Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P22a66v96e54l 87R17y67b81e14c33k33y 8374713419350

světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...

+2/0
4.8.2016 10:13

A52l25e44š 58P43r75o21c60h23á18z19k58a 1699965945782

Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....

0/−1
4.8.2016 4:04

J61a54n 25M21e44r10t53a 3452580731268

Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).

Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.

0/0
4.8.2016 0:26

V72o48j26t71ě75c26h 64K78o53m46á74r71e91k 7104164839456

''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do únoraR^

+2/0
4.8.2016 0:05

F77r57a97n83t19i53š70e82k 56L29u90p51í71n97e98k 8681586486212

Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.

0/0
3.8.2016 22:34
Foto

M96i46r43o42s14l28a50v 41S86t82e32i21n38e26r 6178664103755

Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.

Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.

0/0
29.8.2016 20:08

R41o63b94e55r88t 29K95r73a36h80u48l74e12c 2433602935864

Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D

+6/0
3.8.2016 21:30

P98a44v25e92l 65R67y21b82e98c33k18y 8624353639400

to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....

0/0
4.8.2016 10:18

L98a91d26i84s26l50a56v 24Z45o40c91h 8692928224798

Ale s drahým Ciderem je už škoda čistit poblitou garáž :-;

0/0
13.8.2016 8:48

P88a60v43e39l 18R32y83b82e75c94k82y 8714883949870

:-D stane se nehoda i z drahého cideru.....

0/0
15.8.2016 7:27

J20a11k26u17b 74F19e26i75f77a45r 7519309796619

"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.

0/0
3.8.2016 8:44

M73i97l28a70n 29Š44e56l28i94g55a 7181254193503

Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.

0/0
3.8.2016 18:57

P88e43t78r 67N28o56v29o90t52n85y 1461690721

Jsou i silnější. :-) A s cukrem to není ono, to pak ty následky totiž být můžou. Takže radši dry.

0/0
3.8.2016 20:00

J84a64n 93M66e11r13t30a 3122960631118

Tak tak, zobecnili, co platí jen pro některé cidery, které mají třeba 3 % alkoholu.

0/0
4.8.2016 0:35

P69a60v40e91l 15R70y97b59e98c75k85y 8444663839110

je britský cider a ten má od 2%-7%, a taky existuje německý zider a ten má klidně i 16 % (ale ten je opakovaně zakvášen). Vyrábí například Peter Merkel z Forellenhofu u Darmstadtu

0/0
4.8.2016 10:15

M32a42r82t54i42n 33K58o71ž71í63n 1115886161210

Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.

0/0
3.8.2016 8:04

J88a47r91m78i76l97a 67P25í37c84h81o86v86á 5692957974303

Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný

+1/−1
3.8.2016 7:46

B37o81r10e79k 86T28o51m31i76s 2206883689388

Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.

+1/0
3.8.2016 8:15

T14o80m90á47š 20T37a92t64í88č84e42k 5160142960728

Akorát je to krátké potěšení.

0/0
3.8.2016 23:07

J55a46n 87M74e72r42t73a 3162160411118

Já ten nakvašený na burčák mám rád. Nenakvašený mošt také, ale ten se dá pít jen v dost omezeném množství vzhledem k tomu, jak je sladký.

0/0
4.8.2016 0:37

M29a49r57i98e 86M78u56c98h80o10v94á 9491592676152

Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.

0/0
3.8.2016 6:45

M64i47c95h67a72l 82F31r78a75n40z 7323233941942

tak to asi nebyl ten správný cider ;-)

0/0
3.8.2016 9:59







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.