Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J16a34r98o61s20l36a38v 70P74o76r66t 7189287429665

Burčák za patnáct dní to je už víno , vylisovnou štávu nechám kvasit max dva dny a je hotovo . Kvasinky z kvalitního burčáku do první várky a pak tím očkuju další , dokud jsou hrozny .

0/0
22.10.2016 14:28

P88a88v85e39l 57S21o60b16o43t73k86a 5840104

Na zakrytování bych si dal pozor kvůli muškám a octovému kvašení - daleko lepší než poklička z papundeklu je mikrotenový sářek zatažený gumičkou.

0/0
22.10.2016 13:21

R90a20d69i62m 67P81o23l26á52š78e91k 9236553109529

Nejlepší je získat vinný mošt a burčák potom iniciovat vyšlechtěnými vinařskými kvasinkami z kupovaného kvalitního burčáku. Řekněme desetina objemu burčáku na vylisovaný mošt. Neb opřed lisováním rozmnožit třeba nějaké sušené kvalitní kvasinky.

Protože když se to neudělá, tak se ve šťávě rozšíří náhodné kmeny kvasinek, které ulpěly na těch bobulích, případně se tam rozmnoží jiné mikroorganismy a burčák pak může mít nestandartní chuť nebo dokonce v krajním případě nebude k pití.

To nebezpečí hrozí zvláště když se použijí hrozny s menší cukernatostí.

Kdo je šetřílek nebo nebazíruje na "pravém" hroznovém vínu jen z hroznového moštu, může vylisovat hroznového moštu na burčák o něco méně a částečně vylisované hrozny potom zpracovat technologií výroby ovocného vína.

+1/0
22.10.2016 8:17

P69a86v60e88l 88S97o76b73o78t50k88a 5310544

vinné kvasinky běžně koupíte v drogerii.

0/0
22.10.2016 13:20

R27a65d86i32m 51P38o78l63á16š13e50k 9456283499469

To jo, ale v burčáku je už máte rozkvašené, zatímco sušené kvasinky z drogerie musíte ještě aktivovat a rozkvasit.

0/0
23.10.2016 9:41

M20i92c25h11a21l 17K45r55e23j97č94a 5118246456893

No mozna, ze redaktorka -prosla- cely provoz, ale reportaz mohla skoro sestrihat z filmecku na webu nic nejen objevneho, ale dokonce ani zakladniho se z neho clovek nedozvedel! "...Prochazi dalsimi a dalsimi cisticimi technologiemi a filtry..." :-/. Noooo nemej by to nerek lip. Ma vubec cenu delat takove hloupe (asi proto ze kratke, asi proto, ze jsou do toho redaktori tlaceni) reportaze?

A video ma jeste jeden neprijemny dopad - dostal jsem chut na burcak!8-o;-(!

+5/0
22.10.2016 1:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.