Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v terénu, v rámci projektu Oživení starých odrůd. Díky tomu mohli spustit uživatelsky unikátní webovou databázi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I25v44a51n66a 58D11v78o29r26a13k39o73v15a 6895397590503

Máme na chalupě vynikají "matčino" jablko a kožuchy, což je jablko tvrdosti betonu, ale na jaře už chutné a vynikající třeba na štrůdl. A což teprve starý strom švestek -doranče. Tak se jim říká, jiný název neznám.:-(:-(

0/0
21.8.2016 13:02

M94i98c53h27a79e90l95a 40L42h36o41t65s31k11á 2889596228327

Mame doma modré hrozny, jde snad o podnoz, spici ocka ktera vyrasila po deseti letech.(Na stejnych mistech u zdi, kde drive rostla reva bila ale zasla) Hrozny dozravaji na konci cervence, jsou sladke, chutnaji po boruvkach, netrpi na peronosporu.Kdyby mel nekdo tip na odrudu, budu rada;)

0/0
20.8.2016 21:35

P85e32t35r 28V52í34t 1253757694786

název Babče je asi místní tvar slívy která se jmenuje Pavče žluté nebo červené

0/0
20.8.2016 20:28

M85a53r78t21i94n 40F36r25a75n33t96i63š60e70k 7275680523865

Mám plnou zahradu starých odrud jablek, třešní, višní, slivoní. Rozdíl v chuti oproti těm supermarketovym není jen odrůdou, ale hlavně tim, kdy se sklízí. Já trhám ovoce zralé, je vynikající, ale nevydrží, ani trvanlivé odrudy jablek na jaře nejsou nic moc. V obchodě musí, tak se trhá nedozrálé, bez chuti,

+1/0
20.8.2016 16:45

P60a81v37e84l 55J76e17ř73á28b68e80k 7101912644247

Řekl bych, že ovoce pro současný obchod vydrží tak dlouho technologií skladování a ne trháním v nedozrálém stavu.

Pokud si pamatuji staříky, tak ti věděli, které jablko kdy utrhnout. Mnoho odrůd trhali právě částečně nedozrálé, aby potom ve sklepích déle vydrželo.

Při běžném skladování, většina i zimních odrůd na jaře nejsou žádný zázrak. Jen výjimečně nám v dobrém sklepě vydržela jablka do dubna v přijatelném stavu. proto dnes mnoho lidí si na zahrady sází jabloně, které vydrží v dobrém stavu do Vánoc a potom jdou do marketů.

+7/0
20.8.2016 20:51

D36a61v55i82d 62P53e35š70e61k 3443461978870

Minimalne u jablek nemate pravdu (pokud jde o jablka z Italie), sklizi se zrale (nekdy az na hrane k prezralosti :-). Potom se ale uchovavaji v dusikate atmosfere a mohou tam lezet velmi dlouho. To ze nemaji vyraznou chut je dano zpusobem pestovani, kdy se do keru tlaci obrovske mnozstvi dusikatich hnojiv, strikaji se herbidibem a pesticidem, neustale se zavlazuji vodou. Vlastne se da rict, ze to co je na pulte vypada jako jablko, je to z jablone, ale je to chemicka koule.

Taky uz pestujeme starsi odrudy a z obchodu bereme jen minimalne a to spise na buchty apod. pokud chce snist clovek ovoce syrove, je lepsi "bio" (vypestovane bez prasku), casto nevypada pekne, je mensi, ale chut je lepsi.

+3/−1
20.8.2016 21:50

A68n74t57o35n65í71n 87L19e96j58s67e32k 1433879667185

Ono to jablko je stříkané ne jednou, ale třeba dvacetkrát. Bio taky nemusí být vždycky výhra, místo moderní chemie se to stříká třeba roztokem mědi (síran měďnatý), který je povolený. Měď je docela jedovatá a když se hromadí v půdě, tak to není zrovna ideální, protože na rozdíl od jedovatých sloučenin je měď prvek a nerozloží se nikdy.

+1/0
21.8.2016 3:24

M55i94l33a14n 97H45l44a65d22k69ý 8332168550

Té "chemické" koule bych se určitě nebál u tuzemských druhů. Chemie je tak drahá, že se sice stříká až 15x za sezónu, ale tak malé dávky, že v konečném součtu to je s bídou 10% toho, co se stříkalo za socialismu.

Podle mne tu chuť ovlivňuje jednak odrůda ovoce a taky to, že se pořád zalévá. Takže chuť ovoce je vlastně vnitřně "naředěná" a není koncentrovaná, jako když si to vypěstuji sám.

+1/0
21.8.2016 14:28
Foto

M66i32r21o40s18l84a58v 93M32a74c36e91k 5361275640962

prakticky všechno u nás roste a ještě více

0/0
20.8.2016 15:23

B24o39ř19i46v14o52j 87K50u74b83í70č39e23k 2689520129631

Třeba domácí švestky se nedají chuti a sladkostí porovnat s tim co je v supermarketech.

Ještě by někdo mohl tyto odrůdy rozmnožovat a prodávat.

+2/0
20.8.2016 15:07

P12a50v90e45l 21J13e79ř81á59b61e72k 7581772154197

Sazenice domácích švestek koupíte. jen je problém se šarkou. Takže řada lidí kupuje odrůdy k této nemoci odolných i přesto, že švestka domácí je prostě švestka domácí.

0/0
20.8.2016 20:56

I27v11a25n 55M93i96n18á61ř 7782324897431

To je důvod, proč není možné si například pochutnat na žádné "ponechané" odrůdě jablek ze supermarketů !

0/0
20.8.2016 15:01

R10a87d63e19k 15Č82e88r71v24e23n15k77a 5274161664322

z dětských let vzpomínám na větší žlutočervené jablka ve kterých při zralosti hrkala v jadřinci jadérka

0/0
20.8.2016 13:20

H92e35l77e26n15a 64B30r94o67d37e56c69k15á 1425381652884

To bude Řehtáč. U nás rostl kdysi jeden strom u silnice, možná tam ještě je... Pro nás jako malé to byla hrozná zábava, ale chuťově myslím nevynikalo. Ale nevím, je to dost dávno a brali jsme "padanku" pod stromem - možná by pomohlo nechat to uležet ve sklepě...

0/0
20.8.2016 19:41
Foto

V22o46j80t70ě97c62h 52P93a25v46l12í87k 5204761754898

R^

+5/0
20.8.2016 8:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.