Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R27a86d32i84m 72P61o31l16á12š36e79k 9676503129249

Těch 200 litrů je na osobu nebo na domácnost?

0/0
13.9.2016 16:00

R74a17d77e14k 61M96i13c28h42e11l 8835868607465

Na domácnost. Znění zákona: Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

0/0
13.9.2016 19:32

J94a49n 44M24e35r26t62a 3212420671508

Na osobu vařící pivo. Pokud by vařilo v domácnosti víc lidí nezávisle, asi by každý mohl uvařit svých 200 l. Ale nemůžete uvařit 800 l s tím, že jste v domácnosti 4. (Odhlédněme od toho, že je prakticky nedokazatelné, kdo vařil kolik.)

0/0
13.9.2016 19:45

J24a25n 61M32e13r65t93a 3562730371288

Tak koukám na komentář výše citující zákon a vypadá to, že se mýlím.

0/0
13.9.2016 19:46

R54a54d86e46k 98M54i30c10h84e11l 8845218617915

Jak uvádím v jiném vlakně. Dodržování zákona je pouze osobní zodpovědností.

0/0
13.9.2016 19:52

V65l42k 34J48a12r41o49s36l89a45v 8443802

Udivuje mně, že vůbec existuje nějaký limit pro domácí vaření piva, budu se muset

zeptat Sobotky a spol. kolik si můžu letos uvařit knedlíků a brambor.

+9/0
13.9.2016 7:47

M24a76r17t37i23n 33R28a49k94o56u76š 5362711411215

Historicky máme v naší krajině nyní nejbenevolentnější pravidla pro vaření piva. Sice je dnešní limit směšný, ale je možno vařit bez povolení. Dříve tato možnost nebyla.

0/0
13.9.2016 8:36

R56a66d65e12k 63M69i66c70h40e54l 8535418877905

z evropských zemí, třeba v madarsku je limit 1000 l, v dansku ci svedsku jsou bez limitu.

+2/0
13.9.2016 9:09

F64r18a52n65t83i76š23e72k 71N76o66v71á65k 1446877169627

To by mě strašně zajímalo, jak bude někdo kontrolovat, kolik uvařím ročně piva ???

+5/0
13.9.2016 6:30

F17r90a84n82t70i87š81e73k 24N53o46v62o82t80n45ý 4360847859137

Přece nová Babišova finanční policie a jí podřízený NKÚ:-).

+2/−1
13.9.2016 6:33

R21a51d93e28k 48M83i88c97h40e96l 8345778647765

No treba tvuj soused, který to nahlásí celnikům. Pokud nejsi nahlášen na celní správě, tak budeš mit problém. Pokud nemáš evidenci uvařeného piva 10 let zpátky, tak budeš mit problém. Atd. Atd.

+3/0
13.9.2016 7:46

J47a62n 56S15o29u76k36u78p 1504394406605

Nesmysl, proč bych měl mít evidenci uvařeného piva 10 let zpět? Celní správa mě akorát nesmí chytit s nadlimitním pivem v ́celním skladu ́ (což je celá má domácnost). Dokonce i u minipivovarů je důležitá definice celního skladu.

0/0
13.9.2016 11:53

R88a90d41e39k 85M79i40c75h63e68l 8875528107925

§ 86

Osvobození od daně z piva

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

0/0
13.9.2016 13:57

R72a56d83e48k 45M88i68c24h29e34l 8395168187585

neptej se mne, ale zakonodarcu

0/0
13.9.2016 13:58

J34a69n 22S63o67u58k92u56p 1684534276935

Litera zákona je v našem právním systému naprosto nepodstatná (i když, jak kdy), těžko mi někdo dokáže, kolik a zda vůbec sem něco uvařil, když to doma nemám. Na celníky se nehlásí, že jsem uvařil 30, 40, 60 litrů, tam se hlásí, že vařím doma pro sebe a domácnost a nebudu mít víc než 200 litrů, konec. Nemusím ovšem vařit ani kapku. Když za mnou dojdou a já nemám evidenci, tak mi řeknou co? Musel bych mít označený celní sklad, kam by mi vpadli na kontrolu, vyžádali by si varný list.

0/0
13.9.2016 19:21

R11a11d18e58k 20M55i21c56h29e52l 8395158507705

Oni za tebou dojdou v okamžiku, kdy vědí ze si vařil. Viz výše. Zeptej se domovarniků, kteří kontrolu už absolvovali.

Pak je také, nějaký osobní přístup.

Nesouhlasím se spoustou věcí, které se objevují v české legislativě, ale zákony prostě dodržuji. Pokud se někdo rozhodne je nedodržovat, tak je to jeho rozhodnuti a nese s tim spojena rizika.

0/0
13.9.2016 19:38

J45a69n 65S12o33u77k30u16p 1164504146295

A těm varníkům chodí kontrola po každém varu? Vařím cca osm let, neslyšel sem o jediném případu domácí kontroly (neříkám, že nemůže proběhnout).

0/0
14.9.2016 14:37

P92e17t46r 13M13a65g54a43t 8875606651

Co konkrétně, profesionální sladovník vysvětlí amatérům?

+1/0
13.9.2016 0:27

P19a78v28e58l 87N16á93r63o71ž92n32ý 1885373546452

Třeba to, že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci.

+4/0
13.9.2016 0:54

P74e95t86r 94M59a14g38a26t 8485736521

a on si někdo bude vyrábět slad doma?

0/0
13.9.2016 1:05

M26a85r84t71i61n 20R79a59k85o82u73š 5882241221515

A proč ne? To je jako by jste se zeptal on si bude někdo vařit pivo doma?

+2/−2
13.9.2016 7:32

R78a21d96e14k 79M91i67c37h69e66l 8485388557365

Myslím, že byť odpovím, tak si najdete další otázku, kterou se budete snažit mou odpověď shodit, ale za pokus nic nedam.

Zdá se, že o vaření piva moc nevíte, protože slad je jednou ze základních surovin a překvapivě není pouze Plzensky. Sladu existuje pomerne velké množství druhů. Výběr druhů sladu při vaření piva ovlivnuje jak bude pivo silné, jakou bude mit barvu apod.

Proto, pokud se někdo rozhodne vařit pivo na určité urovni, tak by měl znát dobře suroviny, které do piva dava. Protoze tyto znalosti mu umožní uvarit presne takové pivo, ktere uvarit chce.

Nikdo vás nebude nutit, abyste se workshopu zucastnil. Ucast bude dobrovolna a primarne urcena pro cleny cechu.

0/0
13.9.2016 9:20

V92l40a54d16i71m29í18r 91L19o81u52d38a 8507707706842

http://www.varimpivo.cz/

0/0
13.9.2016 15:16

J81a74n 52O79p92p41e21l67t 5809834873

Nerozumíte problematice, tak se prosím zdržte komentářů.

+1/0
13.9.2016 7:49

J26a27n 32M33e63r52t66a 3552380661278

To pak ale i hromada průmyslových pivovarů nedělá pivo... Znát vlastnosti sladu je nepochybně velmi důležité při výrobě piva. Nicméně postupy rmutování, chmelení, celkový výběr surovin a jejich poměrů, zacházení s kvasinkami atd. nazvat mícháním polotovarů v nějakém hrnci, to je nesmysl.

0/0
13.9.2016 19:22

R93a13d58e68k 38M54i75c39h30e96l 8515868917945

Přiznávám se, jsem si ten komentář dvakrát přečetl, ale ani poté nevim co jste tim chtel říct. Jestli narazíte na komentář Pavla Nárožného, tak ten je docela pochopitelný.

Chtel říct, ze vareni ze surovin vyžaduje větší znalosti než vareni z polotovarů.

Protoze pokud chcete varit pivo v domácích podmínkách tak můžete varit ze surovin nebo z polotovarů!!!

Tim nejjednodušším postupem je vareni z MLADINOVEHO KONCENTRÁTU - to je vlastně témeř hotové pivo - přidáte vodu, nejake cukry, pribalene kvasnice.

Druhým o neco složitějším postupem je vareni ze SLADOVEHO VÝTAŽKU - což je zhustena sladina, tedy produkt rmutovani. Je potreba provést chmelovar a pak nechat kvasit.

A na to autor prispevku narážel.

+1/0
13.9.2016 19:50

J57a62n 93S80o71u72k31u83p 1134904696855

Tak on píše, že "že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci", tak těžko říct, o jakých polotovarech mluví. Slad je vstupní surovina, nikoliv polotovar, takže potud by to šlo pochopit.

0/0
14.9.2016 14:40

J28a98n 70M93e42r13t67a 3862700921208

Já to právě pochopil, jako že hlavní umění je udělat slad a to ostatní je nějaké míchání. Na což jsem cítil potřebu reagovat.

0/0
15.9.2016 19:30

J63a86k45u38b 59K86o45s 4397340370747

Zkuste si doma uvařit malou várku piva. Už jen kombinace sladů, chmelů a kmenů kvasnic vám dá takových otázek,... a to nemluvím o teplotách, prodlevách rmutů, jak dokážou změnit chuť piva. Pokud uvaříte ze stejných surovin dvakrát za sebou stejně chutnající pivo, udělal jste první krok.

+8/0
13.9.2016 7:13



Najdete na iDNES.cz