Diskuse k článku

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R85o32m68a47n 32D54o83r51s98k47ý 1696424610728

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0/0
27.12.2016 10:13

M67i11c19h57a16l 71M48i19l30l12e29r 9886332769472

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0/0
27.12.2016 12:40

J82o93s61e74f 35Š78t40r56a11y15b35l 7859948949329

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

+1/−3
23.12.2016 1:39
Foto

B31o68h81u37n98k88a 93J38a33n14č11a65ř29í48k57o98v77á 8450679145

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

+3/−1
23.12.2016 7:46

J85a93n16a 81K42u20b10o13v31á 6309762528860

Vždycky si bereme čistou lžíci. Nebojíme se infekce, prostě nám to přijde nechutný hrábnout olízanou lžičkou do jídla, který je pro všechny.

+4/0
23.12.2016 17:28

T97o43m47á61š 33D86v53o54ř69á56k 3735693586906

Jsem si myslel, že jsem nějak citlivý na hygienu a vida, je nás víc.

I když moje matka na mě koukala, když jsem jí to říkal. ;-)

+2/0
23.12.2016 17:31

J98a12n36a 89K27u89b19o38v25á 6859492268980

Manželova máma by tam klidně hrábla, ale u nás to neudělá. Jednou jsem jí řekla, ať to ani nezkouší- byla trochu překvapená, ale přijala to. Náš dům, naše pravidla slintání a neslintání do hrnce ;-D

+1/0
23.12.2016 17:35

T84o71m18á56š 60D23v66o85ř11á95k 3745893906236

Přesně.

Mě může mrsknout, když si někdo u stolu hrábne olíznutou lžičkou třeba do hořčice. Domácí nesmějí, takže po odchodu návštěvy "infikovanou" věc radši ekologicky zlikviduji. Jsou to spíše vyjímky, klasické kelímky s víčkem už u nás moc nejsou.

+2/0
23.12.2016 17:39

J43a38n29a 45K33u50b21o96v76á 6419122868430

To by mě trefilo, do všech skleniček /tatarka, majolka, hořčice, marmoška.../ vrazím dlouhou lžičku. Tak si každej kydne a nemá tendence tam hrabat třeba špinavou vidličkou.

+2/0
23.12.2016 17:45

P58a82v56l97a 44H34r12a81d46i23l95o59v13a 3727891121364

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

+1/0
22.12.2016 15:36

M45a97r14t55i79n 18K78ř62í97ž 9153112170397

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0/−4
22.12.2016 14:59
Foto

B15o68h26u64n83k39a 12J61a50n86č19a76ř30í42k69o42v60á 8600189705

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

+1/0
23.12.2016 7:48

T40o43m97á40š 63D49v14o92ř10á38k 3335933516406

Nejlepší je před servírováním tam tu mraženou zeleninu ještě doplnit.

Pak ten salát super křoupe...

0/0
23.12.2016 17:40

J53a78n93a 29K42u86b50o85v58á 6879362358460

V mé "původní" rodině se používala sterilovaná, u manžela povařená plus salám. Teď máme kompromis - povařenou, ale bez salámu :-)

0/0
23.12.2016 17:39
Foto

M48i45r12o47s95l40a76v 94S16t37e62i25n78e46r 4120322270926

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

+4/0
22.12.2016 14:14

M66i45c75h63a74l 23M27i72l67l84e81r 9556702159272

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

+2/0
22.12.2016 16:01

P11a67v89l62a 42H91r27a56d33i25l26o78v49a 3957841281684

Ja cibuli davam, ale necham ji lehce osmazit na masle. Jen malinko zesklovatet.

+2/0
22.12.2016 19:29

T65o30m90á59š 81D73v31o84ř73á37k 3555943496446

Taky mám radši do vánočního salátu průmyslovou majonézu.

Když spařím cibuli vařící vodu, tak v pohodě na Silvestra dojídáme.

0/0
23.12.2016 17:35

V32o44j24t21ě55c48h 88K34o74z20m21e59r 3474949738314

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0/0
22.12.2016 8:57

K86a49r25e26l 34V79a55c45h36u45t 9153872149463

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

+13/0
22.12.2016 10:06

T31o16m88á92š 80D64v38o49ř46á38k 3445893196786

Tak to celkem běžná chyba nováčků, zde na iHeute...;-)

0/0
23.12.2016 17:41

P60a84v86e53l 13J32e65ř65á40b44e80k 7501212804367

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

+23/0
22.12.2016 0:25

Najdete na iDNES.cz