Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R15o80m94a47n 69D31o19r92s50k52ý 1506654670388

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0/0
27.12.2016 10:13

M78i97c55h58a35l 54M39i70l92l33e44r 9206812889482

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0/0
27.12.2016 12:40

J32o78s25e78f 12Š51t20r32a76y51b17l 7189368839389

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

+1/−3
23.12.2016 1:39
Foto

B31o25h69u80n26k98a 65J53a40n62č92a43ř86í70k13o59v49á 8290539275

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

+3/−1
23.12.2016 7:46

J72a35n85a 64K85u68b75o77v17á 6289452138860

Vždycky si bereme čistou lžíci. Nebojíme se infekce, prostě nám to přijde nechutný hrábnout olízanou lžičkou do jídla, který je pro všechny.

+4/0
23.12.2016 17:28
Foto

T64o12m28á49š 11D72v49o66ř35á83k 3265193176326

Jsem si myslel, že jsem nějak citlivý na hygienu a vida, je nás víc.

I když moje matka na mě koukala, když jsem jí to říkal. ;-)

+2/0
23.12.2016 17:31

J61a73n91a 67K88u81b66o64v94á 6399142938570

Manželova máma by tam klidně hrábla, ale u nás to neudělá. Jednou jsem jí řekla, ať to ani nezkouší- byla trochu překvapená, ale přijala to. Náš dům, naše pravidla slintání a neslintání do hrnce ;-D

+1/0
23.12.2016 17:35
Foto

T33o86m46á21š 26D89v56o32ř67á84k 3195483566146

Přesně.

Mě může mrsknout, když si někdo u stolu hrábne olíznutou lžičkou třeba do hořčice. Domácí nesmějí, takže po odchodu návštěvy "infikovanou" věc radši ekologicky zlikviduji. Jsou to spíše vyjímky, klasické kelímky s víčkem už u nás moc nejsou.

+2/0
23.12.2016 17:39

J60a47n50a 69K55u78b45o24v14á 6249602568300

To by mě trefilo, do všech skleniček /tatarka, majolka, hořčice, marmoška.../ vrazím dlouhou lžičku. Tak si každej kydne a nemá tendence tam hrabat třeba špinavou vidličkou.

+2/0
23.12.2016 17:45

P30a10v17l88a 44H16r24a26d78i87l72o98v28a 3607101921884

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

+1/0
22.12.2016 15:36

M81a28r41t76i16n 27K54ř68í57ž 9253222180827

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0/−4
22.12.2016 14:59
Foto

B31o60h69u68n36k32a 60J95a73n41č41a87ř80í58k77o69v36á 8280449305

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

+1/0
23.12.2016 7:48
Foto

T25o41m41á24š 52D24v81o61ř29á85k 3895123176946

Nejlepší je před servírováním tam tu mraženou zeleninu ještě doplnit.

Pak ten salát super křoupe...

0/0
23.12.2016 17:40

J66a21n39a 58K33u77b42o91v18á 6869102888340

V mé "původní" rodině se používala sterilovaná, u manžela povařená plus salám. Teď máme kompromis - povařenou, ale bez salámu :-)

0/0
23.12.2016 17:39
Foto

M67i76r98o30s96l76a87v 67S88t29e54i26n22e49r 6978764863505

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

+4/0
22.12.2016 14:14

M39i80c84h91a65l 40M77i93l66l86e32r 9336542249632

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

+2/0
22.12.2016 16:01

P88a24v84l30a 64H92r34a28d37i76l90o83v42a 3217381431254

Ja cibuli davam, ale necham ji lehce osmazit na masle. Jen malinko zesklovatet.

+2/0
22.12.2016 19:29
Foto

T30o45m69á18š 49D75v20o67ř52á13k 3205103456656

Taky mám radši do vánočního salátu průmyslovou majonézu.

Když spařím cibuli vařící vodu, tak v pohodě na Silvestra dojídáme.

0/0
23.12.2016 17:35

V74o40j61t32ě34c22h 55K31o57z14m61e57r 3254749568444

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0/0
22.12.2016 8:57

K81a37r52e16l 13V18a53c54h49u48t 9743612229893

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

+13/0
22.12.2016 10:06
Foto

T24o27m90á21š 26D52v79o88ř13á31k 3685973876656

Tak to celkem běžná chyba nováčků, zde na iHeute...;-)

0/0
23.12.2016 17:41

P56a91v59e44l 21J18e30ř81á57b39e61k 7651862174827

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

+23/0
22.12.2016 0:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.