Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J45o85s87e57f 68D35v73o20ř81á89č60e72k 9492404125185

to je v haji, na slivovici a vino potřebuji aby mi to hnilo a kvasilo

+2/0
24.1.2017 17:12

A86l24e16š 91L95i45p56o57w60s23k90ý 6912941682123

Jak mám strávit jídlo se kterým si neporadí ani příroda? Abych to zapíjel elektrolytem z baterie....;-D

+1/0
24.1.2017 12:16

A32l73e19š 82L29i77p10o65w98s80k12ý 6682181472653

A komposty nebudou mít co hnít! ;-D

+2/0
24.1.2017 12:10

D51i39t64a 61M10á39š40o95v54á 1440807249239

Přesně toto jsou současné maximalistické požadavky na úrodnost a trvanlivost plodin. Za které ovšem draze platíme alergiemi, sníženou imunitou, kterou nám opět pomůže posílit další chemie, nemocemi zažívacího traktu, rakovinami všeho druhu.......... a život nám prodlouží další nejrůznější "životabudící" chemie.

Opravdu to takhle mělo vypadat?

+2/−1
24.1.2017 11:42

P86e38t98r 94N82o89v84o23t14n33y 1711280441

Na Moravě vymysleli postup, který prodlouží trvanlivost ovoce až o několik desítek let. Záleží jen na síle vůle majitele takového modifikovaného ovoce.

+5/0
23.1.2017 17:53

P90e58t79r 20M32a83r57e12č60e91k 1183921559818

Nejenže se nezkazí , ale v noci bude i světélkovat! :-)

+2/0
23.1.2017 16:28

P91e76t63r 48V48o62p86i77č70k80a 5172847277616

zakaznici chteli tvrdy ralcata co nehniji. Takze slechtenim vznikly ty cerveny koule ve tvaru rajcete co voni a chutnaji jakoby byly z ropy. S timhle to bude podobne. Jahoda, ktera vyroste v zime nekde v polsku ve skleniku v kdovijakem substratu pri svitu 300 wattove zarovky nemuze nikdy chutnat jako opravdova jahoda, macet ji muzete v cem chcete.

+3/0
23.1.2017 15:21

T52o46m16á91š 43K65u47c80h26a43ř 3217951668201

Tím by se měly v patnácti namazat všechny ženské. ;-D

+15/0
23.1.2017 12:13

L36e45n89a 11P36á17t92k45o50v83á 8331643564229

To nestihnu, ale lepší pozdě než nikdy. Kde se to kupuje?

+4/0
24.1.2017 18:53

J87i97ř13í 46K65ř94í59ž 2247844266586

Prima!

Ale ještě by to chtělo něco na zpevnění povrchu transportovaného ovoce. Jahody, meruňky, broskve, borůvky, hrušky atd.... jsou podstatně měkkčí když dozrají a mají konečně chuť.

0/0
23.1.2017 11:47

J89i43ř20í 60N29o36v51á95k 8764501349891

A zkusil jste betonovou zálivku? ;-D

+1/0
23.1.2017 11:56

K15a58r20e68l 16V94a31c67h77u18t 9353922279403

Uff... ;-) ... tak jo, dost dobrý! R^

0/0
23.1.2017 11:22

J74a39r70o59s22l60a73v 52K46a72d81l84e31c 5571819682791

Proč podporovat nezdravou přepravu? Proč nejíst místní potraviny od místních výrobců? Jen prachy, prachy a zase prachy... ať to stojí, co to stojí...;-D

+15/−7
23.1.2017 9:16

D70a62n18i97e87l 55K36r53o28n62e57r 7804804186267

Tak pokud mam mluvit za sebe, tak treba u nas na Morave byla loni naprosto tragicka uroda bananu...

+58/0
23.1.2017 9:19

J42i87ř61í 21M34a27r38e72č25e62k 5213461856307

jo, já neměl taky ani jeden..

+1/0
23.1.2017 16:35

O73t73o 85S19t38r63á40n19s42k85ý 1831440168925

No, ani meruňky na tom nebyly o moc líp. o ořechách ani nemluvím, broskve jsem měl na stromě dvě. Kámoš z palírny mi včera říkal, že to byl nejhorší rok za dvacetšest let co pálí.

0/0
25.1.2017 13:18

P96a25v71e64l 63P65í52p42a 1951705438617

Jo, jo tak mi skočte teď na zahradu pro jahody.

+3/−2
23.1.2017 10:17

A41l88o91i44s 75S19t50a32r54ý 3889719707522

V lednu jedině v lese.

+5/0
23.1.2017 10:40

F54r85a33n55t74a 37K89o21c45o75u98r90e56k 1819295774

A bacha na toho skrčka vzadu! To je měsíc československo-ruského přátelství!

0/0
24.1.2017 19:06

D41a76n25i74e75l 31K50r26o96n20e74r 7924824486177

"Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení..."

"O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA)."

Tak sakra, rozhodnete se, odkud ten projekt je...z FL je to do CA pres cele Spojene staty...

+9/0
23.1.2017 9:16

J53i10ř22í 19N78o28v85á31k 8424531509951

Konkurence je sviňa. Kolikrát zamotá hlavu i překladateli. :-/

0/0
23.1.2017 11:57
Foto

D23a91n 53R29u36b30í53n 4223213559

Ohryzek je ale nutné zakopat dva metry pod zem.

+15/0
23.1.2017 8:42

J94a75r32o45m17i58r 64C62h95a37l96o67u55p89k44a 4719507595547

Taktéž exkrementy.

+2/0
23.1.2017 9:46

M55i81c30h35a35l 37N33o53v90a47k 7729396357941

takze dalsi sajrajt na jidle .... a pak resi proc lide trpi rakovinou, infarkty, ...... v takove mire ....

+6/−10
23.1.2017 8:22

J96a14r46o85s43l21a37v 65Š79t57r23e97i54t 4463624830633

Vy jste četl z čeho to vyrábí?

+8/0
23.1.2017 9:32

M79a93r67t65i73n 73P50e96r17o82u15t73k24a 1336973711725

snídaně roku 2026: 7 let starý rohlík namažeme 5 let starým máslem, na něj položím 8 let zabalený plátek šunky a vše to zapiji 4 roky uleželým mlíkem..... a my hlupáci dneska dáváme starej chleba králíkům a prasatům

+14/−4
23.1.2017 7:11
Foto

P57r84e97m85y16s48l 27K88y11s72e21l36a81k 5855893164829

Na co si stěžujete, už dnes jíte x let starý sýr a zapíjíte to ryzlinkem rýnský ročník 2006 a 30 let starým rumem, koňakem nebo 15 let starou whiskey... :-). A protože už vám na nic jinýho nezbyde jezdíte ve 30 let staré Škodárně... :-)

+40/0
23.1.2017 8:11

B92o44h67u39m33i40l 94S87t35e37j32s91k65a34l 5253364811883

To se pán má ještě dobře, já jezdím v padesát let starým mustangu.

0/0
23.1.2017 11:41

J76i85ř77í 72N54o49v75á71k 8114381709351

To my máme ve stáji DVA! Jsou jim cca čtyři roky, ale benzín ani nafta jim nechutná. ;-)

+3/0
23.1.2017 11:55

P95e24t67r 40Č40e62r14n42ý 8342542122967

A jak to bude působit na lidi ? Lék proti rakovině prsu prochází testy cca 10 roků, jak dlouho a jak se testovala tato látka ? Minimálně bude působit na mikrofloru a tedy i zažívání lidí.

+14/−2
23.1.2017 6:41
Foto

Z79b20y94n96ě45k 48N95o98v10o96t22n29ý 4152297884271

Četl jste článek? Jasně je tam psáno, že je to vyrobeno "z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy...", čili to není žádný magický přípravek vyrobený z ropných derivátů nebo pokoutných chemikálií.

+10/−3
23.1.2017 8:18

P63a60v38e66l 27R10a40t17h34o34u93s61k32ý 6480649311

Ono kurare je také vyrobeno z nezávadného, čistě přírodního, biomateriálu.

+12/−1
23.1.2017 8:54

J83a80n 92P44a54v77e36l61k42a 3707341984111

Vinmými listy a listy z černého rybízu se konzervovalo odjakživa, můžete si z něj udělat i čaj a kurare v něm moc není.

+1/0
23.1.2017 10:13

O47l35d20ř72i85c78h 72M25o45u78r78e79k 1861727214546

spíš bych si přečetl co tam uvedeno není

+3/−1
23.1.2017 8:54
Foto

P43a76v60e42l 89P45o34k35o54r72n84ý 2346764340552

Lidé možná listí snesou, ale koně již ne? http://brno.idnes.cz/kone-umiraji-kvuli-jedu-v-javorech-d5n-/brno-zpravy.aspx?c=A131021_1990436_brno-zpravy_eko

+1/−1
23.1.2017 8:55

E74l41i16š85k97a 82K88u45č69e90r16o47v11á 7239632663153

no to chci vidět...

+2/0
23.1.2017 6:27

J25a17n 97M93o73t65ů20r12e11k 7840272231929

A jaky je ten zaklad? Z ceho to je? Ono "bez problémů jedlý a naprosto nezávadný" a nezmeni to ani chut apod, tak to zni trochu jako zazrak, a nejak se mi moc tomu nechce verit....

+29/−1
23.1.2017 6:06

T48o48m21á32š 13T48a80t85í22č71e54k 5410892510838

Proti plísním, bakteriím atd. rostou nezávadné látky. Viděl jsem dokumentík o německém vinařovi, který stříká révu odvarem z kopřiv (z vlastní výroby). Musí stříkat dvakrát častěji, ale funguje to.

Kdo hledá, najde.

+4/0
23.1.2017 6:31

J96a32n 22M90o15t78ů18r68e35k 7610112741949

Jistě ano, ale jedl jste někdy jahodu s odvarem z kopřiv? ;-)

+2/0
23.1.2017 7:19

T83o96m96á70š 32T75a51t66í36č77e19k 5250852290128

To ne, ale teďs mně nasadil brouka do hlavy - jahody se spařenéma kopřivovéma lístkama by mohly být zajímavý... :-)

0/0
23.1.2017 8:59

K44a52m62i82l 24P35y14t77e71l36a 8172240391789

Z čeho to je se v článku píše, změna chuti u manioku problém nebude, u jahody už by mohla.

+1/0
23.1.2017 7:48
Foto

P84r70e12m72y85s11l 25K73y83s19e23l98a27k 5705543124749

To bylo DDT svého času taky... :-)

+3/0
23.1.2017 8:12

J29á59c16h34y82m 98K27v60a68s79n28i35č44k24a 9611228866505

Četl jste článek? "Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“."

+1/0
23.1.2017 9:54

P17e17t51e98r 27H85u70n68t53e68r 7255189436338

tak na to jsem zvedavy,v USA vsechno ovoce co se prevazi chutna stejne hnusne jak bakelit,a jestli tohle nahradi silikony,kteryma lidem zkracovali desetileti zivot,tak smeknu

+1/0
23.1.2017 3:49

Z69d60e86n63ě32k 54K12r70a84u22s 9266310962480

Nechapu co ma trvanlivost spolecnyho s plytvanim kdyz vetsina veci ma spotrebu dva roky a ovoce a zelenina se vyhazuje primarne proto ze za to chcou naprosto nesmyslny penize a vsichni se na to vrhnou az kdyz ma obchodak strach ze ztrat a da to o 35% levneji aby prodal pred vyhozenim aspon neco

+1/−13
23.1.2017 1:09

I48g93n61á85c 40N29o46v94o33t29n42ý 3295622247559

Chlape, už to nehul

0/0
26.1.2017 2:50

R57o44b60e45r93t 64M82á37s97l88o 1411481457317

Lyofilizace a následná rehydratace je proces známý už asi 50 let. A na rozdíl od popatlání nějakou popisovanou chemií se parametry potraviny opravdu nemění, protože jediné co je odejme a posléze přidá je voda.

Ano, proces je energeticky náročný. Nicméně jako vyspělá civilizace bychom se měli snažit, aby energie byla co nejlevnější a abychom tyto i další energeticky náročné procesy mohli využívat. Bohužel jistým nátlakovým skupinám (s velkým Z v logu) se podařilo prosadit, aby energie byly co nejdražší.

+2/−10
23.1.2017 0:43

J38a82n 94M88o32t29ů58r17e38k 7770232851739

No jeste jsem nevidel susene ovoce, treba zde ty jahody, ktere vysusite a pak zase namocite a mate zpet to same ovoce, zde treba ty jahody.

+2/0
23.1.2017 6:02

P37a66v31e12l 91K87a25l36a 8776651847131

Zkuste to s houbami:-)

0/0
23.1.2017 7:36

R82o65b66e63r96t 97M79á11s72l93o 1461461407407

Jahody třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=Y39hdY65DDw

0/0
23.1.2017 12:00



Najdete na iDNES.cz