- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Máme na chalupě vynikají "matčino" jablko a kožuchy, což je jablko tvrdosti betonu, ale na jaře už chutné a vynikající třeba na štrůdl. A což teprve starý strom švestek -doranče. Tak se jim říká, jiný název neznám.
Mame doma modré hrozny, jde snad o podnoz, spici ocka ktera vyrasila po deseti letech.(Na stejnych mistech u zdi, kde drive rostla reva bila ale zasla) Hrozny dozravaji na konci cervence, jsou sladke, chutnaji po boruvkach, netrpi na peronosporu.Kdyby mel nekdo tip na odrudu, budu rada;)
název Babče je asi místní tvar slívy která se jmenuje Pavče žluté nebo červené
Mám plnou zahradu starých odrud jablek, třešní, višní, slivoní. Rozdíl v chuti oproti těm supermarketovym není jen odrůdou, ale hlavně tim, kdy se sklízí. Já trhám ovoce zralé, je vynikající, ale nevydrží, ani trvanlivé odrudy jablek na jaře nejsou nic moc. V obchodě musí, tak se trhá nedozrálé, bez chuti,
Řekl bych, že ovoce pro současný obchod vydrží tak dlouho technologií skladování a ne trháním v nedozrálém stavu.
Pokud si pamatuji staříky, tak ti věděli, které jablko kdy utrhnout. Mnoho odrůd trhali právě částečně nedozrálé, aby potom ve sklepích déle vydrželo.
Při běžném skladování, většina i zimních odrůd na jaře nejsou žádný zázrak. Jen výjimečně nám v dobrém sklepě vydržela jablka do dubna v přijatelném stavu. proto dnes mnoho lidí si na zahrady sází jabloně, které vydrží v dobrém stavu do Vánoc a potom jdou do marketů.
prakticky všechno u nás roste a ještě více
Třeba domácí švestky se nedají chuti a sladkostí porovnat s tim co je v supermarketech.
Ještě by někdo mohl tyto odrůdy rozmnožovat a prodávat.
Sazenice domácích švestek koupíte. jen je problém se šarkou. Takže řada lidí kupuje odrůdy k této nemoci odolných i přesto, že švestka domácí je prostě švestka domácí.
To je důvod, proč není možné si například pochutnat na žádné "ponechané" odrůdě jablek ze supermarketů !
z dětských let vzpomínám na větší žlutočervené jablka ve kterých při zralosti hrkala v jadřinci jadérka
To bude Řehtáč. U nás rostl kdysi jeden strom u silnice, možná tam ještě je... Pro nás jako malé to byla hrozná zábava, ale chuťově myslím nevynikalo. Ale nevím, je to dost dávno a brali jsme "padanku" pod stromem - možná by pomohlo nechat to uležet ve sklepě...