Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J56i14n54d86ř49i59š65k84a 29B80u79r64g93e25r91o36v55á 3895894778595

On má někdo nadbytečný máslo? Ráda si ho vezmu, při dnešních cenách...

0/0
10.2.2017 5:44

M49i11l19a12n 13Č28e73r41n50ý 5883439159442

Nějak mi unikl smysl toho, proč by vegani mohli jíst přepuštěné máslo. Je to přece jen živočišný tuk, to je bez debat.

+2/0
19.12.2016 9:32

J31a18r56o65m66i47r 68C22h21a49l79o21u52p30k57a 4559107115627

Vegani jsou barbaři, já jím jenom to, co nevrhá stín.

0/0
21.12.2016 10:38

O92l64d17ř12i44c84h 46H41o91r52á77k 2914459581585

Jo jo, až nahodíte nový outfit s pěkným topíkem a koupíte více másla, tak z něj uděláte ghí a to si dáte do pěkných skleniček ve stylu vintage.

Občas už z těch cizokrajností v jazyce dostávám tik. Možná by se konečně hodil google translate z "česky" do česky.

+7/0
16.12.2016 20:34

M93a83r78t89i33n 52S18v46o38b60o38d90a 4605965266852

Taky nekdy ziram.

0/0
17.12.2016 0:43

J49o87s80e22f 78Š24e15m22e80l29í16k 7769691420577

Já osobně ho teda vrazím do mražáku. Vydrží tam celá léta, stejně dlouho, jako tam leží u dodavatele. ;-)

+2/−1
16.12.2016 8:49

L44a62d92a 36N72o76v20a77k 4202833287

už se tady někomu stalo, že se mu zkazilo máslo...?:-P

+10/−1
15.12.2016 0:19

M78a51r15t93i85n43a 75K66o38l14o64m46a78z78n78i66k19o13v45a 2417762947136

Asi tak. :-)

0/0
15.12.2016 11:31

P93e37t66r 69N52o19v39o19t69n37y 1601440631

"díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny." Akorát že laktóza je cukr. Ale je pravda, že v přepuštěném másle není ani jedno, protože bílkovina se srazí a cukr zkaramelizuje a oboje zůstane na sítku.

+11/0
14.12.2016 12:49

D86a43v71i10d 12R14y53c78h25e23t57s92k19ý 9116731730510

GHÍ? Příště udělejte článek o špalku na štípání dřeva, ale říkejte mu taky indicky...

+9/−4
14.12.2016 11:27

T51o83m47á21š 65K28i73j32a57s 4977935930185

Abyste náhodou z cizojazyčného výrazu nepuknul;-D

+4/−10
14.12.2016 11:28

P28e43t25r 60N31o69v73o40t73n89y 1591240221

Proč by puknul. Ale je blbost, říkat tomu u nás po indicku, co?

+8/0
14.12.2016 12:16

T52o22m59á98š 38K45i95j85a18s 4607255930315

Proč? ;-D Páč to není dostatečně Tschechische? ;-D

0/−11
14.12.2016 12:21

P24e97t77r 54N16o58v84o17t93n23y 1761580781

Ne, protože je pro to naprosto jasnej "tschechische" výraz.

+7/0
14.12.2016 12:24

I14v10a20n76a 92M87o95t52a75l60í72k57o69v58á 5974321190822

Páč u nás se tomu říkalo škvařené máslo, naše babičky to s máslem dělaly naprosto běžně, doma jsme škvařeným máslem přelívali vařené brambory nebo ovocné knedlíky, fakt že řízky a bramboráky se smažily spíš na sádle (to je koneckonců taky škvařené). Dnes, po letech výkřiků o škodlivosti smažení na másle a sádle, najednou čteme oslavu ghí jako naprosto nejzdravějšího a nejchutnějšího tuku na smažení a samozřejmě v obchodech se zdravou výživou tomu odpovídá i cena, moderní trendy kuchařka by se jistě otřásala hnusem nad slovem škvařené, zatímco ghí, to zní tak duchovně, že. ;-D;-D

+5/0
16.12.2016 8:46

T10o65m10á54š 74T62a29t83í10č39e14k 5570982810498

Jednak si ghí jako cizí slovo už dávno našlo cestu do našeho jazyka. Druhak oni ti Indové při přípravě přece jen postupují trochu jinak, mají víc způsobů, z nichž některé mohou mít i mírně jiný výsledek.

Ale prostě jako cizí slovo je to praktické. Jedna slabika oproti šesti. ;-)

+4/0
14.12.2016 14:21

M58i40l94a74n 41Č67e36r96n77ý 5483479159952

Mě se zase nelibí to vaše "české" slovo druhak.8-o

0/0
19.12.2016 9:23

T45o10m85á84š 84T39a76t92í77č58e35k 5570562180868

Nendeš s módó, gemo.

0/0
19.12.2016 21:41

K66a48t27e61ř89i17n20a 28V12a57š77á25k72o67v32á 5161372569335

dost se to prave vzilo. Uprimne, kdyby mi nekdo nabidl klarifikovane (urcite cesky vyraz, ze?;-D) maslo, nevedela bych, o cem je rec. Ghi znam.

Prepustene maslo teda taky, no

+1/0
14.12.2016 21:05

M47a10r52t29i72n 68T14r56k80a80l 6697261837

Řízky jedině na sádle !...mňam

+11/−3
14.12.2016 8:41

S58t49a40n39i30s84l24a87v 35P80i83š36t16ě24k 1146358559525

Nerikam, ze to neni dobre, ale zkuste to i na prepustenem masle. A pouzijte teleci.

To kdyz je to na tom "ocistenem" tuku tak to snad muzou i vegani:-D

+5/0
14.12.2016 9:14
Foto

D96a10v33i69d 85H24o28m53o92l85a 4602382469413

Nejlepší řízky jsou přirozeně z krkovice a na másle. Když je po dosmažení dáte ještě do zapékačky, vložíte mezi ně šupinku másla a necháte je půl hodky dojít v troubě vyhřáté na 50 stupňů, máte potom při jejich konzumaci nebe v ústech :-)

+3/−1
14.12.2016 11:27

T40o92m65á33š 36K92i84j51a42s 4457225280675

Tisíc lidí, tisíc chutí.R^

+2/0
14.12.2016 12:20

M92a65r53t10i31n 35K38o72ž25í60n 1875626251200

Nejlepší řízky jsou z telecího a na přepuštěném másle. Jmenuje se to Wienner Schnitzel.

+5/0
14.12.2016 16:33

L76a91d38a 37N95o44v51a94k 4232583797

jo a dělaj to z prasete...

+1/−2
15.12.2016 0:21

M97a61r66t55i67n 87K57o67ž55í35n 1865486841380

To možná tak u vás doma. Ve Figlmüller a ostatních vídeňských restauracích jedině telecí.

+1/−1
15.12.2016 3:32

O13t18t68o 25H42a76l69í20ř 9813187598136

Omyl - z telecího.

0/0
15.12.2016 14:22

L18a26d83a 26N96o52v94a29k 4332723717

jo, říkaj telecí...

+1/0
16.12.2016 1:47

L27a56d72i40s94l69a84v 88J52o52d97l91o36v82s79k80i 2800205867781

Raději na sádle. Ale s krkovicí souhlasím. Jsou to jediné řízky, které zůstanou dobré i po vychladnutí.

0/0
16.12.2016 10:40

L57a94d64i79s41l82a39v 37J44o53d65l14o40v45s51k67i 2680465747501

Telecí??? Šťavnatý řízek jedině z vepřové krkovice. Z jakéhokoliv jiného masa jej musíte hned zkonzumovat, protože jakmile vystydne, nedá se jíst. Řízek z krkovičky zůstane dobrý i za studena.

+2/0
16.12.2016 10:39

T96o29m16á60š 19T33a56t42í27č71e23k 5190462920238

U těch řízků je to taková otázka do pranice, jestli sádlo, nebo máslo. Ale u mýho milovanýho smaženýho květáku je to jednoznačný! :-)

0/0
14.12.2016 14:27

M31a91r92t97i21n 40P56e53c98i86n92a 4611893

Stačí máslo skladovat v mrazáku. Na chuti se nic nezmění a máslo se nezkazí.

+15/−2
14.12.2016 8:11

Z41d21e21ň43k44a 45O81g37o88r14k69o17v36á 3952208723395

Máslo se ale na tepelnou úpravu používat nemá. Proto se přepouští.

+1/0
14.12.2016 9:15

J55a67n46a 32K30u75b75o47v62á 6209492748170

Domnívám se, že pan Pecina reagoval na to, že přepuštěné se jen tak nekazí. To v mrazáku taky ne- a je to jednodušší.

+2/0
14.12.2016 9:46

K72a25t71e66ř11i15n59a 79V73a10š20á84k42o87v32á 5891842439465

prepustene ma uplne jinou chut...to bych si asi na chleba nedala, i kdyz znam i take, co to maji radi....kazde by se pouzivalo za uplne jinym ucelem

0/0
14.12.2016 21:07

B80r69o40n35i24s67l21a44v 45H94a80k35e42n 2628805406536

nadbytecne maslo pri aktualni cene 40-50 Kč?!;-D

+14/−3
14.12.2016 7:53
Foto

D45a68v94i14d 22H59o81m66o36l46a 4862862529563

Proboha, kam pro to máslo chodíte?

+7/−3
14.12.2016 11:43

O77t75t13o 93H47a42l89í56ř 9973897708246

Řeč je o skutečném másle s 82 a více procenty mléčného tuku - nikoli o směskách vydávaných za máslo v hypermarketech a lákajících na nejnižší cenu s tím, že vzhledem k ceně prodejce doufá, že kupující nebude zkoumat na etiketě, co vlastně kupuje...

0/−4
15.12.2016 14:26

P83e91t73r 77T32l60o57u78k54a25l 7484415672205

Vy jste viděl na něčem co má méně než 82% tuku nápis máslo? To jste si trošku zaplácal co? ;-)

+3/0
18.12.2016 13:38

M57a67r87t31i33n 57R91u48z13i59c38k68a 1432978626887

No, tak treba nedelni maslo, to ma mene nez 80%... a vzdy melo...

0/0
19.12.2016 23:23

D69a15n43a 97T74e88n91z57l23e36r 5390732125613

Vegani a vegetariáni "nemohou" máslo? Snad nechtějí....

+8/0
14.12.2016 7:24

P37e70t35r 37N83o32v68o76t65n23y 1311450881

Vegetariáni by snad klidně mohli.

+1/0
14.12.2016 12:22

Š24á48r63k26a 58M25a64t54y42á96š68o44v68á 1741395172959

máslo přepouštěly už naše prababičky a neříkaly mu ani ghí....zase objevujete Ameriku?

+23/−1
14.12.2016 6:55

O27n28d45ř50e32j 67S42t16a24r39o30c92h 5480303762394

Jenže tisíc let před vašimi prababičkami se mu v Indii říkalo ghí.

+4/0
14.12.2016 9:00

S10t77a19n59i20s80l57a46v 16P93i73š65t91ě25k 1576388699695

Vy mluvite doma nejakym indickym jazykem? Myslim, ze ne.

+13/−2
14.12.2016 9:16

T94o13m98á47š 91K80i30j19a44s 4847445610925

Ach bože ;-D

0/−7
14.12.2016 11:26

O76t91t14o 67H95a30l57í84ř 9463697988446

Vaše indická prababička možná používala výraz ghí, ale k čemu my Češi v Čechách máme hledat cizí výrazy pro to, co už český výraz po řadu generací má. Nebo vám "světákům" chutná ghí více?

+3/0
15.12.2016 14:28

J37a92n75a 24K98u81b90o32v78á 6349732408620

"Ghí" je teď děsně módní, dělala to dcerka - měla pocit, že je to něco úplně nového a in. Trochu se jí dotklo, když jsem jí řekla, že máslo přepouštěla moje babička, aby vydrželo:-)

+25/0
14.12.2016 9:02

T84o37m38á11š 45K72i11j54a10s 4957735860565

Tož doufáme, že jste jí náležitě vysvětlila, že nemá proč být nadšená, když tohle dělala už Vaše babička. To by tak hrálo! Jestli jste jí takhle s gustem mrvila veškeré nadšení, tak jí docela lituji.

+2/−19
14.12.2016 11:28

J60a17n22a 83K58u42b10o13v64á 6869532938450

Je dospělá, přežila bez fyzické i psychické úhony;-D

+11/0
14.12.2016 17:02



Najdete na iDNES.cz