Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v terénu, v rámci projektu Oživení starých odrůd. Díky tomu mohli spustit uživatelsky unikátní webovou databázi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I36v89a14n84a 50D17v98o92r80a73k13o92v81a 6265597620113

Máme na chalupě vynikají "matčino" jablko a kožuchy, což je jablko tvrdosti betonu, ale na jaře už chutné a vynikající třeba na štrůdl. A což teprve starý strom švestek -doranče. Tak se jim říká, jiný název neznám.:-(:-(

0/0
21.8.2016 13:02

M26i57c44h94a92e40l63a 45L75h54o28t38s25k64á 2809406258147

Mame doma modré hrozny, jde snad o podnoz, spici ocka ktera vyrasila po deseti letech.(Na stejnych mistech u zdi, kde drive rostla reva bila ale zasla) Hrozny dozravaji na konci cervence, jsou sladke, chutnaji po boruvkach, netrpi na peronosporu.Kdyby mel nekdo tip na odrudu, budu rada;)

0/0
20.8.2016 21:35

P59e39t27r 75V60í58t 1673967784306

název Babče je asi místní tvar slívy která se jmenuje Pavče žluté nebo červené

0/0
20.8.2016 20:28

M43a51r69t34i72n 69F37r20a37n81t91i93š21e53k 7865710333485

Mám plnou zahradu starých odrud jablek, třešní, višní, slivoní. Rozdíl v chuti oproti těm supermarketovym není jen odrůdou, ale hlavně tim, kdy se sklízí. Já trhám ovoce zralé, je vynikající, ale nevydrží, ani trvanlivé odrudy jablek na jaře nejsou nic moc. V obchodě musí, tak se trhá nedozrálé, bez chuti,

+1/0
20.8.2016 16:45

P62a45v86e37l 11J85e44ř57á50b85e40k 7671442434717

Řekl bych, že ovoce pro současný obchod vydrží tak dlouho technologií skladování a ne trháním v nedozrálém stavu.

Pokud si pamatuji staříky, tak ti věděli, které jablko kdy utrhnout. Mnoho odrůd trhali právě částečně nedozrálé, aby potom ve sklepích déle vydrželo.

Při běžném skladování, většina i zimních odrůd na jaře nejsou žádný zázrak. Jen výjimečně nám v dobrém sklepě vydržela jablka do dubna v přijatelném stavu. proto dnes mnoho lidí si na zahrady sází jabloně, které vydrží v dobrém stavu do Vánoc a potom jdou do marketů.

+7/0
20.8.2016 20:51

D65a65v54i20d 75P68e89š90e21k 3133141768760

Minimalne u jablek nemate pravdu (pokud jde o jablka z Italie), sklizi se zrale (nekdy az na hrane k prezralosti :-). Potom se ale uchovavaji v dusikate atmosfere a mohou tam lezet velmi dlouho. To ze nemaji vyraznou chut je dano zpusobem pestovani, kdy se do keru tlaci obrovske mnozstvi dusikatich hnojiv, strikaji se herbidibem a pesticidem, neustale se zavlazuji vodou. Vlastne se da rict, ze to co je na pulte vypada jako jablko, je to z jablone, ale je to chemicka koule.

Taky uz pestujeme starsi odrudy a z obchodu bereme jen minimalne a to spise na buchty apod. pokud chce snist clovek ovoce syrove, je lepsi "bio" (vypestovane bez prasku), casto nevypada pekne, je mensi, ale chut je lepsi.

+3/−1
20.8.2016 21:50

A47n32t64o16n71í95n 73L40e67j97s63e41k 1333869357785

Ono to jablko je stříkané ne jednou, ale třeba dvacetkrát. Bio taky nemusí být vždycky výhra, místo moderní chemie se to stříká třeba roztokem mědi (síran měďnatý), který je povolený. Měď je docela jedovatá a když se hromadí v půdě, tak to není zrovna ideální, protože na rozdíl od jedovatých sloučenin je měď prvek a nerozloží se nikdy.

+1/0
21.8.2016 3:24

M69i51l50a34n 59H76l81a30d15k77ý 8372858750

Té "chemické" koule bych se určitě nebál u tuzemských druhů. Chemie je tak drahá, že se sice stříká až 15x za sezónu, ale tak malé dávky, že v konečném součtu to je s bídou 10% toho, co se stříkalo za socialismu.

Podle mne tu chuť ovlivňuje jednak odrůda ovoce a taky to, že se pořád zalévá. Takže chuť ovoce je vlastně vnitřně "naředěná" a není koncentrovaná, jako když si to vypěstuji sám.

+1/0
21.8.2016 14:28
Foto

M96i46r88o81s39l80a72v 47M18a12c37e70k 5751915350862

prakticky všechno u nás roste a ještě více

0/0
20.8.2016 15:23

B22o21ř36i66v14o85j 34K43u35b36í23č71e87k 2349500899941

Třeba domácí švestky se nedají chuti a sladkostí porovnat s tim co je v supermarketech.

Ještě by někdo mohl tyto odrůdy rozmnožovat a prodávat.

+2/0
20.8.2016 15:07

P12a80v31e66l 94J43e14ř94á97b95e13k 7421312324157

Sazenice domácích švestek koupíte. jen je problém se šarkou. Takže řada lidí kupuje odrůdy k této nemoci odolných i přesto, že švestka domácí je prostě švestka domácí.

0/0
20.8.2016 20:56

I15v38a79n 90M25i73n49á40ř 7412134577951

To je důvod, proč není možné si například pochutnat na žádné "ponechané" odrůdě jablek ze supermarketů !

0/0
20.8.2016 15:01

R54a46d34e45k 24Č12e29r85v95e32n15k90a 5544411324102

z dětských let vzpomínám na větší žlutočervené jablka ve kterých při zralosti hrkala v jadřinci jadérka

0/0
20.8.2016 13:20

H90e36l46e32n92a 91B49r81o29d22e20c13k86á 1165811362624

To bude Řehtáč. U nás rostl kdysi jeden strom u silnice, možná tam ještě je... Pro nás jako malé to byla hrozná zábava, ale chuťově myslím nevynikalo. Ale nevím, je to dost dávno a brali jsme "padanku" pod stromem - možná by pomohlo nechat to uležet ve sklepě...

0/0
20.8.2016 19:41
Foto

V40o55j97t52ě59c77h 95P16a29v84l29í41k 5564851334298

R^

+5/0
20.8.2016 8:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.