Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V59l52a24d61i41m44í82r 20S51t79r17u87s13k62a 4879354303564

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
14.10.2016 21:10

J58a89r81o20s84l62a55v 93P66o73s67p26í20š13i58l 2831639945206

Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.

+1/0
15.10.2016 16:43

V30l77a66d30i64m79í98r 76S93t80r35u53s30k46a 4969624693764

Za prvé se nerozčiluju, za druhé doporučovat někomu sterilovat kvašené zelí je nesmysl, všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky tím zničíte. V úvodu článku opěvuje prospěšnost kvašeného zelí a pak je tam recept na "křenové" zelí s octem a olejem, které může být dobré ale nedosahuje zdaleka kvalit toho kvašeného (do kterého můžete taky dát křen a bude dobré)

0/0
16.10.2016 10:04

J77o41s39e97f 85D49v25o45ř83á63č96e84k 9542784345405

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
14.10.2016 15:26

J19i36ř79í 32N61o55s14e63k 1778987851486

Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu 8-o

+5/0
14.10.2016 18:35

S23t94a73n15i94s23l86a27v77a 90Z78a80p79l48e44t25a23l96o94v79a 6746959169868

i to opěvované mléčné kvašení....

0/0
16.10.2016 7:17

M36i89r53o25s84l35a44v 17L50u39k96a69v67s33k78ý 6590649472222

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
14.10.2016 15:18
Foto

V41l45a11d50i80m17í69r 48S63o12j89k67a 4476987668288

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
14.10.2016 11:20

T67o33m42á11š 91T64o43e73g39e19l 7463543558736

jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.

0/0
14.10.2016 10:29

T25o30m19á57š 92T55o90e88g12e43l 7773643958526

btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.

+1/−1
14.10.2016 10:29

V47l48a39d31i67m65í60r 90V41á14v20r48a 9797664767518

Tady přece nejde o to jestli je to levnější, ne? Tady jde o to, že vím co jsem dal do výrobku a pak taky o tu radost z vlastní produkce. Proto to dělám já. :-)

+10/0
14.10.2016 12:32

J96o32s92e18f 37D73v46o38ř51á73č71e76k 9432394665245

tady nejde o cenu ale o chut

+6/0
14.10.2016 15:27

P10e47t30r 90N69ě16m32e86c 4175642392767

zelí se musí šlapat

+7/0
14.10.2016 9:03

P52a81v17e21l 31J34e91ř79á41b13e43k 7201732914927

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
14.10.2016 0:33

J26a91n 88R23o96m73a53n33o79v28s55k59y 3374261703306

Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)

+5/0
14.10.2016 7:59

M30i19r17e60k 97B90u64c65h22t14í74k 7449674444859

Kamenina je kamenina.

+6/0
14.10.2016 10:57

P80a95v24e38l 70J25e74ř25á78b77e38k 7821402124787

Nerez na kyselé potraviny taky není žádný zázrak.

Ale je to jen takové slovíčko do diskuse - ve své podstatě, jedů dostáváme do těla z jiných zdrojů násobně víc.

+2/0
14.10.2016 21:17

A41l52e25s 41P23r88o63c84h42a27z10k33a 8570843683770

Rozhodně lepší je chemické zelí z Polska kde žádné vitamíny nejsou

0/0
14.10.2016 8:11

T88o22m83á69š 78L40u11d41v58í14k 5430908803296

A teď si představte, že to jde udělat doma a pořádně.

+4/0
14.10.2016 8:33







Najdete na iDNES.cz