Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P41a92v53e21l 15R34y42b22e82c25k98y 8364293789410

světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...

+2/0
4.8.2016 10:13

A13l41e59š 12P59r19o62c63h40á42z32k10a 1889585115762

Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....

0/−1
4.8.2016 4:04

J97a59n 24M18e96r11t91a 3642760671258

Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).

Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.

0/0
4.8.2016 0:26

V26o47j15t20ě85c44h 61K97o72m10á43r50e61k 7954704789816

''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do únoraR^

+2/0
4.8.2016 0:05

F49r91a98n46t69i77š64e66k 55L56u51p16í40n67e47k 8811516466462

Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.

0/0
3.8.2016 22:34
Foto

M91i36r22o23s54l96a13v 14S97t26e72i55n11e40r 4230822360746

Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.

Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.

0/0
29.8.2016 20:08

R26o79b77e37r55t 29K88r15a56h65u68l75e13c 2793542335414

Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D

+6/0
3.8.2016 21:30

P88a22v79e84l 91R72y73b60e68c38k82y 8944153109530

to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....

0/0
4.8.2016 10:18

L64a54d75i30s66l24a98v 66Z93o64c90h 8552478384508

Ale s drahým Ciderem je už škoda čistit poblitou garáž :-;

0/0
13.8.2016 8:48

P69a75v55e16l 81R92y24b94e41c86k15y 8624943599590

:-D stane se nehoda i z drahého cideru.....

0/0
15.8.2016 7:27

J32a61k60u68b 31F47e34i77f13a73r 7749239236899

"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.

0/0
3.8.2016 8:44

M36i80l28a22n 40Š87e22l28i58g92a 7711704403803

Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.

0/0
3.8.2016 18:57

P87e79t19r 45N70o43v15o68t93n85y 1681280311

Jsou i silnější. :-) A s cukrem to není ono, to pak ty následky totiž být můžou. Takže radši dry.

0/0
3.8.2016 20:00

J50a77n 13M18e28r10t81a 3502590331448

Tak tak, zobecnili, co platí jen pro některé cidery, které mají třeba 3 % alkoholu.

0/0
4.8.2016 0:35

P81a29v70e19l 42R12y75b59e76c93k96y 8244923659770

je britský cider a ten má od 2%-7%, a taky existuje německý zider a ten má klidně i 16 % (ale ten je opakovaně zakvášen). Vyrábí například Peter Merkel z Forellenhofu u Darmstadtu

0/0
4.8.2016 10:15

M51a56r31t22i33n 36K70o68ž89í76n 1805896631520

Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.

0/0
3.8.2016 8:04

J39a97r46m29i84l10a 88P23í43c58h61o83v92á 5682547564803

Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný

+1/−1
3.8.2016 7:46

B87o24r62e31k 40T93o38m21i20s 2556583129288

Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.

+1/0
3.8.2016 8:15

T64o30m85á95š 34T63a97t76í73č79e76k 5610422860628

Akorát je to krátké potěšení.

0/0
3.8.2016 23:07

J71a51n 77M10e45r30t10a 3112480881188

Já ten nakvašený na burčák mám rád. Nenakvašený mošt také, ale ten se dá pít jen v dost omezeném množství vzhledem k tomu, jak je sladký.

0/0
4.8.2016 0:37

M67a52r89i73e 89M43u64c41h40o96v62á 9161722306922

Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.

0/0
3.8.2016 6:45

M81i20c49h81a54l 77F60r51a57n47z 7133793121812

tak to asi nebyl ten správný cider ;-)

0/0
3.8.2016 9:59







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.