Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R63a88d63i47m 55P82o50l44á70š32e27k 9636333539539

Těch 200 litrů je na osobu nebo na domácnost?

0/0
13.9.2016 16:00

R38a73d69e21k 96M41i96c50h56e40l 8185868737495

Na domácnost. Znění zákona: Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

0/0
13.9.2016 19:32

J22a54n 88M65e83r86t22a 3182330431168

Na osobu vařící pivo. Pokud by vařilo v domácnosti víc lidí nezávisle, asi by každý mohl uvařit svých 200 l. Ale nemůžete uvařit 800 l s tím, že jste v domácnosti 4. (Odhlédněme od toho, že je prakticky nedokazatelné, kdo vařil kolik.)

0/0
13.9.2016 19:45

J19a74n 83M35e95r13t25a 3412380341798

Tak koukám na komentář výše citující zákon a vypadá to, že se mýlím.

0/0
13.9.2016 19:46

R86a89d19e54k 65M48i16c16h46e95l 8755948587775

Jak uvádím v jiném vlakně. Dodržování zákona je pouze osobní zodpovědností.

0/0
13.9.2016 19:52

V37l96k 48J65a41r29o49s35l14a86v 8653232

Udivuje mně, že vůbec existuje nějaký limit pro domácí vaření piva, budu se muset

zeptat Sobotky a spol. kolik si můžu letos uvařit knedlíků a brambor.

+9/0
13.9.2016 7:47

M24a60r37t91i54n 45R24a41k66o98u56š 5382311721125

Historicky máme v naší krajině nyní nejbenevolentnější pravidla pro vaření piva. Sice je dnešní limit směšný, ale je možno vařit bez povolení. Dříve tato možnost nebyla.

0/0
13.9.2016 8:36

R27a95d19e42k 79M34i56c67h15e75l 8745968157395

z evropských zemí, třeba v madarsku je limit 1000 l, v dansku ci svedsku jsou bez limitu.

+2/0
13.9.2016 9:09

F61r84a31n88t51i34š55e77k 54N50o40v79á26k 1216387509207

To by mě strašně zajímalo, jak bude někdo kontrolovat, kolik uvařím ročně piva ???

+5/0
13.9.2016 6:30

F44r67a27n32t38i93š53e84k 88N66o92v32o25t78n48ý 4190127159237

Přece nová Babišova finanční policie a jí podřízený NKÚ:-).

+2/−1
13.9.2016 6:33

R34a49d78e48k 56M48i51c68h12e10l 8185458387645

No treba tvuj soused, který to nahlásí celnikům. Pokud nejsi nahlášen na celní správě, tak budeš mit problém. Pokud nemáš evidenci uvařeného piva 10 let zpátky, tak budeš mit problém. Atd. Atd.

+3/0
13.9.2016 7:46

J65a40n 38S86o17u32k89u76p 1134624666615

Nesmysl, proč bych měl mít evidenci uvařeného piva 10 let zpět? Celní správa mě akorát nesmí chytit s nadlimitním pivem v ́celním skladu ́ (což je celá má domácnost). Dokonce i u minipivovarů je důležitá definice celního skladu.

0/0
13.9.2016 11:53

R55a38d71e91k 69M23i15c25h25e69l 8645288707825

§ 86

Osvobození od daně z piva

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

0/0
13.9.2016 13:57

R85a35d51e84k 79M31i63c66h58e48l 8195318947815

neptej se mne, ale zakonodarcu

0/0
13.9.2016 13:58

J32a56n 45S26o80u93k92u23p 1954204396935

Litera zákona je v našem právním systému naprosto nepodstatná (i když, jak kdy), těžko mi někdo dokáže, kolik a zda vůbec sem něco uvařil, když to doma nemám. Na celníky se nehlásí, že jsem uvařil 30, 40, 60 litrů, tam se hlásí, že vařím doma pro sebe a domácnost a nebudu mít víc než 200 litrů, konec. Nemusím ovšem vařit ani kapku. Když za mnou dojdou a já nemám evidenci, tak mi řeknou co? Musel bych mít označený celní sklad, kam by mi vpadli na kontrolu, vyžádali by si varný list.

0/0
13.9.2016 19:21

R39a22d48e95k 74M20i26c33h46e64l 8355288827455

Oni za tebou dojdou v okamžiku, kdy vědí ze si vařil. Viz výše. Zeptej se domovarniků, kteří kontrolu už absolvovali.

Pak je také, nějaký osobní přístup.

Nesouhlasím se spoustou věcí, které se objevují v české legislativě, ale zákony prostě dodržuji. Pokud se někdo rozhodne je nedodržovat, tak je to jeho rozhodnuti a nese s tim spojena rizika.

0/0
13.9.2016 19:38

J97a88n 78S33o82u47k28u32p 1924684336485

A těm varníkům chodí kontrola po každém varu? Vařím cca osm let, neslyšel sem o jediném případu domácí kontroly (neříkám, že nemůže proběhnout).

0/0
14.9.2016 14:37

P47e75t89r 71M38a41g54a84t 8905516271

Co konkrétně, profesionální sladovník vysvětlí amatérům?

+1/0
13.9.2016 0:27

P62a72v97e15l 70N45á67r31o27ž43n44ý 1955133446722

Třeba to, že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci.

+4/0
13.9.2016 0:54

P36e91t75r 16M29a79g71a36t 8715496421

a on si někdo bude vyrábět slad doma?

0/0
13.9.2016 1:05

M73a35r92t72i96n 54R56a70k25o59u83š 5422561861355

A proč ne? To je jako by jste se zeptal on si bude někdo vařit pivo doma?

+2/−2
13.9.2016 7:32

R46a16d14e12k 79M85i37c65h14e62l 8195838317465

Myslím, že byť odpovím, tak si najdete další otázku, kterou se budete snažit mou odpověď shodit, ale za pokus nic nedam.

Zdá se, že o vaření piva moc nevíte, protože slad je jednou ze základních surovin a překvapivě není pouze Plzensky. Sladu existuje pomerne velké množství druhů. Výběr druhů sladu při vaření piva ovlivnuje jak bude pivo silné, jakou bude mit barvu apod.

Proto, pokud se někdo rozhodne vařit pivo na určité urovni, tak by měl znát dobře suroviny, které do piva dava. Protoze tyto znalosti mu umožní uvarit presne takové pivo, ktere uvarit chce.

Nikdo vás nebude nutit, abyste se workshopu zucastnil. Ucast bude dobrovolna a primarne urcena pro cleny cechu.

0/0
13.9.2016 9:20

V90l46a35d64i38m71í41r 37L54o45u89d48a 8427287236522

http://www.varimpivo.cz/

0/0
13.9.2016 15:16

J58a28n 29O92p43p65e31l69t 5689554453

Nerozumíte problematice, tak se prosím zdržte komentářů.

+1/0
13.9.2016 7:49

J69a87n 19M87e70r34t34a 3342230571768

To pak ale i hromada průmyslových pivovarů nedělá pivo... Znát vlastnosti sladu je nepochybně velmi důležité při výrobě piva. Nicméně postupy rmutování, chmelení, celkový výběr surovin a jejich poměrů, zacházení s kvasinkami atd. nazvat mícháním polotovarů v nějakém hrnci, to je nesmysl.

0/0
13.9.2016 19:22

R28a24d92e19k 61M68i22c41h53e19l 8515618137905

Přiznávám se, jsem si ten komentář dvakrát přečetl, ale ani poté nevim co jste tim chtel říct. Jestli narazíte na komentář Pavla Nárožného, tak ten je docela pochopitelný.

Chtel říct, ze vareni ze surovin vyžaduje větší znalosti než vareni z polotovarů.

Protoze pokud chcete varit pivo v domácích podmínkách tak můžete varit ze surovin nebo z polotovarů!!!

Tim nejjednodušším postupem je vareni z MLADINOVEHO KONCENTRÁTU - to je vlastně témeř hotové pivo - přidáte vodu, nejake cukry, pribalene kvasnice.

Druhým o neco složitějším postupem je vareni ze SLADOVEHO VÝTAŽKU - což je zhustena sladina, tedy produkt rmutovani. Je potreba provést chmelovar a pak nechat kvasit.

A na to autor prispevku narážel.

+1/0
13.9.2016 19:50

J63a37n 13S34o24u65k94u82p 1364714486445

Tak on píše, že "že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci", tak těžko říct, o jakých polotovarech mluví. Slad je vstupní surovina, nikoliv polotovar, takže potud by to šlo pochopit.

0/0
14.9.2016 14:40

J57a29n 24M18e92r98t94a 3812100141108

Já to právě pochopil, jako že hlavní umění je udělat slad a to ostatní je nějaké míchání. Na což jsem cítil potřebu reagovat.

0/0
15.9.2016 19:30

J33a14k62u57b 37K11o35s 4277360150957

Zkuste si doma uvařit malou várku piva. Už jen kombinace sladů, chmelů a kmenů kvasnic vám dá takových otázek,... a to nemluvím o teplotách, prodlevách rmutů, jak dokážou změnit chuť piva. Pokud uvaříte ze stejných surovin dvakrát za sebou stejně chutnající pivo, udělal jste první krok.

+8/0
13.9.2016 7:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.