Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H20a84n13a 63A67n56t83o18n27o79v90á 6157219984604

Prosím vás, kolik asi g je na jednu porci čočky (když ji chci třeba k vejci nebo uzenému)? Internetové recepty jsou od 100 do 250 g na jednoho...

0/0
21.8.2016 9:32

J41a12n 24F31r88o67l33í97k 6686750865194

100 g stačí. Běžně si vařím 100 g čočky a 100 g rýže natural a stačí mě to na dvě až tři porce.

0/0
22.8.2016 16:06

P41e83t62r 38J85i36l11e73k 8177607559108

Já teda nevim, ale nikdy jsem neměl úplně měkkou cizrnu když jsem ji osolil při vaření, když osolím až je uvařená, tak je úplně v pořádku. Stejně tak se mi nezdá informace s vařením v té stejné vodě, vždy je lepší využít čistou.

0/0
21.8.2016 0:17
Foto

P72a23v50e83l 34M59a79c86h87a40č29e50k 5831822313

Občas by neškodilo si "dílko" po sobě přečíst a odstranit vady. ;-)

0/0
20.8.2016 8:34

M77a86r85i44á87n 80H47r52i34v64ň50á15k 7778200350530

Slovenská fazulovica s uzeným vepřovým kolenem:

Recept je na 4-5 l polévky.

200-250 g větší alespoň 8 hodin namočené tmavé fazole, uzené zadní vepřové koleno, 1 zelená paprika, cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), list libečku, 1-3 feferony nebo chili podle chuti, pepř, sůl

Na jíšku: 1 lžíce červené mleté papriky, 3-5 stroužků česneku, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky.

Fazole i koleno vaříme zvlášť! Měkké maso i kůže z kolena nakrájíme na kousky, prostě tak velké aby nepadalo ze lžíce. V 5 l hrnci vývar z kolena spojíme s vývarem z fazolí a skoro měkkými fazolemi, přidáme zeleninu, paprikový lusk, feferonky, list libečku, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 minut. Zavaříme jíšku, povaříme a jíme s domácím chlebem a nevíme kdy dost ;-D.

+4/0
20.8.2016 1:27

M80a55r23i58á74n 27H48r73i18v94ň98á30k 7118630210540

Doplním...! Na jíšku jsem zapomněl máslo, nebo olej

0/0
20.8.2016 1:37

M12a14r33t85i30n 25J67i29r34o70u26s29e83k 7546115765618

Olivového oleje, olivového oleje, olivového oleje. Fuj!

+5/0
19.8.2016 15:47

P85e47t93r69a 33G56a60s48n22a36r91k81o26v51a 8708533958126

Cely zivot ziju s tim, ze se ma solit az po varu. A tady ctu opak. Tusim ze bez akce pokus/omyl pravdu nezjistim.

Ale aby tu byl skutecne nejaky rozumny rychly recept:

Polivka z cervene cocky:

Na masle nechat zkaramelizovat kolecka mrkve a zelene cibulky, zaprasit moukou a zaprazit, zalit vyvarem (pouzivam vodu + redukovanou kostku vyvaru z mrazaku), pridat hrnek cervene cocky, sul, pepr a povarit dvacet minut.

Bile fazolky - recept odnekud z mych cest

Mrkev a petrzel nastrouhat na jemno, zampiony pokrajet na platky a vse osmazit na masle. Smichat se zvlast uvarenymi bilymi malymi fazolkami a kelimkem zakysane smetany. Sul, pepr.

Uzasne jednoduche a velmi jedle i bez masa (a to jsem masozrout).

+9/0
19.8.2016 15:16

P73a85v49l32a 65K87u93č33e14r10o28v88á 5627921313

luštěniny vařit v čisté vodě, omezí se nadýmavost téhle dobroty. jinak naše rodina je miluje, máme alespoň jednou týdně

+7/0
19.8.2016 13:48

L67a24d25a 27J83e77c57m72e46n 8173881745469

a kde jsou ty recepty?

+1/0
19.8.2016 11:37

R18o28m55a75n 87B51a37j90e22r 2624813169755

Uvařit a zmrazit.

0/−1
19.8.2016 10:09

J10a51n59a 29S32t72e97h59l58í37k54o36v22á 2349250220126

nejsem plánovač, nikdy nevím kdy budu večeřet doma a kdy venku, takže namáčet luštěniny den dopředu fakt nemohu, takže u mě vyhrává Bonduelle..

+4/0
19.8.2016 9:20

J24a76n 22F57r25o84l54í52k 6116210655404

Čočce a hrachu stačí hodina, dvě a velké fazole klidně nechám i dva dny když změním plán.

0/0
22.8.2016 16:09

J55a60n42a 20S17t77e15h23l26í84k25o76v86á 2599900100496

hodina dvě, to je moc.. vetšinou přijdu domu hladová jak vlčák a potřebuji něco do 15 minut :-)

0/0
22.8.2016 16:11

J75a27n 21F77r19o48l15í92k 6286830655144

Na luštěniny se holt musí trochu myslet předem.

0/0
22.8.2016 16:14

J76a30n61a 42S29t12e75h22l25í14k56o19v98á 2849390600456

no právě, to je škoda, mám je jinak ráda :-)

0/0
22.8.2016 16:19

S69i65m93o53n13a 35B93e53z61n45o22s36k27o88v92á 4482186497634

""Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí" - tomu se říká BLESKOVÝ recept?:-/

+12/0
19.8.2016 7:32

J63a44n 66F56r24o87l34í70k 6706120785344

V papiňáku stačí 20 min. a na velké fazole 40. Chce to plánovat už kvůli máčení.

0/0
22.8.2016 16:10

M18a54r57i57e 28P71i59ň72o93s67o87v66á 7661630849967

Miluju čočkovou polívču se zelím. Pořádný hrnec a čočku 250 g vařit do měkka v neosolené vodě - pak teprv osolit, dále kořenovou zeleninou nadrobno, česnek na zavonění, sůl, na špičku nože mletého pepře, špetku marjánky, hrst kysaného zelí nakrájet nadrobno, přidat dobře vyuzenou černou klobásu nakrájenou na kostky pro větší chuťový šmrnc. Jemně zahustit jíškou na másle nebo na sádle - jak komu co chutná. Okyselit také podle chuti, v hrnku v krapet vody rozkvedlat jedno vejce a šup s tím do polévky a za 2 minuty je hotovo !! První porci hned a druhá porce zaležená v ledničce voní a chutná i druhý den ;-) :-)

+5/0
19.8.2016 7:31

M24a62r70i89e 44P74i96ň10o13s19o78v65á 7781630339517

Kdo chce, může jíšku udělat na osmažené cibulce. To je pak ještě větší vončo a polívča nemá chybu :-P :-)

+1/0
19.8.2016 7:34

J82a21n 13F81r68o41l74í76k 6586760685944

Bez slaniny a osmažené cibulky to snad ani nejde.;-D A do té cibulky trochu másla a mouky a je jíška.

0/0
22.8.2016 16:17

A55n10n88a 60E13r36l56e17b40a88c88h42o56v56á 7531180924931

To mě nikdy nenapadlo - přidat zelí. Čočkovou miluju. Hned o víkendu vyzkouším :-)

0/0
19.8.2016 10:49

J93o39s44e46f 83M55i59k12e37l 2818860926402

A ještě bych přidal povidla a hořčici.

+1/−1
20.8.2016 22:51

J67a15n11a 54N13ě29m27e62č52k17o25v20á 3933314691356

Tooo zní hodně dobře, taky vyzkoušíme R^ Díky :-)

+1/0
19.8.2016 13:53
Foto

D22a86v66i83d 64K81o39p60a19l 5253432104109

Dík za inspiraci, vyzkouším.

0/0
19.8.2016 19:51

M97a74r30t47i57n 30R37a55m 9121504871742

Ježíš, já bych si to dal! :-)

0/0
20.8.2016 11:41
Foto

D40a51v32i28d 35S89c33h89n76e25b93e30r19g75e84r 9755498453863

Je fakt že luštěniny měli dřív na talíři své místo dneska jejich obliba velice klesá což je škoda protože jejich použití je opravdu všestranné, chutné a zdravé.

+5/0
19.8.2016 7:22

J85i27ř61í 53Š41t93ě72r46b10a 9423782207455

mám rád červenou čočku, jednak díky snadné přípravě, a také díky nenutnosti namáčení. Stačí propláchnutou uvařit (cca 15min), pak přidám kari, oloupaná rajčata na kostky a něco zeleného (ted např.natě porku), necham dalších 5-10min, na talíři přidám třeba vejce natvrdo, chilli papričky atd..pečivo, ideálně "osmahnuté" z toustovače a je hotovo R^

+8/0
19.8.2016 6:50

J77a18n 33S40t16e41h82l34i19k 9205337826801

Takové fazole chili con . Mnam ;-)

+6/0
19.8.2016 4:59

J10a37n80a 45S60t15e65h63l12í56k78o96v90á 2349620530326

R^:-)

0/0
19.8.2016 9:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.