Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

Š58t61ě67p49á23n 72B24i96c52e83r11a 6269722408196

Pečeme už deset let doma kváskový chléb. Nejdříve v elektrické troubě v kovové formě vyrobené asi pro zmrzlinu. Lžíce oleje,1/4 l vody, sůl, cukr, 200 gr hl. mouky, 200 gr. žitné celozrnné, 100 gr. pšeničné celozrnné, 250 gr kvásku z celozrnné žitné a půl pytlíku 5gr sušeného droždí. Těsto se nechalo vkynout, potom znovu hnětlo a vykynout a uhníst a potom se dalo do formy a v troubě peklo. Nejdřív 250 a potom 170 st. Teď to samé pečeme v domácí pekárně, která si opakované kynutí zařídí sama. Důležité je, žitný kvásek do mouky za sucha vmísit, jako rozdrobit, že v ní skoro zmizí. Bez kvásku nemvluvte o chlebu, ale o nějaké nechutné buchtě. Zbytek kvásku zaprášíme žitnou moukou a dáme do ledničky, kde čeká na další pečení. Vytáhnout, nechat aklimatizovat v místnosti, přidat 100 gr žitnou, zalít teplou vodou, zaprášit žitnou, počkat až oživne, zopakovat a je připraven k použití.

0/0
24.1.2017 10:49

J76o68s72e32f 47V79a92v25ř93i64č78k11a 9773784474584

Peci doma cheba z psenicne mouky a drozdi je absolutni ztrata casu. Jediny smysl ma zitny s primesy napr. spaldy a kvasku nebo podobne modifikace. Chce to ale znalosti, praci a cas. Vysledek stoji za to.

0/0
24.1.2017 10:49

J10o88s50e59f 52K14a11r13f77í34k 7752815256860

Když nemáte limetku dejte tam citró. Když nemáte citrón nedávejte tam nic;-)

0/0
24.1.2017 9:10
Foto

Š41t49ě10p86á94n 78B33i46c58e50r78a 6679512558576

náhražka za kvásek, která ho však nikdy nenahradí

0/0
24.1.2017 10:50

I93v22a28n 72P46a52p 9258822

1.5 hrnek žitné

2 hrnky hladké pšeničné (může být i polohrubá)

droždí 3/4 nechat nejdřív vzejít v hrnku

lžička soli

kmín

lžíce sádla

uvařený brambor nastrouhat (může a nemusí být)

lžíce octa

dám do pekárny na rychlý chléb po upečení ještě zapnu na 10 min jenom na pečení záleží na pekárně

je to rychlé a když dojde doma chleba tak je to dobrá věc

+1/0
20.1.2017 18:18

L88u58d34v64í70k 29G69a54j27d43o77š77í46k 2615773914522

Pekárnu na chleba jsem po půl roce provozu prodal. Je to hovadina, ve které pořádný chleba upéct nejde. Chleba z droždí není chleba. Nemyslete si, že když se pokusíte nahradit žitný kvásek octem, že to není poznat.

+4/−3
20.1.2017 22:29

I79v75a51n 91P19a73p 9468592

Samozřejmě žitný kvásek je fajn ale kdo má čas se s ním dělat

+1/−1
21.1.2017 9:47

L57u29d40v63í62k 51G50a87j33d26o97š45í53k 2685753394792

Když nemáte čas, tak se chleba kupuje v obchodě. Není žádný kompromis mezi, který by byl dobrý.

Jinak žitný kvásek se obvykle zadělává na noc, když stejně spíte, takže s tím časem to je trochu výmluva. Spíš je to o lenosti. I na tu má každý samozřejmě právo. :-)

+3/−3
21.1.2017 17:09

J33o50s18e76f 78V56a60v50ř80i93č72k49a 9413964494604

Samozitny chleba bez pekarny moc dobře neudelas

0/0
24.1.2017 11:09

L28u21d70v49í24k 63G80a36j37d58o38š61í93k 2165353174752

Předně:

Chleba z droždí NENÍ chleba. Chleda se dělá z žitného kvásku.

Měřit ingredience od oka je ta největší hovadina. Jedině díky přesným poměrům se mi po nějakých 2 letech a stovkách pokusů povedlo dosádnout na recept, kdy chleda vypadá jako chleba (skutečný nadýchaný bochník a ne nevzhledná placka), aniž používá člověk pečení v hrnci, pekárnu na chleba nebo podobné přiblblosti a berličky.

Jediný způsob, jak dosáhnete nadýchaného chleba je odhadnout správný okamžik, kdy je chleba akorát vykynutý. Ani ne málo, ani ne moc. K tomu potřebujete buď velkou zkušenost, abyste to poznali okem, nebo co nejpřesněji definované podmínky kynutí, které se ale v žádném receptu nedočtete. Pokaždé je to "tak nějak" a většinou blbě.

Jinak chleba jsem v obchodě nekupoval už minimálně rok a půl. Zásadně jen vlastní a v poslední době, po různých nezdarech, je čestvě upečený chleba pokaždé zážitek.

+5/−2
20.1.2017 15:50

P61a38v49e94l 50B80í49n82a 1123225702553

Tip - do kynoucího chleba 'vmáčkněte prst', pokud se těsto hned vrátí, je ještě brzo, pokud se nevrátí je pozdě - pokud se vrátí na půl cesty, je čas :)

+2/0
22.1.2017 1:48

E25v83a 84K11o95b92z50o64v67á 5390186869372

Souhlasím, chleba je chlebem jedině z kvásku a suroviny opravdu nejdou odměřovat od oka. Zrovna v sobotu jsem pekla žitnopšeničný, ujela mi ruka s vodou a ejhle, je z toho placka...

0/0
23.1.2017 8:16

J49o51s97e31f 87V86a86v46ř42i65č44k20a 9203324694894

Odmerovat od ruky to lze, ale chce to zkusenosti. Zakladem je hodne kvasu a poznat kdy ma testo spravnou konzistenci. Problém je ze zadna mouka není stejna se stejnou vlkosti a kvalitou takze se stejne musí trošičku improvizovat. Nicmene alespoň odvazit mouku je doporucene

0/0
24.1.2017 10:53

J98a40n60a 67N65ě80m42e54č76k92o19v42á 3653204931976

Ahááá... konečně chápu, proč moje chleby bublinky ne a ne udělat, děkují :-) Nicméně komu stačí křehký chleba, nepotřebuje bublinkatý, tam stačí i hodina, vytvarovat bochánek a 20 minut, obojí v teple... Nejmíň 5 dní perfektní chlebík potvrzuju, stejně jako vlastnoruční zkušenost, že čím řidší těsto, tím lepší. Jen při pečení na plechu to teda má své limity :)))

+1/0
20.1.2017 10:58

F40r17a23n40k 97N84o80v33a82k 5675775511299

Osvedcil se mi 2,5 cm tlusty pizza kamen.. Rozpalit na max cca pul hodiny a testo z osatky nezne vyklopit na nej..

100% chleba, bubliny akorat, ze se da namazat..

250g zitneho kvasku

460g bile prenicne

10g soli

Spetka kmina

230ml vlaz vody

+5/0
20.1.2017 6:10

F65r85a82n27k 93N76o40v77a36k 5685835691649

Smichat a vse propojit, nechat v mise hodinku zakryte, pak hnetat cca 10 min a budete mit tuzzsi, nelepive testo - nelepi se moc na prst.

Pak na val hladkou, parkrat prelozit, osatku vysypat hladkou a bochanek vytvarovat do nej.

Kyne cca 4-6 hodin a pak 45 minut na max na pizza kameni v bezne troube.

Chleba vam nebude plesnivet a v uterce vydrzi 5 dni bez ztraty kvality.

+1/0
20.1.2017 7:09

E76v21a 93K76o14b75z54o49v21á 5780256569592

chleba peču na předem vyhřátém plechu a jsem spokojená. nemám horkovzdušnou takže si pomáhám nádobou s vodou na hydrataci...

+1/0
23.1.2017 8:19







Najdete na iDNES.cz