ř19í60k 8647273296847

Co na to infantilní Vaněk?

0/0
26.7.2016 21:37

O16n32d59ř93e54j 44K92r81y17š31t31o98f 6163961

No prostě jako když je zabíjačka - dělá se to takhle po staletí - tak na tom snad nic nového není. A i když je prase z velkochovu tak se zdělá taky celé - nebo si snad někdo myslí že se něco vyhazuje?? max tak oči a paznehty- jinak se sdělá od F FŠECHNO. Tak mi jen nějak uchází co nám tím autorka chtěla říct - nebo že by skrytá reklama??:-/:-/

+5/0
26.7.2016 21:18

P34e74t64r 47J46á61n71s33k87ý 3941938674968

to spíš a nebo je úplně blbá

+3/−1
26.7.2016 21:37

R39a15d20i46m 20P41o31l91á64š90e34k 9336503279799

Jasně že se to zpracuje i z velkochovů. Akorát že si s tím nedávají takovou práci a potom to není moc prodejné. Ale zase díky velkovýrobní technologii mají mnohem víc technologických možností.

Udělají "velkovýrobní" jitrnice a jelítka, když se to neprodá, prodají surová játra ve slevě, ostatní vnitřnosti pomelou a vzniknou z toho všelijaké paštiky, nakonec nejlevnější "vepřové ve vlastní šťávě" a nejlevnější lunchmeaty a další masové směsi to jistí.

Kosti "odřou" vysokotlakou vodou a je z toho separát, potom všechny kosti, křupiny a další podobný materiál vyvaří pod tlakem při teplotě nad 100 st C, aby získali masový vývar a sulc, to zahustí a ochutí jím separát a mají surovinu pro levné párky, salámy a špekáčky.....

A nakonec co by bylo už tak levné, že by se to nevyplatilo zpracovat pro lidi plus ty polorozvařené křupiny, kosti atd pomelou na kaší a dají třeba na krmení pro drůbež. Slepice a kuřata se po takovém žrádle mohou utlouct.

+1/0
26.7.2016 21:54

P37e89t34r 40J81á11n48s44k94ý 3271808664238

co je to za titulek? to má být novinka?

0/0
26.7.2016 21:09

M81i44l64a98n 86B46u62b76e95n84i21k 6673840159690

Oba rezniky mam vyzkousene a maji vyborne maso. Rad si za kvalitu priplatim. Restaurace Sansho Paula Daye je mimoradny gurmansky zazitek.

+2/0
26.7.2016 21:00

K83a40t24e95ř44i90n95a 97F69e63n85c95l89o69v25á 8283397738173

Jsem cimprdlína, vnitřnosti fakt jen ve stavu nouze, z tlustého masa se mi obrací žaludek. Maso mi stačí jednou, dvakrát do týdne, takže věřím, že ty vnitřnosti z "mych", jejich ocásky a kůžičky, stejně jako většinu masa, sní někdo jiný.

Ale popisovaný koncept se mi líbí, obzvláště, když nepodporují velkovýkmy.

+1/0
26.7.2016 20:08

T19i30b36o34r 46M13a63s13n40ý 7157234718960

Ten pán na tom prvním obrázku je ale vysmátý... chtěl bych vidět, jak by se smál, kdyby k němu takhle někdo přišel a džel v rukou části těl jeho dětí. #eatvegan

+2/−17
26.7.2016 17:58

M94i78l59a64n 13N83o32v31o85t46n93y 4446107504727

#:-D

+2/0
26.7.2016 18:28

M16a80r65t81i92n 76K95o48ž57í16n 1775916791870

S vašim jménem ;-D

+12/0
26.7.2016 18:55

T64o91m55á91š 87K10u20b20a59l25á54k 3516859326829

Víte, jak poznáte vegana? Nijak, sám vám to řekne...

+8/0
26.7.2016 21:52

P41a88v45e62l 90Š95e58d49ý 2418776302985

Jste docela vyšinutý, že jo?

0/0
2.8.2016 9:33

J39a12n58a 35M90r51á43z31k53o47v52á 8226490623950

Z prasečího žaludku je báječná držkovka, vařené prasečí uši miluje pes (já taky, je to jen chrupavka a libová kůže, lepší než gondro, geladrinky a kamzíci). Jen to sehnat! (Plzeň)

+4/−1
26.7.2016 17:19

D31a49n36a 51P89o72l65a25n26e42c39k88á 3906155517245

To zase jednou objevili světadíl - konkrétně Ameriku.:-P

+4/−4
26.7.2016 13:57

T24i67b11o79r 17V11i89z62v98a51r11y 9394924463325

Dřív se prostě logicky prase celý sežralo , a teď je z toho novinka, slavná filosofie " od čumáku po ocásek " ;-D bože můj. Co přijde příště?

+29/−2
26.7.2016 8:52

P23a38v10e37l 98J15e35ř39á35b73e86k 7411922614627

Za bolševika si pamatuji na TV reportáž, kde opěvovali řezníky, že oškrabávají zbytky masa z kostí a dávají je do salámu.

+1/0
26.7.2016 11:53

R51a25d12i33m 38P53o47l81á88š30e59k 9726523489719

Dneska ty kosti dají do síta a "oškrabou" dohola tlakovou vodou. A je masový separát.;-D

+4/0
26.7.2016 17:55

P35a31v79e19l 26B60e90r77a51n 9195877380

Protože doma klidně nějaké to maso na kostech nechám. Kosti jsou na vývar, takže to maso zužitkujem v polévce. Ve velkovýrobě jsou ale kosti většinou odpad a zanechané maso by byla čistá ztráta...

A "odřezky" jdou rovnou na "guláš" nebo k namletí... Obecně není z hospodářských zvířat moc toho, co by nešlo využít... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:45

Z74d15e29n68ě96k 11B45l10a84ť37á69k 7172775742555

Ale to co popisuje ten článek jsou fakta. Lidi jsou rozmlsaní a chtějí jen kvalitní a libové maso a zároveň dnešní zpracovatelé neumí dobře a kvalitně zpracovat třeba veřovou hlavu, jazyk, nožky, ocásk a vnitřnosti. Na klasické zabijačce si s tím řezník poradí, ale dáte za výbornou domácí tlačenku nebo jitrnice 150 kč za kilo, kdyź v obchodě stojí nesrovnatelný výrobek z odpadu polovic?

+3/0
26.7.2016 19:56

R21a17d49i41m 82P90o63l47á65š61e82k 9456123609469

Drahá je právě ta práce. ve velkovýrobě to musí dělat rychle, aby se vešli do nízké ceny, nemají čas a tak do tlačenky i dnes klidně odřou i křupiny, což já v tlačence nenáším.

Na domácí zabijačce se s tím řezník vymazlí a to je právě významná část toho cenového rozdílu.

+2/0
26.7.2016 21:58

P59a23v50e25l 71B75e68r60a62n 9715167470

Už jste si doma dělal na grilu něco jenom z libového? 8-o Ti zmlsaní vědí, že potřebují v tom mase nějaký ten tuk, aby se mohli oblizovat až za ušima... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:50

I85v97a 60Z71i40k50e14š78o70v12á 2771144478216

Kdo si chce jen nacpat pupek ať je to co je to, jen když je to levné a je toho hodně si hold koupí tu "levnou" tláču nebo jitrnici z odpadu a plnidel. Kdo si chce i pochutnat, rád si připlatí.

0/−1
27.7.2016 20:05

J66a63n 17K23u64č43e48r48a 1768568663629

Dneska mi to asi nemyslí, ale nechápu smysl článku, takhle se postupovalo při každé zabiječce. Není to jen reklama na hooodně drahá řeznictví, viz. obrázek v galerii bůček za 260.

+8/−4
26.7.2016 8:20

J12o78s51e55f 86Z69a76h52á76l48k14a 4883529938966

U Kšánů nevím, ale to druhé raději navštívit s bankovním úvěrem.

0/−1
26.7.2016 10:16

D80a75g57m45a46r 77R59o19y15e53r 6496167713988

Chovam Black Angus, ovce a kozy. Vse volne pobihajici na pastve. Dodavam dvoum mistnim reznikum. A sakra hodne jsem si vybirala, komu dodavat. Ten koncept "from the tooter to the rooter" naprosto uznavam.

+8/0
26.7.2016 1:32

M47i31c14h14a76l 48K34o37n24e24c17n36y 8930442272596

Neskodila by i nejaka filozofie, jak to zvire nezrat vubec ;-D

+4/−14
26.7.2016 0:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.