Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M21a22r97t84i45n 67K13o33c94i98á44n 9141836451867

Otec měl letos jen 45 druhů... Bohužel. Ale u článku o pánovi s 50 druhy bych čekal alespoň návod s jakým ovocem udělat pyré, jak sušit, jak nakládat, v jakém poměru druhy míchat atd... Jinak se mi líbí jak se uvádí že u Morug se musí mít vrtsvu latexových rukavic xD

Ale s brekem vzpomínám na sušení asi 2kg Morug

0/0
15.10.2016 10:53

M49i35r61o49s92l50a69v 31P47r50o41c35h98á59z91k58a 4402155818277

Papričky mmj. zavařuji do klasického okurkového nálevu. Nejsou potom tolik pálivé a dá se v nich rozpoznat i jejich chuť.

+1/−5
7.10.2016 12:32

R32e25n56é 38Š78r42ů52t57e18k 8308315186628

Já si koupil Ford Mustang, ale nechávám ho stát v garáži. Pak nemá tak drastickou spotřebu benzínu, jak udává výrobce. ;-D

+5/0
9.10.2016 12:59

R17a17d23i72m 30S20v46o84b22o48d91a 9853379966502

Bahmanian goat vypadaji chutne

+1/0
7.10.2016 10:00

P76e75t28r 57J55i66l53e96k 8767537289718

A kde jsou ty "Rady, jak si je co nejlíp užít", slibovane v titulku? Tohle je jen par radku o nekom, kdo ma hodne chilli, o tom ze nas chilli muze popalit a o jedne rade, ze je dobre udelat olej. Jakym zpusobem, to uz si musim googlit sam. To je teda novinarina...

+10/0
7.10.2016 9:19

M41a17r24t40i37n 67N15o87v22o16t45n91ý 7233955890355

Tak já vám jednu radu dám. V hospodě jsme ochutnávali Murugii Scorpion. Dokážete si představit, co jsme zhruba prožívali a jaké řeči jsme vedli. U vedlejšího stolu seděl místní drsňák, který si asi myslel, že tam máme jalapeno. Nechal si ukrojit dvakrát, aby ukázal, co je zač. Vypil krabici mléka a domů ho musel odvézt majitel hospody. Takže užít si ji můžete i takto zprostředkovaně. :-)

+5/0
7.10.2016 10:02

P73e78t61r 59S84o96u90r63e33k 7542641432441

Hmm, asi se o moje Morugy starám opravdu dobře, když k jejich krájení potřebuji gumové rukavice, protože jinak mi „hořej ruce“ a nebo mám moc citlivé ruce :-)

0/0
7.10.2016 12:15

M74i16c58h88a82l 78F79r34a35n85z 7493443831542

Morugu zpracovávám bez rukavic, ale pak si musím dávat pozor, kam sahám... :-)

když jsem ji ochutnal poprvé, tak jsem měl pocit, že mi sleze kůže z jazyka, ale byla mooooc dobrá

+2/0
7.10.2016 12:53

M85a50r53t77i92n 16N68o10v85o88t94n27ý 7763725780645

Nesmí se vám na ruku dostat šťáva. Já je nejčastěji při krájení držím za stopku. Ruce mě už pálili i po zpracovávání několika kil obyčejných pálivých paprik na lečo. Dužinu jsem trhal rukama. Docela jsem se potom divil.

+1/0
7.10.2016 13:36

P30e18t25r 15S43o35u21r66e37k 7562551512291

Tak teď už to chápu, já si říkal, že v hospodě člověk je trochu v náladě a jednoduše se přehmátne. To o šťávě vím, ale co jsem udělal zkušennost, tak jsem sklízel jednu trochu „přezrálejší“ a když jsem trhal další, tak ta potvora se mi počůrala do ruky, nevím jak, nevím odkud, ale stalo se.

Nutno podotknout, že tu chybu se šťávou jsem provedl jen jednou (myslím vědomě), prostě blbec co si myslí, že už viděl a měl v ruce všechno a pak jsem šel na záchod :-D Bylo to veselé. Ne že by to přímo pálilo, ale tak jako hřálo, naštěstí se to nedostalo na sliznice :-) A když jsem se pak myl a utřel do ručníku, tak týden v koupelně když jsem se utíral byl slzák... Njn, mladej a nezkušenej :-)

Jako nesvléklo mi to přímo jazyk, to se povedlo Vindaloo tenkrát v Pardubicích v jedné Indické restauraci (od té doby jsem tam byl jednou nebo 2x a už to není ono), ale je fakt úžasná. Jako paprička mi hodně chutná, jenom některé pálí trochu víc než bych chtěl. Na druhou stranu mi můj hlavní dodavatel chilli semínek (seminka-chilli.cz), doporučil Dorset Naga a ta mi spíše voní, než chutná, ale v koření bude skvělá :-)

0/0
7.10.2016 14:25

P91e21t15r 16S14o83u94r32e67k 7742471272971

Ale překvapilo mne, že pro moje pěstování (malej pařníček ze starého case PC a pak na balkóně) se lépe hodí Moruga, než Dorsetka. Morugy začaly zrát už v červenci a Dorsetky až v září pořádně.

0/0
7.10.2016 14:29

P42e79t34r 61C69e64r28v90e59n37y 1773560975

idnes.cz neni zadna novinarina ale obycejnej clickbait project :-)

+1/0
7.10.2016 16:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.