Diskuse k článku

VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J60a44r57o45s34l44a33v 17P68o79r59t 7209267459175

Burčák za patnáct dní to je už víno , vylisovnou štávu nechám kvasit max dva dny a je hotovo . Kvasinky z kvalitního burčáku do první várky a pak tím očkuju další , dokud jsou hrozny .

0/0
22.10.2016 14:28

P25a28v94e69l 37S19o11b32o17t52k45a 5110534

Na zakrytování bych si dal pozor kvůli muškám a octovému kvašení - daleko lepší než poklička z papundeklu je mikrotenový sářek zatažený gumičkou.

0/0
22.10.2016 13:21

R52a33d50i46m 63P87o26l11á28š32e38k 9516693389969

Nejlepší je získat vinný mošt a burčák potom iniciovat vyšlechtěnými vinařskými kvasinkami z kupovaného kvalitního burčáku. Řekněme desetina objemu burčáku na vylisovaný mošt. Neb opřed lisováním rozmnožit třeba nějaké sušené kvalitní kvasinky.

Protože když se to neudělá, tak se ve šťávě rozšíří náhodné kmeny kvasinek, které ulpěly na těch bobulích, případně se tam rozmnoží jiné mikroorganismy a burčák pak může mít nestandartní chuť nebo dokonce v krajním případě nebude k pití.

To nebezpečí hrozí zvláště když se použijí hrozny s menší cukernatostí.

Kdo je šetřílek nebo nebazíruje na "pravém" hroznovém vínu jen z hroznového moštu, může vylisovat hroznového moštu na burčák o něco méně a částečně vylisované hrozny potom zpracovat technologií výroby ovocného vína.

+1/0
22.10.2016 8:17

P11a68v52e90l 44S23o43b41o63t20k78a 5420584

vinné kvasinky běžně koupíte v drogerii.

0/0
22.10.2016 13:20

R21a50d91i88m 42P78o63l44á38š22e56k 9376293159969

To jo, ale v burčáku je už máte rozkvašené, zatímco sušené kvasinky z drogerie musíte ještě aktivovat a rozkvasit.

0/0
23.10.2016 9:41

M95i66c27h66a80l 13K30r48e98j53č66a 5408196906863

No mozna, ze redaktorka -prosla- cely provoz, ale reportaz mohla skoro sestrihat z filmecku na webu nic nejen objevneho, ale dokonce ani zakladniho se z neho clovek nedozvedel! "...Prochazi dalsimi a dalsimi cisticimi technologiemi a filtry..." :-/. Noooo nemej by to nerek lip. Ma vubec cenu delat takove hloupe (asi proto ze kratke, asi proto, ze jsou do toho redaktori tlaceni) reportaze?

A video ma jeste jeden neprijemny dopad - dostal jsem chut na burcak!8-o;-(!

+5/0
22.10.2016 1:55

Najdete na iDNES.cz