Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J37i39n27d17ř87i11š27k77a 15B91u44r92g10e68r54o25v48á 3615454528985

On má někdo nadbytečný máslo? Ráda si ho vezmu, při dnešních cenách...

0/0
10.2.2017 5:44

M96i14l89a91n 48Č17e61r66n70ý 5973829919782

Nějak mi unikl smysl toho, proč by vegani mohli jíst přepuštěné máslo. Je to přece jen živočišný tuk, to je bez debat.

+2/0
19.12.2016 9:32

J44a81r49o89m50i75r 70C28h97a69l96o46u50p79k57a 4919437755647

Vegani jsou barbaři, já jím jenom to, co nevrhá stín.

0/0
21.12.2016 10:38

O67l37d32ř49i34c68h 79H48o60r17á17k 2194529241655

Jo jo, až nahodíte nový outfit s pěkným topíkem a koupíte více másla, tak z něj uděláte ghí a to si dáte do pěkných skleniček ve stylu vintage.

Občas už z těch cizokrajností v jazyce dostávám tik. Možná by se konečně hodil google translate z "česky" do česky.

+7/0
16.12.2016 20:34

M85a15r34t97i84n 74S33v10o36b16o53d51a 4675595686332

Taky nekdy ziram.

0/0
17.12.2016 0:43

J93o42s24e63f 55Š94e56m80e20l12í25k 7629211880277

Já osobně ho teda vrazím do mražáku. Vydrží tam celá léta, stejně dlouho, jako tam leží u dodavatele. ;-)

+2/−1
16.12.2016 8:49

L82a80d63a 74N32o93v57a10k 4412673107

už se tady někomu stalo, že se mu zkazilo máslo...?:-P

+10/−1
15.12.2016 0:19

M26a94r82t10i30n78a 37K22o73l94o87m67a69z38n33i24k95o69v21a 2217212197336

Asi tak. :-)

0/0
15.12.2016 11:31

P72e87t91r 36N74o74v93o11t55n63y 1391100731

"díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny." Akorát že laktóza je cukr. Ale je pravda, že v přepuštěném másle není ani jedno, protože bílkovina se srazí a cukr zkaramelizuje a oboje zůstane na sítku.

+11/0
14.12.2016 12:49

D79a89v33i86d 50R46y93c38h25e20t34s51k18ý 9976861880290

GHÍ? Příště udělejte článek o špalku na štípání dřeva, ale říkejte mu taky indicky...

+9/−4
14.12.2016 11:27

T56o90m92á32š 93K18i93j13a61s 4287715480345

Abyste náhodou z cizojazyčného výrazu nepuknul;-D

+4/−10
14.12.2016 11:28

P37e69t64r 53N33o72v81o70t73n27y 1801170611

Proč by puknul. Ale je blbost, říkat tomu u nás po indicku, co?

+8/0
14.12.2016 12:16

T63o50m27á75š 87K14i81j98a72s 4467775790705

Proč? ;-D Páč to není dostatečně Tschechische? ;-D

0/−11
14.12.2016 12:21

P95e29t35r 32N74o54v14o86t50n69y 1971840351

Ne, protože je pro to naprosto jasnej "tschechische" výraz.

+7/0
14.12.2016 12:24

I14v27a54n39a 20M84o69t39a67l75í36k73o23v89á 5484611890912

Páč u nás se tomu říkalo škvařené máslo, naše babičky to s máslem dělaly naprosto běžně, doma jsme škvařeným máslem přelívali vařené brambory nebo ovocné knedlíky, fakt že řízky a bramboráky se smažily spíš na sádle (to je koneckonců taky škvařené). Dnes, po letech výkřiků o škodlivosti smažení na másle a sádle, najednou čteme oslavu ghí jako naprosto nejzdravějšího a nejchutnějšího tuku na smažení a samozřejmě v obchodech se zdravou výživou tomu odpovídá i cena, moderní trendy kuchařka by se jistě otřásala hnusem nad slovem škvařené, zatímco ghí, to zní tak duchovně, že. ;-D;-D

+5/0
16.12.2016 8:46

T83o81m37á53š 56T48a98t71í75č30e20k 5930512420508

Jednak si ghí jako cizí slovo už dávno našlo cestu do našeho jazyka. Druhak oni ti Indové při přípravě přece jen postupují trochu jinak, mají víc způsobů, z nichž některé mohou mít i mírně jiný výsledek.

Ale prostě jako cizí slovo je to praktické. Jedna slabika oproti šesti. ;-)

+4/0
14.12.2016 14:21

M82i86l36a69n 61Č61e17r49n13ý 5293919619182

Mě se zase nelibí to vaše "české" slovo druhak.8-o

0/0
19.12.2016 9:23

T83o16m51á95š 58T84a26t56í81č56e78k 5550662430648

Nendeš s módó, gemo.

0/0
19.12.2016 21:41

K58a45t25e43ř85i89n36a 63V77a98š38á83k43o77v17á 5601942399255

dost se to prave vzilo. Uprimne, kdyby mi nekdo nabidl klarifikovane (urcite cesky vyraz, ze?;-D) maslo, nevedela bych, o cem je rec. Ghi znam.

Prepustene maslo teda taky, no

+1/0
14.12.2016 21:05

M64a34r33t61i19n 35T84r68k35a17l 6807121287

Řízky jedině na sádle !...mňam

+11/−3
14.12.2016 8:41

S96t58a14n86i85s16l70a81v 29P37i52š67t74ě50k 1476488309615

Nerikam, ze to neni dobre, ale zkuste to i na prepustenem masle. A pouzijte teleci.

To kdyz je to na tom "ocistenem" tuku tak to snad muzou i vegani:-D

+5/0
14.12.2016 9:14
Foto

D39a11v19i40d 96H36o89m57o26l63a 4282822759793

Nejlepší řízky jsou přirozeně z krkovice a na másle. Když je po dosmažení dáte ještě do zapékačky, vložíte mezi ně šupinku másla a necháte je půl hodky dojít v troubě vyhřáté na 50 stupňů, máte potom při jejich konzumaci nebe v ústech :-)

+3/−1
14.12.2016 11:27

T41o35m39á90š 31K54i33j56a94s 4377805650855

Tisíc lidí, tisíc chutí.R^

+2/0
14.12.2016 12:20

M67a86r45t48i73n 67K50o10ž19í65n 1605766961370

Nejlepší řízky jsou z telecího a na přepuštěném másle. Jmenuje se to Wienner Schnitzel.

+5/0
14.12.2016 16:33

L88a17d63a 46N61o71v35a49k 4202563277

jo a dělaj to z prasete...

+1/−2
15.12.2016 0:21

M74a37r90t44i73n 37K74o20ž67í12n 1225776891590

To možná tak u vás doma. Ve Figlmüller a ostatních vídeňských restauracích jedině telecí.

+1/−1
15.12.2016 3:32

O42t74t70o 74H73a61l92í93ř 9653267928576

Omyl - z telecího.

0/0
15.12.2016 14:22

L75a19d39a 46N56o40v28a72k 4452753157

jo, říkaj telecí...

+1/0
16.12.2016 1:47

L36a80d90i50s19l93a24v 20J26o13d14l85o10v60s74k58i 2620335197211

Raději na sádle. Ale s krkovicí souhlasím. Jsou to jediné řízky, které zůstanou dobré i po vychladnutí.

0/0
16.12.2016 10:40

L97a85d96i28s44l72a21v 70J93o15d53l82o36v47s88k83i 2320525987781

Telecí??? Šťavnatý řízek jedině z vepřové krkovice. Z jakéhokoliv jiného masa jej musíte hned zkonzumovat, protože jakmile vystydne, nedá se jíst. Řízek z krkovičky zůstane dobrý i za studena.

+2/0
16.12.2016 10:39

T54o10m88á53š 88T18a78t70í97č77e93k 5620342770288

U těch řízků je to taková otázka do pranice, jestli sádlo, nebo máslo. Ale u mýho milovanýho smaženýho květáku je to jednoznačný! :-)

0/0
14.12.2016 14:27

M38a62r55t77i96n 33P30e15c71i30n76a 4481213

Stačí máslo skladovat v mrazáku. Na chuti se nic nezmění a máslo se nezkazí.

+15/−2
14.12.2016 8:11

Z75d52e15ň63k53a 64O21g18o42r18k19o65v11á 3222928983515

Máslo se ale na tepelnou úpravu používat nemá. Proto se přepouští.

+1/0
14.12.2016 9:15

J29a14n18a 18K35u37b53o54v74á 6579492378680

Domnívám se, že pan Pecina reagoval na to, že přepuštěné se jen tak nekazí. To v mrazáku taky ne- a je to jednodušší.

+2/0
14.12.2016 9:46

K75a50t96e12ř28i91n23a 49V97a23š69á85k30o53v88á 5761832399315

prepustene ma uplne jinou chut...to bych si asi na chleba nedala, i kdyz znam i take, co to maji radi....kazde by se pouzivalo za uplne jinym ucelem

0/0
14.12.2016 21:07

B62r51o25n68i39s84l48a97v 59H87a95k24e82n 2488655676226

nadbytecne maslo pri aktualni cene 40-50 Kč?!;-D

+14/−3
14.12.2016 7:53
Foto

D63a81v29i79d 58H53o16m44o32l86a 4812472769693

Proboha, kam pro to máslo chodíte?

+7/−3
14.12.2016 11:43

O45t35t85o 84H52a17l20í21ř 9633307428356

Řeč je o skutečném másle s 82 a více procenty mléčného tuku - nikoli o směskách vydávaných za máslo v hypermarketech a lákajících na nejnižší cenu s tím, že vzhledem k ceně prodejce doufá, že kupující nebude zkoumat na etiketě, co vlastně kupuje...

0/−4
15.12.2016 14:26

P53e82t39r 30T29l62o41u35k93a64l 7594725192455

Vy jste viděl na něčem co má méně než 82% tuku nápis máslo? To jste si trošku zaplácal co? ;-)

+3/0
18.12.2016 13:38

M80a46r52t13i10n 30R88u52z69i38c97k95a 1582568106107

No, tak treba nedelni maslo, to ma mene nez 80%... a vzdy melo...

0/0
19.12.2016 23:23

D61a86n54a 14T69e75n23z12l34e50r 5220822155853

Vegani a vegetariáni "nemohou" máslo? Snad nechtějí....

+8/0
14.12.2016 7:24

P62e75t48r 71N69o67v18o62t98n52y 1821830541

Vegetariáni by snad klidně mohli.

+1/0
14.12.2016 12:22

Š41á34r69k15a 41M34a41t76y15á67š49o68v66á 1431275612869

máslo přepouštěly už naše prababičky a neříkaly mu ani ghí....zase objevujete Ameriku?

+23/−1
14.12.2016 6:55

O47n83d65ř16e61j 58S33t88a88r90o46c62h 5440713302254

Jenže tisíc let před vašimi prababičkami se mu v Indii říkalo ghí.

+4/0
14.12.2016 9:00

S44t88a42n28i18s86l50a38v 79P94i36š79t14ě36k 1496568759615

Vy mluvite doma nejakym indickym jazykem? Myslim, ze ne.

+13/−2
14.12.2016 9:16

T68o26m76á91š 82K10i80j26a50s 4877785410435

Ach bože ;-D

0/−7
14.12.2016 11:26

O46t33t34o 76H10a98l53í98ř 9953547848216

Vaše indická prababička možná používala výraz ghí, ale k čemu my Češi v Čechách máme hledat cizí výrazy pro to, co už český výraz po řadu generací má. Nebo vám "světákům" chutná ghí více?

+3/0
15.12.2016 14:28

J34a77n28a 61K49u44b70o11v75á 6549532328610

"Ghí" je teď děsně módní, dělala to dcerka - měla pocit, že je to něco úplně nového a in. Trochu se jí dotklo, když jsem jí řekla, že máslo přepouštěla moje babička, aby vydrželo:-)

+25/0
14.12.2016 9:02

T88o61m12á67š 98K71i95j46a57s 4127555370355

Tož doufáme, že jste jí náležitě vysvětlila, že nemá proč být nadšená, když tohle dělala už Vaše babička. To by tak hrálo! Jestli jste jí takhle s gustem mrvila veškeré nadšení, tak jí docela lituji.

+2/−19
14.12.2016 11:28

J49a12n75a 64K23u40b64o67v14á 6809282758160

Je dospělá, přežila bez fyzické i psychické úhony;-D

+11/0
14.12.2016 17:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.