Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H84a42n31a 46A33n43t27o31n24o60v68á 6607379744934

Prosím vás, kolik asi g je na jednu porci čočky (když ji chci třeba k vejci nebo uzenému)? Internetové recepty jsou od 100 do 250 g na jednoho...

0/0
21.8.2016 9:32

J53a37n 65F36r22o78l32í93k 6496600185794

100 g stačí. Běžně si vařím 100 g čočky a 100 g rýže natural a stačí mě to na dvě až tři porce.

0/0
22.8.2016 16:06

P49e64t31r 43J97i41l44e48k 8377427679438

Já teda nevim, ale nikdy jsem neměl úplně měkkou cizrnu když jsem ji osolil při vaření, když osolím až je uvařená, tak je úplně v pořádku. Stejně tak se mi nezdá informace s vařením v té stejné vodě, vždy je lepší využít čistou.

0/0
21.8.2016 0:17
Foto

P91a55v50e38l 27M28a10c54h39a25č39e82k 5901212753

Občas by neškodilo si "dílko" po sobě přečíst a odstranit vady. ;-)

0/0
20.8.2016 8:34

M97a61r48i81á84n 25H62r76i66v91ň26á70k 7288910350660

Slovenská fazulovica s uzeným vepřovým kolenem:

Recept je na 4-5 l polévky.

200-250 g větší alespoň 8 hodin namočené tmavé fazole, uzené zadní vepřové koleno, 1 zelená paprika, cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), list libečku, 1-3 feferony nebo chili podle chuti, pepř, sůl

Na jíšku: 1 lžíce červené mleté papriky, 3-5 stroužků česneku, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky.

Fazole i koleno vaříme zvlášť! Měkké maso i kůže z kolena nakrájíme na kousky, prostě tak velké aby nepadalo ze lžíce. V 5 l hrnci vývar z kolena spojíme s vývarem z fazolí a skoro měkkými fazolemi, přidáme zeleninu, paprikový lusk, feferonky, list libečku, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 minut. Zavaříme jíšku, povaříme a jíme s domácím chlebem a nevíme kdy dost ;-D.

+4/0
20.8.2016 1:27

M21a68r32i43á66n 37H92r76i30v60ň62á50k 7348340480510

Doplním...! Na jíšku jsem zapomněl máslo, nebo olej

0/0
20.8.2016 1:37

M85a64r46t85i88n 60J82i27r38o77u82s46e10k 7576805625138

Olivového oleje, olivového oleje, olivového oleje. Fuj!

+5/0
19.8.2016 15:47

P57e28t23r68a 76G19a69s68n70a61r34k61o22v52a 8418523738836

Cely zivot ziju s tim, ze se ma solit az po varu. A tady ctu opak. Tusim ze bez akce pokus/omyl pravdu nezjistim.

Ale aby tu byl skutecne nejaky rozumny rychly recept:

Polivka z cervene cocky:

Na masle nechat zkaramelizovat kolecka mrkve a zelene cibulky, zaprasit moukou a zaprazit, zalit vyvarem (pouzivam vodu + redukovanou kostku vyvaru z mrazaku), pridat hrnek cervene cocky, sul, pepr a povarit dvacet minut.

Bile fazolky - recept odnekud z mych cest

Mrkev a petrzel nastrouhat na jemno, zampiony pokrajet na platky a vse osmazit na masle. Smichat se zvlast uvarenymi bilymi malymi fazolkami a kelimkem zakysane smetany. Sul, pepr.

Uzasne jednoduche a velmi jedle i bez masa (a to jsem masozrout).

+9/0
19.8.2016 15:16

P62a54v49l76a 59K85u14č15e87r54o56v75á 5717781103

luštěniny vařit v čisté vodě, omezí se nadýmavost téhle dobroty. jinak naše rodina je miluje, máme alespoň jednou týdně

+7/0
19.8.2016 13:48

L47a75d16a 34J82e18c55m76e27n 8273971585659

a kde jsou ty recepty?

+1/0
19.8.2016 11:37

R25o35m50a92n 35B72a28j18e63r 2794673369645

Uvařit a zmrazit.

0/−1
19.8.2016 10:09

J71a30n25a 22S94t88e55h61l74í75k35o27v90á 2749170760316

nejsem plánovač, nikdy nevím kdy budu večeřet doma a kdy venku, takže namáčet luštěniny den dopředu fakt nemohu, takže u mě vyhrává Bonduelle..

+4/0
19.8.2016 9:20

J59a60n 37F47r88o62l13í62k 6496970595914

Čočce a hrachu stačí hodina, dvě a velké fazole klidně nechám i dva dny když změním plán.

0/0
22.8.2016 16:09

J82a94n47a 97S28t46e34h61l14í32k19o12v14á 2509580250746

hodina dvě, to je moc.. vetšinou přijdu domu hladová jak vlčák a potřebuji něco do 15 minut :-)

0/0
22.8.2016 16:11

J44a96n 20F40r41o30l16í98k 6266810675224

Na luštěniny se holt musí trochu myslet předem.

0/0
22.8.2016 16:14

J59a54n89a 94S68t90e79h86l29í71k38o81v25á 2269360510346

no právě, to je škoda, mám je jinak ráda :-)

0/0
22.8.2016 16:19

S43i48m13o86n86a 15B10e48z61n51o74s41k97o12v64á 4662496547774

""Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí" - tomu se říká BLESKOVÝ recept?:-/

+12/0
19.8.2016 7:32

J28a17n 44F58r77o38l54í72k 6686370245244

V papiňáku stačí 20 min. a na velké fazole 40. Chce to plánovat už kvůli máčení.

0/0
22.8.2016 16:10

M93a63r73i81e 43P63i34ň71o48s89o55v17á 7491150559317

Miluju čočkovou polívču se zelím. Pořádný hrnec a čočku 250 g vařit do měkka v neosolené vodě - pak teprv osolit, dále kořenovou zeleninou nadrobno, česnek na zavonění, sůl, na špičku nože mletého pepře, špetku marjánky, hrst kysaného zelí nakrájet nadrobno, přidat dobře vyuzenou černou klobásu nakrájenou na kostky pro větší chuťový šmrnc. Jemně zahustit jíškou na másle nebo na sádle - jak komu co chutná. Okyselit také podle chuti, v hrnku v krapet vody rozkvedlat jedno vejce a šup s tím do polévky a za 2 minuty je hotovo !! První porci hned a druhá porce zaležená v ledničce voní a chutná i druhý den ;-) :-)

+5/0
19.8.2016 7:31

M68a73r25i75e 71P58i33ň27o98s88o34v58á 7411420419217

Kdo chce, může jíšku udělat na osmažené cibulce. To je pak ještě větší vončo a polívča nemá chybu :-P :-)

+1/0
19.8.2016 7:34

J46a36n 80F76r33o30l30í12k 6246820385384

Bez slaniny a osmažené cibulky to snad ani nejde.;-D A do té cibulky trochu másla a mouky a je jíška.

0/0
22.8.2016 16:17

A60n37n19a 72E82r33l13e94b22a48c52h44o40v56á 7821540394741

To mě nikdy nenapadlo - přidat zelí. Čočkovou miluju. Hned o víkendu vyzkouším :-)

0/0
19.8.2016 10:49

J39o16s57e44f 70M22i34k77e96l 2488520236602

A ještě bych přidal povidla a hořčici.

+1/−1
20.8.2016 22:51

J87a29n94a 65N71ě78m61e75č17k38o45v97á 3963834451456

Tooo zní hodně dobře, taky vyzkoušíme R^ Díky :-)

+1/0
19.8.2016 13:53
Foto

D76a46v75i71d 48K52o32p79a26l 5663952474149

Dík za inspiraci, vyzkouším.

0/0
19.8.2016 19:51

M36a63r52t97i86n 63R25a45m 9891214741762

Ježíš, já bych si to dal! :-)

0/0
20.8.2016 11:41
Foto

D98a31v77i21d 45S72c38h88n41e29b11e75r51g21e45r 9965248493143

Je fakt že luštěniny měli dřív na talíři své místo dneska jejich obliba velice klesá což je škoda protože jejich použití je opravdu všestranné, chutné a zdravé.

+5/0
19.8.2016 7:22

J82i24ř71í 80Š73t92ě10r19b29a 9293102857355

mám rád červenou čočku, jednak díky snadné přípravě, a také díky nenutnosti namáčení. Stačí propláchnutou uvařit (cca 15min), pak přidám kari, oloupaná rajčata na kostky a něco zeleného (ted např.natě porku), necham dalších 5-10min, na talíři přidám třeba vejce natvrdo, chilli papričky atd..pečivo, ideálně "osmahnuté" z toustovače a je hotovo R^

+8/0
19.8.2016 6:50

J10a93n 49S30t53e67h79l93i66k 9575717166611

Takové fazole chili con . Mnam ;-)

+6/0
19.8.2016 4:59

J75a56n75a 28S28t30e50h16l91í62k37o50v13á 2279440620186

R^:-)

0/0
19.8.2016 9:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.