Diskuse k článku

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M62a27r27t58i78n 98K93o64c30i77á49n 9151706831357

Otec měl letos jen 45 druhů... Bohužel. Ale u článku o pánovi s 50 druhy bych čekal alespoň návod s jakým ovocem udělat pyré, jak sušit, jak nakládat, v jakém poměru druhy míchat atd... Jinak se mi líbí jak se uvádí že u Morug se musí mít vrtsvu latexových rukavic xD

Ale s brekem vzpomínám na sušení asi 2kg Morug

0/0
15.10.2016 10:53

M72i36r83o93s84l56a77v 87P94r84o31c63h62á36z59k65a 4572725348287

Papričky mmj. zavařuji do klasického okurkového nálevu. Nejsou potom tolik pálivé a dá se v nich rozpoznat i jejich chuť.

+1/−5
7.10.2016 12:32

R50e43n28é 98Š67r38ů98t69e55k 8248515796488

Já si koupil Ford Mustang, ale nechávám ho stát v garáži. Pak nemá tak drastickou spotřebu benzínu, jak udává výrobce. ;-D

+5/0
9.10.2016 12:59

R79a43d95i88m 36S42v23o83b38o31d72a 9573449406372

Bahmanian goat vypadaji chutne

+1/0
7.10.2016 10:00

P69e21t90r 42J45i65l84e38k 8187847369568

A kde jsou ty "Rady, jak si je co nejlíp užít", slibovane v titulku? Tohle je jen par radku o nekom, kdo ma hodne chilli, o tom ze nas chilli muze popalit a o jedne rade, ze je dobre udelat olej. Jakym zpusobem, to uz si musim googlit sam. To je teda novinarina...

+10/0
7.10.2016 9:19

M57a17r42t80i43n 51N25o81v91o63t76n31ý 7393205430215

Tak já vám jednu radu dám. V hospodě jsme ochutnávali Murugii Scorpion. Dokážete si představit, co jsme zhruba prožívali a jaké řeči jsme vedli. U vedlejšího stolu seděl místní drsňák, který si asi myslel, že tam máme jalapeno. Nechal si ukrojit dvakrát, aby ukázal, co je zač. Vypil krabici mléka a domů ho musel odvézt majitel hospody. Takže užít si ji můžete i takto zprostředkovaně. :-)

+5/0
7.10.2016 10:02

P22e55t51r 32S96o70u10r43e32k 7182431812941

Hmm, asi se o moje Morugy starám opravdu dobře, když k jejich krájení potřebuji gumové rukavice, protože jinak mi „hořej ruce“ a nebo mám moc citlivé ruce :-)

0/0
7.10.2016 12:15

M15i87c13h10a85l 64F75r95a49n39z 7153293571452

Morugu zpracovávám bez rukavic, ale pak si musím dávat pozor, kam sahám... :-)

když jsem ji ochutnal poprvé, tak jsem měl pocit, že mi sleze kůže z jazyka, ale byla mooooc dobrá

+2/0
7.10.2016 12:53

M15a44r69t12i34n 32N72o25v61o43t14n58ý 7863175970575

Nesmí se vám na ruku dostat šťáva. Já je nejčastěji při krájení držím za stopku. Ruce mě už pálili i po zpracovávání několika kil obyčejných pálivých paprik na lečo. Dužinu jsem trhal rukama. Docela jsem se potom divil.

+1/0
7.10.2016 13:36

P34e18t42r 86S86o75u72r30e53k 7552661242711

Tak teď už to chápu, já si říkal, že v hospodě člověk je trochu v náladě a jednoduše se přehmátne. To o šťávě vím, ale co jsem udělal zkušennost, tak jsem sklízel jednu trochu „přezrálejší“ a když jsem trhal další, tak ta potvora se mi počůrala do ruky, nevím jak, nevím odkud, ale stalo se.

Nutno podotknout, že tu chybu se šťávou jsem provedl jen jednou (myslím vědomě), prostě blbec co si myslí, že už viděl a měl v ruce všechno a pak jsem šel na záchod :-D Bylo to veselé. Ne že by to přímo pálilo, ale tak jako hřálo, naštěstí se to nedostalo na sliznice :-) A když jsem se pak myl a utřel do ručníku, tak týden v koupelně když jsem se utíral byl slzák... Njn, mladej a nezkušenej :-)

Jako nesvléklo mi to přímo jazyk, to se povedlo Vindaloo tenkrát v Pardubicích v jedné Indické restauraci (od té doby jsem tam byl jednou nebo 2x a už to není ono), ale je fakt úžasná. Jako paprička mi hodně chutná, jenom některé pálí trochu víc než bych chtěl. Na druhou stranu mi můj hlavní dodavatel chilli semínek (seminka-chilli.cz), doporučil Dorset Naga a ta mi spíše voní, než chutná, ale v koření bude skvělá :-)

0/0
7.10.2016 14:25

P26e45t12r 49S35o93u97r62e16k 7182591312881

Ale překvapilo mne, že pro moje pěstování (malej pařníček ze starého case PC a pak na balkóně) se lépe hodí Moruga, než Dorsetka. Morugy začaly zrát už v červenci a Dorsetky až v září pořádně.

0/0
7.10.2016 14:29

P35e69t94r 36C77e68r96v91e14n95y 1863700575

idnes.cz neni zadna novinarina ale obycejnej clickbait project :-)

+1/0
7.10.2016 16:54

Najdete na iDNES.cz